EGO

Elnézést, de pocsék a névmemóriám!

Sákovics Diana 2014. február 25., kedd 17:55

– Már találkoztunk – mondja mosolyogva, én meg zavartan húzom vissza a kezem. Aztán jön a szokásos mantra a pocsék név- és arcmemóriámról, mire megnyugtat, hogy a nevekre ő sem emlékszik soha. Legalább bemutatkozunk még egyszer. De vajon miért vagyunk folyton bajban a nevekkel? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utálja a melegeket? Kössön biztosítást a szívére!

Sákovics Diana 2014. február 24., hétfő 14:44

Azok, akik zsigerből elutasítják az azonos neműek közötti párkapcsolatot, átlagosan két és fél évvel rövidebb ideig élnek. Legalábbis ez derül ki egy frissen megjelent amerikai tanulmányból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látom elfogyni apámat, készülök arra, hogy nem lesz

Kuna Gábor , Gyulai Bence , Steiner Kristóf 2014. február 23., vasárnap 10:23

Hogyan lehet feldolgozni a feldolgozhatatlant? Miért pont ő? Miért nem láthatja felnőni az unokáit? – csak néhány a számtalan kérdés és aggodalom közül, amiket olvasónk édesapja súlyos betegségével összefüggésben megfogalmazott a Dívány Life coach email-címére küldött írásában. A levélben olyan, nagyon lényeges kérdések merülnek föl, amik előbb vagy utóbb mindannyiunk életében megkerülhetetlenek lesznek, így kivételesen három szakértőnk is válaszolt rá külön-külön aspektusokból: Steiner Kristóf a tapasztalat, Kuna Gábor a gyászfolyamat feldolgozása, Gyulai Bence pedig a hit oldaláról próbál segíteni.

Írjon nekünk ön is!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati gondokról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emlékszik, hogy mit álmodott az éjjel?

Sákovics Diana 2014. február 22., szombat 13:58

Számos elmélet született már arról, hogy vajon mi lehet az álmok szerepe az életünkben, mit jelentenek. Bár az elmúlt években a pszichológusok és az agykutatók is lelkesen tanulmányozták az álmokat, ezekre a kérdésekre nem találták meg a választ. Szerencsére egy csomó másikra viszont igen. Például arra, hogy miről álmodunk, mikor és miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekből a jelekből kiderül, hogy bejön-e a nőnek

Sákovics Diana 2014. február 21., péntek 21:08

„Általában jók a megérzéseim, de azt sohasem tudom eldönteni, hogy tényleg bejövök-e egy csajnak" – mondta zavartan, én meg kikerekedett szemekkel bámultam. Nem tudta eldönteni? Pedig én tényleg odavoltam érte. A megelőző két hónapban a teljes flörtrepertoáromat bevetettem, izomból küldtem a jeleket, de annyira nem reagált, hogy végül biztos voltam benne, nem tetszem neki. Pedig tetszettem. Amikor mindez kiderült, azt hittem, hogy a volt pasimnak egyszerűen nem túl jó az antennája, hogy az átlagnál bénább a testbeszéd értelmezésében. Tévedtem. A kommunikációs képességei teljesen átlagosak voltak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most azonnal szexelni akarok, és kész!

Steiner Kristóf 2014. február 19., szerda 21:39

„Mindenki szexelhet a házasságán kívül. Két szabály van. Egy: csakis külföldön mehetsz bele. Kettő: a társad soha nem tudhatja meg. Ilyen egyszerű” – foglalta össze a házastársi hűség sajátos értelmezését egy jó barátom, aki történetesen heteroszexuális férfi. Családos, gyönyörű felesége van, jól keres – minden klappol. De félredug. Csakis külföldön. Egy másik ismerősöm – meleg, szingli srác – szó szerint két fogmosás között sem bírja ki szexuális kalandok nélkül. Mindeközben pedig minden romantikus film arra neveli a társadalmat: félremenni gyengeség, fűvel-fával szexelni pedig ribanckodás. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb, és itt is érvényesül az örök igazság: valójában nem az számít, hogy mit teszünk, hanem hogy milyen tudatisággal tesszük azt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevésbé köti le a gyereke, ha sokat pörög a pénzen

Sákovics Diana 2014. február 19., szerda 18:19

Szülőnek lenni csodálatos dolog. Kivéve talán akkor, amikor az ember hajnali háromkor a síró gyerekkel a kezében próbálja lemosni a hányást a saját hátáról. Vagy amikor a gyerek folyamatosan hisztizik. Vagy amikor napok óta senki sem alszik. Vagy bármikor, amikor egy pillanatra átengedjük magunkat annak a fantáziának, hogy épp egy repülő fedélzetén tartunk Ausztrália felé. Egyedül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem bírja tovább? Zenével menni fog!

Sákovics Diana 2014. február 18., kedd 17:21

A zene, a ritmus, a tánc univerzális jelenségek, azaz a világ minden táján, az összes kultúrában felbukkannak. Mindegy, hogy valaki Pink-, Death-, Kozmosz- vagy Wayne Shorter Quartet-rajongó, úgy tűnik, hogy a zenét mind ugyanazokért a dolgokért szeretjük. És hogy miért is?

Egy brit vizsgálat szerint leginkább azért, mert jókedvűek leszünk tőle: a zene szórakoztat és ellazít. De hallgatjuk azért is, hogy elűzzük vele a rossz hangulatot és az unalmat, vagy mert jól jön a kapcsolatépítésben (témának és programnak is klassz), mert meghatározza személyes identitásunkat, azaz kifejez rólunk valamit, és azért is, mert a zenén keresztül tanulunk másokról és a világról. De vajon van arra bármilyen tudományos bizonyíték, hogy a zene valóban jó dolog? Nyilván van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitörölhetőek a rossz emlékek?

Sákovics Diana 2014. február 17., hétfő 14:54

Intenzív héten van túl az Ego. Volt itt szó netre csavarodó kamaszokról, arról, hogyan élvezheti az edzést, romantikagyilkos szerelmi tényekről, és megírtuk azt is, hogy minden gyógymód használ, amiben hiszünk. Ezalatt nem tétlenkedett a többi kolléga sem a világban, jöjjenek hát a múlt hét legérdekesebb pszichohírei.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A méregtelenítés márpedig nem kamu

Sákovics Diana 2014. február 16., vasárnap 17:14

„Egyre többet tudunk a természetről, a társadalomról és magáról az emberi gondolkodásról, világunk mégis tele van tudománytalan elképzelésekkel" – ezzel kezdi a táplálkozás és az egészség téveszméiről szóló nemrég megjelent cikkét Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója. A szerző a cikkben a méregtelenítés, a lúgosítás, a zsírégetés és az antioxidánsok kérdésével foglalkozik, pontosabban a jelenségek mögötti tudományos bizonyítékok hiányával. Éppen úgy, ahogy korábban a homeopátia esetében is tette. De mégis miért maradnak fenn ezek a módszerek, ha semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá a hatásosságukat? Mi készteti az embereket arra, hogy ezeket válasszák? És miért hisznek abban, hogy működnek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még nem csaltam meg, de már bűnösnek érzem magam

Gyulai Bence 2014. február 15., szombat 19:38

Olvasónk hároméves kapcsolatában felbukkant egy másik nő. Csak beszélgettek, de úgy érzi, beleszeretett, és mélyen mardossa a bűntudat azért, amiért szeretné jobban megismerni, holott közben kapcsolata van. A Dívány Life coach címére küldött levelében olvasónk erre a helyzetre keresi a megoldás. Mi a teendő ilyen helyzetben? Engedjen a vágyainak vagy inkább nyomja el az érzéseit? A levél beküldőjének ezúton is köszönjük, hogy megosztotta problémáit, a Life coach csapat szerzője, Gyulai Bence válaszát pedig alább, a kérdés után olvashatják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket biztosan nem akarta tudni a szerelemről

Sákovics Diana 2014. február 14., péntek 11:02

„A szerelem mentális káosz" – foglalta össze kutatási eredményeit Niels Birbaumer német neurobiológus, aki az elsők között tanulmányozta idegtudományi szempontból a szenvedélyes szerelmet. Tudja, azt az intenzív vágyakozást, azt az eksztatikus érzést, amit jobb esetben érzünk a kapcsolatok elején. Valahogy így:

Bár Birbaumer állítása a szerelemről kissé illúziórombolónak tűnik, az elmúlt húsz év kutatási eredményeihez képest még finoman fogalmazott. Jöjjön néhány csupasz tény a szerelemről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Örömforrás nélkül cseszheti az edzést!

Sákovics Diana 2014. február 13., csütörtök 17:49

„26 év alatt nem találtam olyan sportot, ami kicsit is érdekes, pláne élvezetes lenne. Brrr" – fakadt ki kolléganőm a minap, amire azonnal hatalmas WTF-ek kezdtek repkedni a fejem körül. Edzeni ugyanis csodás érzés. Nekem. Persze az is igaz, hogy ez messze nem volt mindig így. Ahhoz, hogy eljussak ide, kellett egy klassz edző és egy remek mozgásforma, olyan, amit értek, amiben komfortosan érzem magam, amiben ugyan apró lépésekben, de folyamatosan lehetett fejlődni, ami sikerélményt adott. Amióta meglett, azt hittem, hogy mindenki, mindenki, aki rendszeresen sportol, épp ugyanúgy élvezi ezt, ahogy én. Tévedtem. „Szerintem kevesen sportolnak azért, merthogy az milyen jó érzés" –magyarázta egy évek óta keményen edző ismerősöm. – Egy csomó embernek a sport segédeszköz egy cél eléréséhez, és kb. ezredleges benne, hogy jó legyen, vagy kellemes. Van egy cél, amit el szeretne érni, és tisztában van azzal, hogy ez áldozattal jár." 

shutterstock 140093371
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz hírt kaptam az orvostól, mihez kezdjek?

Steiner Kristóf 2014. február 12., szerda 20:02

Vannak helyzetek, amikre nem lehet felkészülni. A váratlan rossz hír az orvostól minden bizonnyal ezek közé tartozik. Ugyanakkor egy másik állítás szerint mindenhez hozzá lehet szokni. Mi több: gyakran csupán egy nagy betegség során vagyunk képesek értékelni az egészségünket.

Írjon nekünk ön is!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

A cikk szerzője, Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők,étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk,származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire.

A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik. Ha nem tudja, hogy egy papírt alá szabad-e írnia a munkahelyén vagy a rendőrségen, kérdezze nyugodtan! De várjuk kérdéseit természetesen a kivándorlással kapcsolatban is, sőt, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is szívesen segítünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a net a gyerekkel!

Sákovics Diana 2014. február 11., kedd 17:29

Felesleges hosszan fejtegetni, hogy a net és a kütyük mennyire meghatározóak az életünkben. Ön például miről olvassa ezt? Én a dolgozószobámban egy laptopról írom, mellettem az okostelefon, a táblagép a konyhában, ott túrtam tegnap recepteket a neten. Sem dolgozni, sem szociális életet élni nem tudnék már ezek nélkül a gépek nélkül, pedig én nem ebben nőttem fel. Kamaszkoromban már volt ugyan elérhető internet, akadt, akinek mobilja is volt (menő!), de ez nem befolyásolta különösebben a mindennapjainkat. A srácoknak például mindig valakinél kellett összegyűlniük a szerepjátékokhoz (mondjuk én soha nem mehettem, innen üzenem, hogy szemétség volt).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába áll bosszút, nem lesz könnyebb

Sákovics Diana 2014. február 10., hétfő 17:46

Minden héten rengeteg klassz pszichológia hírt kínál a net, fáj is a szívünk, hogy az Ego nem bírja el mindet. Most például azért maradt ki ez a remek kutatás arról, miért nem tudjuk csikizni magunkat, mert a pszichológusok hiába vetettek be hi-tech kütyüket, még most sem tudnak semmilyen használható magyarázatot a jelenségre. Azt a jó kis hírt pedig, hogy hiába kedveljük jobban a szép embereket, a csúnyákat könnyebben megjegyezzük, egyszerűen elhappolta előlünk a tudományrovat. Mindegy, ön ott is elolvashatja. Lássuk mi maradt nekünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem minden lájk, ami annak látszik

Sákovics Diana 2014. február 10., hétfő 09:22

Ön hány márkát kedvel a Facebookon? Hány ruhagyártót, divattervezőt, edzőtermet, kütyüt, újságot, blogot, éttermet vagy zenekart? És miért teszi? Tényleg a márka, a termékek vonzzák ennyire vagy önmagáról akar ezzel kifejezni valamit? Esetleg a barátai, ismerősei hatására lájkol? Mert nem mindegy. Sem a márka tulajdonosának, sem az ismerőseinek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit gondoljon végig, mielőtt elhagyná az országot

Gyulai Bence 2014. február 8., szombat 17:09

Gyulai Bence vagyok, és úgy alakult az életem, hogy 2005 óta egy hónapnál többet nem tartózkodtam egyhuzamban Magyarországon. Akkor még nem volt annyira hétköznapi téma az, amit én valamiért a rossz korszak szavával élve néha még most is disszidálásnak nevezek, de most egyre több ilyet hallani, mind többen indulnak el Magyarországról külföldre szerencsét próbálni. Ez az összefoglaló elsősorban azoknak szól, akiknek egyelőre csak megfordult a fejében a kivándorlás lehetősége, de még nem indultak el – íme hét dolog, amit érdemes rendesen végiggondolni, mielőtt az ember ilyen drasztikus lépésre szánja el magát.

Önnek mi fáj? Írja meg a Dívány Life Coach csapatának!

5485136 426a1e492efee91c69b56476fa9e2333 o
Fotó: Dívány

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

A cikk szerzője, Gyulai Bence jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, ezért ha nem tudja, hogy egy papírt alá szabad-e írnia a munkahelyén vagy a rendőrségen, kérdezzen nyugodtan! De várjuk kérdéseit természetesen a kivándorlással kapcsolatban is, sőt, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is szívesen segítünk.

A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Steiner Kristófnak is írhatnak: ő általános bizonytalanságokkal küzdők, új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseit várja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elrontotta? Csak mosolyogjon.

Sákovics Diana 2014. február 7., péntek 19:05

Mosolyogni jó. És nem, nem csak azért, mert akkor mindenki visszamosolyog. Nem teszik. Pontosabban nem mindenki. A kutatások szerint körülbelül az emberek fele viszonozza a vigyorunkat, de már ez is bőven elég arra, hogy feldobja a napunkat. Képzeljen csak el egy reggelt, amikor munkába menet a fél villamos szélesen mosolyog!

Mosolyogni azért is jó, mert (függetlenül mások reakcióitól) mi magunk is jobb kedvre derülünk tőle. Az agyban ugyanis működik egy ősi visszacsatoló rendszer, ami az arcizmaink állapotából következtet a hangulatunkra, és erről visszajelzést is ad a magasabb agyrégióknak. Ha tehát morcosak vagyunk, de mosolygásra kényszerítjük arcizmainkat, akkor a kedvünk is javulni fog. A mosolygás oka és célja azonban nem mindig a jókedv. A mosolynak számos olyan hatása van még, ami a hétköznapi életben előnyt jelenthet számunkra. Ezeket szedtük most össze. Köszi, Psy Blog

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pornóban mindenki potenciális partner

Sákovics Diana 2014. február 6., csütörtök 21:15

Az új mindig izgató. Izgatóbb, mint a régi, a megszokott, nem véletlen, hogy a párkapcsolatok elején folyton szexelünk, aztán a hónapok, évek múlásával az együttlétek egyre ritkulnak. Patkány és majomkísérletekben kimutatták, hogy amikor a hímek mellé folyton újabb és újabb nőstényeket tesznek, akkor addig szexelnek rendületlenül, ameddig csak bírnak. Ez a Coolidge-hatás, aminek a hátterében egy ősi biológiai program áll. Ez teszi képessé az emlősöket arra, hogy az orgazmust követő lazulás helyett inkább újra szexeljenek. Azonnal. Új partnerrel, nyilván. Evolúciós szempontból ez a képesség menő: az új partner növeli a megtermékenyítés, így a gének továbbörökítésének esélyét. A Coolidge-hatás pedig nemcsak az állatokban, de az emberekben is működik: férfiaknál és nőknél egyaránt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tipp, amivel megelőzhető a kiégés

Kuna Gábor 2014. február 5., szerda 20:37

Megesett már önnel is, hogy a munka puszta gondolatától is ólmos fáradtság kínozta? Esetleg kollégái, az ön környezetében élők/dolgozók haragot, cinizmust váltanak ki önből? Gyakran érzi magát túlterheltnek, tehetetlennek, vagy sikertelennek? A legkevésbé sem tud már együttérezni másokkal? Ha ezek a tünetek tartósan fennállnak, és a pihenés sem segít rajtunk, akkor érdemes szakértő segítségét kérni. Mert ha ezen az úton marad, a teljes kimerülés, munkakedvének elvesztése, lelki és testi betegségek várják. Ez az alattomosan kialakuló állapot ugyanis a kiégés, vagy burnout szindróma

Önnek mi fáj? Írja meg a Dívány Life Coach csapatának!

Kuna Gábor

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

A cikk szerzője, Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó szívesen válaszol munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban is. Steiner Kristófnak is írhatnak: ő általános bizonytalanságokkal küzdők, új életet kezdők, spirituális útkeresők,étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk,származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseit várja. 

A burnout kialakulásának okai részben a munkakörülményekben és a munka mennyiségében keresendők. A túlzott, és tartós megterhelés, a nagy személyes felelősség, az egyedül végzett munka, az elismerés hiánya is kiválthatja a kiégést. Súlyosbítja a helyzetet, ha nincs kivel megosztani a gondjainkat, ha korlátozottak a karrierlehetőségeink, vagy ha úgy érezzük, nem kapunk támogatást a főnökeinktől. Mindannyian ki vagyunk téve a kiégés veszélyének, de különösen fenyegetettek a segítő foglalkozásban dolgozók. A munkában elszenvedett kudarc vagy tehetetlenség itt fájdalomban, emberi sorsok kisiklásában mérhető, és ez nagyon nehezen elviselhető annak, aki mások segítését, életének jobbítását tekinti hivatásának. Na de mit tehetünk, hogy megakadályozzuk a kiégésünket?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bajban vagyok. Pszichológus kéne.

Sákovics Diana 2014. február 4., kedd 20:29

– Tudnál ajánlani egy jó pszichológust? – kérdezik meg századszor, amióta kijöttem az egyetemről, és én már a kérdés felénél kínban érzem magam. Nincs jó válaszom. Helyette inkább visszakérdezek. Mi a gond? Mennyi időd van rá? Egyéni vagy csoportterápiára gondoltál? Férfihoz vagy nőhöz mennél szívesebben? Aztán telefonálgatok régi évfolyamtársaknak, írok volt tanároknak, munkatársaknak, és megpróbálom előkaparni az agyam legmélyéről, hallottam-e bárkiről, aki jól ért az adott problémához.

shutterstock 152291684

Aztán reménykedem. Reménykedem, hogy akinek gondja van, elmegy, hogy a szakember tényleg jó, hogy megtalálják a közös hangot, hogy tudtam segíteni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fél év kell a szakítás utáni felépüléshez

Sákovics Diana 2014. február 3., hétfő 13:28

Ezen a héten nincs sokkoló hírünk az intenzív ellátás pszichés mellékhatásairól, sem arról, hogyan hat a szex a memóriára. Akad viszont néhány érdekesség olyan dolgokról, amiket hiába sejtethettünk, a tudomány eddig még nem bólintott rájuk. Most megtette. A hét legérdekesebb pszichohíreit gyűjtöttük össze.

Szilvesztertől nyárig kövér, fáradt és depressziós vagyok

Steiner Kristóf 2014. február 1., szombat 17:35

Régebben szentül állítottam, hogy az év valójában nem négy évszakból, hanem három egymást ismétlő periódusból áll. Az első a vidám, napfényes, időszak, ami nagyjából áprlistól szeptember végéig tart. Ilyenkor szép az élet, mindenki hepi, kirándulunk, fagyit eszünk, csajozunk-pasizunk, és testileg-lelkileg csúcsformában vagyunk.

Aztán érkeznek az ünnepek, amikor kissé ugyan ellustulunk, de ez beletartozik az időszak varázsába. Jön a rós hásáná, a halloween, a Mikulás, a karácsony, a hanuka, majd mindezt megfejeli a szilveszter. Az élet hónapokon át az ünneplésről (értsd: evésről és ivásról) szól, és mindent megengedünk magunknak, hiszen „elvégre karácsony van”. Ezután pedig beköszönt a harmadik időszak: a mélységes depresszió és önsajnálat periódusa. Ahogy leszedjük a karácsonyfát, és az ünnepi fényeket, sötét sivárság telepszik ránk, és három fő gondolat jár az eszünkben. 

  1. Kövér vagyok.
  2. Az életem romokban hever.
  3. Valami lappang bennem, fázom, és kimondhatatlanul fáradt vagyok.

Így megy ez évről évre, mintha az ünnepi periódus alatt az utolsó cseppig elfogyasztottuk volna a boldogság-üzemanyagunkat. És mintha ilyenkor – január, február, márciusban – esélyünk se lenne feltöltődni. Úgy várjuk a jóidőt, mint a messiást, mintha csak napelemekkel működne a boldogság-háztartásunk, közben pedig sikertelen diétákba, nagy változtatásokba kezdünk, amiknek a vége rendszerint az, hogy még nyomorultabbul érezzük magunkat. Mi több, nemrég olvastam egy vonatkozó kutatásról, amiben azt írták: a szakítások többsége is ilyenkor történik. Úgy fest, globális jelenségről van szó, amire még csak az sem igaz, hogy váratlanul ér bennünket, hiszen minden évben visszatér. És mi mégis minden évben elmerülünk benne, nyakig. Szóval ideje kezdeni valamit ezzel az áldatlan, méltatlan helyzettel, ami nemcsak ránk, hanem baráti, munkatársi, családi kapcsolatainkra is baromi káros. Jó, ez meg is van. De hogyan kezdjünk hozzá? 

Önnek mi fáj? Írja meg a Dívány Life Coach csapatának!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét.

Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre.A cikk szerzője, Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők,étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk,származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, ami miatt szívás e-mailezni :/

Sákovics Diana 2014. január 31., péntek 16:15

Már a felvetés is hülyeség, miért volna szívás bármilyen szinten? Az e-mail klassz, népszerű, hatékony, nem véletlen, hogy épp ez az első lecke minden valamirevaló netfelhasználói kurzuson. Az elmúlt ötven év alatt azonban a pszichológusoknak csak sikerült feltárni az e-mailezés sötét oldalát is. Köszönet a Psy Blognak az összefoglalóért.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés