EGO

Így válunk egyre hasonlóbbá partnerünkhöz

Sákovics Diana 2016. november 22., kedd 19:25

Az ellentétek vonzák egymást. Legalábbis a mondás szerint. A pszichológiai kutatások szerint viszont ez nem egészen így van. Ha pedig két ember régóta együtt van, akkor általában a mondásnak épp az ellenkezője igaz: a párok tagjai ránézésre meglepően hasonlítanak egymásra. De vajon miért? Erre a kérdésre válaszolt nemrég egy érdekes posztban dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fontos találkozások határozzák meg az életünket

Marjai Kamilla 2016. november 21., hétfő 17:19

A jelentős szociális kapcsolatok kialakulása nyomot hagy a személyiség és az életút alakulásán. Önmagában már ez sem kevés, de a fontos találkozások még ennél is látványosabb és maradandóbb hatás kifejtésére képesek. Ezt bizonyítja Gerevich József Teremtő vágyak című frissen megjelent könyve is, mely világhírű képzőművészek maradandó alkotásait új megközelítésből mutatja be. A szerző mindenekelőtt arra kíváncsi, hogy Dalí, Van Gogh vagy éppen Picasso életében mely találkozások váltak oly annyira meghatározóvá, hogy aztán a művészetben visszaköszönjenek. Vagyis mi történik akkor, amikor egy hús-vér ember találkozik egy másik hús-vér emberrel, és a közös út során megszületik valami kézzel fogható: egy műalkotás, amit ma a világ csodál. Hát erre képes egy találkozás? A mi találkozásaink is?

teremtő vágyak clk
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha keveset alszik, agresszívabb lesz

Sákovics Diana 2016. november 20., vasárnap 15:50

Keveset alszunk. Legalábbis az átlag dívány olvasó keveset alszik, nem véletlen, hogy a többség (az olvasóink 72 százaléka) közepesen vagy kevéssé elégedett alvási szokásaival. De vajon milyen következményei vannak a tartós alvásmegvonásnak? 

A korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a rendszeres rossz alvás gyakrabban jár együtt szívbetegséggel, kettes típusú cukorbetegséggel és különböző krónikus betegségekkel. Persze az elménk sem ússza meg könnyen, az alváshiánytól ugyanis kevésbé tudunk koncentrálni, bénábban működik a memóriánk, rosszabbul vezetünk, nyomott a kedvünk, és még az empátia megélése sem megy valami fényesen. Kialvatlanul tehát nemcsak mi nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, de valószínűleg kevésbé is vagyunk jó arcok, mint általában. Különösen, hogy ilyenkor agresszívabbak is vagyunk a szokásosnál. Legalábbis egy új tanulmány ezt állítja. (Köszi az ötletet, Psychology Today!)

shutterstock 172728239
Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amivel fejlesztheti az önbizalmát

Kurán Zsuzsa 2016. november 19., szombat 17:10

Az önbizalmunk alapvetően meghatározza életünket. Hat a mindennapokra, a kapcsolatainkra, mennyire merünk kezdeményezni, hogyan leszünk képesek lezárni dolgokat az életünkben, legyen szó akár párkapcsolatról vagy munkáról. Egyszóval minden tevékenységünk alapvető kiindulópontja, mennyire vagyunk jóban magunkkal. Kutatások bizonyították,hogy azok az emberek, akik elégedettebbek önmagukkal, kevésbé szenvednek az olyan helyzetekben, ahol elutasítást kapnak és a kudarccal járó helyzetekből is jóval kevésbé frusztráltan jönnek ki. Az önbizalom és a stressz megéléséért felelős hormon, a kortizol erős kölcsönhatásban vannak egymással. Azt találták, hogy sokkal kevesebb a kortizol azokban az emberekben, akiknek egészséges önértékelésük van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válik igazzá egy ordas hazugság

Sákovics Diana 2016. november 17., csütörtök 16:59

Amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik. Amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik. Amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik. Ezt a szöveget olvashattuk Budapest-szerte a Kétfarkú Kutya Párt kvótanépszvazásos ellenplakátjain. De vajon valóban így van? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tudja ma a tudomány a migrénről

Sákovics Diana 2016. november 16., szerda 11:30

Migrén. Ezt a szót mind ismerjük. Tudjuk, hogy egy súlyos fejfájásfélét takar, amitől a környezetünkben talán szenvednek is néhányan. Sőt. A néhánynál többen is. A nemzetközi felmérések alapján ugyanis a lakosság 12-16 százaléka migrénes, azaz rendszeresen él át migrént. A betegség szempontjából leginkább a 20-40 éves kor közötti nők veszélyeztetettek, körükben a migrén gyakorisága a 25 százalékot is eléri. De vajon mi pontosan a migrén? Mi okozza? Miben más a migrénesek agya, mint az átlagé? És milyen pszichés tényezők befolyásolják a migrén megjelenését? Többek között ezekről kérdeztem dr. Ertsey Csaba neurológust, a MTA-SE NAP-B Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutatócsoport munkatársát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Patkánycsikizés a tudomány nevében

Edicsek 2016. november 15., kedd 09:36

A Humboldt Egyetem kísérlete bebizonyította, hogy van olyan állatkísérlet is, amit az alanyok kimondottan élveznek. Ilyen például az, amiben egy csapatnyi patkányt csikiztek, hogy ezzel is újabb információkat nyerjenek arról, hogyan is működik az agy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt mondja mindent megtesz, mégsem érzem, hogy szeretne

Csonka Balázs 2016. november 14., hétfő 18:52

Ön mit tesz meg a kapcsolatában a másikért? Bizonyára kapásból meg tudja válaszolni . Visz neki fahéjascsigát a pékségből, elmosogat, megnézi vele a filmet, amit választott. Mit teszünk azonban azért, hogy szeretetünk a másiknak is átmenjen, ő is érezze, hogy fontos nekünk?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért megy olyan könnyen a kamuzás

Brownie 2016. november 13., vasárnap 19:46

Legalábbis azoknak, akik hazudnak, mint a vízfolyás, és szemrebbenés nélkül képesek lódítani és másokat megvezetni. Egy, a Nature Neuroscience című szaklapban megjelent új tanulmány szerint azok, akik hajlamosak elferdíteni az igazságot, sorozatos füllentéseik miatt idővel érzéketlenné válnak saját hazugságaik súlyára, ez pedig a megváltozott agyműködésnek köszönhető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férjem a függő, de én szenvedek

Marjai Kamilla 2016. november 12., szombat 15:26

Amikor függőségről esik szó, többnyire azt tapasztaljuk, hogy adott egy kémiai szer vagy addiktív viselkedés, ami behálózza az egyént és nem engedi a kötelék szorításából. Ez a csapdahelyzet távolítja el őt az életképes kapcsolatoktól épp úgy, mint a mindennapi kötelességektől és az egykor szívesen végzett tevékenységektől. Persze ebben a folyamatban a szenvedélybeteg nem passzív résztvevő, hanem olyan aktív cselekvő, aki észrevétlenül maga szőtte függősége hálóját, melynek csapdájába esett. És a függőségből történő felépülés is csak aktív cselekvéssel vihető végbe a szükséges segítség igénybevételével. Látszólag ezzel dióhéjban össze is foglaltuk a függőség természetét, persze itt még korántsem ér véget a történet. Hiszen mi a helyzet a hozzátartozókkal és családtagokkal, akik valamiért ugyanennek a hálónak a fogságában érzik magukat azért, mert egy számukra fontos személy függő?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az összetartozást segítik a teljesebben megélt családi ünnepek

Sákovics Diana 2016. november 11., péntek 14:47

Még vagy másfél hónap van karácsonyig. Az utcákon azonban már megjelentek a karácsonyi dekorációk, a boltokban már kaphatóak a karácsonyfadíszek, a nagyi tervezi a karácsonyi menüt, és lassan minden plázában karácsonyi dalok fogadnak minket. Az ünnep tehát megállíthatatlanul közeleg, ez azonban mindannyiunkban különböző élményeket kelt.  

“Beigli, fenyőillat, karácsonyi dallamok, ajándékozás, örömteli családi élmények. Ezt várjuk évről évre a karácsonytól. Ám hiába szeretnénk újra átélni gyermekkorunk élményeit, a valóság sokszor más: feszült ajándékkeresés az utolsó pillanatban, túlköltekezés, családi konfliktusok. Ha pedig magányosan várjuk az ünnepeket, akkor gyakran megjelenik a szomorúság, a levertség.” - mondta dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, pszichológiai rendezvénysorozatunk decemberi előadója. De vajon mit tudhat a pszichológia a karácsony élményéről? Egyáltalán miért kiemelkedő esemény a karácsony lélektani szempontból?

shutterstock 337993097
Távolról sincs vége, olvasson még »

Attól, hogy szeret, még nem fog kívánni is

Sákovics Diana 2016. november 9., szerda 16:44

Amikor jó a szex, a párkapcsolatunkkal is elégedettebbek vagyunk. Meg a partnerünkkel. Meg magunkkal. Meg a világgal. De vajon mi kell ahhoz, hogy hosszú távon is jó legyen a szex egy párkapcsolatban? Hogyan lehet fenntartani a vágyat? Egyáltalán minek fenntartani azt? Miért nem marad meg magától? Többek között ezekről a kérdésekről beszélt dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus november 4-én, pszichológiai rendezvénysorozatunk második előadásán. Jöjjenek az előadás legfontosabb üzenetei. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így könnyíthetjük meg magunknak a párkeresést

Sákovics Diana 2016. november 8., kedd 18:56

Párt találni nem egyszerű. Kamaszként vagy fiatal felnőttkorban, mikor először felmerül bennünk az igény egy párkapcsolatra, általában fogalmunk sincs, hogy az ördögbe kell belekezdeni ebbe az egészbe. A hol találjuk meg a párunkat kérdésre általában adja magát a válasz, hiszen legtöbben a közvetlen környezetünkben, baráti körünkben, iskolában, edzésen, különórán felbukkanó, vagy éppen a szomszédunkban élő potenciális partnerekről ábrándozunk, és azt még csak-csak el tudjuk dönteni, ki jön be nekünk, de vajon honnan tudjuk, hogy mi bejövünk-e a másiknak? És ha igen, akkor mi a következő lépés? Ebben a korban általában a bizonytalanságunk, félelmeink, szorongásaink nehezítik meg a párválasztást, a kapcsolat kialakítását. De mi van később? Miért olyan nehéz párt találnunk felnőttként? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit a meditáláshoz tudni kell

Brownie 2016. november 7., hétfő 18:41

„Több páciensem panaszkodott már arra, hogy meditálás közben folyton elkalandozik, és emiatt rosszul érzi magát, kudarcként éli meg a gyakorlást. Pedig elménk nem csak meditálás alatt szokott vándorolni; gondoljunk csak bele, egy-egy unalmas előadáson vagy a munkahelyen sokszor észre sem vesszük, hogy lélekben sokfelé járunk, csak nem a jelenben” – írja Seth J. Gillihan, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológus professzora a Psychology Today oldalon. Gillihan szerint a meditálás sok kezdő számára azért is jelent nagy kihívást, mert az állandó rohanás és a modern számítástechnikai vívmányok miatt elménk előnyben részesíti a zajos környezetet és a folyamatos figyelemelterelést a csenddel és a nyugodt koncentrációval szemben. Összegyűjtöttük a szakértő legfontosabb meditálással kapcsolatos tanácsait, amiknek a kezdő - és a haladó, de elégedetlen - gyakorlók hasznát vehetik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelmi döntéseinket bánjuk meg leginkább az életben

Sákovics Diana 2016. november 6., vasárnap 17:39

Mi az, amit a leginkább megbánt az életében? Van ilyen dolog egyáltalán? És ha igen, gyakran eszébe jut? Ezekre a kérdésekre nyilván mind más és más válaszokat adunk. Van, aki szerint mindennek úgy kellett történnie, ahogy az történt, hiszen ez hozta létre a jelent, ettől vált ő maga azzá, aki. Van, aki ismeri ugyan a megbánás érzését, de úgy fogja fel, mint a tanulás eszközét, ami hozzásegíti, hogy legközelebb jobban, okosabban, de legalábbis máshogy lépjen. Aztán akad olyan is, akit hosszú időn át kínoz, kísért, amit megbánt: van, aki nehezen szabadul a múlttól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alkohol észrevétlenül veszi át felettünk a kontrollt

Marjai Kamilla 2016. november 5., szombat 20:02

Mi történik akkor, amikor az első szelet Rákóczi túrós után visszautasítjuk a másodikat? Vagy amikor az akciós mosóporból csak egy csomaggal teszünk a bevásárlókocsiba? Vagy amikor egy kósza pillantás után el tudunk menni a szezonközi leárazás kirakata mellett? Látszólag semmi, hiszen nem estünk neki a sokadik süteménycsodának, nem pakoltuk tele a kocsi csomagtartóját akciós mosóporral és nem tettünk szert egy sokadik bokacsizmára. A kontroll gyakorlásának élménye szinte észrevétlen marad, talán el is tűnik élményszerűsége. Mégis miért kell megbecsülni a kontrollgyakorlás képességét, mely egyúttal mindennapos cselekedeteink szervezőereje is egyben? Azért, mert a hiányát úgy hívják: függőség.

Persze a függőség teljesülésének kritériumai között találunk egyebet is a kontrollvesztés mellett, de addiktológiai vonatkozásban beszédes, ha az egyén valamely cselekedetének gyakorlása vagy pszichoaktív szer fogyasztása feletti kontrollt elveszti. De mit is jelent ez, pontosan hol és miben szűnik meg a kontroll gyakorlása?

shutterstock 127773470
Távolról sincs vége, olvasson még »

A túl nagy célok akadályozzák az életmódváltásban

S-W. Zsó 2016. november 4., péntek 14:29

A legtöbben átéltük már a pillanatot, amikor úgy éreztük, elég volt a halogatásból, változtatnunk kell az életünkön. Akár egy évek óta kamatozó tartozás kifizetéséről, akár néhány plusz kiló leadásáról vagy az online töltött szabadidő csökkentéséről van szó, az idegesítő tényezőt általában szeretnénk minél előbb kiiktatni a mindennapjainkból. Ilyenkor kezdődik a mérlegelés és a gondos tervezés: fogjuk a naplónkat és elkezdünk kidolgozni egy stratégiát, hogyan küzdjük le az akadályokat és érjük el mielőbb, amire vágyunk.

Sokszor azonban túl nagy, szinte irreális célokat tűzünk ki magunk elé szigorú határidőkkel, de biztos, ami biztos, letöltjük a megfelelő önszervező és motiváló applikációkat is az okostelefonunkra, és beszerezzük a kivitelezéshez szükséges eszközöket. Az első napok szinte zökkenőmentesen mennek és úgy érezzük, megállíthatatlanok vagyunk. Azt gondoljuk, most valóban képesek leszünk ellenállni mindenféle kísértésnek, mert nem csak álmodozunk a jobb életről, hanem tényleg teszünk is valamit azért, hogy összejöjjön, amire olyan régóta vágyunk. De aztán nem így lesz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerűen felismerheti, ha rossz kapcsolatban él

Böszörményi Edina 2016. november 3., csütörtök 15:53

Olyan, hogy tökéletes kapcsolat nem létezik. Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, konfliktusok, de ezektől még erősebb is lehet a párok közötti kötelék. De mik azok a tényezők, amik ha túlsúlyban vannak a kapcsolatunkban, akkor érdemes elgondolkodni annak jövőjéről? Honnan tudhatjuk, ha egy kapcsolat már nem egészséges? És vajon mi jellemzi az egészséges párkapcsolatokat? Washingtoni Egyetem kutatásából kiderül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakításnál szakítani kell. Nem a Facebookon szaglászni a másik után.

Sákovics Diana 2016. november 2., szerda 19:41

Szakítottunk. Az életünk felborul, a napi rutin megváltozik, testünk, lelkünk szenved, és közben mit csinálunk? A Facebookon lógunk. Meg az Instán. Meg mindenhol, ahol még szembejöhet az exünk. De vajon miért csináljuk ezt? Miért nem tudunk elszakadni a volt partnerünktől? Miért kínozzuk magunkat a fotóival, posztjaival? Hogy lehet a közösségi médiát egészségesen használni szakítás után? Az exek kurkászásáról Tari Annamária pszichoanalitikussal beszélgettem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gazdagok tényleg tojnak mindenkire

nemoszi 2016. november 1., kedd 18:03

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a gazdagok rosszfejek, merthogy a pénz gyökérré tesz, ezzel a korábbi kutatással pedig abszolút egybevág ennek az újabb kísérletnek az eredménye, melyből kiderül, hogy a gazdag emberek nem néznek annyit más emberekre, mint a kevesebbet keresők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így turbósíthatja könnyen az agyát!

ST 2016. október 31., hétfő 19:45

Az agy működésének csak igen kis részét értjük. Azzal azonban tisztában vagyunk, hogy a hétköznapi tevékenységek, így a táplálkozás, a mozgás vagy az alvás befolyással vannak az agy teljesítőképességére. Hogy pontosan hogyan? A lifehack.org összeszedte azt a nyolc alapvető életmódbeli jellemzőt, amivel a leginkább turbósíthatja az agyat. Ráadásul így több esélye van elkerülni a demenciát és akár a kínzó fejfájásokat is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön kibírná egy hónapig alkohol nélkül?

Sákovics Diana 2016. október 30., vasárnap 12:16

Egy hónap alkohol nélkül. Vajon nehéz? Egy függőnek nyilván az, de mi van az alkalmi ivókkal, azokkal, akik a társas helyzetek kedvéért isznak, vagy éppen néha-néha lazulásból? Nekik vajon okozna nehézséget, ha nem ihatnának egy hónapig? A válaszok nyilván függnek a személyiségtől, az alkoholhoz való viszonytól, és az éppen aktuális élethelyzetektől. Az pedig, hogy konkrétan milyen nehézségek merülnek fel egy ilyen kísérlet közben leginkább úgy deríthető ki, ha saját magunkon kísérletezünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért rosszabb a szex, ha sok pornót néz

Csonka Balázs 2016. október 29., szombat 16:21

Pornónézés közben az ember ritkán gondolkozik a párkapcsolatán. A pornó most van, a kapcsolat meg úgy általában. A pornón kívül. Egyébként is, mi köze lenne egy rövid videónak a kapcsolatomhoz. Vagy többnek. Ez két külön dolog. Sajnos úgy tűnik, hogy nem. Az önök válaszaiból is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb a memória, ha különböző érzeteket kapcsol össze az agyunk

S-W. Zsó 2016. október 28., péntek 19:57

Tegyük fel, hogy különböző színekben látja a betűket és a számokat - hiába feketén-fehéren sorakoznak fel ön előtt a könyv lapjain. Képzelje el, hogy a zenei hangok mindenféle alakzatokban, táncoló formákként jelennek meg a fejében. Vagy hogy a szavaknak és a neveknek szokatlan íze van, és akárhányszor találkozik a börtön szóval, mindig ugyanazt a szalonna ízt érzi a szájában, az Angéla név hallatán pedig mintha kakaót inna. Ez a szinesztéziás érzékelés, egy olyan neurológiai jelenség, amelyben az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, vagyis például a hangokat nem csak hallani, de látni, ízlelni, vagy akár tapintani is képesek azok, akiknek megvan ez a képessége.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az előítéletek csökkentéséhez társadalmi változások kellenek

Sákovics Diana 2016. október 28., péntek 11:30

Kikkel vagyunk előítéletesek? Az idegenekkel, nyilván. Azokkal, akiket nem ismerünk, nem értünk, akikkel szemben bizalmatlanok vagyunk. Hogy csökkenthető az előítélet? Személyes találkozással, azzal, ha lehetőségünk van rálátni, hogy a másik önálló személyiséggel, érzésekkel, kompetenciákkal bír, vagyis sokkal összetettebb, bonyolultabb lény, mint ahogy az a fejünkben élő - gyakran hamis - információfoszlányból következne. Az előítélet és a gyűlölködés ellenszere tehát elméletileg a kapcsolat. Logikusnak hangzik. Viszont úgy tűnik, önmagában a kapcsolat kevés lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés