EGO

A jó szexhez legalább három hónapot kell gyakorolni

Sákovics Diana 2016. október 21., péntek 21:51

A fiatal nők közel fele hisz az örök szerelemben, nem hisz viszont az azonnali jó szexben. Többek között ezek derültek ki egy friss felmérésből. A Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés online kérdőívét 6227 fő töltötte ki, 94 százalékban nők, többségük (80%) 18 és 33 év közötti. A kutatás tehát a magyar lakosságra nézve messze nem reprezentatív, de azért így is akad néhány elgondolkodtató eredménye. 

shutterstock 260900648
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben a munkakörökben lépnek félre legtöbbet a nők

Sákovics Diana 2016. október 20., csütörtök 19:09

A hűtlenség izgalmas jelenség. Mármint pszichológiai szempontból az. Tudjuk, hogy a hűtlenség jellemző emberi tulajdonság, ami a legtöbb kultúrában megjelenik valamilyen formában, miközben az emberek többsége szemétségnek, morálisan elítélendőnek tartja. Persze nem véletlenül, hiszen a hűtlenség minden érintett fél számára fájdalmas, a kapcsolat szempontjából pedig végzetes lehet. Arról, hogy miért lépünk félre kapcsolatainkból számos elmélet született, és úgy tűnik, hogy ezt a génjeinktől, korai tapasztalatainktól kezdve a személyiségünkig és aktuális érzelmi állapotunkig rengeteg tényező befolyásolhatja.

A hűtlenség tehát nemcsak izgalmas, de bonyolult is, és úgy tűnik, minél többet tudunk a jelenség hátteréről annál inkább az. Most például egy friss kutatási eredmény alapján úgy tűnik, hogy a félrelépések számát egy nagyon kézenfekvő dolog is befolyásolja: a lehetőség. Legalábbis ez tűnik a legmarkánsabb konklúziónak abból a felmérésből, amit az alapvetően félrelépések lebonyolítására szakosodott párkereső, a Victoria Milan készített, és amiből azt is megtudtuk, mely munkakörökben lépnek félre leggyakrabban az emberek. Pontosabban a nők. 

shutterstock 102626747
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 mód, ahogy az agya akadályozza a fogyásban

Sákovics Diana 2016. október 19., szerda 18:36

Kövérebbek vagyunk, mint valaha. Annyira, hogy minden harmadik magyar nő, és a férfiak 26 százaléka túlsúlyos, és naponta hét magyar hal meg a túlsúly szövődményeiben. Ez a látványos tömeges elhízás a hatvanas években kezdődött, de a rendszerváltást követően megduplázódott az elhízottak aránya: egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabban híznak el. Hogy miért? 

Részben azért, mert teljesen megváltozott a környezet, amiben élünk, amiben az étellel találkozunk. Brian Wansink, a Cornell Egyetem gasztropszichológusa szerint már rég nem a valódi éhség vezérel minket, sokkal inkább a környezetünk: a család és a barátok, a csomagolás és a tányérok, nevek és számok, címkék és fények, formák és illatok, a figyelemelterelés és a távolság. Az elfogyasztott étel mennyisége és minősége szempontjából az számít tehát, hogy mi látható, elérhető, hogy mekkora a választék, milyen a lelkiállapotunk és kikkel vagyunk éppen együtt. 

shutterstock 416482423

A környezeti változásokon túl azonban az agyunk működése is sok esetben hátráltat minket az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Ezekkel a működési jellegzetességekkel pedig nem árt képben lennünk, nemcsak azért, mert így könnyebb megérteni és átlátni saját működésünket, de azért is, mert ezzel esélyünk van felismerni, ha épp automatikusan cselekednénk, és lehetőségünk van tudatosan máshogy dönteni. Például arról, kell-e nekünk még egy szelet torta, vagy sem. Ezekről az automatikusan működő jellegzetességekről írt nemrég Shahram Heshmat az Illinois Egyetem professzora, függőség és elhízás kutató a Psychology Today oldalán, és ezekből válogattunk most mi is néhányat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyászunkban az segít, ha szembenézünk a halállal

Sákovics Diana 2016. október 18., kedd 17:53

A gyász az életünk része, megúszhatatlan trauma. Mégis átkozottul nehéz megélni. Nemcsak azért nehéz, mert elveszítünk valakit, akit szerettünk, mert szembe kell néznünk saját halandóságunkkal, de azért is, mert ma a legtöbbünknek fogalma sincs arról, mihez kellene kezdeni a halállal, hogyan kell gyászolni, és hogyan kell ebben másokat támogatni. Nem mintha ma kevesebb lenne bennünk az empátia, mint régen, hanem, mert erre senki sem tanít meg minket, mert nincs a fejünkben egy gyászforgatókönyv, mert nincsenek tanult rítusaink. Valójában tehát azt sem tudjuk, pontosan mire kellene felkészülnünk egy haláleset után. Révész Renáta Liliána pszichológust, gyásztanácsadót kérdeztem arról, mire számítunk legkevésbé gyászunkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért irtózik annyira a bohócoktól

Brownie 2016. október 17., hétfő 08:04

Azt, hogy egy ártalmatlan csatornarács látványától még ma is végigfut a hideg a hátamon, Stephen King egyik legemlékezetesebb negatív hősének köszönhetem. Az Az című kultikus regény nem éppen közkedvelt bohóca, Krajcáros gyerekek millióinak okozott álmatlan éjszakákat, ráadásul a kutatók szerint a nagy sikerű minisorozat-adaptációnak egyértelműen köze van ahhoz, hogy a '90-es években annyira megugrott az úgynevezett coulrofóbiában (bohócoktól való irracionális félelem) szenvedők száma. Vannak, akik kedvelik a bohócokat, mások irtóznak tőlük, sokakban pedig inkább ambivalens érzések kavarognak a bohócruhás alakok látványától, ám azt, hogy mi okozza ezt a kettősséget, nem igazán tudják megfogalmazni. Éppen ezért keresi egyre több pszichológus a választ arra, hogy hogyan és miért váltak a szemünkben olyan hátborzongatóvá a korábban gyerekbarát, nevettető figurák. Francis T. McAndrew, a Knox Főiskola professzora a The Conversation oldalon fejtette ki kutatását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keveset alszik? Többször bóbiskol el napközben, mint hinné!

Sákovics Diana 2016. október 16., vasárnap 19:23

Míg a legtöbbünk arra panaszkodik, hogy keveset alszik, akadnak emberek, akik lelkesen hangoztatják, hogy ők bizony az átlagnál rövidebb alvásidővel is remekül működnek a mindennapokban. Ez mondjuk elsőre furán hangzik, hiszen a kutatásokból tudjuk, hogy ha rendszeresen keveset alszunk az nyomott hangulathoz, az érzelmi intelligencia csökkenéséhez, hosszabb távon pedig rosszabb egészségi állapothoz, elhízáshoz, memóriaproblémákhoz és (egerek esetében legalábbis) rövidebb élettartamhoz vezet. Persze ezeknek a káros hatásoknak csak egy része érhető tetten azonnal, de az van olyan feltűnő, hogy egyértelműen tudjuk: többet kellene aludnunk. De mi a helyzet azokkal, akik állítják, hogy elvannak kevés alvással? Miben működnek ők máshogy? 

shutterstock 312669791
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ismerheti fel, hogy függ az internettől

Marjai Kamilla 2016. október 15., szombat 16:39

Némi túlzással azt mondhatjuk, ha ön ezt a cikket olvassa, egy függőség rizikójának van kitéve. Igen, jól sejti, hogy az internetfüggőségről lesz szó, és igen, jócskán túlzó az előbbi megállapítás, ugyanakkor talán mégiscsak rávilágít egy fontos dologra. Leginkább arra, hogy legáldásosabb és leggyümölcsözőbb tevékenységeink is pusztító függőségbe torkollhatnak, ha elveszítjük az adott cselekvés képzeletbeli használati útmutatóját. Így történhet meg az, hogy hibás funkciókkal ruházzuk fel ezeket a tevékenységeket, miközben elveszítjük a kontrollt a tevékenység gyakorlásának mennyisége és minősége felett. Ez megtörténhet a sportolás, a munka és egyebek mellett az internethasználat során is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha meghívod egy italra, meg is dughatod

Sákovics Diana 2016. október 14., péntek 18:08

“Ha egy csaj, akit meghívsz egy italra nem rakja szét a lábát, jusson eszedbe a statisztika: a megerőszakolós sztorik 85 százalékát nem jelentik a rendőrségen.”

“A csajok szeretik, ha ki vannak kötve… olyankor legalább lehetőségük van a tehetetlen áldozat szerepét játszani.”

“Ha a csajod erőltetett arcot vág szex közben, akkor éppen eljátssza, hogy élvezi veled a dolgot, de ha úgy néz ki mint akit éppen most rúgtak vesén, akkor tényleg élvezi.”

“A csajok úgy általában rendben vannak. De van közöttük jó pár ribanc… A ribanc pedig olyan fajta … akit keményen és durván meg kell baszni.”

Vajon honnan származnak az idézetek? Melyiket mondta erőszakos nemi közösülésért elítélt bűnelkövető, és melyiket írták férfimagazinok? Az Independent idéz egy nemrég publikált vizsgálatot, amiben ezeket a kérdéseket tették fel amerikai főiskolásnak, és amiből kiderült: a fiataloknak gőzük sincs a helyes válaszról. Önnek van? 

shutterstock 419213311
Távolról sincs vége, olvasson még »

A baj az, hogy nem tanulunk meg jól szexelni

Sákovics Diana 2016. október 14., péntek 18:06

Az emberek többsége élete során szembesül valamilyen szexuális problémával, mindannyiunknak vannak a szexszel kapcsolatban kételyei, elakadásai, szorongásai. Az azonban nem mindegy, hogy mit kezdünk ezekkel. Ha ráerősítünk vagy éppen figyelmen kívül hagyjuk a problémát, akkor súlyosabb gond is lehet belőle, míg ha rögtön orvosoljuk, könnyebben visszatérünk az egészséges működéshez. Ehhez pedig jól jön a külső, szakmai segítség, konkrétan jól jön ilyenkor egy szexuálpszichológus. De vajon mit csinál pontosan egy szexuálpszichológus? Milyen tipikus problémákkal mennek hozzá az emberek? És mit tehetnénk azért, hogy kevesebb bajunk legyen a szexszel? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettem dr. Hevesi Krisztina egészség-, sport- és szexuálpszichológussal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kezdődik a vita, és jön a szokásos lemez. Újra, meg újra.

Kurán Zsuzsa 2016. október 12., szerda 18:52

Bármin is pattan ki a vita, az első néhány mondat után már mindkét fél felteszi a szokásos lemezt. Ugyanazt ismételgetik, ugyanolyan hévvel újra és újra. Sok párkapcsolatban jellemző, hogy rendszeresen, szinte szóról-szóra ugyanaz a jelenet zajlik le. De vajon miért? Mégis hogy lehet, hogy újra és újra ugyanabban a helyzetben találjuk magunkat?

shutterstock 439098511
Távolról sincs vége, olvasson még »

Két fontos dolog, ami befolyásolja elégedett-e a munkahelyén

Sákovics Diana 2016. október 11., kedd 13:22

Az, hogy elégedettek vagyunk-e a munkánkkal, hogy jól érezzük-e magunkat a munkahelyünkön rengeteg dologtól függhet. Például attól, hogy azt csináljuk-e, amit szeretnénk, hogy érdekel-e, biztonságot ad-e a munkánk, hogy milyen emberekkel dolgozunk, milyen odabent a kommunikáció, milyen a szervezet felépítése, mennyire keresünk jól, mennyire érezzük hasznosnak a munkánkat. (Mondjuk az utóbbi két feltétel közül érdemesebb inkább az utóbbira ráerősíteni. Boldogabbá az fog minket tenni.) Ezek a körülmények nyilván egyénenként változnak, a kutatási adatokból mégis tudunk néhány olyan tényezőről, ami általánosságban befolyásolja, hogy mennyire vagyunk elégedettek a munkánkkal. Pontosabban két tényezőről tudjuk biztosan. 

shutterstock 166600271
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt érv, hogy az origamizás legyen az új hobbija

Brownie 2016. október 10., hétfő 20:08

A kifestő könyvek vagy a kötés és horgolás mellett az origamizás is egyre népszerűbb azok körében, akik kreatív és megnyugtató tevékenységekkel szeretik elütni a szabadidejüket. Iskolás éveimből egyedül a kishajó és a repülőgép hajtogatásának lépései rémlenek - bár évek óta nem gyakoroltam -, a minap azonban alkalmam volt egy maratoni pillangóhajtogatáson tesztelni, mennyit fejlődhetett a kézügyességem, és megtapasztalhattam azt is, amit gyerekként még fel sem fogtam: ez az ősi japán mesterség teljes mértékben kikapcsol és segít csak a jelenben lenni, éppen ezért kiváló módszer a mindfulness gyakorlására.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez az első jel, ami azt mutatja, hogy komoly párkapcsolatban él

Böszörményi Edina 2016. október 9., vasárnap 17:47

Elég nyilvánvaló, ha elkezdünk randizni valakivel: közös programokat szervezünk, élményeket szerzünk, sok időt töltünk együtt. Egy idő után viszont önkéntelenül is elkezdünk gondolkozni azon, hogy most csak találkozgatunk az illetővel, vagy esetleg ebből kialakulhat egy komoly kapcsolat is. De mi is az jel, tényező, amikor tényleg úgy gondolhatunk a kapcsolatunkra, hogy ez már igazán komoly? Egy brit párkapcsolati tanácsadó, a Relate.org.uk kutatásában erre kereste a választ. 

shutterstock 375336118
Távolról sincs vége, olvasson még »

Életminőségünket javítja, ha megtanulunk idegenekkel beszélni

Sákovics Diana 2016. október 8., szombat 18:28

- Nem bírom ezt a felszínes, semmitmondó csevegést. Nem ismerjük egymást, nincs mit mondanunk egymásnak, mégis ott állunk egymással szemben, és ott az a nyomás, hogy beszélgetni kellene. De mit mondjak?  - fakadt ki nemrég kínjában egy kedves barátom, egy esküvőn, ahol egy rakás idegen között tébláboltunk. 

Bár van, aki remekül elvan a kedvesen mosolygás és a jelentéstelen mondatok között, a small talk nem egyszerű műfaj. Értelmetlennek, időrablónak tűnik, ráadásul kínos pillanatokat okoz, ha nem tudjuk mégis hogyan kellene ilyenkor viselkedni. De vajon tényleg semmi haszna nincs a felszínes csevegésnek az időkitöltésen túl? De bizony, van. Ahogy akad néhány dolog is, amivel gördülékenyebbé tehetjük. 

shutterstock 289448717
Távolról sincs vége, olvasson még »

A szorongás 8 apró, de észlelhető jele

Brownie 2016. október 7., péntek 19:55

Időnként mindenki feszült, nyugtalan vagy fél valamitől, ami egy bizonyos szintig egészséges is, hiszen a félelem fokozza a teljesítőképességet azáltal, hogy felkészíti a szervezetet a „küzdj vagy menekülj” (fight or flight) üzemmódra. Baj akkor van, ha a nyugtalanságérzet és az aggodalmaskodás az élet minden területére kiterjed, illetve ha nem csak egy tárgyra vonatkoztatott, konkrét félelemről van szó, hanem külső ok nélküli, valamint a tehetetlenség érzésével járó szorongásról – akkor, amikor az ember úgy érzi, hogy semmiféle befolyással sincs a történésekre. Ez az alapvető különbség a félelem és a szorongásos zavar között, mégis sokan összekeverik a két állapotot. Ráadásul nem is olyan egyszerű észrevenni az ismerősökön a szorongás tüneteit – hiszen a legtöbben igyekeznek palástolni állandó aggodalmaikat –, néhány apró jel együttes megléte azonban egyértelműen arra utal, hogy az illetőnek segítségre van szüksége. A PsyBlog és a Health.com segítségével összeszedtük, mik azok a tünetek, amiket a családnak és a barátoknak nem szabad félvállról venni. Íme:

shutterstock 160498721
Távolról sincs vége, olvasson még »

Jé, az okostelefonok elterelik a figyelmünket, és csökkentik a hatékonyságot!

dívány.hu 2016. október 6., csütörtök 20:50

A Kaspersky Lab elvégzett egy kísérletet, hogy megállapítsa, mennyire segítik vagy hátráltatják a hatékony munkavégzést az okostelefonok. A kutatásról erre tájékozódhat bővebben (PDF). A kísérletet a Würzburgi- és a Nottingham-Trent-i Egyetemeken végeztek el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket érdemes mondania súlyosan beteg hozzátartozóinak

Sákovics Diana 2016. október 5., szerda 21:28

Baleset, súlyos sérülés, fizikai összeomlás. A testünk számára ez súlyos trauma, de mi történik ilyen helyzetekben a lelkünkben? Milyen pszichológiai folyamatokon megyünk keresztül? Hogyan lehet felfogni, feldolgozni egy súlyos sérülést? Mire érdemes felkészülni a betegnek, és mire a hozzátartozóknak? Végül: hogyan jöhetünk ki úgy egy ilyen traumából, hogy az életünk jobb, teljesebb legyen, mint előtte? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Tilos Rádió hétfő délelőtti Teszt és lélek című műsorában Révész Renáta és Kuna Gábor pszichológusokkal. 

shutterstock 167990879
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nevel nárcisztikus gyereket

Sákovics Diana 2016. október 4., kedd 17:27

Minden róla szól, igényli az elismerést, a csodálatot, a figyelmet. A kritikát nem bírja, képtelen a rugalmas alkalmazkodásra, empátiát nem érez, csak bűntudatot. Éppen ezért az emberi kapcsolatai sohasem lehetnek teljesek: képtelen a kölcsönösségre, kihasználja, manipulálja, kontrollálni próbálja a hozzá legközelebb álló embereket is. Mindez persze az ő szempontjából nem meglepő: az ő univerzumában a világ érte van, ő többet ér másoknál.

Persze ez csak a felszín egy tipikus nárcisztikus ember személyiségében. A mélyben azonban krónikusan alacsony önértékelést és negatív énképet találunk, amivel maga a nárcisztikus ember is csak nagyon ritkán, hosszas önismereti munkával tudna szembenézni. Mondjuk erre sem képes mindenki. Az, hogy mennyire mély ez a nárcisztikus sérülés a gyerekkori tapasztalatokól, pontosabban a szülő-gyerek kapcsolat jellemzői dinamikáiból fakad. Ezekről írt nemrég Aaron L. Pincus amerikai pszichológus professzor a Scientific Americanban.

shutterstock 284441255
Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, amit a szex az agyunkkal tesz. Vagy fordítva.

Sákovics Diana 2016. október 3., hétfő 18:40

Ha elégedettek vagyunk a szexuális életünkkel, akkor jobban érezzük magunkat a párkapcsolatunkban, hűségesebbek, lelkesebbek vagyunk. A jó szex tehát a párkapcsolatnak mindenképpen jót tesz, és tapasztalatból azt is tudjuk, hogy a szexuális elégedettségtől a saját bőrünkben is jobb a lét. De vajon milyen hatása van még a szexnek a lelkünkre, az agyunkra? Hat izgalmas kutatási eredményt gyűjtöttünk össze a témában. Köszi a tippet Sex and Psychology!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egyedüllét a kulcs ahhoz, hogy végre kipihenjük magunkat

Sákovics Diana 2016. október 2., vasárnap 15:34

Vasárnap van, a pihenés napja. Oké, az, hogy ma éppen népszavazunk is, valószínűleg sokaknál nem segíti a lelazulást, de mégis: ma nincs munka, csak a család, az otthoni teendők, a kalandozás vagy éppen a kanapén henyélés. De vajon ezek a tevékenységek tényleg pihentetnek? Vagy ha ezek nem, akkor mi? Erre kereste a választ a világ eddigi legnagyobb pihenéssel foglalkozó kutatása

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amit a TED hozzáadott a függőségek megértéséhez

Marjai Kamilla 2016. október 1., szombat 17:32

Ön is a megszállott rajongója a TED konferenciavideóknak? Tudja, ezek azok az ismeretterjesztő előadások, melyek sokakat érintő témákban születnek közérthető nyelven, olykor némi humorral fűszerezve. És azért olyan lebilincselően érdekesek, mert rólunk szólnak. Nincs ez másként a függőség és szerhasználat témakörében született előadásokkal sem, ha ide kattint, máris tanulhat a függőségekről. De vigyázzon, ha valamiért önmagára ismerne, ne elégedjen meg annyival, hogy megnézett egy TED-előadást, tegyen lépéseket saját sorsa alakításának érdekében. Addig is következzék rögtönzött addiktológiai szabadegyetemünk online tananyaga TED-videókból összeválogatva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 pszichológiai tény, amiről minden szülőnek tudnia kell

Brownie 2016. szeptember 30., péntek 17:52

Tiszta sor, hogy a gyereknevelés nem játék, ezért érdemes tisztába tenni a családtervezés során a miérteket. Szülőnek lenni ráadásul azért sem kis kihívás, mert hiába a rokonok és ismerősök okoskodása, a tanácsok sokszor ellentmondanak egymásnak, vagyis hiába próbáljuk megfogadni azokat, mindenkinek eleget tenni úgysem tudunk. A legfontosabb azonban a gyerekek és a szülők boldogsága, vagyis a családi harmónia kialakítása és fenntartása. Ehhez pedig nem árt tudni néhány, gyerekneveléssel kapcsolatos érdekes tényt. A PsyBlog segítségével összeszedtük tíz, nemrégiben készült pszichológiai kutatás eredményeit, hogy eloszlassuk a leendő vagy gyakorló szülők kételyeit.

shutterstock 292626968
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan mikor érdemes elvégezni az unalmas feladatait

Sákovics Diana 2016. szeptember 29., csütörtök 19:34

Adminisztráció. Hivatali ügyintézés. Iratrendszerezés. Monoton feladatok, móka és kihívás nélkül, amiket azonban időről időre muszáj elvégeznünk. Persze ez nem mindenkinek jelent problémát, van, aki képes a rutinfeladatokban megtalálni a flow élményt, képes arra, hogy csak a feladatra koncentráljon, feloldódjon, eggyé váljon tevékenységével. Mindenki másnak azonban monoton, unalmas feladatokat végezni szívás, nem véletlen, hogy ezeket olyan gyakran halogatjuk. De vajon létezik-e ideális pillanat arra, hogy könnyebben letudjuk unalmas feladatainkat? Egy friss kutatás szerint igen. 

shutterstock 269425898
Távolról sincs vége, olvasson még »

“Külföldön élek, külföldi pasival. Szenvedek.”

Sebők Franciska 2016. szeptember 28., szerda 19:11

Manapság egyre több fiatal próbál külföldön szerencsét. Mi történik, ha nem csak a vágyott új élet idealisztikus felhői, de a vegyes párkapcsolat kezdetben érdekes rózsaszín felhői is elvonulni látszanak? Kriszta leveléből ennek belső vívódásaiba, kérdéseibe láthatunk bele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők elvárják, hogy egy pasinak legyen pénze

Sákovics Diana 2016. szeptember 27., kedd 17:40

Az, hogy mitől lesz valaki számunkra valóban vonzó, hogy kivel lesz jó egy kapcsolat, és mi az, amit hiszünk, hogy kell egy kapcsolathoz két teljesen különböző dolog. A párválasztásunkat ugyanis számos olyan tényező befolyásolja, amiknek nem vagyunk tudatában, a családunktól kapott mintáktól kezdve a másik illatáig. Amikor azonban meg kell határoznunk, hogy mit akarunk a partnerünktől hajlamosak vagyunk külsőségekben és materiális jellemzőkben gondolkodni. Így volt ez ebben a több, mint 27 ezer 18 és 75 év közötti heteroszexuális embert vizsgáló amerikai tanulmányban is.

shutterstock 309411233
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés