EGO

Amit egy fiatal hetero nőnek feltétlenül tudni kellene a szexről

Sákovics Diana 2015. július 19., vasárnap 19:36

“Ez a generáció minden korábbinál félreinformáltabbnak tűnik a szex terén, leginkább azért, mert a pornófilmekből szereznek információkat” – írja Laurie B. Mintz pszichológia professzor a Psychology Today oldalán. Laurie B. Mintz pedig tudja miről beszél: 25 éve praktizál, emellett szexuálpszichológiát tanít a Florida Egyetemen. A professzor szerint leginkább a fiatal heteroszexuális nők nincsenek képben arról, hogy milyen vagy milyen lehetne a szex a valósában, így most számukra szedett össze 14 olyan tényt, amiket a szexről egy nőnek feltétlenül tudnia kell. Meg minden férfinak is, ha már. 

shutterstock 260900648
Távolról sincs vége, olvasson még »

6 jel, hogy ideje szakítani

Sákovics Diana 2015. július 18., szombat 19:00

Ahhoz, hogy egy házasságban megmaradjon a szerelem, megmaradjon a vágy mindkét félnek rengeteget kell tudatosan, aktívan tennie: figyelnie, kommunikálnia, alkalmazkodnia, igyekezni megérteni a másikat, és az igyekezni megérteni azt is, hogy ő maga hogyan működik abban a viszonyban. Egy tartós kapcsolatban az embernek együtt kell átvészelnie a másikkal a természetes, normatív kríziseket, amilyen például a gyerek születése vagy a szülők halála, és a nem vártakat, mint egy betegség vagy a munkahely elvesztése, együtt kell megküzdeni a kemény mindennapokkal, az időhiánnyal, az anyagi problémákkal, és még rengeteg egyedi stresszorral. Ráadásul a személyes boldogsághoz még az is kevés, ha mindez megvan, egy párkapcsolatban ugyanis az embernek rengeteget kell tennie önmagáért is, azért, hogy az ember saját lényével, mindennapi életével, céljaival is összhangban legyen. Boldog párkapcsolatban tartósan élni tehát kemény. Nem véletlenül válnak el annyian.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogja a szülei genetikájára, ha nem túl okos

Edicsek 2015. július 17., péntek 16:46

Hiába ismételgeti, hogy "ez a mai fiatalság", hiszen 350 ezer ember és mintegy 100 tanulmány eredményeképpen kijelenthető, hogy egyre magasabb és egyre okosabb az emberiség. Az egész oka természetesen a génekkel magyarázható, ugyanis minél különbözőbb génállománnyal rendelkeznek a szülők, annál magasabb és okosabb gyerekeik lesznek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tipikus gyilkos ritkán szörnyeteg, viszont súlyosan sérült

Sákovics Diana 2015. július 16., csütörtök 16:54

Hiába tudjuk, hogy a gyilkolás hozzátartozik az emberi léthez, hogy a történetünk során mindig, a világ minden pontján felbukkan, a gyilkosokat általában mégis félelmetes, szinte nem is emberi lénynek tekintjük. Pedig azok. Nem véletlenül foglalkozik velük a pszichológia. Azt már tudjuk a kutatásokból, hogy a sorozatgyilkos nő tipikusan fehér, iskolázott és kegyetlen, és tudjuk azt is, hogy a hatalom bárkiből képes kihozni a szadistát. Most egy új könyvnek köszönhetően számos újabb alapvetéseket is megtanulhatunk a gyilkosokról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csinálja, amit szeret, jó lesz!

Divany.hu 2015. július 13., hétfő 16:10

shutterstock 109156469

Sokat beszéltünk már a boldogságról, adtunk is pofátlanul egyszerű képleteket annak eléréséhez, például, hogy hogyan használja az erősségeit, mert az majd jó lesz önnek. Rágörcsölni a boldogságra nemigen lehet, de köszönhetően egy újabb, hiánypótló tanulmánynak kiderült, hogy létezik módszer, ami tényleg működik, adta hírül a spring.org.uk. "Pozitivitás priorizálás" lehetne a neve, és ez az út a boldogsághoz. Ráadásul nem is egy nagy etwas, az a lényege, hogy úgy kell intézni mindennapos dolgainkat, hogy közben végig jól érezzük magunkat. Gondolta volna?

A tanulmány szerint, azok az emberek, akik képesek előtérbe helyezni azokat a dolgokat, amik örömmel töltik el őket, nemcsak boldogabbak, de sokkal jobb kapcsolatban élnek, valamint sokkal rugalmasabbak és figyelmesebbek is. Ahogy az már lenni szokott, a nagy erőlködésnek nyögés a vége, tehát ha folyamatosan próbálunk boldogok lenni, vagy ha túl nagy figyelmet szentelünk annak, hogyan éljünk boldogabban, akkor általában rosszabb állapotba kerülünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a tuti önbizalomnövelő technika

Divany.hu 2015. július 11., szombat 17:21

Túlságosan kritikus magával szemben? Kevés az önbizalma? Ne aggódjon, a kutatók már erre is kínálnak megfelelő megoldásokat. Az irányított absztrakció nevű technika lehet a segítségére – írja a Research Digest. Ha abban hiszünk, hogy valamit nem tudunk megtenni, az negatívan hat ránk, annak ellenére, hogy semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre az ellenkezőjéről. Peter Zunick pszichológus és kollégái egy technikát írlak le, melyet irányított absztrakciónak neveznek.

A közvetlen absztrakció megmutatja, hogy a személyes siker hogyan lehet általánosabb érvényű – ez az absztrakciós fele – és azt is láthatóvá teszi, hogy a gondolkodás irányulása az egyéni tulajdonságokra hogyan lesz a siker kulcsa. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem tragédia, ha a gyerek nem hajlandó húst enni - sőt...

Steiner Kristóf 2015. július 11., szombat 13:38

A vegán életmód még mindig sokak számára különös hókuszpókusznak tetszik – a vegetáriánus étkezés többé-kevésbé „elfogadott” Magyarországon is, és bár gombamód szaporodnak a csodásabbnál csodásabb vegán éttermek, valahogy a tejtermék és tojás elhagyása rengeteg ember számára „radikális” lépésnek tűnik. Különösen az idősebb generáció figyeli aggódva, ha egy unoka a veganizmus irányába kacsintgat – sajnos rengeteg sztorit hallok vaskalapos dokikról, akik egyenesen leteremtik a pácienseiket, akik a növényi alapú étkezést választják. Pedig a régi tanulmányok – melyek szerint a tej elengedhetetlen kálcium, vagy a hal a egyetlen omega 3 forrás – felett mára eljárt az idő: minden hasonló érvelésre tucatnyi másik tanulmány lelhető fel, melyek szerint az állati fehérje kiiktatása és a gondosan összeállított vegán diéta segít a kórós elhízás, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, és az általános fáradtság leküzdésében is. Ahány ember, annyiféle indok, ki miért választja a vegán ösvényt – egyesek spirituális, mások egészségügyi, sokan állatvédelmi okoból vágnak bele, tiltakozva a nagyüzemi állatartás, ellen. (A weben rengeteg infót talál, aki kicsit belenéz: mi a vegánok morális gond a tojásiparral és tejiparral.) Az utóbbi időben több mailt is kaptam, melyekben szülők, nagyszülők panaszkodtak: gyermekük, unokájuk „nem hajlandó húst enni”, és kétségbeesetten kérték: írjam meg, milyen „speciális szükségleteik” lesznek most, hogy a „gyerek megbolondult”. Személyes környezetemben rengeteg olyan vegánt ismerek, aki terhessége során sem evett semmiféle állati eredetű ételt. A gyerekeik nem, hogy egészségesen születtek, de gyorsabban nőnek, és ritkábban betegek, mint a húsevő barátaim babái. Ismerek családot, ahol az 5 és 9 éves gyerekek a „vegán terhesség” után kizárólag növényi kosztot kaptak – nekik sincs semmi bajuk. Csak azért, mert húsevő társadalomba születtünk, nem kell készpénznek vennünk, hogy ez az egyetlen „helyes út”.

Minél többet ül, annál több az esélye a szorongásra

Divany.hu 2015. július 10., péntek 20:51

Az ülőmunka, ülő életmód – legyen szó a számítógép előtt görnyedésről, de akár tévénézésről vagy az elektronikus kütyükkel való játszásról – nemcsak a testnek, de a léleknek is rosszat tesz, nagyban elősegíti ugyanis a szorongás kialakulását, írja a Psyblog egy új kutatás alapján.

Egészen egyszerűen arról van szó, hogy mostanra rájöttek: az ülő cselekvéseknek egyértelműen közük van az emberek egyre romló egészségi állapotához, hiszen nem elég, hogy az elvégzendő munkák igen nagy hányadát ülve végzik, de az emberek általában az otthoni kikapcsolódás közben is ülnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az első randi 7 öltözködési alapszabálya

Sákovics Diana 2015. július 9., csütörtök 16:21

"Vacsorázni hívott. Mit vegyek fel?" – hangzott a kérdés a telefonba egy elhadart heló után, majd mindkettőnkből kiszakadt a nevetés. Nem csoda. A kérdés elsőre tinisnek tűnik, pedig a barátnőm már rég nem az: elmúlt 35, sikeres vállalkozó, túl van egy tíz éves házasságon, azóta meg vagy egy tucat leginkább sikertelen randin, és többet tud a divatról és a ruhákról, mint én valaha fogok. Hosszú évek óta ismerem, de soha nem kérdezett hasonlót. Persze ennyire fontos randija sem volt még soha. 

shutterstock 264819473

A kuncogás és a “jól öltözz fel, hideg lesz az éjjel” típusú gondoskodásba öltött trollkodás után tehát belefogtunk a probléma alapos elemzésébe. A baráti elmélkedés és a szakirodalmi túrás után pedig megszületett a fontos első randi 7 öltözködési pszichoszabálya. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sok zsír és cukor leblokkolja az agyat

Edicsek 2015. július 7., kedd 17:54

Nemcsak a fogyókúrázás terheli le az agyat, de a túl sok zsír és cukor is – ám míg az előbbi csak a gondolatainkat emészti fel, addig az utóbbi a kognitív rugalmasságra hat, azaz arra a képességünkre, hogy gyorsan alkalmazkodjunk változó körülményekhez, írja egy, a hosszútávú és a rövidtávú memória és étkezés kapcsolatát vizsgáló tanulmány alapján a Psyblog. Megjegyezik: a legkárosabb az, ha sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kudarc után arcoskodni kezdenek a férfiak

Edicsek 2015. július 6., hétfő 16:09

Ha eddig nem értette a keménykedő, erőszakosan kompenzáló férfiakat, egy új tanulmánynak kiöszönhetően most megváltozhat a helyzet: a Washingtoni Egyetem kutatói ugyanis legújabb vizsgálatukban arról számolnak be, hogy azok a férfiak, akiket valamilyen kudarc ért és veszélyben érzik a férfias kisugárzásukat, hajlamosak túlkompenzálni és akár megjátszani a macsót. Ezt az összefüggést azért sokan eddig is sejtették, de most a Social Psychology-ban egy egész tanulmánnyal bizonyították.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a stressztől, hanem a rá adott reakcióktól lesz beteg

etelka 2015. július 5., vasárnap 17:51

Nem az a lényeg, mennyi a stressz, inkább az, hogy hogyan reagálunk rá. Egy új tanulmány szerint legalábbis azok, akik nyugodtan reagálnak a nehézségekre, kisebb eséllyel lesznek betegek, pontosabban kisebb eséllyel alakul ki krónikus gyulladás a szervezetükben, mely okozhat elhízást, rákot és szívproblémákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó a gyerek memóriája? Vigyázzon vele!

Divany.hu 2015. július 5., vasárnap 16:02

Azok a gyerekek, akiknek jó a memóriája, könnyebben hazudnak, mint kevésbé jó képességű társaik – mondja egy új gyermekpszichológiai tanulmány. A szakemberek hat-hétéves gyerekeknek adták meg a lehetőséget, hogy csaljanak egy egyszerű játékban, aztán pedig hagyták, hogy nyugodtan hazudjanak a tettükről, írja a BBC. Meglepő módon kiderült, hogy a jól hazudó gyereknek jobb a verbális emlékezete, azaz sokkal több szót képesek felidézni, mint nemhazudó társaik. És hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Hát azt, hogy akkor is könnyebben zsonglőrködnek a szavakkal, ha hazudnak – tehát nehezebben kavarodnak bele a sztorijukba.

shutterstock 109976480
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megcsalt a feleségem, belebetegszem, tönkremegyek

Kuna Gábor 2015. július 4., szombat 15:20

Levélírónknak azzal kellett szembesülnie, hogy megcsalta a felesége. Nagyon megviseli a dolog, lefogyott, rászokott a dohányzásra, belebetegszik ebbe az egészbe. Szeretné megmenteni a házasságukat, de úgy érzi, nem bírja ki ezt az helyzetet. Mit lehet ilyenkor tenni? Ki kell bírni az elviselhetetlen szenvedést? De meddig? Vagy van valami gyors módszer a felejtésre és a megoldásra? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ő ugyanaz az ember, mint coming out előtt

Sákovics Diana 2015. július 3., péntek 17:39

Születésünkkor meghatározzák a nemünk, szüleink, a környezetünk, a társadalom ezt a nemet igyekszik erősíteni bennünk: belénk égnek azok  a szerepek, viselkedési formák, tevékenységek és jellegzetes tulajdonságok, amelyeket egy adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint. Eközben, pontosabban ez alapján mi kisgyerekkorunk során kialakítjuk és megszilárdítjuk nemi identitásunkat. Amikor kamaszodni kezdünk, elkezdünk érdeklődni az ellenkező nem iránt, vágyni kezdünk az ellenkező neműekre, később szexuális életet élünk velük. De nincs ez mindenkinél így. 

Vannak emberek, akik úgy érzik, a születéskor meghatározott nemük valójában nem a sajátjuk. Vannak emberek, akik ugyan a születésükkor meghatározott nemük szerinti identitással élnek, de kiderül, hogy a külső testi jegyeik, a genetikai vagy a hormonális hátterük nem egyezik. Vannak olyanok is, ráadásul sokan, akiknek a születéskor meghatározott neme és nemi identitása egyezik, de romantikus vágya, szexuális vonzalma nem az ellenkező, hanem a saját vagy mindkét nem felé húzza. Ők az LMBTQI emberek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanácsok, hogy mit mondjuk és mit ne egy daganatos betegnek

Révész Renáta Liliána 2015. július 1., szerda 19:56

Amikor egy ismerősünkről, szerettünkről, esetleg családtagunkról kiderül, hogy daganatos betegsége van, akkor az első reakciónk a sokk, a félelem, a féltés. Az ijedtség érthető is, hiszen a daganatos betegségeket komolyan kell venni, mert akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Ha azon aggódik, hogy máris rosszul reagált, akkor ne tegye: valószínűleg hasonlóan fogadta a beteg is, amikor közölték vele a diagnózis – így tehát, ha mi is így érzünk, máris empatikusan reagáltunk. Igenám, de hiába hasonlóak az érzéseink, a helyzetünk nem ugyanaz – és éppen ez az, ami nehezíti az együttérzés helyes kifejezését. A lényeg, hogy az együttérzés segítő és ne bántó, fájdalmas vagy dühítő legyen. De hogyan érjük ezt el? Mit szabad és mit nem szabad mondani egy daganatos betegnek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Engedje el magát, ha kreatív akar lenni

Sákovics Diana 2015. július 1., szerda 18:48

Tudjuk, hogy rendetlenségben könnyebb kreatívnak lenni, hogy a nosztalgia pörgeti a fantáziánkat, és tudjuk azt is, hogy a feszített koncentráció megöli azt. De mi ebből a tanulság? Hát éppen az, amire dr. Manish Saggar agykutató professzor és csapata is rájött. Vagyis:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt ok, amiért az okos ember nem fogyókúrázik

Sákovics Diana 2015. június 30., kedd 11:33

Ha 7 óránál kevesebbet alszunk, másnap többet eszünk. Ha nem eszünk elég zsírt, szenvedünk. Ha nem tervezünk előre, valószínűbben tolunk egészségtelen kosztot. Dr. Charlotte Markey egészségpszichológus professzor szerint ezeket a dolgokat egy okos ember nem teszi. Sőt, egy okos ember egyáltalán nem is fogyókúrázik.

Markey, a Smart People Don’t Diet: How the Latest Science Can Help You Lose Weight Permanently (kb. Az okosok nem diétáznak: így segít a tudomány a a tartós fogyásban) című könyv szerzője rendszeresen hangoztatja, hogy fogyókúrázni mekkora badarság, és most a Psychology Today oldalán azt is összeszedte, hogy miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Törtető típus? A Mardekárban lenne a helye!

mzd 2015. június 28., vasárnap 14:19

Ha eddig hiányérzete volt, hogy pont a hétrészes Harry Potterből nem készült kutatás, akkor van egy jó hírünk: egy friss vizsgálat szerint az, hogy valaki a Roxfort melyik házába sorolná be magát, sokat elárul az illető személyiségéről is. A griffendélesek például sokkal inkább extrovertáltak, a hugrabugosok pedig kellemes társaságnak ígérkeznek – tudtuk meg a PsyBlogtól.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénisztörés és más érdekességek a hűtlenségről

Sákovics Diana 2015. június 28., vasárnap 09:06

Rengeteg pszichológiai, kulturális és gazdasági tényező befolyásolja a hűtlenség megjelenését és gyakoriságát egy ember életében, de egy biztos: a hűtlenség jellemző emberi tulajdonság, ami a legtöbb kultúrában megjelenik valamilyen formában. A miértre számos elmélet született, és kutatások tucatja foglalkozik a jelenség hátterének és következményeinek felderítésével. Ezekből válogattunk. 

shutterstock 3535093
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az Agymanók cuki és közben még az elme működésére is tanít

Sákovics Diana 2015. június 26., péntek 10:44

Derű, Bánat, Undor, Majré és Harag. Öt alapérzelem, öt fura manó, akik a 11 éves Riley fejéből irányítják a lány döntéseit, viselkedését, formálják emlékeit, személyiségét – mindezt a Pixar új animációs filmjében, az Agymanókban. Valahogy így, nézze csak: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Más ember akar lenni? Bármikor belevághat.

Sákovics Diana 2015. június 25., csütörtök 16:43

Idővel változik a személyiségünk. A tapasztalatainkkal, az éréssel, az értékek átszerveződésével az egész lényünk alakul, formálódik. De vajon akarhatjuk ezt szándékosan? Akarhatunk-e tudatosan más emberek lenni? És képesek is vagyunk rá? A kutatások szerint igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Évtizedekig szerettem egy narcisztikus férfit, hiába

Kuna Gábor 2015. június 24., szerda 20:42

Az empátia és a bűntudat hiánya, az irigység, az arroganicia – csak néhány dolog, ami együtt jár a narcisztikus lelki beállítódással, nem csoda hát, hogy igazán fárasztó és károsító párkapcsolatot fenntartani egy ilyen személlyel. Levélírónk hosszú ideig élt szenvedésekkel teli kapcsolatban egy önző, csak magára figyelő, önbizalmát leromboló férfival. De miért? Egy ilyen embert is lehet szeretni? És miért volt ilyen nehéz a kilépés ebből a kapcsolatból? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztos jó ötlet a macska gyerek mellé?

mzd 2015. június 21., vasárnap 09:55

Bár tavaly nyáron azt írtuk, a gyereknek jót tesznek a kisállatok, ezt egy friss kutatás most cáfolni látszik. E szerint ugyanis később nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos mentális betegségek azoknál, akik macskák mellett nőttek fel – olvasható a PsyBlogon. Mindezért pedig a várandósság alatt kiemelten ellenőrzött Toxoplasma gondii parazitát teszik felelőssé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ő szabad akar lenni, én boldog. Elengedném, de nem enged.

Steiner Kristóf 2015. június 20., szombat 17:56

„Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkretesz” – tanította Buddha, és ez mind szép és jó, csak hát a mindennapok során nehéz zennek maradni, ha kiderül, hogy akibe szerelmesek vagyunk, mással kamatyol pár országhatárral odébb.

Olvasónk szenved – mert szerelmes, és mert a szerelme egyszerűen alkalmatlan a klasszikus kapcsolatformára. És bár mindketten mást várnak a kapcsolattól, mint amit kapnak, mély szeretettel és vonzalommal ragaszkodnak egymáshoz. A levelét szerzőnknek, Steiner Kristófnak címezte. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés