EGO

Csak 18 vagyok, de máris katasztrófa az életem!

Steiner Kristóf 2015. március 28., szombat 20:43

Ha a tinédzserkor kínjai közül ki kellene emelnem egyet, mindenképpen az önbizalomhiányt választanám – amivel nemcska ők, hanem a felnőttek is gyakran küzdenek. Tiniként azonban még tragikusabb lehet a helyzet: nem illek ide, nincsenek barátaim, nem tudom, mit akarok, nem vagyok elég jó, nekem sose lesz egy rendes csajom/pasim, és így tovább. Egy a felnőttkor küszöbén álló olvasónk kérte: segítsünk neki, mert úgy érzi, 18 évesen, hűséges barátok, hányattatott családi körülmények között pokol az élete. Elöljáróban csak annyit mondok minden tizenévesnek: kapcsoljátok be a biztonsági öveket, mert ez még csak a kezdet. Ezen a halálig tartó hullámvasúton, ahol hol a mélybe zuhanunk, hol feltornásszuk magunkat a csúcsra, egyvalamit kell észben tartanunk: mindannyian egy értékes és különleges küldetéssel jöttünk ebbe a világba – és a felesleges önsajnálat, a durva önvád, és az önbizalomhiány az, ami elválaszt minket a céljainktól. Nem pedig mások vagy a külső körülmények. Ha engem megtámad a depresszió, arra gondolok: a sors, az univerzum, Isten vagy a véletlen (mindenki válassza ki a kedvencét) soha nem tesz minket egy olyan helyzetbe, amit nem tudnánk kezelni. „Bíznom kell magamban” – ez a mantra. Olvasónknak is ez a legfontosabb feladata. A második pedig a cselekvés.

shutterstock 221309089
Távolról sincs vége, olvasson még »

Észrevenné, ha a gyerek titokban kínozná magát?

Sáfár Zsófia 2015. március 27., péntek 15:47

Falcolás, vagdosás, ütések, éheztetés, szúrások, égetés, önhánytatás, harapás, bőrcsipkedés, hajtépkedés és még sok más hasonló formája van a fiatalok körében egyre nagyobb arányban előforduló önkárosításnak, amit az érintettek sokszor ügyesen titkolnak a család és a barátok előtt is. Az önsértés számos lelki problémára nyújthat megküzdési módszert, ami könnyen megszokássá válik és akár tragédiával is végződhet – még akkor is, ha a szándék nem az öngyilkosság. Ahhoz, hogy időben megoldást találjanak, a szülőknek tisztában kellene lenniük a probléma súlyosságával és figyelmeztető jeleivel. Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a fiatalkori önbántalmazásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így fejleszti az agyat a szerelem

Sákovics Diana 2015. március 26., csütörtök 21:04

A szerelem mentális káosz, egy őrjöngő hormoncunami, nem meglepő hát, hogy az agyunkban is látható, mérhető változásokat okoz. Az elmúlt évtizedekben az okosok tanulmányozták is a szerelem neurológiáját alaposan, és kiderítették, hogy amikor éppen partnerükre gondolunk vagy a róla készült fotón merengünk, akkor a szerelmes agy jutalmazó és motivációs központja is aktívabb az átlagnál. Most egy, a Frontiers in Human Neuroscience nevű lapban megjelent kutatás azt is megmutatta, hogy ezt az agyi aktivitást nemcsak a partnerre történő tudatos odafigyelés váltja ki, hanem így van ez nyugalomban is, ha éppen szerelmesek vagyunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy lehet megakadályozni, hogy halálra egyem magam?

Sákovics Diana 2015. március 25., szerda 18:10

A túlsúlyos emberekkel gyakran vagyunk előítéletesek. Hajlamosak vagyunk gyengének, lustának, igénytelennek tartani őket, és azt hinni: a plusz kilókat kizárólag annak köszönhetik, hogy nem figyelnek oda önmagukra, nem érdekli őket a testük, és nem is tudnak eleget arról, hogyan kellene egészségesen élni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kizárólag a látható, megfogható a negatív tulajdonságaik felelősek a sorsukért. Ebben azonban tévedünk. Olvasónk (nevezzük Annának) évek óta küzd a túlsúlyával, és pontosan tudja, mit kellene tennie, de egyszerűen képtelen rá.

shutterstock 33610675
Távolról sincs vége, olvasson még »

Óvatosan, mert még elhülyül az okostelefontól

Edicsek 2015. március 24., kedd 09:16

Kivel ne fordult volna már elő, hogy amikor hirtelen nem jutott eszébe valami, fogta a telefonját és kiguglizta a helyes választ? Egy új kutatás szerint minél kevesebbszer csinál ilyet, annál jobb. Ha ugyanis telefonfüggő, az a gondolkozására is kihat, azaz minél többet nyomogatja a telefonja keresőjét, annál jobban eltunyul az agya. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kreativitás szexi, és még fejleszthető is

Sákovics Diana 2015. március 22., vasárnap 14:33

A kreativitás csodás tulajdonság, nemcsak azért, mert segítségével új dolgok születnek vagy mert ettől fejlődik a világ, hanem azért is, mert ahol kreativitás van, ott minden izgalmasabb, meglepőbb, játékosabb, és úgy összességében – mókásabb. Nem véletlen, hogy a pszichológusok is annyira szeretik tanulmányozni. Tőlük tudjuk, hogyan segít a kreativitásunkon a rendetlenség, az edzés vagy a meditáció, és most összeszedtünk öt újabb érdekes kutatási eredményt a témában, amikből kiderül, hogy a kreativitás azért elég fura és összetett dolog. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

36 éve bántalmaz a férjem. Meddig kell kibírni?

Kuna Gábor 2015. március 21., szombat 22:05

Amikor házasságot kötünk, fogadalmat is teszünk a másiknak. „Jóban-rosszban, gazdagságban-szegénységben, egészségben-betegségben…” - biztosan mindenki emlékszik, aki valaha is kimondta ezeket. De mi van, ha beüt a rossz? Mi van, ha már nagyon rossz, ha szenvedünk, és nem bírjuk tovább? Hogyan lehet eldönteni, meddig kell kibírni, és ki segíthet, ha mennünk kell? Levélírónk 36 éve szenved egy bántalmazó kapcsolatban, neki igyekszünk most támogatást nyújtani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aludjon többet, ha jobb szexre vágyik!

Divany.hu 2015. március 20., péntek 15:38

Örömteli hírrel szolgálnak michigani kutatók a jobb szexuális élet után ácsingozó nőknek: aludni küldik őket, írja a CBS. Arról van szó, hogy egy rövid tanulmányt közöltek arról, mennyire fontos lehet a kiegyensúlyozott alvás a nők szexuális életében. 

A vizsgálat során a kutatók 171 női egyetemistát kérdeztek szexuális félelmeikről, depressziójukról és szorongásaikról. A résztvevőket ezután arra kérték: a következő két hétben vezessenek naplót arról, hogyan és mennyit aludtak, illetve mennyi ideig tartott az elalvás, majd be kellett számolniuk arról is, hogy az éjszakákat követően másnap éltek-e nemi életet. 

shutterstock 69618652

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezebben bírja a nyomást, akit gyerekkorában bántottak

Sákovics Diana 2015. március 19., csütörtök 16:52

A gyerekkori bántalmazás, az elhanyagolás nemcsak a korai éveket teszi tönkre, de az egész életre, a felnőtt létre is drámai hatással van. Szorongás, depresszió, elhízás, droghasználat: mind összefüggésbe hozhatók a gyerekkori traumákkal. 

Korábbi vizsgálatokból már kiderült az is, hogy a gyerekkori bántalmazás maradandó változásokat okoz az agyban. A bántalmazást elszenvedők agyában a kontrollfunkciókért felelős területeken csökken a szürkeállomány, ami viselkedésben az önszabályozás hiányosságaiban mutatkozik meg. A bántalmazást elszenvedett emberek tehát gyakran kevésbé képesek irányítani viselkedésüket, kevésbé képesek alkalmazkodni, nehezebben kezelik az új helyzeteket. Most a Neuropsychopharmacology nevű szaklapban publikált friss vizsgálat is alátámasztotta ezeket az eredményeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fiam meleg. Gyógyítható?

Sákovics Diana 2015. március 18., szerda 21:37

„Kiderült számunkra, hogy 20 éves fiúnk maga is a fiúkat szereti, és kapcsolata is van egy nála idősebb homokos férfival. Azóta nem térünk magunkhoz, fogalmunk sincs, mi történhetett. Mindig rendes gyerek volt, bár kicsit visszahúzódó, kamaszkorában sem járt el sokat otthonról, és nem volt soha semmi komolyabb balhéja. Jól tanult, főiskolára jár most is. Azt hittük, hogy zárkózott típus, amit nem is bántuk nagyon, bár én néha aggódtam érte, és az apja is panaszkodott néha, hogy nem érdeklik a gyereket a fiús dolgok, de ettől eltekintve teljesen normálisnak tűnt. Mit ronthattunk el? Nem akarjuk, hogy ezért hátrányba kerüljön az életben. Jó lenne, ha vissza lehetne őt terelni a normális kerékvágásba. Olvastunk arról, hogy a homoszexualitás kezelhető, hogy visszafordítható. Tudna olyan szakembert ajánlani, aki meg tudja őt gyógyítani?” 

A fenti idézet egy középkorú anyától származik, akiről kiderül, hogy bár nagyon szereti a gyerekét, nemcsak nem tudja, de nem is akarja elfogadni fia szexuális orientációját. Megoldást keres: egy hiteles és megbízható szakembert, aki tudományosan megalapozott módszerekkel egyszerűen megszünteti azt, ami számára felfoghatatlan és feldolgozhatatlan. Olyan szakemberre van szüksége, aki képes elmulasztani a homoszexualitást. Ilyen szakember azonban nem létezik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az önbizalomhiányos könnyebben tűri a boldogtalan házasságot

mzd 2015. március 17., kedd 15:34

Minden párkapcsolatban vannak és kellenek is konfliktusok, mindenhol akadnak problémák, amikkel ha nem nézünk szembe, ha nem kezdünk velük valamit, akkor idővel egyre hatalmasabbra dagadnak, elszigetelnek a másiktól, magányossá, boldogtalanná tesznek. De miért hagyjuk, hogy idáig jussunk? Miért hallgatunk, tűrünk némán? Egy friss kutatásból most kiderül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nyújtson magának lelki elsősegélyt

Sákovics Diana 2015. március 17., kedd 09:09

„Ha megvágja az ujját, rárakja a tapaszt, ha beteg, hát gyógyszert vesz be, igaz? Nem is kérdés. Valójában az lenne meglepő, ha NEM nyújtana önmagának elsősegélyt, amikor arra szükség van. De vajon miért nem tesszük meg ugyanezt a mentális egészségünkért? Azt várjuk, hogy egyszerűen csak túl legyünk a pszichés sérüléseinken, miközben bárki, aki valaha rágódott már visszautasításon, agonizált már kudarcon, tudja: a lelki sebek pontosan ugyanolyan bénítóak lehetnek, mint a testiek“ –így kezdte Guy Winch klinikai pszichológus a lelki higiénéről szóló TED-es előadását

A felvetés nem új, mi is foglalkoztunk már azzal, hogy mennyivel többre értékeljük a testi, mint a lelki egészségünket, hogy a lelki gondokat hajlamosak vagyunk gyengeségnek, hisztinek, bizarr és szégyellni való dolognak tekinteni. Írtunk már arról is, mi lenne, ha ugyanúgy kezelnénk a fizikai, mint a mentális betegségeket. Ezt a felütést fordítja meg Winch: mi lenne, ha a lelki fájdalmakra, sérülésekre ugyanúgy reagálnánk, mint a testiekre? Milyen világban élnénk, ha képesek lennénk azzal a rutinnal kezelni egy kudarcélményt, mint egy sebet az ujjunkon? És vajon hogyan kell mindezt elképzelni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fehér bőrű, iskolázott és kegyetlen – ilyen egy sorozatgyilkos nő

Sákovics Diana 2015. március 15., vasárnap 20:11

Téves az a feltételezés, miszerint a nők természetüknél fogva alkalmatlanok a sorozatgyilkosságra –állítja Marissa Harisson, kísérleti pszichológus. A kutató és kollégái egy friss publikációban foglaltak össze mindent, amit az elmúlt 190 évben a női sorozatgyilkosokról megtudtunk. De mi is az? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Káosz a felnőtt lányom élete, hol rontottam el a nevelését?

Steiner Kristóf 2015. március 15., vasárnap 09:38

„Az anya a legjobb barát és a legnagyobb ellenség egyben” – mondogatta folyton gimis osztálytársam és barátnőm, amikor a szüleink legújabb agymenéseiről beszélgettünk. És hát valóban, van, amikor az édesanyánk segít ki bennünket a legnagyobb érzelmi gödörből, máskor pedig épp ő taszít bele. Persze vélhetően ugyanígy beszélt rólunk, gyerekekről a mamám és az ő legjobb barátnője is – hiszen időnként anyám és én kézenfogva vásároltunk az IKEA-ban, máskor viszont titkoltam a rossz jegyeimet és a szemébe hazudtam, hogy a Szigetre megyek bulizni, miközben egy sráccal volt randim. Ha pedig lebuktam, nem vállaltam a felelősséget. Egy anya és egy gyermek viszonya tele van buktatókkal, ám fennakadni ezeken nem érdemes – mert egymás életének és személyiségének non-stop kritizálásából csak fájdalom, rossz emlékek és megoldandó családi problémák születhetnek. Egy olvasónk ezúttal nem magának, hanem felnőtt lányának kért segítséget a Dívány tanácsadóitól, mert úgy érzi, gyereke mindenkivel konfliktusba keveredik, és úgy hiszi, ő tehet erről, a neveléssel rontotta el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat dolog, amit soha ne mondjon evészavarral küzdőknek

Sáfár Zsófia 2015. március 12., csütörtök 16:05

Magyarországon ma körülbelül 30-50 ezer ember küzd valamilyen evészavarral és a legtöbben még a közeli hozzátartozók előtt is éveken keresztül titokban tudják tartani problémájukat, így sokszor odáig sem jutnak el, hogy szakemberhez forduljanak segítségért (éppen ezért nincsenek még pontos adatok). Ha azonban egy barátja, családtagja vagy kollégája elég nyitott és bátor ahhoz, hogy beszéljen önnek kóros evési szokásairól, mert megbízik önben, akkor nem árt, ha képes megőrizni ezt a bizalmat azzal, hogy tudja, mit kell neki mondani.

Mivel egy evészavarral küzdő embernél még az egészséges fizikai megjelenés és látszólagos jókedv mögött is állandó lelki harcok zajlanak, ezért – ha ön soha nem tapasztalt hasonló gondokat – érdemes kétszer is meggondolnia, mikor hogyan nyilvánul meg a társaságában. Összeszedtük, mi az a hat dolog, amit jobb, ha soha nem mond evészavarral küzdőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Képzeljen magának kollégákat, úgy jár a legjobban

Edicsek 2015. március 12., csütörtök 15:11

Bármennyire is úgy érzi, hogy a kollégái néha az őrületbe kergetik, egy új kutatás eredménye szerint jobban teljesítenek azok, akik csapatban dolgoznak, mint akik egyedül. Akkor is javul a teljesítmény és a motiváltság, ha csak úgy gondolja, hogy vannak munkatársai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most már hivatalos: a férfiak a narcisztikusabbak

Edicsek 2015. március 10., kedd 11:44

31 évnyi, 475 ezer fős kutatás eredményéből az derült ki, hogy a férfiak narcisztikusabbak, mint a nők. Legalábbis a Psychological Bulletin friss számában megjelent tanulmányban a férfiak a narcizmus skálákon generációkon keresztül, kortól függetlenül is magasabban pontszámot értek el, mint a nők. Arról már írtunk, hogy pontosan milyen is egy narcisztikus személy, és hogy úgy ismerhető fel a legkönnyebben, ha egyenesen rákérdezünk: narcisztikusnak tartja-e önmagát. Most pedig az is kiderült, hogy erre a kérdésre a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel válaszolnak majd igennel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, miért szeretik a férfiak a kerek fenekeket

Sáfár Zsófia 2015. március 8., vasárnap 15:19

Amíg a nők hajlamosak túlzásba vinni a testalkatuk miatti aggodalmat, a férfiak nem győzik hangoztatni, hogy őket bizony a formás idomok vonzzák. Lehet, hogy ideje végre hinnünk nekik...

A szétesés ötven árnyalata - elköteleződési válság a párkapcsolatokban

Kuna Gábor 2015. március 7., szombat 19:37

Jó lenne elköteleződni egy párkapcsolatban… Szépen hangzik, tudjuk is, hogy ezt kellene tennünk, de tényleg jó lenne? Ha nézegetjük egy kicsit magát a szót, elkezd vészjóslóan hangzani. Kötél, kötelezettség, kötelező… Mégiscsak van ebben valami ijesztő. Szeretnénk magunkat biztonságban érezni egy jól működő kapcsolatban, de egy ilyen kapcsolat csak akkor maradhat fenn, ha mi magunk is elköteleződünk. Hoznunk kell egy döntést, hogy ezzel a partnerrel képzeljük el a jövőnket, mellette akarjuk folytatni az életünket. Sternberg elmélete szerint egy kapcsolat minőségét három tényező határozza meg: az intimitás, a szenvedély, és az elköteleződés. Ha mindhárom jelen van, az a hosszú távú, biztonságos beteljesedett szerelem. Ha viszont bármelyik ezek közül sérült, vagy hiányos, az alapvetően befolyásolja a kapcsolat formáját, menetét, és a benne megélhető elégedettség mértékét. 

Az agyának is árt az éjszakai evés

mzd 2015. március 6., péntek 18:15

Rutinos diétázók hallhatták már eleget, hogy lefekvés előtt 3 órával nem szabad (nehezet) enni. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy az éjszakai falatozások nemcsak a plusz kilókra, de az agyunkra is hatással vannak. Tudosók a testünk belső óráját vizsgálva arra jutottak, hogy ha "rossz időben" eszünk (mondjuk akkor, már aludnunk kéne), az megzavarhatja a tanulási és emlékezési képességeinket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön hogy érezné magát egy csókolózó leszbikus pár láttán?

Sákovics Diana 2015. március 6., péntek 16:41

Csókolózó pár. Milyennek képzeli őket? Fiatalnak? Öregnek? Kaukázusinak vagy ázsiainak? Heterónak vagy melegnek? És hogy érezné magát, ha kiderülne, hogy egyáltalán nem azok, mint akiknek hitte őket? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fáj depressziósként jobban az elutasítás

mzd 2015. március 5., csütörtök 16:36

Egy friss kutatás szerint a depressziós emberek az átlagnál tovább szenvednek, ha társaik elutasítják őket – méghozzá azért, mert az ő agyuk a a kirekesztérsre kevesebb természetes fájdalomcsillapító termelésével reagál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen ön is ingyenes hétvégi agytágításra!

Sákovics Diana 2015. március 5., csütörtök 14:48

Miért nehéz elkezdeni a karrierünket? Hogyan támogatja a világunk az evészavarok kialakulását? Milyen nehézségekkel néz szembe az, aki a válása után újrakezdeni igyekszik? Hogyan elemezhetőek a tüntetések pszichológiai szempontból? Milyen új trükköket vet be a marketing az agyunk manipulálására? 

Többek között ezekre a kérdésekre kap választ az, aki március 6 és 8 között ellátogat a Károli Gáspár Református Egyetem éves pszichológiai rendezvényére, a KAPSZLI-ra (helyszín: 1037. Bp. Bécsi út 324.). A Századnyitási pánik címmel megrendezésre kerülő konferencián három napon át, reggeltől estig követik egymást a programok. A műhelyfoglalkozásokon olyan módszereket lehet kipróbálni, mint a hipnózis, a pszichodráma, a szociodráma, a transztánc, miközben az előadásokon számos neves pszichológus beszél majd saját területéről, így ott lesz majd többek között Almási Kitti, Zacher Gábor, Tari Annamária, Hevesi Kriszta, Hoyer Mária és Túry Ferenc is. Ráadásul az egész ingyen van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit ma megtehet egy jobb párkapcsolatért

Sákovics Diana 2015. március 4., szerda 18:57

Egy párkapcsolat soha sincs kész, soha nem nyeri el végső formáját: az ugyanis nincs neki. Ahogy a párkapcsolat elemei, vagyis mi is folyamatosan változunk, alakulunk, ahogy vannak az életünkben jobb és rosszabb napok, időszakok, úgy hullámzik, formálódik dinamikusan a párkapcsolatunk is. Minden, ami történik velünk, ahogy éppen érezzük magunkat, minden személyes krízisünk, kétségünk tükröződik a párkapcsolatunkban is. Nem véletlen, hogy azok a viszonyok vészelik át könnyebben a kríziseket, melyekben a felek a párkapcsolatukat egy közösen járt útnak, és nem egy már elért célnak tekintik. Az előbbi esetben ugyanis az emberek tudják, hogy a kapcsolatot óvni kell, figyelni rá, hogy mindig van és lesz is vele munka, hogy kell bele az energiánk, hogy nem hagyhatjuk magára. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk a partnerünkre és önmagunkra is, hogy követnünk kell mind a partnerünkben, mind az önmagunkban zajló változásokat, fel kell ismernünk és reagálnunk kell arra, ami vele és velünk történik. 

Egy párkapcsolat minőségét - vagyis azt, hogy mennyire érezzük magunkat jól benne - meghatározza, hogy mi magunk mit teszünk a kapcsolatunkért, és mit teszünk magunkért. Theresa E. DiDonato szociálpszichológus a Psychology Today-ben most 7 olyan egyszerű, de bizonyítottan hatékony viselkedést szedett össze, amiket érdemes gyakorolnunk akkor, ha egészségesebb és boldogabb párkapcsolatban szeretnénk élni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Inkább a hasznos, mint a jól fizető állásért kaparjon

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. március 3., kedd 16:23

Vajon mitől függ, hogy szeretjük-e a munkánkat? Mitől leszünk azzal elégedettek? A fizetésünk számít? Vagy a beosztásunk? És mi a helyzet a munkakörnyezetünkkel? És azzal, hogy jó arcok-e a munkatársaink? Legutóbbi kérdőívünkben többek között ezeket a kérdéseket tettük fel, önök meg lelkiismeretesen válaszoltak. Köszönjük, mind a 2683 kérdőív kitöltönknek!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés