EGO

Magányos a kapcsolatában? Nem kell így lennie.

Sákovics Diana 2015. február 8., vasárnap 11:22

Szoros szociális kötelékek nélkül élni gyilkos dolog. Szó szerint az. A tartós magány ugyanis folyamatos fenyegetettség, amit a túlélésünk szempontjából nélkülözhetetlen társak, a kötődés, a valahová tartozás hiánya okoz. Ebbe pedig belerokkan a test is. A magányos embereknek rosszabbul teljesít az immunrendszerük és társaiknál általában korábban is halnak meg. A magány azonban nem feltétlenül a tartós egyedüllétet jelenti, nem azt, hogy senki sincs körülöttünk, velünk. A magány szubjektív érzés, és sokkal inkább a kapcsolatok, a társas érintkezés minőségéről mint mennyiségéről szól. Ezért van az, hogy bizony a párkapcsolatban is élhetünk magányosan, annyira magányosan, hogy abba egy idő után a szívünk is szó szerint megszakad.

De vajon mitől jó, mitől kielégítő egy kapcsolat? Hogyan nem lesz mellettünk magányos a partnerünk? Mi kell ahhoz, hogy ne érezzük magunkat egyedül egy párkapcsolatban? Szubjektíven szelektált kutatáscsomag következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nekem ilyen volt a kiút az evészavarokból

Steiner Kristóf 2015. február 7., szombat 22:10

Nem tartoztam a depressziós tinédzserek közé – nem is értettem őket soha, mi több, meggyőződésem volt, hogy valójában csak így akarnak érdekesek maradni a környezetük számára. Utólag visszagondolva persze ostobán hangzik mindez – már csak azért is, mert magam is hasonló elbírálásokat kaptam később, az étkezési zavaraim kapcsán.

Gimi után kezdődött minden – nem voltam ugyan kövér, de hajlamos voltam a hízásra, és miután bedarált a hollywoodi “nullás méret” kultúra, elhatároztam, hogy lefogyok pár kilót. Aztán még párat. És még párat. Hamar oda jutottam, hogy napi párszáz kalórián éltem, emellett infraszaunába jártam, ha pedig megszegtem a drasztikus szabályaimat, “már mindegy” alapon mindent felzabáltam, majd megszabadultam tőle. Furcsa, hogy az evészavarok, amik elvileg az esztétikumból és a testünk látványának zavaraiból indulnak ki, kinőhetik magukat egészen komoly, durva pszichés betegséggé – amelyekből mintha nem volna kiút. Persze a kevésbé toleráns környezetemet is igyekeztem megérteni: számukra csak egy felszínes “jódolgában azt se tudja, mitévő legyen” celebecske voltam, aki magára vessen, ha két hét alatt tíz kilókat fogy le, és szed fel. Szégyelltem magam, ugyanakkor azt is tudtam, hogy – túl egy gyomorvérzésen, és egy eseten, amikor egy hajnali falás és hányásroham után nagyon kishíján szó szerint a torkomon akadt a fogkefém – ha így folytatom, hamarosan meghalok. Ebben pedig az akkori pszichológusom, Csernus Imre is megerősített. Ám a segítség elfogadására valahogy nem álltam készen. Amikor az egész világ ellenem volt, a bulimiám ott volt nekem – mint egyfajta “legjobb barát”, akiről tudom, hogy rossz hatással van rám. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

35 év felett inkább kell a kreativitás a szexben

mzd 2015. február 6., péntek 16:07

Pár hónappal ezelőtt feltettünk néhány kérdést a Dívány-olvasóknak a párkapcsolatukkal kapcsolatban. Kiderült az, amit régóta sejtettünk: sokkal elégedettebbek a viszonyukkal azok, akik szerelmesek a párjukba és elégedettek a szexuális életükkel. Utóbbi egyébként rendkívül fontos: a kapcsolati válsággal küzdő válaszadók ötödénél intim problémák okozzák konfliktusokat. A napokban egy hasonló témával is foglalkozó sajtóközleményt kaptunk, amelyben a Kutatócentrum 1000 főt kérdezett meg reprezentatív módon online villámkutatás keretében, mi pedig kimazsoláztuk a szexszel kapcsolatos információkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki tiniként kövérnek képzeli magát, felnőttként az is lesz

Sákovics Diana 2015. február 5., csütörtök 19:42

Azt már tudják egy ideje az okosok, hogy a kamaszkori testképzavarok, vagyis az, ha valaki nem reálisan látja a saját testét, gyakran vezetnek étkezési zavarokhoz, anorexiához, bulimához. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a korai testképzavar bizony hosszú távon növeli a túlsúlyosság kockázatát is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma szeret, de holnap gyűlölni fog – Milyen egy borderline-ossal élni?

Kuna Gábor 2015. február 5., csütörtök 16:03

Borderline személyiségzavar. Lehet, hogy korábban is volt már, csak nem így hívtuk, vagy valóban egyre gyakoribb manapság. De az is lehet, hogy csak maga a fogalom válik egyre divatosabbá. Mindenesetre ma már szinte mindenki tud róla valamit, vagy legalább a kifejezést hallotta valahol. Akár egy gyors Google-kereséssel, vagy a vonatkozó Wikipédia szócikk elolvasásával gyorsan képbe kerülhetünk a tünetekkel, a betegség természetével kapcsolatban, vagy akár a betegek fórumait, posztjait is olvasgathatjuk a szenvedéseikről.

Egy dolog viszont nagyon hiányzik: akár netes cikkeket, blogposztokat, vagy akár a vonatkozó szakirodalmat olvassuk, szinte egy szót sem fogunk találni a hozzátartozókról. Mit élhet át az, aki partnerként, vagy családtagként kell együtt élnie ezzel a betegséggel? Ez nekik is rossz? Ők min mennek keresztül? Ők mitől szenvednek, mivel kell megküzdeniük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők jobban emlékeznek a pozitív dolgokra

mzd 2015. február 3., kedd 14:44

Megírtuk már, hogy csukott szemmel sokkal több mindenre emlékezünk, mint amúgy, egy 3,5 ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás pedig nemrégiben azt is bebizonyította, hogy a nemünk is fontos szerepet játszik a gondolatok visszahívásában. Az ok egyszerű: a férfiak és a nők eltérően dolgozzák fel a különböző érzelmeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Drogprobléma akkor van, ha a keretek sérülnek

Sákovics Diana 2015. február 2., hétfő 21:00

- Te mit csinálnál, ha kiderülne, hogy a gyereked kipróbált valamilyen drogot? - kérdezte egy kedves barátom, és kitöltötte az utolsó fél pohár bort az üvegből. Kérdezte, mert aggódik, mert az ő gyereke már kamasz, mert fogalma sincs, hogy hogyan kellene ehhez az egészhez hozzáállni. A húszas éveiben ugyan ismert olyat, aki masszívan rákattant a heroinra, és a régi barátai között is akadt, aki kipróbálta a füvet, de mindez rég volt: bő húsz éve.

De vajon mi a helyzet most drogfronton? Mennyiben más az a világ, amiben a mai kamaszok élnek? És hogyan érdemes ezt a világot szülőként kezelni? Demetrovics Zsolttal, klinikai addiktológiai szakpszichológussal, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzorával beszélgettünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Egyetlen probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen keletkezett"

Sákovics Diana 2015. február 1., vasárnap 19:11

Miért kellene nekem segítséget kérni egy idegentől a problémáim megoldásában? Mitől lenne jobb vele dumálni, mint a barátaimmal, családtagjaimmal? Hogyan tudhatná ő jobban, hogy mit kellene tennem? Nem is ismer! Egyáltalán: hogy jön ahhoz bárki, hogy megmondja nekem a frankót? Mert egy coach nyilván ezt csinálja, igaz? Hát, nem.

Polgár Natália business és executive szabadúszó coachcsal beszélgettem, arról, hogy mégis mi az ördög az a coaching, mire jó, és hogyan is kell elképzelni a gyakorlatban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a testével a meditáció

Sákovics Diana 2015. január 30., péntek 14:19

A meditáció zseniális találmány. Gyakorlása nemcsak a félelem- és a szorongásoldásban, de a depresszió legyűrésében is segít, fejleszti a figyelmünket, a koncentrációs képességünket, a kreativitásunkat. Ráadásul a meditáció a gyógyászatban is hasznos, nagy segítség lehet például az alzheimeresek és a rákbetegek kezelésében. Nem véletlen hát, hogy az AsapSCIENCE biológusai legújabb videójukban éppen a meditációval foglalkoznak, pontosabban azzal, hogy mégis hogyan hat ez a testünkre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a képesség segít minket az álmaink irányításában

Sákovics Diana 2015. január 29., csütörtök 09:43

A tudatos álmodás (vagyis az, amikor valaki tudja, hogy álmodik, és képes az álmát tudatosan irányítani) régóta foglalkoztatja az elmekutatókat. A kutatásokból ki is derült, hogy csupán az emberek 20 százalékának megy a dolog ösztönösen, mindenki másnak gyakorlásra, tréningekre van szüksége ahhoz, hogy egyfajta kontrollt gyakorolhasson álmai felett. Tudjuk azt is, hogy a gyerekek, a kevésbé stresszes életet élők és azok, akik amúgy is jobbak az életük tudatos irányításában esélyesebbek rá, hogy alapból működjön náluk a tudatos álmodás képessége. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúrázik? Ilyen gyakran mérje magát!

mzd 2015. január 26., hétfő 14:28

Aki életében legalább egyszer belevágott a diétába, annak ismerős az az érzés, amikor legszívesebben minden órában ráállna a mérlegre, hogy vajon fogyott-e már. Van egy jó hírünk a kényszeres méredzkedőknek: egy friss kutatás rávilágított arra, hogy aki többet méri magát, az több kilót is ad le. A vizsgálatba bevont emberek közül a legnagyobb súlyt azok vesztették, akik naponta ellenőrizték a testtömegüket, azok viszont, akik ezzel csak hetente vagy ritkábban foglalkoztak, még híztak is.

151061063
Fotó: Bsip / Europress / Getty
Távolról sincs vége, olvasson még »

És igen, tényleg működik a jól ismert emlékezetjavító trükk

mzd 2015. január 25., vasárnap 10:49

Idézze fel a tegnapi ebédjét. Mit evett? Milyen környezetben? Kikkel? Megvan? Most próbálja meg ugyanezt csukott szemmel. Próbáljon meg minél több részletet feleleveníteni a jelenetből, az ön mellett ülők ruházatától kezdve az étel elrendezéséig a tányéron. Van különbség a nyitott és csukott szemes jelenet között? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy volt gyomrom ezt tanulni? - még egyszer a kapunyitási pánikról

Kuna Gábor 2015. január 24., szombat 17:36

Novemberi cikkünkben a pályakezdő fiatalok új kríziséről, a kapunyitási pánikról írtunk. Mitől szenvednek ma a huszonévesek? Miért olyan nehéz eldönteni, mivel akarunk foglalkozni, hogyan kezdjük a karrierünket? Szabadnak, érdekesnek tűnik ez a korszak, de sokszor inkább félelmetes, és szorongással, elakadással jár. De vajon miért? Most a hasonló gondokkal küzdő Péter levelét közöljük, és igyekszünk válaszolni a kérdéseire. 

Jó vezető szeretne lenni? Legyen gyors!

Sákovics Diana 2015. január 22., csütörtök 16:37

Azt már tudjuk, hogyan lehetünk boldogok a munkahelyünkön, vagy hogyan maradhatunk évtizedekig motiváltak a munkában, és olvastunk már olyan kutatásról is, ami szerint az a jó munkaerő, aki hajlamos mindent magára venni, akiben könnyű bűntudatot kelteni. De vajon mit gondolnak a témáról a hazai HR-esek? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Többségünk simán beismerne egy bűncselekményt, amit el sem követett

Sákovics Diana 2015. január 21., szerda 20:50

Mit gondol, el lehetne önnel hitetni, hogy bűncselekményt követett el, miközben teljesen ártatlan? Nyilván nem. Legalábbis a legtöbben ezt hisszük, de a pszichológiai kutatások egészen mást mondanak.  

“Az eredményeinkből úgy tűnik, hogy meglepően könnyű hamis emlékeket generálni arról, hogy valaki bűncselekményt követett el, méghozzá olyan emlékeket, melyek a valódiakhoz hasonlóan összetettek, részletgazdagok” - jelentette ki Julia Shaw, a brit Bedfordshire Egyetem pszichológusa. Shaw és munkatársai  ráadásul nem hónapokon át tartó masszív agymosással ültettek be hamis emlékeket a kísérletben részt vevők fejébe, elég volt hozzá alig három órányi barátságos beszélgetés.  

shutterstock 178311836
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a módszerrel könnyebben megy az edzés

Sákovics Diana 2015. január 20., kedd 10:04

Van, hogy hiába határozzuk el, hogy most jött el a fittség ideje, hogy mostantól edzünk, hogy tényleg, hogy kitartóan, keményen. Van, hogy hiába fogunk bele egy diétába, fogyókúrába, életmódváltó-projektbe, egyszerűen nem megy. Valamiért nem. Pedig olyan klassz lenne. Az önértékelésünknek, a jövőképünknek, a hangulatunknak, az egészségünknek, a mentális képességeinknek mind remekül jönne, és ezt tudjuk jól, de egyszerűen NEM megy, túl nehéz. De vajon miért? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rosszfiúk szeretnek a leginkább szelfizni

Sákovics Diana 2015. január 19., hétfő 14:46

Vajon mi befolyásolja azt, hogy mennyit posztolunk magunkról a közösségi oldalakra, hogy mennyire akarjuk megmutatni magunkat, a rólunk készült képeket? És mitől függ az, hogy ki kattan rá a szelfizésre? Amerikai kutatók most erre keresték a választ, és a férfiak esetében meg is találták. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat dolog, amit tudnia kell a boldogságról

Sákovics Diana 2015. január 18., vasárnap 18:25

Tudjuk, hogy a boldogság nem egyszerűen történik velünk, nem mázli kérdése, hogy megvan-e vagy nincs. A boldogság képesség, ami megtanulható, és aminek a klassz érzésen túl még számtalan más előnye is van. Például az, hogy a környezetünknek is jót tesz.

A pozitív pszichológia elkötelezett hívei az elmúlt években rengeteg vizsgálatot végeztek, hogy amit csak lehet kiderítsenek a boldogságról, az általános jól-létről, arról, hogyan lehet elérni ezeket és milyen hatással járnak az életünkre. Most a Psy Blog tippje nyomán hat érdekes kutatási eredményt szedtünk össze az elmúlt évekből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretőm, a szexistennő

Steiner Kristóf 2015. január 17., szombat 20:49

Olvasónk örök érvényű, ám máig megválaszolatlan kérdést vetett fel levelében: “vajon létezik -e ideális nő?”. Erre persze biztosan sokan vágnák rá: “naná, a barátnőm / feleségem”, ugyanakkor tény és való, hogy mindenkinek mást jelent az “ideális” fogalom. Van, aki számára alapfeltétel a főzőtudomány, mások a melltartóméretben látják a tökéletességet, megint mások pedig a jó anyát, vagy épp egy életen át jó barátot keresik egy nőben. Olvasónk szerint azonban hiába a zsáner-kérdés, egy dologban minden férfi egyetért: a “szexistennő” típusú nőkért minden hím odavan. A levelet író férfi – nevezzük Józsefnek – átlagos családapának vallotta magát, meglehetősen egysíkú családi élettel. Ám az érzelmi kitörésektől – legyen szó pozitív vagy negatív hullámokról – mentes házasság a feje tetejére állt, amikor belibbent az életébe egy új kolléganő...

Megvan, mitől lesz önből jobb munkaerő

Sákovics Diana 2015. január 14., szerda 20:10

Ahhoz, hogy valaki keményen dolgozzon, nyilván rengeteg dologra szükség van: kell hozzá elhivatottság, a munka szeretete, kellenek célok, bizonyítási vágy. Ha ez mind megvan, az persze szuper, de úgy tűnik, egy igazán jó munkaerőnek nem ezek a legfőbb jellemzői.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiakat a szex, a nőket a szerelem akasztja ki

Sákovics Diana 2015. január 13., kedd 15:55

A hűtlenség általában rettenetesen fáj. Ráadásul sokaknak fáj, a statisztikák szerint legalábbis az embereknek legalább harmada megcsalta már jelenlegi vagy korábbi partnerét. Az azonban, hogy a hűtlenség mennyire fájdalmas, hogy hogyan vagyunk (vagy nem vagyunk) képesek feldolgozni, az rengeteg dologtól, így a személyiségünktől, értékinktől, korábbi tapasztalatunktól is függ. Meg függ persze a nemünktől is, az általános hiedelmeink legalábbis biztosan. Bár a pszichológiai kutatások gyakran mondanak ellent hiedelmeinknek, sztereotípiáinknak, ebben az esetben úgy tűnik, hallgathatunk rájuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor kell csak igazán az önmegfigyelés, ha épp szenved

Kuna Gábor 2015. január 12., hétfő 21:19

Számos olyan olvasói levél ékezett a Dívány tanácsadó rovatának e-mail címére, amiben olvasóink hosszabban-rövidebben leírták élettörténetüket, és zárásként feltették a kérdést: mit tegyek?  A levélírók beszámoltak arról, hogy a válságos időszakban nem látják a kiutat, elvesztették régi önmagukat. Közös ezekben a vallomásokban az elveszettség, a tanácstalanság, a magány érzése. Egy általános és zsigerig hatoló boldogtalanság jelenléte a változás reménye nélkül. Mi a megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszi, a terroristák elmebetegek? Téved.

Sákovics Diana 2015. január 11., vasárnap 13:34

Szerdán két terrorista támadt a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, 12 embert megöltek. A támadók dzsihádisták, a Mohamedről készült karikatúrák miatt álltak bosszút a rajzolókon. De vajon hogy jut el valaki odáig, hogy a hitéért karikaturistákat öljön? Hogyan gondolhatja azt bárki, hogy egy ilyen brutális tett használ a világnak? Hogyan tervezhet valaki hosszan, hidegvérrel egy ilyen mészárlást? Elmebeteg lenne? Egyáltalán nem. A terrorizmus lélektana következik, pontosabban az a kevés, amit tudunk róla. 

Terroristákat vizsgálni kontrollált körülmények között ugyanis nem egyszerű. Nem jellemző, hogy önként jelentkeznének a laborba a lelkes pszichológusokhoz, de kiugrott, elkapott terroristák elméjéhez azért volt, hogy hozzáfértek a kutatók, meg persze gyártottak elméleteket is. Jó sokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fogamzásgátlók az egész életünket összekuszálják

Sákovics Diana 2015. január 10., szombat 15:32

“Három évig szedtem fogamzásgátló tablettát. Tök jól működött. Legalábbis én azt hittem, amíg abba nem hagytam. Eltelt néhány hónap, és hirtelen meglett, hogy mennyivel jobban vagyok. Valahogy tele lettem élettel, nyertem havi három napot, amikor őrülten szexisnek érzem magam, többet kezdtem fantáziálni a szexről, és összességében… nem is tudom… nőbb lettem.” - tört ki a barátnőmből hirtelen, amikor megemlítettem, hogy éppen a hormonális fogamzásgátlók pszichére gyakorolt hatásairól írok. Mert bizony az is van nekik. Jöjjenek a legérdekesebb kutatási eredmények, amikre egyébként nincs magyarázat. Ahogy a női szexualitás számos más területére sincs

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyereke van? Most nem szabad elcsesznie!

Sákovics Diana 2015. január 9., péntek 19:02

Tudjuk, hogy gyerekkori tapasztalataink, az a mód, ahogy a szüleink bántak velünk, ahogy kapcsolódni tudtak hozzánk, az a minta, ahogy neveltek, gondoztak, szerettek minket, amit tudatosan vagy tudattalanul közvetítettek felénk az egész felnőtt létünket meghatározza. A személyiségünk, a hiedelmeink, az értékeink, az, ahogy kezeljük az emberi kapcsolatainkat, ahogy viszonyulni, kötődni tudunk egymáshoz mind a szülőkkel való korai tapasztalatainkban gyökereznek. Egy friss kutatás most azt is bebizonyította, hogy a szülők életre szóló hatása alól az iskolai teljesítményünk sem kivétel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés