EGO

Alig ismeri a munkatársát? Nevettesse meg!

araya 2015. április 23., csütörtök 15:30

Azt eddig is tudtuk, hogy a humorérzék sok mindentől függ, és azt is elmondtuk már, hogy miért jó, ha idegenekkel beszélget. Most egy új kutatásból kiderült: ha összeköti ezt a kettőt, akkor akár értékes információkhoz is juthat, mivel egy poénkodós beszélgetés közben hajlamosabbak vagyunk több részletet elárulni magunkról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Válás helyett tanuljon meg vitázni!

km 2015. április 22., szerda 17:50

Az valószínűleg senkinek sem új, hogy a helyes kommunikáció sokat segít bármilyen kapcsolaton, legyen szó barátságról, szülő-gyerek kapcsolatról vagy szeretői viszonyról – de azt talán kevesebben tudják, hogy tréningezéssel a passzív-agresszív, követelőző emberből is lehet ideális partner, mert az asszertivitás tanulható, gyakorolható, mindenki számára elsajátítható képesség – tudtuk meg a múlt héten megrendezett Pszinapszison dr. Mórotz Kenéztől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 tevékenység, amivel fitten tarthatja az agyát

mzd 2015. április 22., szerda 11:48

Gondolta volna, hogy ha középkorúként számítógépet használ, akkor később kevésbé lesznek gondjai a memóriával? A Psyblogon találtunk egy listát 20 olyan teljesen hétköznapi tevékenységről, amelyek bizonyítottan csökkentik a memóriaproblémák kockázatát, és a már említett számítógép-használat mellett szerepel benne a barátokkal való kapcsolattartás és a művészi tevéknységekben való elmerülés is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ok, amiért jó megöregedni

mzd 2015. április 21., kedd 10:42

Tudta, hogy minél idősebb, annál bizakodóbbá válik? Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból, ami erősen ellentmond annak a rosszindulatú feltételezésnek, hogy a nyugdíjasok mind zsörtölődő, zsémbes alakok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak érzelmileg magányosabbak a nőknél

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. április 20., hétfő 21:27

Tudjuk, hogy magányosnak lenni szívás, így a múlt hét elején meg is kérdeztük önöktől, vajon mennyire szenvednek tőle – önök pedig lelkiismeretesen válaszoltak, amiért roppant hálásak vagyunk. Magányosság-kérdőívünk elemzése következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pozitív érzés, amivel egészségesebb a test

Sákovics Diana 2015. április 20., hétfő 15:23

A negatív érzelmek – mint például a magány – általában rosszabb egészségi állapottal járnak együtt, vagyis ha pszichésen rosszuk érezzük magunkat a bőrünkben, akkor szenved a testünk is. A negatív érzések és a betegség kapcsolatával már foglalkoznak egy ideje a kutatók, és az elmúlt évtizedben azt is egyre többen vizsgálják, hogy a jó érzések mit tesznek velünk. Ezekből a vizsgálatokból tudjuk például azt, hogy az ölelésnek milyen klassz élettani hatásai vannak, vagy hogy miként segíthet a betegségek leküzdésében a meditáció. Az Emotion nevű szaklapban megjelent friss tanulmányban most a kutatók azt vizsgálták, hogy hogyan függ össze a pozitív érzések rendszeres megélése az immunrendszerünk állapotával, és találtak is egy érzést, ami kimutathatóan jótékonyan hat a testünkre. És hogy mi is ez? Az áhítat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Rá kell találnunk az egészséges szexuális étvágyunkra"

Sákovics Diana 2015. április 19., vasárnap 08:40

„A szexualitás mellett a másik legősibb ösztönünk az étvágyunk, amely több szempontból is párhuzamba állítható a szexualitással, s az egyes ember életében is közös bölcsőben nevelkednek“ – így kezdi április 19-én vasárnap 18-19 óra között a Pszinapszison tartandó előadásának összefoglalóját Hevesi Krisztina egyetemi oktató, több szexuálpszichológiai könyv szerzője. A pszichológust előadása témájáról, azaz a gluténmentes szexualitásról kérdeztük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen, amikor egy kutya gyógyít

Sákovics Diana 2015. április 18., szombat 11:14

Itt az Egóban nemcsak a pszichológiáért, de az állatokért is odavagyunk, így minden olyan módszerrel szívesen foglalkozunk, ami kombinálja ezeket. Lovasterápiáról már korábban is írtunk, most pedig Bánszky Noémit kérdeztük a kutyás terápia mibenlétéről. A pszichopedagógus öt éve foglalkozik kutyás tréningekkel, terápiákkal, 2013 óta pedig terapeuta képzéseket is tart pszichológusok és gyógypedagógusok számára. Hogy ki segíti a munkában? Hát Shaco, a falánk labrador, Oszkár az őrült uszkár és Artúr a bújós spániel.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ciki anyáddal megbeszélni, ott a Kék Vonal

Sáfár Zsófia 2015. április 17., péntek 16:22

Elfogadni az első párkapcsolat végét, beilleszkedni egy új közösségbe, megbékélni egy átlagostól eltérő szexuális irányultsággalabúzust átélni, gyászolni vagy önsértés miatt szenvedni – ezek az események még felnőttként is megterhelőek, hát még gyerekként. A kamaszok ezekben a helyzetekben ráadásul annyira megijedhetnek, hogy gyakran nem mernek segítséget kérni a közvetlen környezetüktől, ám szívesen beszélgetnek megértő idegenekkel. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonalának önkéntesei is közéjük tartoznak – de mivel keresik meg őket és mi kell ahhoz, hogy valaki segítő lehessen? Ennek jártunk utána.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csányi Vilmos: Hiedelmek nélkül szétesne a kultúránk

Sákovics Diana 2015. április 17., péntek 16:02

Minden élőlény tart valamilyen kapcsolatot a környezetével, a legfejlettebbek ebben az állatok. Már genetikai adottságaik is felkészítik őket arra a világra, amelyben megszületve majd élni fognak, de segíti ebben őket a tapasztalat, amely a saját életük során tanultakból alakul ki. Az ember ebben is tovább lépett, a beszélt nyelv segítségével közösségeiben környezetéről hiedelmeket konstruál, amelyek segítik az életét, szaporodását. Abban különbözünk az állatoktól tehát, hogy nemcsak a saját tapasztalataink segítenek az életben, hanem a közösség gazdag hiedelemkészlete, amely nem csak a közvetlen tapasztalatokat, hanem a társakét, de még az ősök tapasztalatait is tartalmazhatja, hiedelmek formájában.

Csányi Vilmos biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár a hétvégi Budapesti Pszichológiai Napokon, a Pszinapszison tart előadást A hiedelmek szerepe a közösségekben címmel. A professzort előadása témájáról kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért buknak a tinik a vámpírokra

Sákovics Diana 2015. április 16., csütörtök 21:27

Tavaly ősszel Bulgária déli részén a régészek a 13. század első feléből származó „vámpírsírt” tártak fel. A csontok között ma is ott van az a jókora ekevas, amelyet nyolcszáz évvel ezelőtt a halott mellkasán vertek keresztül, hogy ne tudjon kikelni a sírból... A 18. században rengetegen hittek a vámpírokban, tudományos könyvek sorát írták róluk, állami szervek vizsgálatokat folytattak és határozatokat hoztak a vámpírok rémtetteinek ügyében, a rettegő emberek pedig számtalan holttestet ástak ki a sírokból, hogy elégessék őket, mert úgy gondolták, éjszakánként kijárnak a temetőből vért szívni.  A vámpírkultusz a 20. század vége felé újraéledt: a vámpíros könyvek, filmek és tévésorozatok előkelő helyet foglalnak el a sikerlistákon.

De miért? Erről beszél majd Mannhardt András április 17-én, pénteken a Pszinapszison, és erről kérdeztük most mi is a pszichológust.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így győzheti le az édesség utáni sóvárgást

Edicsek 2015. április 16., csütörtök 08:58

Egyre többen keresnek a munkahelyi nassoláshoz a csokinál egészségesebb rágcsálnivalókat, de napi rendszerességgel fogyasztva hosszú távon ezek sem tesznek jót. Igen ám, de akkor mit lehet tenni a hirtelen ránk törő sóvárgás ellen? Sétálni, azt kell. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 népszerű pszichológiai tévhit

Sákovics Diana 2015. április 15., szerda 19:29

A pszichológia mindenhol ott van. A párválasztástól a tüntetésekig, az evéstől az autóvezetésig, az alváson át az emlékezetig. Ami sokakat érint, ahhoz persze sokan is szólnak hozzá, nem véletlen, hogy bármilyen random magazinban találunk pszichocikket és az sem, hogy a neten önjelölt bölcsek osztják az észt arról, hogyan is kellene élnünk és léteznünk, meg hogy a maguk módján annyian igyekeznek megmagyarázni a pszichológián át a világot. A hétköznapi konyhapszichológiának köszönhetően így rengeteg tudományos alapot nélkülöző tévhit is befészkeli magát az agyunkba. Most összeszedtünk 7 népszerű tévedést. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuti, hogy ma Freud is az evészavarokkal foglalkozna

Sákovics Diana 2015. április 15., szerda 14:49

Miért terjednek ennyire az evészavarok? Mi köze ennek a médiához? És a mentális zavarokhoz? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Pszinapszison tartandó szombati előadásában dr. habil Forgács Attila klinikai szakpszichológus. A gasztropszichológust előadása témájáról kérdeztük.  

11116030 905650809493513 1053790081 n
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hipnózisban tényleg bármit megcsinálunk? Dehogy.

Sákovics Diana 2015. április 14., kedd 21:26

„Én is szívesen megyek valamelyik műhelyre a Pszinapszison, de még nem döntöttem, melyikre. A hipnózist mondjuk biztos nem vállalom" – vágta rá azonnal kolléganőm, amikor szóba került a hétvégi pszichorendezvény. A kijelentése ráadásul egyáltalán nem volt meglepő: a hipnózisra gyakran tekintenek gyanakodva az emberek, gyakran tartják kamunak, félelmetesnek vagy egyszerűen csak bizarrnak. Pedig a hipnózis tudományosan elfogadott, bevett és bevált terápiás technika, amit képzett orvosok és pszichológusok további két és fél év tanulással sajátíthatnak el. De ha ezzel a módszerrel nincs semmi gond, vajon miért félünk tőle annyira? Talán azért, mert fogalmunk sincs, mi ez és hogyan működik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magányosnak lenni szívás – ön mennyire az?

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. április 13., hétfő 20:24

Legújabb kérdőívünkkel azt szeretnénk kideríteni, hogy olvasóink mennyire érzik magukat magányosnak. Köszönjük, ha kitölti!

Egymás mellett a világban, közös magányban

Sákovics Diana 2015. április 13., hétfő 13:31

A magány kegyetlen dolog. Nemcsak belül mar és kínoz, de hosszú távon a testünket, az egészségünket is felemészti. De mit jelent a magány? Egyedüllétet? Aligha. A magány szubjektív érzés, amit akár a tömött metrótól kezdve a családi ünnepeken át a partnerünk mellett a kanapén ülve is megélhetünk. A magány tehát nemcsak akkor tör ránk, amikor egyedül vagyunk, a magányon többen is osztozhatunk – a magány lehet közös.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb memóriát szeretne? Aludjon napközben 45 percet!

Divany.hu 2015. április 12., vasárnap 18:45

Azt már elég régóta tudjuk, hogy az alvás mindenünknek jót tesz, meg hogy kipihenten sokkal jobban teljesítünk. Most viszont az is kiderült, hogy a megtanult szavakat se felejtjük el, ha beiktatunk a hétköznapokba egy-egy óra napközbeni szundikálást. Sőt, még ennyi sem kell: egy új tanulmány szerint ugyanis akár egy óránál kevesebb alvással máris ötször olyan jól teljesít a memóriánk.

Az új információk jönnek-mennek, az ember ezeket normális esetben elég gyorsan elfelejti. A Neurobiology of Learning and Memory nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban mindössze 45-60 perc szundikálással máris javíthatunk a helyzeten: a vizsgálatban résztvevők közül ugyanis sokkal jobban emlékeztek a megtanulandó dolgokra azok, akik ledőltek napközben, mint azon társaik, akik ugyanezt az időt ébren töltötték.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kapcsolat döcög, a szex meg dögunalmas

Steiner Kristóf 2015. április 11., szombat 22:00

Ha egy egészséges szexuális étvággyal megáldott férfi vagy nő hosszabb időn keresztül nem kapja meg azt, amire vágyik, akkor a társadalmi konvenciók előbb-utóbb háttérbe szorulnak, és előtör belőle az ösztönlény-én. Ilyenkor pedig egy idő után megkezdődik egymás és magunk hibáztatása, mert hát nincs is más lehetőség, mint hogy kevesek vagyunk a másiknak vagy túl nagyok az elvárások – esetleg kurva, szoknyapecér a párunk. Ám még mielőtt ön is elragadtatná magát, azért megjegyeznénk: gyakran csak arról van szó, hogy egy hosszú kapcsolat során nem mindig tudunk könnyen, ugyanolyan alapossággal odafigyelni egymás rezdüléseire.

Megesett már önnel, hogy miközben a másik beszélt, elkalandozott a figyelme és csak percekkel később vette észre, már nem is koncentrál? Na, ugyanígy előfordulhat, hogy a másik szexuális vágyai is elkerülik a figyelmét – ami viszont előbb-utóbb unalmas, szenvedélymentes kapcsolatot, rosszabb esetben drámát és szakítást idézhet elő. De hogyan jutunk idáig? És biztosan nincs más megoldás a szétmenésen kívül?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeret a maga feje után menni? Az ellenkező nemnek bejön

Sákovics Diana 2015. április 10., péntek 21:15

Tudjuk, mire bukik egy nő az első randin, és tudjuk azt is, hogy a férfiak nők iránti vonzalmát a legfurább dolgok befolyásolják. Például az, mennyire éhesek vagy feszültek. Korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nők és a férfiak is szeretik a művészi kreativitást, valamint azokat a partnereket, akik segítőkészek, nagyvonalúak, képesek konfliktus idején is tiszteletet tanúsítani és elfogadni a kritikát – tehát azokat, akiknek az emberekhez való hozzáállását az alázatosság jellemezi. Most egy friss vizsgálatban ráakadtak egy újabb olyan jellemzőre, amiért nemtől függetlenül odavagyunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, ami észrevétlenül akadályozza a fogyásban

Sákovics Diana 2015. április 9., csütörtök 10:44

Azért vagyunk kövérek, mert több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. Igaz? Persze, hogy igaz. De mint az emberi viselkedésformák többségére, úgy az evésre is igaz, hogy csak felületesen elemezve tűnik ilyen rém egyszerűnek. A gasztropszichológusok bebizonyították, hogy a túlevést, a túlsúly felhalmozását rengeteg tényező befolyásolja a családi mintáktól kezdve az érzelmi életünk kezelésén át egészen a fizikai környezetünkig. Ezek a tényezők ráadásul az esetek többségében úgy irányítják a viselkedésünket, hogy közben észre sem vesszük. Ez pedig baj. A hatékony fogyás titka ugyanis éppen a tudatosságban rejlik, abban, hogy képesek vagyunk-e a mindennapi életünket úgy élni, hogy közben figyeljük, értelmezzük saját viselkedésünket, és képesek vagyunk-e az így nyert tudást felhasználni, képesek vagyunk-e ennek segítségével változtatni az életmódunkon. Nem árt tehát, ha a lehető legtöbb olyan dologgal képben vagyunk, ami hatással lehet az étkezési szokásainkra. 

Dr. Charlotte Markey egészségpszichológus professzor a Smart People Don’t Diet: How the Latest Science Can Help You Lose Weight Permanently (azaz: Az okosok nem diétáznak: így segít a tudomány a a tartós fogyásban) című könyv szerzője a Psychology Today oldalán most öt olyan dolgot szedett össze, amelyek észrevétlenül akadályoznak minket a fogyásban és az optimális testsúly fenntartásában.

shutterstock 84001216
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tartsa magát szellemileg és testileg is frissen!

aa 2015. április 7., kedd 10:47

Csak néhány egyszerű dolgot kellene megváltoztatnunk az életmódunkban ahhoz, hogy pengébb legyen az agyunk, gyorsabban és hatékonyabban oldjuk meg a problémákat, és megvédjük magunkat az öregkori elbutulástól. Nem hangzik reálisnak? Pedig az. Legalábbis a The Lancet nevű lapban nemrég megjelent tanulmány szerint.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 pszichológiai vizsgálat, amitől sikítva menekülne

Sákovics Diana 2015. április 6., hétfő 09:36

Mi itt az Egóban odavagyunk a tudományért, hanyagoljuk a hiedelmeket és előnyben részesítjük a randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatokat. Még akkor is, ha közben tudjuk, hogy a pszichológiai kutatások nagy részében amerikai főiskolások vesznek részt, na meg, hogy amit ember végez, azt el is tudja rontani, meg különben is: az kísérletezhet, akinek pénze van rá. 

A lelkesedésünk ellenére tudjuk azt is, hogy pszichológiai kísérletekben részt venni nem mindig csupa móka és kacagás, és nem is feltétlenül jár kétórányi válaszikszelgetéssel. A kísérletek egy részében a résztvevők bizony kínosan érzik magukat, szenvednek, félnek vagy unatkoznak. Mert a tudománynak, ugye, az élet sötét oldalát is meg kell ismernie. Ma már persze szigorú etikai normák szabályozzák, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni egy vizsgálati személlyel, de ez nem volt ám mindig így. Régen áramütésekkel mértek fájdalomküszöböt, gyerekeket ugrasztottak egymásnak, kínzásra biztattak és manipulációval csináltak szadistát átlag emberekből. Az elmúlt évtizedekben azért jóval emberségesebbek a kutatók, de így is akad bőven olyan kísérlet, amiben soha nem akarna részt venni. Köszi, Research Digest!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt teszi a hála a testével

Sákovics Diana 2015. április 5., vasárnap 09:51

Tudjuk, hogy igazán boldogok akkor lehetünk, ha hálásak tudunk lenni azért, amink van. És nem, ez nem valami vallási bölcselet, sem egy random Coelho-idézet: ez tiszta, száraz tudomány. Ahogy az is, hogy a hála nemcsak az általános boldogságunknak, de a párkapcsolatunknak is jót tesz, különösen akkor, ha az érzést kifejezzük a másik felé. A hála tehát klassz dolog, nem véletlen, hogy az okosok olyan lelkesen tanulmányozták, és rá is jöttek, hogy a hála nemcsak boldogabbá, de egészségesebbé is tesz minket. A Huffington Post nyomán összeszedtük, hogyan.

shutterstock 159147182
Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkám elkeserítő, a jövőm reménytelen. Mit tegyek?

Kuna Gábor 2015. április 4., szombat 20:31

Mitől lehet valaki fájdalmasan elégedetlen, miközben kívülállóként úgy tűnik, egész jól boldogul? Lehet valaki ok nélkül pesszimista? Levélírónk fiatal még, de a karrierje egész jól indul. Szakmát szerzett, amit szeret, rögtön talált munkahelyet, mégis szenved. De miért? Erre igyekszünk most választ adni, és támogatást nyújtani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés