#ÉLETEM

18 év alatt betiltanák a szoláriumot

2010. június 22., kedd 14:21

szoli_mA D-vitamin csak egy bizonyos pontig termelődik, a pattanásoknak jót tesz a napfény, de bőven elég sugárzást kapunk az utcán is, így a mértéktelen napfürdőzés alapvetően nem jó ötlet. Többek közt ezekről is szó esett Egerben, a X. Kozmetológiai Kongresszuson.

A fényvédelem fontosságáról, a káros sugárzásról mindenki tud, bár sajnos nem mindenki veszi komolyan. Gyakran hangoztatott érv a mértéktelen napozás mellett, hogy a szervezet számára létfontosságú D-vitamin termelődését csak a napsugarak indítják be, de arról vélhetően kevesen tudnak, hogy egy bizonyos mennyiség felett hiába napozunk, nem termelődik több, van limitje.

Ráadásul tabletta formájában is pótolható. Attól sem kell tartani, hogy a fényvédő krém a D-vitamin termelődését akadályozza, és továbbra is hangsúlyozzák, hogy ügyeljünk arra, hogy a választott termék UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtson, valamint tartalmazzon fizikai fényvédő komponenseket.

Ez a napfény elég

A bőrgyógyászok és kozmetológusok a külföldi kollégákkal összhangban állították össze a legfontosabb tudnivalókat a napozásról. Erről bővebben a melanomablog.hu oldalon olvashattok. Arra a megállapításra jutottak, hogy az a napfénymennyiség, ami nyári öltözetben az utcán ér minket, bőven elegendő a megfelelő D-vitamin termelődéséhez. A téli, tavaszi hónapokban tabletta formájában vagy megfelelő, például halakban gazdag étrenddel pótolhatjuk.

Ismét szó esett a szoláriumozásról is, és a szakma egyöntetű véleménye továbbra is az, hogy inkább káros, mint hasznos, így kerülendő, hiába állítja számos gyártó, hogy készülékei teljesen ártalmatlanok. A kongresszus résztvevőit elszomorította a tény, hogy sok gyerek jár szoláriumba, így ezzel kapcsolatban a német példát igyekeznek hazánkban is bevezettetni, azaz 18 éves kor alatt megtiltanák a szolárium használatát.

Szükség van D-vitaminra?

Érdekesség, hogy az UV-B sugarak a bőr immunvédekezését ugyan csökkentik, de az általános immunitást erősítik. Így lehet, hogy a pikkelysömör vagy a pattanások kezelésében fontos szerepet kap a napozás (illetve az olyan fénykezelések, melyek azt modellezik). Az immunvédekezést gyengítő hatás csak ott érvényesül, ahol a bőrt a sugarak érik, ráadásul csak a T-sejtes immunitást befolyásolja, ezért nem alakulnak ki bakteriális vagy gombás fertőzések.

Azt sem könnyű eldönteni, hogy szükségünk van-e egyáltalán D-vitaminra. Ez egy egyszerű vérteszttel eldönthető, a 25(OH) D-vitamin szintjét kell meghatározni, és az eredményből kiderül, hogy szervezetünk igényli-e a pótlást. Érdekes új kutatási eredmény, hogy a D-vitamin nem akadályozza meg vagy lassítja a daganatos betegségek kialakulását, ugyanakkor a már meglévő betegség leküzdésében segíthet, így a pácienseknek kifejezetten javasolható egy ilyen specifikus vérteszt.

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta