EGO

Magas sarok = cukibb pasi

Sákovics Diana 2014. december 5., péntek 17:37

A kutatásoknak köszönhetően azt már tudjuk, hogy a férfiak nők iránti vonzalmát a legfurább dolgok képesek befolyásolni, például az sem mindegy, hogy éppen mennyire éhesek vagy mennyi pénzük van. Az meg kontrollált klinikai vizsgálatok nélkül is megvan, hogy a pasik buknak a magas sarkúra. De vajon befolyásolja-e a nőkkel szembeni viselkedésüket a magasan ringó csípő? Naná.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Marad a magány és a bánat, mert senki nem segít kimászni a mocsárból

Sákovics Diana 2014. december 4., csütörtök 14:41

Mentális betegséggel élni kemény. Nemcsak azért, mert maga a betegség nehezíti meg a létet, hanem mert a társadalom, mi, emberek állunk furán, empátia nélkül a betegekhez. Nemrég írtunk arról, mennyire abszurd lenne éppen így kezelni a testi betegségben szenvedőket, hogy nyilván soha eszünkbe sem jutna egy levágott kezű embertől elvárni: nézőpontváltással oldja meg a problémáját. Persze, ez a hozzáállás az emberek többségénél nem az alapvető rosszfejségben gyökeredzik, inkább abból ered, hogy nagyon keveset tudnak arról, milyen lehet mentális betegként élni, hogy mit jelent ez valójában, odabent, legbelül. 

Korábbi cikkünkre számos levél, kemény történet érkezett, amelyek számunkra nemcsak sokkolóak és meghatóak voltak, de segítettek abban is, hogy jobban megértsük, milyen lehet depresszióval és pánikbetegséggel együtt élni. Hátha önnek is segítenek majd. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze végig a szokásait, ha időhiánnyal küzd!

Sákovics Diana 2014. december 2., kedd 18:44

polgar nati-460x420

„Vágyunk az időre, birtokolni szeretnénk azt, holott legfeljebb jól-rosszul csatlakozni tudunk hozzá, táncolni vele. Amikor az idő pénz alapvetés uralja egy társadalom mindennapjait, akkor ez az axióma észrevétlenül beszivárog a magánéletbe, és meghatározó szerephez is jut benne “ – áll a december 3-ára tervezett Dancing with the Time elnevezésű konferencia oldalán. A legtöbbünk életében az idő kritikus és központi elem, nemcsak akkor, amikor a határidő lejárta előtt egy órával vadul gépelünk, amikor az iskolába menet beragadunk a gyerekkel a dugóba, vagy amikor a párunkkal sopánkodunk azon, bárcsak lenne néhány nyugodt óránk kettesben. Az idő mindent meghatároz a munkánktól a magánéleten át a pihenésig. És sokszor van belőle kevés. Nagyon kevés. 

Polgár Natáliával, a konferencia egyik szervezőjével és háziasszonyával, business és executive szabadúszó coachcsal beszélgettünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rossz házasságban tönkremegy a szív. Szó szerint.

Sákovics Diana 2014. december 1., hétfő 13:20

A pszichológusok már tudják egy ideje, hogy a lelki és a fizikai fájdalom az agyunkban egy tőről fakad, hogy sok ponton azonos neurobiológiai, idegi alapokon nyugszik, hogy egy csípős megjegyzés felér egy pofonnal. Nem véletlen, hogy belebetegszünk a szakításba. Ahogy nem véletlen az sem, hogy boldogtalan embernek megszakad a szíve. Hogy mindez csupán képletes lenne? Nem úgy tűnik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kíméletlen őszinteség, ez kell az önismerethez. És mi még?

Sákovics Diana 2014. november 30., vasárnap 21:35

Önismereti csoport. Személyiségfejlesztő tréning. Könnyű ilyen hirdetésekbe belefutni mostanság, de vajon mik ezek? Tényleg érdemes sok tízezer forintot fizetni csak azért, hogy jobban megismerjük önmagunkat? Miért tudná jobban más, hogy kik vagyunk mi, mint mi magunk? Van-e egyáltalán emögött bármiféle tudományos bizonyíték, vagy csak arról szól az egész, hogy boldogabb jövőt ígérve lenyúljanak egy rakás pénzzel? Ez utóbbira mondjuk csak a konkrét tréning ismeretében lehet válaszolni, de a többi kérdést igyekszünk tisztázni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp, hogy az ex tényleg jó barát maradjon

Steiner Kristóf 2014. november 30., vasárnap 18:56

A napokban utazott haza Budapestre jó barátom és egyben exem, Zsolti. Nem ez volt az első eset, hogy nálunk vendégeskedett: sőt, hét és fél évvel ezelőtti szakításunk esztendejében már (ismét) együtt karácsonyoztunk, mint új, alternatív család. Ha ön azt hiszi, hogy nem lett volna min egymás torkának esnünk, akkor téved: egyszerűen átláttuk, hogy ha fennakadunk a tipikus exparákon, örökre elveszítjük egymást. Ennél pedig sokkal többet jelentünk egymásnak. Miután kiposztoltam néhány közös képet a Facebook-oldalamra a tel-avivi kalandjairól, számos levél futott be hozzám, melyben azt kérdezték tőlem: ez mégis hogyan lehetséges. Hát, így. Minden társadalmi séma ellenére az exet utálni vagy közönyösen kezelni, esetleg kibeszélni a háta mögött egyáltalán nem kötelező. Íme 7 praktikus tipp arról, nekünk hogyan ment az átállás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pszichológia megmondja, mi a hatékony fogyás titka

Sákovics Diana 2014. november 28., péntek 20:42

„Mindenkinek – minden egyes embernek – a környezete határozza meg, hogy mennyit eszik. Nem az éhség miatt eszünk túl sokat, hanem a család és a barátok, a csomagolás és a tányérok, a nevek és számok, a címkék és fények, a színek és gyertyák, a formák és illatok, a figyelemelterelés és a távolság, a  konyhaszekrények és az ételtárolók miatt” – állítja könyvében Brian Wansink, a Cornell Egyetem gasztropszichológusa. Wansink mókás kísérleteiben tucatszám bizonyítja, hogy étkezési szokásaink sokkal inkább függnek a külső körülményektől és az aktuális érzelmeinktől, mint a testünk valós igényeitől. 

Wansink egyik legütősebb felfedezése az, hogy a legtöbben simán képesek vagyunk 20 százalékkal növelni illetve csökkenteni a kalóriabevitelünket anélkül, hogy észrevennénk. Ez pedig 4,5 kilót jelent évente. „Ha túl keveset eszünk, azt észrevesszük. Ha túl sokat eszünk, azt is. De van egy kalóriaterjedelem – az észrevehetetlen különbözet – ahol jól érezzük magunkat, ahol fel sem tűnnek az apró különbségek. Nem érezzük az eltérést 1900 és 2000 kalória között, ahogy nem érezzük 2000 és 2100 kalória között sem, de egy év alatt ez az észrevehetetlen különbözet 4,5 kiló pluszt vagy mínuszt jelenthet a testsúlyunkban.” És min múlik az, hogy merre áll a mérleg nyelve? Naná, hogy a körülményeken. A legfontosabbakat pedig Wansink kutatásai nyomán a Barking Up The Wrong Tree nevű blog most össze is szedte.

shutterstock 115386880
Távolról sincs vége, olvasson még »

Féltékeny? A hiba valószínűleg önben van.

Sákovics Diana 2014. november 27., csütörtök 15:16

Tudjuk, hogy a párkapcsolatban élő férfiak 98, a nők 80 százaléka rendszeresen szokott fantáziálni arról: lefekszik a partnerén kívül mással is. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki félre is lép, de az biztos, hogy az emberek jelentős része élete során csalta már meg valamelyik partnerét.Tudjuk azt is, hogy a terapeuták szerint 45 éves kor alatt az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma a féltékenység. De vajon a két jelenség között van összefüggés? Tényleg azért vagyunk féltékenyek, mert okunk van rá? Bármilyen logikusnak is hangzik, a kutatások szerint nem így van. Legalábbis nem mindig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amiben a depressziósok jobbak

Sákovics Diana 2014. november 26., szerda 17:59

A depresszió rossz. A szomorúságra, ürességre, közönyre és a többire nyilván senki sem vágyik, akinek meg van, szabadulna tőle. Pedig úgy tűnik, hogy a depressziónak nemcsak sötét oldala létezik. Oké, érzelmileg nyilván csak az létezik, de az ember gondolkodására van pozitív hatása. Méghozzá több is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Depressziós? Szedje már össze magát!

Sákovics Diana 2014. november 24., hétfő 14:38

Hiába tartoznak a leggyakoribb betegségek közé a mentális zavarok, valahogy az egész kérdéshez furán állunk hozzá. Hajlamosak vagyunk betegségéért a beteget hibáztatni, azt várni, hogy önerőből oldja meg a problémáját. Ráadásul sokszor nem is valódi betegségnek tekintjük a mentális zavarokat, hanem egyfajta gyengeségnek, hisztinek, valaminek, ami majd elmúlik, amivel foglalkozni is felesleges, ami amúgy is bizarr és szégyellni való. Ennek a hozzáállásnak azonban komoly következményei vannak a mentális betegségekkel élők számára: az amúgy is nehéz helyzetükben nem kapják meg azt társas támogatást, azt a segítséget, amire a leginkább szükségük lenne. Kapnak helyette lelkiismeret-furdalást, muníciót az önostorozásra, kapják a magányosság, az elszigeteltség érzését. 

De vajon mi történne akkor, ha ugyanígy bánnánk azokkal is, akiknek a teste beteg? A Robot Hugs csodálatos képregényben válaszolta meg a kérdést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a legjobb pszichés diétastratégia

Sákovics Diana 2014. november 22., szombat 16:28

Az nem újdonság, hogy az érzelmi állapotunk befolyásolja, hogy miből mennyit eszünk. Rossz kedvünkben például jobban kedveljük a hizlaló kosztot, a könnyen felszívódó szénhidrátokat, a finomított cukrot, a junk foodot, míg akkor, ha pozitívak vagyunk és a jövőre fókuszálunk, előszeretettel választunk inkább egészséges ételeket. Nem meglepő az sem, hogy fogyni csak tudatosan, az étkezési szokásainkra, a bevitt tápanyag mennyiségére és minőségére odafigyelve lehet. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak ezekre érdemes fókuszálnunk, hanem az ételekkel kapcsolatos érzelmeinkre is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Aki beszél róla, úgysem lesz öngyilkos"

Sákovics Diana 2014. november 21., péntek 17:03

Magyarországon évente 25 000 öngyilkossági kísérlet van, naponta átlagosan heten követnek el öngyilkosságot. Nálunk az öngyilkosok aránya más országokhoz képest magas, világviszonylatban ott vagyunk az első tíz ország között. De bármilyen gyakori is ez a jelenség, közben félelmetes és misztikus, még a természetes halálnál is erősebb tabu. Nem véletlen, hogy rengeteg téves elképzelés él róla a fejekben. Összeszedtük a leggyakoribbakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok zsír lassítja az öregedést

Sákovics Diana 2014. november 20., csütörtök 19:37

A kutatók már pedzegetik egy ideje, hogy a zsírfogyasztás mégsem az ördögtől való. Kiderült például, hogy a zsírszegény diéták vége az elhízás és a betegség lehet, ahogy az is, a zsírfogyasztásunk macerálása nélkül is klasszul le lehet fogyni. Most úgy tűnik, hogy a sok zsír fogyasztása nemcsak rosszat nem tesz, de kifejezetten hasznos is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irritálja a GPS hangja? Ne állítsa át!

Sákovics Diana 2014. november 19., szerda 16:07

„Újratervezés! Fordulj vissza, ahol lehet! Túl gyorsan mész!” – közli a GPS néha rezignáltan, néha lekezelően, néha számonkérően. Persze, a GPS-hangnak sem kell feltétlenül irritálónak lennie, ma már számos eszköznél van választási lehetőségünk, beállíthatjuk, hogy férfi vagy nő, esetleg hülye hangú celeb irányítson minket. (Mondjuk, egyik megoldás sem olyan kedves, mint ez.) De vajon számít ez? Hatással van az utazásunkra az, hogy milyen hangon beszél egy kütyü? Úgy tűnik, igen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kis korkülönbség a tartós házasság titka

Sákovics Diana 2014. november 18., kedd 10:24

Egy párkapcsolat kezdetéhez rengeteg dolognak kell összeállnia. Kell hozzá egy találkozás, egy pillanat, amikor jókor vagyunk jó helyen, a megfelelő tudatállapotban. Kell a hasonlóság, az együtt töltött idő, a hormonok összjátéka, kell hozzá a jó szex, a másik szeretete. És hiába van meg ez a rengeteg dolog így, egyszerre, még ezek ellenére is bizonytalan, hogy meddig tart az a kapcsolat. A jövőt bejósolni persze lehetetlen, a kutatók mégis ezer oldalról próbálnak közelebb kerülni a megoldáshoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Előtte az élet, mégis, mi a fene baja lehetne?

Kuna Gábor 2014. november 17., hétfő 21:48

Lett egy új krízisünk, vagy lehet, hogy volt is, csak épp nem vettük észre – ezen még vitatkoznak a pszichológusok. Bárhogy is, az viszont biztos, ma sokaknak valahogy nehezebbnek tűnik elkezdeni a felnőtt létet, meghozni azokat a döntéseket, amik a fiatal felnőttkorral járnak együtt.

Sok néven fut az új probléma, hívják kapunyitási pániknak, életkezdési válságnak, vagy akár quarterlife crisis-nek. Akárhogy is nevezzük, a lényeg az, hogy egy-két generációval ezelőtt még nem létezett ez a tünetegyüttes, ma viszont egyre több fiatal szenved attól, hogy nem tud dönteni a saját jövőjéről. Halogatja a tanulmányai befejezését, nem képes leválni a szüleiről, szorong. De miért? Mi történik velük? Miért nem örülnek inkább? Előttük a jövő, tanulhatnak, csak magukért élhetnek, nem kell eltartaniuk senkit. Mégis, mi olyan nehéz ebben?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért sírunk örömünkben

Sákovics Diana 2014. november 16., vasárnap 09:38

Gól után szemüket törölgető focisták, elkent szemfestékű szépségkirálynők, koncerten zokogva őrjöngő tinik. Láttunk már ilyet a tévében eleget, ahogy hallhattuk, tapasztalhattuk azt is, amikor a rokonok elsírják magukat az újszülött láttán, az örömanya a szemét törölgeti az esküvőn, apu könnycseppeket morzsol a ballagáson vagy a szerető bömbölve, nevetve szédeleg az orgazmus után.  De miért csináljuk ezt? Miért reagálunk örömteli eseményekre sírással? Miről szól ez az ambivalens és fura jelenség? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért jobb szinglinek maradni, mint beleugrani egy pánikkapcsolatba

Sákovics Diana 2014. november 15., szombat 19:50

A meséknek hála már kora gyerekkorunkban belénk ég, hogy a történetek vége mindig a házasság, meg boldogan élünk, míg meg nem halunk. Gyerekkorunktól a fiatal felnőttkorig a megállapodás, a párválasztás, a családalapítás irányába terel minket a kultúrától kezdve a politikai intézkedéseken át a nagymamáig minden, és nincs is ezzel semmi gond, hacsak nem lesz ez az életfeladat egy ponton túl nyomasztó teher, valami, amit meg kell tenni, valami, ami nélkül nem érezzük magunkat jól, sikeresnek, egésznek. 

Ez a pont viszont a korral előrehaladva egyre valószínűbb, hogy egyszer mindenkinél eljön. Ketyegő biológiai óra, családalapításban elmerült barátok, öregedő felmenők, egyre erősödő társadalmi nyomás, és máris jön a pánik, a kétségbeesés. Na, ekkor lehet óriási hibákat elkövetni: feleslegesen nagy áldozatokat hozni egy kapcsolatért, beérni egy nem megfelelő párral, benne ragadni rossz kapcsolatokban. Összeszedtük, miért is érdemes ennek a késztetésnek ellenállni. (Köszi a tippeket, Greater Good!)

Távolról sincs vége, olvasson még »

45 fölött már az élet is sokkal rosszabb

Sákovics Diana 2014. november 13., csütörtök 15:34

Hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel? Egy friss nemzetközi kutatás szerint minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé. Legalábbis ez igaz az ex-szovjet kelet-európaiakra, sőt, ránk, magyarokra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keveset alszik, és még fel is ébred, ez az ön baja

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2014. november 12., szerda 19:20

Jól aludni fontos. Nemcsak a hangulatunk, az empátiánk, a figyelmi kapacitásunk és a teljesítményünk, de hosszú távon az egészségünk és az életkilátásaink szempontjából is. Egy fura kutatás szerint egyébként úgy tűnik, már az is sokat segít a másnapi teljesítményünkön és a hangulatunkon, ha elhisszük, hogy jól aludtunk. Hát, az alváskérdőívünk kitöltői nem ezt hiszik. Sőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segíthet a meditáció a mellrákos betegeken

Sákovics Diana 2014. november 11., kedd 18:49

Kanadai kutatók először bizonyították, hogy a meditáció egy konkrét típusának rendszeres gyakorlása sejtszinten is pozitívan befolyásolja a mellrákos nők állapotát. A pszichológiai kutatások már korábban is kimutatták, hogy jótékonyan hat a lelkünkre a meditáció, a testedzés, sőt, pusztán már az is, ha megoszthatjuk valakivel a problémáinkat – így pedig segítenek megküzdeni a fizikai gondjainkkal is. Most azonban egy kutatócsoport azt is bebizonyította, hogy ezek a tevékenységek a testünkre is hatnak. Pontosabban a génjeink állapotára.

shutterstock 167027156
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindegy, mit mozog idősen, az agyának jó lesz

.syl. 2014. november 10., hétfő 18:13

Tudjuk jól, hogy nemcsak a fizikai és lelki egészségnek, de az agynak is jót tesz a mozgás, sőt, már egyszeri, húszpercnyi kemény edzés segít abban, hogy rögzüljenek az éppen megtanult dolgok. Most pedig egy friss, idősek körében végzett kutatásból az is kiderült, hogy nemcsak bizonyos mozgásformák, hanem bármely sport, mozgás jót tesz az öregedő agynak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretőjére cserélte a férjét? Rossz hírünk van.

Sákovics Diana 2014. november 9., vasárnap 22:43

Az ember él egy kapcsolatban, hűtlen lesz, lelép, majd járni kezd új partnerével. Nem egy extra sztori, szappanoperát például teljesen felesleges lenne rá építeni. De vajon azok a kapcsolatok, amelyek hűtlenséggel indultak, ugyanolyan boldoggá tehetik az embert, mint a tiszta lappal indított viszonyok? Nyilván esete válogatja, de egy friss kutatás szerint erre a kérdésre az emberek általában nemmel válaszolnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

40 évesen, friss szakmával nem kellek senkinek

Steiner Kristóf 2014. november 8., szombat 21:22

Vannak, akik egy életen át kreatív szakmára vágynak, ám ahogy Csehov három nővére sosem utazik el Moszkvába, úgy ők sem mernek dobbantani egy lélekölő munkahelyen. Mások elhatározzák, haladéktalanul kilépnek a kilátástalannak tűnő, ingermentes életből, és egy hét múlva Berlinben keresnek lakást. És persze van a középút: amikor alapos tervezés és megfontolás után, racionális léptekben haladunk az új célok felé. A Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére egy olyan olvasónk írt, aki az utóbbi tábort erősíti, ám aggódik, hogy a várva várt siker egyelőre nem érkezett el. Legalábbis nem pont úgy, ahogy ő várta volna.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 jel, ami elárulja, ha hazudnak önnek

Sákovics Diana 2014. november 7., péntek 15:33

Hazudni néha muszáj. Pontosabban kegyesen füllenteni, azt muszáj. Ezzel tesszük ugyanis könnyebbé, vidámabbá az emberi kapcsolatokat, így nem bántunk meg senkit percenként, így távozhatunk elégedettebben egy-egy beszélgetésből. Persze, ezek a kedves kamuzások csupán negyedét teszik ki annak az átlagosan kétszáz apró hazugságnak, amiket egy nap alatt kiejtünk a szánkon. A maradék százötven csúsztatás már sokkal önzőbb okokra vezethető vissza, így az sem árt, ha észrevesszük, mikor próbál átvágni a másik. De vajon észrevesszük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés