EGO

Sok a nyűgje? Drámázza ki magából!

etelka 2015. április 28., kedd 20:16

Számos előadáson, műhelyen vehettek részt az érdeklődők a 2015 Pszinapszison, nagy tömegek próbáltak bejutni prof.dr. Erdélyi Ildikó Családi fantomok nyomában című műhelyére is. Titokzatosan hangzik, ugye? Valójában olyan transzgenerációs örökségekről van itt szó, amit a leszármazottak tudattalanul továbbvisznek, és számos konfliktushoz vezethetnek. És miközben „a traumát elszenvedő számára a sérülést kiváltó események legalább részben elérhető emlékekként élnek, a leszármazott számára azonban nincs érzelmi élmény, sem emlék, legfeljebb a szégyenérzés marad mint örökség. A kisebbségi társadalmi csoportok tagjai körében az előző nemzedék tudattalanba száműzött örökségei 'fantomizálódnak'" – állt a hivatalos leírásban. 

Meglehetősen bonyolult családból érkezvén, több népcsoport örökségét magamban hordozva úgy éreztem, itt a helyem, hátha kiderül, milyen terheket hordok magammal. Erdélyi neve ráadásul jól cseng a szakmában, együtt dolgozott Méreivel (tudják, Mérei-Binet-féle Gyermeklélektan), és az elmúlt évtizedeket a pszichodrámának szentelte. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémálmai vannak? Aludjon eleget!

Edicsek 2015. április 26., vasárnap 20:21

Ha eddig kínosan kerülte a horrorfilmeket vagy a késői étkezést, hogy megelőzze a rémálmokat, akkor jó hírünk van: ezentúl egyikről sem kell lemondania. Finn kutatók szerint ugyanis valójában a depresszió (illetve az önmagunk iránt érzett negatív érzések), az álmatlanság és a kimerültség tehető felelőssé a rémálmok kialakulásáért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hosszú távú párkapcsolat 5 rejtett előnye

S-W. Zsó 2015. április 25., szombat 19:25

A sok tíz éve házasok folyton azt nyomják, hogy a hosszú távon működőképes párkapcsolatért bizony meg kell dolgozni és kompromisszumokat kötni, és habár ez igaz is, a fiatalabbak hajlamosak börtönként tekinteni a házasság intézményére vagy a tartós kapcsolatokra. Pedig egyáltalán nem olyan vészes ez a holtomiglan-holtodiglan dolog, a Psychology Today össze is gyűjtött pár rejtett előnyt. Íme.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A problémáim elnyelték az engem ábrázoló kört

LS 2015. április 24., péntek 20:37

Múlt héten rendezték meg a Pszinapszist, ahol izgalmas pszichológiai-tudományos előadásokat, érdekes megszólalókat hallgathattak az érdeklődők – de ami még ennél is jobb, hogy műhelyfoglalkozásokon is részt lehetett venni. Pszichológus végzettségű kolléganőmtől eltérően nekem nagyjából semmi közöm a pszichológiához, mert bár hallgattam főiskolán, már semmire sem emlékszem belőle. Problémáim, persze, nekem is vannak, pont ezért is éltem a lehetőséggel, hogy hagyhatom magam analizálni.

Dr. Reinhardt Melinda Kapcsolataink képekben és alkotásokban műhelyét néztem ki magamnak, ahol azt ígérték: rajzokon és agyagozáson keresztül analizálhatjuk ki egymást és magunkat. „A rajzolás az alkotási folyamat olyan lehetőségét adja a belső, lelki tartalmak kivetülésének, mely a tudatos tartomány alatti régiókat is megmozgatja. Az önkifejezésnek ez a mélyebb, nyelven túli formája a személyiség szimbolikus megjelenítését teszi lehetővé. A vizuális mintákon keresztül olyan archetipikus elemek kerülhetnek felszínre, mint például alapvető emberi kapcsolataink mintázatai vagy éppen azok hiánya" – ez állt a hivatalos leírásban. Nehezen adom át magam ezeknek a feladatoknak, de mivel itt nem kell gondolkodni, csak cselekedni, ennél a műhelynél maradtam. És hogy milyen volt? Megpróbálom összefoglalni, bár túl sokat nem adott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alig ismeri a munkatársát? Nevettesse meg!

araya 2015. április 23., csütörtök 15:30

Azt eddig is tudtuk, hogy a humorérzék sok mindentől függ, és azt is elmondtuk már, hogy miért jó, ha idegenekkel beszélget. Most egy új kutatásból kiderült: ha összeköti ezt a kettőt, akkor akár értékes információkhoz is juthat, mivel egy poénkodós beszélgetés közben hajlamosabbak vagyunk több részletet elárulni magunkról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Válás helyett tanuljon meg vitázni!

km 2015. április 22., szerda 17:50

Az valószínűleg senkinek sem új, hogy a helyes kommunikáció sokat segít bármilyen kapcsolaton, legyen szó barátságról, szülő-gyerek kapcsolatról vagy szeretői viszonyról – de azt talán kevesebben tudják, hogy tréningezéssel a passzív-agresszív, követelőző emberből is lehet ideális partner, mert az asszertivitás tanulható, gyakorolható, mindenki számára elsajátítható képesség – tudtuk meg a múlt héten megrendezett Pszinapszison dr. Mórotz Kenéztől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 tevékenység, amivel fitten tarthatja az agyát

mzd 2015. április 22., szerda 11:48

Gondolta volna, hogy ha középkorúként számítógépet használ, akkor később kevésbé lesznek gondjai a memóriával? A Psyblogon találtunk egy listát 20 olyan teljesen hétköznapi tevékenységről, amelyek bizonyítottan csökkentik a memóriaproblémák kockázatát, és a már említett számítógép-használat mellett szerepel benne a barátokkal való kapcsolattartás és a művészi tevéknységekben való elmerülés is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ok, amiért jó megöregedni

mzd 2015. április 21., kedd 10:42

Tudta, hogy minél idősebb, annál bizakodóbbá válik? Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból, ami erősen ellentmond annak a rosszindulatú feltételezésnek, hogy a nyugdíjasok mind zsörtölődő, zsémbes alakok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak érzelmileg magányosabbak a nőknél

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. április 20., hétfő 21:27

Tudjuk, hogy magányosnak lenni szívás, így a múlt hét elején meg is kérdeztük önöktől, vajon mennyire szenvednek tőle – önök pedig lelkiismeretesen válaszoltak, amiért roppant hálásak vagyunk. Magányosság-kérdőívünk elemzése következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pozitív érzés, amivel egészségesebb a test

Sákovics Diana 2015. április 20., hétfő 15:23

A negatív érzelmek – mint például a magány – általában rosszabb egészségi állapottal járnak együtt, vagyis ha pszichésen rosszuk érezzük magunkat a bőrünkben, akkor szenved a testünk is. A negatív érzések és a betegség kapcsolatával már foglalkoznak egy ideje a kutatók, és az elmúlt évtizedben azt is egyre többen vizsgálják, hogy a jó érzések mit tesznek velünk. Ezekből a vizsgálatokból tudjuk például azt, hogy az ölelésnek milyen klassz élettani hatásai vannak, vagy hogy miként segíthet a betegségek leküzdésében a meditáció. Az Emotion nevű szaklapban megjelent friss tanulmányban most a kutatók azt vizsgálták, hogy hogyan függ össze a pozitív érzések rendszeres megélése az immunrendszerünk állapotával, és találtak is egy érzést, ami kimutathatóan jótékonyan hat a testünkre. És hogy mi is ez? Az áhítat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Rá kell találnunk az egészséges szexuális étvágyunkra"

Sákovics Diana 2015. április 19., vasárnap 08:40

„A szexualitás mellett a másik legősibb ösztönünk az étvágyunk, amely több szempontból is párhuzamba állítható a szexualitással, s az egyes ember életében is közös bölcsőben nevelkednek“ – így kezdi április 19-én vasárnap 18-19 óra között a Pszinapszison tartandó előadásának összefoglalóját Hevesi Krisztina egyetemi oktató, több szexuálpszichológiai könyv szerzője. A pszichológust előadása témájáról, azaz a gluténmentes szexualitásról kérdeztük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen, amikor egy kutya gyógyít

Sákovics Diana 2015. április 18., szombat 11:14

Itt az Egóban nemcsak a pszichológiáért, de az állatokért is odavagyunk, így minden olyan módszerrel szívesen foglalkozunk, ami kombinálja ezeket. Lovasterápiáról már korábban is írtunk, most pedig Bánszky Noémit kérdeztük a kutyás terápia mibenlétéről. A pszichopedagógus öt éve foglalkozik kutyás tréningekkel, terápiákkal, 2013 óta pedig terapeuta képzéseket is tart pszichológusok és gyógypedagógusok számára. Hogy ki segíti a munkában? Hát Shaco, a falánk labrador, Oszkár az őrült uszkár és Artúr a bújós spániel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ciki anyáddal megbeszélni, ott a Kék Vonal

Sáfár Zsófia 2015. április 17., péntek 16:22

Elfogadni az első párkapcsolat végét, beilleszkedni egy új közösségbe, megbékélni egy átlagostól eltérő szexuális irányultsággalabúzust átélni, gyászolni vagy önsértés miatt szenvedni – ezek az események még felnőttként is megterhelőek, hát még gyerekként. A kamaszok ezekben a helyzetekben ráadásul annyira megijedhetnek, hogy gyakran nem mernek segítséget kérni a közvetlen környezetüktől, ám szívesen beszélgetnek megértő idegenekkel. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonalának önkéntesei is közéjük tartoznak – de mivel keresik meg őket és mi kell ahhoz, hogy valaki segítő lehessen? Ennek jártunk utána.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csányi Vilmos: Hiedelmek nélkül szétesne a kultúránk

Sákovics Diana 2015. április 17., péntek 16:02

Minden élőlény tart valamilyen kapcsolatot a környezetével, a legfejlettebbek ebben az állatok. Már genetikai adottságaik is felkészítik őket arra a világra, amelyben megszületve majd élni fognak, de segíti ebben őket a tapasztalat, amely a saját életük során tanultakból alakul ki. Az ember ebben is tovább lépett, a beszélt nyelv segítségével közösségeiben környezetéről hiedelmeket konstruál, amelyek segítik az életét, szaporodását. Abban különbözünk az állatoktól tehát, hogy nemcsak a saját tapasztalataink segítenek az életben, hanem a közösség gazdag hiedelemkészlete, amely nem csak a közvetlen tapasztalatokat, hanem a társakét, de még az ősök tapasztalatait is tartalmazhatja, hiedelmek formájában.

Csányi Vilmos biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár a hétvégi Budapesti Pszichológiai Napokon, a Pszinapszison tart előadást A hiedelmek szerepe a közösségekben címmel. A professzort előadása témájáról kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért buknak a tinik a vámpírokra

Sákovics Diana 2015. április 16., csütörtök 21:27

Tavaly ősszel Bulgária déli részén a régészek a 13. század első feléből származó „vámpírsírt” tártak fel. A csontok között ma is ott van az a jókora ekevas, amelyet nyolcszáz évvel ezelőtt a halott mellkasán vertek keresztül, hogy ne tudjon kikelni a sírból... A 18. században rengetegen hittek a vámpírokban, tudományos könyvek sorát írták róluk, állami szervek vizsgálatokat folytattak és határozatokat hoztak a vámpírok rémtetteinek ügyében, a rettegő emberek pedig számtalan holttestet ástak ki a sírokból, hogy elégessék őket, mert úgy gondolták, éjszakánként kijárnak a temetőből vért szívni.  A vámpírkultusz a 20. század vége felé újraéledt: a vámpíros könyvek, filmek és tévésorozatok előkelő helyet foglalnak el a sikerlistákon.

De miért? Erről beszél majd Mannhardt András április 17-én, pénteken a Pszinapszison, és erről kérdeztük most mi is a pszichológust.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így győzheti le az édesség utáni sóvárgást

Edicsek 2015. április 16., csütörtök 08:58

Egyre többen keresnek a munkahelyi nassoláshoz a csokinál egészségesebb rágcsálnivalókat, de napi rendszerességgel fogyasztva hosszú távon ezek sem tesznek jót. Igen ám, de akkor mit lehet tenni a hirtelen ránk törő sóvárgás ellen? Sétálni, azt kell. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 népszerű pszichológiai tévhit

Sákovics Diana 2015. április 15., szerda 19:29

A pszichológia mindenhol ott van. A párválasztástól a tüntetésekig, az evéstől az autóvezetésig, az alváson át az emlékezetig. Ami sokakat érint, ahhoz persze sokan is szólnak hozzá, nem véletlen, hogy bármilyen random magazinban találunk pszichocikket és az sem, hogy a neten önjelölt bölcsek osztják az észt arról, hogyan is kellene élnünk és léteznünk, meg hogy a maguk módján annyian igyekeznek megmagyarázni a pszichológián át a világot. A hétköznapi konyhapszichológiának köszönhetően így rengeteg tudományos alapot nélkülöző tévhit is befészkeli magát az agyunkba. Most összeszedtünk 7 népszerű tévedést. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuti, hogy ma Freud is az evészavarokkal foglalkozna

Sákovics Diana 2015. április 15., szerda 14:49

Miért terjednek ennyire az evészavarok? Mi köze ennek a médiához? És a mentális zavarokhoz? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Pszinapszison tartandó szombati előadásában dr. habil Forgács Attila klinikai szakpszichológus. A gasztropszichológust előadása témájáról kérdeztük.  

11116030 905650809493513 1053790081 n
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hipnózisban tényleg bármit megcsinálunk? Dehogy.

Sákovics Diana 2015. április 14., kedd 21:26

„Én is szívesen megyek valamelyik műhelyre a Pszinapszison, de még nem döntöttem, melyikre. A hipnózist mondjuk biztos nem vállalom" – vágta rá azonnal kolléganőm, amikor szóba került a hétvégi pszichorendezvény. A kijelentése ráadásul egyáltalán nem volt meglepő: a hipnózisra gyakran tekintenek gyanakodva az emberek, gyakran tartják kamunak, félelmetesnek vagy egyszerűen csak bizarrnak. Pedig a hipnózis tudományosan elfogadott, bevett és bevált terápiás technika, amit képzett orvosok és pszichológusok további két és fél év tanulással sajátíthatnak el. De ha ezzel a módszerrel nincs semmi gond, vajon miért félünk tőle annyira? Talán azért, mert fogalmunk sincs, mi ez és hogyan működik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magányosnak lenni szívás – ön mennyire az?

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. április 13., hétfő 20:24

Legújabb kérdőívünkkel azt szeretnénk kideríteni, hogy olvasóink mennyire érzik magukat magányosnak. Köszönjük, ha kitölti!

Egymás mellett a világban, közös magányban

Sákovics Diana 2015. április 13., hétfő 13:31

A magány kegyetlen dolog. Nemcsak belül mar és kínoz, de hosszú távon a testünket, az egészségünket is felemészti. De mit jelent a magány? Egyedüllétet? Aligha. A magány szubjektív érzés, amit akár a tömött metrótól kezdve a családi ünnepeken át a partnerünk mellett a kanapén ülve is megélhetünk. A magány tehát nemcsak akkor tör ránk, amikor egyedül vagyunk, a magányon többen is osztozhatunk – a magány lehet közös.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb memóriát szeretne? Aludjon napközben 45 percet!

Divany.hu 2015. április 12., vasárnap 18:45

Azt már elég régóta tudjuk, hogy az alvás mindenünknek jót tesz, meg hogy kipihenten sokkal jobban teljesítünk. Most viszont az is kiderült, hogy a megtanult szavakat se felejtjük el, ha beiktatunk a hétköznapokba egy-egy óra napközbeni szundikálást. Sőt, még ennyi sem kell: egy új tanulmány szerint ugyanis akár egy óránál kevesebb alvással máris ötször olyan jól teljesít a memóriánk.

Az új információk jönnek-mennek, az ember ezeket normális esetben elég gyorsan elfelejti. A Neurobiology of Learning and Memory nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban mindössze 45-60 perc szundikálással máris javíthatunk a helyzeten: a vizsgálatban résztvevők közül ugyanis sokkal jobban emlékeztek a megtanulandó dolgokra azok, akik ledőltek napközben, mint azon társaik, akik ugyanezt az időt ébren töltötték.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kapcsolat döcög, a szex meg dögunalmas

Steiner Kristóf 2015. április 11., szombat 22:00

Ha egy egészséges szexuális étvággyal megáldott férfi vagy nő hosszabb időn keresztül nem kapja meg azt, amire vágyik, akkor a társadalmi konvenciók előbb-utóbb háttérbe szorulnak, és előtör belőle az ösztönlény-én. Ilyenkor pedig egy idő után megkezdődik egymás és magunk hibáztatása, mert hát nincs is más lehetőség, mint hogy kevesek vagyunk a másiknak vagy túl nagyok az elvárások – esetleg kurva, szoknyapecér a párunk. Ám még mielőtt ön is elragadtatná magát, azért megjegyeznénk: gyakran csak arról van szó, hogy egy hosszú kapcsolat során nem mindig tudunk könnyen, ugyanolyan alapossággal odafigyelni egymás rezdüléseire.

Megesett már önnel, hogy miközben a másik beszélt, elkalandozott a figyelme és csak percekkel később vette észre, már nem is koncentrál? Na, ugyanígy előfordulhat, hogy a másik szexuális vágyai is elkerülik a figyelmét – ami viszont előbb-utóbb unalmas, szenvedélymentes kapcsolatot, rosszabb esetben drámát és szakítást idézhet elő. De hogyan jutunk idáig? És biztosan nincs más megoldás a szétmenésen kívül?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeret a maga feje után menni? Az ellenkező nemnek bejön

Sákovics Diana 2015. április 10., péntek 21:15

Tudjuk, mire bukik egy nő az első randin, és tudjuk azt is, hogy a férfiak nők iránti vonzalmát a legfurább dolgok befolyásolják. Például az, mennyire éhesek vagy feszültek. Korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nők és a férfiak is szeretik a művészi kreativitást, valamint azokat a partnereket, akik segítőkészek, nagyvonalúak, képesek konfliktus idején is tiszteletet tanúsítani és elfogadni a kritikát – tehát azokat, akiknek az emberekhez való hozzáállását az alázatosság jellemezi. Most egy friss vizsgálatban ráakadtak egy újabb olyan jellemzőre, amiért nemtől függetlenül odavagyunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, ami észrevétlenül akadályozza a fogyásban

Sákovics Diana 2015. április 9., csütörtök 10:44

Azért vagyunk kövérek, mert több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. Igaz? Persze, hogy igaz. De mint az emberi viselkedésformák többségére, úgy az evésre is igaz, hogy csak felületesen elemezve tűnik ilyen rém egyszerűnek. A gasztropszichológusok bebizonyították, hogy a túlevést, a túlsúly felhalmozását rengeteg tényező befolyásolja a családi mintáktól kezdve az érzelmi életünk kezelésén át egészen a fizikai környezetünkig. Ezek a tényezők ráadásul az esetek többségében úgy irányítják a viselkedésünket, hogy közben észre sem vesszük. Ez pedig baj. A hatékony fogyás titka ugyanis éppen a tudatosságban rejlik, abban, hogy képesek vagyunk-e a mindennapi életünket úgy élni, hogy közben figyeljük, értelmezzük saját viselkedésünket, és képesek vagyunk-e az így nyert tudást felhasználni, képesek vagyunk-e ennek segítségével változtatni az életmódunkon. Nem árt tehát, ha a lehető legtöbb olyan dologgal képben vagyunk, ami hatással lehet az étkezési szokásainkra. 

Dr. Charlotte Markey egészségpszichológus professzor a Smart People Don’t Diet: How the Latest Science Can Help You Lose Weight Permanently (azaz: Az okosok nem diétáznak: így segít a tudomány a a tartós fogyásban) című könyv szerzője a Psychology Today oldalán most öt olyan dolgot szedett össze, amelyek észrevétlenül akadályoznak minket a fogyásban és az optimális testsúly fenntartásában.

shutterstock 84001216
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés