EGO

Anyám azt ordította, úgyis kurva lesz belőlem

Kuna Gábor 2014. május 17., szombat 16:15

Hiába szerzett jogi diplomát, ügyvédként nem mert dolgozni, inkább elment takarítani, mert úgy vélte, gyakorlati angol nélkül okosabb, ha abba vág bele – írja a Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére küldött levelében olvasónk, aki élete minden területét befolyásoló kishitűsége, elégedetlensége miatt kért segítséget. Mert azzal ugyan tisztában van, hogy az önértékelési hiánya a gyerekkori élményeiből, illetve a szülői szeretet és elfogadás hiányából fakad, nem tudja, miként oldja meg a helyzetet. De egyáltalán mi az önértékelés? És mit kellene tennie olvasónknak ahhoz, hogy talpra tudjon állni? A kérdésekre a tanácsadó sorozat szerzője, Kuna Gábor pszichológus válaszol.

shutterstock 155850467

Mi az önértékelés?

Néha keverjük az önbizalommal, rokonértelmű szavakként használjuk őket, ami hiba, mert bár összefüggenek, különböző jelentéseket hordoznak. Ezért fontos, hogy először tisztázzuk a két fogalmat. Az önbizalom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi belső erővel rendelkezünk, mennyire bízunk magunkban olyan helyzetekben, amelyek megmérettetéssel, erőfeszítéssel járnak. Megfelelő önbizalommal felvértezve egy nehéz helyzet előtt állva is el tudjuk hinni, hogy képesek leszünk helytállni, jól teljesíteni. Az önbizalom mértéke élethelyzetenként (például munka, párkapcsolatok, tanulás) változó lehet. A sorozatosan elszenvedett kudarcok átmenetileg károsíthatják, de tanulással, gyakorlással, pozitív tapasztalatokkal és sikerélményekkel gyorsan fejleszthető.

Az önértékelés ennél mélyebb dolog. Meghatározza, hogy alapvetően pozitívnak vagy negatívnak értékeljük magunkat, képességeinket és tetteinket, és azt is, hogy mit érhetünk el életünk bármely területén. Aki alapvetően jónak, értékesnek, elfogadhatónak, szerethetőnek tartja magát, az képes lesz elhinni és elfogadni, hogy mások is így gondolnak rá. Az énképünknek pozitívnak, az önértékelésünknek megfelelő szintűnek kell lenni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egyenrangú párkapcsolatokat építsünk fel, hogy az életünk bármely területén kihozzuk magunkból a maximumot, és a képességeinknek megfelelő teljesítményt érjünk el. Az önértékelésünkben elszenvedett hiány számtalan módon akadályozza a boldogulásunkat. Méltatlan, egyenlőtlen párkapcsolatokban találhatjuk magunkat, hiszen tudattalanul úgy érezzük, nem érdemlünk többet. Elkallódhatunk, tehetetlenül sodródhatunk, elveszhetünk saját életpályánkon, elvesztegethetjük magunkat, hiszen belenyugszunk, nekünk csak ennyi jár. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportoljon most, hogy ne butuljon el később!

Sákovics Diana 2014. május 16., péntek 11:42

Minél aktívabb valaki fizikailag 25 éves korában, annál jobban vág az agya középkorúan, számolt be a The New York Times egy nemrég végzett kutatás eredményéről. 

A Minnesotai Egyetem professzora, David R. Jacobs és kollégái egy harminc éve folyó koszorúér betegséget tanulmányozó vizsgálat adatait vették alapul, és a 2747 résztvevő önbeszámolóit és laboratóriumi leleteit átnyálazva arra jutottak, hogy sportolni kell. Persze csak akkor, ha nem akarjuk idejekorán elfelejteni a neveket, a szavakat vagy éppen azt, hogy hová tettük le a cuccunkat. A vizsgálat eredményei pedig azt mutatják, hogy a mentális hanyatlás akkor tolható ki a legnagyobb valószínűséggel, ha fiatal korunkban már aktívan teszünk a fizikai egészségünkért. 

shutterstock 147680771

Vágyik a penge agyra, de már lecsúszott arról, hogy a húszas éveiben legyen fitt? Nem gond, így sincs minden veszve. A kutatás egy másik tanulsága ugyanis az, hogy a fiatalságukat mulatozásra és tespedésre fecsérlő emberek (üdv a klubban!) agya is fejleszthető, mindegy, milyen életkorban vágnak bele a sportba. A tanulság tehát, hogy sohasem késő elkezdeni a sportot, és ha már egyszer nekikezd, az legyen inkább ma, mint holnap. Úgy könnyebb lesz. 

Ezért hisz el minden baromságot, amit olvas

Sákovics Diana 2014. május 15., csütörtök 19:31

Sikeres volt a génterápia Alzheimer ellen. Ha hobbija van, a munkában is jobban teljesítAz anyatejtől kevesebb lesz a gyulladás. A férfiak arcán látszik az IQ, a nőkén nem – csak néhány cím az elmúlt havi tudományos-hírtermésből, és mind egy-egy friss kutatás eredményeire hivatkozik. De vajon honnan tudjuk, hogy igazak-e ezek az eredmények? Hisz ön ezeknek egyáltalán? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hipochondria: a tünet, ami meg is betegíthet

Steiner Kristóf 2014. május 14., szerda 17:56

Édesanyám óriási hipochonder volt. Amint fájt a feje, rögtön elbúcsúzott a családtól, hogy biztosan agyrákja van, és még el is morzsolt néhány könnycseppet, ahogy lejátszotta magában, hogyan búcsúzunk majd el tőle a halálos ágyán. Úgy képzelte, az elköszönést majd valami nagy bölcsességgel zárja, mint mondjuk, hogy minden ember más. Mondjuk, ez igaz is, hiszen minden ember más és más kvalitásokkal bír, ám van néhány dolog, amiben nagyon hasonlítunk. Egyformán képesek vagyunk arra, hogy az akaraterőnkkel és a pozitív gondolkodásunkkal meggyógyítsuk a testi-lelki nyavalyáinkat, és persze mind simán bebeszélünk magunknak bármilyen betegséget úgy, hogy a rossz gondolatokkal szó szerint életre hívjuk a leépülést.

A mama hipochondriája nagyon mókás is tudott lenni – még a legapróbb fájdalmakat is úgy értelmezte, mint valamilyen rejtélyes kórságot –, ám az már cseppet sem volt mulatságos, amikor egyik pillanatról a másikra baromira felment a vérnyomása, végül pedig kapott egy agyvérzést, ami három nap kóma után elvitte – messzire.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobban jár az életben, ha egyszerű neve van

Sákovics Diana 2014. május 13., kedd 14:05

Könnyen kiejthető neve van? Mázli. Így önt valószínűleg megbízhatóbbnak és kedvelhetőbbnek tartják felületes ismerősei. Itt az újabb bizonyíték arra, mennyire torznak látjuk a világot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Stressz nélkül több töltelékszót használunk

gr 2014. május 12., hétfő 10:24

Sokakat feszélyez, ha nagy nyilvánosság előtt kell megszólalniuk: a jól összeszedett, higgadt és gondosan begyakorolt szövegből hirtelen zavaros, érthetetlen massza lesz, amitől nemcsak az előadó, de a közönség is zavarba jön. Tony Buchanan, Saint Louis Egyetem pszichológia professzora és kollégái csaknem száz embert kértek fel egy kísérlethez, hogy megvizsgálják, pontosan hogyan befolyásolja a stressz a nyilvános szereplést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszívja, aki laptopra jegyzetel

Sákovics Diana 2014. május 11., vasárnap 18:53

Éppen túl vagyok egy költözésen, és ezzel együtt egy hónap adminisztrációs szíváson, hogy lehessen – többek között – áramom, netem és lakcímkártyám. Az elmúlt hetek legfontosabb tanulsága pedig az volt, hogy a tolltól is el lehet szokni. Évek óta nem kellett ennyit írnom kézzel, és rettentően béna is lettem benne. Mivel kizárólag a klaviatúrát ütöm naphosszat, a tollat már megfogni is fura, és logikusnak tűnik, hogy a jövőben egyre kevesebbet fognak kézzel írni a gyerekeink is. Egy friss kutatás szerint azonban ez nem feltétlenül jó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 gyakorlati tipp az otthonról dolgozáshoz

Gyulai Bence 2014. május 10., szombat 18:58

Aki nap mint nap bejár egy szörnyű irodába dolgozni, az valószínűleg úgy képzeli el, hogy az otthonról dolgozás maga a mennyország. Ám ha ön próbált már huzamosabb ideig a saját lakásában/lakásából munkát végezi, akkor pontosan tudja, hogy az előnyök mellett komoly hátrányok is vannak, amik sokak számára idővel olyan súlyossá válhatnak, hogy visszakéredzkednek egy bejárós munkahelyre. Egy két hónapos vizsgaidőszakot sem könnyű otthon tanulva normálisan végigcsinálni, és az nagyjából ugyanez a szituáció. Ennek a cikknek a szerzője több mint nyolc éve dolgozik úgy, hogy az év kb. egyharmadában van csak ott fizikailag, ahol a kollégái, az év fennmaradó részében pedig otthonról, interneten keresztül küldi a munkát – például ezt a cikket is. Hosszú évek tapasztalatai és a szakértői tanácsok alapján a következőket lehet ajánlani azoknak, akik bevállalják az otthonról dolgozást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A düh ösztönös, romboló, de rosszabb, ha bennragad

Sákovics Diana 2014. május 9., péntek 19:49

Hirtelen jön, egy pillanat alatt elborítja az agyat. A halánték lüktet, a szív dobog, ezerrel fújtatunk, az izmok megfeszülnek, energia önti el a testet, rombolni akarunk. Ez a kegyetlen energia mindenkiben ott van csecsemőkortól kezdve, és minden kultúrában könnyedén felismerik. Ennek a súlyától szenved Charlie Sheen és ettől lesz dr. Bruce Bannerből Hulk. Kitalálta már, mi az? Naná, hogy a düh. De mit keres ez bennünk egyáltalán? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A stressz mindig rossz? Francokat.

Sákovics Diana 2014. május 8., csütörtök 20:29

A stressz roppant népszerű fogalom lett, az elmúlt tizenöt évben lelkesen használjuk is a mindennapi életben felbukkanó nyomorúságok magyarázatára. És ahogy az a népszerű fogalmakkal lenni szokott, úgy a stresszről is rengeteg tévhit kering a közhiedelemben. Az Amerikai Pszichológiai Társaság a hat leggyakoribbat gyűjtötte össze

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magán változtasson, ha már a narcisztikuson nem tud

Kuna Gábor 2014. május 7., szerda 21:19

Mindannyian ismerünk nehéz embereket, akikkel együtt élni, hosszú távú párkapcsolatot fenntartani bizony komoly meló. De a legfárasztóbb és a legkárosítóbb az, ha egy narcisztikus személlyel hoz össze bennünket a sors. De egyáltalán milyen tulajdonságai vannak egy narcisztikus embernek, és mit csináljunk, ha már vele vagyunk? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha van hobbija, a munkában is jobban teljesít

Sákovics Diana 2014. május 6., kedd 16:45

Mindenkinek kellene egy hobbi. Egy kreatív hobbi. Legalábbis, ha jobban akarunk teljesíteni a munkában. A Journal of Occupational and Organizational Psychology című lap aktuális számában megjelent tanulmány szerint ugyanis azok az emberek, akiknek van aktívan művelhető hobbijuk, jobban végzik a munkájukat is. (A sorozatnézés nem ér. Akkor sem, ha aktívan eszik közben.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj olyan átkozottul a szakítás

Sákovics Diana 2014. május 5., hétfő 21:29

Mert bizony tényleg átkozottul fáj. Rendes, kínzó testi tünetekkel jár: zúgó fejjel, gyengeséggel, hányingerrel, remegéssel, összeszoruló mellkassal. De miért? Hogyan? Hiszen igen, persze iszonyú dolog – főleg akaratunkon kívül – elveszíteni valakit, akit szeretünk, aki addig nap mint nap velünk volt, akivel megosztottuk az életünket. Aztán elmegy, marad az üresség, marad a magány, de mitől fáj közben így a testünk? És mi ez a tébolyult sóvárgás a másik után, a kifordulás önmagunkból, a düh, a dráma és a durcáskodás folyamatos, véget nem érő köre? Ezt mi az ördög csinálja? A szakítás neuropszichológiája következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Használja az erősségeit, ha boldog akar lenni

Sákovics Diana 2014. május 4., vasárnap 18:23

„Mit gondolnak, ki elégedettebb az életével: egy lottónyertes vagy egy paraplégiás, akinek lebénult a lába?" – kérdezi TED-es előadásában Dan Gilbert, a Harvard pszichológia professzora. Már a kérdés is badarságnak hangzik, nyilván sokkal jobb az élet egy csomó lóvéval, mint bénult lábbal. Ám ha így gondoljuk, tévedünk. A pszichológiai kutatások szerint három hónappal a pénz megnyerése, és hat hónappal a bénulás után ezek az emberek épp annyira elégedettek az életükkel, mint korábban voltak.  

A boldogságnál ugyanis hosszú távon nem számítanak sem az anyagiak (amennyiben a létminimum felett élünk), sem az egészség, és nem számítanak a sikereink sem. Az elért eredményeinknek ugyanis csak időszakosan örülünk, és agyunk máris újabb és újabb elérendő célokat tűz ki maga elé. Az élettel való elégedettséghez az sem elég, ha jók az adottságaink, ha megússzuk a nehézségeket, szerencsétlenségeket, ahogy egyszerűen mázlistának lenni is édeskevés. A kutatásokból kiderül, hogy az életünk külső feltételei alapján a hosszú távú boldogságunknak csupán 10 százaléka jósolható be, a maradék 90 azon múlik, ahogy az agyunk működik, ahogy feldolgozza a világot. Ahogy Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia egyik alapítója fogalmaz: „annak ellenére, amit a legtöbben hiszünk, a boldogság nem egyszerűen történik velünk. A boldogság olyan dolog, amiért mi magunk teszünk.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz gyakorlati tipp, amivel feldobhatja az életét

Gyulai Bence 2014. május 3., szombat 18:29

Ha arra keressük a választ, hogy hogyan tehetjük az életünket gazdagabbá és értékesebbé, hogy miként lehetünk pozitívak és sikeresek, akkor a tanácsok általában afelé visznek, hogy építsük fel a harmóniát, engedjük el a stresszel teli dolgokat – azaz lépjünk túl a negatívumokon. Ez valóban lényeges is, de ott van a ló túloldala, ahová nem érdemes átesni. Kényelemre és harmóniára vágyunk, de ezekbe bele is lehet süppedni, és a túlzott ellazulás nem visz előre. Ráadásul létezik az ún. jó stressz is, amire igenis szükség van. Mert a harmóniából, a komfortzónából néha ki kell lépni, hogy az ember tanulhasson a világról és benne saját magáról.

Egy profi life coach, Dr. Judith Tutin állította össze az alábbi tízes listát arról, milyen gyakorlatokat érdemes időnként elvégezni (úgy is fogalmazhatunk, hogy milyen kihívásokat érdemes időnként felvállalni) ahhoz, hogy az élet ne váljon észrevétlenül kellemes lábvízzé, hanem meglegyen benne a fejlődéshez és érzelmi gazdagodáshoz szükséges izgalom. Az amerikai life coach eredeti listáját néhány olyan ötlettel egészítettük ki, amik itthon, Magyarországon is könnyen megvalósíthatók. Ha úgy érzi, az életére ráfér egy kis pezsdítés a nyár közeledtével, pipáljon ki az alábbi pontokból mondjuk hetente egyet!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Partnere pontosan tudja, jó-e önnek a szex

Sákovics Diana 2014. május 2., péntek 08:58

Méghogy a férfiak nem értik a nőket, meg hogy a nők nem tudják, mit éreznek a pasik! Persze, lehet, hogy így van, de a lényeget mindkét nem pontosan vágja: vagyis mindannyian tudjuk, mennyire elégedett partnerünk a szexuális életével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak húsz múlt, de retteg, hogy kifut az időből

Steiner Kristóf 2014. április 30., szerda 21:01

Számtalan olvasói levél érkezett az általános céltalanság témájában a Dívány tanácsadó sorozatának mailcímére, de ezeket többnyire negyven-ötven év körüli olvasók írták, akik úgy érezték, az eddig felépített életük összeomlani látszik. Ám a motiválatlanságot egyetlen generáció sem nevezheti saját privilégiumának: mindegy, hogy valaki pályaválasztás előtt álló tini, kapuzárási pánikkal küszködő szülő vagy történetesen egy világot látott diplomás huszonéves. Ezúttal egy fiatal lány keresett meg minket, aki már most retteg attól, hogy kicsúszik a lába alól a talaj. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudnom kell, miért törölt a Facebookon!

Sákovics Diana 2014. április 29., kedd 16:07

Idegesítő facebookos ismerősök mindenkinél akadnak (Nálam persze NYILVÁN nem). A legegyszerűbb megoldás, ha az ember egyszerűen nem követi őket, arról ugyanis fogalmuk sincs, nem fáj nekik, mi pedig megszabadulunk a kényszeres közlésmániásoktól, a folyton nyavalygóktól, az okostojásoktól és a szentimentálisok nyálas idézeteitől. Vagy bárkitől, aki éppen idegesít. A másik megoldás a kapcsolat törlése. Ebben az esetben az online összeköttetés megszűnik, ha pedig mégis rákeresünk az illetőre, akkor pontosan azt látjuk majd a tevékenységéből, amit bármelyik idegen. A Facebook egyébként alapvetően cuki, ilyenkor ugyanis nem értesíti a másikat, de persze, ha ő aktívan keres minket, rá fog jönni. De miért csináljuk ezt? Miért törlünk ismerősöket a Facebookon? És mit éreznek, amikor rájönnek? Egy coloradói egyetem kutatói éppen ezekre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

De mégis miért olyan cukik a kisgyerekek?

Sákovics Diana 2014. április 27., vasárnap 18:08

shutterstock 115992457

Mennyire édes már? De tényleg. Az embernek rögtön kedve támad ölelgetni, szeretgetni, vigyázni rá. De miért? Mi olyan cuki benne? Mi váltja ki belőlünk automatikusan ezt a gondoskodási ösztönt? Az ASAP science biológusai megmondják. 

Mitchell Moffit és Gregory Brown az ASAP science alapítói klassz videókat készítenek. Tőlük tudjuk például, hogy miért ragadós az ásítás, hogy lehet-e genetikailag módosítani az IQ-t és azt is, hogy miért szeretik a férfiak a focit. Legújabb videójukban pedig arra keresik a választ, hogy vajon miért olyan ellenállhatatlanul cukik a kisgyerekek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kapcsolatban élek, de már egy éve nem szexeltem

Steiner Kristóf 2014. április 26., szombat 17:31

„Hol kezdjem a mára már rendszerszintűvé fejlett hiba kijavítását? Hét éve élek párkapcsolatban, szeretet vesz körül, gondoskodás, féltés, türelem, vélhetően minden adott lenne ahhoz, hogy az életünk rendben legyen, de mégsincs így, mert az idejét sem tudom már, mikor szeretkeztünk utoljára“ – kezdi levelét olvasónk, aki a Dívány Life coach mail címére írt nekünk, hogy elmondja: számára a szex se nem élvezetes, se nem izgalmas, de hát valamiért mégiscsak ez mozgatja a világot. Vajon mi motiválja azt, aki szükséges rosszként tekint a szexre? És hogyan fordítható vissza a folyamat, ha valaki már-már el is felejtette, milyen sokat adhat és kaphat egy igazán jó szeretkezés által?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az agyunk tudja, kivel érdemes barátkozni

bh 2014. április 25., péntek 19:04

Függetlenül attól, hogy milyen közösségben vagyunk, általában hamar ráérzünk arra, kik a legnépszerűbbek az adott társaságban. A tudósok eddig keresték a választ arra, hogy milyen mechanizmus alapján ismeri fel az agyunk a népszerű embereket, míg most egy friss kutatásból kiderült: ha nem is tudatosan, de bizony érdekből szúrjuk ki őket. Ez a képesség ugyanis kiemelten fontos a túlélésünk szempontjából, amikor bajban vagyunk, és szövetségesre vagy segítségre szorulunk – magyarázta Kevin Ochsner, a Columbia Egyetem munkatársa a Science Daily cikkében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan lehet boldog a munkában?

Sákovics Diana 2014. április 25., péntek 17:58

Milyen munkahelyen érezzük jól magunkat? Ahányan vagyunk, erre annyi válasz létezik. A kihívásokkal, kalandokkal teli munka egyeseket felpörget, vidámmá tesz, másokban szorongást kelt. Hasonlóan: van, aki az egyszerű, világos feladatokra bukik, miközben ez kollégáját halálra untatja. Akad olyan is, akinek kreativitásra van szüksége, másoknak már az is elég, ha senki sem piszkálja őket. 

Bárhogy is, korántsem mindegy, hogy érezzük magunkat a munkahelyünkön. Leginkább azért, mert rengeteg időt töltünk ott, és rosszkedvűen robotolni, rühellni az életünknek egy ekkora szeletét: béna. Az általános jól-létünk, a teljesítményünk és az egészségünk szempontjából is. A munkahelyi elégedettség vizsgálata tehát nem véletlenül népszerű téma a pszichológiában, gyűjtöttek is a kutatók sok érdekes adatot az elmúlt években. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak arcán látszik az IQ, a nőkén nem

Sákovics Diana 2014. április 24., csütörtök 15:23

Az intelligens embernek magas a homloka. A közel ülő szemek sunyik. A nagy állú férfiak maszkulinabbak. Több tucat ehhez hasonló sztereotípiát használunk, amikor társaink megjelenése alapján belső tulajdonságaikra következtetünk. Többnyire hibásan. Legalábbis a tudományos kutatások nem igazolják ezeket a népi bölcsességeket. Mégis vannak olyan sztereotípiáink, amikben erősen hiszünk, ilyen például az is, hogy ránézésre be tudjuk lőni, mennyire intelligens a beszélgetőpartnerünk. Most úgy tűnik, ebben nem is tévedünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amint a gyerek beteg lesz, teljesen bepánikolok

Kuna Gábor 2014. április 23., szerda 17:56

Olyan sok negatív élmény érte az egyik vidéki kórházban olvasónkat, hogy mostanra a klinika számára a halál szimbóluma lett. „Amint egyik gyermekem beteg lesz, teljes mértékben bepánikolok, rettegek és zokogok, alig tudok józanul gondolkozni és tehetetlennek is érzem magam. Folyton attól félek, hogy vinnem kell őket a klinikára" – áll a Dívány Life coach szerzőinek küldött levelében, ahogy az is: életét a gyes-neurózis jelenség is megkeseríti. Jobb életre vágyik, szeretné, ha gyermekeinek kiegyensúlyozott anyja lehetne, ám nem tudja, mit tegyen. Aggályaira a sorozat pszichológus szerzője, Kuna Gábor válaszol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tehet, ha rossz emlék kísérti?

Sákovics Diana 2014. április 22., kedd 17:30

Önnel is megesett már, hogy egy kellemetlen, bántó, fájdalmas történés után egyszerűen nem tudott fejben lejönni a témáról? Mindegy, hogy egy rossz pillanatban megejtett megjegyzés, egy fura félreértés, egy munkahelyi megaláztatás vagy egy szívet tépő szakítás az esemény, hajlamosak vagyunk napokig, hetekig, hónapokig kattogni a jeleneten, újra és újra végigpörgetni magunkban, és közben átélni ugyanazt a szenvedést. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés