EGO

"A hűség elvárása csak a birtoklásról, hiúságról szól"

Sákovics Diana 2015. január 6., kedd 22:02

Nemrég megjelent cikkünkben írtunk arról, hogy a kutatások szerint egészségesebbek és boldogabbak a nyitott kapcsolatban élő 55 év felettiek. Ez a jelenség már önmagában is elég izgalmas, ráadásul nemcsak rengeteg kulturális és erkölcsi, de számos gyakorlati kérdést is felvet. Leginkább azt, hogy:  mégis hogy az ördögbe lehet egy nyitott kapcsolatot hosszú távon működtetni úgy, hogy mindkét fél boldog legyen benne? Mi megkérdeztük erről önöket, önök pedig lelkesen válaszoltak. Köszönjük. 

A levélírók között voltak, akik a nyitott kapcsolatok mellett, voltak, akik ellene érveltek. Írtak nekünk nők és férfiak, fiatalok és idősebbek, heterók és melegek, házasságban élők és kizárólag elköteleződésmentes kapcsolatokban utazók. Érdekes volt szembesülni azzal, hogy mi emberek hányféle nézőpontból vagyunk képesek felfogni a párkapcsolatokat, hogy ki milyen utat kell bejárjon ahhoz, hogy végül letegye a voksát (legalábbis a jelenben) egy adott párkapcsolati forma mellett. A legérdekesebb gondolatokból válogattunk önöknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan mitől lesz valaki jó tanuló

Sákovics Diana 2015. január 6., kedd 11:12

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó tanuló legyen? Ész, nyilván. Legalábbis elsőre ez tűnhet az egyik legfontosabb jellemvonásnak a tanulmányi sikerek szempontjából. Egy friss kutatás szerint azonban nem IQ a legmeghatározóbb abban, jól nyomjuk-e végig az iskolát vagy sem: az élményekre való nyitottság és a lelkiismeretesség ennél négyszer fontosabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Náthás? Ölelgesse szeretteit!

Sákovics Diana 2015. január 3., szombat 18:55

Szeretteinket ölelgetni csodálatos dolog, egyszerre meleg és megnyugtató, biztonságos és támogató. Ráadásul az ölelésnek számos pozitív élettani hatása is van: csökkenti a szervezetünkben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, miközben növeli a kötődés, a bizalom, az odaadás hormonját, azaz az oxitocint. Ölelkezni tehát szuper, bár ezt már tudtuk eddig is. Az viszont új, hogy az ölelés a nátha ellen is véd. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Támad az anti-karácsony, az ünnepek utáni depresszió

Steiner Kristóf 2015. január 2., péntek 13:56

Egy barátom, aki jóban volt az egykor oly népszerű brit lánybanda a Sugababes egyik tagjával, egyszer elpletykálta nekem azt a random infót, hogy a csajok (többek között) azért mentek szét, mert az egyiküknek masszív karácsony utáni depressziói voltak, és ettől évről évre lehetetlenebbé vált a közös munka – januártól áprilisig. Jómagam is vallom, hogy az év három szakaszból áll: a nyárból (ami a lélekben és testben való készülődés miatt már március vége fele elkezdődik), a téli ünnepek időszakából (ami nekem már szeptemberben csiklandozza a karácsonymániámat), és a kilátástalanságból, amely az év elejét jellemzi. A legtöbben ilyenkor vagyunk a legkövérebbek, a fejünk püffedt a “dehát karácsony van, mindent szabad” égisze alatt elfogyasztott extrém alkohol- és bejglimennyiségtől, és hosszú hónapok választanak még el a nyári készülődés reményteliségétől.

Életem eddigi 32 karácsonyának elmúlása szerencsére arra is alkalmat adott, hogy felvértezzem magam: íme az én 7 tippem, hogy idén sikerüljön extra tíz kiló, elhamarkodott szakítás, pillanatnyi elmezavar során elszenvedett felmondás, és egyéb kis tragédiák nélkül átvészelni az év legrémesebb szakaszát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb, ha ma sem ül még autóba!

Sákovics Diana 2015. január 1., csütörtök 09:32

Józanul sem vagyunk képesek reálisan értékelni autóvezetési képességeinket, részegen meg aztán egyáltalán nem. Legalábbis egy friss új-zélandi kutatás alapján ezt állítják a pszichológusok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Eljött a betartható újévi fogadalmak ideje!

Kuna Gábor 2014. december 31., szerda 18:08

Január elsejétől elkezdek fogyókúrázni, és egészségesebben eszem. Futok, fitt leszek. Soha többet nem gyújtok rá. Többet foglalkozom a családommal. Vagy inkább többet foglalkozom a munkámmal, keresek egy jobb állást. Vagy inkább mindezek együtt. Ugye milyen jól hangzanak az idei újévi fogadalmaim? Nekem nagyon tetszenek! De őszintén: mennyi esélyt jósolnak nekem, hogy mindezek meg is valósulnak? És mennyi esélyt jósolnak maguknak, a sajátjaikhoz?

Bréking! A munkahelyünkön jó lenni!

Sákovics Diana 2014. december 29., hétfő 21:54

Minél magasabb beosztásban dolgozik valaki, annál kellemesebbnek találja a légkört a munkahelyén. Legalábbis ez derül ki a Profession.hu álláskereső portál legfrissebb felméréséből, melyben 3310 munkavállalót kérdeztek munkahelyi hangulatról és benti társasági életről. Az eredményekből az látszik, hogy meglepő módon az emberek 76 százaléka kellemesnek tartja a munkahelyi légkört, ami annak fényében, hogy milyen panaszkodós, pesszimista egy nép vagyunk szuper jó arány. Kiderült az is, hogy minél kisebb egy cég, annál kellemesebb ott dolgozni, 30 fő alatti vállalatoknál az emberek 90, míg a 100 fősnél nagyobb cégeknél a dolgozók 84 százaléka érzi jól magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mi a szorongás előnye

Sákovics Diana 2014. december 28., vasárnap 16:44

Szorongani kemény és rém kellemetlen dolog. Az a folyamatos feszültség, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézségek, és az a soha el nem múló készültségi állapot, amiben szorongás közben zizegünk, alaposan meg tudja mérgezni a mindennapokat. Úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló szíváson túl nemcsak a depressziónak, de a szorongásnak is megvannak az előnyei. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önöket is csak a szex érdekli!

Sákovics Diana 2014. december 27., szombat 20:51

A pszichológia csodálatos dolog. Segít abban, hogy jobban megértsük magunkat, embertársainkat, a világot, amiben élünk. Nincs olyan területe az életünknek, amit ne lehetne lélektani szempontból elemezni, ahogy nincs olyan szituáció sem, amiből ne keveredhetnénk ki jobban, könnyebben a pszichológia ismeretével. És tudja, hogy önöket ebben az évben mi érdekelte a leginkább ebből a lenyűgöző tudományból? A szex. 

2014 legolvasottabb Ego cikkei legalábbis mind arról szóltak. Oké, majdnem mind. Ötös toplistánk következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 másodperc alatt kiderül milyen állapotban van az agya

Sákovics Diana 2014. december 26., péntek 19:59

Álljon a szoba közepére. Emelje fel maga elé a jobb lábát, és tartsa meg az egyensúlyát nyitott szemmel, 20 másodpercig. Sikerült? Gratulálunk! Ezek szerint jól működik az agya. Ha azonban nem ment – miközben ön józan –, akkor viszont baj van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Béna ajándékot kapott? Tudjuk, miért.

Sákovics Diana 2014. december 25., csütörtök 19:44

Vége. Vége a rohanásnak, a pörgésnek, a nyomasztó utolsó pillanatoknak. Nem kell több ajándékot kitalálni, venni, készíteni, csomagolni, nem kell már órákat a konyhában szöszmötölni, nem kell többet izgulni azon, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, miközben a szokásos napi rutint sem hanyagolhatjuk el. Vége. Most már nincs más csak a láblógatás, a pihenés, az ellazulás, a trécselés a rokonokkal – és az, hogy elgondolkodjunk azon, mégis hogy az ördögbe kaphattunk ilyen elcseszett ajándékot.

(Akinek az ünnepi készülődés nyugis, a családdal minden harmonikus, és aki csak csodálatos ajándékot kapott, arra persze sem a fenti, sem az alábbi sorok nem vonatkoznak. Ha akad ilyen önök között, az kérem, fontolja meg az örökbefogadásomat. Tudok sütit sütni.)

Most persze felmordulhat önben a lelkiismeret azt szajkózva, hogy rossz ajándék nincs, hiszen a szándék a fontos. Ez azonban nem így van. Nagyon nem. Az, hogy mindenért amit kapunk, hálásnak illik lennünk, még nem jelenti azt, hogy tényleg, szívből, igazán örülünk is neki. Azon viszont érdemes elgondolkozni, hogy mi állhat egy elszúrt ajándék mögött. A bénán ajándékozók pszichológiája következik. Köszi, The Globe and Mail!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önöknél megy otthon cigányozás, zsidózás, buzizás?

Steiner Kristóf 2014. december 24., szerda 17:45

A szeretetteljes családi kapcsolat a világ egyik legnagyobb értéke. És mint semmilyen nagy értéket, ezt sem adják ingyen: sok családban már az is időszakos „szakító ok”, hogy a gyerek nem akar egyetemre menni, és ismerek olyat, akivel fél évig nem beszélt az édesapja, mert a lánya csináltatott egy tetoválást. Miközben sokan vallásos emberként az elfogadásról, és szeretetről beszélnek, a hétköznapi életben valahogy nehezebben megy megérteni, hogy az emberek sokfélék. Családok mentek tönkre politikai vitákban, két kezemen nem tudom megszámolni, hány olyan meleg srácot ismerek, akit a szülei át akartak „nevelni” heteroszexuális férfivá, ami pedig a zsidó kérdést illeti, egyenesen tragikus a helyzet. Az efféle családi konfliktusokat kezelni, ugyanakkor ápolni a kapcsolatot komoly meló, de nem reménytelen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összeszorított foggal felesleges edzeni

Sákovics Diana 2014. december 22., hétfő 13:16

Fogyókúrázni rossz. Mármint persze, csuda jó dolog olyan egészséges testben élni, ami megkapja az igényeinek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, de étkezési szokásokat erőszakolni magunkra, izomból kirugdosni az agyunkból a sóvárgást, összeszorított foggal nemet mondani – na, az hosszú távon rettentő idegölő. Nem véletlenül mondják az okosok, hogy a fogyókúra nem, csak a szemlélet-, az életmódváltás igazán jó megoldás a súlykontrollra. Azt, hogy ez mennyire így van, jól mutatja egy friss brit kutatás is, mely szerint a rendszeresen fogyókúrázó emberek bizony boldogtalanabbak túlsúlyos vagy kövér társaiknál. 

tk3s 481phb00690
Fotó: Photobank

Ahelyett tehát, hogy valami aktuálisan divatos marhasággal kínoznánk magunkat, érdemes inkább belevágni egy életmódváltó-projektbe, és ahhoz, hogy ebben sikeresek legyünk, nem árt képbe kerülni azzal sem, hogy milyen pszichés tényezők mozgatják az étkezési szokásainkat, és hogyan használhatjuk fel ezeket arra, hogy normál testsúllyal éljünk boldogan. Hét meglepő pszichológiai kutatási eredmény következik. Kösz a tippet, Psyblog!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rajzoljon vagy táncoljon, ha gyógyulni szeretne

Kuna Gábor 2014. december 20., szombat 11:37

Azt bizonyára tudta, hogy az alkotás terápiás eszközként is alkalmazható, de gondolta volna, hogy kiváló módszer a mélyebb önmegismerésre és ezáltal a személyiségfejlődés elősegítésére? Hallott már a biblioterápiáról? Vagy arról, hogy a művészetterápia azokhoz is passzolhat, akik nem szeretnek kreatívkodni, viszont élvezettel fogyasztják a művészeteket?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mélyen kellene aludnunk ahhoz, hogy ne hülyüljünk el

Sákovics Diana 2014. december 20., szombat 08:59

Ha nem alszunk rendesen azt megszívjuk. Elégséges alvás nélkül ugyanis betegebbek, hisztisebbek és úgy általában rosszabb arcok leszünk, ráadásul  kialvatlanul az utakon is veszélyesebbek vagyunk és a napi rutinunkat sem tudjuk megfelelően elvégezni. Már ez a néhány érv is elég kellene legyen ahhoz, hogy izomból igyekezzünk jól aludni, de ha mégsem, hát itt egy újabb kutatási eredmény: a nem megfelelő alvás memóriaproblémákhoz és öregkori elbutuláshoz vezethet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ellenállóbb a szervezete annak, aki sokat bulizik

Sákovics Diana 2014. december 19., péntek 17:55

Ahhoz, hogy boldogok legyünk a bőrünkben, szükségünk van emberi kapcsolatokra, kell a család, kellenek közeli barátok. Ráadásul nemcsak a lelkünk, a testünk is igényli a társaságot. Nem véletlen, hogy a magány szó szerint képes megölni: magányosan valószínűbben leszünk betegek, és előbb is halunk meg. Bár abban jelentősen különbözünk, hogy mennyire vágyunk mások társaságára, hogy mennyire szeretünk élményeket habzsolni, pörögni, mulatni, de úgy tűnik, hogy az immunrendszerünket nem hatja meg hol a komfortzónánk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elnézést, de van valami a foga között!

Sákovics Diana 2014. december 19., péntek 14:39

Csinos csaj volt: magas, hosszú barna hajjal, csizmában, rövid, feszülős pulcsiban, combközépig érő szoknyában. Legalábbis elől valószínűleg addig ért. Mi csak hátulról láttuk (előttünk sétált a parkban), és az egész feneke kilátszott, a szoknya ugyanis fennakadt a hátizsákjában. Rém kellemetlen. Pontosabban a barátom és én rém kellemetlenül éreztük magunkat, ő nyilván nem, hiszen fogalma sem volt róla.

De mit tehet ilyenkor az ember? Szóljon? Ne szóljon? Vállalja fel, hogy részese lesz egy idegen ciki pillanatának – esetünkben annak, amikor az addig vidáman sétálgató lány egyszercsak rájön, hogy az elmúlt percekben-órákban több tucat idegen látta a fenekét? Vagy forduljon el udvariasan (vigyázat, szubjektív viselkedés címkézés!), és hagyja, hogy rájöjjön a csaj magától (esetleg csak órák múlva, hazaérve), vagy reménykedjen, hogy szól majd neki más? Nem volt túl sok időm dönteni, de arra jutottam, én jobban örülnék, ha egy idegen figyelmeztetne, mintha a vigyorgó munkatársak. Vagy a főnököm. Vagy az anyósom. Odaszaladtam hát, lesütött szemmel közöltem a tényeket, aztán a reakcióját meg sem várva visszaszaladtam a barátomhoz, aki addig direkt háttal állt a jelenetnek. Úgy éreztük magunkat, mint két óvodás. 

shutterstock 364805
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészségesebbek és boldogabbak a nyitott kapcsolatban élők

Sákovics Diana 2014. december 17., szerda 22:03

A hűtlenség szemétség, nem monogám kapcsolatban élni pedig rossz. Ott nem lehet a partnerek között olyan fokú bizalom, stabilitás, mint a monogám viszonyokban, ott intenzívebb a magányosság, a féltékenység érzése, az egész kevésbé kellemes és még a szex is rosszabb. Jó, talán kevésbé unalmas az élet, de nem hoz elégedettséget. 

A kutatások szerint legalábbis így vélekedünk a nyitott párkapcsolatokról. De vajon igazunk van?  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi lenne, ha paraziták okoznák a depressziót?

Sákovics Diana 2014. december 16., kedd 14:50

Korábban már írtunk arról, vajon milyen lenne, ha ugyanolyan hisztinek, gyengeségnek, bizarr badarságnak tekintenénk a fizikai betegségeket, mint ahogyan a mentálisakat kezeljük. De vajon mennyiben változna a hozzáállásunk a mentális betegségekhez, ha kiderülne, hogy azok hátterében azonosítható kórokozók állnak? A válaszon el lehet kezdeni agyalni, egy nemrég publikált elmélet alapján ugyanis a súlyos depresszió fertőző betegség lehet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég egy elcseszett minta, és máris magunk keressük a szenvedést

Sákovics Diana 2014. december 13., szombat 15:23

Negyven múlt, három gyerekkel. Illetve akkor még csak kettővel, a harmadik nemrég fogant meg, az anya néhány hónapja volt a szeretője. A nő bejelentette ugyan, hogy gyereket vár, de azt is gyorsan hozzátette, hogy nem vele kívánja felnevelni. Az apaságra ugyanis nem tartja alkalmasnak, arra a férje a tökéletes jelölt, amúgy is őt szereti, szóval a soha viszont nem látásra. Ő pedig kicsit dühösen, kicsit elgyötörten, de szó nélkül eloldalgott. Éppen úgy, ahogy korábban is, mindkét alkalommal. Negyven múlt, három gyerekkel, de egyiket sem ismerte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészséges ember nem erőszakol meg. Hanem megvéd.

Sákovics Diana 2014. december 12., péntek 19:36

Két héttel ezelőtt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság agyzsibbasztó, áldozat-és nőellenes kampányvideóval rukkolt elő, aminek fő üzenete az volt, hogy a nemi erőszakról maga az áldozat tehet. A videó alapján csinos ruhában bulizni menni olyan, mintha nagybetűkkel írnánk ki a homlokunkra, hogy bárki megdughat. Ezzel az üzenettel nemcsak az a gond, hogy szörnyen igazságtalan, hanem az is, hogy az felmenti az elkövetőt a felelősség alól. Azt erősíti, amivel ezek az emberek amúgy is védik saját lelkiismeretüket: hogy a tett az áldozat viselkedéséből fakad, hogy valahol ő is ezt akarja. És nem, nemcsak azok védekeznek ezzel, akik fiatal, vonzó nőket erőszakolnak meg, de azok is, akik volt partnerüket, beosztottjukat vagy éppen gyerekeket molesztálnak

Távolról sincs vége, olvasson még »

A korán kelők délelőtt halnak, viszont optimisták

Sákovics Diana 2014. december 11., csütörtök 21:48

Van, aki reggel pörög, van, aki éjjel érzi igazán elemében magát. De vajon miért? Mitől függ, hogy melyik napszakban tudjuk kihozni magunkból a maximumot? És vajon az éjjeli baglyoknak vagy a reggeli pacsirtáknak könnyebb az élet? Az AsapSCIENCE biológusai a nők premenstruációs hisztijének háttere után most ezt is összeszedték egy jó kis videóban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevés a szex otthon? Szerezzen sok férfi barátot!

Sákovics Diana 2014. december 9., kedd 21:50

Hogy miért érdemes nőként pasikkal barátkozni? Nyilván, mert barátkozni jó, meg minél erősebb a szociális hálónk, annál boldogabbak vagyunk, meg blabla. Ez mind igaz és szép és értékes, de van egy kevésbé ismert előnye is annak, ha egy nő körül sok a férfi: az, hogy több otthon a szex. Legalábbis ezt állítja egy friss kutatás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, meddig érdemes nyelvet tanulni

Sákovics Diana 2014. december 8., hétfő 19:08

Hogy meddig érdemes új nyelvet tanulni? Bármeddig. Egy új nyelv elsajátítása ugyanis az agy felépítését és annak funkcióit is fejleszti, mindegy, hány évesen vágunk bele. 

„Ha tanulunk, gyakorolunk valamit – mondjuk egy második nyelvet – az erősíti az agyunkat. Épp olyan ez, mint a testedzés az izmoknak:minél többet használjuk az agyunk meghatározott területeit, azok annál erősebbek lesznek”– állítja Ping Li professzor, aki kollégáival azt vizsgálta, mit tesz a nyelvtanulás az aggyal. AJournal of Neurolinguisticscímű szaklapban publikált tanulmányból pedig kiderül, hogy a nyelvtanulás látható, mérhető anatómiai változásokat okoz az agyunkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pasimnak lány a legjobb barátja. Aggódjak?

Steiner Kristóf 2014. december 6., szombat 20:46

Gyakran megesik, hogy két jó barátnő eltávolodik egymástól, amikor az egyikük bepasizik. Ahogyan egyáltalán nem ritka az sem, hogy azért mennek tönkre barátságok, mert a lányok közötti, mindenek felett álló véd- és dacszövetséget megtöri egy férfi, aki rengeteg időt igényel, ráadásul alkalmanként nem is igazán bírja a csaja haverjait. Olyat is sokszor hallani, hogy ivócimborák, vagy épp edzőtársakból, kollégákból lett jó barátok – pasik – lenézik a havert, aki kinövi a kanbulis időszakot, és rosszallóan beszélnek a lányról, aki otthon tartja a papuccsá lett férfit. Ennek megfelelően nem nehéz elképzelni, milyen fájdalmas és drámai helyzet alakulhat ki fiú-lány barátságokban, amikor egyszer csak bekerül a képbe egy nagy szerelem bármelyik oldalon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés