EGO

Megvan miért segít a közérzetünkön a D-vitamin

Sákovics Diana 2015. március 2., hétfő 18:50

Az elmúlt évtized vitaminkutatásainak sztárja egyértelműen a D-vitamin volt, amelyről kiderült, hogy nemcsak a csontok egészségéhez, a sejt- és az idegrendszer fejlődéshez, és a megfelelő immunműködéshez kell, de hiánya kimutatható a depresszióban, a figyelemhiányos hiperaktivitási  és a bipoláris zavarban szenvedők, az autisták, de még a skizofrének szervezetében is. Arra, hogy mégis hogyan függ össze a D-vitamin a mentális betegségekkel eddig is a vitamin hormontermelésre kifejtett hatásában vadászták a választ a bölcsek, és most egy friss kutatás megerősítette, hogy nem is keresgéltek oylan rossz helyen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért lesznek évente 45 ezren öngyilkosok

mzd 2015. március 1., vasárnap 13:18

Egy friss kutatás szerint a világon évente elkövetett több mint kétszázezer öngyilkosság ötöde ugyanazon ok miatt történik meg: ez pedig a munkanélküliség. Úgy tűnik, a munkanélküliségnek csak a kevésbé árnyékos oldala az, hogy kellemetlen emberré tesz: évente 45 ezer ember dönt úgy, hogy eldobja magától az életet, mert nem tudja feldolgozni annak következményeit, hogy nem talál állást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthon a világ végén - tippek külföldön élő magyaroknak

Steiner Kristóf 2015. március 1., vasárnap 10:10

Az elmúlt évek során egyre több mailt kapok, amelyekben magyarok kérdeznek tőlem arról, milyen is magyarként külföldön élnem. 2009 óta átlagosan évente kétszer jártam Budapesten, ami vélhetően előrevetíti, hogy én elég jól vagyok itt kint – másként már visszatértem volna, de ilyesmi nincs tervben. Ugyanakkor nem árulok zsákbamacskát: külföldön sincs kolbászból a kerítés (például senki sem érti majd, ha azt mondja: “I don't sell cat in a bag: the fences are not made out of sausages”, mert legfeljebb bolondnak nézik). Gyulai Bence kollégám már írt egy remekbe szabott cikket egy évvel ezelőtt arról, mit érdemes átgondolni külföldre költözés előtt. Egy évvel az írás publikálása után most sorra veszem az érveit, és elmondom az én 7 tippemet arra, hogyan ne változzon rémálommá az eredetileg világmegváltásként induló külföldre költözés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kukába dobták az önéletrajzát? Ne bánja!

mzd 2015. február 27., péntek 15:44

Azt már tudjuk, hogy nem bízhatunk meg teljesen az első benyomásainkban, de a The British Psychological Society szerint a hr-eseknek még bőven van mit tanulniuk a témában. Szerintük ugyanis az új kollégák kiválasztásával foglalkozó szakemberek nem túl jók abban, hogy egy önéletrajz alapján helyesen ítéljék meg a pályázó személyiségét – igaz, ez nem tartja vissza őket attól, hogy messze menő következtetéseket vonjanak le az önéletrajzokból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szexi pasik önzőbbek és tesznek az egyenlőségre

mzd 2015. február 26., csütörtök 20:52

Egy friss kutatás szerint míg a vonzó testtel rendelkező férfiak sokkal önzőbbek és kevésbé támogatják az egyenlőséget, a hasonló tulajdonságokkal rendelkező nők esetében ez a tendencia nem megfigyelhető. Szerencsére azért nem minden szexi pasi rossz arc. "A vonzerő és az egoizmus közötti kapcsolat nem tökéletes, ezért ne lepődjünk meg, ha egy szexi pasi mégis önzetlen és az egyenlőségre is törekszik" – mondta dr. Michael Price, a kutatás vezetője

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az a dolgod, hogy nekem jó legyen - éretlenség a párkapcsolatokban

Kuna Gábor 2015. február 25., szerda 17:22

Gyerekkorunkban egy különleges, függő kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel. Tőlük – de leginkább az édesanyánktól – várjuk, hogy kielégítse a fizikai és érzelmi szükségleteinket, biztonságossá tegye nekünk a világot, védjen és vigasztaljon minket. És egyáltalán, szeressen minket csak úgy, akkor is, ha rosszak vagyunk. Gyerekkorban jól van így, ez a természetes. Akkor van igazán baj, ha ezzel a gyermeki érzelmi és kapcsolati mintával vágunk neki a felnőttkori párkapcsolatainknak is. Ebből szinte törvényszerűen sérülés és csalódás lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldogság képlete pofátlanul egyszerű

Sákovics Diana 2015. február 24., kedd 14:54

Ön tudja, hogy mitől lenne boldog? Tudja, mi okoz önnek igazán örömöt? Biztos benne? “Vannak elképzeléseink arról, hogy melyek azok a dolgok, amiknek boldoggá kellene tenniük minket, de ha jobban alaposabban megnézzük, gyakran kiderül, hogy ezek a dolgok igazából egyáltalán nem tesznek minket boldoggá.” - állítja Paul Dolan brit közgazdász és boldogságkutató a Fast Company-nak adott interjújában.

Tipikusan ilyen téves elképzelés, amikor például azt hisszük, hogy tárgyak, mondjuk egy új autó, egy ruhadarab, egy ékszer megszerzése az, amitől jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. A pszichológiai kutatások már számtalanszor bebizonyították, hogy a materiális javak megszerzése felett érzett öröm mulandó, ha valamit megkaptunk, akkor annak csak rövid ideig örülünk igazán, hamarosan újra elönt minket a sóvárgás. Hasonló a helyzet akkor is, ha mondjuk hiszünk abban, hogy egy új, az igényeinknek és tudásunknak megfelelő munka hozza majd el a boldogságot. Ha a munkahelyünkön rossz a hangulat, ha nem jövünk ki a munkatársainkkal, ha az ottlétünkben sok a kellemetlen elem, akkor nem fogjuk magunkat boldognak érezni. Ahogy nem érezzük magunkat boldognak akkor sem, ha magányosak vagyunk a párkapcsolatunkban, hiába ülünk álomházunk közepén a világ legcukibb gyerekeivel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így pörgeti fel szexuális vágyát a tudomány

Sákovics Diana 2015. február 23., hétfő 20:12

A szexuális vágyat hosszú távon megőrizni még egészséges, normál működésben is kemény meló, pláne gond van akkor, amikor a vágy valamilyen testi vagy pszichés ok miatt hiányzik.  Az AsapSCIENCE biológusai egy klassz videóban most arra keresik a választ, hogy vajon tud-e segíteni a tudomány a szexuális vágy visszaszerzésében. A rövid válasz pedig az, hogy igen. A hosszabb meg az, hogy igen, de egyelőre semmit sem ér vele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkanélküliség kellemetlenebb emberré tesz

Edicsek 2015. február 23., hétfő 09:08

Az ember alaptermészetét is megáltoztathatja az, ha munkanélküli lesz; kevésbé lesz nyitott, lelkiismeretes és kevésbé lesz kellemes ember, így még nehezebben talál új munkát. Legalábbis ez derül ki egy friss, a Journal of Applied Psychology nevű szaklapban megjelent kutatásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinek van szüksége pszichológusra?

Sákovics Diana 2015. február 21., szombat 20:46

Mindannyiunk életében adódnak nehéz időszakok. Van, hogy egyszerűen nyomorultul érezzük magunkat a bőrünkben, hogy olyan problémákkal, élethelyzetekkel szembesülünk, amik megterhelőek, amiket fogalmunk sincs, hogyan kellene megoldanunk, amik kicsúsznak az irányításunk alól. Állhat elő ilyen helyzet a párkapcsolatunkban, a családi életünkben, a gyereknevelésben, elakadhatunk a karrierünkkel, a munkánkkal. Van, hogy meg kell birkózunk szeretteink elvesztésével, depresszióval, stresszel, kiégéssel vagy függőségeinkkel. Megesik az is, hogy a gondjaink annyira ránk telepednek, hogy a napi életünk menedzselése is kezelhetetlennek tűnő terhet jelent. 

És akkor megpróbáljuk valahogy megoldani. Jönnek az önsegítő könyvek, jön fórumok bújása, jönnek a beszélgetések a barátokkal, a családdal. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egyáltalán van kivel beszélnünk, és érzünk egyáltalán annyi erőt magunkban, hogy megpróbáljuk megoldani a problémánkat. De van, hogy még ez is kevés, hogy hiába próbálkozunk nem jutunk előbbre, valami még mindig nem stimmel. Ilyenkor jön jól a külső segítség, egy erre képzett, megfelelő tudással rendelkező szakember, aki képes minket segíteni abban, hogy megküzdjünk a problémáinkkal. Ilyenkor érdemes pszichológushoz fordulni. 

shutterstock 139973443

Ez így elméletben persze egyszerűen hangzik, a gyakorlati lépésre azonban korántsem egyszerű rászánni magunkat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért olyan rossz arcok a gazdagok

Sákovics Diana 2015. február 20., péntek 16:28

Merthogy a gazdagok rossz arcok. Legalábbis elég rossz arcnak tűnnek, amikor mondjuk közlik, hogy akinek semmije sincs, az annyit is ér, amikor azt posztolják, hogy minden nőnek gyémántot kellene kapnia Valentin-napra, amikor egy luxusterepjáróból kipattanva hasba rúgnak egy zebrán átkelni kívánó asszonyt, amikor vállvonogatva, két nap eltéréssel mást mondanak arról, hogy miből tudtak luxusvillát venni, vagy amikor őrjöngve, nyilvánosan gecizik le egykori pajtásaikat.

De a közéleti példákon túl bőven elég az is, ha végiggondolja, hogy ki parkol folyton tilosban, ki száguldozik vagy kerüli ki simán a kocsisort, hogy aztán bepofátlankodjon az elejére. A gazdagok, nyilván. Vagy mégsem? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fejlesztené a mozgását? Feledkezzen meg magáról!

Sákovics Diana 2015. február 19., csütörtök 19:10

Nekem nagyon tisztán megvan, hogy mennyire béna voltam, amikor a barátaim anno dartsozni tanítottak. Magyarázták, hogy tartsam a kezem, hogy hova figyeljek, mit csinálják. Én meg koncentráltam, de nem a célra, nem a táblára, hanem a kezemre, a dobásra, az ívre, a mozdulatra. Pocsékul csináltam. Most már azt is tudom, hogy miért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A “ráérünk arra még” szindróma

Steiner Kristóf 2015. február 18., szerda 21:17

A napokban miközben a könyvespolcom előtt álldogállva azon merengtem: “elég mára a feladatokból, inkább lazítok egy kicsit a függőágyban”, a kezembe akadt Yehuda Berg Valódi gazdagság című könyve. Hátradőltem, kényelembe helyeztem magam, ám a semmit tevés csakhamar átcsapott komoly leckébe: “Ha azokra az emberekre gondolsz, akikre leginkább felnézel, vagy akik jobbá tették a világot a ‘már eleget tettem' kifejezés nem is szerepelt a szótárukban.” – állt a könyvben. És bár nyilván nem arról van szó, hogy ne lenne szabad időt áldoznunk a feltöltődésre – hiszen a pihenésre mindenkinek szüksége van, ugyanakkor tény - a komfort érzés pillanatnyilag elégedetté tesz bennünket, ám senkit sem emelt még következő szintre – sem materiális, sem spiritálus értelemben. Mi több, azt is észrevettem, hogy az életem azon időszakait, amelyekben a “ráérünk arra még” afféle mottómmá válik, a túl hosszúra nyúlt lazítást gyakran teljes összeomlás követi, és kezdhetek mindent előröl.

"A lovak abban segítenek, hogy jobb barátságban legyél önmagaddal."

Sákovics Diana 2015. február 17., kedd 16:31

“Egy dologban biztos lehetsz: a lovaktól mindig nagyon pontos, tiszta visszajelzést kapsz a viselkedésedről.” - mondta Suhai Gábor pszichológus, tréner, coach, szervezetfejlesztési tanácsadó, aki az EQ-Skill tulajdonosaként  kollégáival Magyarországon elsőként dolgozta ki a Ló Mediálta Tréningprogramok alapjait még 2005-ben. A pszichológus tehát tíz éve foglalkozik a ló és az ember kapcsolatával, pontosabban azzal, hogyan segíthetnek a lovak a személyiségünk, önismeretünk, készségeink fejlesztésében. Budai irodájában pontosan erről beszélgettünk.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Múzeumban ütősebb művelődni, mint online

Divany.hu 2015. február 16., hétfő 19:51

Nem annyira meglepő, mégis érdekes kutatást találtunk a Research Digest honlapján arról, mennyivel jobban hat ránk a művészet, ha arra alkalmas helyen nézzük. A cikk azzal indít, hogy manapság már simán megnézhetnénk virtuálisan a nappalinkból egy kiállítást, online akár, mégsem állt erre rá különösebben egyik híres nagy múzeum sem. Hát, most megvan a válasz, miért!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a módszerrel könnyebb nyelvet tanulni

Sákovics Diana 2015. február 15., vasárnap 13:57

Azt már tudjuk, hogy nyelvet tanulni bármilyen életkorban érdemes, mindegy, mennyi idősen vágunk bele: egy új nyelv elsajátítása fejleszti az agyunkat. Szerencsére nyelvérzékkel is mindannyian rendelkezünk, szóval a tanulásban ez sem lehet gát, az már egy másik kérdés, hogy van-e elég türelmünk és kitartásunk ahhoz, hogy az ismeretlen szavakat bemagoljuk. De bármekkora szívás is ez, a megfelelő tanulási technikákkal sokat könnyíthetünk rajta. 

Szerelem, dühroham, elhagyás, szerelem - a borderline és a hozzátartozók

Kuna Gábor 2015. február 14., szombat 22:06

A múlt heti, a borderline-osok hozzátartozóival foglalkozó cikkünkre számos olvasói levél érkezett. Azon vívódnak a levélírók, hogy a furcsán működő partnerük valóban borderine-os-e, hogyan dönthető ez el, és ha igen, mit tegyenek? Jogosak a kérdések, és nehezen eldönthetők. Ezekre igyekszünk most válaszolni. 

A sótlan okostojásoknak is van szíve

Sákovics Diana 2015. február 14., szombat 10:34

Tavaly ilyenkor már mindent elmondtunk arról, amit egyáltalán nem akart tudni a szerelemről, de mielőtt végleg rányomná a nördök fejére a reménytelenül sótlan címkét, itt az ideje megmutatnunk, hogy a tudomány vezérelte életszemlélet is lehet romantikus. Jöjjön egy csodálatos Valentin-napi ajándék kedvenc biológusainktól, az AsapSCIENCE készítőitől, akik megírták végre a tudomány szerelmi dalát, azt, amiben szoros kémiai kötések köttetnek, amiben a bennünk lévő anyag a téridőn és féreglyukakon át áramlik a másikért, egészen az univerzum határáig. 

Nem, nem kattantunk meg, tényleg erről énekelnek. Meg arról is, hogy szétszakítani minket olyan, mintha egy atommal próbálkoznánk: egy óriás robbanás lenne a vége, természetesen a szívünkben. És dalolnak arról is, hogy ha nem megy elsőre, hát még kétszer meg kell próbálni ahhoz, hogy a dolog statisztikailag szignifikáns lehessen. De a lényeg: hiába érezzük, hogy az a fehér köpeny és a szemüveg a szívünkig hatol, ez egy szörnyű nagy hazugság, hiszen a szív nem érez. Ha szerelemről van szó, az agyunk felelős mindenért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a 9 tápanyag javítja az elméjét

mzd 2015. február 13., péntek 13:50

Sok helyen olvashatunk arról, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztanunk, ha szeretnénk megtartani a súlyunkat (vagy éppen fogynánk), arról azonban kevesebb szó esik, hogy az ezekben található tápanyagok milyen hatással vannak a mentális képességeinkre. Ahogy az alultápláltság sem az ételek mennyiségén, hanem minőségén alapszik (egy kövér kisgyerek is lehet alultáplált), úgy – egy friss kutatás eredményei szerint - az agyunkra sem a bevitt kalóriák száma van hatással – hiába fogyasztunk belőle többet, mint valaha.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nyerhet kő-papír-ollóban!

mzd 2015. február 12., csütörtök 16:27

A Super Mario és az amőba mellett talán a kő-papír-olló az egyetlen olyan játék, amelyet a világ szinte minden pontján ismernek. Gyerekkorunkban kiváló időtöltésnek bizonyultak a véget nem érő párbajok, felnőttként pedig sokszor dönti el ez, hogy kinek kell levinnie a szemetet, kié lesz az utolsó szelet torta, vagy kinek a feladata lesz leszervezni a céges bulit. Mivel esetenként "nagy tétje" van, sokan szeretnének biztosra menni: számukra jó hír lehet, hogy az I Fucking Love Science szerint csupán egy kis játékelméletre és pszichológiára van szükség a nyeréshez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másra vágyom. Menni kell vagy kitartani?

Sákovics Diana 2015. február 11., szerda 21:48

“Ne aggódjon, öregem, jó lesz! A legjobb dolog, ami velem valaha történt, hogy elhagyott a nejem.” - mondta a hatvanas asztalos, és vidáman hátba veregette a barátomat. Ennek majd egy éve, a barátom és felesége akkor váltak el, 12 év házasság és két gyerek után. És ő nem, egyáltalán nem érezte úgy, hogy ez lett volna a legjobb dolog, ami valaha történt vele. Ahogy valószínűleg a jókedélyű asztalos sem érezte ezt akkor, amikor sok évvel korábban a felesége eltűnt és otthagyta őt egy kamaszodó kislánnyal és egy ovis kisfiúval. Az élet aztán szerencsére úgy hozta, hogy az asztalos új feleséget talált, egy cuki, gyerekszerető nőt, akivel azóta is boldogan élnek. Akár a mesében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pocsék egy érzés itt dolgozni!

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. február 10., kedd 12:45

Vagy épp az ellenkezője? Éppen az álommunkáját végzi? Töltse ki kérdőívünket, hogy kiderüljön mennyire jó önnek ott, ahol éppen dolgozik.

Ezért érdemes középkorúan is jól aludni

Sákovics Diana 2015. február 9., hétfő 17:38

Régóta tudjuk, hogy az alvás fontos szerepet tölt be a tanulásban, az emlékezetben, ezért is érdemes vizsga előtt rendesen aludni. Meg egyébként is érdemes. Ha ugyanis rosszul alszunk, azt a hangulatunk, az érzelmi intelligenciánk, a figyelmi kapacitásunk bánja, és hosszú távon számos súlyos betegség kockázatának is jobban ki vagyunk téve. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magányos a kapcsolatában? Nem kell így lennie.

Sákovics Diana 2015. február 8., vasárnap 11:22

Szoros szociális kötelékek nélkül élni gyilkos dolog. Szó szerint az. A tartós magány ugyanis folyamatos fenyegetettség, amit a túlélésünk szempontjából nélkülözhetetlen társak, a kötődés, a valahová tartozás hiánya okoz. Ebbe pedig belerokkan a test is. A magányos embereknek rosszabbul teljesít az immunrendszerük és társaiknál általában korábban is halnak meg. A magány azonban nem feltétlenül a tartós egyedüllétet jelenti, nem azt, hogy senki sincs körülöttünk, velünk. A magány szubjektív érzés, és sokkal inkább a kapcsolatok, a társas érintkezés minőségéről mint mennyiségéről szól. Ezért van az, hogy bizony a párkapcsolatban is élhetünk magányosan, annyira magányosan, hogy abba egy idő után a szívünk is szó szerint megszakad.

De vajon mitől jó, mitől kielégítő egy kapcsolat? Hogyan nem lesz mellettünk magányos a partnerünk? Mi kell ahhoz, hogy ne érezzük magunkat egyedül egy párkapcsolatban? Szubjektíven szelektált kutatáscsomag következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nekem ilyen volt a kiút az evészavarokból

Steiner Kristóf 2015. február 7., szombat 22:10

Nem tartoztam a depressziós tinédzserek közé – nem is értettem őket soha, mi több, meggyőződésem volt, hogy valójában csak így akarnak érdekesek maradni a környezetük számára. Utólag visszagondolva persze ostobán hangzik mindez – már csak azért is, mert magam is hasonló elbírálásokat kaptam később, az étkezési zavaraim kapcsán.

Gimi után kezdődött minden – nem voltam ugyan kövér, de hajlamos voltam a hízásra, és miután bedarált a hollywoodi “nullás méret” kultúra, elhatároztam, hogy lefogyok pár kilót. Aztán még párat. És még párat. Hamar oda jutottam, hogy napi párszáz kalórián éltem, emellett infraszaunába jártam, ha pedig megszegtem a drasztikus szabályaimat, “már mindegy” alapon mindent felzabáltam, majd megszabadultam tőle. Furcsa, hogy az evészavarok, amik elvileg az esztétikumból és a testünk látványának zavaraiból indulnak ki, kinőhetik magukat egészen komoly, durva pszichés betegséggé – amelyekből mintha nem volna kiút. Persze a kevésbé toleráns környezetemet is igyekeztem megérteni: számukra csak egy felszínes “jódolgában azt se tudja, mitévő legyen” celebecske voltam, aki magára vessen, ha két hét alatt tíz kilókat fogy le, és szed fel. Szégyelltem magam, ugyanakkor azt is tudtam, hogy – túl egy gyomorvérzésen, és egy eseten, amikor egy hajnali falás és hányásroham után nagyon kishíján szó szerint a torkomon akadt a fogkefém – ha így folytatom, hamarosan meghalok. Ebben pedig az akkori pszichológusom, Csernus Imre is megerősített. Ám a segítség elfogadására valahogy nem álltam készen. Amikor az egész világ ellenem volt, a bulimiám ott volt nekem – mint egyfajta “legjobb barát”, akiről tudom, hogy rossz hatással van rám. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés