EGO

Beképzelteknek áll a világ

Sákovics Diana 2014. szeptember 2., kedd 11:15

Az megvan, mennyire irritálóak tudnak lenni a beképzelt emberek? Azok, akik maximálisan bíznak saját képességeikben és ennek harsányan hangot is adnak? És az is megvan, hogy miközben a közelségük kellemetlen, mégis van bennük valami irigylésre méltó erő és energia? A magabiztosság ugyanis lehengerlő. Annyira, hogy egy új kutatás szerint a legtöbbünk be is dől neki: sokkal tehetségesebbnek tartjuk őket, mint amilyenek valójában. Ez ráadásul nemcsak egy szubjektív ítélet, hanem valami, aminek komoly következményei is vannak, például az, hogy valószínűbben haladnak felfelé a ranglétrán és jutnak vezetői pozíciókba. Ezzel szemben a szerény embereket következetesen alulértékeljük. Igazságtalan egy világ ez, mondom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell jól aludni, elég, ha elhiszi

Sákovics Diana 2014. augusztus 31., vasárnap 18:25

Jól aludni nem egyszerű, különösen zakatoló aggyal, folyamatosan stresszelve, sok alkohol, cigi és gépezés mellett. Egy rosszul töltött éjszaka után pedig nyomottabbak, rosszkedvűbbek és ingerlékenyebbek vagyunk, szóval nem árt megtanulni jól aludni. Vagy legalábbis elhinni, hogy jól aludtunk. Egy fura új kutatás szerint ugyanis már ez is elég ahhoz, hogy jobban működjön az agyunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyötri az élet? Bízzon magában jobban!

Steiner Kristóf 2014. augusztus 30., szombat 19:04

Bizz magadban web

Az önbizalomhiány minden kétséget kizáróan sokak életét megkeseríti, egyebek mellett ennek köszönhetően adjuk fel még azelőtt a céljainkat, hogy egyáltalán megpróbálkoztunk volna a megvalósításukkal. Ha olyan merészen bízna magában mindenki, amilyen előszeretettel sajnálja és ostorozza magát, a világ tele volna sikeres, boldog emberekkel. De saját kis dédelgetett önbizalomhiányunk nem hagyja, hogy felismerjük: valójában önmagunk legvadabb ellenségei vagyunk. A héten megjelenő Bízz magadban című könyvben a Nyitott Akadémia köteteinek hagyományát követve neves pszichológusok és gondolkodók keresik a megoldást arra, hogy miből fakad a „nem vagyok elég jó” attitűd, és hogyan tudjuk felcserélni a “túl kevés vagyok ehhez” hozzáállást a „bámire képes vagyok” állapotára.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másodjára könnyebb félrelépni

Sákovics Diana 2014. augusztus 29., péntek 20:14

Az, aki egyszer már félrelépett, három és félszer nagyobb eséllyel teszi meg ugyanezt legközelebb is, szemben azzal, aki képes volt korábbi kapcsolatában hűséges maradni. Legalábbis ezt állapította meg egy nemrég prezentált tanulmány, melyben majdnem ötszáz, 18 és 35 év közötti amerikait faggattak ki magánéletükről. A vizsgálatból kiderült az is, hogy közel fele azoknak, akik az első kapcsolatukban megcsalták partnerüket, a későbbi párkapcsolataikban is félreléptek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok gépezéstől bénábban kommunikál a gyerek

Sákovics Diana 2014. augusztus 28., csütörtök 19:42

Hány éves kortól gépezhet a gyerek? Mit csinálhat? Mennyit? Ezek a kérdések a legtöbb gyakorló szülő fejében felmerülnek előbb-utóbb. Foglalkoztunk mi is a témával, írtunk arról, hogyan függ össze a túlsúly és az iskolai teljesítmény romlása a gépezéssel, ahogy arról is, milyen előnyök származnak abból, ha az ember gyereke ésszel használja a digitális eszközöket. Szóval úgy tűnik, rengeteg pro és kontra érv létezik gépezés témában, de most egy friss kutatás újra a hátrányok rubrikába húzott egy strigulát.   

shutterstock 126278441
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szex után azonnal aludna? Ezért ne tegye.

Sákovics Diana 2014. augusztus 27., szerda 21:26

Van, aki szex után felpörög, tele lesz energiával, elöntik az érzelmek, csacsogna, játszana, megosztana, és akad, aki teljesen elernyed, és nem vágyik másra, minthogy csukott szemmel, csendesen hümmögve, békés, nyugodt álomba merüljön. Az előbbi verzió nyilván a nőkre, az utóbbi meg a pasikra jellemző. Legalábbis a sztereotípiáink alapján mindenképpen. De vajon mit mond erről a tudomány? Kinek kell az utójáték? És egyáltalán minek? Köszi az összefoglalást, Noam Shpancer professzor!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha szép, akkor egészséges is. Vagy nem?

Sákovics Diana 2014. augusztus 26., kedd 18:29

Szeretjük azokat az embereket, akiknek szimmetrikus az arca. Egyszerűen kellemesnek, megnyerőnek, összességében vonzóbbnak találjuk őket. Ez a megállapítás ráadásul mindkét nemre igaz, függetlenül attól, hogy a nők és a férfiak is más és más furcsaságokra buknak a másik nemnél. De vajon miért olyan vonzó a szimmetria? 

shutterstock 103156979
Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteg lett? Biztos megérdemli.

Sákovics Diana 2014. augusztus 25., hétfő 21:57

A napokban rákban meghalt egy ismerősöm. Épp egyidősek voltunk, kora harmincasok, mindkettőnknél kicsi, alig óvodáskorú gyerek. Nem régóta volt beteg, durván agresszív rák győzte le, az orvosok szinte a kezdetektől széttárt kézzel, sajnálkozva álltak. Gyorsan kiderült, hogy nem lesz mit tenni. De bármennyire is várható volt a halála, bármennyire is tudta és tudatta is ezt a környezetével, az, hogy tényleg megtörtént, letaglózott. Napok óta a legfurább pillanatokban kúszik be a története az agyamba, a gyomrom összeszorul, és átkozottul sajnálom. Őt is, nyilván, de leginkább a gyereket és az itt maradt apukát. Irtó kemény lehet ezt megélni, túlélni, ezzel tovább élni. 

Minél többet kattogott azonban rajtuk az agyam, annál meglepőbb gondolataim támadtak. Azon kaptam magam, hogy nekiálltam nemcsak magyarázatokat, de konkrét okokat is keresni a tragédiára. Azon agyaltam, hogy milyen súlyos, megoldatlan lelki konfliktus lehetett ennek hátterében, hogy vajon milyen életmódot élhetett az ismerősöm, hogy mi lett volna, ha ezt vagy azt másképpen teszi. Vagyis nekiálltam hibáztatni. Nem, nem azért, mert rossz fej vagyok. Egyszerűen nem bírtam elfogadni, hogy a világ ennyire kiszámíthatatlan, ennyire igazságtalan, és biztosítékot akartam, hogy én, de még inkább a fiam, a családom nem kerülhetnek hasonló helyzetbe. Hiszen mind tudjuk, hogy a dolgok nem történnek ok nélkül, hogy mindenki a maga sorsának kovácsa.

Legalábbis sokan hiszünk ebben, és alkotunk véleményt ennek az alapelvnek mentén. És ezzel rengetegszer járunk tévúton. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelmes vagy szexet akar? A szeme megmondja.

Sákovics Diana 2014. augusztus 24., vasárnap 10:33

Az megvan, amikor két ember hosszan és vágyakozva bámul egymás szemébe? És az, ahogy képesek elveszni egymás tekintetében? Annyira nyilvánvaló ilyenkor, mit éreznek, hogy még egy vadidegen is simán levágja: szerelmesek. De tényleg ennyire árulkodó a tekintetünk, vagy ez az egész nem több, mint romantikus sztereotípia? Egy új kutatás szerint az előbbiről van szó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Súlyos beteg a rokona? Az aggódással nem segít.

Kuna Gábor 2014. augusztus 23., szombat 19:39

Amikor többé-kevésbé boldogan és biztonságban éljük a hétköznapi életünket, ritkán gondolunk arra, hogy gyakorlatilag bármikor, bármelyikünkkel történhet katasztrófa. Persze látunk csúnya baleseteket a híradóban, aggódunk az egészségünk miatt, vagy a gyerekünkért, aki elmegy sisak nélkül biciklizni, de a világot mégis biztonságosnak tartjuk. Így aztán akár ránk, akár valamely hozzátartozónkra csap le egy súlyos betegség, a helyzet mindig váratlanul ér bennünket, és a történtek után pánikot élünk át. Biztonságérzetünk egy pillanat alatt eltűnik, „miért pont velem, velünk történt ez meg?” – kérdezgetjük. Ilyenkor rengeteg dogot elveszthetünk: a magunk vagy a szeretünk testi épségét és egészségét, a sértetlenség, és a boldogság érzését, az igazságba és a rendbe vetett hitünket. Ez a rengeteg veszteség pedig szorongáshoz, hirtelen és erősen feltörő negatív érzelmekhez, bénultsághoz vezet. De mit tehetünk, ha egy hozzátartozónkat súlyos baleset éri? Hogyan segíthetünk neki?  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó pillanat nélkül hiába keres párt

Sákovics Diana 2014. augusztus 22., péntek 19:06

A szív hevesebben dobog, a világ felpörög, eufória van, (koszt és alvás nélkül is) végtelen energia, a másik, az a hirtelen különleges másik pedig minden pillanatban ott ficereg az agy szegletében, a legváratlanabb pillanatokban tölti ki az elmét. Az érzelmek hevesen hullámoznak, közben az egész kicsit bizonytalan, kicsit félelmetes, szörnyen gyors és nagyon-nagyon új. 

Egy új, érzelmileg intenzív kapcsolat képes alaposan felborítani a hétköznapok rendjét, összezavarni az életet, felkavarni a hormonokat vagy akár feltépni a régi sebeket. De hogyan jutunk el idáig? Hogyan kezdtünk bele egy új viszonyba? Miért pont abba? Egyáltalán, miért azt az embert választjuk, és vajon hogyan lesz ebből az egészből kapcsolat? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A középkorúak személyisége a legstabilabb

Sákovics Diana 2014. augusztus 21., csütörtök 12:31

A felnőtté válás során gyakran érezzük azt, hogy a lényünk egyre stabilabb. Az értékek bebetonozódnak, egyre jobban megismerjük önmagunkat: a korral egyszerűen szilárdabbá válik a személyiségünk, na. Legalábbis szeretnénk ezt hinni magunkról. Ez azonban messze nincs így. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem biztos, hogy rossz vége lesz, ha az ellentétek vonzzák egymást

Steiner Kristóf 2014. augusztus 20., szerda 18:36

“Legfeljebb egy évet adok nekik!” – súgunk össze első látásra össze nem illő párok láttán. Kifecsegjük a csinos szomszédlányt, aki egy otromba férfival csókolózik a lépcsőfordulóban, viccelődünk az égimeszelő nő és töpszli pasija románcán, a szerény körülmények között élő lányról pedig meggyőződésünk, hogy csakis az érdek hajthatja, ha tehetősebb férfival hozza össze a sors. Pedig a pillanat, amit a kívülálló elkap egy szokatlan szerelmespár életéből, nem ad lehetőséget többre, mint üres ítélkezésre. “Te is más vagy, te sem vagy más” – hirdette a kilencvenes években egy underground kampány a budapesti metrókocsik ablakain. És bár azóta biztosan rengeteg “össze nem illő" pár mondta ki a boldogító igent, miközben reklámfilmbe illő egykori szerelmesek adták be a válókeresetet, azóta se értettük meg: az igaz szeretet nem lát társadalmi különbséget. A szerelem embereket lát, akik szeretnek együtt, egymásért élni. Ettől pedig senki sem foszthatja meg őket gondoskodásnak hitt bíráskodással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fáj a feje? Hagyja abba a kamuzást!

Sákovics Diana 2014. augusztus 19., kedd 16:18

Emlékszik még a Hanta boy című, közepesre sikerült amerikai vígjátékra? Tudja, ez az, amiben a folyton hazudozó ügyvéd (Jim Carrey) a fia születésnapi kívánsága nyomán egy napig kizárólag az igazat képes mondani. Na, ugyanezt a sztorit most eljátszották a valóságban is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, amiért jó néha a pillanatnak élni

Gyulai Bence 2014. augusztus 17., vasárnap 11:12

Ha az ember eltölt egy hétvégét a SUN fesztiválon, aztán a következőt Ozorán, majd a Szigetről hazaesve arról talál egy cikket a Psychology Todayen, hogy miért jó, ha az ember megtanul a pillanatnak élni, akkor onnantól kezdve egyértelmű, hogy mi legyen a következő téma az Ego blog Life Coach sorozatában. Rengeteget merít az ember azokból az élményekből, amikor megszűnik a múlt és a jövő, és csak a jelen számít, de hogy pontosan mit is, azt jobb, ha a profi life coach, Marty Nemko segítségével mondom el, 5 pontba szedve.

Természetesen kell annyi bevezető az egész elé a biztonság kedvéért, hogy ennek a cikknek nem az a célja, hogy bárkit is meggyőzzön, hogy teljesen felejtse el a múltat és egyáltalán ne foglalkozzon a jövővel. Nyilván nagyon fontos, hogy tanuljunk a múltból, és korábbi énünkhöz képest tudjunk fejlődni, és ugyanilyen egyértelmű, hogy esztelenség úgy élni, hogy az ember egyáltalán nem tervez előre. De közben meg az életet akkor éli az ember igazán, amikor az idő dimenziója eltűnik egy-egy végtelen pillanatra. Íme néhány válasz a miértekre és hogyanokra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért büntetjük magunkat

Sáfár Zsófia 2014. augusztus 16., szombat 13:02

Amikor a 13-14. század idején a pestis elterjedt egész Európában, a járványt az emberek Isten büntetésének vélték, ami a rossz erkölcseik miatt sújtja őket. Hogy megtisztítsák lelküket és elhárítsák a halálos betegséget, véres, önostorozó körmenetekkel vezekeltek. A civilizáció fejlődésével már túlhaladtunk azon, hogyostorral a kezünkben vonulva, magunkat ütlegelve várjunk a kiengesztelésre, de ma is megvannak a módszereink az önbüntetésre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért tehette Robin Williams – avagy 5 ok, amely öngyilkossághoz vezethet

Kuna Gábor 2014. augusztus 15., péntek 20:13

Az egész világot megrendítette a népszerű Oscar-díjas színész, Robin Williams halálhíre, aki önkezével vetett véget életének. Milliók tették fel a kérdést: MIÉRT? Hogyan juthatott el odáig a sikeres színész, aki komikusként tömegeknek csalt mosolyt az arcára, és magánéletében is hasonlóan humoros figura volt, hogy öngyilkos legyen? Közismert tény volt, hogy Williams súlyos alkoholproblémákkal és depresszióval küzdött, majd egy visszaesést követően idén júliusban bevonult rehabilitációra, de sajnos nem sikerült megküzdenie saját démonaival. Pedig a depresszió, az addikciók, a mentális problémák, ahogyan a szomatikos megbetegedések sem kímélik a gazdag, sikeres embereket, sőt. A siker, teljesítmény és annak fenntartása legalább akkora stresszel jár, mint a sikertelenség, kudarc. De mégis miért? Mi vezethet olyan fokú elkeseredettségig, hogy egy ember eldobja magától az életét? Azt persze, hogy Robin Williamset mi vezette idáig, nem fogjuk tudni megmondani. Abban azonban segíthetünk, hogy felfigyeljen a jelekre, ha esetleg akad a környezetében olyan, aki foglalkozik a gondolattal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen az éretlen és az érett szerelem

Sáfár Zsófia 2014. augusztus 14., csütörtök 18:19

A “míg a halál el nem választ” egykor 30 évre szóló ígéret volt, de a növekvő élettartam miatt lassan akár 80 évet is leélünk a választottunk mellett - hacsak nem unjuk meg és keresünk mást. “Irreálisnak tűnik azt gondolni, hogy két ember ennyi éven át együtt éljen” - írja Kelly Campbell pszichológus a Psychology Today oldalán. Jó hír azonban, hogy a második – vagy akár harmadik - házasság sokkal kielégítőbb, teljesebb és boldogabb lehet, az éretlen szerelem után jöhet az igazi, holtomiglan-holtodiglan együttlét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért hülyeség az igaziban hinni

Sákovics Diana 2014. augusztus 13., szerda 19:34

Álmokat kergetünk tökéletes kapcsolatokról, a lelki társról, az igaziról. Az esküvőn is szeretjük azt hinni, hogy ez az, ő az, végre megtaláltuk, és mostantól boldogan élünk, amíg meg nem halunk. Pont úgy, mint a mesékben. Sajnos, úgy tűnik, épp ezzel a hozzáállással csesszük el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldog élet hat környezetkímélő szabálya

Sákovics Diana 2014. augusztus 12., kedd 20:09

Boldognak lenni jó. Ez nem nagy bérking, nyilván, az viszont érdekes, hogy úgy tűnik, miközben az ember törekszik a boldogságra a környezetét is kíméli. Legalábbis erre jutott az Amerikai Pszichológiai Társaság számos boldogságkutatással foglalkozó tanulmány áttekintéséből. A kutatás vezetője, dr. Miriam Tatzel hat olyan, a boldog élethez alapvetően szükséges jelenséget azonosított, amik nemcsak a saját életünk, de a környezetünk számára is előnyösek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megbízhatatlannak tűnik? Hallgasson az ösztöneire!

Sákovics Diana 2014. augusztus 11., hétfő 15:48

Megbízhatóság és dominancia. Ez az a két tulajdonság, amit azonnal, már az első találkozás pillanatában levágunk a másik ember arcáról. Ráadásul mindez hihetetlenül gyorsan, egy pillanat alatt megtörténik, már azelőtt, hogy egyáltalán tudatosulna bennünk, hogy benyomásokat szerzünk a másikról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi kell a nőnek az első randin?

Sákovics Diana 2014. augusztus 10., vasárnap 13:11

A pasik odavannak a pirosba öltözött, magas hangon csicsergő csajokért, ha pedig feszültek és éhesek, akkor nagy fenekű nő kell nekik. Ezt már tudjuk. De vajon csak a férfiak nők iránti vonzalmát befolyásolják fura dolgok? Nyilván nem. Összeszedtünk néhány meglepő tényt arról, mi is kell a nőnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ismeri fel simán a narcisztikus embert

Sákovics Diana 2014. augusztus 9., szombat 14:26

Azt már tudjuk, milyen egy narcisztikus, saját maga iránt szélsőségesen érdeklődő, hiú és egoista ember, ahogy azt is, mennyire kemény vele együtt élni. Adtunk tippeket arra is, hogyan ismerheti fel, ha narcisztikus emberrel sodorja össze az élet, és persze jó tippeket adtunk. Ahogy mindig. Most azonban a pszichológusok egy új, az eddiginél sokkal gyorsabb és egyszerűbb narcizmusszűrű módszert dolgoztak ki, ami ráadásul roppant hatékony is. Kíváncsi rá? Kapaszkodjon meg. Ha tudni akarja, hogy valaki narcisztikus-e, kérdezze meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A déjà vu csak egy átmeneti zavar az agyban

Sákovics Diana 2014. augusztus 8., péntek 21:00

Hirtelen jön, gyors, intenzív érzés, valahonnan mélyről, a gyomorból érkezik és szinte lebénít. Mintha villám csapna belénk, ott a felismerés, hogy ez már megtörtént, ezt a pillanatot már átéltük, már láttuk, hallottuk, éreztük valahol. Pontosan ugyanígy. Aztán ahogy érkezik, úgy el is múlik, de a nyoma még percekig bennünk marad. Ez a déja vu, és nagy valószínűséggel ön is találkozott már vele. De mi ez? Honnan jön? És egyáltalán, van erre bármilyen tudományos magyarázat? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők szivárványt pukiznak

Steiner Kristóf 2014. augusztus 7., csütörtök 13:18

Néhány napja jött velem szemben a Facebookon egy gif, amin egy a hasát fájlaló lány egy gigantikus sugár szivárányt ereszt ki a hátsóján, majd mindezt egy pillangó követi. A cím így szólt: "Ezért nem pukiznak a lányok." A kép alatti hozzászólásokat olvasgatva szembesültem vele: sok férfi számára nemhogy vonzó, de egyenesen bosszantó, ha egy nő képtelen elfogadni, hogy nem Barbie-ból van. Fura egy értékrend, mi? A társadalmunk felnevelt egy generációt, amely számára az izzadt, szőrös pasi szexi, ám egy lány hasonló kvalitásokkal még a sarki kisboltig és szényenkezve menne le. Talán itt az ideje, hogy kicsit helyre rakjuk a prioritáslistánkat - persze anélkül, hogy átesnénk a ló túloldalára... 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés