EGO

Ezt teszi a hála a testével

Sákovics Diana 2015. április 5., vasárnap 09:51

Tudjuk, hogy igazán boldogok akkor lehetünk, ha hálásak tudunk lenni azért, amink van. És nem, ez nem valami vallási bölcselet, sem egy random Coelho-idézet: ez tiszta, száraz tudomány. Ahogy az is, hogy a hála nemcsak az általános boldogságunknak, de a párkapcsolatunknak is jót tesz, különösen akkor, ha az érzést kifejezzük a másik felé. A hála tehát klassz dolog, nem véletlen, hogy az okosok olyan lelkesen tanulmányozták, és rá is jöttek, hogy a hála nemcsak boldogabbá, de egészségesebbé is tesz minket. A Huffington Post nyomán összeszedtük, hogyan.

shutterstock 159147182
Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkám elkeserítő, a jövőm reménytelen. Mit tegyek?

Kuna Gábor 2015. április 4., szombat 20:31

Mitől lehet valaki fájdalmasan elégedetlen, miközben kívülállóként úgy tűnik, egész jól boldogul? Lehet valaki ok nélkül pesszimista? Levélírónk fiatal még, de a karrierje egész jól indul. Szakmát szerzett, amit szeret, rögtön talált munkahelyet, mégis szenved. De miért? Erre igyekszünk most választ adni, és támogatást nyújtani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiderült, miért fogunk kezet

mzd 2015. április 3., péntek 10:47

Az üdvözlésnek számos formája lehet: kézcsók, arcra adott puszi és kézfogás is. Azt tudja, hogy utóbbi miért alakult ki? Egy, az elifesciences.org-on publikált kutatásban nemrég ezt vizsgálták és arra jutottak: azért rázzuk meg egymás kezét, hogy szagmintát vegyünk. Bár ez elsőre humorosnak tűnhet, de úgy tűnik, ez az egyetlen közösségileg elfogadott mód arra, hogy a testszagunkkal kommunikáljunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van olyan képessége, amiben éppen most a legmenőbb

mzd 2015. április 2., csütörtök 16:46

A focisták állítólag 27 évesen nyújtják a legjobb teljesítményt, a golfozók 5 évvel később, a maratonfutók pedig jellemzően a 40-es éveikben. De vajon miért? Leegyszerűsítve: azért, mert az egyes sportágakhoz szükséges képességeink maximumát más és más életkorban érjük el. Egy friss elemzés szerint ezen képességek közé tartozik a rövidtávú memória, az érzelmi feldolgozó-képességünk is és a szókincsünk is – írja a bps.org. Az régóta ismert, hogy a szókincs körülbelül a középkor eléréséig fejleszthető – na de akkor is a legnagyobb?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A feszített koncentráció kinyírja a kreativitást

Sáfár Zsófia 2015. április 1., szerda 18:43

A figyelem sokszínű készségünk: enélkül képtelenek lennénk az iskolában vagy a munkahelyen jól teljesíteni, új dolgokat tanulni, kommunikálni vagy érzelmeinket értelmezni. Amikor viszont nehezünkre esik huzamosabb ideig egy dologra összpontosítani és többször elkalandozunk, frusztráltak leszünk, mert tudjuk, hogy csak az időnket pazaroltuk és kezdhetünk mindent elölről. Ismerős? Pedig az ábrándozás nemcsak egy kellemes élmény, de a szakértők szerint sokszor kifejezetten hasznunkra válik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 jel, amiből felismerheti, ha a másik szenved

Sákovics Diana 2015. március 31., kedd 19:52

Mentális betegséggel élni kemény. Nemcsak azért, mert a mentális problémák az ember egész életét képesek behálózni, mert hatással vannak a munkától a magánéleten át az általános jól-létre, de azért is, mert mi, emberek olyan esetlenül, gyanakvóan állunk hozzájuk. Amíg pontosan tudjuk, hogy például egy vérző sebbel mi a teendő, gyakran fogalmunk sincs, mit tehetnénk akkor, ha valakiből sugárzik a reményvesztettség vagy éppen folyamatosan aggódik, szorong. Ezekben az esetekben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy elég, ha az illető egyszerűen csak összekapja magát, lerázza a problémákat, de ahogy egy gyomorfertőzést sem tudunk magunkról lerázni, úgy a depressziótól sem ilyen egyszerű megszabadulni. 

Pedig az klassz volna. A WHO adatai alapján ugyanis Európában a felnőttek 27 százaléka, azaz több mint 130 millió ember szenved valamilyen mentális problémától, és úgy tűnik, hogy a szív- és érrendszeri betegségek után másodikként a neuropszichiátriai kórképek (elsősorban az unipoláris depresszió, az alkohollal összefüggő rendellenességek, az önsértések és az Alzheimer-kór) okoznak leggyakrabban korai halálozást vagy korlátozottságban eltöltött éveket. Ahhoz, hogy bármit is tudjunk kezdeni a sokakat érintő, sokak életét megnyomorító lelki és mentális problémákkal, elsősorban a tudásunkat kell fejleszteni ezen a téren. Foglalkoztunk már azzal, hogyan nyújthatunk magunknak lelki esősegélyt, most pedig a changedirection nyomán összeszedtük a lelki szenvedés öt figyelmeztető tünetét: hogy felismerhesse, ha valaki bajban van.

shutterstock 194508917
Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Elég jó most a szex. Vagy mégsem?

Sákovics Diana 2015. március 29., vasárnap 21:00

Legújabb kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, vajon ki mennyire elégedett a szexuális életével, és miért. Köszönjük, ha kitölti.

Csak 18 vagyok, de máris katasztrófa az életem!

Steiner Kristóf 2015. március 28., szombat 20:43

Ha a tinédzserkor kínjai közül ki kellene emelnem egyet, mindenképpen az önbizalomhiányt választanám – amivel nemcska ők, hanem a felnőttek is gyakran küzdenek. Tiniként azonban még tragikusabb lehet a helyzet: nem illek ide, nincsenek barátaim, nem tudom, mit akarok, nem vagyok elég jó, nekem sose lesz egy rendes csajom/pasim, és így tovább. Egy a felnőttkor küszöbén álló olvasónk kérte: segítsünk neki, mert úgy érzi, 18 évesen, hűséges barátok, hányattatott családi körülmények között pokol az élete. Elöljáróban csak annyit mondok minden tizenévesnek: kapcsoljátok be a biztonsági öveket, mert ez még csak a kezdet. Ezen a halálig tartó hullámvasúton, ahol hol a mélybe zuhanunk, hol feltornásszuk magunkat a csúcsra, egyvalamit kell észben tartanunk: mindannyian egy értékes és különleges küldetéssel jöttünk ebbe a világba – és a felesleges önsajnálat, a durva önvád, és az önbizalomhiány az, ami elválaszt minket a céljainktól. Nem pedig mások vagy a külső körülmények. Ha engem megtámad a depresszió, arra gondolok: a sors, az univerzum, Isten vagy a véletlen (mindenki válassza ki a kedvencét) soha nem tesz minket egy olyan helyzetbe, amit nem tudnánk kezelni. „Bíznom kell magamban” – ez a mantra. Olvasónknak is ez a legfontosabb feladata. A második pedig a cselekvés.

shutterstock 221309089
Távolról sincs vége, olvasson még »

Észrevenné, ha a gyerek titokban kínozná magát?

Sáfár Zsófia 2015. március 27., péntek 15:47

Falcolás, vagdosás, ütések, éheztetés, szúrások, égetés, önhánytatás, harapás, bőrcsipkedés, hajtépkedés és még sok más hasonló formája van a fiatalok körében egyre nagyobb arányban előforduló önkárosításnak, amit az érintettek sokszor ügyesen titkolnak a család és a barátok előtt is. Az önsértés számos lelki problémára nyújthat megküzdési módszert, ami könnyen megszokássá válik és akár tragédiával is végződhet – még akkor is, ha a szándék nem az öngyilkosság. Ahhoz, hogy időben megoldást találjanak, a szülőknek tisztában kellene lenniük a probléma súlyosságával és figyelmeztető jeleivel. Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a fiatalkori önbántalmazásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így fejleszti az agyat a szerelem

Sákovics Diana 2015. március 26., csütörtök 21:04

A szerelem mentális káosz, egy őrjöngő hormoncunami, nem meglepő hát, hogy az agyunkban is látható, mérhető változásokat okoz. Az elmúlt évtizedekben az okosok tanulmányozták is a szerelem neurológiáját alaposan, és kiderítették, hogy amikor éppen partnerükre gondolunk vagy a róla készült fotón merengünk, akkor a szerelmes agy jutalmazó és motivációs központja is aktívabb az átlagnál. Most egy, a Frontiers in Human Neuroscience nevű lapban megjelent kutatás azt is megmutatta, hogy ezt az agyi aktivitást nemcsak a partnerre történő tudatos odafigyelés váltja ki, hanem így van ez nyugalomban is, ha éppen szerelmesek vagyunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy lehet megakadályozni, hogy halálra egyem magam?

Sákovics Diana 2015. március 25., szerda 18:10

A túlsúlyos emberekkel gyakran vagyunk előítéletesek. Hajlamosak vagyunk gyengének, lustának, igénytelennek tartani őket, és azt hinni: a plusz kilókat kizárólag annak köszönhetik, hogy nem figyelnek oda önmagukra, nem érdekli őket a testük, és nem is tudnak eleget arról, hogyan kellene egészségesen élni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a látható, megfogható a negatív tulajdonságaik felelősek a sorsukért. Ebben azonban tévedünk. Olvasónk (nevezzük Annának) évek óta küzd a túlsúlyával, és pontosan tudja, mit kellene tennie, de egyszerűen képtelen rá.

shutterstock 33610675
Távolról sincs vége, olvasson még »

Óvatosan, mert még elhülyül az okostelefontól

Edicsek 2015. március 24., kedd 09:16

Kivel ne fordult volna már elő, hogy amikor hirtelen nem jutott eszébe valami, fogta a telefonját és kiguglizta a helyes választ? Egy új kutatás szerint minél kevesebbszer csinál ilyet, annál jobb. Ha ugyanis telefonfüggő, az a gondolkozására is kihat, azaz minél többet nyomogatja a telefonja keresőjét, annál jobban eltunyul az agya. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kreativitás szexi, és még fejleszthető is

Sákovics Diana 2015. március 22., vasárnap 14:33

A kreativitás csodás tulajdonság, nemcsak azért, mert segítségével új dolgok születnek vagy mert ettől fejlődik a világ, hanem azért is, mert ahol kreativitás van, ott minden izgalmasabb, meglepőbb, játékosabb, és úgy összességében – mókásabb. Nem véletlen, hogy a pszichológusok is annyira szeretik tanulmányozni. Tőlük tudjuk, hogyan segít a kreativitásunkon a rendetlenség, az edzés vagy a meditáció, és most összeszedtünk öt újabb érdekes kutatási eredményt a témában, amikből kiderül, hogy a kreativitás azért elég fura és összetett dolog. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

36 éve bántalmaz a férjem. Meddig kell kibírni?

Kuna Gábor 2015. március 21., szombat 22:05

Amikor házasságot kötünk, fogadalmat is teszünk a másiknak. „Jóban-rosszban, gazdagságban-szegénységben, egészségben-betegségben…” - biztosan mindenki emlékszik, aki valaha is kimondta ezeket. De mi van, ha beüt a rossz? Mi van, ha már nagyon rossz, ha szenvedünk, és nem bírjuk tovább? Hogyan lehet eldönteni, meddig kell kibírni, és ki segíthet, ha mennünk kell? Levélírónk 36 éve szenved egy bántalmazó kapcsolatban, neki igyekszünk most támogatást nyújtani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aludjon többet, ha jobb szexre vágyik!

Divany.hu 2015. március 20., péntek 15:38

Örömteli hírrel szolgálnak michigani kutatók a jobb szexuális élet után ácsingozó nőknek: aludni küldik őket, írja a CBS. Arról van szó, hogy egy rövid tanulmányt közöltek arról, mennyire fontos lehet a kiegyensúlyozott alvás a nők szexuális életében. 

A vizsgálat során a kutatók 171 női egyetemistát kérdeztek szexuális félelmeikről, depressziójukról és szorongásaikról. A résztvevőket ezután arra kérték: a következő két hétben vezessenek naplót arról, hogyan és mennyit aludtak, illetve mennyi ideig tartott az elalvás, majd be kellett számolniuk arról is, hogy az éjszakákat követően másnap éltek-e nemi életet. 

shutterstock 69618652

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezebben bírja a nyomást, akit gyerekkorában bántottak

Sákovics Diana 2015. március 19., csütörtök 16:52

A gyerekkori bántalmazás, az elhanyagolás nemcsak a korai éveket teszi tönkre, de az egész életre, a felnőtt létre is drámai hatással van. Szorongás, depresszió, elhízás, droghasználat: mind összefüggésbe hozhatók a gyerekkori traumákkal. 

Korábbi vizsgálatokból már kiderült az is, hogy a gyerekkori bántalmazás maradandó változásokat okoz az agyban. A bántalmazást elszenvedők agyában a kontrollfunkciókért felelős területeken csökken a szürkeállomány, ami viselkedésben az önszabályozás hiányosságaiban mutatkozik meg. A bántalmazást elszenvedett emberek tehát gyakran kevésbé képesek irányítani viselkedésüket, kevésbé képesek alkalmazkodni, nehezebben kezelik az új helyzeteket. Most a Neuropsychopharmacology nevű szaklapban publikált friss vizsgálat is alátámasztotta ezeket az eredményeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fiam meleg. Gyógyítható?

Sákovics Diana 2015. március 18., szerda 21:37

„Kiderült számunkra, hogy 20 éves fiúnk maga is a fiúkat szereti, és kapcsolata is van egy nála idősebb homokos férfival. Azóta nem térünk magunkhoz, fogalmunk sincs, mi történhetett. Mindig rendes gyerek volt, bár kicsit visszahúzódó, kamaszkorában sem járt el sokat otthonról, és nem volt soha semmi komolyabb balhéja. Jól tanult, főiskolára jár most is. Azt hittük, hogy zárkózott típus, amit nem is bántuk nagyon, bár én néha aggódtam érte, és az apja is panaszkodott néha, hogy nem érdeklik a gyereket a fiús dolgok, de ettől eltekintve teljesen normálisnak tűnt. Mit ronthattunk el? Nem akarjuk, hogy ezért hátrányba kerüljön az életben. Jó lenne, ha vissza lehetne őt terelni a normális kerékvágásba. Olvastunk arról, hogy a homoszexualitás kezelhető, hogy visszafordítható. Tudna olyan szakembert ajánlani, aki meg tudja őt gyógyítani?” 

A fenti idézet egy középkorú anyától származik, akiről kiderül, hogy bár nagyon szereti a gyerekét, nemcsak nem tudja, de nem is akarja elfogadni fia szexuális orientációját. Megoldást keres: egy hiteles és megbízható szakembert, aki tudományosan megalapozott módszerekkel egyszerűen megszünteti azt, ami számára felfoghatatlan és feldolgozhatatlan. Olyan szakemberre van szüksége, aki képes elmulasztani a homoszexualitást. Ilyen szakember azonban nem létezik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az önbizalomhiányos könnyebben tűri a boldogtalan házasságot

mzd 2015. március 17., kedd 15:34

Minden párkapcsolatban vannak és kellenek is konfliktusok, mindenhol akadnak problémák, amikkel ha nem nézünk szembe, ha nem kezdünk velük valamit, akkor idővel egyre hatalmasabbra dagadnak, elszigetelnek a másiktól, magányossá, boldogtalanná tesznek. De miért hagyjuk, hogy idáig jussunk? Miért hallgatunk, tűrünk némán? Egy friss kutatásból most kiderül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nyújtson magának lelki elsősegélyt

Sákovics Diana 2015. március 17., kedd 09:09

„Ha megvágja az ujját, rárakja a tapaszt, ha beteg, hát gyógyszert vesz be, igaz? Nem is kérdés. Valójában az lenne meglepő, ha NEM nyújtana önmagának elsősegélyt, amikor arra szükség van. De vajon miért nem tesszük meg ugyanezt a mentális egészségünkért? Azt várjuk, hogy egyszerűen csak túl legyünk a pszichés sérüléseinken, miközben bárki, aki valaha rágódott már visszautasításon, agonizált már kudarcon, tudja: a lelki sebek pontosan ugyanolyan bénítóak lehetnek, mint a testiek“ –így kezdte Guy Winch klinikai pszichológus a lelki higiénéről szóló TED-es előadását

A felvetés nem új, mi is foglalkoztunk már azzal, hogy mennyivel többre értékeljük a testi, mint a lelki egészségünket, hogy a lelki gondokat hajlamosak vagyunk gyengeségnek, hisztinek, bizarr és szégyellni való dolognak tekinteni. Írtunk már arról is, mi lenne, ha ugyanúgy kezelnénk a fizikai, mint a mentális betegségeket. Ezt a felütést fordítja meg Winch: mi lenne, ha a lelki fájdalmakra, sérülésekre ugyanúgy reagálnánk, mint a testiekre? Milyen világban élnénk, ha képesek lennénk azzal a rutinnal kezelni egy kudarcélményt, mint egy sebet az ujjunkon? És vajon hogyan kell mindezt elképzelni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fehér bőrű, iskolázott és kegyetlen – ilyen egy sorozatgyilkos nő

Sákovics Diana 2015. március 15., vasárnap 20:11

Téves az a feltételezés, miszerint a nők természetüknél fogva alkalmatlanok a sorozatgyilkosságra –állítja Marissa Harisson, kísérleti pszichológus. A kutató és kollégái egy friss publikációban foglaltak össze mindent, amit az elmúlt 190 évben a női sorozatgyilkosokról megtudtunk. De mi is az? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Káosz a felnőtt lányom élete, hol rontottam el a nevelését?

Steiner Kristóf 2015. március 15., vasárnap 09:38

„Az anya a legjobb barát és a legnagyobb ellenség egyben” – mondogatta folyton gimis osztálytársam és barátnőm, amikor a szüleink legújabb agymenéseiről beszélgettünk. És hát valóban, van, amikor az édesanyánk segít ki bennünket a legnagyobb érzelmi gödörből, máskor pedig épp ő taszít bele. Persze vélhetően ugyanígy beszélt rólunk, gyerekekről a mamám és az ő legjobb barátnője is – hiszen időnként anyám és én kézenfogva vásároltunk az IKEA-ban, máskor viszont titkoltam a rossz jegyeimet és a szemébe hazudtam, hogy a Szigetre megyek bulizni, miközben egy sráccal volt randim. Ha pedig lebuktam, nem vállaltam a felelősséget. Egy anya és egy gyermek viszonya tele van buktatókkal, ám fennakadni ezeken nem érdemes – mert egymás életének és személyiségének non-stop kritizálásából csak fájdalom, rossz emlékek és megoldandó családi problémák születhetnek. Egy olvasónk ezúttal nem magának, hanem felnőtt lányának kért segítséget a Dívány tanácsadóitól, mert úgy érzi, gyereke mindenkivel konfliktusba keveredik, és úgy hiszi, ő tehet erről, a neveléssel rontotta el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat dolog, amit soha ne mondjon evészavarral küzdőknek

Sáfár Zsófia 2015. március 12., csütörtök 16:05

Magyarországon ma körülbelül 30-50 ezer ember küzd valamilyen evészavarral és a legtöbben még a közeli hozzátartozók előtt is éveken keresztül titokban tudják tartani problémájukat, így sokszor odáig sem jutnak el, hogy szakemberhez forduljanak segítségért (éppen ezért nincsenek még pontos adatok). Ha azonban egy barátja, családtagja vagy kollégája elég nyitott és bátor ahhoz, hogy beszéljen önnek kóros evési szokásairól, mert megbízik önben, akkor nem árt, ha képes megőrizni ezt a bizalmat azzal, hogy tudja, mit kell neki mondani.

Mivel egy evészavarral küzdő embernél még az egészséges fizikai megjelenés és látszólagos jókedv mögött is állandó lelki harcok zajlanak, ezért – ha ön soha nem tapasztalt hasonló gondokat – érdemes kétszer is meggondolnia, mikor hogyan nyilvánul meg a társaságában. Összeszedtük, mi az a hat dolog, amit jobb, ha soha nem mond evészavarral küzdőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képzeljen magának kollégákat, úgy jár a legjobban

Edicsek 2015. március 12., csütörtök 15:11

Bármennyire is úgy érzi, hogy a kollégái néha az őrületbe kergetik, egy új kutatás eredménye szerint jobban teljesítenek azok, akik csapatban dolgoznak, mint akik egyedül. Akkor is javul a teljesítmény és a motiváltság, ha csak úgy gondolja, hogy vannak munkatársai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most már hivatalos: a férfiak a narcisztikusabbak

Edicsek 2015. március 10., kedd 11:44

31 évnyi, 475 ezer fős kutatás eredményéből az derült ki, hogy a férfiak narcisztikusabbak, mint a nők. Legalábbis a Psychological Bulletin friss számában megjelent tanulmányban a férfiak a narcizmus skálákon generációkon keresztül, kortól függetlenül is magasabban pontszámot értek el, mint a nők. Arról már írtunk, hogy pontosan milyen is egy narcisztikus személy, és hogy úgy ismerhető fel a legkönnyebben, ha egyenesen rákérdezünk: narcisztikusnak tartja-e önmagát. Most pedig az is kiderült, hogy erre a kérdésre a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel válaszolnak majd igennel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért szeretik a férfiak a kerek fenekeket

Sáfár Zsófia 2015. március 8., vasárnap 15:19

Amíg a nők hajlamosak túlzásba vinni a testalkatuk miatti aggodalmat, a férfiak nem győzik hangoztatni, hogy őket bizony a formás idomok vonzzák. Lehet, hogy ideje végre hinnünk nekik...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés