EGO

Újabb gyerekkori figyelemzavart azonosítottak

Sákovics Diana 2014. április 21., hétfő 19:47

Lomha kognitív tempónak nevezték el a kutatók azt a figyelemzavaros kórképet, ami a feltételezések szerint letargiával, álmodozással és lassú mentális feldolgozással jár együtt. A tünetegyüttest hivatalosan még nem minősítették betegséggé, de a szakemberek erősen hisznek a létezésében. Ha bebizonyítják, hogy létezik, több millió gyerek menekülhet meg a félrediagnosztizálás veszélyétől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így sajátítjuk el az anyanyelvünket

Sákovics Diana 2014. április 20., vasárnap 18:22

A férfi elém áll, hadonászik, hangosan magyaráz, mutogat, a kezében tartott kendőket lengeti. Mindezt persze arabul, így ötletem sincs, mit mondhat. Persze, nem nehéz kitalálni. Turista vagyok egy egyiptomi bazárban, ő pedig láthatóan kendőket árul. A hanghordozása rábeszélő, a gesztusai kicsit erőszakosnak tűnnek, sürgetőek. Nyilván a kendőit akarja rám sózni, mi mást? De biztosan nem tudhatom. A szavakat ugyanis egyáltalán nem értem. Akár egy újszülött. 

Abban azért különbözöm egy csecsemőtől, hogy nekem van az életem során felhalmozott, elraktározott, bármikor előkapható ismeretem, tudásom a világról és a működéséről. Egy újszülöttnek nincs. Ő ebből a semmiből mégis képes egy nagyon összetett tudásrendszert, az ember legkomplexebb képességét, a nyelvet elsajátítani. Mindezt rendkívül gyorsan is teszi, holott rossz minőségű és kevés információt kap, ráadásul sem figyelni, sem emlékezni nem tud még olyan ügyesen, mint egy felnőtt. Elképesztően menő. De vajon hogyan csinálja? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp notórius halogatóknak

Gyulai Bence 2014. április 19., szombat 16:04

Akadnak olyanok, akiket nagyon frusztrál, ha a nap végén marad további elvégzendő munkájuk, ezért addig nem is nyugszanak, amíg mindent rendbe nem tettek. És ők általában mindent meg is tesznek azért, hogy a dolgokat mielőbb elrendezzék. Na, ez a cikk nem nekik szól. Hanem a másik végletnek, akik előtt hiába tornyosul napról napra egyre több feladat, mindent halogatnak addig, ameddig csak lehet. Vagy esetleg még annál is tovább. Így aztán éjszakáznak, utolsó pillanatban csapnak össze mindent, lecsúsznak határidőkről, vagy egyszerűen csak keveset végeznek el, vagy lassabban dolgoznak, mint a többiek. Nincs mit szépíteni a dolgon: az emberrel saját lustasága ismételteti újra a Pató Pál-i klasszikust, vagyis, hogy ej, ráérünk arra még.

Az alábbi 10 tippet egy brit, profi life coach, Neil Nutburn ajánlja azok figyelmébe, akik ilyen jellegű problémákkal küzdenek, és borzasztó rosszul érzik magukat attól, hogy egyre csúsztatják az elvégzendő teendőiket, például, mert valami kellemetlen dolgoról van szó. Mondjuk munkáról. Szóval, ha ön hatékonyabb szeretne lenni, ha nyűglődés helyett el szeretné végezni, amit úgyis el kell, próbálja ki, mi történik, ha megfogad az alábbi tanácsokból néhányat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó párkapcsolatokban is félrelépünk – de miért?

Sákovics Diana 2014. április 18., péntek 21:37

Fura dolog a hűtlenség. Szemétségnek, morálisan elítélendőnek tartjuk, tudjuk, hogy minden érintett fél számára fájdalmas, a kapcsolat, a család számára pedig végzetes lehet. Mégis csináljuk. A házas amerikaiak 20-40, a kapcsolatban élőknek pedig 70 százaléka lépett már félre életében. Saját felmérésünk szerint párkapcsolatban élő olvasóink 42 százaléka volt már életében hűtlen, és 12 százaléka járt már közel hozzá: azaz legalább minden harmadik ember megcsalta már valamelyik partnerét.

De miért csináljuk? Nyilván azért, mert odahaza rossz. Valami hiányzik, valami a partnerből, a partnertől, valami, ami talán ott van egy harmadikban. Legalábbis a logikus magyarázat ez, és a félrelépések egy részében pontosan így is van. De nem mindig. 

stockfresh 353593 girl-and-boy sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

A népszerű gyerekeket is megfélemlítik társaik

bh 2014. április 17., csütörtök 14:48

Kik az iskolai kegyetlenkedések (bullying) tipikus célpontjai? Ugye önnek is a folyton egyedül lógó, iskolai közösség peremére szorult tinik jutnak az eszébe? Pedig a legújabb kutatások szerint van egy veszélyeztetett csoport, akikre eddig senki nem figyelt: a népszerű, de hierarchia csúcsáról leszorult diákok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért küzdenék érte, ha nem szerelmes belém?

Steiner Kristóf , Kuna Gábor 2014. április 16., szerda 20:17

Olvasónk megismerkedett egy spanyol nővel az interneten, de attól tart, önbizalomhiányával, érzelmi instabilitásával máris elrentettente kiszemeltjét, és nincs esélyük közös jövőre. „Szerintem nekem már nincs esélyem, de ha lenne, és tudnám, hogyan, megküdznék érte. Vagy inkább hagyjam, hogy mással legyen boldog?" – tette fel a kérdést levelében. Aggályaira a Dívány Life coach sorozatának két szerzője, Steiner Kristóf és Kuna Gábor is válaszol.

shutterstock 183256913
Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyagiasnak lenni szívás

Sákovics Diana 2014. április 15., kedd 19:16

Az emberiség már régóta sejti, hogy nem a javak harácsolása a boldogság forrása, sok gondolkodó EpikurosztólSchopenhauerig ki is fejtetette ezt keményen. A pszichológiai kutatások pedig alátámasztják az egyetemes bölcseletet, úgy tűnik ugyanis, hogy az anyagias emberek az átlagnál kevésbé elégedettek az életükkel. Kutatásismertető következik coelhói mélységből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendetlenségben könnyebb kreatívnak lenni

Sákovics Diana 2014. április 14., hétfő 16:35

Azt már tudjuk, hogy a kreatív emberek általában jobbak a kamuzásban, de ezzel messze nincs vége a kreativitással kapcsolatos fura tudományos tényeknek. Gyűjtöttünk még párat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha tökéletes összhangra vágyik, szervezzen mozis randit!

bh 2014. április 13., vasárnap 13:38

Amikor filmet nézünk, szinkronba kerül az agyműködésünk, állítják új tanulmányukban a finn Aalto Egyetem kutatói. A vizsgálataik szerint egy moziélmény során az agyunk pont ugyanúgy kezd működni, mint a mellettünk ülőké, írja a Science Daily

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lassan beleőrülök, hogy itthon vagyok a gyerekkel

Kuna Gábor 2014. április 12., szombat 16:57

A gyermekükkel otthon maradó édesanyáknál gyakran észrevétlenül kialakuló gyes-neurózis jelenségről szóló cikkünkre több olvasói levél is érkezett. Az egyik levélíró tönkrement házasságáról számolt be, míg egy másik olvasónk arról írt: négy gyereke mellett lassan már két lábon járó robotnak érzi magát, a rosszullét kerülgeti, ha mesekönyvet, mondókás könyvet lát. Habár tudja, nincs olyan, hoyg tökéletes szülő, ő szeretne az lenni, és dolgozni is visszamenne, ám akkor nem tudná megfelelően ellátni a gyerekeit. Olvasóink kérdésére a Dívány Life coach sorozatának szerzője, Kuna Gábor válaszol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön kreatív? Akkor valószínűleg jól hazudik

bh 2014. április 11., péntek 20:44

Amióta léteznek szabályok, az emberek előbb vagy utóbb, de megszegik azokat. Ön például csórta már el a kollégája kajáját a hűtőből? Csúszott már át a piros lámpán? Naugye. A tisztességtelen viselkedés óhatatlanul is állandó része a hétköznapoknak. A harvardi pszichológusok egy friss tanulmányukban azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a hazugság és a kreativitás között, és mint kiderült, van, nagyon is, írja a Psychology Today. A kutatók arra is választ találtak, miért olyan nehéz abbahagyni a hazudozást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A termékeny nők a rosszfiúkra buknak

Sákovics Diana 2014. április 10., csütörtök 13:50

Azt eddig is tudtuk, hogy az éppen fogamzóképes nőkre jobban buknak a pasik. Ezért szeretik jobban nézni az éppen ovuláló nők táncát, és ezért jattolnak többet az épp termékeny sztriptíztáncosnőknek is. Ebben persze semmi meglepő nincs, az evolúciós érdek nyilván azt kívánja, hogy a nő fogamzóképesen legyen a legvonzóbb. Különben hogyan élhetnénk több mint hétmilliárdan a bolygón? 

shutterstock 91364219
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez az elismerésfüggőség, és így lehet leküzdeni

Gyulai Bence 2014. április 9., szerda 18:35

Mindannyiunknak jólesik, ha megdicsérnek: ha mások azt mondják, hogy ügyesek, okosak, szépek vagyunk, ha előléptetnek a munkahelyünkön, ha sikerünk van. Ez önmagában teljesen természetes, nincs abban semmi különös, ha valaki jobban érzi magát a pozitív visszajelzésektől, vagy akár vágyik is rájuk, viszont rosszul érzi magát a visszautasítástól, illetve próbálja kerülni az olyan helyzeteket, amikben valaki valamiben visszautasíthatja. De ha már minden lépését meghatározza az, hogy mit gondolnak önről az ismerősei/munkatársai/családtagjai, akkor könnyen lehet, hogy gond van, derült ki az Imperfect Spirituality interjújából, amit Amy Pearson életvezetési tanácsadóval készítettek.

Pearson korábban maga is elismerésfüggő volt, most azonban life coachként dolgozik, így másoknak is segít legyőzni (többek között) azt, amitől régen saját maga is szenvedett. A cikk alapján vázoljuk, hogy pontosan mit is jelent ez a fajta függőség, illetve hogy milyen négy típusba sorolhatók az ilyen emberek. És persze azt is, hogy mit tehet az, aki ezzel a problémával küzd.

shutterstock 176387354
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a szervezetével a jetlag

bh 2014. április 8., kedd 15:57

Aki utazott már hosszú órákat repülővel a világ egy távoli pontjára, az pontosan tudja, mekkora nehézséget okoz alkalmazkodni egy másik időzónához. A jetlag jelenségét folyamatosan figyelik a kutatók, és a közelmúltban is számos érdekes, kevésbé örömteli felfedezésre jutottak. Például, hogy az időzónák gyakori átlépése – mint ahogy a nappali-éjszakai váltott műszak is – hosszú távú memóriaproblémákat okoz, ráadásul olyan hatást gyakorol a génjeink aktivitására, mint az öregedés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tudatalattija kiszúrja, ha átverik

bh 2014. április 7., hétfő 14:06

A tudatalatti akkor is felismeri a hazugságot, amikor a tudatot becsapják, legalábbis ezt állítja egy új kutatás, amelyről a PsyBlog számolt be. Sajnos ez még így önmagában kevés a sikerhez, a tudatos gondolkodással ugyanis megakadályozzuk, hogy ezek a belső jelzések valóban felszínre kerüljenek. Marad tehát a találgatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Addig örüljön, amíg szingli, úgy kevesebbet dolgozik

bh 2014. április 6., vasárnap 18:34

Az USA Munkaügyi Statisztikai Hivatala 2003 óta folyamatosan készít reprezentatív felméréseket a 15 év feletti amerikai állampolgárok időtöltéséről. A Psychology Today a legfrissebb elérhető adatok alapján érdekes összefüggésekre bukkant, ami romba dönt néhány, az egyedülállók és házasok életvitelét övező közkedvelt mítoszt is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem neveltél fel, hát felnevelem magam!

Kuna Gábor 2014. április 5., szombat 17:01

Gyermekkorunkban észrevétlenül elsajátítjuk azokat az értékeket, hiedelmeket és viselkedéseket, amik aztán meghatározzák majd a felnőttkori életünket. A szüleinktől tanuljuk meg, mit jelentenek azok a szavak, hogy siker, boldogság, vagy milyen egy ún. normális család. Ezeket a dolgokat persze senki sem magyarázza el nekünk. Csak éljük a szüleinkkel a hétköznapokat, eszünk, alszunk, suliba megyünk, törődnek velünk vagy elhanyagolnak, ütnek vagy simogatnak bennünket, és közben folyamatosan tanulunk. Figyeljük az apánkat, és megértjük, milyen az igazi férfi, apa és férj. Látjuk az anyánkat, és megtanuljuk, milyen egy jó anya, milyen egy rendes nő, mit szabad neki és mit nem. Hallgatjuk őket, és megértjük, hogyan bánnak saját, és a másik érzelmeivel, mit csinálnak, ha nézeteltérés támad közöttük, és ebből azt is megtanuljuk szép lassan, hogy működik a házasság. És ha felnövünk, egy kicsit majd ugyanolyanok leszünk, mint ők. 

Azt is megértjük, és mélyen a személyiségünk részévé válik, hogy mi magunk mennyit érünk. Ha a szüleink szerettek, figyeltek ránk, támogattak és dicsértek, akkor azt tanuljuk meg, hogy az érzéseink és az igényeink fontosak, megbízhatunk másokban, hogy ezt majd figyelembe veszik, és tiszteletben tartják. Mi pedig szerethetők vagyunk, csak úgy, miden különösebb ok nélkül, magunk miatt. Ha a szüleink többé-kevésbé megtalálták a saját boldogságukat, ha tudták szeretni egymást (és magukat), ha fel tudtak nőni a szülő szerephez, akkor olyan csomagot kapunk tőlük útravalóul, amivel legalább el lehet indulni az élet nevű nehezített pályán, és aztán a többi már rajtunk múlik. De mi a helyzet, ha elszúrták a gyerekkorunkat?

shutterstock 129747671
Távolról sincs vége, olvasson még »

A 180-as IQ sem garantálja, hogy sikeres lesz

bh 2014. április 4., péntek 18:50

Talán nemcsak a pszichológusokat foglalkoztatja régóta a kérdés, hogy mekkora szerepet játszik a sikerben az intelligencia. Az About Psychology cikke szerint a legújabb kutatások egyre inkább egy 1920 óta tartó felmérés eredményit támasztják alá: a magas IQ önmagában egyáltalán nem garantálja, hogy bárki sikeres lesz az életben. Csak épp enélkül még nehezebb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erős az igazságérzete? Az agya tehet róla

bh 2014. április 3., csütörtök 18:40

Meglepő eredményt hozott egy új pszichológiai kutatás: az igazságért vívott harcokat ugyanis sokkal inkább az értelem irányítja, mintsem az érzelmek, írja a Science Daily. Ha eddig azt hitte, szívből sajnálja az elesetteket vagy azért bántja az igazságtalanság, mert szentimentális, nagyot tévedett. Ugyanis ezért is az agyunk a felelős, derült ki egy új kutatásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekből a jelekből kiderül, hogy tényleg szeretik-e

.syl. 2014. április 2., szerda 20:51

A legtöbb elmélet szerint egy párkapcsolat milyensége abból szűrhető le a leginkább, hogy mennyire bensőséges a felek viszonya, milyen mély az egymás iránt érzett szeretetük. Na de miben nyilvánul ez meg a mindennapokban? Honnan tudjuk, hogy minden rendben van a kapcsolatunkban? Erre ad választ a Psychology Today több kutatás alapján készült cikke.

shutterstock 184009676
Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hitte, felismeri a hazugságot?

bh 2014. április 1., kedd 15:54

Egy árulkodó pillantás, egy jellemző testtartás vagy egy alig láthatóan lebiggyesztett száj, és máris úgy érezzük, partnerünk nyitott könyv, ismerjük az érzéseit, a gondolatait, minden mozdulatát. Bár a non-verbális kommunikáció valóban sokat elárulhat rólunk, talán nincs benne annyi potenciál, mint gondoltuk, legalábbis a Psychology Today cikke szerint.

shutterstock 103227926
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pszichoújságok fodrászhoz és szigorúan otthonra

Sákovics Diana 2014. március 30., vasárnap 21:17

Pszichológiáról olvasni jó, mi sem véletlenül csináltuk meg az Egót. Ahogy nem véletlen az sem, hogy az újságárusnál is egyre több lélektani lapba fut bele az ember. Márciusban például a HVG és a Nők lapja pszichológiáról szóló kiadványa, meg a Mindennapi pszichológia című újság is ott virít a standokon. Kíváncsi voltam, mit tudnak a lapok, átnyálaztam hát mind a hármat lelkesen, és kiderült, mindhárom újság jó valamire. Szubjektív lapajánló következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyűlölöm a robotmunkát, kreatív melót akarok!

Steiner Kristóf 2014. március 29., szombat 15:30

Gyakori probléma, hogy az ember főként a munkában akarja kiélni a kreativitását – és ha ezt nem teheti meg, hajlamos a sorsot, a kormányt vagy a szüleit hibáztatni, amiért kiskosztümös titkárnő lett bohém festő helyett, vagy mosogatnia kell ahelyett, hogy kötényben kertészkedhetne egész nap. Még gyakran az olyan, szociológiai szempontból magasra pozícionált pályákat is lélekölő, száraz tevékenységként bélyegzik meg, mint amilyen egy orvosé vagy az ügyvédé, eközben pedig egy zenész, színész vagy egy író lelke minden esetben a kreativitás kincsestárának számít. Legalábbis a többség szerint. De mi a helyzet valójában?

shutterstock 148489277
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagy mellű pincérnőknek jobban jattolunk

Sákovics Diana 2014. március 28., péntek 20:35

„Hogy ízlik az ebéd?” – kérdezi a felszolgáló kedvesen. Serényen bólogatok, küldök egy félmosolyt, mire asztaltársam teli szájjal odaveti: „Nem rossz, bár a rántott húst nehéz elcseszni!" Lesütött szemmel fogadom meg, hogy rendes borravalót adok. Na de miért adunk egyáltalán jattot az étteremben?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt köszönhetjük az eredeti Frankensteinnek

Sákovics Diana 2014. március 27., csütörtök 12:28

A teremtményt, akiről Mary Shelley Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című regényének főszereplőjét mintázta, George Fosternek hívták. Gyilkos volt. A feleségét és a lányát fojtotta bele egy londoni csatornába. Legalábbis ezért ítélte el egy 19. századi londoni bíróság és ezért kötötték fel 1803. január 18-án, épp időben ahhoz, hogy holttestét aztán egy olasz tudós, Giovanni Aldini felhasználja az orvostudomány addigi legizgalmasabb demonstrációjához. Hogy mi köze van ennek a pszichológiához? Rengeteg. Aldini ugyanis ekkor bizonyította be a nagyközönségnek az emberi idegek és az elektromosság közötti kapcsolatot, nagy lökést adva ezzel nemcsak az agykutatás fejlődésének, de a pszichológia, mint tudomány létrejöttének is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés