EGO

Hat dolog, amit tudnia kell a boldogságról

Sákovics Diana 2015. január 18., vasárnap 18:25

Tudjuk, hogy a boldogság nem egyszerűen történik velünk, nem mázli kérdése, hogy megvan-e vagy nincs. A boldogság képesség, ami megtanulható, és aminek a klassz érzésen túl még számtalan más előnye is van. Például az, hogy a környezetünknek is jót tesz.

A pozitív pszichológia elkötelezett hívei az elmúlt években rengeteg vizsgálatot végeztek, hogy amit csak lehet kiderítsenek a boldogságról, az általános jól-létről, arról, hogyan lehet elérni ezeket és milyen hatással járnak az életünkre. Most a Psy Blog tippje nyomán hat érdekes kutatási eredményt szedtünk össze az elmúlt évekből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretőm, a szexistennő

Steiner Kristóf 2015. január 17., szombat 20:49

Olvasónk örök érvényű, ám máig megválaszolatlan kérdést vetett fel levelében: “vajon létezik -e ideális nő?”. Erre persze biztosan sokan vágnák rá: “naná, a barátnőm / feleségem”, ugyanakkor tény és való, hogy mindenkinek mást jelent az “ideális” fogalom. Van, aki számára alapfeltétel a főzőtudomány, mások a melltartóméretben látják a tökéletességet, megint mások pedig a jó anyát, vagy épp egy életen át jó barátot keresik egy nőben. Olvasónk szerint azonban hiába a zsáner-kérdés, egy dologban minden férfi egyetért: a “szexistennő” típusú nőkért minden hím odavan. A levelet író férfi – nevezzük Józsefnek – átlagos családapának vallotta magát, meglehetősen egysíkú családi élettel. Ám az érzelmi kitörésektől – legyen szó pozitív vagy negatív hullámokról – mentes házasság a feje tetejére állt, amikor belibbent az életébe egy új kolléganő...

Megvan, mitől lesz önből jobb munkaerő

Sákovics Diana 2015. január 14., szerda 20:10

Ahhoz, hogy valaki keményen dolgozzon, nyilván rengeteg dologra szükség van: kell hozzá elhivatottság, a munka szeretete, kellenek célok, bizonyítási vágy. Ha ez mind megvan, az persze szuper, de úgy tűnik, egy igazán jó munkaerőnek nem ezek a legfőbb jellemzői.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiakat a szex, a nőket a szerelem akasztja ki

Sákovics Diana 2015. január 13., kedd 15:55

A hűtlenség általában rettenetesen fáj. Ráadásul sokaknak fáj, a statisztikák szerint legalábbis az embereknek legalább harmada megcsalta már jelenlegi vagy korábbi partnerét. Az azonban, hogy a hűtlenség mennyire fájdalmas, hogy hogyan vagyunk (vagy nem vagyunk) képesek feldolgozni, az rengeteg dologtól, így a személyiségünktől, értékinktől, korábbi tapasztalatunktól is függ. Meg függ persze a nemünktől is, az általános hiedelmeink legalábbis biztosan. Bár a pszichológiai kutatások gyakran mondanak ellent hiedelmeinknek, sztereotípiáinknak, ebben az esetben úgy tűnik, hallgathatunk rájuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor kell csak igazán az önmegfigyelés, ha épp szenved

Kuna Gábor 2015. január 12., hétfő 21:19

Számos olyan olvasói levél ékezett a Dívány tanácsadó rovatának e-mail címére, amiben olvasóink hosszabban-rövidebben leírták élettörténetüket, és zárásként feltették a kérdést: mit tegyek?  A levélírók beszámoltak arról, hogy a válságos időszakban nem látják a kiutat, elvesztették régi önmagukat. Közös ezekben a vallomásokban az elveszettség, a tanácstalanság, a magány érzése. Egy általános és zsigerig hatoló boldogtalanság jelenléte a változás reménye nélkül. Mi a megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszi, a terroristák elmebetegek? Téved.

Sákovics Diana 2015. január 11., vasárnap 13:34

Szerdán két terrorista támadt a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, 12 embert megöltek. A támadók dzsihádisták, a Mohamedről készült karikatúrák miatt álltak bosszút a rajzolókon. De vajon hogy jut el valaki odáig, hogy a hitéért karikaturistákat öljön? Hogyan gondolhatja azt bárki, hogy egy ilyen brutális tett használ a világnak? Hogyan tervezhet valaki hosszan, hidegvérrel egy ilyen mészárlást? Elmebeteg lenne? Egyáltalán nem. A terrorizmus lélektana következik, pontosabban az a kevés, amit tudunk róla. 

Terroristákat vizsgálni kontrollált körülmények között ugyanis nem egyszerű. Nem jellemző, hogy önként jelentkeznének a laborba a lelkes pszichológusokhoz, de kiugrott, elkapott terroristák elméjéhez azért volt, hogy hozzáfértek a kutatók, meg persze gyártottak elméleteket is. Jó sokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fogamzásgátlók az egész életünket összekuszálják

Sákovics Diana 2015. január 10., szombat 15:32

“Három évig szedtem fogamzásgátló tablettát. Tök jól működött. Legalábbis én azt hittem, amíg abba nem hagytam. Eltelt néhány hónap, és hirtelen meglett, hogy mennyivel jobban vagyok. Valahogy tele lettem élettel, nyertem havi három napot, amikor őrülten szexisnek érzem magam, többet kezdtem fantáziálni a szexről, és összességében… nem is tudom… nőbb lettem.” - tört ki a barátnőmből hirtelen, amikor megemlítettem, hogy éppen a hormonális fogamzásgátlók pszichére gyakorolt hatásairól írok. Mert bizony az is van nekik. Jöjjenek a legérdekesebb kutatási eredmények, amikre egyébként nincs magyarázat. Ahogy a női szexualitás számos más területére sincs

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyereke van? Most nem szabad elcsesznie!

Sákovics Diana 2015. január 9., péntek 19:02

Tudjuk, hogy gyerekkori tapasztalataink, az a mód, ahogy a szüleink bántak velünk, ahogy kapcsolódni tudtak hozzánk, az a minta, ahogy neveltek, gondoztak, szerettek minket, amit tudatosan vagy tudattalanul közvetítettek felénk az egész felnőtt létünket meghatározza. A személyiségünk, a hiedelmeink, az értékeink, az, ahogy kezeljük az emberi kapcsolatainkat, ahogy viszonyulni, kötődni tudunk egymáshoz mind a szülőkkel való korai tapasztalatainkban gyökereznek. Egy friss kutatás most azt is bebizonyította, hogy a szülők életre szóló hatása alól az iskolai teljesítményünk sem kivétel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A hűség elvárása csak a birtoklásról, hiúságról szól"

Sákovics Diana 2015. január 6., kedd 22:02

Nemrég megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy a kutatások szerint egészségesebbek és boldogabbak a nyitott kapcsolatban élő 55 év felettiek. Ez a jelenség már önmagában is elég izgalmas, ráadásul nemcsak rengeteg kulturális és erkölcsi, de számos gyakorlati kérdést is felvet. Leginkább azt, hogy:  mégis hogy az ördögbe lehet egy nyitott kapcsolatot hosszú távon működtetni úgy, hogy mindkét fél boldog legyen benne? Mi megkérdeztük erről önöket, önök pedig lelkesen válaszoltak. Köszönjük. 

A levélírók között voltak, akik a nyitott kapcsolatok mellett, voltak, akik ellene érveltek. Írtak nekünk nők és férfiak, fiatalok és idősebbek, heterók és melegek, házasságban élők és kizárólag elköteleződésmentes kapcsolatokban utazók. Érdekes volt szembesülni azzal, hogy mi emberek hányféle nézőpontból vagyunk képesek felfogni a párkapcsolatokat, hogy ki milyen utat kell bejárjon ahhoz, hogy végül letegye a voksát (legalábbis a jelenben) egy adott párkapcsolati forma mellett. A legérdekesebb gondolatokból válogattunk önöknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan mitől lesz valaki jó tanuló

Sákovics Diana 2015. január 6., kedd 11:12

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó tanuló legyen? Ész, nyilván. Legalábbis elsőre ez tűnhet az egyik legfontosabb jellemvonásnak a tanulmányi sikerek szempontjából. Egy friss kutatás szerint azonban nem IQ a legmeghatározóbb abban, jól nyomjuk-e végig az iskolát vagy sem: az élményekre való nyitottság és a lelkiismeretesség ennél négyszer fontosabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Náthás? Ölelgesse szeretteit!

Sákovics Diana 2015. január 3., szombat 18:55

Szeretteinket ölelgetni csodálatos dolog, egyszerre meleg és megnyugtató, biztonságos és támogató. Ráadásul az ölelésnek számos pozitív élettani hatása is van: csökkenti a szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, miközben növeli a kötődés, a bizalom, az odaadás hormonját, azaz az oxitocint. Ölelkezni tehát szuper, bár ezt már tudtuk eddig is. Az viszont új, hogy az ölelés a nátha ellen is véd. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Támad az anti-karácsony, az ünnepek utáni depresszió

Steiner Kristóf 2015. január 2., péntek 13:56

Egy barátom, aki jóban volt az egykor oly népszerű brit lánybanda a Sugababes egyik tagjával, egyszer elpletykálta nekem azt a random infót, hogy a csajok (többek között) azért mentek szét, mert az egyiküknek masszív karácsony utáni depressziói voltak, és ettől évről évre lehetetlenebbé vált a közös munka – januártól áprilisig. Jómagam is vallom, hogy az év három szakaszból áll: a nyárból (ami a lélekben és testben való készülődés miatt már március vége fele elkezdődik), a téli ünnepek időszakából (ami nekem már szeptemberben csiklandozza a karácsonymániámat), és a kilátástalanságból, amely az év elejét jellemzi. A legtöbben ilyenkor vagyunk a legkövérebbek, a fejünk püffedt a “dehát karácsony van, mindent szabad” égisze alatt elfogyasztott extrém alkohol- és bejglimennyiségtől, és hosszú hónapok választanak még el a nyári készülődés reményteliségétől.

Életem eddigi 32 karácsonyának elmúlása szerencsére arra is alkalmat adott, hogy felvértezzem magam: íme az én 7 tippem, hogy idén sikerüljön extra tíz kiló, elhamarkodott szakítás, pillanatnyi elmezavar során elszenvedett felmondás, és egyéb kis tragédiák nélkül átvészelni az év legrémesebb szakaszát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb, ha ma sem ül még autóba!

Sákovics Diana 2015. január 1., csütörtök 09:32

Józanul sem vagyunk képesek reálisan értékelni autóvezetési képességeinket, részegen meg aztán egyáltalán nem. Legalábbis egy friss új-zélandi kutatás alapján ezt állítják a pszichológusok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Eljött a betartható újévi fogadalmak ideje!

Kuna Gábor 2014. december 31., szerda 18:08

Január elsejétől elkezdek fogyókúrázni, és egészségesebben eszem. Futok, fitt leszek. Soha többet nem gyújtok rá. Többet foglalkozom a családommal. Vagy inkább többet foglalkozom a munkámmal, keresek egy jobb állást. Vagy inkább mindezek együtt. Ugye milyen jól hangzanak az idei újévi fogadalmaim? Nekem nagyon tetszenek! De őszintén: mennyi esélyt jósolnak nekem, hogy mindezek meg is valósulnak? És mennyi esélyt jósolnak maguknak, a sajátjaikhoz?

Bréking! A munkahelyünkön jó lenni!

Sákovics Diana 2014. december 29., hétfő 21:54

Minél magasabb beosztásban dolgozik valaki, annál kellemesebbnek találja a légkört a munkahelyén. Legalábbis ez derül ki a Profession.hu álláskereső portál legfrissebb felméréséből, melyben 3310 munkavállalót kérdeztek munkahelyi hangulatról és benti társasági életről. Az eredményekből az látszik, hogy meglepő módon az emberek 76 százaléka kellemesnek tartja a munkahelyi légkört, ami annak fényében, hogy milyen panaszkodós, pesszimista egy nép vagyunk szuper jó arány. Kiderült az is, hogy minél kisebb egy cég, annál kellemesebb ott dolgozni, 30 fő alatti vállalatoknál az emberek 90, míg a 100 fősnél nagyobb cégeknél a dolgozók 84 százaléka érzi jól magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mi a szorongás előnye

Sákovics Diana 2014. december 28., vasárnap 16:44

Szorongani kemény és rém kellemetlen dolog. Az a folyamatos feszültség, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézségek, és az a soha el nem múló készültségi állapot, amiben szorongás közben zizegünk, alaposan meg tudja mérgezni a mindennapokat. Úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló szíváson túl nemcsak a depressziónak, de a szorongásnak is megvannak az előnyei. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önöket is csak a szex érdekli!

Sákovics Diana 2014. december 27., szombat 20:51

A pszichológia csodálatos dolog. Segít abban, hogy jobban megértsük magunkat, embertársainkat, a világot, amiben élünk. Nincs olyan területe az életünknek, amit ne lehetne lélektani szempontból elemezni, ahogy nincs olyan szituáció sem, amiből ne keveredhetnénk ki jobban, könnyebben a pszichológia ismeretével. És tudja, hogy önöket ebben az évben mi érdekelte a leginkább ebből a lenyűgöző tudományból? A szex. 

2014 legolvasottabb Ego cikkei legalábbis mind arról szóltak. Oké, majdnem mind. Ötös toplistánk következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 másodperc alatt kiderül milyen állapotban van az agya

Sákovics Diana 2014. december 26., péntek 19:59

Álljon a szoba közepére. Emelje fel maga elé a jobb lábát, és tartsa meg az egyensúlyát nyitott szemmel, 20 másodpercig. Sikerült? Gratulálunk! Ezek szerint jól működik az agya. Ha azonban nem ment – miközben ön józan –, akkor viszont baj van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Béna ajándékot kapott? Tudjuk, miért.

Sákovics Diana 2014. december 25., csütörtök 19:44

Vége. Vége a rohanásnak, a pörgésnek, a nyomasztó utolsó pillanatoknak. Nem kell több ajándékot kitalálni, venni, készíteni, csomagolni, nem kell már órákat a konyhában szöszmötölni, nem kell többet izgulni azon, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, miközben a szokásos napi rutint sem hanyagolhatjuk el. Vége. Most már nincs más csak a láblógatás, a pihenés, az ellazulás, a trécselés a rokonokkal – és az, hogy elgondolkodjunk azon, mégis hogy az ördögbe kaphattunk ilyen elcseszett ajándékot.

(Akinek az ünnepi készülődés nyugis, a családdal minden harmonikus, és aki csak csodálatos ajándékot kapott, arra persze sem a fenti, sem az alábbi sorok nem vonatkoznak. Ha akad ilyen önök között, az kérem, fontolja meg az örökbefogadásomat. Tudok sütit sütni.)

Most persze felmordulhat önben a lelkiismeret azt szajkózva, hogy rossz ajándék nincs, hiszen a szándék a fontos. Ez azonban nem így van. Nagyon nem. Az, hogy mindenért amit kapunk, hálásnak illik lennünk, még nem jelenti azt, hogy tényleg, szívből, igazán örülünk is neki. Azon viszont érdemes elgondolkozni, hogy mi állhat egy elszúrt ajándék mögött. A bénán ajándékozók pszichológiája következik. Köszi, The Globe and Mail!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önöknél megy otthon cigányozás, zsidózás, buzizás?

Steiner Kristóf 2014. december 24., szerda 17:45

A szeretetteljes családi kapcsolat a világ egyik legnagyobb értéke. És mint semmilyen nagy értéket, ezt sem adják ingyen: sok családban már az is időszakos „szakító ok”, hogy a gyerek nem akar egyetemre menni, és ismerek olyat, akivel fél évig nem beszélt az édesapja, mert a lánya csináltatott egy tetoválást. Miközben sokan vallásos emberként az elfogadásról, és szeretetről beszélnek, a hétköznapi életben valahogy nehezebben megy megérteni, hogy az emberek sokfélék. Családok mentek tönkre politikai vitákban, két kezemen nem tudom megszámolni, hány olyan meleg srácot ismerek, akit a szülei át akartak „nevelni” heteroszexuális férfivá, ami pedig a zsidó kérdést illeti, egyenesen tragikus a helyzet. Az efféle családi konfliktusokat kezelni, ugyanakkor ápolni a kapcsolatot komoly meló, de nem reménytelen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összeszorított foggal felesleges edzeni

Sákovics Diana 2014. december 22., hétfő 13:16

Fogyókúrázni rossz. Mármint persze, csuda jó dolog olyan egészséges testben élni, ami megkapja az igényeinek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, de étkezési szokásokat erőszakolni magunkra, izomból kirugdosni az agyunkból a sóvárgást, összeszorított foggal nemet mondani – na, az hosszú távon rettentő idegölő. Nem véletlenül mondják az okosok, hogy a fogyókúra nem, csak a szemlélet-, az életmódváltás igazán jó megoldás a súlykontrollra. Azt, hogy ez mennyire így van, jól mutatja egy friss brit kutatás is, mely szerint a rendszeresen fogyókúrázó emberek bizony boldogtalanabbak túlsúlyos vagy kövér társaiknál. 

tk3s 481phb00690
Fotó: Photobank

Ahelyett tehát, hogy valami aktuálisan divatos marhasággal kínoznánk magunkat, érdemes inkább belevágni egy életmódváltó-projektbe, és ahhoz, hogy ebben sikeresek legyünk, nem árt képbe kerülni azzal sem, hogy milyen pszichés tényezők mozgatják az étkezési szokásainkat, és hogyan használhatjuk fel ezeket arra, hogy normál testsúllyal éljünk boldogan. Hét meglepő pszichológiai kutatási eredmény következik. Kösz a tippet, Psyblog!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rajzoljon vagy táncoljon, ha gyógyulni szeretne

Kuna Gábor 2014. december 20., szombat 11:37

Azt bizonyára tudta, hogy az alkotás terápiás eszközként is alkalmazható, de gondolta volna, hogy kiváló módszer a mélyebb önmegismerésre és ezáltal a személyiségfejlődés elősegítésére? Hallott már a biblioterápiáról? Vagy arról, hogy a művészetterápia azokhoz is passzolhat, akik nem szeretnek kreatívkodni, viszont élvezettel fogyasztják a művészeteket?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mélyen kellene aludnunk ahhoz, hogy ne hülyüljünk el

Sákovics Diana 2014. december 20., szombat 08:59

Ha nem alszunk rendesen azt megszívjuk. Elégséges alvás nélkül ugyanis betegebbek, hisztisebbek és úgy általában rosszabb arcok leszünk, ráadásul  kialvatlanul az utakon is veszélyesebbek vagyunk és a napi rutinunkat sem tudjuk megfelelően elvégezni. Már ez a néhány érv is elég kellene legyen ahhoz, hogy izomból igyekezzünk jól aludni, de ha mégsem, hát itt egy újabb kutatási eredmény: a nem megfelelő alvás memóriaproblémákhoz és öregkori elbutuláshoz vezethet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ellenállóbb a szervezete annak, aki sokat bulizik

Sákovics Diana 2014. december 19., péntek 17:55

Ahhoz, hogy boldogok legyünk a bőrünkben, szükségünk van emberi kapcsolatokra, kell a család, kellenek közeli barátok. Ráadásul nemcsak a lelkünk, a testünk is igényli a társaságot. Nem véletlen, hogy a magány szó szerint képes megölni: magányosan valószínűbben leszünk betegek, és előbb is halunk meg. Bár abban jelentősen különbözünk, hogy mennyire vágyunk mások társaságára, hogy mennyire szeretünk élményeket habzsolni, pörögni, mulatni, de úgy tűnik, hogy az immunrendszerünket nem hatja meg hol a komfortzónánk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elnézést, de van valami a foga között!

Sákovics Diana 2014. december 19., péntek 14:39

Csinos csaj volt: magas, hosszú barna hajjal, csizmában, rövid, feszülős pulcsiban, combközépig érő szoknyában. Legalábbis elől valószínűleg addig ért. Mi csak hátulról láttuk (előttünk sétált a parkban), és az egész feneke kilátszott, a szoknya ugyanis fennakadt a hátizsákjában. Rém kellemetlen. Pontosabban a barátom és én rém kellemetlenül éreztük magunkat, ő nyilván nem, hiszen fogalma sem volt róla.

De mit tehet ilyenkor az ember? Szóljon? Ne szóljon? Vállalja fel, hogy részese lesz egy idegen ciki pillanatának – esetünkben annak, amikor az addig vidáman sétálgató lány egyszercsak rájön, hogy az elmúlt percekben-órákban több tucat idegen látta a fenekét? Vagy forduljon el udvariasan (vigyázat, szubjektív viselkedés címkézés!), és hagyja, hogy rájöjjön a csaj magától (esetleg csak órák múlva, hazaérve), vagy reménykedjen, hogy szól majd neki más? Nem volt túl sok időm dönteni, de arra jutottam, én jobban örülnék, ha egy idegen figyelmeztetne, mintha a vigyorgó munkatársak. Vagy a főnököm. Vagy az anyósom. Odaszaladtam hát, lesütött szemmel közöltem a tényeket, aztán a reakcióját meg sem várva visszaszaladtam a barátomhoz, aki addig direkt háttal állt a jelenetnek. Úgy éreztük magunkat, mint két óvodás. 

shutterstock 364805
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés