EGO

Az agyunk tudja, kivel érdemes barátkozni

bh 2014. április 25., péntek 19:04

Függetlenül attól, hogy milyen közösségben vagyunk, általában hamar ráérzünk arra, kik a legnépszerűbbek az adott társaságban. A tudósok eddig keresték a választ arra, hogy milyen mechanizmus alapján ismeri fel az agyunk a népszerű embereket, míg most egy friss kutatásból kiderült: ha nem is tudatosan, de bizony érdekből szúrjuk ki őket. Ez a képesség ugyanis kiemelten fontos a túlélésünk szempontjából, amikor bajban vagyunk, és szövetségesre vagy segítségre szorulunk – magyarázta Kevin Ochsner, a Columbia Egyetem munkatársa a Science Daily cikkében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan lehet boldog a munkában?

Sákovics Diana 2014. április 25., péntek 17:58

Milyen munkahelyen érezzük jól magunkat? Ahányan vagyunk, erre annyi válasz létezik. A kihívásokkal, kalandokkal teli munka egyeseket felpörget, vidámmá tesz, másokban szorongást kelt. Hasonlóan: van, aki az egyszerű, világos feladatokra bukik, miközben ez kollégáját halálra untatja. Akad olyan is, akinek kreativitásra van szüksége, másoknak már az is elég, ha senki sem piszkálja őket. 

Bárhogy is, korántsem mindegy, hogy érezzük magunkat a munkahelyünkön. Leginkább azért, mert rengeteg időt töltünk ott, és rosszkedvűen robotolni, rühellni az életünknek egy ekkora szeletét: béna. Az általános jól-létünk, a teljesítményünk és az egészségünk szempontjából is. A munkahelyi elégedettség vizsgálata tehát nem véletlenül népszerű téma a pszichológiában, gyűjtöttek is a kutatók sok érdekes adatot az elmúlt években. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak arcán látszik az IQ, a nőkén nem

Sákovics Diana 2014. április 24., csütörtök 15:23

Az intelligens embernek magas a homloka. A közel ülő szemek sunyik. A nagy állú férfiak maszkulinabbak. Több tucat ehhez hasonló sztereotípiát használunk, amikor társaink megjelenése alapján belső tulajdonságaikra következtetünk. Többnyire hibásan. Legalábbis a tudományos kutatások nem igazolják ezeket a népi bölcsességeket. Mégis vannak olyan sztereotípiáink, amikben erősen hiszünk, ilyen például az is, hogy ránézésre be tudjuk lőni, mennyire intelligens a beszélgetőpartnerünk. Most úgy tűnik, ebben nem is tévedünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amint a gyerek beteg lesz, teljesen bepánikolok

Kuna Gábor 2014. április 23., szerda 17:56

Olyan sok negatív élmény érte az egyik vidéki kórházban olvasónkat, hogy mostanra a klinika számára a halál szimbóluma lett. „Amint egyik gyermekem beteg lesz, teljes mértékben bepánikolok, rettegek és zokogok, alig tudok józanul gondolkozni és tehetetlennek is érzem magam. Folyton attól félek, hogy vinnem kell őket a klinikára" – áll a Dívány Life coach szerzőinek küldött levelében, ahogy az is: életét a gyes-neurózis jelenség is megkeseríti. Jobb életre vágyik, szeretné, ha gyermekeinek kiegyensúlyozott anyja lehetne, ám nem tudja, mit tegyen. Aggályaira a sorozat pszichológus szerzője, Kuna Gábor válaszol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tehet, ha rossz emlék kísérti?

Sákovics Diana 2014. április 22., kedd 17:30

Önnel is megesett már, hogy egy kellemetlen, bántó, fájdalmas történés után egyszerűen nem tudott fejben lejönni a témáról? Mindegy, hogy egy rossz pillanatban megejtett megjegyzés, egy fura félreértés, egy munkahelyi megaláztatás vagy egy szívet tépő szakítás az esemény, hajlamosak vagyunk napokig, hetekig, hónapokig kattogni a jeleneten, újra és újra végigpörgetni magunkban, és közben átélni ugyanazt a szenvedést. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újabb gyerekkori figyelemzavart azonosítottak

Sákovics Diana 2014. április 21., hétfő 19:47

Lomha kognitív tempónak nevezték el a kutatók azt a figyelemzavaros kórképet, ami a feltételezések szerint letargiával, álmodozással és lassú mentális feldolgozással jár együtt. A tünetegyüttest hivatalosan még nem minősítették betegséggé, de a szakemberek erősen hisznek a létezésében. Ha bebizonyítják, hogy létezik, több millió gyerek menekülhet meg a félrediagnosztizálás veszélyétől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így sajátítjuk el az anyanyelvünket

Sákovics Diana 2014. április 20., vasárnap 18:22

A férfi elém áll, hadonászik, hangosan magyaráz, mutogat, a kezében tartott kendőket lengeti. Mindezt persze arabul, így ötletem sincs, mit mondhat. Persze, nem nehéz kitalálni. Turista vagyok egy egyiptomi bazárban, ő pedig láthatóan kendőket árul. A hanghordozása rábeszélő, a gesztusai kicsit erőszakosnak tűnnek, sürgetőek. Nyilván a kendőit akarja rám sózni, mi mást? De biztosan nem tudhatom. A szavakat ugyanis egyáltalán nem értem. Akár egy újszülött. 

Abban azért különbözöm egy csecsemőtől, hogy nekem van az életem során felhalmozott, elraktározott, bármikor előkapható ismeretem, tudásom a világról és a működéséről. Egy újszülöttnek nincs. Ő ebből a semmiből mégis képes egy nagyon összetett tudásrendszert, az ember legkomplexebb képességét, a nyelvet elsajátítani. Mindezt rendkívül gyorsan is teszi, holott rossz minőségű és kevés információt kap, ráadásul sem figyelni, sem emlékezni nem tud még olyan ügyesen, mint egy felnőtt. Elképesztően menő. De vajon hogyan csinálja? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp notórius halogatóknak

Gyulai Bence 2014. április 19., szombat 16:04

Akadnak olyanok, akiket nagyon frusztrál, ha a nap végén marad további elvégzendő munkájuk, ezért addig nem is nyugszanak, amíg mindent rendbe nem tettek. És ők általában mindent meg is tesznek azért, hogy a dolgokat mielőbb elrendezzék. Na, ez a cikk nem nekik szól. Hanem a másik végletnek, akik előtt hiába tornyosul napról napra egyre több feladat, mindent halogatnak addig, ameddig csak lehet. Vagy esetleg még annál is tovább. Így aztán éjszakáznak, utolsó pillanatban csapnak össze mindent, lecsúsznak határidőkről, vagy egyszerűen csak keveset végeznek el, vagy lassabban dolgoznak, mint a többiek. Nincs mit szépíteni a dolgon: az emberrel saját lustasága ismételteti újra a Pató Pál-i klasszikust, vagyis, hogy ej, ráérünk arra még.

Az alábbi 10 tippet egy brit, profi life coach, Neil Nutburn ajánlja azok figyelmébe, akik ilyen jellegű problémákkal küzdenek, és borzasztó rosszul érzik magukat attól, hogy egyre csúsztatják az elvégzendő teendőiket, például, mert valami kellemetlen dolgoról van szó. Mondjuk munkáról. Szóval, ha ön hatékonyabb szeretne lenni, ha nyűglődés helyett el szeretné végezni, amit úgyis el kell, próbálja ki, mi történik, ha megfogad az alábbi tanácsokból néhányat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó párkapcsolatokban is félrelépünk – de miért?

Sákovics Diana 2014. április 18., péntek 21:37

Fura dolog a hűtlenség. Szemétségnek, morálisan elítélendőnek tartjuk, tudjuk, hogy minden érintett fél számára fájdalmas, a kapcsolat, a család számára pedig végzetes lehet. Mégis csináljuk. A házas amerikaiak 20-40, a kapcsolatban élőknek pedig 70 százaléka lépett már félre életében. Saját felmérésünk szerint párkapcsolatban élő olvasóink 42 százaléka volt már életében hűtlen, és 12 százaléka járt már közel hozzá: azaz legalább minden harmadik ember megcsalta már valamelyik partnerét.

De miért csináljuk? Nyilván azért, mert odahaza rossz. Valami hiányzik, valami a partnerből, a partnertől, valami, ami talán ott van egy harmadikban. Legalábbis a logikus magyarázat ez, és a félrelépések egy részében pontosan így is van. De nem mindig. 

stockfresh 353593 girl-and-boy sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

A népszerű gyerekeket is megfélemlítik társaik

bh 2014. április 17., csütörtök 14:48

Kik az iskolai kegyetlenkedések (bullying) tipikus célpontjai? Ugye önnek is a folyton egyedül lógó, iskolai közösség peremére szorult tinik jutnak az eszébe? Pedig a legújabb kutatások szerint van egy veszélyeztetett csoport, akikre eddig senki nem figyelt: a népszerű, de hierarchia csúcsáról leszorult diákok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért küzdenék érte, ha nem szerelmes belém?

Steiner Kristóf , Kuna Gábor 2014. április 16., szerda 20:17

Olvasónk megismerkedett egy spanyol nővel az interneten, de attól tart, önbizalomhiányával, érzelmi instabilitásával máris elrentettente kiszemeltjét, és nincs esélyük közös jövőre. „Szerintem nekem már nincs esélyem, de ha lenne, és tudnám, hogyan, megküdznék érte. Vagy inkább hagyjam, hogy mással legyen boldog?" – tette fel a kérdést levelében. Aggályaira a Dívány Life coach sorozatának két szerzője, Steiner Kristóf és Kuna Gábor is válaszol.

shutterstock 183256913
Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyagiasnak lenni szívás

Sákovics Diana 2014. április 15., kedd 19:16

Az emberiség már régóta sejti, hogy nem a javak harácsolása a boldogság forrása, sok gondolkodó EpikurosztólSchopenhauerig ki is fejtetette ezt keményen. A pszichológiai kutatások pedig alátámasztják az egyetemes bölcseletet, úgy tűnik ugyanis, hogy az anyagias emberek az átlagnál kevésbé elégedettek az életükkel. Kutatásismertető következik coelhói mélységből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendetlenségben könnyebb kreatívnak lenni

Sákovics Diana 2014. április 14., hétfő 16:35

Azt már tudjuk, hogy a kreatív emberek általában jobbak a kamuzásban, de ezzel messze nincs vége a kreativitással kapcsolatos fura tudományos tényeknek. Gyűjtöttünk még párat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha tökéletes összhangra vágyik, szervezzen mozis randit!

bh 2014. április 13., vasárnap 13:38

Amikor filmet nézünk, szinkronba kerül az agyműködésünk, állítják új tanulmányukban a finn Aalto Egyetem kutatói. A vizsgálataik szerint egy moziélmény során az agyunk pont ugyanúgy kezd működni, mint a mellettünk ülőké, írja a Science Daily

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lassan beleőrülök, hogy itthon vagyok a gyerekkel

Kuna Gábor 2014. április 12., szombat 16:57

A gyermekükkel otthon maradó édesanyáknál gyakran észrevétlenül kialakuló gyes-neurózis jelenségről szóló cikkünkre több olvasói levél is érkezett. Az egyik levélíró tönkrement házasságáról számolt be, míg egy másik olvasónk arról írt: négy gyereke mellett lassan már két lábon járó robotnak érzi magát, a rosszullét kerülgeti, ha mesekönyvet, mondókás könyvet lát. Habár tudja, nincs olyan, hoyg tökéletes szülő, ő szeretne az lenni, és dolgozni is visszamenne, ám akkor nem tudná megfelelően ellátni a gyerekeit. Olvasóink kérdésére a Dívány Life coach sorozatának szerzője, Kuna Gábor válaszol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön kreatív? Akkor valószínűleg jól hazudik

bh 2014. április 11., péntek 20:44

Amióta léteznek szabályok, az emberek előbb vagy utóbb, de megszegik azokat. Ön például csórta már el a kollégája kajáját a hűtőből? Csúszott már át a piros lámpán? Naugye. A tisztességtelen viselkedés óhatatlanul is állandó része a hétköznapoknak. A harvardi pszichológusok egy friss tanulmányukban azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a hazugság és a kreativitás között, és mint kiderült, van, nagyon is, írja a Psychology Today. A kutatók arra is választ találtak, miért olyan nehéz abbahagyni a hazudozást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A termékeny nők a rosszfiúkra buknak

Sákovics Diana 2014. április 10., csütörtök 13:50

Azt eddig is tudtuk, hogy az éppen fogamzóképes nőkre jobban buknak a pasik. Ezért szeretik jobban nézni az éppen ovuláló nők táncát, és ezért jattolnak többet az épp termékeny sztriptíztáncosnőknek is. Ebben persze semmi meglepő nincs, az evolúciós érdek nyilván azt kívánja, hogy a nő fogamzóképesen legyen a legvonzóbb. Különben hogyan élhetnénk több mint hétmilliárdan a bolygón? 

shutterstock 91364219
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez az elismerésfüggőség, és így lehet leküzdeni

Gyulai Bence 2014. április 9., szerda 18:35

Mindannyiunknak jólesik, ha megdicsérnek: ha mások azt mondják, hogy ügyesek, okosak, szépek vagyunk, ha előléptetnek a munkahelyünkön, ha sikerünk van. Ez önmagában teljesen természetes, nincs abban semmi különös, ha valaki jobban érzi magát a pozitív visszajelzésektől, vagy akár vágyik is rájuk, viszont rosszul érzi magát a visszautasítástól, illetve próbálja kerülni az olyan helyzeteket, amikben valaki valamiben visszautasíthatja. De ha már minden lépését meghatározza az, hogy mit gondolnak önről az ismerősei/munkatársai/családtagjai, akkor könnyen lehet, hogy gond van, derült ki az Imperfect Spirituality interjújából, amit Amy Pearson életvezetési tanácsadóval készítettek.

Pearson korábban maga is elismerésfüggő volt, most azonban life coachként dolgozik, így másoknak is segít legyőzni (többek között) azt, amitől régen saját maga is szenvedett. A cikk alapján vázoljuk, hogy pontosan mit is jelent ez a fajta függőség, illetve hogy milyen négy típusba sorolhatók az ilyen emberek. És persze azt is, hogy mit tehet az, aki ezzel a problémával küzd.

shutterstock 176387354
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a szervezetével a jetlag

bh 2014. április 8., kedd 15:57

Aki utazott már hosszú órákat repülővel a világ egy távoli pontjára, az pontosan tudja, mekkora nehézséget okoz alkalmazkodni egy másik időzónához. A jetlag jelenségét folyamatosan figyelik a kutatók, és a közelmúltban is számos érdekes, kevésbé örömteli felfedezésre jutottak. Például, hogy az időzónák gyakori átlépése – mint ahogy a nappali-éjszakai váltott műszak is – hosszú távú memóriaproblémákat okoz, ráadásul olyan hatást gyakorol a génjeink aktivitására, mint az öregedés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tudatalattija kiszúrja, ha átverik

bh 2014. április 7., hétfő 14:06

A tudatalatti akkor is felismeri a hazugságot, amikor a tudatot becsapják, legalábbis ezt állítja egy új kutatás, amelyről a PsyBlog számolt be. Sajnos ez még így önmagában kevés a sikerhez, a tudatos gondolkodással ugyanis megakadályozzuk, hogy ezek a belső jelzések valóban felszínre kerüljenek. Marad tehát a találgatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Addig örüljön, amíg szingli, úgy kevesebbet dolgozik

bh 2014. április 6., vasárnap 18:34

Az USA Munkaügyi Statisztikai Hivatala 2003 óta folyamatosan készít reprezentatív felméréseket a 15 év feletti amerikai állampolgárok időtöltéséről. A Psychology Today a legfrissebb elérhető adatok alapján érdekes összefüggésekre bukkant, ami romba dönt néhány, az egyedülállók és házasok életvitelét övező közkedvelt mítoszt is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem neveltél fel, hát felnevelem magam!

Kuna Gábor 2014. április 5., szombat 17:01

Gyermekkorunkban észrevétlenül elsajátítjuk azokat az értékeket, hiedelmeket és viselkedéseket, amik aztán meghatározzák majd a felnőttkori életünket. A szüleinktől tanuljuk meg, mit jelentenek azok a szavak, hogy siker, boldogság, vagy milyen egy ún. normális család. Ezeket a dolgokat persze senki sem magyarázza el nekünk. Csak éljük a szüleinkkel a hétköznapokat, eszünk, alszunk, suliba megyünk, törődnek velünk vagy elhanyagolnak, ütnek vagy simogatnak bennünket, és közben folyamatosan tanulunk. Figyeljük az apánkat, és megértjük, milyen az igazi férfi, apa és férj. Látjuk az anyánkat, és megtanuljuk, milyen egy jó anya, milyen egy rendes nő, mit szabad neki és mit nem. Hallgatjuk őket, és megértjük, hogyan bánnak saját, és a másik érzelmeivel, mit csinálnak, ha nézeteltérés támad közöttük, és ebből azt is megtanuljuk szép lassan, hogy működik a házasság. És ha felnövünk, egy kicsit majd ugyanolyanok leszünk, mint ők. 

Azt is megértjük, és mélyen a személyiségünk részévé válik, hogy mi magunk mennyit érünk. Ha a szüleink szerettek, figyeltek ránk, támogattak és dicsértek, akkor azt tanuljuk meg, hogy az érzéseink és az igényeink fontosak, megbízhatunk másokban, hogy ezt majd figyelembe veszik, és tiszteletben tartják. Mi pedig szerethetők vagyunk, csak úgy, miden különösebb ok nélkül, magunk miatt. Ha a szüleink többé-kevésbé megtalálták a saját boldogságukat, ha tudták szeretni egymást (és magukat), ha fel tudtak nőni a szülő szerephez, akkor olyan csomagot kapunk tőlük útravalóul, amivel legalább el lehet indulni az élet nevű nehezített pályán, és aztán a többi már rajtunk múlik. De mi a helyzet, ha elszúrták a gyerekkorunkat?

shutterstock 129747671
Távolról sincs vége, olvasson még »

A 180-as IQ sem garantálja, hogy sikeres lesz

bh 2014. április 4., péntek 18:50

Talán nemcsak a pszichológusokat foglalkoztatja régóta a kérdés, hogy mekkora szerepet játszik a sikerben az intelligencia. Az About Psychology cikke szerint a legújabb kutatások egyre inkább egy 1920 óta tartó felmérés eredményit támasztják alá: a magas IQ önmagában egyáltalán nem garantálja, hogy bárki sikeres lesz az életben. Csak épp enélkül még nehezebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erős az igazságérzete? Az agya tehet róla

bh 2014. április 3., csütörtök 18:40

Meglepő eredményt hozott egy új pszichológiai kutatás: az igazságért vívott harcokat ugyanis sokkal inkább az értelem irányítja, mintsem az érzelmek, írja a Science Daily. Ha eddig azt hitte, szívből sajnálja az elesetteket vagy azért bántja az igazságtalanság, mert szentimentális, nagyot tévedett. Ugyanis ezért is az agyunk a felelős, derült ki egy új kutatásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekből a jelekből kiderül, hogy tényleg szeretik-e

.syl. 2014. április 2., szerda 20:51

A legtöbb elmélet szerint egy párkapcsolat milyensége abból szűrhető le a leginkább, hogy mennyire bensőséges a felek viszonya, milyen mély az egymás iránt érzett szeretetük. Na de miben nyilvánul ez meg a mindennapokban? Honnan tudjuk, hogy minden rendben van a kapcsolatunkban? Erre ad választ a Psychology Today több kutatás alapján készült cikke.

shutterstock 184009676
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés