EGO

Stresszes férfival értelmetlen lelkizni

Sákovics Diana 2014. március 24., hétfő 13:56

Párkapcsolati gondok, lelki problémák megbeszélésére ritkán adódik jó alkalom. Ennek ugyanis csak akkor van értelme, ha felek az adott pillanatban képesek minden idegszálukkal egymásra figyelni, ha van rá esély, hogy felfogják, megértsék a másik érzéseit, ha éppen képesek az empátiára. Ehhez pedig az kell, hogy legyen idő a beszélgetésre, hogy nyugodtak legyenek a körülmények, hogy ne terelhesse el semmi az ember figyelmét. Ha a gyerek épp velünk egy szobában játszik, ha rohannunk kell, ha határidős feladat van a nyakukon vagy épp egy tömött villamoson utazunk, a lelkizést okosabb elnapolni. De nemcsak a helyszíntől, az időponttól és a társaságtól függ, hogy ideálisak-e a körülmények: az sem mindegy, hogy a felek éppen milyen lelkiállapotban vannak. Egy kemény munkanap után, egy kihívást jelentő feladat előtt vagy éppen egy erőt próbáló időszak közepén lelki gondokat felhozni nem valami jó választás. Különösen, ha az ember partnere egy férfi. 

shutterstock 179470397
Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak sok nyelvezéssel szeretik

Sákovics Diana 2014. március 23., vasárnap 18:21

Csókolózni jó. Meg bizarr is. Egy másik ember szájára tapasztani a szánkat, a nyelvünkkel tapogatni, összekeverni vele a nyálunkat és ettől esetenként felizgulni, máskor boldogan elgyöngülni, fura dolog. Az emberi kultúrák 90 százalékában azonban lelkesen csókolóznak, és úgy tűnik, hogy az emberek többségének emlékezetesebb az első csók, mint az első szex. Nem véletlen, hogy a csókolózási szokásokat olyan lelkesen tanulmányozzák a pszichológusok. 

shutterstock 111993944
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem tudok bűntudat nélkül enni!

Steiner Kristóf , Kuna Gábor 2014. március 22., szombat 20:11

Az étkezési zavarok közül a bulimia az egyik legsunyibb. Az ember kezdetben néha-néha kicsit meghánytatja magát, ha rossz a gyomra, a másik pillanatban pedig már mindez észrevétlenül egy szokásrendszerré növi ki magát, amikor már csak azért eszik, hogy kihányhassa az ételt, és aztán újra ehessen. Ez az ördögi kör egy magányos, elszigetelt életmódhoz vezet, amelynek a vége gyakran komoly és mély depresszió, nehezen kezelhető önképzavar, és esetenként komoly tragédia – a gyomorfekélytől akár a fulladásos halálig. Bár az étkezési zavarosokat csak kevesen értik meg, muszáj beszélni a betegségről – ha másnak nem, akkor akár egy vadidegennek egy lelki segélyvonalon, egy netes fórumon, ahol hasonló gondokkal küzdő lányok és fiúk beszélgetnek. A barátokkal és a családdal pedig nagyon fontos megértetni, hogy segítségre van szükségünk. Mert bár a hosszú és sokszor baromi nehezen járható ösvény végén csakis a beteg segíthet önmagán, azért útközben nagyon jól jön a kedves gondoskodás, és a támogató szavak.

 A Dívány Life coach mailcímére küldött levelében a bulimiával folytatott küzdelmeiről számol be olvasónk. A fiatal lány – nevezzük Petrának – azt írja: öt éve beteg, de az elmúlt egy évben különösen rosszra fordultak a dolgok. Szeretne jobban lenni, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Kérdéseire a Life coach sorozat két szerzője keresi a megoldást. Steiner Kristóf a tapasztalat, Kuna Gábor pedig a pszichológia oldaláról közelíti meg a témát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért ragadós az ásítás?

Sákovics Diana 2014. március 22., szombat 18:29

Ön meddig bírta ásítás nélkül? Ha hasonlít az átlagra, akkor nagyjából ötig. De vajon miért ragadós az ásítás? Mitchell Moffit és Gregory Brown biológusok, az ASAP science alapítói legújabb videójukban megmondják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pozitívabb lesz, ha leteszi a cigit

Sákovics Diana 2014. március 21., péntek 21:17

Ma még nem szokom le. Most épp rossz kedvem van. Fáradt vagyok. Ideges. A pasim fura. A csajom rám rakta a telefont. Épp bulizni megyek. Vizsgázni. Állásinterjúra. Fogorvoshoz. Nem ma van a napja, na. Holnaptól. Igen. Holnaptól nem dohányzom többet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyuka, miért nem boldog? Szégyellje magát!

Kuna Gábor 2014. március 19., szerda 19:18

Ön is gyeses anyuka? Hát akkor önnek garantáltan szuper az élete, hiszen dolgoznia sem kell, főnöke sincs, a felelősségről nem is beszélve. Csak játszik otthon a gyerekkel, néha leviszi a játszótérre, foglalkozásra vagy orvoshoz, ja, meg főz, most, takarít is néha, de az meg úgysem munka. Hát mégsem boldog? Hogy képzeli? Nem tud örülni, hogy végre anya lett? Nyilván önben van a hiba. Szégyellje magát, hogy nem tud boldog lenni!

Ismerős? Ön sem érezte magát felhőtlenül, amíg otthon volt a gyermekével? Hallotta másoktól a fenti mondatokat, vagy gondolta ön is ugyanezt? Vagy épp most van ebben a helyzetben, ül a négy fal között, és magát hibáztatja, amiért nem tud tökéletesen kiegyensúlyozott lenni? Hát ne tegye! Olyan helyzetbe került, ami sokakkal előfordul, olyan érzéseket él át, amik természetesek és érthetőek az ön helyzetében. Neve is van ennek az állapotnak: ez a gyes-neurózis.

shutterstock 13318426
Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb dolgok 30 előtt történnek

Sákovics Diana 2014. március 18., kedd 19:39

Az, hogy milyen előfeltevéseink vannak a világról, mit hiszünk róla, alapvetően meghatározza azt is, hogyan érezzük magunkat benne, hogyan viselkedünk, mennyire vagyunk motiváltak a cselekvésre, meg egyáltalán: miként éljük mindennapjainkat. Ám az, ahogyan a világról képet alakítunk, korántsem racionális, rengeteg torzítást alkalmazunk annak érdekében, hogy egyáltalán képesek legyünk valahogy eligazodni az életben. Például azt hisszük, hogy minden igazán izgalmas és fontos esemény fiatalabb korunkban történik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Férgekkel a bőr alatt vagy zombiként lehet rosszabb?

Sákovics Diana 2014. március 17., hétfő 22:36

A téveszmék rengeteg formában felbukkanhatnak, lehetnek időszakosak vagy állandóak, okozhatja őket agysérülés, pszichés megbetegedés vagy szélsőséges érzelmi állapot. Az azonban minden téveszméről elmondható, hogy elszakítja az embert a valóságtól, hogy nem hat rá az értelem és nem befolyásolják a tények. A PsyBlog cikkét alapul véve hat különös téveszmét gyűjtöttünk össze.

őrült shutterstock 115208818
Távolról sincs vége, olvasson még »

8 fontos tanács a jó első benyomáshoz

Gyulai Bence 2014. március 15., szombat 20:48

Sokaknak stresszes egy olyan szituáció, amikor számít az első benyomás, mert az befolyásolja egy későbbi, lényeges viszony alakulását. Tipikusan ilyen helyzet például egy első randi, ahol egyáltalán nem mindegy, hogyan mutatkozik be az ember. Még stresszesebb lehet egy olyan szituáció, ahol nemcsak egyvalaki van jelen, hanem több ember előtt kell színre lépni: például egy olyan partin, ahol sokakat nem ismerünk. De ilyen lehet ismeretlen közönség előtt előadást, prezentációt tartani vagy új partnerét első alkalommal elkísérni annak családjához.

1192270

Itt, a Dívány tanácsadó sorozatában az ilyen szituációkhoz is adunk egy kis segítséget, ezúttal egy amerikai pszichológus, Susan Krauss Whitbourne professzorasszony segítségével, aki a Psychology Today oldalán tette közzé tanácsait, nyolc pontba szedve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A paleo nők még szabadon szexeltek

Sákovics Diana 2014. március 14., péntek 20:13

Miért végződik a házasságok fele válással?  Miért süllyed rengeteg párkapcsolat libidógyilkos unalomba? Miért van annyi szexuális problémánk? Miért olyan nehéz hűségesnek lenni? Christopher Ryan pszichológus szerint a válasz egyszerű: a monogámia nem természetes. Provokatív pszichológiai elmélet következik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szomszédai láttára gyilkolták meg, senki sem segített

Sákovics Diana 2014. március 13., csütörtök 16:28

1964. március 13-án a New York-i Queensben számos késszúrással halálra sebezte, majd haldoklás közben megerőszakolta egy férfi a 28 éves Kitty Genovese-t. Az esetet 38 szemtanú nézte végig. Nem tettek semmit. Legalábbis ez a történet legelterjedtebb verziója. Ez alapján válhatott az épp ötven évvel ezelőtti bűntény a városi ember elidegenedésének, érzéketlenségének szimbólumává. Tévesen. 

Kitty Genovese portréja
Kitty Genovese portréja
Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztos benne, hogy nincsenek barátai?

Steiner Kristóf 2014. március 12., szerda 17:25

Amikor a barátainkról vagy azok hiányáról beszélünk, gyakran végletekben gondolkodunk: mintha valamelyikünk arra született volna, hogy rengetegen vegyék körül, más pedig arra, hogy egyedül tengődjön. Pedig az aktuális állapotból még nem vonhatunk le egész életünkre vonatkozó következtetéseket, arról nem is beszélve, hogy a látszat sokszor megtévesztő. Mert lehet hatalmas társaságunk és tűnhetünk szociális alkatnak, ha közben mégsem beszélgettünk már évek óta egy jót az úgynevezett legjobb barátunkkal. És az is lehet, hogy miközben kisírt szemmel panaszkodunk a magányosságunkról, csak azt nem vesszük észre, hogy milyen csodálatos emberek vannak a közvetlen környezetükben. 

shutterstock 155854067
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma mit tett azért, hogy elfogadja önmagát?

Sákovics Diana 2014. március 11., kedd 17:03

Emlékszik a klasszikus, Walt Disney-féle Hamupipőke rajzfilmre? Ahogy a szerencsétlen csaj tűri a kínokat, a megaláztatást, és arról álmodozik, hogy a boldogság egyszer megtalálja? Neki mázlija volt, jött a tündér meg a cipőfétises fickó, és már az ölébe is hullott a fene nagy boldogság. A meséken kívül azonban ez ritkán van így. A boldogság ugyanis nemcsak egy érzés, ami egyszerre megszállja a passzívan várakozó lényünket, nem. Képesek vagyunk napi szinten, aktívan tenni azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Egy új, 5000 fő részvételével végzett kutatás alapján pedig úgy tűnik, hogy legtöbbünk számára az önelfogadás gyakorlása lehet a kulcs egy boldogabb élethez.

shutterstock 138420443
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vegye rá magát az egészséges étkezésre

Sákovics Diana 2014. március 10., hétfő 12:54

Ha kizárólag akkor és azt ennénk, amire épp a testünknek szüksége van, nem lenne muffin-top, begombolhatatlan gatya, nem létezne sem zsírleszívás, sem Update Norbi birodalma. Egészségesebb, szexibb és boldogabb emberek vennének körül minket, lenne sok szivárvány, rózsaszín tüll és Hello Kitty. De nincs. Az ugyanis, hogy mikor, miből és mennyit eszünk, rengeteg dologtól függ. A The Atlantic cikke szerint befolyásolja az érzelmi állapotunk is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még hogy a videojátékok ördögtől valók!

Sákovics Diana 2014. március 9., vasárnap 17:51

A videojátékok bugyuták, erőszakosak. Játszani időpazarlás. Aki sokat játszik, lusta lesz meg kövér, ráadásul az agya sem fejlődik. Ezek a leggyakrabban felhozott ellenérvek a videojátékokkal szemben, meg persze az, hogy könnyen rájuk lehet kattanni (Épp, ahogy a szerelemre. Vagy az edzésre. Vagy az evésre.) 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszi, lazítani könnyű?

Steiner Kristóf 2014. március 8., szombat 18:13

Felébredtem. Egy csomó dolgom van, de nem merem bekapcsolni a laptopomat, mert félek, hogy azonnal elárasztanak a mailek. És egyébként is, jár nekem egy kis pihenés, annyit melózom mostanában. Inkább csak úgy lazulok egy kicsit. Eldőlök a kanapén és a kezembe veszek egy magazint. Nagyjából a harmadik sorig jutok – közben ugyanis eszembejut, hogy sokkal izgamasabb lenne megnézni, mi újság a Facebookon. És izgalmas is: valaki megosztott egy cikket valami újabb törvénymódosításról, másvalaki pedig Putyinról és Oroszországról fröcsög valamit – erre a cikkre is rákattintok. Nem tudom, hová tűnt az elmúlt másfél óra, de akárhogy is, egyre jobban stresszel, hogy a dolgok valahogy nem haladnak terv szerint. Azért nem kezdtem el mailezni és dolgozni, mert nem akartam stresszelni, erre most még jobban stresszelek, mintha melóznék. Stresszelek a Facebook által prezentált világ állapotán, azon, hogy most már két órája feszengek a lazítás jegyében, de a legjobban mégiscsak az húz fel, hogy egyszerűen képtelen vagyok lazítani.

Írjon nekünk ön is!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati gondokról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jól dönteni nem tudunk, hülyék vagyunk hozzá

Sákovics Diana 2014. március 7., péntek 21:05

Annyira jó lenne racionálisan dönteni. Mindig. Objektíven átlátni a felbukkanó problémákat, tisztán áttekinteni az alternatívákat, pontosan megbecsülni, hogy milyen esélye van a vágyott kimenetelnek, tudni, mekkora örömöt, élvezetet, hasznot fog hozni a választásunk. Mindegy, hogy a szemöldökformánkról, kaja- vagy lakásvásárlásról, párkapcsolati krízisről vagy az atombomba kioldásról van-e éppen szó: klassz lenne, ha képesek lennénk meghozni a jó, a lehetőségekhez képest a tökéletes döntést. Kár, hogy nem vagyunk azok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó vagy a rossz hírrel kezdjem?

Sákovics Diana 2014. március 6., csütörtök 12:18

„Két hírem van: egy jó és egy rossz. Melyikkel kezdjem?" – valószínűleg ön is találkozott már ezzel az adrenalinpumpáló felvezetéssel, amire mindannyiunknak azonnal van válasza. Általában az, hogy kezdjük a rosszal. Legalábbis a pszichológiai kutatások szerint az emberek 88 százaléka inkább a negatív híren szeret előbb túllenni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy kedveljük, ha a dolgok jó irányba haladnak, ha azt érezzük, hogy van remény, ha hihetünk benne, hogy később jobb lesz. Ez az ösztönös taktika azonban nem feltétlenül bölcs. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsinálják a munkatársai? Ismerje meg a mobbingot!

Kuna Gábor 2014. március 5., szerda 21:37

Talán önnel is előfordult már, hogy a kollégái kinevették a munkahelyén, esetleg összesúgtak a háta mögött, pletykáltak, igaztalanul vádolták. Lehet, hogy a főnökei elárasztották értelmetlen feladatokkal, vagy épp ellenkezőleg, minden ok nélkül mellőzték. Ilyesmi egyszer-kétszer szinte mindenkivel megesik és egyszer-kétszer normális is ez. Ha azonban ezek a megpróbáltatások stabilan fennállnak, ha hetente legalább egyszer előfordulnak és akár fél éve is tartanak már, akkor komolyabb a baj. Akkor ugyanis ön a mobbing, azaz a munkahelyi pszichoterror áldozata. Heinz Leymann svéd pszichológus írta le először a jelenséget, amikor is felfedezte, hogy a munkahelyeken rendszeresen előfordul, hogy a vezetők vagy a kollégák egy csoportja kinéz magának valakit, és az illetőt szisztematikusan, hosszabb időn keresztül zaklatja, változatos eszközökkel pszichés vagy akár fizikai terrornak veti alá.

shutterstock 152737346
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért olyan szexik a nők magas sarkúban

Sákovics Diana 2014. március 4., kedd 13:23

„Te jó ég, milyen csinos vagy ma!" – mondta a pasim lelkesen, és elismerően méregetett. Egyáltalán nem értettem. Szokásos farmer, szokásos pulcsi, lófarok, semmi smink. Pont úgy néztem ki, mint bármikor az elmúlt hónapokban. A magas sarkút kivéve. 

Akkor mindez mókásnak tűnt. Tényleg ennyit dob a megjelenésen néhány centi? Hát, tényleg. A pszichológusok kísérletekkel bizonyították, hogy nemcsak a férfiak, de a nők is vonzóbbnak ítélték azokat a csajokat, akik a kényelmes cipők helyett inkább magas sarkúban vonultak. De vajon miért? Oké, a magas sarok nyilván szexi, nyújtja a lábat, megváltozik tőle a testtartás – de ez miért olyan vonzó? Mint kiderült: az evolúció tehet az egészről.

magas sarok2
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúrázna? Nehogy elárulja bárkinek!

Sákovics Diana 2014. március 3., hétfő 18:01

Titkok mindenhol vannak. A politikai konspirációktól kezdve a munkahelyi viszonyokon át a gyermeki traumákig rengeteg dolgot rejtegetünk. De vajon milyen hatással vannak ránk a titkaink?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Híján van a sikerélménynek? Böjtöljön!

Gyulai Bence 2014. március 2., vasárnap 18:48

Itt a március, kezdődik a tavasz, szerdán meg a nagyböjt, tehát ha szeretne a nyár előtt egy kis önmegtartóztatást gyakorolni, akkor most időszerű belevágnia. Persze, senki sem mond le könnyen valamiről mindössze azért, mert most van március, úgyhogy megpróbálunk egy kis többletmotivációt nyújtani összefoglalónkkal, amiből megtudhatja, miért jó önnek, ha néha böjtöl egy kicsit. Öt pont jött össze, menjünk végig rajtuk sorban!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy ön nem tudna szadista lenni? Bebizonyítjuk.

Sákovics Diana 2014. február 28., péntek 12:10

B.Béla kályhában égette el az élő macskát. P. Erika előre megfontolt szándékkal ölette meg 11 éves nevelt fiát. K. Rudolf és felesége a vád szerint éveken át bántalmazta és molesztálta három gyerekét. Vajon ezek az emberek gonoszak? Nyilván! – vághatja rá nyomban, de mit gondol azokról, akik csoportosan követnek el ilyen brutális tetteket? Mi a helyzet azokkal, akik az észak-koreai fogolytáborokban dolgoznak? Vagy azokkal a dél-szudániakkal, akik kórházban fekvő betegeket mészároltak le? És azok az amerikai katonák, akik irakiakat aláztak hónapokig az abu-grébi börtönben? Vajon ők is mind gonoszok, egytől egyig? 

shutterstock 116263561
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért néznek a férfiak focit?

Sákovics Diana 2014. február 27., csütörtök 20:07

Idegesíti, hogy sok focit néz a pasija? Folyton nyúzzák odahaza, hogy a sportot csak bámulja, ahelyett, hogy csinálná? Pedig úgy tűnik, sportközvetítést nézni nemcsak szórakozásnak jó: ez a tökéletes bizonyíték arra, hogy egy férfinak vannak empatikus érzései. Nem vicc. Tényleg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sosincs késő az újrakezdéshez

Steiner Kristóf 2014. február 26., szerda 21:33

„Lehet nem aggódni azon, ha az embernek nincs esélye egy normális állásra?” – tette fel a kérdést ötven év körüli olvasónk a Dívány Life coach e-mail címére küldött levelében, amiből kiderül az is, hogy hiába keres, már több mint egy éve nem talál munkát. Ugyanakkor kérdés, hogy mit jelent a „normális” szó (hiszen miért ne dolgozhatna valaki a korábbitól homlokegyenest eltérő pozícióban és közegben). És egyébként is. Miért hiszi el magáról bárki is, hogy van olyasmi, amire „semmi esélye”?

Írjon nekünk ön is!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni önnek, hogy kicsit rendbe rázza az életét. Legyen szó párkapcsolati gondokról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhat nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés