EGO

"Az anorexia nem betegség, hanem életstílus!"

S-W. Zsó 2016. szeptember 6., kedd 18:33

„KÖVÉR leszel, ha ma eszel. Csak még egy napig bírd ki!” „Ha falásrohamod van, csak lágy ételeket egyél, azokat könnyebb kihányni.” „Amikor orvoshoz mész, vegyél fel többrétegű ruhát és tegyél kis súlyokat a bokádra vagy a zsebeidbe.” „Mondd azt a szüleidnek, hogy a barátaiddal eszel, ha pedig a barátaiddal találkozol, kamuzd azt, hogy otthon már ettél. Így senki nem fog gyanakodni.”  „Minden evés előtt csinálj 200 guggolást, vagy forogj körbe, hogy felforduljon a gyomrod, amikor éhes vagy.” „Ülj feszesen, egyenesen, így tíz kalóriával többet égetsz majd el.” 

Az anorexiások és bulimiások saját fórumain, a különböző Pro Ana, Pro Mia és Thinspiration (=Fogyihlet) blogokon olvashatók ezek a bölcsességek és tanácsok, ahol az evészavarral küzdő vagy fogyni vágyó fiatalok megoszthatják egymással tapasztalataikat és arra buzdíthatják a sorstársakat, hogy továbbra is koplaljanak és kínozzák magukat, mert szerintük „az anorexia nem betegség, hanem életstílus.”

shutterstock 174194081
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg finomabb a háztáji hús?

Sákovics Diana 2016. szeptember 4., vasárnap 18:27

Akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és annyit, amennyire szükségünk van. Igaz? Nem, nyilván nem az. Ha igaz lenne, nem lenne rajtunk ennyi súlyfelesleg, és nem virágozna így a fogyókúraipar sem. A gasztropszichológiai kutatásokból már egy ideje tudjuk, hogy étkezési szokásainkat nem a tényleges testi szükségleteink, nem az éhség irányítja: az, hogy mit és mennyit eszünk sokkal inkább függ a környezetünktől, a hiedelmeinktől és az aktuális érzelmeinktől. Ezek a tényezők pedig nemcsak az elfogyasztott étel mennyiségét és a fogyasztás gyakoriságát befolyásolják, de azt is, milyen élményt nyújt az evés, mennyire ízlik az étel. A Northeastern Egyetem kutatói ezt bizonyították egy nemrég publikált tanulmányban

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 szokás, ami akadályozza, hogy jól működjön az agya

Sákovics Diana 2016. szeptember 3., szombat 18:03

Próbált már úgy végigmenni lábujjhegyen egy egyenes vonalon egyensúlyozva, hogy közben hetesével számolt visszafelé ezerből? Nyilván nem. Minek csinálta volna? Teljesen értelmetlen. De ha mégis megpróbálja, készüljön fel, hogy nem fog menni. Legalábbis sokáig biztosan nem. A feladat végrehajtásához ugyanis a figyelem megosztására van szükség, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan kell váltogatnunk a figyelmi fókuszt a feladataink között. Ez pedig átkozottul gyorsan szívja le, fárasztja ki az agyunkat, és tesz minket ingerlékenyebbé, szorongóbbá.

Hasonló hatása van annak is, amikor bizonyos belső állapotok, érzések, gondolatok kötik le az agykapacitásunkat: ilyenkor nehezebb koncentrálni, problémát megoldani, kreatívnak lenni, meg úgy egyáltalán a megszokott szinten működni. Guy Winch klinikai pszichológus most a Psychology Today oldalán szedett össze öt olyan tipikus szokást, ami rontja intellektuális működésünket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 jel, hogy ön az átlagnál okosabb

Sákovics Diana 2016. szeptember 2., péntek 20:15

Sokan azt hisszük, hogy jobbak vagyunk az átlagnál. Hisszük, hogy intelligensebbek vagyunk, hogy jobban vezetünk, jobb konkrét képességekkel rendelkezünk, mint mások. Mindeközben egész jók vagyunk abban, hogy mások tulajdonságait, képességeit bemérjük, de ha magunkról kell ítéletet mondani, következetesen túlbecsüljük, amink van. Tesszük ezt részben azért, mert hajlamosak vagyunk a saját sikereinket magunknak tulajdonítani, míg a kudarcainkat a külvilágra fogni (míg mások esetében épp fordítva gondolkodunk), és közben ritkán kapunk a környezetünktől tiszta, őszinte visszajelzéseket. Meg egyébként is: jobbnak hinni magunkat másoknál remek önvédelem, főleg, hogy a kultúránk is az általános menőséget várja el. Ráadásul, minél rosszabbak a képességeink, annál inkább hajlamosak vagyunk jobbnak hinni magunkat, míg a valóban jó képességű emberek következetesen alulbecsülik saját kompetenciájukat.  

shutterstock 312068849

Önmagunk megítélése tehát gyakran torzított, de vajon honnan, milyen jelekből tudhatjuk azt, hogy tényleg jobbak, tényleg okosabbak vagyunk az átlagnál? A Psy Blog nyomán összeszedtünk néhány kutatást arról, milyen viselkedésekkel, milyen tulajdonságokkal jár együtt a magasabb intelligencia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedülálló? Ezért örüljön neki!

Brownie 2016. szeptember 1., csütörtök 10:18

Ma már egy csomó társkereső műsor, randioldal és applikáció gondoskodik arról, hogy senki ne egyedül öregedjen meg. Mintha muszáj lenne minél előbb párt találnunk magunknak. Az Amerikai Pszichológiai Társaság legutóbbi éves gyűlésén azonban kiderült, hogy nem kell túlságosan aggódnunk a szinglik miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt film, amikből tényleg tanulhatunk a függőségről

Marjai Kamilla 2016. augusztus 31., szerda 18:12

Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor még a tévét sem kell bekapcsolnunk ahhoz, hogy a függőséggel szembesülnünk kelljen, de tény, hogy ismereteinket tekintve nagyban hagyatkozunk arra, amit a filmekben látunk. De vajon jól tesszük-e? Hiteles képet kapunk-e akkor, ha feltétel nélkül hiszünk a képernyőnek vagy a vetítővászonnak? A kritikus szemünket ne hunyjuk be, amikor popcornt pattogtatunk egy-egy kultikus drogfilm mellé, ugyanakkor mutatunk néhány érdekes példát arra, amikor a filmek tényleg tanítanak bennünket.

shutterstock 102477020
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Tinder-használók elégedtlenebbek a testükkel

Sákovics Diana 2016. augusztus 30., kedd 14:06

Nagy barna szem, a környéket pásztázó nyílt tekintet, helyes kutya: bejön, húzom jobbra. Kamerába félmeztelenül pózoló, erőltetetten vigyorgó fickó: nem jön be, húzom balra. Aztán döntök a következőről, a következőről, meg a következőről, addig, amíg zsongani nem kezd az agyam a sok profilképtől és keresztnévtől. Közben lassan szorongani kezdek, hogy mégis ki az ördög vagyok én, hogy egy fotó alapján döntsem el, ki elég érdekes, értékes és vonzó ahhoz, hogy találkozzam vele.

Az én lelkemnek tehát nem való a Tinder, az alapvetően alkalmi partnerek levadászására született alkalmazás, amit itthon mégis sokan hagyományos online társkeresőnek használnak. Persze ez a szorongás nem általános, ez rólam szól, de úgy tűnik, másoknak sem feltétlenül tesz jót a Tinder használata. Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból. 

shutterstock 416399134
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért olyan jó balkezesnek lenni és miért nem?

Brownie 2016. augusztus 29., hétfő 19:42

Nemrég írtunk arról, hogy hogyan alakulhatott ki a jobb oldal iránti elfogultság, ami alapján logikusnak tűnik azt gondolni, hogy egy jobbkezeseknek szánt világban a balkezes embereket csak hátrányos megkülönböztetések érik. Tény, hogy régen nem volt leányálom az életük, ma viszont már nemhogy nem üldözik őket, de a kutatások szerint jó néhány szempontból kimondottan kedvezőbb helyzetben vannak, mint jobbkezes társaik. Összeszedtünk néhány érdekességet a rejtélyes jelenségről. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem alszik jól idegen helyen

Sákovics Diana 2016. augusztus 28., vasárnap 18:01

Amikor új helyen töltjük az éjszakát, gyakran rosszul alszunk. Ilyenkor gyakran nehezebb elaludnunk, de többet is mocorgunk, forgolódunk, riadunk fel az éjjel: valahogy éberebbek vagyunk. De vajon miért? Egy nemrég megjelent kutatásban egy csapat biológus erre kereste a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pasik mindig lemondják a második randit. Mi a baj velem?

Sebők Franciska 2016. augusztus 27., szombat 21:57

Egy kedves olvasónk, Andrea osztotta meg velünk nehézségeit. Fizikai betegséggel küzd, mégis hihetetlen eredményeket tesz le az asztalra nap, mint nap. Meghiúsult esküvője óta azonban a férfiakkal nem találja a hangot. Története tanulságos: megjelenik benne a mai világ teljesítmény orientáltsága, a pályakezdők nehézségei, valamint a párválasztás nehézsége.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nárcisztikusok nyolc jellemző hazugsága

Brownie 2016. augusztus 26., péntek 19:36

Stephen Johnson pszichológus szerint a nárcisztikus személy jellemzője, hogy eltemeti valós önkifejezéseit, miközben a külvilág felé egy magabiztos, felsőbbrendű, másokat lenéző énjét mutatja. Mindeközben mi sokszor leegyszerűsítve értelmezzük a nárcizmus jelenségét és úgy tartjuk, hogy az ilyen emberek szerelmesek önmagukba, miközben másokat irányítanak és kihasználnak, vagyis gonoszak, ezért óvakodni kell tőlük.

Tény, hogy nem könnyű velük az élet, de a legtöbb esetben ők maguk sincsenek tudatában annak, hogy valójában krónikusan alacsony önértékeléssel és negatív énképpel rendelkeznek. Sokkal pontosabb tehát az a megfogalmazás, hogy a nárcisztikus személy szerelmes egy általa idealizált énképbe, ami a saját magával kapcsolatos kételyek túlkompenzálásának következménye. Ez a viselkedés pedig valamilyen kora gyerekkori sérülésre vezethető vissza.

„A nárcisztikus emberek legbelül rút kiskacsának érzik magukat, még akkor is, ha ezt nem akarják mások előtt beismerni és kimutatni” – írja Preston Ni, a How to Successfully Handle Narcissists című könyv szerzője a Psychology Today oldalon. A patológiás nárcizmus tünetei közé tartozik a megtévesztés, a hazudozás, a valóság elferdítése, a túlzó megnyilvánulások és mások irányítása is. „Mivel ugyanis a nárcisztikusok nem hiszik el magukról, hogy értékes és fontos emberek, általában másokat manipulálnak, hogy elérjék céljaikat – írja a szakértő, aki összegyűjtötte azokat a torzításokat és megtévesztő, kamuszagú megnyilvánulásokat, amiket gyakran hallunk a nárcisztikusoktól. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz párkapcsolatban rosszabbul is alszunk

Sákovics Diana 2016. augusztus 25., csütörtök 16:01

Jól aludni fontos. Az alvásminőség ugyanis a hangulatunkra, a teljesítményünkre és az egészségünkre is hatással van, ahogy arra is, képesek vagyunk-e sokáig fitten tartani az agyunkat. Ehhez képest keveset alszunk, és azt se túl jól. Az alvásminőségünket jelentősen rontja, ha stresszelünk, rágódunk, agyalunk, ahogy az se tesz jót, ha boldogtalan a párkapcsolatunk. Legalábbis erre jutott egy friss kutatás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ő iszik, én segíteni szeretnék rajta

Marjai Kamilla 2016. augusztus 24., szerda 21:28

A függőséggel kapcsolatban többnyire azt képzeljük, hogy az érintett egyszemélyes monodrámája. Ez részben igaz is, hiszen saját leépülésében és felépülésében is a szenvedélybeteg játsza a főszerepet, ugyanakkor mind a leépülésben, mind a felépülésben akadhatnak segítői. Régi mondás szerint „a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve”, és erről nem érdemes megfeledkezni akkor sem, ha egy szenvedélybeteggel állunk szemben. Olykor a segítő szándékkal megcselekedett reakcióink ellentétes hatást érnek el és nem jut előbbre sem a szenvedélybeteg, és mi magunk sem. A hibás segítségnyújtás csapdájába nemcsak a családtagok eshetnek, de hivatásos segítők és jószándékú önkéntes aktivisták is. Mik a leggyakrabban elkövetett segítői hibák? Hogyan ne segítsünk?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A túlzásba vitt pozitív gondolkodásnak árnyoldala is van

Brownie 2016. augusztus 23., kedd 17:00

Mindenki megtapasztalhatta már, hogy a pozitív gondolkodás egyik formája, a jövőről való álmodozás és a kellemes események elképzelése segít, hogy a jelenben jobban érezzük magunkat, de egy új tanulmány szerint a fantáziálgatásnak káros hatása is van - írja a PsyBlog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jobb a jobb kéz, mint a bal?

Brownie 2016. augusztus 22., hétfő 19:09

A statisztikai adatok szerint az emberek 10-15 százaléka balkezes, vagyis szép számú kisebbségnek számítanak, és a balkezesség terjedésében minden bizonnyal közrejátszik, hogy a világháborúk óta a társadalom a korábbinál sokkal engedékenyebb ebben a kérdésben. A pedagógia mai álláspontja szerint balkezes gyereket „átszoktatni” szigorúan tilos, de nem volt ez mindig így: amit ma az emberi természet egyik ártalmatlan jelenségének tartunk, azt évszázadokon át patológiai stigmának, illetve gyerekkori zavarnak tekintették. A balkezesség okairól egyelőre nincsen elegendő tudományosan megalapozott bizonyíték, hiszen a kutatók is csak találgatnak, összeszedtünk azonban néhány érdekességet azzal kapcsolatban, hogyan alakulhatott ki a jobb oldal és jobb kéz iránti elfogultság.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokan vannak és ravaszak, ezért olyan nehéz azonosítani a pszichopatákat

S-W. Zsó 2016. augusztus 21., vasárnap 19:37

Mivel a pszichopata szó hallatán legtöbbünknek elsőre biztosan egy agresszív, veszélyes figura, mondjuk egy tömeggyilkos arca ugrik be, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ilyen emberekkel találkozni a való életben olyan eséllyel lehet, mint a tűt megtalálni a szénakazalban.

„A valóság azonban ennél árnyaltabb és meglepőbb, mert a pszichopaták sokkal nagyobb számban vannak jelen a társadalomban, mint ahogy azt gondolnánk, és ha előfordulási arányukat vesszük, akkor a pszichopátia egyáltalán nem számít különleges jelenségnek. Éppen ezért, mivel egyáltalán nincsenek kevesen, és különösen a bűncselekmények elkövetői között nem kell őket nagyítóval keresni, érdemes rájuk nagyobb figyelmet fordítani” – figyelmeztet Siket Zsuzsanna Az érzelmek nélküli üresség birodalma – A pszichopátia büntetőjogi és büntető eljárásjogi kérdései című tanulmányában.

Nemrég írtunk arról, hogy mennyire összetett jelenség a pszichopátia, ezért definiálni sem olyan egyszerű azt. A vizsgálatok során ráadásul a kutatóknak azzal is meggyűlhet a baja, hogy az alanyok félrevezetik őket, hiszen a pszichopaták nagyon jól értenek a manipulációhoz. A tévhitek eloszlatása után összegyűjtöttünk még néhány érdekességet erről a rejtélyes személyiségzavarról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezen barátkozik? Nézesse meg az immunrendszerét!

Sákovics Diana 2016. augusztus 21., vasárnap 16:23

A jó kapcsolatoktól leszünk boldogok és egészségesek. Ez a legfontosabb eredménye a világ legrégebb óta tartó boldogságkutatásának, és még számos más, a mindennapi jól-létünkkel kapcsolatos vizsgálatnak. De vajon miért? Hogyan függ össze az egészség a szociális kapcsolatokkal? És hogyan jelenik meg mindez a testünk szintjén? Egy kutatócsoport ezekre a kérdésekre kereste a választ, és részben meg is találta. Mondjuk csak egereknél. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit a hétköznapokban megtehet egy jobb életért

Sákovics Diana 2016. augusztus 20., szombat 08:31

Mind szeretnénk boldogok lenni. Van, akinek ez alapból könnyebben megy, másoknak kevésbé, de a pozitív pszichológiai kutatásokból tudjuk, hogy a boldogság nem adottság, hanem egy képesség, ami tanulható és fejleszthető. Ráadásul sokszor könnyebben, mint hinnénk. Paul Dolan brit közgazdász és boldogságkutató szerint a boldogságot úgy a legkönnyebb elérnünk, ha nem agyalunk rajta túl sokat, egyszerűen arra figyelünk, hogy mi okoz örömöt a mindennapjainkban, hogy mit élvezünk, és ezeket a dolgokat tudatosan keressük, gyakoroljuk. A boldogság tehát nem a nagy dolgokban, inkább a klassz hétköznapokban keresendő. Arról, hogy hogyan lehet jobbá tenni mindennapjainkat már korábban is írtunk, most pedig Elisha Goldstein klinikai pszichológus gyűjtött össze néhány hasznos tippet a témában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 út, ahogy a természet közelsége megnyugtat

Sákovics Diana 2016. augusztus 19., péntek 14:31

“Az a baj itt a városban, hogy nem látni az eget. Mondjuk, amúgy sem néz fel senki.” - mondta anno egy falun élő iskolatársam. Gőzöm sincs, hogy miért égett ez a gondolat akkor a fejembe, de a lényeg, hogy számtalanszor eszembe jut, hogy vajon mennyit ad hozzá az életünkhöz az, ha közel élünk vagy legalábbis rendszeresen képesek vagyunk kapcsolódni a természethez. A pszichológiai kutatások szerint sokat. Legalábbis, ami a lelki nyugalmunkat illeti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A lányok kerülnek, a fiúkkal nem jövök ki. Magányos vagyok. Mit tegyek?"

Kurán Zsuzsa 2016. augusztus 17., szerda 20:13

Olvasónk - nevezzük Áronnak - magányos, barátokra és párkapcsolatra vágyik, azonban ismerkedései kudarcba fulladnak. Üresnek érzi életét, egyedüli örömforrása, amikor megérkezik fizetése, azonban ezt ő is érzi, hogy nem elég a boldog élethez. Miközben az idő múlik, és Áron szorongása egyre nő. De vajon mit lehet tenni ebben a helyzetben? Áron mesél, a pszichológus válaszol.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszekszik partnerével? Képzelje el, milyen lesz együtt egy év múlva!

Sákovics Diana 2016. augusztus 14., vasárnap 10:29

Hogyan tudunk hosszú távon jó párkapcsolatot fenntartani? Erre a kérdésre az emberiség már régóta keresi a választ, nem véletlen, hogy a pszichológusok is lelkesen foglalkoznak a témával. Korábbi kutatásokból tudjuk például, hogy sokat segít a boldog párkapcsolat fenntartásában, ha észben tarjuk, miért lehetünk hálásak a másiknak, ha kerüljük a kritikát, a megvetést, és inkább nyíltan belemegyünk a konfliktusokba, ha képesek vagyunk teret hagyni azoknak a dolgoknak, amik a másiktól függetlenek, amik a saját személyes fejlődésünk, szórakozásunk szempontjából lényegesek, ha érzékenyen reagálunk a másikra, és képesek vagyunk a kapcsolatban felmerülő helyzeteket rugalmasan kezelni. Most egy friss kutatás ehhez a listához tesz hozzá még egy fontos dolgot: konfliktusok idején érdemes elképzelnünk a közös jövőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néha úgy érzem, az ADHD fertőző. De már azt se bánnám, ha így lenne.

S-W. Zsó 2016. augusztus 13., szombat 19:24

Többször meggyanúsítottak már, hogy biztosan azért tudom annyira átérezni ADHD-s párom állapotát, mert nekem is tök hasonló tüneteim vannak: szétszórt vagyok, folyton pörgök, nehezen koncentrálok, elkalandozok, sokszor egy-egy szimpla beszélgetés közben is elveszítem a fonalat és a memóriám is cserben szokott hagyni. Én persze csak hárítok, hogy ugyan már, ha ez így volna, képtelen lennék ennyire jól (mármint a magam módján jól) kézben tartani a dolgokat. Megismerkedésünk előtt is ilyen voltam, és ez soha nem is zavart különösebben - kivéve a vizsgaidőszakokat, amikor kész tortúra volt a szűkös határidőkön belül felkészülni egy-egy kihívásra -, de mióta együtt vagyunk, sűrűn megy a bagoly mondja verébnek poénkodás: Te is mindig a szavamba vágsz vagy meg sem hallod, amit mondok, de te nő vagy és ösztönösen anyáskodsz, ezért neked könnyebb rendezni a felfordulásunkat. Amúgy megadjam a volt dokim számát?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Döntse el, ki haljon meg egy balesetben!

Miklya Anna 2016. augusztus 12., péntek 19:06

Évek óta fejlesztik a vezető nélküli járműveket, amik intelligens programjuk és fejlett szenzoraik segítségével sokkal biztonságosabban és kiszámíthatóbban vezetnek, mint az emberek. Nem versenyeznek egymással ok nélkül, nem gurulnak dühbe, nem hoznak irracionális - emberi -döntéseket. Éppen ezért nagy dilemma, hogyan tanítsuk meg őket emberéletek között választani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 pszichológiai tévhit, amit tényként kezelünk

Sákovics Diana 2016. augusztus 12., péntek 16:11

Vannak témák, amikhez mindenki ért. Tipikusan ilyen a gasztronómia és a gyereknevelés, de ilyen a pszichológia is, legalábbis annak a naív, hétköznapi formája. Életünk során mindannyian elméleteket alkotunk arról, hogy működnek az emberek, az emberi kapcsolatok, és jobb esetben arról is, hogy működünk ebben a rendszerben mi magunk. Az elméleteinket részben a saját és a környezetünk tapasztalataira alapozzuk, de sokat merítünk a népszerűvé váló tudományos elképzeléseiből, pontosabban azoknak a sokszor leegyszerűsített formáiból is.

A leegyszerűsítés azonban sokszor torzít, ráadásul a tudomány fejlődésével gyakran be is bizonyosodik, hogy az egykor igaznak hitt elméletek részben vagy egészben, de hamisak. Éppen ezért a közgondolkodásban számos pszichológiai tévhit él, ezeknek egy részéről - például arról, hogy az ellentétek vonzzák egymást, vagy aki beszél róla, az úgysem lesz öngyilkos - már írtunk korábban, és most itt van újabb hét haszontalan elképzelés. Köszi a tippet, Research Digest!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogságkeresés helyett a cél a teljes, tartalmas élet

Sákovics Diana 2016. augusztus 11., csütörtök 17:21

Ha jobban ismerjük magunkat és másokat, jobban működünk. Ez segít abban, hogy megértsük mi és miért zajlik körülöttünk. Így jobban bánunk az emberekkel, jobban alkalmazkodunk a környezetünkhöz, könnyebben oldjuk meg a problémáinkat, érjük el céljainkat. 

Pszichológiáról tanulni, és a tanultakat a fejlődésünkre fordítani tehát klassz dolog. Mi itt a Dívány Ego rovatában ebben hiszünk, és ezért írunk közel három éve lelkesen a hétköznapi dolgok lelki hátteréről, azokról, amikbe mindannyian beleszaladunk napjában tucatszor, meg néha olyanokról is, amikbe sohasem. Hogy az íráson túl mivel tehetnénk magunkat hasznosabbá? Például azzal, ha lehoznánk a tudást az internetről, egészen közel önhöz, annyira, hogy látni, hallani, szagolni tudja, hogy élőben szerezhessen ismereteket, hogy tanuljon, szórakozzon, majd kérdezzen jó sokat. 

Jöjjön ön is előadást hallgatni!

Szeptembertől induló, havonta megrendezésre kerülő rendezvénysorozatunk célja pedig éppen az, hogy a hétköznapi életünket érintő gyakorlatias kérdéseket testközelben bontsuk ki ismert pszichológusok segítségével. Minden előadás önálló egység, minden alkalommal egy-egy fontos, népszerű kérdést járunk körbe, így lesz szó családról, párkeresésről, szexről, a testi és lelki egészségünk kapcsolatáról és a kreativitásról is. Első előadónk dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus lesz, aki szeptemberben a MOM Kulturális Központ kupolatermében mesél arról, mitől is leszünk boldogok. De vajon mi lesz a válasz?  

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés