EGO

Ne izguljon, más is lopja a haverja sztoriját

mzd 2015. május 17., vasárnap 17:47

Ugye ismerős az, amikor egy bomba sztorit mesél a haverjainak és csupán azt az apró tényt hallgatja el előlük, hogy nem önnel, hanem valójában valaki mással történt meg az eset? Nincs egyedül. Amerikában egyetemisták százait vizsgálták, és kiderült: valóban eléggé gyakori ez a helyzet, írja a Research Digest. Hogy miért? Mutatjuk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor van vége egy párkapcsolatnak?

Kuna Gábor 2015. május 16., szombat 20:10

Számtalan kérdés zakatol az ember fejében, amikor a kapcsolata zátornyra fut, esetleg már el is költözött a partnere.  Mi történt? És miért? Mit tehetünk? Hagyjuk elmenni vagy küzdjünk még érte? Ha békén hagyjuk, egyszer csak visszajön? Ha küzdünk, meddig érdemes? Mikor adjuk fel végleg a reményt? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magány éhséget is okozhat

mzd 2015. május 15., péntek 17:38

A magányról sok mindent tudunk már: hogy a férfiakat jobban érinti, mint a nőket és azt is, hogy nem feltétlenül kell elfogadni, ha valaki egyedül érzi magát a párkapcsolatában. Egy új kutatás pedig annak a valószínűségét veti fel, hogy a magány éhesebbé teszi az embert, ezzel pedig nemcsak mentális, de más, elhízással kapcsolatos betegségeket is okozhat – derül ki a Research Digest egyik cikkéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit a nevetés pszichológiájáról tudni kell

Sákovics Diana 2015. május 14., csütörtök 20:02

Nevetni klassz. Különösen azokban a ritka pillanatokban, amikor úgy szakadunk a nevetéstől, hogy abba se tudjuk hagyni, amikor újra és újra visszatér a roham és a könnyünk is kicsordul – amikor már szinte fáj. Valahogy így:

De miért nevetünk? Hogyan? Milyen nevetésfajták léteznek? Változnak-e korral a nevetési szokásaink? És van-e ennek az egésznek bármi értelme evolúciós szempontból? Sophie Scott agykutató ezeket a kérdést járja körül TED-es előadásában. Összefoglaltuk, amit a nevetésről feltétlenül tudni kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a 3 dolog kell a boldog élethez ma, és ez kellett nyolcvan éve

Edicsek 2015. május 13., szerda 20:50

Paul Dolan brit közgazdász és boldogságkutató szerint pofonegyszerű a boldogság képlete, a világ mégis tele van szomorú emberekkel – viszont arról mindenkinek van elképzelése, mire volna szüksége az igazán boldog élethez. Az Angol Pszichológiai Társaság éves konferenciáján erről is közöltek eredményeket, méghozzá úgy, hogy összevetették azokat egy kb. nyolcvan évvel ezelőtti (1938-as) kérdőív rangsorával, derült ki a Psyblog híréből. Na és mit tippel, mennyit változott az emberek elképzelése arról, hogy mitől lesznek boldogok? Annyit súgunk, hogy csak egy közös pont van a két lista topháromjában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az összeolvadás csúcs, csak épp kinyírja a vágyat

Sákovics Diana 2015. május 12., kedd 20:57

„A modern kapcsolatok az egymással ellentétben álló vágyainknak: a biztonságnak és a szexuális vágynak, a stabilitásnak és a transzcendenciának, a szeretet kényelmének és a szenvedély hevességének olvasztótégelyei. Mindent meg akarunk kapni és mindent ugyanattól az embertől.” Vagyis egyszerre akarunk nyugalmat és szenvedélyt, kiszámíthatóságot és spontaneitást, egy jó szülőtársat és egy csodás szexpartnert, mindezt egy embertől, folyamatosan, erőfeszítés nélkül. Ezt azonban szinte lehetetlen megvalósítani. Nem csoda, hogy kapcsolatok, családok hullanak szét, ahogy az sem, hogy a hosszú távú viszonyokban olyan gyakran laposodik el a szexuális életünk. 

Szeretkezés fogságban
Fotó: Oriold és Társai Kiadó

Legalábbis így gondolja Esther Perel belga származású amerikai pszichológus, aki frissen megjelent Szeretkezés fogságban című könyvében olyan tabukat döntöget, olyan kínzó problémákat feszeget, amiket a legtöbb hosszú távú párkapcsolatban, családban élő ember ismer. Szerencsés esetben csak hallomásból.  

A Szeretkezés fogságban provokatív könyv: szembemegy a társadalmi és kulturális elvárásokkal és hiedelmekkel, nagyszüleink tanításaival, és rengeteg dologgal, amit magunkról, mint rendes emberekről gondolunk. Hiszen melyik anya ismerné be szívesen, hogy részben azért nincs kedve a szexhez, mert a fizikailag kifejezhető szeretetet megkapja a gyerekeitől és ezt nekik is adja meg, vagy ki látja be örömmel, hogy szexuális élete lanyhulásáért épp annyira felelős ő maga is, mint a partnere? Perel ugyanakkor nem a frankót mondja meg a könyvében, nem könnyen követhető gyakorlati tanácsokat ad, sőt, azt sem lehet kijelenteni, hogy konkrét esetleírásaival feltétlenül azonosulni lehet. Viszont elképzelései olyan új nézőpontot adnak a párkapcsolatok és a szexualitás működéséhez, amiken érdemes elgondolkodni. A legérdekesebb állításokból válogattunk. 

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

A korlátlan szeretet jól hangzik, de az idegenekkel nem megy

Sákovics Diana 2015. május 11., hétfő 22:02

Hogyan befolyásolja evolúciós örökségünk azt, ahogyan a számunkra ismeretlen emberekkel viselkedünk? Milyen nehézségek elé állítják a városlakót a génjei? Létezik-e még természetes szelekció? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. Bereczkei Tamás professzorral, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének vezetőjével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az optimizmus nem a pesszimizmus ellentéte

mzd 2015. május 10., vasárnap 19:37

Az optimista emberek egészségesebbek, sikeresebbek, boldogabbak és tovább élnek, mint a pesszimista társaik. Nem meglepő tehát, hogy a pszichológusok is előszeretettel kutatják a tulajdonság gyökereit. Leginkább az foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon az optimizmus és a pesszimizmus egy spektrum két végpontja vagy két eltérő tulajdonság-e. Ha az utóbbi igaz, akkor egy adott ember eltérően állhat a különböző élethelyzetekhez: néha optimistán, máskor meg pesszimistán. Erre a kérdésre a viselkedésgenetikában kereste a választ az Edinburgh-i Egyetemen dolgozó Timothy Bates, akinek tanulmányáról a Research Digesten olvastunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 gyakorlati tanács, hogy elégedettebb legyen az életével

S-W. Zsó 2015. május 9., szombat 20:54

Legyen szó harmonikus családi életről, igaz baráti kötelékekről, tartalmas párkapcsolatról vagy munkahelyi sikerekről, mindannyiunk célja a boldogság elérése az élet valamennyi területén. Sokszor azonban nem tudjuk biztosan, mit és hogyan kellene csinálnunk ahhoz, hogy végre átélhessük az igazi boldogságot – pedig lehet, hogy csak pár apró lépésen múlik, vagy az egész nézőpont kérdése. Dr. Colleen Georges pozitív pszichológiával foglalkozó coach hét olyan egyszerű és hatékony gyakorlatot gyűjtött össze és tett közzé a Huffington Post oldalán, amik önnek is segíthetnek abban, hogy elégedettebb legyen az életével.

shutterstock 154165484
Távolról sincs vége, olvasson még »

Beragadt a Szomorú szamuráj? Íme az ellenszer!

mzd 2015. május 8., péntek 12:50

Ismeri az érzést, amikor egy dal pörög órákon keresztül a fejében és nem tud tőle megszabadulni? Jó hírünk van: a ScienceDaily-ből tudjuk, hogy a readingi egyetem kutatói megtalálták a megoldást a problémára. Mindössze kb 200-300 forintra lesz szüksége hozzá, ebből pedig akár 10 dallamtapadást is megúszhat. Tudja már, hogy miről van szó? Mutatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Benéztem az erdőbe és visszanézett rám a veszteségem

Sákovics Diana 2015. május 7., csütörtök 20:54

Apró mező volt, szabályos félkörívben terült el a dombtetőn, körülötte sűrű, sötét erdő. A hatalmas fák kopaszon, valószerűtlenül szorosan álltak, sugárzott mögülük a sötétség. A rét ellenben tiszta volt, napsütötte és meleg, friss, fiatal fűvel borított, a talpamnak lágy és kellemes, sehol egy gaz, sehol egy szúrós gyom, csak a gyep apró sárga és lila virágokkal tarkítva. A mező közepén lapos, szürke szikla meredt, a követ átmelegítette a tavaszi nap, erre heveredtem le békésen, mezítláb. Maga volt a nyugalom. 

Mindez azonban csak fejemben létezett. Valójában ugyanis az angyalföldi Hajózási Szakközépiskola egyik termében, egy kényelmetlen faszéken ültem tucatmagammal, ellazult testtel, becsukott szemmel. Itt tartották a Pszinapszis pszichorendezvény műhelyeit, ahol a jelentkezők háromórás foglalkozások keretében ismerkedhettek a tudomány különböző módszereivel. Kollégáim között volt, akit a saját rajzának, szobrának elemzése, és akadt, akit az asszertivitás-tréning hozott lázba – én a dr. Fadgyas Ildikó vezette Katatím Imaginatív Pszichoterápia műhelyt választottam. Misztikus egy név. Miért pont erre jelentkeztem? Mert a pszichológus diplomám, a pszichoanalízisben szerzett terápiás élményeim és a folyamatban lévő szakképzésem ellenére ötletem sem volt, hogy mi az ördögöt takarhat ez az elnevezés a gyakorlatban.  

1
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy rakás dolog, ami a sikeres érettségihez kell

Sákovics Diana 2015. május 5., kedd 09:52

A héten elkezdődtek az érettségi vizsgák, melyek összesen 115 300 fiatalt érintenek. A tételeknek most már felesleges nekiesni, mert hát amit eddig nem gyömöszölt a fejébe az ember, azt az utolsó hajrában már szinte lehetetlen megtenni. A vizsgahelyzetre felkészülni azonban még nincs késő, megnéztük, mit javasol ehhez a pszichológia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kezeli gyerekként a kutyáját

Sákovics Diana 2015. május 3., vasárnap 09:33

A kutya nem ember. A kutya egy állat, és így is kell(ene) vele bánnunk. Ez a legmarkánsabb üzenete Cesar Milan Csodálatos kutyadoki címmel futott sorozatának. Tudom, két évadot néztem végig szinte egyhuzamban, mielőtt elhoztuk a tenyésztőtől Miskint, az orosz fekete terriert. Az állítások persze nem eget rengetőek, egy totyogó kisgyerek is simán elgagyoghatná ezeket. A mexikói kutya-rehabilitátor azonban fontosnak tartotta az üzenetet adásról adásra az agyunkba sulykolni, és nem véletlenül. Rengetegen kezelik ugyanis a kutyájukat emberként, de még inkább gyerekként: munyizzák, cukizzák, becézgetik, dédelgetik, öltöztetik, a fotóját mutogatják, köré szervezik az életüket. Cesar Milan azt tanítja, hogy ezzel a viselkedéssel nemhogy jót nem teszünk, de ártunk az állatnak, akinek a stabil, boldog életéhez megközelítőleg sem ilyen bánásmódra van szüksége. A kutya akkor van jól, amikor az ösztöneihez, az evolúciós örökségéhez igazodva az lehet, ami: állat.

De vajon miért csináljuk ezt? Miért viselkedünk szülőként egy kutyával? Az állatmunyizás pszichológiája következik. 

shutterstock 178077773
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiderült: kiszagolható a boldogság

mzd 2015. május 2., szombat 10:51

Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy a testnedvekből kiérezhető a félelem, de egy friss tanulmányból most az is kiderült: az izzadságban vannak olyan vegyületek, amik az egyén boldogságáról árulkodnak, írja a PSYBlog. És hogy hogyan jöttek rá? Szagolgatással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha több a pornó, kevésbé tetszik a szex

Sákovics Diana , Kuna Gábor 2015. május 1., péntek 18:44

Ahhoz, hogy testileg és lelkileg egészségesek legyünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy szeressük mindennapjainkat, számos dologra van szükség. Például szexre. Legalábbis a kutatások szerint a szexuális elégedettség együtt jár az általános jól-léttel, bár ezt a hosszú és drága randomizált kettős vak kísérletek nélkül is csípőből megmondtuk volna. Ha jó a szex, szebb az élet. Ennyi. De vajon mennyire jó a szex? Kérdőívünkben erről kérdeztük önöket, jöjjenek az eredmények. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elege van az önsajnáltatókból? Így kezelje őket!

S-W. Zsó 2015. április 30., csütörtök 17:00

Nehéz pozitívnak és produktívnak lenni, ha körülöttünk valaki egész álló nap panaszkodik – legyen az a kollégánk, a szomszédunk vagy akár az élettársunk. A krónikus jajgatók úgy gondolják, az egész világ ellenük van és sokszor fel sem merül bennük, hogy valójában a saját hozzáállásuk miatt áldozatok. A magyarokra különösképp jellemző ez a pesszimista, borúlátó gondolkodásmód, ezért ne csodálkozzon, ha több ilyen ember is próbára teszi a türelmét. Szakértőket kérdeztünk arról, hogyan és mit szabad – vagy épp nem szabad – mondani a kényszeresen panaszkodóknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ötperces technikával növelheti az önbizalmát

mzd 2015. április 30., csütörtök 11:45

Bár az önbizalomhiányosok könnyebben tűrik a boldogtalan házasságot, azért jobb, ha ön hisz magában, ráadásul vannak olyan helyzetek – például vizsgák vagy állásinterjúk –, amikor nélkülözhetetlen, hogy kicsit magabiztosabbak legyünk. A PSYBlog szerint csupán egy ötperces technikát kell elsajátítanunk, mely segítségével vészhelyzetben is kaphatunk egy kis önbizalomfröccsöt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hipnózis: már tudom, mit akarok másként szemlélni

Sákovics Diana 2015. április 29., szerda 21:38

Összeszedtünk néhány dolgot, amit a hipnózisról feltétlenül tudni kell, és megkértük olvasóinkat, hogy ha az ország legnagyobb pszichorendezvényén, a Pszinapszison betérnek egy hipnózis-műhelyre, feltétlenül írják meg élményeiket. Gábor megtette. Olvasónknak nem volt könnyű dolga: egy különleges tapasztalásról, egy módosult tudatállapotról írt, amiben megváltozik a világ megszokott észlelése, amikor másra és máshogyan figyelünk, mint azt megszoktuk. Gábor élménybeszámolója következik a dr. Benczúr Lilla hipnoterapeuta vezette hipnózisműhelyről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok a nyűgje? Drámázza ki magából!

etelka 2015. április 28., kedd 20:16

Számos előadáson, műhelyen vehettek részt az érdeklődők a 2015 Pszinapszison, nagy tömegek próbáltak bejutni prof.dr. Erdélyi Ildikó Családi fantomok nyomában című műhelyére is. Titokzatosan hangzik, ugye? Valójában olyan transzgenerációs örökségekről van itt szó, amit a leszármazottak tudattalanul továbbvisznek, és számos konfliktushoz vezethetnek. És miközben „a traumát elszenvedő számára a sérülést kiváltó események legalább részben elérhető emlékekként élnek, a leszármazott számára azonban nincs érzelmi élmény, sem emlék, legfeljebb a szégyenérzés marad mint örökség. A kisebbségi társadalmi csoportok tagjai körében az előző nemzedék tudattalanba száműzött örökségei 'fantomizálódnak'" – állt a hivatalos leírásban. 

Meglehetősen bonyolult családból érkezvén, több népcsoport örökségét magamban hordozva úgy éreztem, itt a helyem, hátha kiderül, milyen terheket hordok magammal. Erdélyi neve ráadásul jól cseng a szakmában, együtt dolgozott Méreivel (tudják, Mérei-Binet-féle Gyermeklélektan), és az elmúlt évtizedeket a pszichodrámának szentelte. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémálmai vannak? Aludjon eleget!

Edicsek 2015. április 26., vasárnap 20:21

Ha eddig kínosan kerülte a horrorfilmeket vagy a késői étkezést, hogy megelőzze a rémálmokat, akkor jó hírünk van: ezentúl egyikről sem kell lemondania. Finn kutatók szerint ugyanis valójában a depresszió (illetve az önmagunk iránt érzett negatív érzések), az álmatlanság és a kimerültség tehető felelőssé a rémálmok kialakulásáért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hosszú távú párkapcsolat 5 rejtett előnye

S-W. Zsó 2015. április 25., szombat 19:25

A sok tíz éve házasok folyton azt nyomják, hogy a hosszú távon működőképes párkapcsolatért bizony meg kell dolgozni és kompromisszumokat kötni, és habár ez igaz is, a fiatalabbak hajlamosak börtönként tekinteni a házasság intézményére vagy a tartós kapcsolatokra. Pedig egyáltalán nem olyan vészes ez a holtomiglan-holtodiglan dolog, a Psychology Today össze is gyűjtött pár rejtett előnyt. Íme.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A problémáim elnyelték az engem ábrázoló kört

LS 2015. április 24., péntek 20:37

Múlt héten rendezték meg a Pszinapszist, ahol izgalmas pszichológiai-tudományos előadásokat, érdekes megszólalókat hallgathattak az érdeklődők – de ami még ennél is jobb, hogy műhelyfoglalkozásokon is részt lehetett venni. Pszichológus végzettségű kolléganőmtől eltérően nekem nagyjából semmi közöm a pszichológiához, mert bár hallgattam főiskolán, már semmire sem emlékszem belőle. Problémáim, persze, nekem is vannak, pont ezért is éltem a lehetőséggel, hogy hagyhatom magam analizálni.

Dr. Reinhardt Melinda Kapcsolataink képekben és alkotásokban műhelyét néztem ki magamnak, ahol azt ígérték: rajzokon és agyagozáson keresztül analizálhatjuk ki egymást és magunkat. „A rajzolás az alkotási folyamat olyan lehetőségét adja a belső, lelki tartalmak kivetülésének, mely a tudatos tartomány alatti régiókat is megmozgatja. Az önkifejezésnek ez a mélyebb, nyelven túli formája a személyiség szimbolikus megjelenítését teszi lehetővé. A vizuális mintákon keresztül olyan archetipikus elemek kerülhetnek felszínre, mint például alapvető emberi kapcsolataink mintázatai vagy éppen azok hiánya" – ez állt a hivatalos leírásban. Nehezen adom át magam ezeknek a feladatoknak, de mivel itt nem kell gondolkodni, csak cselekedni, ennél a műhelynél maradtam. És hogy milyen volt? Megpróbálom összefoglalni, bár túl sokat nem adott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alig ismeri a munkatársát? Nevettesse meg!

araya 2015. április 23., csütörtök 15:30

Azt eddig is tudtuk, hogy a humorérzék sok mindentől függ, és azt is elmondtuk már, hogy miért jó, ha idegenekkel beszélget. Most egy új kutatásból kiderült: ha összeköti ezt a kettőt, akkor akár értékes információkhoz is juthat, mivel egy poénkodós beszélgetés közben hajlamosabbak vagyunk több részletet elárulni magunkról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Válás helyett tanuljon meg vitázni!

km 2015. április 22., szerda 17:50

Az valószínűleg senkinek sem új, hogy a helyes kommunikáció sokat segít bármilyen kapcsolaton, legyen szó barátságról, szülő-gyerek kapcsolatról vagy szeretői viszonyról – de azt talán kevesebben tudják, hogy tréningezéssel a passzív-agresszív, követelőző emberből is lehet ideális partner, mert az asszertivitás tanulható, gyakorolható, mindenki számára elsajátítható képesség – tudtuk meg a múlt héten megrendezett Pszinapszison dr. Mórotz Kenéztől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 tevékenység, amivel fitten tarthatja az agyát

mzd 2015. április 22., szerda 11:48

Gondolta volna, hogy ha középkorúként számítógépet használ, akkor később kevésbé lesznek gondjai a memóriával? A Psyblogon találtunk egy listát 20 olyan teljesen hétköznapi tevékenységről, amelyek bizonyítottan csökkentik a memóriaproblémák kockázatát, és a már említett számítógép-használat mellett szerepel benne a barátokkal való kapcsolattartás és a művészi tevéknységekben való elmerülés is.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés