EGO

Az egyedüllét a kulcs ahhoz, hogy végre kipihenjük magunkat

Sákovics Diana 2016. október 2., vasárnap 15:34

Vasárnap van, a pihenés napja. Oké, az, hogy ma éppen népszavazunk is, valószínűleg sokaknál nem segíti a lelazulást, de mégis: ma nincs munka, csak a család, az otthoni teendők, a kalandozás vagy éppen a kanapén henyélés. De vajon ezek a tevékenységek tényleg pihentetnek? Vagy ha ezek nem, akkor mi? Erre kereste a választ a világ eddigi legnagyobb pihenéssel foglalkozó kutatása

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amit a TED hozzáadott a függőségek megértéséhez

Marjai Kamilla 2016. október 1., szombat 17:32

Ön is a megszállott rajongója a TED konferenciavideóknak? Tudja, ezek azok az ismeretterjesztő előadások, melyek sokakat érintő témákban születnek közérthető nyelven, olykor némi humorral fűszerezve. És azért olyan lebilincselően érdekesek, mert rólunk szólnak. Nincs ez másként a függőség és szerhasználat témakörében született előadásokkal sem, ha ide kattint, máris tanulhat a függőségekről. De vigyázzon, ha valamiért önmagára ismerne, ne elégedjen meg annyival, hogy megnézett egy TED-előadást, tegyen lépéseket saját sorsa alakításának érdekében. Addig is következzék rögtönzött addiktológiai szabadegyetemünk online tananyaga TED-videókból összeválogatva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 pszichológiai tény, amiről minden szülőnek tudnia kell

Brownie 2016. szeptember 30., péntek 17:52

Tiszta sor, hogy a gyereknevelés nem játék, ezért érdemes tisztába tenni a családtervezés során a miérteket. Szülőnek lenni ráadásul azért sem kis kihívás, mert hiába a rokonok és ismerősök okoskodása, a tanácsok sokszor ellentmondanak egymásnak, vagyis hiába próbáljuk megfogadni azokat, mindenkinek eleget tenni úgysem tudunk. A legfontosabb azonban a gyerekek és a szülők boldogsága, vagyis a családi harmónia kialakítása és fenntartása. Ehhez pedig nem árt tudni néhány, gyerekneveléssel kapcsolatos érdekes tényt. A PsyBlog segítségével összeszedtük tíz, nemrégiben készült pszichológiai kutatás eredményeit, hogy eloszlassuk a leendő vagy gyakorló szülők kételyeit.

shutterstock 292626968
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan mikor érdemes elvégezni az unalmas feladatait

Sákovics Diana 2016. szeptember 29., csütörtök 19:34

Adminisztráció. Hivatali ügyintézés. Iratrendszerezés. Monoton feladatok, móka és kihívás nélkül, amiket azonban időről időre muszáj elvégeznünk. Persze ez nem mindenkinek jelent problémát, van, aki képes a rutinfeladatokban megtalálni a flow élményt, képes arra, hogy csak a feladatra koncentráljon, feloldódjon, eggyé váljon tevékenységével. Mindenki másnak azonban monoton, unalmas feladatokat végezni szívás, nem véletlen, hogy ezeket olyan gyakran halogatjuk. De vajon létezik-e ideális pillanat arra, hogy könnyebben letudjuk unalmas feladatainkat? Egy friss kutatás szerint igen. 

shutterstock 269425898
Távolról sincs vége, olvasson még »

“Külföldön élek, külföldi pasival. Szenvedek.”

Sebők Franciska 2016. szeptember 28., szerda 19:11

Manapság egyre több fiatal próbál külföldön szerencsét. Mi történik, ha nem csak a vágyott új élet idealisztikus felhői, de a vegyes párkapcsolat kezdetben érdekes rózsaszín felhői is elvonulni látszanak? Kriszta leveléből ennek belső vívódásaiba, kérdéseibe láthatunk bele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők elvárják, hogy egy pasinak legyen pénze

Sákovics Diana 2016. szeptember 27., kedd 17:40

Az, hogy mitől lesz valaki számunkra valóban vonzó, hogy kivel lesz jó egy kapcsolat, és mi az, amit hiszünk, hogy kell egy kapcsolathoz két teljesen különböző dolog. A párválasztásunkat ugyanis számos olyan tényező befolyásolja, amiknek nem vagyunk tudatában, a családunktól kapott mintáktól kezdve a másik illatáig. Amikor azonban meg kell határoznunk, hogy mit akarunk a partnerünktől hajlamosak vagyunk külsőségekben és materiális jellemzőkben gondolkodni. Így volt ez ebben a több, mint 27 ezer 18 és 75 év közötti heteroszexuális embert vizsgáló amerikai tanulmányban is.

shutterstock 309411233
Távolról sincs vége, olvasson még »

A belső bizonytalanságunk gátol meg az önmegvalósításban

Sákovics Diana 2016. szeptember 26., hétfő 19:27

A rendszeres kritika, a negatív ítélkezés, a védekezés megöli a szoros emberi kapcsolatainkat, megnehezíti az intimitást, bizalmatlanságot, távolságot szül, szomorúvá és magányossá tesz minket. Amikor ezek a párkapcsolatunkban, családtagjainkkal való viszonyunkban tűnnek fel, általában érezzük, hogy nincsenek rendben a dolgaink, hogy nem jó ez így. Sokkal nehezebb azonban felfedezni a kritika és a megvetés káros hatását akkor, amikor bennünk zajlanak, amikor magunkat bántjuk, magunkat kritizáljuk, saját képességeinket, adottságainkat vonjuk kétségbe. Pedig a belső kétségeinknek, az önmagunkra vonatkozó kritikának még erősebb hatása van az életünk alakulására, mint a kívülről kapott negatív visszajelzéseknek.

shutterstock 114300748

Hogy miért? Leginkább azért, mert meggátolnak minket az önmegvalósításban, a kiteljesedésben, abban, hogy merjünk új dolgokba belevágni, hogy képesek legyünk kihasználni az élet adta lehetőségeket. De vajon hogy vagyunk mi nők ezzel a kérdéssel? És mit tehetünk azért, hogy a kétségeink ne nehezítsék meg életünket? Többek között erre kereste a választ a Danone Activia nemrég végzett globális kutatása, melyben online kérdőív segítségével vizsgálták, milyen tényezők befolyásolják a nőket abban, hogy kiteljesedjenek a munkájukban, magánéletükben. A kutatás több meglepő eredménnyel is szolgált, ezekről dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal beszélgettem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tulajdonság, ami folyamatos csalódáshoz vezet az életben

Sákovics Diana 2016. szeptember 25., vasárnap 19:32

Vannak emberek, akik úgy érzik, többet érnek, különlegesebbek, jobbak más embereknél. Aki pedig több és jobb, az nyilván többet és jobbat is érdemel. Legalábbis ő így véli. A feljogosítottság a kapcsolatokban a kölcsönösség ellen hat, viszont erősítheti az uralkodás, a kontroll, az erőfitogtatás megnyilvánulásait. A feljogosítottság hitével élőkkel tehát nem könnyű a lét, de egy friss kutatásból úgy tűnik, nekik se sokkal egyszerűbb a saját bőrükben. Az ilyen ember élete ugyanis csupa csalódás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A párkapcsolatoknak létezik természetes hullámzása

Kurán Zsuzsa 2016. szeptember 24., szombat 14:29

Vajon, hogy lehet az, hogy amíg sokan a munkában szuperül teljesítenek, sikeresek a hivatásukban, a párkapcsolatukban mégsem működnek jól?  Több kliensem meséli, hogy senki, de senki nem képes annyira felidegesíteni őket, mint a saját párjuk. Ezzel együtt természetesen senki, de senki nem képes olyan sebeket okozni nekik, mint barátjuk vagy barátnőjük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem azért boldogtalan, mert itt rossz arcok az emberek

Sákovics Diana 2016. szeptember 23., péntek 16:16

“A boldogság olyan, mint egy pillangó: ha üldözzük elszáll. De ha másra figyelünk és mással foglalkozunk, szép csendben a vállunkra telepszik.”

Ezzel a Henry David Thoreau idézettel zárta szeptember 20-án boldogságról szóló előadását dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus a MOMkultban. Ez az esemény volt az első állomása havonta megrendezésre kerülő pszichológiai rendezvénysorozatunknak, melyen a hétköznapi életünket érintő gyakorlatias kérdéseket bontunk ki ismert pszichológusok segítségével. Dr Szondy Máté előadásából kiderült, mi az, amit a pozitív pszichológia a teljes, tartalmasan megélt életről tud. Meg persze az is, amit a boldogságról úgy általában rosszul tudunk. Jöjjön a három legnépszerűbb tévhit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az evés is válhat függőséggé

Marjai Kamilla 2016. szeptember 21., szerda 19:27

Az vagy, amit megeszel, halljuk gyakran. Nem árt észben tartani ezt a mondatot, bár kiegészíthető azzal, hogy az étkezés minősége és mennyisége egyaránt befolyásolja testi-lelki hogylétünket. Habár a táplálékbevitel kapcsán egy alapszükséglet kielégítéséről van szó, mely elengedhetetlen a létfenntartáshoz, mégis egyénileg változnak az étkezési szokások mennyiség és minőség tekintetében egyaránt. Lehetőségünk van számos szempontot figyelembe venni akkor, amikor táplálékunkat megválasztjuk. De mégis mitől tud ez az elemi szükségletkielégítés kórossá válni? Tudunk-e az élelmiszerektől függőségbe esni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pozitív gondolkodás erőltetése káros

Sákovics Diana 2016. szeptember 20., kedd 16:53

A negatív érzések, a bosszankodás, a rágódás, a szorongás megnyomorítják a hétköznapjainkat, ráadásul ezektől az érzésektől és a hozzájuk tapadó gondolatainktól átkozottul nehéz megszabadulni. Hogy akkor mi a megoldás? A pozitív gondolkodás, nyilván. Az, hogy mindig lássuk meg: az a pohár félig tele van, mindennek van napos oldala, meg különben is, a boldogság választás kérdése. Ha a boldogságot választja, akkor boldog is lesz. Igaz? Nem, nem az, bármit is állítanak a bölcsességek a Facebookon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ebből van a legtöbb gond egy kapcsolatban

Sákovics Diana 2016. szeptember 19., hétfő 17:20

A másik családjával nem mindig egyszerű, a vágy múlékony, az anyagi gondok megterhelnek. Töltse ki kérdőívünket, hogy kiderüljön önök mivel küzdenek leginkább.

Minél intelligensebb, annál makacsabb lehet politikai kérdésekben

Sákovics Diana 2016. szeptember 18., vasárnap 15:50

Veszélyesek-e a mindennapi életünkre nézve a migránsok? Jó-e az egy gyereknek, ha azonos nemű pár neveli? Biztonságos-e az atomenergia? 

Az, hogy hogyan válaszol ezekre a kérdésekre sokkal inkább a politikai nézeteitől függ, mint a tényektől. Hiába intelligens, hiába tanult, ez még nem biztosíték arra, hogy meg is kérdőjelezi, utána is jár az ilyen és ehhez hasonló tudomány alapú politikai kérdéseknek. Akkor mi az, ami erre ráveheti? A kíváncsiság, az. Erről ír Tom Stafford pszichológus a BBC-n nemrég megjelent klassz cikkben, és ennek lényegét foglaljuk most össze mi is. 

shutterstock 275020805
Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor itt az ideje, hogy az alkoholista kórházba menjen

Marjai Kamilla 2016. szeptember 17., szombat 16:26

Ha egy pszichiátriai vagy addiktológiai osztályra kell gondolnia, mi az első, ami eszébe jut? Talán Rached nővér a Száll a kakukk fészkére című filmből? Bizonyára inkább negatív asszociációink vannak, és legfeljebb borzongással vegyes kíváncsisággal tesszük fel a kérdést, hogy vajon mi történik például egy kórházi addiktológiai osztályon. Nagyobb a súlya ennek a kérdésnek, ha a szenvedélybetegség érintettjében fogalmazódik meg. Mire számíthat egy függő a kórházi addiktológiai osztályra történő befekvéssel? Van-e félnivalója, és miben más a kórházi ellátás más intézményi formában történő segítségnyújtáshoz képest?

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 egyszerű módszer, amivel fejlesztheti empátiáját

Sákovics Diana 2016. szeptember 16., péntek 18:44

Az empátia klassz dolog. Nemcsak azért, mert segítségével könnyebben megérthetjük a másik érzelmeit, szándékát, működését, de azért is, mert ez teremti meg az együttműködés, az alkalmazkodás alapját, így ez segít minket ahhoz, hogy egyáltalán képesek legyünk családban, közösségben, társadalomban való együttélésre. Az empátia jelenti tehát a szoros szociális kapcsolataink alapját, melyek pedig elengedhetetlenek a boldog és teljes élethez. 

De valójában mi is az empátia? Milyen fajtái vannak? Hogyan érdemes gyakorolni? És egyáltalán miért? Összeszedtük, amit az empátiáról feltétlenül tudni kell. Köszi a tippet, Greater Good!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyi alvással harcolhat a depresszió ellen

Sákovics Diana 2016. szeptember 15., csütörtök 18:29

A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar, ami ráadásul nemcsak a lelki működésünket, de az egész szervezetet érintiTudjuk, hogy a depresszió együtt jár különböző testi betegségek magasabb kockázatával, például, a rákkal és a kardiovaszkuláris problémákkal, ráadásul a depresszióban szenvedők gyakran rövidebb ideig is élnek. Nem véletlen, hogy rengeteg kutató keresi a gyógyírt a depresszióra, és úgy tűnik, hogy az antidepresszánsok szedése mellett számos életmódbeli tényező is segíthet a betegeken. Tudjuk például, hogy a tudatos jelenlét gyakorlása és a futás is hatékony depresszióűző, ahogy az egészséges étkezés is csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Most egy friss kutatásból kiderült, hogy létezik még egy olyan alapvető szokásunk, ami segíthet kordában tartani a mentális zavart. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mikor van magyarként a legnagyobb esélye a boldogságra

Sákovics Diana 2016. szeptember 14., szerda 18:39

Ha ön 30-50 év közötti nő, diplomás, családos, a Dunántúlon él egy kisebb településen, jól tud megküzdeni a stresszel és vannak klassz eszközei arra, hogy olyan lehetőségeket teremtsen, amiktől jobban érzi magát a bőrében, akkor nagy eséllyel boldogabb az átlagnál. Legalábbis elnagyoltan így foglalható össze a legújabb hazai boldogságkutatás eredménye, amit az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja végzett a Jobb veled a világ alapítvány felkérésére.

A Jobb veled a világ alapítvány elnöke, Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner egy sajtótájékoztatón beszélt 2014 óta működő, a pozitív pszichológia eredményeire támaszkodó boldogságprogramjukról. A program keretében az emberek ingyenesen sajátíthatnak el és gyakorolhatnak be olyan boldogságfokozó technikákat, melyektől jobb lesz a mindennapi lét. A felnőtteknek szóló programon túl az alapítvány pedagógusok képzésével is foglalkozik, akik aztán iskolai keretek között, boldogságórákon fejlesztik a fiatalok életszeretetét. “A boldog ember tudatosabb, felelősségteljesebb, jobban elfogadja önmagát és másokat is, így képessé válik arra, hogy boldog családot, közösséget és boldog társadalmat hozzon létre.” - mondta Bagdi Bella - “A boldogság tehát nem magánügy, az egyén boldogsága a közösséget is érinti.” 

prof olah attila bagdi bella

De vajon, hogy áll valójában a boldogsággal a közösségünk? Mennyire boldogok körülöttünk az emberek? Mi befolyásolja a boldogságszintjüket? Az alapítvány munkatársai többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ, melyet végül prof. Oláh Attila, prof. Vargha András és Csengődi Márta kutatási eredményei hoztak meg. A több, mint három hónapon át tartó felmérésben az ország 800 településéről 5332 fő vett részt, akik online válaszoltak a jóllétükkel, stressztűrő kapacitásukkal, mentális egészségükkel és boldogságteremtő stratégiáikkal kapcsolatos kérdésekre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van egy egyszerű gyakorlat, ami optimistábbá teszi

Sákovics Diana 2016. szeptember 13., kedd 11:55

Van, aki alapvetően a jó dolgokat látja meg az életben, a jó kimenetelt várja, hisz abban, hogy a jövő klasszabb lehet, és van, aki inkább a rosszra számít. Léteznek tehát optimista és pesszimista emberek. A kutatásokból tudjuk, hogy optimistának lenni mégéri. Nemcsak azért, mert optimistaként jobb érzés a bőrünkben lenni, de azért is, mert ezzel a szemlélettel tovább lehet élni, egészségesebben és boldogabban, mintha folyton sötét jövőkép lebegne a szemünk előtt. Nem véltelen, hogy a pozitív pszichológia kutatói lelkesen foglalkoznak azzal, hogyan lehetne bennünket optimizmusra tanítani. De vajon tényleg lehetséges ez? Megváltozhat a mindennapokhoz, a jövőhöz való hozzáállásunk? Egy, a Research Digest oldalán nemrég publikált metaanalízis szerint igen. Legalábbis egy rövid időre mindenképp. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 tipikus párkapcsolati probléma, amire nem árt felkészülnünk

Sákovics Diana 2016. szeptember 12., hétfő 19:58

A romantikus filmekben a bonyodalom általában addig tart, amíg a két szerelmes össze nem jön, aztán elvileg boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Legalábbis Hollywoodból ezt sugallják. Arról bezzeg kevés film szól, hogy mi történik egy párkapcsolattal évekkel később, hogy mi lesz akkor, ha túl sok a munka, ha túl kevés a szex, ha megérkeznek a gyerekek, ha bárki beteg lesz a családban vagy éppen küzdeni kell a létezésért.

Pedig a párok életük során számos, a kapcsolaton kívülről és belülről egyaránt érkező kihívással szembesülnek, és ilyenkor van, hogy tehetetlennek, eszköztelennek érzik magukat. A kihívásokból pedig gyakran megoldhatatlannak tűnő problémák, párkapcsolati krízisek keletkeznek. Ahhoz, hogy ezekkel a helyzetekkel képesek legyünk bármit is kezdeni, hogy képesek legyünk ezekkel párként szembenézni, először is arra van szükség, hogy egyáltalán tudatában legyünk a problémaforrások létezésének. De vajon melyek azok a tipikus párkapcsolati problémák, amikre nem árt lélekben felkészülnünk? Ezekről kérdeztünk gyakorló párterapeutákat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb barátainkkal közös emlékezetet építünk

Sákovics Diana 2016. szeptember 11., vasárnap 17:38

- Emlékszel arra a szörnyű szilveszterre a gimiben, amikor a házibuli helyett csak három szomorú srácot találtunk a feldíszített, piával telepakolt lakásban? - idézte fel nemrég gyerekkori barátnőm egy közös emlékünket. Nem emlékeztem. Aztán, ahogy mesélni kezdte a részleteket, eszembe jutott, hogy aznap este három házibulinak hitt helyszínt jártunk végig, de sem a magányos fiúk, sem a házimisére készülődő nagycsalád, sem a szakításán épp túleső, zokogó házigazda lakásán nem azt találtuk, amiben reménykedtünk.  

Bár az estéről csupán információfoszlányok éltek a fejünkben, ahogy sikerült ezeket közösen összeraknunk végül kirajzolódott az 1997-es iszonyú és szerencsétlen szilveszterünk koherens, egész, közös emlékképe. Az ilyen emlékezetet, vagyis két ember, egy csoport vagy közösség közösen megosztott emléknyomait nevezi a tudomány transzaktív memóriának. Most egy friss kutatásból az is kiderült, hogy működik ez az emlékezeti rendszer a legjobb barátok között. 

shutterstock 310328510
Távolról sincs vége, olvasson még »

9 válasz, amiből kiderül ha szadista

Brownie 2016. szeptember 10., szombat 17:45

Az elmúlt néhány évben egyre világosabbá vált, hogy a szadizmus specifikusan és szorosan összefügg olyan kegyetlen viselkedéssel, mint a cyberbullying és a trollkodás. Legyen szó valós vagy kitalált személyről - például a gonosz Ramsay Boltonról a Trónok harcából -, a szadisták általános vonása, hogy jól esik számukra másokat bántalmazni, kihasználni és megalázni. A tudomány ugyan nem használ olyan fogalmakat az emberek jellemzésére, hogy jó vagy gonosz, egyre pontosabb módszerek születnek azonban arra, hogy megállapítsuk, ki mennyire élvezi, ha másoknak árthat – ami a köznapi értelemben megegyezik a gonoszsággal, vagyis a szadizmussal - írja az IFLScience.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Így formálja át a pornó a szexuális életét

Sákovics Diana 2016. szeptember 9., péntek 20:08

Hogyan hat a pornó a szexuális életünkre? Lehet-e a pornótól függővé válni? Milyen tünetei vannak a pornófüggőségnek? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Gary Wilson, a Your brain on porn blog szerzőjének nemrég itthon is megjelent könyve, a Pornóra kattanva, és ezekről kérdeztem most a könyv szakmai lektorát, Csonka Balázs szexuálpszichológust, pornókutatót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne piszkálja a gyereket, hogy egyen kevesebbet!

Sákovics Diana 2016. szeptember 8., csütörtök 09:40

Nemrég írtunk arról, hogy a kortársak, a szociális média, a kultúránk soványságkultusza, és a családok sajátos működése hogyan hozzájárulnak a gyerek- és kamaszkori étkezési zavarok elterjedéséhez. Ezeken a tényezőkön egyik napról a másikra ugyan nehezen változtathatunk, de azért akad olyan dolog, amit megtehetünk, hogy a gyerekünk kialakíthassa egészséges testképét. Például, ne kommentáljuk a testsúlyát. Soha. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi védi meg a gyerekeinket a drogoktól?

Marjai Kamilla 2016. szeptember 7., szerda 17:49

A prevencióról sokunknak elsőként azok a drogprevenciós alkalmak és tanítási órák jutnak eszünkbe, amikor furcsa tablettákról és fecskendőkről nézegettünk képeket, jól (vagy kevésbé) az eszünkbe vésve, hogy a drog bizony rossz dolog. Valóban ennyit jelentene a megelőzés? Mit kell egyáltalán megelőzni? Világos, hogy gyermek-és serdülőkorban sok minden eldől, de felnőttként van-e mód a megelőzésre? És mik ennek az eszközei? A sok kérdés mellett talán a legfontosabb mégis az, hogy milyen más választásaim lehetnek, ha nem a szerfogyasztás mellett döntök?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés