EGO

Fontos szempont a pszichológusválasztáshoz

Kurán Zsuzsa 2016. július 20., szerda 20:11

Amikor eljutunk az elhatározásig, hogy felkeresünk egy pszichológust hamar szembesülhetünk azzal, hogy nem is olyan egyszerű eldönteni kihez is forduljunk. Amit ilyenkor első körben tehetünk, hogy informálódunk jövőbeni pszichológusunk szakmai képzettségéről, szakmai hátteréről, munkatapasztalatairól. Erre azért van szükség, mert a különböző pszichológusok más és más területekhez értenek, eltérő módszerekkel dolgoznak, és a sikeres közös munkához jó, ha az aktuális élethelyzetünkhöz, problémánkhoz, személyiségünkhöz leginkább passzoló szakembert választjuk. Éppen ezért mostani írásomban, igyekszem körbejárni a pszichológus képzés állomásait. Ezen írásban kizárólag a szakmai képzésekről írok, de fontos tudnunk, hogy a jó pszichológus ismérve emellett számtalan készséget és képességet ölel fel.

shutterstock 418046335
Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghalt Lux Elvira szexuálpszichológus

Szűcs Gyula 2016. július 20., szerda 14:43

87 éves korában elhunyt Lux Elvira klinikai szakpszichológus, az ország egyik legelső és legismertebb szexuálpszichológusa, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke. A '70-es években az elsők között mondta ki nyilvánosan, hogy az önkielégítés nem bűn.

A Blikk információi szerint Lux Elvira józsefvárosi lakásában hunyt el. 1929-ben született Ózdon, de Járdánházán nevelkedett és járt kilenc osztályos iskolába. A középiskolát Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte el, majd egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson. A SOTE jogelődjét, a BOTE-t 1947-1951 között végezte el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a népi bölcsesség működik a csajozásban

Sákovics Diana 2016. július 17., vasárnap 18:06

Közismert népi bölcsesség, hogy nem mindig szerencsés a túlzott őszinteség vonzalom idején. Konkrétabban arról van szó, hogy állítólag jobban járunk, ha nem fejezzük ki nyíltan mennyire jön be nekünk a másik, így ugyanis vonzóbbak, érdekesebbek lehetünk számára. Aki kész van az ilyen tudatos párkapcsolati játszmáktól, az ettől a tanácstól is nyilván a fogát csikorgatja, hiszen, ha nem kellünk valakinek tisztán és őszintén, úgy ahogy vagyunk, akkor mi értelme van egyáltalán belekezdeni az egészbe? A kérdés elméleti részére nyilván mindenki megtalálja a maga válaszát, a játszmázás hatékonyságának gyakorlati kérdését viszont nyugodtan rábízhatjuk a pszichológusokra. A néhány évvel korábban végzett kutatás eredményeit nemrég posztolta a Psy Blog

shutterstock 361993916
Távolról sincs vége, olvasson még »

„Volt, hogy napokig kerestünk egy borítékot, ami csak az ő fejében létezett”

S-W. Zsó 2016. július 16., szombat 19:31

Egy ADD/ADHD-val küzdő személy házastársaként magányosnak, elhanyagoltnak, értéktelennek, sőt sokszor láthatatlannak érezheti magát az ember. Közben pedig majd' megszakad a hatalmas felelősség terhe alatt, hiszen a partner feledékenysége, figyelmetlensége és szétszórtsága miatt túl sok feladatot vállal magára. Így születik meg a „nagy gyerek” és a róla gondoskodó „szülő” szerep – ahelyett, hogy a felek klasszikus férjként és feleségként funkcionálnának a kapcsolatban. Hiába vannak nekem is hasonló "dilijeim" eleinte én is felcsattantam egy-egy frusztráló helyzetben, mert nem értettem, hogy a férjem mit miért csinál - vagy éppen nem csinál, amikor nagyon is kellene. Azóta megtanultam elfogadni és az előnyeire támaszkodni. Mert bizony, vannak azok is. És mivel a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egy életre szól, érdemes inkább kihívásként vagy küldetésként felfogni, mintsem ellenségként tekinteni rá.

shutterstock 404463610
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amit elfelejtünk a testbeszéd értelmezésekor

Sákovics Diana 2016. július 15., péntek 19:45

Nem újdonság, hogy az emberi kommunikációban a nem verbális jelzések mennyire fontos szerepet töltenek be, hogy ezek közvetítik leginkább a kapcsolati dinamikák érzelmi háttérét. Vagyis a nem verbális jelzések hordozzák a másikkal, a helyzettel kapcsolatos érzéseinket, ahogy a szándékainkat, vágyainkat is. Nem véletlen, hogy annyi hazugsághoz köthető nem verbális jelzést gyűjtöttek a kutatók, ahogy az sem, hogy az emberi flörtrepertoárban annyira fontos, hogy mit üzen éppen a testünk. Hiába tanuljuk meg azonban a konkrét jelzések jelentését kívülről, hiába lessük, felfedezzük-e a jeleket a másikon, ettől még nem leszünk jobbak az emberi viselkedés értelmezésében. Hogy miért? Mert a nem verbális jelek olvasásának alapvető szabályaival egyszerűen nem vagyunk tisztában. A Barking Up The Wrong Tree friss posztja most ezeket a szabályokat segít az agyunkba vésni.

shutterstock 287273642
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit rosszul tudott a mindfulnessről

Brownie 2016. július 14., csütörtök 19:28

Rengetegszer hallhatott már a mindfulnessről, arról az állapotról, amikor figyelmünket kizárólag a jelenre összpontosítjuk, nyitottá és elfogadóvá válunk a világgal szemben, történjen velünk bármilyen negatív élmény. „Ezzel a hozzáállással enyhíthetjük, illetve átértékelhetjük a szenvedést, így sokkal teljesebbek lehetnek mindennapjaink. Az elmúlt évtizedekben a tudatos jelenléten alapuló kezelések a kognitív viselkedésterápia úgynevezett harmadik hulláma lettek, hiszen bebizonyosodott, hogy valóban hatékonyak a stresszkezelésben, a szorongásoldásban vagy a depresszió tüneteinek enyhítésében, de még sok más problémán segíthet, ha megtanulunk a jelenben élni” - írja Seth J. Gillihan, a Pennsylvania Egyetem Pszichiátriai Osztályának pszichológia professzora a Psychology Today oldalon.

shutterstock 353497706
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kimarad egy edzés, a falat kaparom!

Marjai Kamilla 2016. július 13., szerda 21:40

Játszunk! Lépjen fel a közösségi oldalakra és számolja össze, hogy tíz perc alatt hány olyan hirdetéssel, poszttal találkozik, amely valamilyen módon az egészségtudatos életre hívja fel a figyelmet! Nos, összeszámolta? Jó eséllyel talált diétás recepteket, bikinikompatibilis tornagyakorlatokat és talán a planking-láz sem csengett le annyira, hogy ne találkozzunk egy-egy atombiztos, sokat ígérő hasizomgyakorlattal. Az egészséges, igényesen karban tartott test kultusza virágzik a paradox módon túlsúlyos és minden részletében egészségtelen életmódot folytató nyugati kultúrában. Az egészség értékként nevesül és tudatos követőkre talál, a test művelése pedig elengedhetetlen része az egészségtudatosságnak. Egy ilyen kétségbevonhatatlan érték mentén hogy lehet olyan áldásos tevékenységben hibát találni, mint a sport és a testedzés?

shutterstock 291041570
Távolról sincs vége, olvasson még »

A hangja alapján könnyebb lebuktatni a hazudozót

Sákovics Diana 2016. július 12., kedd 16:03

Mind gyakorlott hazudozók vagyunk, ami nem csoda, hiszen naponta átlagosan kétszáz apró hazugságot ejtünk ki a szánkon. Persze ezek többsége teljesen ártatlan, a társas érintkezést finoman megolajozó hazugság (köszi a kérdést szomszéd néni, remekül vagyok), más részük a saját kényelmünket, érdekeinket szolgálják, vagy épp abban segítenek, hogy elkerüljük a konfliktusokat. Hiába csináljuk azonban mind, a környezetünktől szívesen elvárnánk a teljes őszinteséget, nem véletlenül szentelünk annyi kutatást annak, hogyan is leplezhetnénk le azt, aki éppen kamuzik. Az nem újdonság, hogy a testbeszédünk sok mindent elárul a mondandónk igazságtartalmáról, de tudjuk azt is, hogy a nem verbális jelzésekre támaszkodni a hazugságfelismerésben nem valami megbízható. Egy új kutatás szerint annyira nem, hogy sokkal jobban járunk, ha csak a másik hangjára figyelünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha levágatom a hajam, kevésbé leszek vonzó?

Sákovics Diana 2016. július 10., vasárnap 12:43

“Úgy szeretnék rövid hajat, de félek, hogy úgy nem jövök be a pasiknak.” - panaszkodott a barátnőm, és kétségbeesett arccal várta a véleményem. Még jó, hogy a Psychology Today szakembere tudományos szempontból közelítette meg a választ.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem vagyok elég jó! Lehet engem egyáltalán szeretni?

Sebők Franciska 2016. július 9., szombat 18:55

Az emberek jó része folyamatosan monitorozza magát: így kéne éreznem magam, ezt kéne tennem, hogy önmegvalósítsak, a sikeres ember így viselkedik, a jó anya ilyen, a boldog olyan. Kikapcsolhatatlanul fut millió szempontrendszer a fejünkben, mindegyik azt szajkózza: Nem vagyok elég jó! Hogyan lehet ebből kimászni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinyírja a párkapcsolatot, ha folyton egymáson lógunk

Sákovics Diana 2016. július 8., péntek 08:59

Ha két ember igazán szereti egymást, akkor minden szabadidejüket együtt töltik, mindent együtt csinálnak, mindenben osztoznak, mindenről közösen döntenek: eggyé válnak, összeforrnak, összeolvadnak. Ilyen egy igazán jó kapcsolat, igaz? Francokat! Az összeolvasás csak egy romantikus mítosz, ami ráadásul hosszú távon gyakran sem az embernek, sem a kapcsolatnak nem tesz jót. 

shutterstock 232553956
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az edzés nemcsak a testét, a lelki állóképességét is erősíti

Sákovics Diana 2016. július 7., csütörtök 17:33

Tudjuk, hogy a rendszeres edzés jót tesz az egészségünknek, hogy a magas vérnyomástól a szívbetegségeken át a csontritkulásig számos problémát valószínűbben úszunk meg vele, ahogy tudjuk azt is, hogy jobban pörög tőle az agyunk, frissebb az elménk, rugalmasabb a gondolkodásunk, és jobb a hangulatunk. Ezek már önmagukban is elég jó érvek a rendszeres edzés mellett, de most Science of us egy klassz posztban felhívja a figyelmet az edzés még egy jelentős pszichés előnyére: arra, hogy az edzés segít bennünket a nehéz helyzetekkel való megküzdésben.

shutterstock 314302445
Távolról sincs vége, olvasson még »

A függőségeinket nem lehet csak úgy abbahagyni

Marjai Kamilla 2016. július 6., szerda 18:35

Vajon mi a függőség ellentéte? A szermentesség? Kémiai szerek nélkül is hajlamosak lehetünk a viselkedési függőségekre. Vagy az absztinencia? A függőség tárgyától való tartózkodás még aligha jelenti a függőség felszámolását. Gyógyulás? Ez a szó viszont  nem teljesen helytálló, ha a függőségre élethosszig tartó, gyógyíthatatlan, de tüneteit tekintve karban tartható betegségként tekintünk. Így aztán sokan azok közül, akik a szermentességet értékként választják, absztinenciát tartanak fenn, és folyamatosan gyógyulónak, de nem gyógyultnak tekintik magukat, a felépülés kifejezést tartják a rejtvény jó megoldásának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bántalmazó és érzelemmentes szülő gyereke is hajlamosabb lehet az erőszakra

Sákovics Diana 2016. július 5., kedd 21:09

A gyermekkori agresszió számos szülőnek, gyereknek, meg persze a környezetüknek okoz nehézséget, nem véletlen hát, hogy a témával olyan lelkesen foglalkoznak a pszichológusok. A kutatásaikból tudjuk például, hogy az agresszió jelentős részben genetikailag kódolt, ahogy azt is, hogy az álmos, kialvatlan gyerek gyakran agresszívabb társainál. Most egy friss vizsgálat nyomán a Psy Blog azt is összeszedte, hogy milyen szülői minta az, ami befolyásolhatja az erőszakos viselkedés, azon belül is a szülők ellen fordított agresszió kialakulását. Íme az a négy dolog, ami rajtunk, szülőkön múlik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elfelejti, mit is keresett? Tudjuk, miért.

Sákovics Diana 2016. július 4., hétfő 08:06

A nagyszoba közepén állok, cipőben, indulásra készen, és teljesen tanácstalanul. A bejárati ajtó nyitva, a felöltöztetett gyerek türelmetlenül toporog. Késésben vagyunk, de még vissza kellett rohannom a … a fogalmam sincs miért. A könyvespolcot bámulom, tudom, hogy onnan kell, tudom, hogy ott van, de nem tudom, mi az. Mindegy, sietünk, visszaügetek a bejárati ajtóhoz, felkapom a táskát, de tudom, hogy valami hiányzik. Ránézek a fiamra, és hirtelen meglesz: egy mesekönyvet ígértem az óvónéniknek, azt kell magamhoz vennem. 

Vajon szét lennék csúszva? Fáradt vagyok? Feledékeny? Meglehet. De van ezeknél sokkal izgalmasabb tudományos magyarázat is a fenti történetre. A “doorway effect”, vagy határ hatás ugyanis általános jelenség, ezt éli át mindenki, aki a nyitott hűtő előtt zavartan pásztázza a polcokat, üres fejjel bámul a fiókba, vagy a hálójában ácsorog, de gőze sincs miért. Ilyenkor mindig jön egy perceknek ható bizarr pillanat, amikor akár hangosan, akár csak magunknak, de feltesszük a kérdést: vajon mi az ördögöt akartunk? 

shutterstock 273641711

A memóriánk ilyen átmeneti működészavara bosszantó, viszont sokat elárul arról, hogyan is működik az elménk. Meg persze arról is, hogyan nem működik. Az emlékezetünk, amire az életünk során annyira támaszkodnunk kell, ami megszabja a mindennapi tevékenységünk keretét, ami befolyásolja milyennek látjuk magunkat, a világot, befolyásolja hogyan viselkedjünk másokkal, hogyan oldjunk meg a problémákat, hogyan döntsünk, nem működik tökéletesen. Az emlékezetünk nem robot, de nem is mindent pontosan rögzítő kamera, hanem egy bonyolult, dinamikusan változó rendszer, és ebben a rendszerben bizony akadnak hibák. Ott vannak például azok a pillanatok, amikor nem emlékszünk az ember nevére, aki épp az imént mutatkozott be, vagy amikor hirtelen nem jut eszünkbe a szó, amit ki akarnánk mondani, és ilyen jellegzetes és érdekes hibája a rendszernek az is, amikor egy ajtót kinyitva elfelejtjük, mit is akartunk ott. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Domináns és előkelő akar lenni? Sminkeljen!

Sákovics Diana 2016. július 3., vasárnap 12:36

A társas kapcsolatainkban rengeteget számítanak az első benyomások. A másikról alkotott korai ítéleteinket pedig számos tudatos és nem tudatos, verbális és nem verbális információ alakítja, többek között a másik külső megjelenése is. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen helyzetben hogyan öltözünk fel, és úgy tűnik, nem mindegy az sem, hogyan sminkeljük magunkat. Egy friss kutatás szerint ugyanis a smink mind a nők, mind a férfiak rólunk alkotott képét befolyásolja, igaz, nem ugyanúgy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amit soha ne mondjon egy borderline személynek

S-W. Zsó 2016. július 2., szombat 19:39

Bár egyesek csak hisztinek és túlzott érzékenységnek nevezik, a borderline személyiségzavar sokkal súlyosabb mentális betegség, mint ahogy azt az ismerősök vagy barátok gondolnák. Korábban írtunk arról, hogy a legközelebbi hozzátartozók életét is mennyire megkeseríthetik a vég nélküli "se veled, se nélküled" játszmák, vagy a hol közömbösséget, hol felhőtlen(nek tűnő) jó kedvet felváltó hirtelen kiborulások. Jó hír, hogy a probléma orvosolható, de ehhez elengedhetetlen a környezet támogató és segítőkész hozzáállása is. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy melyek azok a megnyilvánulások, amik nemhogy nem segítenek a borderline személyeken, de még árthatnak is, hiszen szembeszegülést, nemtörődömséget, érzéketlenséget vagy lekicsinylést sugallnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A belső békénkhez meg kell tanulni megélni a negatív érzéseinket

Sákovics Diana 2016. július 1., péntek 09:50

“A férfi – srácoknak”. Ezzel a címmel jelent meg nemrég dr. Csernus Imre új könyve, amely lelki útmutató kamaszoknak és fiatal férfiaknak érzelmekről, boldogságról és a felnőtt létről. A pszichiáterrel többek között ezekről a kérdésekről beszélgettem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevésbé emlékszünk arra, ha tisztességtelenek vagyunk

Sákovics Diana 2016. június 30., csütörtök 19:45

Ön milyen embernek tartja magát? Tisztességesnek? Etikusnak? Olyannak, aki az értékeivel összhangban cselekszik? A többségünk ezekre a kérdésekre igennel válaszol, még akkor is, ha egy külső szemlélő számára ez nyilvánvalóan nem fedi teljesen az igazságot. Ez azonban nem azért van, mert ennyire remekül tudunk hazudni a világnak, hanem azért, mert a memóriánk működése támogatja a magunkról alkotott pozitív képet, méghozzá egy olyan tulajdonságával, amit a pszichológusok morális amnéziának becéznek

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába napozom, sohasem vagyok elég barna

Marjai Kamilla 2016. június 29., szerda 19:50

A várva várt nyár már minden értelemben megérkezett, naptári, meteorológiai időpontokhoz kötötten egyaránt. És amiért ez annyira jó nekünk, arról részben a napsütés tehet, aminek közérzetjavító hatásán túl biológiai haszna is van az emberi szervezetre. Elég az elengedhetetlen D-vitaminra gondolnunk, és még megannyi érvünk van a napfény áldásos hatásai mellet. De valljuk be, legtöbbünk a nyári munkaórákban, az íróasztal mögött is sokat adna egy tengerparti napfürdőért. Ugyanakkor gondolta volna, hogy a napozás, a barnulás igénye is képes függőséget életre hívni? Ez egy újabb hóbort lenne vagy tényleg van az addiktológiának válasza a kérdésre?

shutterstock 19482361
Távolról sincs vége, olvasson még »

A vonzóbb partnerrel rövidebb lesz a kapcsolat

Sákovics Diana 2016. június 28., kedd 18:42

Egy kapcsolat alakulása nyilván nem az abban résztvevők testi adottságain múlik. Elvileg. Egy rakás olyan kutatás van azonban, amiből kiderült: a kapcsolat jövője szempontjából sokszor igenis számít, hogy a felek hasonlóan attraktívak legyenek. Madeleine A. Fugère professzor a korábbi és a friss saját kutatási eredményeit foglalta össze a Psychology Today egy friss posztjában

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apaság is hormonális változásokkal jár

Sákovics Diana 2016. június 27., hétfő 20:05

Nem újdonság, hogy a várandóság és az anyaság biológiai változásokat okoz a nőknél. Az, hogy a csipő szélesebb, a mell nagyobb lesz szemmel látható, az viszont kevésbé, ami odabent, a szervezetünkben történik. Az anyasággal az agy szürkeállományában új idegsejtek és új idegsejtek közötti kapcsolatok keletkeznek, a nők testét pedig elárasztják a hormonok. Mindeközben mi történik a férfiakkal, akik apák lesznek? Semmi. Nekik azért is nehezebb az apaszerepet felvenniük, abba belelazulniuk, mert nincs olyan biológiai, hormonális támogatás a háttérben, ami kihozhatná belőlük az ősapát. Legalábbis ebben a tévhitben éltünk az elmúlt évtizedekben, és gyakran ezzel is magyaráztuk a szegényes vagy nehézkes apai viselkedést. Mára viszont a lelkes kutatóknak köszönhetően tudjuk: van mérhető biológiai háttere annak, hogy ki mennyire viselkedik apaként. Köszi a klassz cikket Greater Good, köszi Berkeley!  

shutterstock 420785857
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez kell az Eb-győzelemhez az idegtudomány szerint

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 17:03

A labdarúgó Európa-bajnokságon nyilván mindenki a saját nemzetének drukkol, de tegyük fel, hogy egy nagy sportesemény elején teljesen objektíven választunk ki egy csapatot, akinek szurkolni fogunk, mert győzelmét esélyesnek tartjuk. A mérlegelés nem egyszerű feladat, és a szövetségi kapitányoknak ugyan lehet, hogy jók a megérzéseik, amikre egy keret összeállításakor és a felkészülés során gyakran hagyatkoznak, de valljuk be, ez a módszer nem egy egzakt tudomány. Sanszos azonban, hogy a labdarúgó reménységek sikerét az intuíciónál sokkal pontosabb eszközökkel előre lehet jelezni. Olyan információk felhasználásával, amik a legújabb kutatásokon alapulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagyja a nyáron unatkozni a gyereket, szüksége van rá

Sákovics Diana 2016. június 26., vasárnap 08:19

Ma reggel éppen aggodalmaskodva nézegettem a naptárat, hogy mit kezdek a fiam nyári szünetének a még szabad két hetével. A többi megvan, lesz tábor, nyaralás, unokatesózás: nem fog unatkozni. Kivéve persze abban a két hétben. De vajon jót teszek a gyerekkel, ha nem hagyom unatkozni egy percig sem? Vajon tényleg érdemes őt programokkal lekötni egy egész nyáron át? A pszichológusok szerint a válasz egyértelmű nem. Köszi az útmutatást Quartz!

shutterstock 202508779
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szem előtt van, mégis láthatatlan probléma – Ismerje fel a zaklatás jeleit!

S-W. Zsó 2016. június 25., szombat 19:52

„Csak chaten írogat, egyébként hozzám se nyúl.” „A volt páromról van szó, soha nem bántana.” „Csak azért füttyentget és trágárkodik, mert bókolni akar” - egyik magyarázat sem számít enyhítő körülménynek. Tipikus megnyilvánulások ezek olyan áldozatoktól, akik bagatellizálják a problémát, pedig minden, amiben az egyik fél olyan helyzetbe kényszerül, amely nem egyezik saját akaratával, zaklatásnak számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés