EGO

Ez kell az Eb-győzelemhez az idegtudomány szerint

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 17:03

A labdarúgó Európa-bajnokságon nyilván mindenki a saját nemzetének drukkol, de tegyük fel, hogy egy nagy sportesemény elején teljesen objektíven választunk ki egy csapatot, akinek szurkolni fogunk, mert győzelmét esélyesnek tartjuk. A mérlegelés nem egyszerű feladat, és a szövetségi kapitányoknak ugyan lehet, hogy jók a megérzéseik, amikre egy keret összeállításakor és a felkészülés során gyakran hagyatkoznak, de valljuk be, ez a módszer nem egy egzakt tudomány. Sanszos azonban, hogy a labdarúgó reménységek sikerét az intuíciónál sokkal pontosabb eszközökkel előre lehet jelezni. Olyan információk felhasználásával, amik a legújabb kutatásokon alapulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagyja a nyáron unatkozni a gyereket, szüksége van rá

Sákovics Diana 2016. június 26., vasárnap 08:19

Ma reggel éppen aggodalmaskodva nézegettem a naptárat, hogy mit kezdek a fiam nyári szünetének a még szabad két hetével. A többi megvan, lesz tábor, nyaralás, unokatesózás: nem fog unatkozni. Kivéve persze abban a két hétben. De vajon jót teszek a gyerekkel, ha nem hagyom unatkozni egy percig sem? Vajon tényleg érdemes őt programokkal lekötni egy egész nyáron át? A pszichológusok szerint a válasz egyértelmű nem. Köszi az útmutatást Quartz!

shutterstock 202508779
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szem előtt van, mégis láthatatlan probléma – Ismerje fel a zaklatás jeleit!

S-W. Zsó 2016. június 25., szombat 19:52

„Csak chaten írogat, egyébként hozzám se nyúl.” „A volt páromról van szó, soha nem bántana.” „Csak azért füttyentget és trágárkodik, mert bókolni akar” - egyik magyarázat sem számít enyhítő körülménynek. Tipikus megnyilvánulások ezek olyan áldozatoktól, akik bagatellizálják a problémát, pedig minden, amiben az egyik fél olyan helyzetbe kényszerül, amely nem egyezik saját akaratával, zaklatásnak számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha pozitív vagy bevonzod a pozitív dolgokat? Francokat.

Sákovics Diana 2016. június 24., péntek 19:43

Hogyan lehetünk boldogok? Egyáltalán mi a boldogság? Vajon boldogok vagyunk-e akkor is, ha néha dühöngünk, szomorúak vagyunk vagy elesettek? És létezhet-e boldogság a negatív érzések nélkül? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológussal, családterapeutával a Tilos rádió szombati Teszt és lélek című műsorában

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért hiszünk a horoszkópunknak

Sákovics Diana 2016. június 23., csütörtök 08:00

Bika vagyok. Állítólag impulzív, csökönyös, birtokló és imádom a pénzt. Legalábbis a horoszkópom ezt állítja. Arról bezzeg semmit sem mond, hogy mennyire odavagyok a tudományért, és milyen szkeptikus tudok lenni az ezotériával szemben, és mennyire komikusnak tűnik számomra, hogy a születésem bolygóállásaival összefüggne, milyen vagyok. A saját érzelmi viszonyulásomtól függetlenül azonban az asztrológia elképesztően izgalmas dolog. Már időszámításunk előtt nyolcszáz évvel is hittek benne a mezopotámiaiak, ahogy azóta is sokan mások. Ma mondjuk az asztrológiából a legtöbben azt a leegyszerűsített szeletet látjuk, ami leginkább a horoszkópkészítésben teljesedik ki. De vajon miért olyan jól eladható termék ez? Miért hisz valaki a horoszkópjának? Mit ad neki? És vajon milyen válaszai vannak ezekre a kérdésekre a pszichológiának? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Péter Annával a Pannon pszicho podcast tizedik adásában. Itt meghallgathatja. Autózás és házimunkához is remek, a gép előtt szöszöléshez pedig olvasson tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak rám néz, és megmondja hogyan lesz jobb az életem

Kurán Zsuzsa 2016. június 22., szerda 20:54

Varázsló vagy? Esetleg orvos? Tényleg belém látsz? Már elemzel engem? Uh, akkor óvatosan fogalmazok.

Ilyen és ehhez hasonló első reakciókkal gyakran találkozom, amikor kiderül, hogy pszichológus vagyok. Persze ma már egyre többen döntenek úgy, hogy ha valamilyen élethelyzeten nem tudnak túljutni, akkor pszichológushoz mennek, azonban sokak fejében így is élnek még tévhitek a szakmáról. A legtipikusabbakat gyűjtöttem össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 tipp, hogy a vonzalomból kapcsolat legyen

Sákovics Diana 2016. június 20., hétfő 21:08

Mostanában úgy tűnik, kevésbé élvezzük az ismerkedés időszakát, annyira, hogy Tari Annamária pszichoanalitikus szerint a többség legszívesebben ki is hagyná a kapcsolatból az egészet. Ez persze abból a szempontból érthető, hogy ebben a szakaszban rengeteg a bizonytalanság. Eleve nehéz néha eldönteni, hogy van-e egyáltalán vonzalom, hogy a másik vajon szintén a potenciális partnert látja-e bennünk, vagy csak szeret velünk lógni, esetleg jól érzi magát a közelünkben, de nem áll készen egy kapcsolatra. Persze ezeken túl is számos érzelmi viszonyulás lehetséges, hiszen mindannyian máshogy, más igényekkel, elképzelésekkel, vágyakkal és más múlttal is érkezünk egy ismeretségbe.

Létezik viszont néhány tudományosan alátámasztott technika, ami általában erősíti az emberek közötti vonzalmat, így esetünkben hozzásegíthet ahhoz is, hogy a vonzalomból párkapcsolat legyen. Madeleine A. Fugère pszichológia professzor most négy ilyen hasznos tanácsot szedett össze a Psychology Today oldalán. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elakadtam a karrieremben. Aztán jött 9 hét coaching

maze 2016. június 19., vasárnap 20:13

Mindenkinek vannak problémái, és idővel az is nyilvánvalóvá válik, hogy sokszor egyedül nem vagyunk képesek megoldani azokat. Modern világunknak köszönhetően ma ilyenkor már többféle megoldást választhatunk: mehetünk pszichiáterhez, pszichológushoz, jóshoz, vajákos asszonyokhoz, asztrológushoz, megnézhetünk egy családállítást vagy éppen belekóstolhatunk a csoportterápiák világába, és választhatjuk a coachingot is. Persze szedhetünk legális és illegális gyógyszereket is, fojthatjuk alkoholba és drogokba bánatunkat, hátha az megold valamit (de nem, soha nem).

A lehetséges megoldásoknak körülbelül egyedül a pénztárcánk vastagsága és a szabadidőnk mennyisége szab határt, ezt figyelembe véve viszont egyáltalán nem mindegy, hogy melyik megoldást választjuk, ahogyan az sem, hogy mi is valójában a probléma. Az első probléma pedig sokszor az, hogy valójában nem is tudjuk, mi az igazi probléma – vagy arról, amiről azt hisszük, hamar kiderül, hogy mégsem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fotózza csak lelkesen a kosztját, jó lesz!

Sákovics Diana 2016. június 19., vasárnap 08:38

Rengeteget fotózunk. Napi szinten készítünk képet a gyerekről, a kutyáról, a macskáról, a  kajánkról, az outfitünkről, magunkról vagy bármiről, ami éppen érdekes. Végigfotózzuk a kirándulásokat, nyaralásokat, szülinapokat, az éttermi élményeket és a bulizást. Gyakran annyi időt töltünk az élményeink megörökítésével, hogy kérdés, vajon jut-e elég időnk élvezni is azt. Egy friss kutatásban amerikai pszichológusok éppen erre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Top 5 drog: na ezeket kerülje el messziről!

Marjai Kamilla 2016. június 18., szombat 19:23

A drogokról és drogosokról láttunk és hallottunk már sok érdekeset a filmekből és más médiatermékekből. Ezek az információk pedig többnyire sajnálattal vegyes borzongást, félelemmel vegyes kíváncsiságot váltanak ki belőlünk, de idegenségük mégis megnyugtató. A drogok világa ugyanis az egyik legnagyobb misztérium, miközben legtöbbünktől borzasztóan messze van, igaz? Nem igaz.

A drogok világa nincs olyan messze mint hinnénk, és a misztériuma is leleplezhető tudományos és tapasztalati tényeken keresztül. A függőséget okozó szerek között akad, ami szubkulturális kellék, vagy éppen presztízsszimbólum, de van olyan is, ami karnyújtásnyira elérhető bárki számára. Hol a veszélye ezeknek, mik a legrizikósabb szerek? Létezik-e addiktív és ehhez képest addiktívabb, legaddiktívabb szer?

shutterstock 161639981
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet másra mutogatni, de boldogabbak nem leszünk tőle

Sebők Franciska 2016. június 15., szerda 19:45

"Szar a rendszer." "A férfiak képtelenek elköteleződni.""A csajokat csak az érdekli, hogy milyen autód van." "Jól végeztem a munkám, csak a főnököm pikkel rám." "Sikeresebb lennék, ha nem lenne minden beosztottam ennyire sötét."

Akár a magánéletben, akár a munkahelyen gyakran láthatunk olyan embereket, akiknek mindig igazuk van, akikkel mindig szörnyű dolgok történnek, akik így egyre magányosabbak és boldogtalanabbak lesznek. Sokan ugyanis, ha egy élethelyzetben nem érzik jól magukat, elkezdenek agresszívan felelősöket keresni, másokat hibáztatnak saját életük alakulásáért. Gyakran általánosítanak, így igazolva téves elképzeléseiket, felmentve magukat az alól, hogy megvizsgálják saját felelősségüket az adott helyzet kialakulásában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy mozdulattal férfiasabbá válhat a nők szemében

Sákovics Diana 2016. június 14., kedd 18:27

A szagok fontos szerepet töltenek be a társas kapcsolatainkban. Mindenkinek van ugyanis egy csak rá jellemző, egyedi illata, egy ujjlenyomathoz hasonló szaglenyomata, amit a kutatók részben az immunrendszert kódoló gének hatásának tulajdonítanak. Ezekre a szagokra pedig érzékenyek vagyunk: a szeretteink, rokonaink szagát felismerjük, szeretjük, az idegenek szaga viszont általában taszít minket. Kivéve, ha nők vagyunk, a másik pasi, és kiszagoljuk nála a miénktől jelentősen eltérő immunrendszert. Na, akkor inkább vonzódunk az illetőhöz.

De vajon mit tesznek ezzel a természetes szelektálószemponttal a parfümök? Vajon a pasik vonzóbbak lesznek a mesterséges illatoktól? Egy, a PsyBlogon idézett kutatásban most erre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért van annyi bunkó a városban

Sákovics Diana 2016. június 12., vasárnap 17:33

Az emberek gyakran panaszkodnak arról, mennyire elidegenedünk egymástól, hogy láthatóan egyre többen viselkednek bunkó, minden empátiát nélkülöző módon, ráadásul még csak fel sem tűnik nekik. De vajon igaz ez? Tényleg történik a világban valami, amitől mindenki egyre rosszabb arc? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. Köszi, Research Digest.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alkoholista szülő mellett nem lehet az ember valódi gyerek

Marjai Kamilla 2016. június 11., szombat 21:56

Unalomig ismételt tény, hogy hazánkban a függőségek tömegeket érintenek. Ennek a megállapításnak a mélyén azonban azt találjuk, hogy nem csupán a szenvedélybetegek élik át az addikcióval járó nehézségeket, hanem a közeli hozzátartozók, a családtagok is. Az egyén és a szűkebb környezete nem választható el egymástól, kölcsönös hatást gyakorolnak egymásra. Ez az oka annak, hogy a terápia során többnyire nem megkerülhető a múltbeli és a jelenkori kapcsolati működés kérdése, a családtag számára pedig javallott a hozzátartozói csoport látogatása. De mi a helyzet akkor, amikor valaki még gyermekként csöppent abba a helyzetbe, hogy egyik vagy mindkét szülője szenvedélybeteg? Mi történik egy gyermekkel és mi lesz vele felnőttként?

shutterstock 397262668
Távolról sincs vége, olvasson még »

6 boldogságtrükk a világ legboldogabb népétől

mzd 2016. június 10., péntek 17:56

Évek óta a dánok vezetik a legboldogabb népek listáját, Helen Russell, a The Year of Living Danishly című könyv szerzője pedig most az ABC-nek szedte össze, hogy mi az a 6 dolog, amit bárki elleshet tőlük. Persze akad köztük olyan, ami nem vehető át egy az egyben, de gondolatébresztőnek mindegyik tökéletes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki akarja, könnyebben beleláthat a másik fejébe

Sákovics Diana 2016. június 9., csütörtök 18:42

Hű, te pszichológus vagy? Akkor biztos belelátsz a fejembe. Biztos tudod mit gondolok. 

Ezzel a reakcióval sokszor találkozom, majdnem annyiszor, mint az “akkor vigyáznom kell, mit mondok” kíséretében megejtett gyanakvó pillantásokkal. Általában ezeket a helyzeteket igyekszem mosolyogva elkenni, mondván, hogy gondolatolvasást még nekünk sem tanítottak az egyetemen. Ez pedig nyilván így is van, de egy friss kutatás alapján lehet, hogy tényleg nem árt vigyázni a pszichológusokkal. Vagy éppen bárkivel, aki az átlagnál motiváltabb arra, hogy megértsen másokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pénzes pasik vonzóbbnak tartják magukat

Sákovics Diana 2016. június 8., szerda 21:16

A pénztől ugyan boldogabbak nem leszünk, gyökerek viszont annál valószínűbben. Legalábbis a korábbi kutatásokból az derül ki, hogy a gazdagok társaiknál gyakran nagyképűbbek, kevésbé segítőkészek és inkább híjján vannak az empátiának. De vajon az anyagi helyzetünk hatással van arra is, milyennek látjuk magunkat és partnerünket? Úgy tűnik, a férfiak esetében mindenképp. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor menjünk pszichológushoz? Ne túl későn!

Sákovics Diana 2016. június 8., szerda 19:02

Kinek van szüksége pszichológusra? Van, aki szerint a bolondoknak. Mások szerint mindenkinek. Vagy éppen mindenki másnak, rajtuk kívül. Ahhoz képest tehát, hogy milyen egyszerű kérdésnek tűnik ez, a lehetséges válaszok köre széles skálán mozog. De mit gondolnak erről a pszichológusok? A Tilos Rádió szombati Teszt és lélek című műsorában Kuna Gábor és Révész Renáta pszichológusokkal erről beszélgettünk.

shutterstock 370075760
Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl gyorsan akarunk túl sokat. Ezért nem találunk párt.

Sákovics Diana 2016. június 6., hétfő 19:45

Összetalálkozunk valakivel, tetszik, randizunk. Elkezdjük megismerni, a vonzalmunk mélyül, az érzelmeink alakulnak, megjelenik a bizalom, lassan formálódik, majd kiforr a kapcsolat. Ez egy párkapcsolat kezdeti szakaszának tipikus forgatókönyve. Pontosabban ez volt régen. De mi van ma? Hogyan zajlik ma az ismerkedés, és milyen hatása van ennek a párkapcsolataink alakulására? Ezekről a kérdésekről beszélgettem Tari Annamária pszichoanalitikussal, a Generációk online című könyv szerzőjével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tavalyi év legjobb cikke: Zimbardo mesél a férfiak boldogtalanságáról

Edicsek 2016. június 5., vasárnap 16:41

Mi lesz a mai kamaszfiúkból ha túl sokat ülnek a számítógép előtt? Hova tűntek a férfiak a felsőoktatásból? Egyáltalán miért nem tudnak boldogulni a fiatal férfiak sem az életben, sem a párkapcsolataikban? Ezekre keresi a választ a világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo új, Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak? című könyve. A Hősök Tere meghívására érkezett Zimbardo ismét Budapestre, és nyilvános könyvbemutatón beszélt arról, miért is vall rekordszámú fiatal férfi kudarcot tanulmányaiban és a szexuális életben, és mit lehet a megoldás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A viták rendszeresek, a kedvességre kaffogás a válasz, az intimitás eltűnt

Sákovics Diana 2016. június 4., szombat 19:22

Van, amikor a partnerünk egyszerűen irritál. Van, amikor a legkisebb hülyeségén, hibáján, tévedésén vagy elszólásán felhúzzuk magunkat, amikor a kedvességére csak kaffogás a válasz, amikor egy apró nézeteltérésből is olyan vita kerekedik, amiben minden sérelmünket a fejéhez vágjuk. Ugyanazt, újra és újra. Van, amikor szomorúnak, dühösnek, magányosnak vagy reményvesztettnek érezzük magunkat a kapcsolatban, de fogalmunk sincs miért. Van, amikor rájövünk távol vagyunk egymástól, kikoptak az intim pillanatok, a szex döcög, ha van egyáltalán, és valahová eltűnt belőlünk a másik iránti lelkesedés. És van, amikor ezt az egészet nem értjük, nem találjuk rá a magyarázatot. A neheztelés és sértődöttség pszichológiája következik. 

shutterstock 246871969
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel könnyen csökkentheti a mindennapi túlterheltség érzését

Sákovics Diana 2016. június 3., péntek 16:53

Ha hosszú távon túl vagyunk terhelve lelkileg, ha sokat stresszelünk a mindennapokban az nemcsak a hangulatunknak, az életminőségünknek, az általános jóllétünknek rossz, hanem a testi egészségünknek is. A krónikus stresszben ugyanis a szívtől az immunrendszeren át a DNS-ig mindenünk sérülhet. Van azonban egy nagyon egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a stressz negatív következményeit. Nem, nem az, hogy magasról teszünk mindenre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Attól, hogy hülyeségeket csinál, még nem feltétlenül hülye

S-W. Zsó 2016. június 2., csütörtök 19:41

Villával enni a levest, egy szál trikóban flangálni mínusz tíz fokban, ittasan a volán mögé ülni vagy egy lefelé haladó mozgólépcsőn kitartóan felfelé igyekezni nem éppen okos megoldás; a magas intelligencia és a hülyeség azonban nem zárják ki egymást.

Sok mindenre rámondjuk, hogy mekkora ostobaság, vagy gondoljuk valakiről, hogy nincs ki a négy kereke, mégis - ahhoz képest, hogy mennyire régi és mindennapos jelenség - elég keveset tudunk a hülyeség pszichológiájáról. Megkerestük a Döntéspszichológiai Laboratórium munkatársait, akik többek között arról meséltek, hogy a hülyeség miért ragályos, kiszámítható vagy éppen végtelen – ahogy azt Albert Einstein is jól megmondta.

giphy.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

Apám alkoholista. Rákényszeríthetem az elvonóra?

Marjai Kamilla 2016. június 1., szerda 21:37

Még ha nem is ássuk bele magunkat mélyen az addiktológia elméleteibe, a függőségekről sok mindent tudunk. Szenvedélybeteggel találkozik az orvos, a pszichológus, a szociális munkás, a pedagógus, a rendőr, olykor a jogász is. De szakmai kompetenciáktól függetlenül jelen van az életünkben, hiszen ha hiszünk a kimagaslóan nagy számoknak, az alkoholfüggők 800 000-re becsült számának, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy meglepően sok családot érint a kérdés, és az alkohol csupán egy szenvedélyszer a sok közül. Az aligha vitatható, hogy a függőség rendszerszinten gyakorol hatást, az egyén addikciója és a család működése oda- és visszahat egymásra. Családterápiás megközelítésben a szenvedélybeteg családtag az indexszemély, aki magán hordoz olyan tüneteket, melyek a rendszer egészéhez, vagyis a család működéséhez tartoznak. A függőség oldaláról érintettként vagy hozzátartozóként sokan megszólítva érezhetik magukat, éppen ezért néhány tévhitet érdemes eloszlatni. Mik ezek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen fotót töltsünk fel a társkereső oldalra

Sákovics Diana 2016. május 30., hétfő 19:21

A társas kapcsolataink alakulásában az első néhány percnek kiemelt jelentősége van. A másikról kialakult első benyomásaink képzik az alapot, amelyhez illeszteni próbálunk minden új információt. Éppen ezért az első benyomások, ha nem is megváltoztathatatlanok, de makacsak. Persze ez a folyamat nem teljesen tudatos, másodpercek alatt formálunk képet a másik személyiségéről annak korából, neméből, testalkatából, öltözködéséből, nem verbális jelzéseiből, tekintetéből, arckifejezéséből, gesztusaiból, meg persze abból, ahogy beszél, amit mond, és amilyen érzéseket mindez kelt bennünk. A benyomás-kialakítás képessége gyerekkorunktól fogva fejlődik velünk, szinte automatikusan lép működésbe akkor, ha valakivel személyesen találkozunk. De vajon mi a helyzet akkor, ha online ismerkedünk? A PsyBlog egy néhány éve végzett kutatásban erre kereste a választ

shutterstock 295930757
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés