EGO

Múzeumban ütősebb művelődni, mint online

Divany.hu 2015. február 16., hétfő 19:51

Nem annyira meglepő, mégis érdekes kutatást találtunk a Research Digest honlapján arról, mennyivel jobban hat ránk a művészet, ha arra alkalmas helyen nézzük. A cikk azzal indít, hogy manapság már simán megnézhetnénk virtuálisan a nappalinkból egy kiállítást, online akár, mégsem állt erre rá különösebben egyik híres nagy múzeum sem. Hát, most megvan a válasz, miért!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a módszerrel könnyebb nyelvet tanulni

Sákovics Diana 2015. február 15., vasárnap 13:57

Azt már tudjuk, hogy nyelvet tanulni bármilyen életkorban érdemes, mindegy, mennyi idősen vágunk bele: egy új nyelv elsajátítása fejleszti az agyunkat. Szerencsére nyelvérzékkel is mindannyian rendelkezünk, szóval a tanulásban ez sem lehet gát, az már egy másik kérdés, hogy van-e elég türelmünk és kitartásunk ahhoz, hogy az ismeretlen szavakat bemagoljuk. De bármekkora szívás is ez, a megfelelő tanulási technikákkal sokat könnyíthetünk rajta. 

Szerelem, dühroham, elhagyás, szerelem - a borderline és a hozzátartozók

Kuna Gábor 2015. február 14., szombat 22:06

A múlt heti, a borderline-osok hozzátartozóival foglalkozó cikkünkre számos olvasói levél érkezett. Azon vívódnak a levélírók, hogy a furcsán működő partnerük valóban borderine-os-e, hogyan dönthető ez el, és ha igen, mit tegyenek? Jogosak a kérdések, és nehezen eldönthetők. Ezekre igyekszünk most válaszolni. 

A sótlan okostojásoknak is van szíve

Sákovics Diana 2015. február 14., szombat 10:34

Tavaly ilyenkor már mindent elmondtunk arról, amit egyáltalán nem akart tudni a szerelemről, de mielőtt végleg rányomná a nördök fejére a reménytelenül sótlan címkét, itt az ideje megmutatnunk, hogy a tudomány vezérelte életszemlélet is lehet romantikus. Jöjjön egy csodálatos Valentin-napi ajándék kedvenc biológusainktól, az AsapSCIENCE készítőitől, akik megírták végre a tudomány szerelmi dalát, azt, amiben szoros kémiai kötések köttetnek, amiben a bennünk lévő anyag a téridőn és féreglyukakon át áramlik a másikért, egészen az univerzum határáig. 

Nem, nem kattantunk meg, tényleg erről énekelnek. Meg arról is, hogy szétszakítani minket olyan, mintha egy atommal próbálkoznánk: egy óriás robbanás lenne a vége, természetesen a szívünkben. És dalolnak arról is, hogy ha nem megy elsőre, hát még kétszer meg kell próbálni ahhoz, hogy a dolog statisztikailag szignifikáns lehessen. De a lényeg: hiába érezzük, hogy az a fehér köpeny és a szemüveg a szívünkig hatol, ez egy szörnyű nagy hazugság, hiszen a szív nem érez. Ha szerelemről van szó, az agyunk felelős mindenért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a 9 tápanyag javítja az elméjét

mzd 2015. február 13., péntek 13:50

Sok helyen olvashatunk arról, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztanunk, ha szeretnénk megtartani a súlyunkat (vagy éppen fogynánk), arról azonban kevesebb szó esik, hogy az ezekben található tápanyagok milyen hatással vannak a mentális képességeinkre. Ahogy az alultápláltság sem az ételek mennyiségén, hanem minőségén alapszik (egy kövér kisgyerek is lehet alultáplált), úgy – egy friss kutatás eredményei szerint - az agyunkra sem a bevitt kalóriák száma van hatással – hiába fogyasztunk belőle többet, mint valaha.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nyerhet kő-papír-ollóban!

mzd 2015. február 12., csütörtök 16:27

A Super Mario és az amőba mellett talán a kő-papír-olló az egyetlen olyan játék, amelyet a világ szinte minden pontján ismernek. Gyerekkorunkban kiváló időtöltésnek bizonyultak a véget nem érő párbajok, felnőttként pedig sokszor dönti el ez, hogy kinek kell levinnie a szemetet, kié lesz az utolsó szelet torta, vagy kinek a feladata lesz leszervezni a céges bulit. Mivel esetenként "nagy tétje" van, sokan szeretnének biztosra menni: számukra jó hír lehet, hogy az I Fucking Love Science szerint csupán egy kis játékelméletre és pszichológiára van szükség a nyeréshez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másra vágyom. Menni kell vagy kitartani?

Sákovics Diana 2015. február 11., szerda 21:48

“Ne aggódjon, öregem, jó lesz! A legjobb dolog, ami velem valaha történt, hogy elhagyott a nejem.” - mondta a hatvanas asztalos, és vidáman hátba veregette a barátomat. Ennek majd egy éve, a barátom és felesége akkor váltak el, 12 év házasság és két gyerek után. És ő nem, egyáltalán nem érezte úgy, hogy ez lett volna a legjobb dolog, ami valaha történt vele. Ahogy valószínűleg a jókedélyű asztalos sem érezte ezt akkor, amikor sok évvel korábban a felesége eltűnt és otthagyta őt egy kamaszodó kislánnyal és egy ovis kisfiúval. Az élet aztán szerencsére úgy hozta, hogy az asztalos új feleséget talált, egy cuki, gyerekszerető nőt, akivel azóta is boldogan élnek. Akár a mesében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pocsék egy érzés itt dolgozni!

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. február 10., kedd 12:45

Vagy épp az ellenkezője? Éppen az álommunkáját végzi? Töltse ki kérdőívünket, hogy kiderüljön mennyire jó önnek ott, ahol éppen dolgozik.

Ezért érdemes középkorúan is jól aludni

Sákovics Diana 2015. február 9., hétfő 17:38

Régóta tudjuk, hogy az alvás fontos szerepet tölt be a tanulásban, az emlékezetben, ezért is érdemes vizsga előtt rendesen aludni. Meg egyébként is érdemes. Ha ugyanis rosszul alszunk, azt a hangulatunk, az érzelmi intelligenciánk, a figyelmi kapacitásunk bánja, és hosszú távon számos súlyos betegség kockázatának is jobban ki vagyunk téve. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magányos a kapcsolatában? Nem kell így lennie.

Sákovics Diana 2015. február 8., vasárnap 11:22

Szoros szociális kötelékek nélkül élni gyilkos dolog. Szó szerint az. A tartós magány ugyanis folyamatos fenyegetettség, amit a túlélésünk szempontjából nélkülözhetetlen társak, a kötődés, a valahová tartozás hiánya okoz. Ebbe pedig belerokkan a test is. A magányos embereknek rosszabbul teljesít az immunrendszerük és társaiknál általában korábban is halnak meg. A magány azonban nem feltétlenül a tartós egyedüllétet jelenti, nem azt, hogy senki sincs körülöttünk, velünk. A magány szubjektív érzés, és sokkal inkább a kapcsolatok, a társas érintkezés minőségéről mint mennyiségéről szól. Ezért van az, hogy bizony a párkapcsolatban is élhetünk magányosan, annyira magányosan, hogy abba egy idő után a szívünk is szó szerint megszakad.

De vajon mitől jó, mitől kielégítő egy kapcsolat? Hogyan nem lesz mellettünk magányos a partnerünk? Mi kell ahhoz, hogy ne érezzük magunkat egyedül egy párkapcsolatban? Szubjektíven szelektált kutatáscsomag következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nekem ilyen volt a kiút az evészavarokból

Steiner Kristóf 2015. február 7., szombat 22:10

Nem tartoztam a depressziós tinédzserek közé – nem is értettem őket soha, mi több, meggyőződésem volt, hogy valójában csak így akarnak érdekesek maradni a környezetük számára. Utólag visszagondolva persze ostobán hangzik mindez – már csak azért is, mert magam is hasonló elbírálásokat kaptam később, az étkezési zavaraim kapcsán.

Gimi után kezdődött minden – nem voltam ugyan kövér, de hajlamos voltam a hízásra, és miután bedarált a hollywoodi “nullás méret” kultúra, elhatároztam, hogy lefogyok pár kilót. Aztán még párat. És még párat. Hamar oda jutottam, hogy napi párszáz kalórián éltem, emellett infraszaunába jártam, ha pedig megszegtem a drasztikus szabályaimat, “már mindegy” alapon mindent felzabáltam, majd megszabadultam tőle. Furcsa, hogy az evészavarok, amik elvileg az esztétikumból és a testünk látványának zavaraiból indulnak ki, kinőhetik magukat egészen komoly, durva pszichés betegséggé – amelyekből mintha nem volna kiút. Persze a kevésbé toleráns környezetemet is igyekeztem megérteni: számukra csak egy felszínes “jódolgában azt se tudja, mitévő legyen” celebecske voltam, aki magára vessen, ha két hét alatt tíz kilókat fogy le, és szed fel. Szégyelltem magam, ugyanakkor azt is tudtam, hogy – túl egy gyomorvérzésen, és egy eseten, amikor egy hajnali falás és hányásroham után nagyon kishíján szó szerint a torkomon akadt a fogkefém – ha így folytatom, hamarosan meghalok. Ebben pedig az akkori pszichológusom, Csernus Imre is megerősített. Ám a segítség elfogadására valahogy nem álltam készen. Amikor az egész világ ellenem volt, a bulimiám ott volt nekem – mint egyfajta “legjobb barát”, akiről tudom, hogy rossz hatással van rám. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

35 év felett inkább kell a kreativitás a szexben

mzd 2015. február 6., péntek 16:07

Pár hónappal ezelőtt feltettünk néhány kérdést a Dívány-olvasóknak a párkapcsolatukkal kapcsolatban. Kiderült az, amit régóta sejtettünk: sokkal elégedettebbek a viszonyukkal azok, akik szerelmesek a párjukba és elégedettek a szexuális életükkel. Utóbbi egyébként rendkívül fontos: a kapcsolati válsággal küzdő válaszadók ötödénél intim problémák okozzák konfliktusokat. A napokban egy hasonló témával is foglalkozó sajtóközleményt kaptunk, amelyben a Kutatócentrum 1000 főt kérdezett meg reprezentatív módon online villámkutatás keretében, mi pedig kimazsoláztuk a szexszel kapcsolatos információkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki tiniként kövérnek képzeli magát, felnőttként az is lesz

Sákovics Diana 2015. február 5., csütörtök 19:42

Azt már tudják egy ideje az okosok, hogy a kamaszkori testképzavarok, vagyis az, ha valaki nem reálisan látja a saját testét, gyakran vezetnek étkezési zavarokhoz, anorexiához, bulimához. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a korai testképzavar bizony hosszú távon növeli a túlsúlyosság kockázatát is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma szeret, de holnap gyűlölni fog – Milyen egy borderline-ossal élni?

Kuna Gábor 2015. február 5., csütörtök 16:03

Borderline személyiségzavar. Lehet, hogy korábban is volt már, csak nem így hívtuk, vagy valóban egyre gyakoribb manapság. De az is lehet, hogy csak maga a fogalom válik egyre divatosabbá. Mindenesetre ma már szinte mindenki tud róla valamit, vagy legalább a kifejezést hallotta valahol. Akár egy gyors Google-kereséssel, vagy a vonatkozó Wikipédia szócikk elolvasásával gyorsan képbe kerülhetünk a tünetekkel, a betegség természetével kapcsolatban, vagy akár a betegek fórumait, posztjait is olvasgathatjuk a szenvedéseikről.

Egy dolog viszont nagyon hiányzik: akár netes cikkeket, blogposztokat, vagy akár a vonatkozó szakirodalmat olvassuk, szinte egy szót sem fogunk találni a hozzátartozókról. Mit élhet át az, aki partnerként, vagy családtagként kell együtt élnie ezzel a betegséggel? Ez nekik is rossz? Ők min mennek keresztül? Ők mitől szenvednek, mivel kell megküzdeniük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők jobban emlékeznek a pozitív dolgokra

mzd 2015. február 3., kedd 14:44

Megírtuk már, hogy csukott szemmel sokkal több mindenre emlékezünk, mint amúgy, egy 3,5 ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás pedig nemrégiben azt is bebizonyította, hogy a nemünk is fontos szerepet játszik a gondolatok visszahívásában. Az ok egyszerű: a férfiak és a nők eltérően dolgozzák fel a különböző érzelmeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Drogprobléma akkor van, ha a keretek sérülnek

Sákovics Diana 2015. február 2., hétfő 21:00

- Te mit csinálnál, ha kiderülne, hogy a gyereked kipróbált valamilyen drogot? - kérdezte egy kedves barátom, és kitöltötte az utolsó fél pohár bort az üvegből. Kérdezte, mert aggódik, mert az ő gyereke már kamasz, mert fogalma sincs, hogy hogyan kellene ehhez az egészhez hozzáállni. A húszas éveiben ugyan ismert olyat, aki masszívan rákattant a heroinra, és a régi barátai között is akadt, aki kipróbálta a füvet, de mindez rég volt: bő húsz éve.

De vajon mi a helyzet most drogfronton? Mennyiben más az a világ, amiben a mai kamaszok élnek? És hogyan érdemes ezt a világot szülőként kezelni? Demetrovics Zsolttal, klinikai addiktológiai szakpszichológussal, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorával beszélgettünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Egyetlen probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen keletkezett"

Sákovics Diana 2015. február 1., vasárnap 19:11

Miért kellene nekem segítséget kérni egy idegentől a problémáim megoldásában? Mitől lenne jobb vele dumálni, mint a barátaimmal, családtagjaimmal? Hogyan tudhatná ő jobban, hogy mit kellene tennem? Nem is ismer! Egyáltalán: hogy jön ahhoz bárki, hogy megmondja nekem a frankót? Mert egy coach nyilván ezt csinálja, igaz? Hát, nem.

Polgár Natália business és executive szabadúszó coachcsal beszélgettem, arról, hogy mégis mi az ördög az a coaching, mire jó, és hogyan is kell elképzelni a gyakorlatban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a testével a meditáció

Sákovics Diana 2015. január 30., péntek 14:19

A meditáció zseniális találmány. Gyakorlása nemcsak a félelem- és a szorongásoldásban, de a depresszió legyűrésében is segít, fejleszti a figyelmünket, a koncentrációs képességünket, a kreativitásunkat. Ráadásul a meditáció a gyógyászatban is hasznos, nagy segítség lehet például az alzheimeresek és a rákbetegek kezelésében. Nem véletlen hát, hogy az AsapSCIENCE biológusai legújabb videójukban éppen a meditációval foglalkoznak, pontosabban azzal, hogy mégis hogyan hat ez a testünkre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a képesség segít minket az álmaink irányításában

Sákovics Diana 2015. január 29., csütörtök 09:43

A tudatos álmodás (vagyis az, amikor valaki tudja, hogy álmodik, és képes az álmát tudatosan irányítani) régóta foglalkoztatja az elmekutatókat. A kutatásokból ki is derült, hogy csupán az emberek 20 százalékának megy a dolog ösztönösen, mindenki másnak gyakorlásra, tréningekre van szüksége ahhoz, hogy egyfajta kontrollt gyakorolhasson álmai felett. Tudjuk azt is, hogy a gyerekek, a kevésbé stresszes életet élők és azok, akik amúgy is jobbak az életük tudatos irányításában esélyesebbek rá, hogy alapból működjön náluk a tudatos álmodás képessége. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúrázik? Ilyen gyakran mérje magát!

mzd 2015. január 26., hétfő 14:28

Aki életében legalább egyszer belevágott a diétába, annak ismerős az az érzés, amikor legszívesebben minden órában ráállna a mérlegre, hogy vajon fogyott-e már. Van egy jó hírünk a kényszeres méredzkedőknek: egy friss kutatás rávilágított arra, hogy aki többet méri magát, az több kilót is ad le. A vizsgálatba bevont emberek közül a legnagyobb súlyt azok vesztették, akik naponta ellenőrizték a testtömegüket, azok viszont, akik ezzel csak hetente vagy ritkábban foglalkoztak, még híztak is.

151061063
Fotó: Bsip / Europress / Getty
Távolról sincs vége, olvasson még »

És igen, tényleg működik a jól ismert emlékezetjavító trükk

mzd 2015. január 25., vasárnap 10:49

Idézze fel a tegnapi ebédjét. Mit evett? Milyen környezetben? Kikkel? Megvan? Most próbálja meg ugyanezt csukott szemmel. Próbáljon meg minél több részletet feleleveníteni a jelenetből, az ön mellett ülők ruházatától kezdve az étel elrendezéséig a tányéron. Van különbség a nyitott és csukott szemes jelenet között? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy volt gyomrom ezt tanulni? - még egyszer a kapunyitási pánikról

Kuna Gábor 2015. január 24., szombat 17:36

Novemberi cikkünkben a pályakezdő fiatalok új kríziséről, a kapunyitási pánikról írtunk. Mitől szenvednek ma a huszonévesek? Miért olyan nehéz eldönteni, mivel akarunk foglalkozni, hogyan kezdjük a karrierünket? Szabadnak, érdekesnek tűnik ez a korszak, de sokszor inkább félelmetes, és szorongással, elakadással jár. De vajon miért? Most a hasonló gondokkal küzdő Péter levelét közöljük, és igyekszünk válaszolni a kérdéseire. 

Jó vezető szeretne lenni? Legyen gyors!

Sákovics Diana 2015. január 22., csütörtök 16:37

Azt már tudjuk, hogyan lehetünk boldogok a munkahelyünkön, vagy hogyan maradhatunk évtizedekig motiváltak a munkában, és olvastunk már olyan kutatásról is, ami szerint az a jó munkaerő, aki hajlamos mindent magára venni, akiben könnyű bűntudatot kelteni. De vajon mit gondolnak a témáról a hazai HR-esek? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Többségünk simán beismerne egy bűncselekményt, amit el sem követett

Sákovics Diana 2015. január 21., szerda 20:50

Mit gondol, el lehetne önnel hitetni, hogy bűncselekményt követett el, miközben teljesen ártatlan? Nyilván nem. Legalábbis a legtöbben ezt hisszük, de a pszichológiai kutatások egészen mást mondanak.  

“Az eredményeinkből úgy tűnik, hogy meglepően könnyű hamis emlékeket generálni arról, hogy valaki bűncselekményt követett el, méghozzá olyan emlékeket, melyek a valódiakhoz hasonlóan összetettek, részletgazdagok” - jelentette ki Julia Shaw, a brit Bedfordshire Egyetem pszichológusa. Shaw és munkatársai  ráadásul nem hónapokon át tartó masszív agymosással ültettek be hamis emlékeket a kísérletben részt vevők fejébe, elég volt hozzá alig három órányi barátságos beszélgetés.  

shutterstock 178311836
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a módszerrel könnyebben megy az edzés

Sákovics Diana 2015. január 20., kedd 10:04

Van, hogy hiába határozzuk el, hogy most jött el a fittség ideje, hogy mostantól edzünk, hogy tényleg, hogy kitartóan, keményen. Van, hogy hiába fogunk bele egy diétába, fogyókúrába, életmódváltó-projektbe, egyszerűen nem megy. Valamiért nem. Pedig olyan klassz lenne. Az önértékelésünknek, a jövőképünknek, a hangulatunknak, az egészségünknek, a mentális képességeinknek mind remekül jönne, és ezt tudjuk jól, de egyszerűen NEM megy, túl nehéz. De vajon miért? 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés