EGO

A jövőbeni énje márpedig bánni fog pár dolgot

Sákovics Diana 2014. június 10., kedd 20:50

„Életünk minden szakaszában hozunk olyan döntéseket, amelyek alaposan meghatározzák azoknak az embereknek az életét, akikké válni fogunk, és amikor végül azok az emberek leszünk, nem mindig vagyunk lenyűgözve a saját döntéseinktől” – kezdi legújabb TED-es előadását Dan Gilbert, a Harvard Egyetem pszichológia professzora, majd házasságról, tetkókról és súlyfeleslegről beszél. Na de vajon miért? Miért hozunk olyan döntéseket, amiket a későbbi énünk megbán?  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmondjuk, hogyan buktasson le egy hazudozót

Sákovics Diana 2014. június 9., hétfő 15:47

Ön hazudott ma már? Nem? Gondoljon csak bele egy kicsit jobban! Említette a mi újság kérdésre, hogy semmi különös? Mondta, hogy remekül van, hogy minden rendben? És a párjának, hogy jól áll a ruha, a gyerekének, hogy ügyes, hogy nincs miért izgulnia? Átlagosan kétszáz apró hazugságot ejtünk ki a szánkon naponta, ráadásul az esetek egy részében fel sem tűnik, hogy kamuzunk. Idegenekkel való beszélgetés közben az emberek több mint fele tíz percenként három valótlan dolgot állít, de nem járnak jobban a szeretteink sem. Sőt, minél közelebb áll hozzánk valaki, annál többször füllentünk neki. De miért? Mi értelme? És lehet ez ellen tenni valamit? Egyáltalán kell? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hitte, van saját véleménye? Tévedett

Sákovics Diana 2014. június 8., vasárnap 17:43

Volt már olyan helyzetben, hogy mindenki az ellenkezőjét bizonygatta annak, amit ön gondolt? És ennek hatására megingott? A szociálpszichológiai kutatások alapján nagy eséllyel igen. Nehezen tudunk ugyanis ellenállni a szociális nyomásnak, vagyis előszeretettel igazodunk viselkedésünkben, vélekedéseinkben a csoporthoz, amihez tartozunk. Ez pedig akkor is igaz, ha egyébként nincs sok közünk ahhoz a bizonyos csoporthoz. Csak mondjuk épp egyidősek vagyunk, egy környéken nőttünk fel vagy éppen random minket dob egymásnak a gép.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Luxus volna szakítani, csak mert boldogtalan vagyok?

Steiner Kristóf 2014. június 7., szombat 19:40

A megromlott házasságokban, kapcsolatokban élőknek rendszerint meggyőződésük, hogy a másik fél a hibás, ám olyan viszonyok is akadnak, ahol az érzelmi kötődés mindkét oldalon egyaránt egyre csak lazul, míg végül teljesen eltűnik. Marad helyette két ember, akiket összeköt a rutin, meg az emlékek, no és a tény, hogy mindketten félnek kilépni a kacsolatból. „Nem akarok azért maradni egy rossz kapcsolatban, mert félek az egyedülléttől. A gyerekekről viszont gondoskodni kell, és azt akarom, hogy a lehető legkevésbé sérüljenek. Gyávaság, vagy gyengeség, de nem merek szakítani” – írja olvasónk a Dívány tanácsadó sorozatának szánt levelében, majd hozzáteszi: talán luxus, hogy a két gyerek mellett mindene megvan, nem verik naponta, a férje nem alkoholista, mégsem elégszik meg azzal, amije van. Vajon mi a rosszabb? Ha a gyerekek úgy nőnek fel, hogy érzik, nincs minden rendben a szülők között, vagy az, ha anyjuk esélyt ad a családtagok egyéni boldogságára, cserébe viszont – ahogy ő fogalmaz – elveszítik a kicsik apjukat?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi önnel a meditáció

Sákovics Diana 2014. június 6., péntek 19:01

A szegénylegény unottan kavargatta az íztelen kőlevest, miközben anyja szokásos jajveszékelését hallgatta arról, hogy vajh milyen ember lesz belőle, ha nem kattan rá sürgősen a ködmönkészítésre, a kecskegondozásra vagy legalább a kapálásra. De a szegénylegény ennél többet akart az élettől. Valami nemeset, de egyszerűt, olyat, amivel a közjót szolgálhatja, valamit, amivel segít az emberek szenvedésén, egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá teheti őket. Úgyhogy világgá ment, nyilván. És mit gondol, mit kezdett magával? Elment orvosnak? Gyógyszergyári alkalmazottnak? Szektát alapított? Feltalálta a robbanócukorkát? Hát nem. Meditálni kezdett, aztán megtanította rá a népet is. 

Ha a tudományos kutatások eredményeit mesékbe szőnék, a meditációról szóló értekezés valahogy így kezdődne. A meditáció ugyanis elképesztően sokat adhat hozzá az ember életéhez. Megpróbáljuk ezeket mind belesűríteni egyetlen cikkbe. 

shutterstock 70327492
Távolról sincs vége, olvasson még »

A cinikusok könnyebben butulnak

Sákovics Diana 2014. június 4., szerda 16:09

Az erősen cinikus emberek hajlamosabbak a demenciára, vagyis a szellemi leépülésre, derült ki egy, a Neurology című szaklapban nemrég publikált tanulmányból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A netezés jót tesz a kamasznak

Sákovics Diana 2014. június 3., kedd 17:24

Árt-e az internetezés a gyereknek? Rombolja-e a fejlődésben lévő agyat? Hatással van-e a figyelemzavar kialakulására? A pedagógusok szerint igen. Egy amerikai középiskolai tanárok körében végzett felmérésből kiderül, hogy többségük (87%) szerint az internethasználat terjedése egy, a figyelmét kevésbé fókuszálni képes generációt nevel ki, akiknek felmenőiktől alapvetően eltérő kognitív képességei vannak. Hogy megerősíti-e mindezt a tudomány? Hát, nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így maradhat meg a szerelem a házasságban

Sákovics Diana 2014. június 2., hétfő 18:17

Azt már tudjuk, hogy a szerelem mentális káosz, egy őrjöngő hormoncunami, ám a szenvedély, a megőrülés, a másikban való elmerülés vágya nem tart örökké. De ha ez így van, akkor mi a helyzet azokkal a párokkal, akik képesek egy egész életen át boldogan együtt élni? Akik harminc év házasság után is szerelmesek, akik elégedettek a párkapcsolatukkal? Mi az ő titkuk? Egyáltalán léteznek? 

shutterstock 67495198
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha elhiszi, hogy változhat, egészségesebb lesz

Sákovics Diana 2014. június 1., vasárnap 20:11

Fatalista társaiknál jobb az élete azoknak a kamaszoknak, akik hisznek a változás képességében, abban, hogy a személyiség nem állandó, hanem fejlődik, derült ki egy nemrég végzett amerikai vizsgálatból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aszexuális vagyok, nem prűd

Steiner Kristóf 2014. május 31., szombat 19:37

Alaposan felborzolta a kedélyeket az a cikkünk, amiben egy olyan olvasónk levelére válaszoltunk, aki már egy éve nem szexelt párjával, a hibát pedig folyamatosan magában kereste. Mivel a levél írója szerette volna rendbe hozni a nemi életét, az aszexualitásról (azaz a nemi érdeklődés teljes hiányáról, a szexualitás elutasításáról) akkor nem írtunk – ez pedig, mint utóbb kiderült, sokakat felbosszantott. Mert – jött a kérdés – hogyan is juthatna valaki arra a következtetésre, hogy ő bizony aszexuális, ha a szexuális magatartást elvárásnak, egyetlen normális opciónak, gyakorlatilag kötelezőnek tekintjük? A Facebookomon is parázs vita alakult ki a témában, én pedig felkerestem az egyik fórumozót, hogy az aszexualitásról beszélgessünk. A 24 éves Flórisról közben kiderült, nemcsak aszexuális, de transznemű férfi is. A Dívány tanácsadó sorozata most rendhagyó módon interjúval jelentkezik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az orgazmus olyan, akár a heroin

Sákovics Diana 2014. május 30., péntek 20:38

Az agyunk elképesztően bonyolult és izgalmas szerkezet, és bár messze nem tudunk mindent a működéséről, azt biztosan, hogy bármi, amit az életben csinálunk, a kontrollálatlan csokizabálástól a focibámulásig, az agyban dől el. Minden viselkedésünk, érzésünk, impulzusunk mögött meghatározott agyi mechanizmusok állnak, speciális idegsejtek milliói aktiválódnak, tüzelnek, melóznak egyszerre. Nincs ez máshogy akkor sem, ha éppen szexelünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogja a genetikára a lustaságát!

Sákovics Diana 2014. május 29., csütörtök 16:13

Ismerős az a lazító nyugalom, ami olyankor jön, ha az ember csak döglik a kanapén, sorozatot bámul, olvas vagy egyszerűen nem csinálni semmit? És hogy milyen jólesik néha alibialudni takarítás vagy munka helyett? (Itt jegyezném meg, főnök, hogy én soha nem csinálnék ilyet.) Ezekben a helyzetekben előszeretettel magyarázzuk a lustaságunkat a kimerültségtől a jól megérdemelt pihenésig bármivel – meg különben is, a lustaság félegészség, ugye. És ez így is van jól. Néhanapján. De vajon mi a magyarázata annak, hogy akadnak közöttünk szörnyen lusta emberek? Olyanok, akik bármikor inkább választják a döglést és a semmittevést a pörgés helyett? Meg fog döbbenni: a génjeink miatt lehet. Az AsapScience biológusai megmagyarázták.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 hasznos, de kevéssé ismert technika vizsgázóknak

Gyulai Bence 2014. május 28., szerda 18:57

Nagyban dübörög a vizsgaszezon, de nemcsak a diákokkal fordul elő, hogy nagyon stresszes helyzetben kell teljesíteniük úgy, hogy a tét igen magas. Robert Sanders life coach az alábbi három technikát ajánlja minden vizsgázónak a Life Coach Directoryn – olyan trükkök ezek, amikkel a felkészülést és magát a vizsgázást is hatékonyabbá tudjuk tenni. Nyilván mondani sem kell, de azért a biztonság kedvéért mégiscsak azzal kezdjük, hogy természetesen a lelkiismeretes tanulást semmilyen trükk nem helyettesíti, ezért felelőtlenség bármilyen később trükkre bazírozva elbliccelni a tanulást. Sanders ehelyett azt ajánlja, hogy a vizsgára készüléskor folyamatosan motiváljuk magunkat, azaz tartsuk észben, hogy pontosan mit szeretnénk elérni az adott vizsgával. El kell döntenünk, hogy milyen jövőre vágyunk, és folyamatosan szem előtt kell tartani azt, hogy ez a vizsga a cél elérésének (egyik) eszköze. Erre alapozva segít az alábbi első tipp a felkészüléshez és utána további kettő magához a vizsgához.

1. Zökkenjen bele! – Szóval a tanuláshoz olyan környezetet válasszon, ahol biztos lehet benne, hogy senki és semmi nem zökkenti ki. Akkor tanul a legjobban, ha semmi nem szakítja félbe, ha minél jobban elzárkózik a külvilágtól, kikapcsolja a telefonját, leakad az internetről, csöndet teremt, vagy éppen olyan zenét hallgat, ami segíti a koncentrálásban. Érdemes kezelhető méretű részekre felosztani az adott anyagot, és egyszerre csak egy-egy részletre (tételre, feladatra, témára, anyagrészre) fókuszálni, csapongás nélkül. Az ideális az, ha annyira bele tud merülni a munkába, hogy a külvilágról és az idő múlásáról sem vesz tudomást, hanem teljesen arra koncentrál, amit csinál. Így teljesít a legjobban, és így tud a legtöbb mindent elsajátítani.

shutterstock 160497188

2. Adjon hálát! – Amikor eljön a vizsga időpontja, normális a stressz, sőt, esetleg a pánik közeli állapot is. Mindenki nagyon szokott izgulni, bár a drukk a gyakorlott vizsgázóknál idővel valamennyire mérséklődhet. Mindenesetre ilyen lelkiállapotban nem könnyű jól teljesíteni, ezért érdemes valami olyasmit csinálni, ami megnyugtat minket és az aggodalom helyett segít az előttünk álló feladatra koncentrálni. Vannak, akik például otthonról hozott kabalafigurával próbálják csökkenteni a stresszt, mások dohányoznak és/vagy imádkoznak.

A szakértő azt ajánlja, hogy a vizsgára belépéskor, közvetlenül azelőtt, hogy el kell kezdenünk a kollokviumot, soroljunk fel magunkban három dolgot, amiért hálásak vagyunk. Lehetnek ezek a közelmúltban történt apróságok, mint például egy jól sikerült buli vagy valami jópofaság, amit nemrég vettünk, de akár nagyobb és komolyabb dolgokra is gondolhatunk, mondjuk a családunkra, vagy arra, hogy egészségesek vagyunk. A lényeg az, hogy olyan dolgok legyenek ezek, amikért hálásak vagyunk. Ha fejben összeállítunk egy listát ezekből, akkor az agyunk könnyebben áthangolódhat, és onnantól a stressz és a pánik kevésbé akadályoz minket abban, hogy jó teljesítményt nyújtsunk.

3. Koncentráljon a falra! – A harmadik technika pedig abban segít, hogy jobban emlékezzünk korábban elsajátított ismeretekre. Ha rágörcsöl az ember arra, amit éppen elvárnak tőle, sokkal nehezebben fog menni a dolog – ehelyett hagyni kell, hogy magától felbukkanjon a memóriánkból, amire szükségünk van. Ebben segíthet ez a harmadik gyakorlat. Válasszunk ki egy pontot a falon velünk szemben, valamivel szemmagasság felett. Koncentráljunk először csak erre a pontra, aztán anélkül, hogy levennénk a tekintetünket a kiválasztott pontról, fokozatosan kezdjük engedni, hogy érzékeink egyre több mindenről vegyenek tudomást ezen az egy ponton kívül. Először csak a pont közvetlen környezetét engedjük a tudatunkba, aztán lassanként egyre több mindent a teremből. Továbbra is a pontot nézve kezdjünk figyelni a formákat, színeket, mozdulatokat, embereket. Végül engedjük el magunkat, és lássunk neki a vizsgafeladatnak.

FRISSÍTÉS – egy olvasónk a következő kiegészítést küldte ehhez: „mielőtt elkezdjük a falra történő koncentrációt, olvassuk el a feladatot, mert csak így jöhet elő a „magától felbukkanás a memóriából”! Ezt a technikát tanácsolták nekem is 35 évvel ezelőtti egyetemi felvételimnél és csak megerősíteni tudom, hogy bejön.

shutterstock 144006877
Fotó: Shutterstock

Írjon nekünk!

Ön hogyan készül a vizsgáira? Van valami más trükkje a fentieken kívül, amit be szokott vetni? Esetleg úgy érzi, további tanácsokra lenne szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy Gyulai Bencének is írhatnak, ő jogi egyetemet végzett és ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Partnerünkről simán átragadhat ránk a stressz

Sákovics Diana 2014. május 27., kedd 18:15

Az megvan, amikor egy szerette síkideg, és pillanatok alatt önnek is remegni kezd a gyomra, nyugtalanná és feszültté válik? A hiba nem önben van, sokan csináljuk. Egy új német kutatás szerint legalábbis teljesen normális, hogy a stresszes ember látványa nálunk is beindítja a stresszre adott biológiai választ, azaz elszabadul bennünk a kortizol nevű hormon. Különösen akkor, ha egy hozzánk közel álló ember stresszel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A vendéglátóiparban a leggyakoribb a szexuális zaklatás

Sákovics Diana 2014. május 26., hétfő 12:12

A magyarok fele éli meg stresszesnek a munkáját, derült ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportja által végzett felmérésből. A vizsgálatban több mint 13 ezer 18-60 év közötti magyar munkavállaló online kitöltött kérdőívét elemezték, és arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mi a leggyakoribb munkahelyi stresszforrás itthon, és milyen területen a legkeményebb melózni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így találjon társat a neten

Sákovics Diana 2014. május 25., vasárnap 18:01

Egy friss Google-felmérés szerint a magyar internetezők 30 százaléka hiszi, hogy a net klassz hely az ismerkedésre. Azaz önök közül minden harmadik ember bízik az online társkeresésben. Ez az elképzelés pedig meglepően optimista, különösen ahhoz képest, hogy csak minden tizedik ember jár olyannal, akivel a neten jött össze. Meg persze ahhoz képest is, hogy online mennyire mások a kommunikáció, a flörtölés szabályai és mennyire más a közeledés szokásos menete, mint személyesen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pasijaimnak segítek, de közben az én életem szétesik

Kuna Gábor 2014. május 24., szombat 18:50

Első látásra teljesen különböző párkapcsolati problémákról számolt be két olvasónk az alábbi levelekben, amiket a Dívány Life coach sorozatának mailcímére kaptunk, ám a háttérben megbúvó okok nagyon hasonlóak lehetnek. A levélírók egyike a kapcsolatképtelenségtől szenved, szeretőként, a második helyre szorulva él egy reménytelen kapcsolatban. A másik kényszeresen segíti, egyengeti a partnere életét, majd csalódik, amikor hálátlanul elhagyják. Pszichológus szakértőnk szerint könnyen lehet, hogy mindkettejük gondja ugyanonnan, az önértékelésükben elszenvedett hiányból fakad.

shutterstock 122843509
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy nő is van olyan jó vezető, mint egy férfi

Sákovics Diana 2014. május 23., péntek 20:01

A nők éppen olyan hatékony vezetők, mint a férfiak, derül ki a Journal of Applied Psychology című szaklapban publikált metaanalízisből. A kutatók 99 adathalmazt elemeztek, melyek forrásai 1962 és 2011 között publikált és publikálásra váró kutatások, tanulmányok és könyvek voltak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Domináns a jobb agyféltekéje? Hazugság.

Sákovics Diana 2014. május 23., péntek 10:59

Nincs másfél kiló, ráadásul a mérete az elmúlt 5000 évben folyamatosan csökken. Olyan az állaga, mint a tofunak és elképesztő mennyiségű cukrot zabál. Na, mi az? Az agy, naná. Ennek a kicsi, de roppantul barázdált szervnek a működése régóta foglalkoztatja a tudósokat, és az elmúlt évtizedekben mind egyre többet és többet tudunk meg róla. Az például már megvan, hogy mi történik benne, ha szerelmesek vagyunk, ha szakítunk vagy éppen focit nézünk. Persze az egyre halmozódó információk ellenére bőven akad még felfedezendő titok, ahogy akad az aggyal kapcsolatban egy csomó népszerű tévhit is, amiket hiába cáfolnak évek óta a kutatók. Itt a három legismertebb. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp élete legfontosabb beszélgetéseihez

Gyulai Bence 2014. május 21., szerda 18:04

Önnel is megesett már, hogy miközben valami nagyon fontos témát próbált megbeszélni valakivel, zavarba jött, hadoválni kezdett a másik reakciói láttán? Az alábbi tanácsok épp az ilyen alkalmaknál segítenek. A tippeket két olyan szakértő (Dr. Carrie Wilkens és Dr. Nicole Kosnake) állította össze és tette közzé a Lifehackeren, akik főként szenvedélybetegségekkel foglalkoznak, illetve segítséget nyújtanak a függőséggel küzdők családjának. De mint ők is mondják, nemcsak ilyen extrém esetekben jön jól, ha tudjuk, hogyan kell úgy előhozakodni egy kényes témával úgy, hogy a beszélgetés ne fulladjon vitába, a címzett pedig megértse, amit közölni szeretnénk vele. Az alábbi tippek az összes olyan esetben hasznosíthatóak, amikor valami fontosat kell közölnie valakivel, olyasmit, ami valószínűleg erős érzelmi reakciót vált majd ki a másikból, sőt, esetleg önből is. A kulcs a pozitív kommunikáció – ez ugyan elég elcsépelten hangzik, de az alábbi hét tipp tényleg nagyon sokat segíthet egy nehéz helyzetben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tovább él, akinek van célja

Sákovics Diana 2014. május 20., kedd 21:46

Éveket adhat hozzá az életéhez, ha úgy érzi, van célja. Hogy az a fű lenyírása holnapután vagy a jogosítvány megszerzése egy éven belül, teljesen mindegy – a lényeg, hogy legyen. Hogy honnan tudjuk? Egy, a Psychological Science című szaklapban nemrég publikált tanulmányból, amiben 7000, 20 és 75 év közötti amerikai nők és férfiak fizikai, illetve mentális egészségét mérték fel a kutatók. Kétszer. Az első és a második adatfelvétel időpontja között 14 év telt el, és kiderült, hogy azok, akiknek volt céljuk az életükben, valószínűbben élték túl kortársaikat, ráadásul az általános rosszkedv sem kínozta úgy őket. 

shutterstock 132054533
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fúrják egymást a nők a munkahelyen

bh 2014. május 19., hétfő 17:20

Elsőre mindössze rosszindulatú feltételezésnek tűnhet, hogy a nők állandóan vetélytársat látnak egymásban, és az életük minden területén jelen van a féltékenység és az intrika, csakhogy néhány kutatás is készült a témában – amik alá is támasztják az előbbieket. Az eredmények szerint ugyanis a női kollégák szolidaritás helyett legtöbbször inkább egymás ellen fordulnak. Utánajártunk, mi lehet ennek az oka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhízott? A szégyen és a sóvárgás tehet róla.

Sákovics Diana 2014. május 18., vasárnap 19:29

Átkozottul kéne egy kis csoki. Mogyorós. Nem, marcipános. Fekete. Vagy jó a tejcsoki is, mondjuk nugátos. Csak egy kevés. Annyira szépen eszem mostanában, és olyan kemény volt ez a nap. De jól nyomtam. Vagy nem. Szomorú vagyok. Dühös. Nem tudok dönteni. Egyedül vagyok. Épp semmi dolgom. Ez az én időm, az én pillanatom, az én két percem. Kényeztetés kell. Öröm. Megérdemlem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyám azt ordította, úgyis kurva lesz belőlem

Kuna Gábor 2014. május 17., szombat 16:15

Hiába szerzett jogi diplomát, ügyvédként nem mert dolgozni, inkább elment takarítani, mert úgy vélte, gyakorlati angol nélkül okosabb, ha abba vág bele – írja a Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére küldött levelében olvasónk, aki élete minden területét befolyásoló kishitűsége, elégedetlensége miatt kért segítséget. Mert azzal ugyan tisztában van, hogy az önértékelési hiánya a gyerekkori élményeiből, illetve a szülői szeretet és elfogadás hiányából fakad, nem tudja, miként oldja meg a helyzetet. De egyáltalán mi az önértékelés? És mit kellene tennie olvasónknak ahhoz, hogy talpra tudjon állni? A kérdésekre a tanácsadó sorozat szerzője, Kuna Gábor pszichológus válaszol.

shutterstock 155850467

Mi az önértékelés?

Néha keverjük az önbizalommal, rokonértelmű szavakként használjuk őket, ami hiba, mert bár összefüggenek, különböző jelentéseket hordoznak. Ezért fontos, hogy először tisztázzuk a két fogalmat. Az önbizalom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi belső erővel rendelkezünk, mennyire bízunk magunkban olyan helyzetekben, amelyek megmérettetéssel, erőfeszítéssel járnak. Megfelelő önbizalommal felvértezve egy nehéz helyzet előtt állva is el tudjuk hinni, hogy képesek leszünk helytállni, jól teljesíteni. Az önbizalom mértéke élethelyzetenként (például munka, párkapcsolatok, tanulás) változó lehet. A sorozatosan elszenvedett kudarcok átmenetileg károsíthatják, de tanulással, gyakorlással, pozitív tapasztalatokkal és sikerélményekkel gyorsan fejleszthető.

Az önértékelés ennél mélyebb dolog. Meghatározza, hogy alapvetően pozitívnak vagy negatívnak értékeljük magunkat, képességeinket és tetteinket, és azt is, hogy mit érhetünk el életünk bármely területén. Aki alapvetően jónak, értékesnek, elfogadhatónak, szerethetőnek tartja magát, az képes lesz elhinni és elfogadni, hogy mások is így gondolnak rá. Az énképünknek pozitívnak, az önértékelésünknek megfelelő szintűnek kell lenni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egyenrangú párkapcsolatokat építsünk fel, hogy az életünk bármely területén kihozzuk magunkból a maximumot, és a képességeinknek megfelelő teljesítményt érjünk el. Az önértékelésünkben elszenvedett hiány számtalan módon akadályozza a boldogulásunkat. Méltatlan, egyenlőtlen párkapcsolatokban találhatjuk magunkat, hiszen tudattalanul úgy érezzük, nem érdemlünk többet. Elkallódhatunk, tehetetlenül sodródhatunk, elveszhetünk saját életpályánkon, elvesztegethetjük magunkat, hiszen belenyugszunk, nekünk csak ennyi jár. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportoljon most, hogy ne butuljon el később!

Sákovics Diana 2014. május 16., péntek 11:42

Minél aktívabb valaki fizikailag 25 éves korában, annál jobban vág az agya középkorúan, számolt be a The New York Times egy nemrég végzett kutatás eredményéről. 

A Minnesotai Egyetem professzora, David R. Jacobs és kollégái egy harminc éve folyó koszorúér betegséget tanulmányozó vizsgálat adatait vették alapul, és a 2747 résztvevő önbeszámolóit és laboratóriumi leleteit átnyálazva arra jutottak, hogy sportolni kell. Persze csak akkor, ha nem akarjuk idejekorán elfelejteni a neveket, a szavakat vagy éppen azt, hogy hová tettük le a cuccunkat. A vizsgálat eredményei pedig azt mutatják, hogy a mentális hanyatlás akkor tolható ki a legnagyobb valószínűséggel, ha fiatal korunkban már aktívan teszünk a fizikai egészségünkért. 

shutterstock 147680771

Vágyik a penge agyra, de már lecsúszott arról, hogy a húszas éveiben legyen fitt? Nem gond, így sincs minden veszve. A kutatás egy másik tanulsága ugyanis az, hogy a fiatalságukat mulatozásra és tespedésre fecsérlő emberek (üdv a klubban!) agya is fejleszthető, mindegy, milyen életkorban vágnak bele a sportba. A tanulság tehát, hogy sohasem késő elkezdeni a sportot, és ha már egyszer nekikezd, az legyen inkább ma, mint holnap. Úgy könnyebb lesz. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés