EGO

Ezért jobb szinglinek maradni, mint beleugrani egy pánikkapcsolatba

Sákovics Diana 2014. november 15., szombat 19:50

A meséknek hála már kora gyerekkorunkban belénk ég, hogy a történetek vége mindig a házasság, meg boldogan élünk, míg meg nem halunk. Gyerekkorunktól a fiatal felnőttkorig a megállapodás, a párválasztás, a családalapítás irányába terel minket a kultúrától kezdve a politikai intézkedéseken át a nagymamáig minden, és nincs is ezzel semmi gond, hacsak nem lesz ez az életfeladat egy ponton túl nyomasztó teher, valami, amit meg kell tenni, valami, ami nélkül nem érezzük magunkat jól, sikeresnek, egésznek. 

Ez a pont viszont a korral előrehaladva egyre valószínűbb, hogy egyszer mindenkinél eljön. Ketyegő biológiai óra, családalapításban elmerült barátok, öregedő felmenők, egyre erősödő társadalmi nyomás, és máris jön a pánik, a kétségbeesés. Na, ekkor lehet óriási hibákat elkövetni: feleslegesen nagy áldozatokat hozni egy kapcsolatért, beérni egy nem megfelelő párral, benne ragadni rossz kapcsolatokban. Összeszedtük, miért is érdemes ennek a késztetésnek ellenállni. (Köszi a tippeket, Greater Good!)

Távolról sincs vége, olvasson még »

45 fölött már az élet is sokkal rosszabb

Sákovics Diana 2014. november 13., csütörtök 15:34

Hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel? Egy friss nemzetközi kutatás szerint minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé. Legalábbis ez igaz az ex-szovjet kelet-európaiakra, sőt, ránk, magyarokra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keveset alszik, és még fel is ébred, ez az ön baja

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2014. november 12., szerda 19:20

Jól aludni fontos. Nemcsak a hangulatunk, az empátiánk, a figyelmi kapacitásunk és a teljesítményünk, de hosszú távon az egészségünk és az életkilátásaink szempontjából is. Egy fura kutatás szerint egyébként úgy tűnik, már az is sokat segít a másnapi teljesítményünkön és a hangulatunkon, ha elhisszük, hogy jól aludtunk. Hát, az alváskérdőívünk kitöltői nem ezt hiszik. Sőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segíthet a meditáció a mellrákos betegeken

Sákovics Diana 2014. november 11., kedd 18:49

Kanadai kutatók először bizonyították, hogy a meditáció egy konkrét típusának rendszeres gyakorlása sejtszinten is pozitívan befolyásolja a mellrákos nők állapotát. A pszichológiai kutatások már korábban is kimutatták, hogy jótékonyan hat a lelkünkre a meditáció, a testedzés, sőt, pusztán már az is, ha megoszthatjuk valakivel a problémáinkat – így pedig segítenek megküzdeni a fizikai gondjainkkal is. Most azonban egy kutatócsoport azt is bebizonyította, hogy ezek a tevékenységek a testünkre is hatnak. Pontosabban a génjeink állapotára.

shutterstock 167027156
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindegy, mit mozog idősen, az agyának jó lesz

.syl. 2014. november 10., hétfő 18:13

Tudjuk jól, hogy nemcsak a fizikai és lelki egészségnek, de az agynak is jót tesz a mozgás, sőt, már egyszeri, húszpercnyi kemény edzés segít abban, hogy rögzüljenek az éppen megtanult dolgok. Most pedig egy friss, idősek körében végzett kutatásból az is kiderült, hogy nemcsak bizonyos mozgásformák, hanem bármely sport, mozgás jót tesz az öregedő agynak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretőjére cserélte a férjét? Rossz hírünk van.

Sákovics Diana 2014. november 9., vasárnap 22:43

Az ember él egy kapcsolatban, hűtlen lesz, lelép, majd járni kezd új partnerével. Nem egy extra sztori, szappanoperát például teljesen felesleges lenne rá építeni. De vajon azok a kapcsolatok, amelyek hűtlenséggel indultak, ugyanolyan boldoggá tehetik az embert, mint a tiszta lappal indított viszonyok? Nyilván esete válogatja, de egy friss kutatás szerint erre a kérdésre az emberek általában nemmel válaszolnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

40 évesen, friss szakmával nem kellek senkinek

Steiner Kristóf 2014. november 8., szombat 21:22

Vannak, akik egy életen át kreatív szakmára vágynak, ám ahogy Csehov három nővére sosem utazik el Moszkvába, úgy ők sem mernek dobbantani egy lélekölő munkahelyen. Mások elhatározzák, haladéktalanul kilépnek a kilátástalannak tűnő, ingermentes életből, és egy hét múlva Berlinben keresnek lakást. És persze van a középút: amikor alapos tervezés és megfontolás után, racionális léptekben haladunk az új célok felé. A Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére egy olyan olvasónk írt, aki az utóbbi tábort erősíti, ám aggódik, hogy a várva várt siker egyelőre nem érkezett el. Legalábbis nem pont úgy, ahogy ő várta volna.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 jel, ami elárulja, ha hazudnak önnek

Sákovics Diana 2014. november 7., péntek 15:33

Hazudni néha muszáj. Pontosabban kegyesen füllenteni, azt muszáj. Ezzel tesszük ugyanis könnyebbé, vidámabbá az emberi kapcsolatokat, így nem bántunk meg senkit percenként, így távozhatunk elégedettebben egy-egy beszélgetésből. Persze, ezek a kedves kamuzások csupán negyedét teszik ki annak az átlagosan kétszáz apró hazugságnak, amiket egy nap alatt kiejtünk a szánkon. A maradék százötven csúsztatás már sokkal önzőbb okokra vezethető vissza, így az sem árt, ha észrevesszük, mikor próbál átvágni a másik. De vajon észrevesszük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem elég, hogy rossz, még sokáig is tart – mi az?

Sákovics Diana 2014. november 5., szerda 15:06

Na, melyik a legtovább tartó érzelem? Melyik az az érzés, ami mindenünket elönti és a leggyorsabban elillanó érzésnél 240-szer hosszabb ideig tart? Az öröm? Nem! Az elégedettség? Dehogy! Már miért is lennénk ennyire mázlisták? A szomorúság, az tart mindennél tovább. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amiből kiderül, sokáig tart-e a kapcsolata

Sákovics Diana 2014. november 4., kedd 14:21

Azt már tudjuk, hogy a szerelem akkor tart ki hosszan, ha van rajongás, szenvedély, függetlenség és képesek vagyunk a kapcsolatot az önkiteljesedésünk, az önmegvalósításunk részének tekinteni. De vajon honnan az ördögből tudhatnánk, hogy melyik kapcsolatban juthatunk el idáig? Honnan tudhatjuk, hogy melyik kapcsolat lesz hosszú életű? Kutatások persze ezekre a kérdésekre is keresték már a választ, és a Psychology Today most össze is szedte, hogy melyik az az öt faktor, ami biztosan befolyásolja egy kapcsolat jövőjét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért viszket jobban, ha vakarja

Sákovics Diana 2014. november 3., hétfő 18:32

„Anyu, nagyon viszket!" – mondja sírós hangon a háromévesem, és veszettül vakarja a karján a szúnyogcsípést. „Ne vakard drágám, csak még rosszabb lesz!" – mondom el ezredszerre anyám hangján, aki valószínűleg a nagyitól hallotta, szóval lehet, hogy inkább a dédi hangján mondom. És persze, tudom, tudom, hogy igaz, az én bőröm is megnyugszik egy idő után, ha nem piszkálom azt a fránya csípést, de mégis kicsit bizonytalanul állítom mindezt a gyereknek, mert milyen agyament dolog már, hogy a viszketést nem szabad vakarni. Miért nem szabad? Miért viszket jobban a vakarástól? Miért nem enyhíti inkább tartósan a diszkomfortot? És miért enyhíti egyáltalán rövid időre? Hála az amerikai tudósoknak, már ezt is tudjuk. A szerotonin, az tehet róla. 

shutterstock 164081030
Távolról sincs vége, olvasson még »

Skizofrénia: amikor az érzelmek hasadnak, nem a személyiség

Sákovics Diana 2014. november 2., vasárnap 20:16

„Magyarország Európa egyik legszomorúbb, a világ egyik leginkább boldogtalan országa. A lakosság közel 10 százaléka saját véleménye szerint depressziós vagy más mentális zavarral él, hét százalékunk szed antidepresszánsokat szorongás vagy depresszió miatt, az öngyilkosságra való hajlandóságban pedig európai összevetésben is kiemelkedők vagyunk“ – írta blogján a TASZ. 

A Társaság a Szabadságjogokért októberben egy online kampányt nyomott, melynek célja az volt, hogy reálisan ábrázolják a mentális problémával élő embereket, hogy ne az ön- és közveszélyes őrjöngő elmebeteg vagy a retardált szerencsétlen képe éljen róluk a népben, inkább a sajátos nehézségeik ellenére is érző, gondolkodó, szerethető lényeké. Nagyjából erről szólt fiktív karakterük, Bálint három héten át futó oldala, ami azt mutatta meg, hogy milyen egy gyógyszerekkel kezelt skizofrén bőrében létezni a hétköznapokban. A posztokból, kommentekből úgy tűnt, hogy a skizofréniáról számos tévhit él a fejekben, így most összeszedtünk néhány dolgot, amit feltétlenül tudnia kell erről a mentális állapotról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

El fogok válni. Fájni fog?

Kuna Gábor 2014. november 2., vasárnap 08:40

Manapság a házasságok több mint fele válással végződik, mindannyiunk családjában, baráti körében vannak olyanok, akik már túl vannak rajta. Ma már nem olyan erős már a gazdasági kényszer sem, és ha nem is könnyen, de egy egyedülálló szülő is meg tud élni a gyermekével. Csökkenőben a társadalmi stigmatizáció is, nem fognak, vagy legalább nem annyira fognak megszólni, megítélni minket érte, mint régen. A válás lehetősége tehát kimondva vagy akár kimondatlanul mindig ott van egy házasságban. Lehet, hogy most jól érezzük magunkat, elégedettek vagyunk, de bármikor elválhatunk, ha ez a jövőben megváltozna. Ha nem házasságról, hanem kevésbé formális, élettársi kapcsolatról beszélünk, akkor ez még könnyebbnek tűnik. Néha talán fenyegetőzni is szoktunk ezzel, még ha a veszekedés hevében nem is gondoljuk igazán komolyan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A barátom megbolondult. Mit tehetek?

Sákovics Diana 2014. október 31., péntek 15:53

A furán öltözött néni, aki a buszon ülve megállás nélkül motyog maga elé. A szomszéd, aki folyton Bélával, a nem létező fickóval veszekszik fejhangon sipítva. A volt osztálytárs, aki a véletlen találkozáskor riadtan nézeget körbe-körbe, aztán valami világméretű összeesküvésről hadar és amikor előkapjuk mobilt, ő pánikba esve rohan el. 

Nem kell hozzá sem tapasztalat, sem szaktudás, hogy tudjuk: ők nincsenek jól. Valami történt velük, valami, ami elszakította őket a valóságtól, valami, amitől egy saját világ kerekedett köréjük. Ezt a valamit pedig pszichózisnak hívják. Egy pszichotikus ember közelében lenni általában kényelmetlen, félelmetes, leginkább azért, mert a legtöbbünknek fogalma sincs, hogy mégis hogyan kellene ilyenkor viselkednünk. Mit mondhatunk és mit nem? Mit ért abból, amiről beszélünk? Mivel segítünk és mivel rontunk az állapotán?

shutterstock 119053735

Ezek a kérdések nyilván teljesen lényegtelenek akkor, ha messziről elkerüljük furán viselkedő embertársainkat, de vannak helyzetek, amikor ez nem opció. Például akkor, ha egy rokonunk, barátunk, ismerősünk kerül ilyen helyzetbe, vagy éppen akkor, amikor egyértelmű, hogy a másiknak segítségre van szüksége, és ezt a segítséget épp csak mi tudjuk megadni. Azért, hogy az ilyen szituációkban se álljunk lefagyva és a következményektől rettegve, összeszedtük, hogy mégis milyen egy lelki (vész esetén pedig a gyakorlati) elsősegély pszichózis esetén. Köszi, Schizophrenia Bulletin! Köszi, Mind Hacks!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Na, ezért ne mutogassa többet a nyaralós fotóit!

Sákovics Diana 2014. október 29., szerda 20:45

Mindig utáltam mások nyaralós fényképeit nézegetni. Utálom az alapos, részletes élménybeszámolókat, a videókat, a 139. „én és az érdekes épület” témájú fotókat. Utálom, és egy kicsit mindig szégyellem magam miatta. Pontosan tudom ugyanis, hogy a másik azért mutogatja, meséli, magyarázza, mert számára szuper élmény az az utazás, mert olyan különleges dolgokat élt át, amiket nagyon szeretne átadni, megosztani valakivel, akit egyébként eléggé kedvel. Tudom, hogy a másikat ez hajtja, de ebből sajnos hozzám semmi nem ér el. Én az összes empátiámat bevetve sem érzem ugyanazt, amit ő, nem ájulok el a fényképeken visszaköszönő tájtól, nem ragad rám a tengerpartos-pálmafás hangulat a fotelban ücsörögve. Sokáig azt hittem, hogy másokhoz képest ebben egyszerűen rossz fej vagyok, de szerencsére most egy friss kutatás helyre tette ezt az egész ügyet. Most már biztosan tudom, hogy rossz fej vagyok, de legalább nem vagyok egyedül. 

shutterstock 220670302
Távolról sincs vége, olvasson még »

A visszafogott piálás jót tesz az időskori memóriának

Sákovics Diana 2014. október 28., kedd 21:46

Hallottuk már eleget, hogy a sok piálás nem tesz jót a memóriánknak, sőt, tudjuk azt is, hogy gyorsabban hanyatlanak a kognitív képességei azoknak a középkorú férfiaknak, akik napi 2-3 pohár sörnél vagy bornál többet fogyasztanak. Most azonban úgy tűnik, az agyunknak az sem mindegy, hogy milyen életkorban mennyi alkoholt iszunk. Nyugdíj után például a mértékletes ivás kifejezetten jót tesz a memóriának. Persze csak akkor, ha szeretnénk sztorizgatni az életünkből.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó élményhez keressen partnert, a rosszhoz inkább ne

Sákovics Diana 2014. október 27., hétfő 16:06

Az élmények intenzívebbé válnak, ha valakivel osztozunk bennük. Mindegy, hogy ismerjük-e az illetőt vagy nem, hogy beszélgetünk-e közben vagy sem, hogy jó-e, amit átélünk vagy iszonyú: a lényeg, hogy a közösen megélt pillanatok érzelmileg mindenképpen hevesebbek, mint ugyanazok a helyzetek egyedül. Legalábbis ezt állítja egy friss kutatás

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sikítva ébredek, mert azt álmodom, rám ereszkedett egy pók

Kuna Gábor 2014. október 25., szombat 19:02

Okozhatja azt egy pók, a magasság vagy a repülés, félni természetes dolog, de ha az a félelem túl erős, ha a pánikig fokozódik, akkor gond van. Szeptemberben megjelent, fóbiákról szóló írásunkra nagyon sok olvasói levelet kaptunk, ez is jelzi, hogy a probléma sokakat érint. Különböző dolgoktól, pókoktól, sötétségtől, ismeretlen emberektől rettegnek levélíróink, de abban mégis hasonlítanak, hogy elegük lett ebből a helyzetből, és megoldást, segítséget keresnek. A pszichológus pedig válaszol. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen, amikor valaki jófejségből köcsög

Sákovics Diana 2014. október 23., csütörtök 16:22

Az empátia csodálatos dolog. Lehetővé teszi számunkra, hogy beleéljük magunkat a másik helyzetébe, hogy megérezzük, átvegyük az érzéseit, és ezzel is közelebb kerüljünk társainkhoz, szorosabbra húzzuk a köztünk lévő kötelékeket. Ráadásul empátia nélkül nem élveznénk a focimeccseket, és nem mulathatnánk azon sem, hogy mennyire ragadós dolog az ásítás. Szóval, az empátia jó, az empátia klassz. Csak éppen nem mindig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pasik jobban járnak a hosszú távú kapcsolattal

Sákovics Diana 2014. október 22., szerda 11:18

Hideg evolúciós szempontból nézve a férfiak számára nem feltétlenül előnyös dolog hosszú távú párkapcsolatban élni. Simán választhatnák ugyanis azt, hogy szanaszét szórják a génjeiket a világban, csinálnak egy rakás gyereket, és nem törődnek semmi mással. Persze választhatják azt is, hogy kitartanak egy nő mellett és részt vesznek szépen az utódgondozásban, védik, támogatják a gyerekeket, vagyis kevesebb utódot nemzenek, de velük biztosra mennek. Mindkét stratégia létezik és működik, de vajon melyik a jobb a férfinak? Melyik növeli leginkább a férfi életminőségét, élettartamát? Hát, a hosszú távú elköteleződés, az. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ugye, ön is jobban vezet az átlagnál?

Sákovics Diana 2014. október 21., kedd 19:55

A pszichológiában az a legklasszabb, hogy minden emberi viselkedésben, megnyilvánulásban jelen van, hogy minden emberekkel kapcsolatos dolog könnyebben érhető általa, és hogy minden helyzethez hozzá tud adni valamit. Nincs ez máshogy az autóvezetés esetében sem.

Azt már tudjuk, hogy az utakon néhanapján mind szörnyen bukók tudunk lenni, ahogy azt is, milyen veszélyesek vagyunk a volán mögött kialvatlanul. Most jöjjön öt érdekesség az elmúlt évek közlekedéspszichológiai kutatásinak eredményeiből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dermedtséggel kezdődik, aztán jön az üresség és a harag

Sákovics Diana 2014. október 20., hétfő 20:49

„Bármilyen paradoxonnak is tűnik, de a gyász mindig az életről szól, arról, hogyan tudunk tovább élni a fájdalom után, hogy hogyan tudjuk elfogadni saját halandóságunkat.” Ez volt az egyik legfontosabb állítás, amit Révész Renáta Liliána pszichológustól tanultunk. A Tábitha-ház gyásztanácsadóját, és gyászolók segítésével foglalkozó Napfogyatkozás Egyesület alelnökét arról kérdeztük, mit élnek át az emberek, amikor elveszítik szeretteiket, hogy hogyan segítheti gyászukat a környezet, és hogyan a sorstársközösség.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sikeres házasság titka az olcsó esküvő

Sákovics Diana 2014. október 19., vasárnap 17:33

Eddig azt hittük, hogy a sikeres házasság titka az egymás iránti rajongás, a szenvedély, a függetlenség megtartása és az, hogy a kapcsolatot az önmegvalósítás részének tekintjük. Pedig nem is. A sikeres házasság titka, hogy a házasságkötés előtt legalább három évig járunk partnerünkkel, hogy legyen pénzünk, de ne akarjunk nagy esküvőt, hanem ússzuk meg olcsón és semmiképpen ne hagyjuk ki a nászutat. Legalábbis ez derül ki 3000 amerikai házaspár kapcsolatának statisztikai elemzéséből. A The Atlantic-ban közölt kutatásban arra keresték a választ, hogy a jövedelem, a vallás, a külsőségekhez és a pénzhez való hozzáállás, valamint a házasságkötés körülményei közül van-e bármi, ami együtt jár a későbbi válással. Nyilván volt.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináljon viccet a saját nyomorúságából!

Sáfár Zsófia 2014. október 18., szombat 19:11

Ha önnek jó a humorérzéke, az egyrészt arra utal, hogy szereti és megérti a humort vagy annak bizonyos fajtáját, másrészt arra, hogy hajlamos a viccelődésre vagy szeret poénos történeteket mesélni. Egy-egy poénos elszólás megkönnyítheti a flörtölést, nehéz helyzetekben oldja a feszültséget, és akár egy tárgyalás során is bevágódhat az ügyfeleknél egy jó viccel vagy önironikus megnyilvánulással. Persze, csak akkor, ha jól időzít, illetve ha a beszélgetőpartnerhez és a helyzethez illő humorfajtát választja. A sértő, agresszív vagy érthetetlen poénokkal ugyanis csak a környezete ellenszenvét fogja kivívni.

shutterstock 145004602
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerre használ sokféle kütyüt? Akkor ezért dühöng annyit.

Sákovics Diana 2014. október 16., csütörtök 17:35

Mindig irigyeltem azokat, akik képesek egyszerre több dologra koncentrálni. Nekem soha nem ment. Annyira nem, hogy még gépelni sem tudok rendesen, ha közben olyan zene szól, amiben énekelnek. Zavar, ha a tévé háttérzajként megy, miközben netezek, és nem, egyáltalán nem szabad hozzám szólni, ha éppen telefonon beszélek, mert azonnal elvesztem a fonalat, mindkét irányban. Béna, mi? Én is azt hittem. De így legalább senki sem vádolhat meg azzal, hogy képtelen vagyok kontrollálni az érzéseimet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés