EGO

Na, hát ezért nem tud aludni éjszakánként!

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2014. október 14., kedd 14:46

Folyton kattog az agya éjjelente? A partnere horkolása kínozza? Túl nagy a zaj? Kemény a matrac? Ha kitölti a kérdőívünket, kiderül, mi nehezíti meg leginkább az éjszakáit.

Megvan, mi kell ugyanúgy a nőknek, mint a pasiknak!

Sákovics Diana 2014. október 13., hétfő 21:24

Széles arccsont, mélyebb hang, nagyobb test. Azt már tudjuk, hogy a nők többek között ezekre a tulajdonságokra buknak, ahogy tudjuk azt is, hogy a férfiaknak bizony a nagy fenék kell, legalábbis akkor, ha elég feszültek. De vajon mi kell ugyanúgy a nőknek és a férfiaknak? Mi az a tulajdonság, amitől mindkét nem elalél? 

2273i
Távolról sincs vége, olvasson még »

Maximalista? Akkor vigyázzon az életére.

Sákovics Diana 2014. október 10., péntek 19:33

Az, hogy miért dönt valaki az öngyilkosság mellett, nagyon összetett. Rengeteg dolognak szerepe lehet benne az illető személyiségétől az élettapasztalatain és szociális közegén át az aktuális körülményeikig. Most egy új kutatás tovább bővíti a lehetséges okok listáját, méghozzá egy elég meglepő elemmel: a maximalizmussal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok akciófilmtől kövérebb lesz

Sákovics Diana 2014. október 9., csütörtök 17:00

A tévézés hizlal. Persze csak akkor, ha eszünk közben – de akkor nagyon. Az emberek ugyanis filmnézés közben hajlamosak jóval többet enni, mint egyébként tennék, kizárólag azért, mert nem a koszttal vannak elfoglalva. Ráadásul azokban az esetekben, amikor a figyelmünk fókusza valami külső tényezőre irányul, sokkal kevésbé érzékeljük a testünk jelzéseit, így hiába jelez a gyomrunk kétségbeesve, hogy tele van, mi képesek vagyunk mégis a film végéig tölteni bele a popcornt. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen filmet nézünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, ami miatt szívni fog, ha nem alszik rendesen

Sákovics Diana 2014. október 8., szerda 22:05

A felkelés persze rosszul megy, a fej zúg, a szemek félig csukva, a test csak vonszolja magát. A nap első fele viszont még egész jól telik. Nem is olyan nagy gond, hogy az éjjel csak néhány óra alvás jutott. Minden működik. Kb. Aztán jön a délután, az a súlyos, a semmiből szívlapáttal fejbe kólintó délután, amikor nyilvánvaló lesz, hogy az összeesés, az azonnali ájulás bármikor bekövetkezhet. Szerencsére az egész nem több, mint néhány órácska, aztán a kínlódás helyét átveszi az a tompaság, amiben a lelkesedés ugyan hiányzik, de megint minden működik. Kb. 

Nálam nagyjából így telik egy nap, ha csak kevés alvás jut éjszakára, bár ha sorozatban esnek be rövid éjjelek, akkor az állapotom persze sokkal súlyosabb. De vajon mindenki hasonlóan éli meg az alváshiányt? És mit tesz ez a testünkkel, az elménkkel, a hangulatunkkal? Hat pszichológiai kutatás következik az alvásmegvonás hatásáról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzéssel az agy is jobban pörög

Sákovics Diana 2014. október 7., kedd 14:01

A rendszeres edzés nemcsak az izmainknak és az egészségünknek, de a hangulatunknak és az agyunknak is jót tesz. Tudják ezt már az okosok rég, nem véletlenül nyomja minden orvos, pszichológus és életmód-tanácsadó, hogy érdemes rákattanni a rendszeres mozgásra. Persze, a többség leginkább az edzés fizikai és lelki jól-létre gyakorolt hatását hangsúlyozza, arról azonban kevesebb szó esik, hogy miért is olyan jó a mozgás az elménknek. A Head Squeeze most egy remek videóban foglalta ezt össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy miért hisztiznek a nők a menzesz előtt?

Sákovics Diana 2014. október 6., hétfő 14:43

Hangulatingadozás, ingerlékenység, feszültség, szorongás, düh, alvászavarok, hányinger. Ez csak néhány abból a több mint 150 különböző tünetből, amit a nők tapasztalhatnak a menstruációjukat megelőző 7-14 napban. (Nem, a hiszti, egyáltalán nem elégséges jelző.) A tünetek sokfélék, ráadásul mindenkinél mások, mindenkit más intenzitással érintenek, így elég nehéz pontosan definiálni ezt az állapotot, amit PMS-nek, vagyis premenstruációs szindrómának becéznek az okosok. De miért történik ez? Mi zajlik ilyenkor a szervezetben? És mi okozza ezt az időszakos megkattanást? Az AsapScience megmondja. Megint

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hagyja abba a panaszkodást, meg fogják unni

Sákovics Diana 2014. október 5., vasárnap 11:31

Épp túl voltam egy elég kemény vizsgaidőszakon, amikor fáradtan, de a csomó új információtól lelkesen magyaráztam a pasimnak, mennyire csodálatos dolog a pszichológia. Hosszasan magyaráztam. Ő ült mellettem, bámulta az utat, némán vezetett. Aztán egyszer csak, a monológom kellős közepén lenyúlt a rádióhoz, és lecsavarta a hangot. Nagyon zavarták az érdektelen zajok. A kínos csak az volt, hogy nem hallgattunk rádiót. 

Ezen a sztorin aztán elég sokat röhögtek a barátaink, és egész természetesen tudtam rajta mosolyogni én is, bár rettenetesen fájt, hogy ennyire untattam. Pocsék érzés unalmasnak lenni. De vajon mivel untatjuk igazán a másikat? Mit nem bírnak az emberek? Mitől válunk érdektelenné? Ezekre a kérdésekre számos pszichológiai kutatás kereste már a választ, és most a Psychology Today egy klassz cikkben össze is foglalta, mire jutottak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alig eszem, mert rettegek, hogy hányni fogok

Steiner Kristóf 2014. október 4., szombat 17:57

Bár még mindig akadnak olyanok, akik az étkezési zavarokra hollywoodi sztárbetegségként tekintenek, a valóságban az egész társadalmunkat, sőt egy kicsit talán mindannyiunkat érintő problémáról van szó. A Dívány Life coach rovatába érkezett levél szerzője egy viszonylag kevéssé ismert étkezési zavarról, az emeto-, azaz hányásfóbiáról mesél, ám még mielőtt rátérnék a mailre, el kell mondanom: a társadalmunk egy rendkívül prózai szinten is felelős a hasonló problémákért. Nevezetesen: nem hagyjuk egymást élni. Szülők traktálják a gyerekeiket, hogy egyenek, akkor is, ha nem éhesek, az egészség égisze alatt zsíros húsokkal és fehér kenyérrel, cukorral és vajjal megpakolt süteményekkel rakják tele az asztalt, és ha valakin nincs egy réteg extra zsír, azt sokan azonnal anorexiásnak könyvelik el.

Ráadásul az evés és az emésztés – ahogy az életben minden – a befogadásról, és az adásról, elengedésről szól, és ahogy a kapcsolataink során gyakran azon kapjuk magunkat, folyton csak adunk, és nem kapunk cserébe semmit, úgy az étkezés kapcsán is eltolódhat az egyensúly. Van, aki szeretetre vágyik, de fánkkal tömi magát, mások elismerésre áhitoznak, erre pedig önmaguk éheztetésében látják a megoldást. Megint mások az élet különféle területein jelenlévő fegyelmezett önmegtartóztatást vezetik le nagy zabálásokban, és olyan is akad, aki elképesztő mennyiségű ételt fogyaszt el, majd hányja ki azt – mintha büntetné magát a túlkapásért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beszívva a magányt is könnyebb elviselni

Sákovics Diana 2014. október 3., péntek 18:28

A magány megöl. Szó szerint. Család, barátok, partner és társas támogatás nélkül csökken az immunrendszerünk ellenállóképessége, hajlamosabbak leszünk a szívbetegségre, a rákra, az Alzheimer-kórra, könnyebben keletkezik gyulladás a testünkben, és 50 százalékkal valószínűbben halunk korai halált. Ráadásul mindeközben még átkozottul fáj is, tompán, de folyamatosan csavar belülről, rátelepszik a hétköznapokra és agyonnyomja azokat. Kivéve, ha az ember füvet szív. Akkor egy kicsit jobb. De vajon miért? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gond van, ha a Facebook-jelszón múlik a kapcsolat

Sáfár Zsófia 2014. október 1., szerda 20:31

Észrevette, hogy a párkapcsolatokban újabban sokszor azon múlik a férfi és a nő egymás iránti bizalma, hogy megosztják-e egymással laptopjuk vagy okostelefonjuk jelszavát? Esetleg ön is szabadon belelát partnere levelezéseibe vagy kémkedtek már ön után? A Facebook elterjedésével sokan egyre kevesebb titkot őriznek meg maguknak, sőt, megesik, hogy szándékosan ki is teregetik a problémákat. Na de hogyan befolyásolja mindez a párkapcsolatokat?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óránként 17 perc szünet kell a munkában

Sákovics Diana 2014. szeptember 30., kedd 19:33

A halogatás utálatos dolog. Nemcsak rém kellemetlen, de még a testünknek is rossz, ráadásul ilyenkor nemcsak az elménk azonnali kielégülésre törekvő részével, de a határidők közeledtével ránk törő pánikszörnnyel is meg kell küzdenünk. (Erről itt olvashat részletesebben.) Azt azonban elég nehezen lehet belőni, hogy pontosan mi is számít halogatásnak. A tevékenységek priorizálása nyilván nem az, ahogy nem lehet halogatásnak minősíteni azt sem, amikor az ember kicsit pihenteti az agyát munka közben. De vajon mennyi az optimális agypihentetésre szánható idő? Hol a határ a hatékonyság növelése és az időhúzás között? Most már tudjuk

shutterstock 146958293
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rágódással könnyen depresszióba kergetheti magát

Sákovics Diana 2014. szeptember 29., hétfő 15:55

Bár a depresszió és a szorongás nem feltétlenül valami kemény életesemény miatt alakul ki, egy friss kutatás szerint azért leggyakrabban mégis ez az eredője. Pontosabban az, ahogy az ember hozzááll a történésekhez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A távkapcsolatnak sem kell szívásnak lennie

Sákovics Diana 2014. szeptember 28., vasárnap 18:14

Távkapcsolatban élni kemény. Különösen akkor, ha az ember átkozottul szerelmes, és szívesen töltené minden szabad pillanatát a másikon csimpaszkodva. A távkapcsolatban ugyanis nemcsak az értékes együtt töltött időről, de a napi szintű testi érintésről, az ölelésről, a szexről, az együtt alvásról is le kell mondani, pedig ezek a dolgok mind lényegesek két ember közötti kötődés kialakításában és fenntartásában. A másik hiányát persze meg lehet próbálni kompenzálni véget nem érő cseteléssel, skype-olással és telefonbeszélgetésekkel, de még így is rengeteg feladat marad a képzeletünkre. Nem véletlen hát, hogy a távkapcsolatban élők az átlagnál elégedetlenebb párkapcsolatukkal. Következzen nekik néhány tudományos tanács a túléléshez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kapcsolati krízisek még sokáig fájnak

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2014. szeptember 27., szombat 18:48

Ahhoz, hogy az élet összességében klassz legyen, hogy boldogok legyünk a bőrünkben, a legtöbbünknek szüksége van párkapcsolatra. Jó párkapcsolatra. De vajon mi kell ahhoz, hogy elégedettek legyünk a viszonyunkkal? Mitől jó az egyik kapcsolat és mitől nem a másik? Leginkább ezek a kérdések kattogtak az agyunkban, amikor összeállítottunk önöknek egy párkapcsolati elégedettséget vizsgáló kérdőívet, amit önök ki is töltöttek szépen hétszáznyolcvanöten. Ki is derült belőle, hogy általában közepesen elégedettek párkapcsolatukkal, de jöjjenek az eredmények részletesebben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

És önt mikor ölelték meg utoljára?

Sákovics Diana 2014. szeptember 25., csütörtök 19:07

Csodás érzés átölelni valaki olyat, akit igazán szeretünk. Érezzük a másik testét, a lélegzetvételét, az illatát, eltöröljük a fizikai távolságot, lebomlanak a közöttünk lévő határok. Ölelkezni meleg és megnyugtató, elsöpri a magány és a bizonytalanság érzését, és a szerelemtől a támogatáson át a féltésig és a sajnálatig olyan érzéseket tudunk kifejezni vele, amikre nincsenek szavaink. Legalábbis nincsenek olyan szavaink, amiket ki tudnánk mondani. De miért ilyen jó ölelkezni? És mi történik közben a testünkben? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elégedett asszonytól lesz boldog a férfi

Sákovics Diana 2014. szeptember 24., szerda 11:09

Egy házasság akkor boldog, ha mindkét fél egyformán elégedett a kapcsolattal. Igaz? Nem igaz. Úgy tűnik, hogy amikor az asszonynak jó, a férje is boldogabb, tök mindegy, hogy ő egyébként hogyan vélekedik a házasságukról. Tehát a férfi számára a házasság minőségét jobban meghatározza az, ahogy a nő gondolkodik a viszonyól, mint az, ahogyan ő maga érez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobban fáj a tökön rúgás, mint a szülés?

Sákovics Diana 2014. szeptember 23., kedd 10:33

Vajon mit nehezebb kibírni: ahogy egy dinnyényi gyereket kinyom a nő egy ránézésre elég apró lukon, vagy ha a férfiak kívülre került hiperérzékeny belső szerveit éri egy lendületes rúgás? Nem egyszerű. Nem is lesz rá jó válaszunk, de azért akad itt hozzá egy kis tudomány. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hirtelen jött napsütés öngyilkossághoz vezethet

Dívány 2014. szeptember 22., hétfő 21:24

Az ember azt gondolná, hogy napsütés időben mindenkinek jobb lesz a kedve, még annak is, aki depresszióval küzd. Ez azonban nem teljesen igaz, nyáron például sokak számára nehezebb megküzdeni a betegséggel, hiszen ilyen szinte kötelező boldognak, kipihentnek és aktívnak lenni. A Bécsi Orvostudományi Egyetem munkatársai pedig egy merőben új összefüggésre bukkantak rá, és eredményeikről a JAMA Psychiatry szakfolyóirat is beszámolt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért viselkedik megszállottan a kamasz

Sákovics Diana 2014. szeptember 21., vasárnap 10:41

A kamaszok agya a fenőttekénél sokkal érzékenyebb a jutalmakra, ami részben megmagyarázhatja, miért is viselkednek olyan furán. Legalábbis ez a tanulsága annak a közelmúltban megjelent tanulmánynak, amit a Psychological Science című szaklapban publikáltak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maximalistának lenni szívás, örök elégedetlenséggel jár

Kuna Gábor 2014. szeptember 20., szombat 12:02

Ma is elevenen él bennem az a gyermekkori élményem, amikor öt alát kaptam angolból, pedig én voltam az osztályban a legjobb ebből a tárgyból. Pontosam emlékszem rá, hogy kibuggyantak a könnyeim az osztály előtt, rettenetesen elkeseredtem és elöntött az értéktelenség, az érzés, hogy nem vagyok elég jó. Vagy amikor a sikeres egyetemi felvételim után, ahelyett, hogy hátradőltem volna, és élveztem volna a vágyott cél elérésének örömét, csak üresség maradt bennem és annyit tudtam magamban mondani: hogy „pipa, ezt vártuk”. Azon nyomban megjelentek a gyötrő kétségek is. Mert az egy dolog, hogy felvettek, erre mindenki képes, de mi lesz, ha túl nehéznek bizonyul az egyetem, és nem fog sikerülni?

Perfekcionistának lenni nem olyan nagy tragédia – gondolhatjuk, hiszen a tökéletesség iránti vágy ösztökél a minél jobb eredmények elérésére. És valóban, a társadalom is megbecsüli a jól teljesítő maximalistákat, általában honorálja a sikerért tett erőfeszítéseiket. Gyakran a médián keresztül is megerősítő üzeneteket kapunk: „ne elégedj meg azzal, ami van, légy még boldogabb, szebb, sikeresebb”, „ha van jobb, cseréld, le a régit”. A látszólagos előnyök mögött azonban gyakran az örök elégedetlenség béklyói akadályozzák a tökéletességre törekvő embert a boldogág elérésében.

shutterstock 169585907
Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyermekkori molesztálásban a titok a legnagyobb teher

Sákovics Diana 2014. szeptember 19., péntek 20:50

„Pár éve kezdtem emlékezni. Arra, mennyire utáltam a nagyszüleimnél lenni, arra, ahogy elbújok a kertben vagy a házban, arra, ahogy kifutok a szobából, arra ahogy csapdába esem a fürdőszobában, arra, hogy állandóan vetkőzésre biztat, fürdet, simogat, hozzám ér ott. Valahogy a földre kerülök, de nem emlékszem semmire a szőnyeg mintáján kívül. Egyszer, kétszer, évekig? Óvodás voltam, de ez még nem ok, hogy ennyire zavaros legyen az egész. A Jézus kép a falon, ami még mindig ott van nagyanyám új lakásában, ahol rendszeresen rám jön az émelygés” – Lolita, 22 

Ez a történet sok másikkal együtt a Beszélj róla! nevű oldalra került fel, egy olyan honalapra, ahol a gyerekkori szexuális abúzus áldozatai beszélhetnek szabadon traumájukról. A titokról, ami gyerekkoruk óta kísérti őket, a szégyenről, a bűntudatról, a szorongásról, ami ezekből a korai tapasztalatokból fakad. A gyermekkori szexuális bántalmazás következményei közül ugyanis ezek a legrosszabbak. Nem az fáj a leginkább, ami fizikai szinten történik, nem a fogdosás, az aktus, hanem az, hogy együtt kell élni a titokkal, egyedül. Ez az egyik legfontosabb dolog, ami a Tilos Rádión futó pszichológiai műsor, a Teszt és lélek szeptember tizenharmadikai adásából kiderült, ahol Víg Sára pszichológus és Anoni Mara a a Beszélj róla! projekt egyik alapítója, egykori áldozat beszélt a gyerekkori szexuális bántalmazásról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Simán lehet, hogy az ön főnöke is pszichopata

Sákovics Diana 2014. szeptember 18., csütörtök 09:49

Gondolta már azt, hogy a főnöke egy pszichopata barom? Lehet, hogy nem is tévedett. Legalábbis több esély van arra, hogy a felettesei között van valódi, klinikai értelemben vett pszichopata, minthogy az utcán találkozzon eggyel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

De, egy igazi férfi is depressziós lehet

Sákovics Diana 2014. szeptember 17., szerda 21:10

Milyen egy depressziós ember? Szomorú, nyilván. Az orrát lógatja, nincs kedve semmihez, ilyenek. És még? Ki lesz depressziós? Miért? Mit lehet vele kezdeni? Annak ellenére, hogy a depressziós jelzőt a köznyelvben olyan lelkesen aggatjuk az épp rossz passzban lévő társainkra, a betegség természetéről gyakran csak ködös elképzeléseink vannak. Ködösek és sokszor tévesek. Pedig a depresszióval nem árt képben lenni, mert egyrészt ez az egyike a leggyakoribb pszichiátriai betegségeknek (a magyarok 15 százaléka lesz depressziós élete során), másrészt olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint az öngyilkosság, az alkoholizmus, a drogfüggőség és megnövekedett hajlam a különböző testi megbetegedésekre. 

A depresszióval kapcsolatban tehát érdemes ködöt oszlatni és tudást megosztani, amit a The Huffington Post meg is kísérel nemrég megjelent cikkében. Hat tévhit következik tehát a depresszióról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudatos álmodás: győzze le a félelmeit álmában!

Sákovics Diana 2014. szeptember 16., kedd 18:35

„Régebben rengeteget repültem álmomban. Az volt benne az igazán jó, hogy közben tudtam: álmodom. Ha pedig álmodom, mindent megtehetek, így repülni is repülhetek. Összeszedtem az erőm, elrugaszkodtam, és csak repültem a szobámban, ki az ablakon, a kutyasétáltató park felett, meg az iskolámban" – mesélte a minap egy barátom kissé párás szemmel, és lerítt róla, hogy mennyire imádta. A mázlista. Én bezzeg csak a rémálmaim közepette döbbentem rá néha, hogy valószínűleg álmodom, szóval nem kell rögtön szörnyet halni a rettegés okozta szívrohamban. De mégis hogyan lehetséges ez? Honnan tudhatjuk, hogy álmodunk, miközben álmodunk? És még inkább: hogy lehet az, hogy ilyenkor képesek is vagyunk irányítani az álmainkat?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés