EGO

Megbízhatatlannak tűnik? Hallgasson az ösztöneire!

Sákovics Diana 2014. augusztus 11., hétfő 15:48

Megbízhatóság és dominancia. Ez az a két tulajdonság, amit azonnal, már az első találkozás pillanatában levágunk a másik ember arcáról. Ráadásul mindez hihetetlenül gyorsan, egy pillanat alatt megtörténik, már azelőtt, hogy egyáltalán tudatosulna bennünk, hogy benyomásokat szerzünk a másikról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi kell a nőnek az első randin?

Sákovics Diana 2014. augusztus 10., vasárnap 13:11

A pasik odavannak a pirosba öltözött, magas hangon csicsergő csajokért, ha pedig feszültek és éhesek, akkor nagy fenekű nő kell nekik. Ezt már tudjuk. De vajon csak a férfiak nők iránti vonzalmát befolyásolják fura dolgok? Nyilván nem. Összeszedtünk néhány meglepő tényt arról, mi is kell a nőnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ismeri fel simán a narcisztikus embert

Sákovics Diana 2014. augusztus 9., szombat 14:26

Azt már tudjuk, milyen egy narcisztikus, saját maga iránt szélsőségesen érdeklődő, hiú és egoista ember, ahogy azt is, mennyire kemény vele együtt élni. Adtunk tippeket arra is, hogyan ismerheti fel, ha narcisztikus emberrel sodorja össze az élet, és persze jó tippeket adtunk. Ahogy mindig. Most azonban a pszichológusok egy új, az eddiginél sokkal gyorsabb és egyszerűbb narcizmusszűrű módszert dolgoztak ki, ami ráadásul roppant hatékony is. Kíváncsi rá? Kapaszkodjon meg. Ha tudni akarja, hogy valaki narcisztikus-e, kérdezze meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A déjà vu csak egy átmeneti zavar az agyban

Sákovics Diana 2014. augusztus 8., péntek 21:00

Hirtelen jön, gyors, intenzív érzés, valahonnan mélyről, a gyomorból érkezik és szinte lebénít. Mintha villám csapna belénk, ott a felismerés, hogy ez már megtörtént, ezt a pillanatot már átéltük, már láttuk, hallottuk, éreztük valahol. Pontosan ugyanígy. Aztán ahogy érkezik, úgy el is múlik, de a nyoma még percekig bennünk marad. Ez a déja vu, és nagy valószínűséggel ön is találkozott már vele. De mi ez? Honnan jön? És egyáltalán, van erre bármilyen tudományos magyarázat? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők szivárványt pukiznak

Steiner Kristóf 2014. augusztus 7., csütörtök 13:18

Néhány napja jött velem szemben a Facebookon egy gif, amin egy a hasát fájlaló lány egy gigantikus sugár szivárányt ereszt ki a hátsóján, majd mindezt egy pillangó követi. A cím így szólt: "Ezért nem pukiznak a lányok." A kép alatti hozzászólásokat olvasgatva szembesültem vele: sok férfi számára nemhogy vonzó, de egyenesen bosszantó, ha egy nő képtelen elfogadni, hogy nem Barbie-ból van. Fura egy értékrend, mi? A társadalmunk felnevelt egy generációt, amely számára az izzadt, szőrös pasi szexi, ám egy lány hasonló kvalitásokkal még a sarki kisboltig és szényenkezve menne le. Talán itt az ideje, hogy kicsit helyre rakjuk a prioritáslistánkat - persze anélkül, hogy átesnénk a ló túloldalára... 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kevésbé szívás várakozni

Sákovics Diana 2014. augusztus 6., szerda 19:36

A várakozás sokszor idegőrlő. Különösen akkor, ha egy számunkra fontos, az életünket befolyásoló dologra várunk, legyen az egy orvosi diagnózis, egy vizsgaeredmény, vagy egy bármilyen élethelyzet rajtunk éppen nem múló kimenetele. Ezekben a helyzetekben pedig nem is maga a várakozás, hanem az azt övező bizonytalanság a kemény. Az, hogy nem lehet tudni, mi lesz. A kész tényekkel ugyanis (bármilyen ijesztőek is) van esélyünk megbirkózni, van lehetőségünk aktívan kezdeni velük valamit: lehet tervet kovácsolni, elindulni azon az úton, ami jutott. A várakozás ezzel szemben egy tehetetlen, passzív állapot. Passzív és szörnyen szorongató. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Éberség nélkül nem lesz igazán boldog

Sáfár Zsófia 2014. augusztus 5., kedd 20:54

Jólesne egy puncsfagyi; basszus, most, hogy látom, a billentyűzetet is le kellene már takarítanom. Már fél nyolc? A boltba is el kellene szaladnom, amíg be nem zár, de inkább leadom előbb ezt a cikket. Csak előbb hozok egy teát.

Még csak egy perce ülök a gépnél, de a figyelmem máris szanaszét szóródott, és ez iszonyúan idegesít, főleg, hogy tényleg jólesne most egy fagyi. De nemcsak én érzem magam rosszul attól, ha épp nem arra koncentrálok, amit csinálok. A Harvard Egyetem kutatói, Daniel Gilbert és Matthew Killingsworth egy iPhone alkalmazás segítségével próbálták kideríteni, hogy mi, hogyan befolyásolja a felhasználók boldogságszintjét. Az app egy nap során többször is rákérdezett arra, hogy a felhasználó éppen mit csinál, mire gondol és mennyire boldog, a kutatók pedig az eredmények alapján arra jutottak, hogy akinek a gondolatai elkalandoznak, nem boldog. A résztvevők 46,9 százaléka nem arra gondolt, amit éppen csinált, ráadásul minél inkább elkalandoztak a résztvevők, annál kevésbé voltak jókedvűek - írja a Fast Company

De miért nem tudunk koncentrálni? És mit tehetünk, hogy jobban menjen a fókuszálás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolc tipp, hogy ma éjjel jól aludjon

Sákovics Diana 2014. augusztus 3., vasárnap 20:45

Máig vitáznak az okosok arról, hogy pontosan miért is jó aludni, de az biztos, hogy a testünknek és a lelkünknek is kell, ahogy biztos az is, hogy ez a stabilitásunk, a hatékonyságunk egyik alapja. Különben is, ha nem így lenne minek pazarolnánk rá átlagosan 24 évet az életünkből? Annak ellenére azonban, hogy gyerekkorunktól kezdve olyan szépen gyakoroljuk, sok embernél egyáltalán nem megy olyan simán az alvás. Gyakran a kelleténél keveset alszunk, és azt is rosszul, ez pedig baj. Nagy baj. Az AsapSCIENCE lelkes biológusai most azt is összeszedték, miért. Na, meg gyűjtöttek egy csomó egyszerű tippet arra, hogyan aludhatnánk jobban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Húsz éve vagyunk együtt, de nem érhetek a melléhez

Steiner Kristóf 2014. augusztus 2., szombat 13:29

A szétválás mindig óriási tragédia – de gyakran jóval többet veszthet az, aki működésképtelen kapcsolatban marad, makacsságból, megszokásból, „a gyerekek miatt". Pedig ma, amikor egy teljes felnőtt generáció van el jól elvált szülők gyermekeként, és hatvanéves édesapák ünneplik második családjuk elsőszülöttjének születését, igazán nincs ok reménytelenségbe burkolózni egy gyengédszerelem-mentes kapcsolatban. Olvasónk – nevezzük Andrásnak – nagyjából tizennyolc éve bajlódik a feleségével, aki saját bevallása szerint legfeljebb apjaként, de sosem férfiként néz rá, és mellesleg undorodik tőle, ha a férje megfogja a mellét. Steiner Kristóf elvált szülők gyermekeként állítja: ha szülei együtt maradtak volna, sokkal boldogtalanabb gyermekkora lett volna. A szerző Tóth Horváth Gábor pszichológussal együtt válaszol a Dívány tanácsadó rovatának e-mail címére érkezett levélre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj annyira, ha partnere megbántja

Sákovics Diana 2014. augusztus 1., péntek 18:58

Csak egyetlen mondatot írt. Egyetlen mondatot, arról, hogy végül is semmi kifogása nem lehetne az ellen, ha mást választanék helyette (nem mintha ez valóban felmerült volna). Egyetlen mondatot, amiből kiderült: nem jelentek neki eleget ahhoz, hogy megpróbáljon megtartani, hogy bár szomorkodna, de passzívan nézné végig, ahogy elsodródunk egymástól. Egyetlen mondatot arról, hogy nem kellek neki eléggé. Legalábbis bennem ezek a gondolatok futottak végig az üzenetét olvasva. A gyomrom diónyira ugrott, a mellkasom összeszorult, összerándult az arcom. Fájt. Nagyon fájt. 

Ahogy az embernek fájni tud az is, ha kritizálják, gúnyolják, megbántják, ha piszkálják a munkahelyén, ha nem válaszolnak a hívására, a leveleire, vagy ha csak egyszerűen törlik a Facebookon. A gyász, a zavar, a szégyen és a megbántottság mind a társas életünkhöz kötődő negatív érzések, és bizony fájnak. Mind. De miért van ez így? Hogyan tudnak a szavak így fájni? Egyáltalán mi köze van az érzelmi és a fizikai fájdalomnak egymáshoz? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha okos gyereket akar, a rövidtávú memóriát kell fejleszteni

Sáfár Zsófia 2014. július 31., csütörtök 20:55

Új kutatások bizonyítják, hogy az ún. munkamemória döntő tényező a gyerekek tanulmányi eredményeiben, beleértve az olvasást. A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, ami az információt rövid ideig (néhány másodperc vagy perc) megtartja és manipulálja, valamint az a képesség, ami segít az adott feladatra összpontosítani és kizárni a figyelmet zavaró tényezőket. Ha az ön gyereke is küszködik az olvasással vagy nehezére esik megbirkózni a bonyolultabb iskolai feladatokkal, akkor olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kellene idegenekkel beszélgetnie

Sákovics Diana 2014. július 30., szerda 21:23

A néni leül, mohón figyel, igyekszik elkapni az arra tévedő tekintetet, ha pedig megkapja, lecsap rá azonnal, és egy pillanattal később már ömlik belőle a szó. Két megálló után már tudjuk az összes nyavalyáját, ismerjük az unokáit, és kiderül az is, hogy a veje miért olyan hálátlan szörnyeteg. Mi pedig rosszabb napjainkon (vagy mindig, embere válogatja) ott feszengünk mellette, és átkozzuk magunkat, hogy miért nem bírtunk valahogy, valami fura trükkel a buborékunkon belül maradni, bezárkózva, a saját világunkba. Ismerős? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dominánsnak akar tűnni? Borotválja le a fejét!

Sákovics Diana 2014. július 29., kedd 22:08

shutterstock 103279379

Mit gondol erről az emberről? Szimpatikus önnek? Megbízhatónak tartja? Mennyire tűnik agresszívnak? És vonzónak? 

Amikor először meglátunk valakit, másodpercek alatt benyomások tömegeit alakítjuk ki róla. Figyelembe vesszük a korát, a nemét, a testalkatát, az öltözködését. Nem teljesen tudatosan ugyan, de folyékonyan olvasunk a nem verbális jelzéseiből, a tekintetéből, arckifejezéséből a gesztusaiból. Az első pillanatokban nyert információ alapján aztán gyorsan képet formálunk róla, feltételezésekkel élünk arról, milyen ember lehet, milyen életet élhet, hogyan viszonyul az aktuális élethelyzethez és hogyan viszonyul hozzánk. És persze azt is rögtön tudjuk, hogy bennünk milyen érzéseket kelt. 

A benyomás-kialakítás képessége már egészen kicsi korban megjelenik, és ahogy növekszünk, fejlődünk, tapasztalunk és érik a személyiségünk, úgy tanulunk meg minél alaposabb következtetést levonni a másik megjelenése alapján. Rengeteg ilyen nem tudatos hiedelemmel van tele az agyunk, ami részben szuper, hiszen sokkal könnyebbé teszi a társas életben való eligazodást, részben azonban – ahogy az általánosítások, egyszerűsítések esetében lenni szokott – torzítják is a valóságot. 

A Research Digest összeszedett néhány fura kutatási adatot arról, hogyan is állnak bennünk össze az első benyomások. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb barátja akár a rokona is lehetne

Sákovics Diana 2014. július 28., hétfő 20:02

A hasonlóság az egyik legfontosabb eleme két ember közötti vonzalomnak. Szeretjük, ha a hozzánk közelállók osztoznak az értékeinken, ha hozzánk hasonlóan gondolkodnak, ha hasonló társadalmi osztályból jönnek, hasonló háttérrel rendelkeznek. Ezt régóta tudják a pszichológusok, és a párkapcsolatok szempontjából vizsgálták is eleget. Az azonban nem volt eddig tiszta, hogy vajon csak a környezeti, szociális, kulturális hasonlóság fog meg minket a másikban, vagy van ennek az egész vonzalom dolognak biológiai alapja is. Most már tudjuk. Van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs alkalmi szex, ha a nőnek otthon a helye

Sákovics Diana 2014. július 27., vasárnap 17:41

Arról már korábban is írtunk, hogy az egyéjszakás kalandokat ritkán lehet megúszni érzelmek nélkül. Az, hogy milyen érzelmeket társítunk egy ilyen élményhez, függ attól, hogy jó vagy rossz volt a szex, hogy milyen a szexuális előtörténetünk vagy mennyire voltunk józanok. Egy nemrég végzett amerikai vizsgálat szerint pedig azon múlik, hogy jól érezzük-e magunkat egy alkalmi együttlét után, hogy morálisan belefér-e nekünk vagy sem. Ha alapból elítéljük, akkor nyilván pocsékul fogjuk magunkat érezni utána. De az vajon min múlik, hogy erkölcsileg hogyan értékeljük a laza szexkalandokat?

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 ok, amiért mégsem baj, ha halogatós típus

Gyulai Bence 2014. július 26., szombat 19:17

Mindig is a nagy jellemhibák között szokták azt emlegetni, ha valaki halogatós típus. Az ilyenek mindent az utolsó pillanatra hagynak, dolgozás közben/helyett folyton elkalandoznak, és úgy általában képtelenek a gyakorlatban megvalósítani azt a bölcs mondást, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Mi is közöltünk már tippeket arra, hogy a halogatósak hogyan küzdhetnek berögzült rossz szokásaik ellen. Ezek után igencsak meglepődtünk, amikor egy olyan oldalon találtunk érveket amellett, hogy halogatósnak lenni nem is rossz, amelyik vállalkozások gazdaságos irányításához, illetve a munka hatékonyságának növeléséhez ad tanácsokat. Ha ön ezt-azt akkor is folyton holnapra halaszt, ha ma is megtehetné, akkor most olvasson figyelmesen, mert ha jól csinálja, ezt a tulajdonságát jóra is fordíthatja. Íme 8 tipp a hogyanra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg sokkal többet beszélnek a nők, mint a pasik?

Sákovics Diana 2014. július 25., péntek 18:15

A nők sokkal többet beszélnek a pasiknál. Ez van. Mindenki tudja. A nő beszél az érzéseiről a vágyairól, a terveiről, a gondjairól, a napi történésekről, beszél filmnézés közben, az autóban, de még a meccs alatt is. A férfi pedig ezalatt a semmi-szobájában ül, ott, ahová nem hallatszik be a külvilág zaja, amikor pedig agyal valamin, azt magában teszi, csöndben. Azért néha, ha muszáj, megszólal, de sohasem fecseg.  Igaz? 

Dehogy! Az egész egy nagy sztereotíp gyagyaság. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maradjon motivált évtizedekig a munkahelyén!

Sáfár Zsófia 2014. július 24., csütörtök 18:52

„Tizenöt évvel ezelőtt nyugdíjba mehettem volna, de még mindig nem jött el az ideje. A munkatársaim, a legjobb barátaim és az a közeg is hiányozna, amiben kiteljesedtem, ami a második otthonommá vált” – mondta a Díványnak Margaret Williams, aki negyvenkilenc éve dolgozik a swansea-i Marks&Spencerben eladó-tanácsadóként és supervisorként. „Sokan kérdezik tőlem, hogy ennyi idő után valóban még mindig élvezek bejárni és megküzedni a munkahelyi problémákkal. Nem vagyok munkamániás, napi 6-8 órát dolgozom, a feladataimat mindig szívvel-lélekkel végzem, a szabadidőmet pedig a családomnak szentelem. Természetesen nálam is voltak feszültséggel teli időszakok, amiket sikeresen átvészeltem. Amikor bevezették az üzletben a számítógépes rendszert, ami számomra teljesen idegen volt, először elveszettnek és haszontalannak éreztem magam. De mivel nyitott vagyok a változásokra, ahelyett, hogy stresszelni kezdtem volna, szép lassan elsajátítottam a gépek használatát. Soha nem hagytam, hogy egyetlen rossz nap meghatározza a jövőmet.”

shutterstock 58915036

Margaret Williams szerint ahhoz, hogy hosszú távon élvezni tudjuk a munkánkat (akár évtizedeken át ugyanazon a munkahelyen), el kell érnünk, hogy munkaadóink és ügyfeleink értékesnek és fontosnak tartsanak, hogy véleményünk számítson, és hogy állandóan pozitív, ösztönző visszajelzéseket kapjunk környezetünktől. Ebben a készséges hozzáállásban, gondolataink irányításában rejlik a megoldás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utálja, hogy mindent halogat? Így küzdjön ellene.

Sákovics Diana 2014. július 23., szerda 16:53

Tudjuk, hogy meg kellene tennünk. Valahol szeretnénk is. Legalábbis jó lenne magunk mögött hagyni, kipipálni, de mégsem kezdünk bele. Nem bírjuk rávenni magunkat. Tologatjuk, belefogunk inkább másba, bármibe, csak ne kelljen vele törődnünk. De mindeközben ott van, mindig ott bujkál az agyunk szegletében, nyomaszt, néha tompán suttog, néha hangosan üvölt a fejünkben, kényelmetlenül feszít. Ismerős? 

Mindannyian hajlamosak vagyunk halogatni bizonyos feladatokat. Egyszerűen van valami belül, ami visszafog. De miért? Miért nem tudunk egyszerűen túlesni ezeken? Miért nem tudunk belekezdeni a feladatainkba? A halogatás pszichológiája következik.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó párkapcsolathoz kevés a chat, beszélgetés kell hozzá

Sákovics Diana 2014. július 22., kedd 21:32

500 üzenet naponta. Akad, aki ennyit vált partnerével mailen és chaten, és ez teszi ki a párkapcsolati kommunikációjuk 90 százalékát. De vajon ez elég? Kiváltja az írás a beszélgetést egy viszonyban? Így is elégedettek lehetünk a kapcsolatban? Amerikai kutatók ezekre a kérdésekre keresték a választ

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így használja az agyát fájdalomcsillapításra

Sákovics Diana 2014. július 21., hétfő 13:50

Megszólal a hang, jön az étel. Aztán megint. Aztán megint. És megint. Egy idő után pedig a kutya már akkor is nyáladzani kezd, ha csak meghallja a hangot. Azt, hogy hogyan társítunk (a legtöbb állattal egyetemben) két egymástól független ingert a fejünkben, épp ezzel a kutyás sztorival bizonyította be Ivan Petrovics Pavlov orosz pszichológus a múlt század elején. A kondicionálás elemi tanulási folyamat, annyira az életünk és a mindennapjaink része, hogy fel sem tűnik, amikor épp zajlik bennünk. Fernand Anton, luxemburgi pszichológia professzor és csapata azonban most megmutatta, hogy a kondicionálás terén is lehet újat mutatni. Pontosabban lehet a segítségével fájdalmat csökkenteni. Ráadásul elég hatékonyan. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rettegek, hogy visszamegy a feleségéhez

Steiner Kristóf 2014. július 19., szombat 20:26

A kékszakállú herceg várának librettója kötelező olvasmány is lehetne – a lányoknak legalábbis biztosan. A történetben a férjéről mindent tudni akaró asszony örökre elbúcsúzhat a szerelemtől, csak mert a bizalom helyett a kíváncsiságot választotta. A szimbolikus hét ajtó mögött – amelyeket sorra kinyittat a kékszakállúval – a herceg múltjának szomorú, fájdalmas, zavarbaejtő pillanatai laknak, majd a könnyek tengere, és a kínzókamra után előbb-utóbb belépünk a terembe, ahol az összes korábbi, kíváncsi asszony szelleme lebeg. A „szeretlek, tiéd vagyok” egyiküknek sem volt elég. A Dívány tanácsadó rovatához hasonló témában érkezett levél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pszichedelikus drogoktól tényleg álmodunk

Sákovics Diana 2014. július 18., péntek 19:58

A fogyasztók gyakran álomszerűnek írják le az olyan pszichedelikus drogok hatását, mint az LSD vagy a gomba. Az élmény olyan, mintha kitágulna a tudat, elszabadulna a képzelet, fura asszociációk, fantáziák kavarognak ilyenkor a fogyasztók fejében. De vajon van ennek biológiai alapja? Naná, hogy van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen bele a konfliktusokba, ha akarja a párkapcsolatát

Sákovics Diana 2014. július 17., csütörtök 19:23

Nyilvánvaló volt, hogy baj van. Boldogtalan voltam és átkozottul dühös, már túl azon, hogy el tudjam mondani, miért. Egyszerűen elfogytam abban a viszonyban, az egyetlen, amit tenni bírtam, hogy némán elkerülöm őt. Mintha nem is egy nagy konfliktuskupac tetején élnénk együtt.

Egy hosszú kapcsolatom utolsó két hónapja volt ez, és így visszagondolva semmi meglepő sincs abban, hogy szakítottunk. A meglepő az, hogy ebből a hangulatképből bármelyik tapasztalt párterapeuta megmondta volna: végünk van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 ok, amiért nem figyelnek önre az emberek

Sákovics Diana 2014. július 15., kedd 19:24

„Az emberi hang egy hangszer, amit mi mindannyian használunk. Ez valószínűleg a legbefolyásosabb hang, ami létezik a világban. Az egyetlen, ami háborúkat tud elindítani vagy amivel kimondhatjuk: szeretlek. Ennek ellenére sokan tapasztalják, hogy hiába beszélnek, nem figyelnek rájuk. De miért van ez?” – kezdi remek TED-es előadását Julian Treasure kommunikációs tanácsadó, majd nekiáll összeszedni azokat az elemi hibákat, amiket a hétköznapi kommunikáció során annyian elkövetünk. Azokat a rossz szokásokat, amikkel akaratlanul is eltaszítjuk magunktól az embereket. Jöjjön a kommunikáció hét halálos bűne. 

d830f7f49d3cb549bc3011f18f2cfb0a7b99c0d7 2400x1800
Fotó: ted.com
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés