EGO

Menjen bele a konfliktusokba, ha akarja a párkapcsolatát

Sákovics Diana 2014. július 17., csütörtök 19:23

Nyilvánvaló volt, hogy baj van. Boldogtalan voltam és átkozottul dühös, már túl azon, hogy el tudjam mondani, miért. Egyszerűen elfogytam abban a viszonyban, az egyetlen, amit tenni bírtam, hogy némán elkerülöm őt. Mintha nem is egy nagy konfliktuskupac tetején élnénk együtt.

Egy hosszú kapcsolatom utolsó két hónapja volt ez, és így visszagondolva semmi meglepő sincs abban, hogy szakítottunk. A meglepő az, hogy ebből a hangulatképből bármelyik tapasztalt párterapeuta megmondta volna: végünk van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 ok, amiért nem figyelnek önre az emberek

Sákovics Diana 2014. július 15., kedd 19:24

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Az egyetlen, ami háborúkat tud elindítani vagy amivel kimondhatjuk: szeretlek. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – kezdi remek TED-es előadását Julian Treasure kommunikációs tanácsadó, majd nekiáll összeszedni azokat az elemi hibákat, amiket a hétköznapi kommunikáció során annyian elkövetünk. Azokat a rossz szokásokat, amikkel akaratlanul is eltaszítjuk magunktól az embereket. Jöjjön a kommunikáció hét halálos bűne. 

d830f7f49d3cb549bc3011f18f2cfb0a7b99c0d7 2400x1800
Fotó: ted.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Mire jó az orális szex és a női orgazmus?

Sákovics Diana 2014. július 13., vasárnap 19:38

Szeretjük az evolúciós pszichológiát. Leginkább azért mert mindig ugyanarra kíváncsi, azaz, hogy a viselkedéseink, szokásaink mögött milyen – az egyed vagy a faj túlélése szempontjából előnyös – okok bújnak meg. Ebből a megközelítésből képes megmagyarázni azt, hogy miért szexi a magas sarkú, miért cukik a kisbabák, és érdekes tippjei vannak arról is, miért csókolózunk és miért lépünk félre még jól működő párkapcsolatokban is. De vannak területek, amik az evolúciós pszichológián is kifognak. Például a női szexualitás. Nyögve-nyelős evolúciós elképzelések következnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem alszik eleget? Az agyát teszi tönkre.

Sákovics Diana 2014. július 12., szombat 20:11

Ma sem aludt eleget? Sebaj, majd holnap bepótolja. Vagy ha nem jön össze, talán holnapután. Esetleg a hétvégén. Mit számít? Kicsit fáradtabb az ember, kicsit kevésbé hatékony, fáj a feje, ingerlékenyebb. Ennyi. Kibírható. Annyira kevés az a 24 óra, annyi a dolog – mi másból csípnénk le, mint az alvásidőből? Igaz? Igaz. De közben elképesztően nagy baromság.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért tombolunk a jó koncerteken

Sákovics Diana 2014. július 10., csütörtök 19:05

Középre álltam, a hangfalaktól kb. egyenlő távolságára. Mellettem egy középkorú, szakállas, kövér rocker, impozáns sörhassal, meg sörrel. Mögöttem egy hátranyalt hajú fickó szürreálisan trendin, nyilván nem volt idő átöltözni, a multitól jött, egyenest. Előttem félrészeg tinik toporogtak türelmetlenül.Toporogtam én is, egyedül, zsebre dugott kézzel, szendén. Aztán elkezdődött. És megszűnt létezni minden. Már a második  számtól teli torokból üvöltöttem és ugráltam felváltva, a rocker hátravetett fejjel énekelt, az irodista égbe emelt karral csápolt, a kölykök vadul lökdösték egymást. Mind imádtuk. Másfél órával később pedig úgy vigyorogtunk egymásra kielégülten és boldogan, mintha életünk dugásán lettünk volna túl. 

De miért? Miért történik ez velünk az igazán jó koncerteken? Honnan ez az önfeledt öröm, az eksztázis? A koncertélmény pszichológiája következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat jó tipp kínos csönd esetére

Gyulai Bence 2014. július 9., szerda 18:36

A Ponyvaregény című filmben van egy jelenet, amiben Uma Thurman és John Travolta egy bárban beszélgetnek, és hirtelen egyiküknek sem jut eszébe semmi, amit mondhatna, így egy rövid időre kínos csönd áll be. Nem túl jó érzés az ilyesmi, de előfordul: egyszer csak idejekorán, magától vége szakad egy beszélgetésnek. „Nem utálod ezt?” – kérdezi Thurman (Mia Wallace). „Mit?” – kérdez vissza John Travolta (Vincent Vega). „A kínos csöndeket” – válaszolja a gengszterfeleség. Mia Wallace és Vincent Vega sem tudja, miért, de tény, hogy bizonyos szituációkban úgy érezzük: ha együtt vagyunk valakivel, akkor muszáj beszélgetni az illetővel, különben kényelmetlenné válik helyzet.

Azonban ha valamit kötelezően kell csinálni, az stresszt idéz elő, és stresszhelyzetben sokkal nehezebb könnyednek és természetesnek lenni – márpedig egy jópofa csevejhez pont erre lenne szükség. Így aztán beáll a kínos csönd, mint a Ponyvaregényben. Ön is utálja, amikor ez történik? Akkor olvasson tovább és fontolja meg egy brit life coach, Jo Painter tanácsait, amiket a Life Coach Directory oldalán tett közzé. Hat van belőlük, és nagyon hasznosak lehetnek azoknak, akik néha lefagynak egy beszélgetés kellős közepén. Nézzük őket sorban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 ezer óra gyakorlással bármiben profi lehet? Kamu.

Sákovics Diana 2014. július 8., kedd 10:03

Az, hogy valaki profi lesz-e egy adott dologban, nem a tehetségen, hanem a befektetett munkán múlik.10 ezer órányi gyakorlással bármilyen területen kiemelkedő teljesítményt érhetünk el. Nagyjából ez a lényege annak az elképzelésnek, ami leginkább Malcolm Gladwell Kivételesek című könyve alapján vált népszerűvé az elmúlt években. De vajon igaz is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Inkább az elektrosokk, mint negyedóra egyedül!

Sákovics Diana 2014. július 7., hétfő 20:59

Alapból azt hinnénk, hogy negyedórát ülni egy helyben, és nem csinálni semmit, csak fantáziálni a múltról, jövőről, szexről vagy egyszarvúakról nem különösebben nehéz feladat. Sőt, inkább jó. Hát pedig nem így van. Az év egyik legfurább kutatása alapján tizenöt percet is nehezen bírunk ki magunkra, pontosabban a gondolatainkra fókuszálva. Ráadásul annyira unalmasak vagyunk, hogy ha lehetőség van rá, fantáziálgatás helyett inkább elektrosokkal szórakoztatjuk magunkat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem érzi, mennyire beteg, ha a gyereke is az

Sákovics Diana 2014. július 6., vasárnap 20:33

Három napja fekszünk itthon a gyerekkel betegen. Ronda egy vírus, émelyítő, kínzó tünetekkel. A fiam a takaró alatt pihen egész nap, ha lehet, én is ezt teszem, egyébként meg ápolom, persze, ahogy tudom. Nem is nehéz. Aztán megjön a nagyi, hogy átvigye magához a szomszédba, hadd legyen néhány órám aludni, ha már éjszaka nem tudok. A gyerek a nagyi vállán távozik, még integetek az ajtóból, aztán összeomlok, fetrengek, szenvedek, és hirtelen rámtör, hogy valójában milyen átkozottul pocsékul vagyok. De hol volt eddig ez az érzés? És vajon hová tűnik a betegség, amikor kiderül, hogy épp az év legjobb koncertje lesz este? És hogyan tudjuk fél órára összekapni magunkat a lázból, ha épp vizsgázni kell menni?  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy éjszakára a csúnyább nők is kapnak menő pasit

Sákovics Diana 2014. július 5., szombat 21:19

Elvileg tiszta sor. Gyors, érzelmek, elköteleződés, felelősség és következmények nélküli fizikai élvezet. Ennyi egy egyéjszakás kaland. Elvileg. Gyakorlatilag azonban sokkal bonyolultabb, szól szükségletekről, vágyakról, szól az önértékelésről és rengeteg érzelemről. Csak nem pont azokról az érzelmekről, amiket általában a romantikus viszonyainkhoz társítunk. Hogy miért csináljuk? És jó-e nekünk? Az egyéjszakás kalandok pszichológiája következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szitkomok miatt szívás a szerelmi élete

Sákovics Diana 2014. július 3., csütörtök 19:55

Az hagyján, hogy a sok tévézés hizlal, de úgy tűnik, még a szerelmi életünket is elcseszheti. A két jelenség között nincs összefüggés, a Michigan Egyetem kutató legalábbis csak azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a tévéműsorok a szerelmi életünket, pontosabban, van-e különbség a szitkom és a reality hangulatú randisók között abban, hogy milyen hatást gyakorolnak a szerelemhez való hozzáállásunkra. Állítólag van különbség. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó barátnak mindent elmondunk. Vagy mégsem?

Steiner Kristóf 2014. július 2., szerda 18:29

„Minden oké veletek?" – kérdezi tőlem egy közeli barátom, én pedig rutinosan felelek: „Minden csodálatos." Nem hazudtam, hiszen csodálatos is, ugyanakkor azt is tudom, hogy ezzel a válasszal egy csomó mindent kizárok a társalgásból. Például azt, hogy minden apróságra kiterjedően őszinte legyek.

Hogy egy random dolgot említsek: nemrégiben volt egy apró műtétem. A legtöbb ismerősöm nem is tud róla. Nem akartam, hogy feleslegesen aggódjanak, mondom magamnak. De ez csak részben igaz. Azért nem mondtam el nekik, mert nehéz róla beszélni. Persze, az igazán jó barátokkal számtalan, legalább olyan durva témát átrágtunk, mint a műtétem – szóval valójában ez sem lehet mentség. Talán hiú vagyok. De ha ezt nem mondtam el, akkor nem is vagyok őszinte a barátaimmal? Akkor egyáltalán azt kapják, aki vagyok? Vagy csak egy gondosan, nekik összepakolt csomagot?

Persze, azzal, hogy nem mondtam el, nem verek át senkit. Mégis van egy rejtett csomagom, benne a műtétemmel és még sok más egyébbel. Ahogy mindannyiunknak van. Mit csomagunk; bőröndünk, sőt, utazóládánk van! Az ember szereti büszkén számolgatni, milyen sok barátja van – ugyanakkor érdemes belegondolni, hányan vannak közöttük, akik előtt semmit sem titkolunk. De tényleg semmit. 

shutterstock 163958375
Távolról sincs vége, olvasson még »

A szeretteinkkel vagyunk a legszemetebbek

Sákovics Diana 2014. július 1., kedd 18:37

Azokat bántjuk, akik a legközelebb állnak hozzánk – így tartja a baljós népi bölcsesség, és mint sok más esetben, úgy tűnik, ebben sem téved. Legalábbis ezt támasztja alá egy nemrég megjelent pszichológiai tanulmány, amelyben negyven évnyi kutatási eredményeket foglaltak össze. A végkövetkeztetése pedig az, hogy a szeretteinkkel vagyunk a legnagyobb szemetek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tartós stressz megváltoztatja a gyerekek génjeit

bh 2014. június 30., hétfő 19:05

Ha valaki rossz társadalmi körülmények között nő fel, az maradandó nyomot hagy a kromoszómáin, legalábbis ezt mutatja egy afroamerikai kisfiúk körében végzett kutatás. A telomerek – vagyis azok az ismétlődő DNS szakaszok, amik a kromoszómák végeihez kapcsolódnak, és védik azokat a károsodástól – rövidebbek azoknál a gyerekeknél, akik szegény és instabil otthonban nőnek fel, márpedig ez egészségükre és élethosszukra is hatással van. Éppúgy, ahogy a gyerekkori bántalmazás is maradandó változásokat okoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért hatódnak meg sokan a cuki cicás képeken

Sákovics Diana 2014. június 29., vasárnap 10:21

Ismer olyat, akinek összeszorul a szíve egy kölyökcica láttán? Aki gyakran hatódik meg cuki fényképeken? Aki rendszeresen elsírja magát a szomorú filmjeleneteken? Nyilván igen, ugyanis a népesség 20 százalékának a génjeiben van a felfokozott empátia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pesszimistának hiába szajkózza, hogy az élet szép

Sákovics Diana 2014. június 28., szombat 15:23

Az élet szép. Mindenben meg kell látni a jót. A pohár félig tele. A pozitív gondolkodás az egészség és a boldogság titka. Hallottuk már ezeket eleget, nem véletlenül, az élet ugyanis sokkal szebb és vidámabb úgy, ha az ember képes annak is látni. A pozitív gondolkodás motivál, előrevisz, ami csodás, csak az a baj, hogy sokak számára egyszerűen nem megvalósítható. Legalábbis nem úgy, hogy valaki felszólítja őket: legyenek már egy kicsit pozitívabbak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Párkapcsolatban is élhetünk magányosan

Sákovics Diana 2014. június 27., péntek 16:20

„Szép tavaszi nap volt, mi megszöktünk a munkahelyünkről egy hosszított ebédszünetre és kiültünk a Duna-partra kajálni és dumálni. Minden adott volt egy igazán jó pillanathoz, de ehelyett arról kezdtünk beszélni, hogy érdemes-e beszereltetni a macskaajtót a házba vagy sem. Aztán elmeséltem, mennyire leteremtett az anyja, mert rászóltam a gyerekre, ő meg sztorizott valami kütyüről, amit szívesen megvenne, aztán nekiállt képet keresni róla a neten. Ültem ott a parton, néztem őt, néztem a vizet és a fákat, és arra gondoltam, hogy soha nem éreztem még magam ilyen kilátástalanul magányosnak” –mesélte egy kedves barátnőm a pillanatot, amikor eldöntötte, hogy befejezi évek óta nehézkesen döcögő házasságát. A legfőbb ok pedig ez volt: a konstans, kilátástalan magány. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bántalmazott gyerekek agya maradandóan változik

Sákovics Diana 2014. június 26., csütörtök 20:01

„Egyszer elesett a játszótéren, én meg persze odaszaladtam hozzá, de ahogy felhúztam a pólóját megnézni, lett-e rajta seb, sikítani, és könyörögni kezdett, hogy 'ne bántsatok, kérlek benneteket, ne bántsatok'. Teljes testében remegett. Akkor láttam, hogy tele van a teste hegekkel.” A sztorit a barátnőm mesélte a minap egy hároméves kisfiúról, aki a lányával egy bölcsibe jár. A szülők egyébként nem is csinálnak titkot abból, hogy rendszeresen verik a gyereket, az óvónőknek is szóltak, hogy üssék nyugodtan, ha megérdemli. Otthon ugyanis gyakran érdemelte meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 ok, hogy már ma este kezdjen el naplót írni

Gyulai Bence 2014. június 25., szerda 21:30

1991. június 13. egy csütörtöki nap volt. Felső tagozatba jártam éppen az általánosban, házi feladat már nem nagyon volt, a délutáni különóráknak szintén mind vége volt, de még otthon, Pesten rostokoltam, várva, hogy elteljen a maradék idő a nyári szünetig, és indulhassak le Balatonra. Az előző nap az Ollókezű Edward című filmet néztük meg a moziban, másnap volt az évzáró az iskolában, de pont aznapra nem akadt semmi program. Egy hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltam, hogy elkezdek naplót írni, és ezentúl életem hátralevő részében minden nap írok majd bele legalább egy mondatot. Azóta 23 év telt el, és a mai napig megtartottam a fogadalmat: egy kezemen meg tudnám számolni, hány alkalmat hagytam ki a 23 év alatt. Ma este is fogok írni, benne lesz, hogy megírtam ezt a cikket.

Nem lesz nagy sokk egy ilyen bevezető után, hogy pont én készítek összeállítást arról, miért is jó naplót írni – ha szerintem nem lenne jó, nem csinálnám már 23 éve. De természetesen nem várom el, hogy nekem higgyen az olvasó, alább mutatok több kutatást is, ami bizonyítja, hogy jót tesz, ha az ember rendszeresen leül, végiggondol, megfogalmaz és ír (én mondjuk feküdni szoktam). Íme 7 ok, amivel talán önt is meg tudom győzni, hogy már ma este kezdjen el ön is naplót írni – vagy ha régebben írt, de abbahagyta, akkor folytassa!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így maradhat meg a szexuális vágy a házasságban

Sákovics Diana 2014. június 24., kedd 19:56

„Vágyhatunk-e még arra, ami már a miénk?" – teszi fel a kérdést előadásában Esther Perel pszichológus, párkapcsolati terapeuta. A kérdést, ami valamilyen formában a legtöbb hosszútávú kapcsolatban élő emberben felmerül. Lehet-e ugyanúgy kívánni valakit több év után, mint kezdetben, a hormoncunami idején? Egyáltalán kell-e nekünk a vágy hosszú távon? Naná, hogy kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könnyebb megbocsátani, ha a rossz megbűnhődik

Sákovics Diana 2014. június 23., hétfő 19:06

Könnyebb úgy megbocsátani egy embernek, ha valamilyen formában elnyeri büntetését – állítják friss tanulmányukban az Adelaide Egyetem pszichológusai. Dr. Peter Strelan és kollégái szerint mindegy, hogy egy hanyag barátról, egy bűnözőről vagy a párunkról van-e szó, akiben csalódtunk, ha valahogy visszakapja az élettől, amit elkövetett, mi is könnyebben lépünk túl sérelmeinken.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó életet akar? Cseszheti a pénzét.

Sákovics Diana 2014. június 22., vasárnap 11:26

A pénz nem boldogít, ugye. Tudjuk, hallottuk eleget, mégis sokaknak átkozottul nehéz elfogadni, hogy nem a szétdolgozott évek alatt megduzzadó bankszámla az, amitől idős korunkban végül elégedetten nyújtózunk egy hintaszékben a verandán. (Mondjuk, könnyebb úgy hintaszéket és verandát is szerezni, ha az ember előtte rendesen melózott.) Ezt a tényt már számos korábbi kutatás is bebizonyította, a legütősebb példa mégis az volt, hogy a lottónyertesek a meggazdagodásukat követő harmadik hónapban pont annyira voltak boldogok a bőrükben, mint korábban. 

shutterstock 189666026
Távolról sincs vége, olvasson még »

Folyton elkésik? Legyőzheti.

Sákovics Diana 2014. június 21., szombat 13:02

Késni csúnya dolog. És átkozottul kellemetlen is. Tudom, épp a minap csináltam. Egy barátot várakoztattam meg, aki minden melóját félretéve sietett a találkánkra, puszta jófejségből, csak azért, hogy ne egyedül halljam az orvostól a hírt. Én meg elkéstem. Pocsék érzés volt, attól függetlenül, hogy alig 10 percet csúsztam, őt pedig egyáltalán nem érdekelte, meg különben sem jellemző rám a késés. De mi van azokkal, akikre jellemző, akikről tudjuk, hogy hiába  beszélünk meg valamit, tuti, hogy hosszú perceket, órákat kell még rászámolni? Mi a helyzet azokkal, akik sohasem tudnak időre elkészülni, akikkel mindig történik valami vis major, akiknél soha nem mennek simán a dolgok? A késés pszichológiája következik. Legalábbis az, amennyit tudunk róla. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen dühösen, ha igazán akar valamit

Sákovics Diana 2014. június 20., péntek 18:15

Gondolkozott már azon, vajon mi értelme van az arckifejezéseknek? Oké, persze, tudatjuk a másikkal, hogy mit érzünk, de vajon ennek hatása is van? Nyilván. A mosolygás például bizalmat kelt az emberekben, ha szép lassan terül el az arcon és a szemünk is mosolyog hozzá. De vajon mit vált ki egy dühös arckifejezés? Egy harvardi pszichológus és csapata épp erre kereste a választ

Távolról sincs vége, olvasson még »

Időutazás? Az emlékezete képes rá!

Sákovics Diana 2014. június 19., csütörtök 21:17

Annak, hogy benyomást alkossunk a világról, tanuljunk, gondolkodjunk, képet alakítsunk ki saját magunkról, fontos eleme és háttere az emlékezés. Nem véletlen hát, hogy a memória működése már a kezdetektől izgatja a pszichológusokat. Foglalkoztak is a témával rengetegen, és az elmúlt évszázad kutatásai során lassan kibontakozott annak az összetett és bonyolult rendszernek a működése, ami –ha nem is vagyunk tudatában, de – erősen meghatározza azt, akik vagyunk. Az emlékezet kutatásának legmeghatározóbb felfedezéseit gyűjtöttük össze. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés