EGO

Már most hiányzik a Sziget?

Sákovics Diana 2015. augusztus 17., hétfő 21:59

A barátnőm már két héttel a koncertek előtt teljesen be van sózva. Várja, tervezi, folyamatosan hallgatja, klipeket nézeget, rajongói fórumokat búj, a többi rajongóval csetel. Tele van energiával, lelkesen nyomja le a mindennapi teendőket, hogy akkor, ott  majd nyugodt lehessen a lelkiismerete. És mindig így is van. Abban a két napban, amit az utazással és a koncerttel tölt, megszűnik a világ: csak a jelen létezik. Amikor az egésznek vége, még egy napon át pörgetik az élmények, kábult és boldog, még körülöleli az álomvilág. Az ébredés aztán nehezebb, megint kell vagy két hét, hogy elmúljon az üresség, hogy ne tűnjön minden olyan átkozottul szürkének, hogy visszazökkenjen a szokásos kerékvágásba. Aztán néhány hónap múlva az egész kezdődik elölről. 

Említett barátnőm egyébként túl van a harmincon, az életét remekül menedzselő, felelősségteljes szülő, és emellett egy zenekar lelkes rajongója. Odavan a koncertekért, a zenéért, a fesztiválokért. De vajon miért? Mi van ezekben az eseményekben, ami ennyire magával tud ragadni minket? És mi az az üresség a koncertek, fesztiválok után, amit érezünk, amit neten gyakran csak fesztivál utáni depressziónak becéznek? A koncertek és fesztiválok pszichológiája következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amivel javíthat egy iszonyú napon

Sákovics Diana 2015. augusztus 16., vasárnap 18:13

Mindannyiunknak van rossz napja. Olyan, amikor semmi sem jön össze, amikor úgy tűnik, ellenünk van az egész univerzum. Ahogy pedig az egyik rossz után következik a másik, mi egyre idegesebbek, frusztráltabbak leszünk, és egyre inkább hajlamosak vagyunk elrontani olyan dolgokat is, amikkel máskor soha nincs gondunk. De mi az ördögöt kezdhetünk az iszonyú napokkal? Alice Boyes pszichológus a Psychology Today oldalán válaszol a kérdésre.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha pasizásra hangolt nőt akar, etesse!

Sákovics Diana 2015. augusztus 16., vasárnap 15:28

Tudjuk, hogy a nők buknak a kihívásokra, a mélyebb hangra és a széles arccsontra, hogy odavannak a világhoz alázatosan álló férfiakért, de eddig még nem volt biztos recept arra, mivel lehet egy nőt igazán fogékonnyá tenni a pasizásra. Most már van. Etetni kell minket. Teli hassal ugyanis úgy tűnik a nők inkább érdeklődnek a párkapcsolatok, a romantika iránt, mint éhesen. Legalábbis amerikai agykutatók friss tanulmányukban erre jutottak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szexcset jót tesz a házasságnak

Sákovics Diana 2015. augusztus 14., péntek 16:21

"Sexting". Ez a nemzetközi (oké, amerikai és brit) tudományos körökben is használt kifejezés arra, amikor szexuális tartalmú üzeneteket küldenek egymásnak az emberek cseten vagy sms-ben. Egy "sext" lehet konkrét szöveg, lehet erotikus utalás, de akár fotó is, a lényege, hogy a szexualitásé benne a főszerep. De vajon mennyire elterjedt a sexting, és miért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így üt vissza, ha valaki szakértőnek képzeli magát

Sákovics Diana 2015. augusztus 13., csütörtök 10:54

Vannak emberek, akik öntudatosan állítják: szakértői egy-egy témának, tudásukra büszkék, szeretnek azzal kérkedni. De vajon tényleg olyan jók, mint amilyennek hiszik magukat? Korántsem. Egy friss kutatás szerint legalábbis minél inkább meg van győződve arról valaki, hogy sokat tud egy adott témáról, hogy szakértő, annál hajlamosabb igaznak elfogadni tudományosnak hangzó totális badarságokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bántalmazó apa mellett nőttem fel. Élhetek normálisan?

Kuna Gábor 2015. augusztus 12., szerda 21:19

Írtunk már az erőszakos kapcsolatokból való kilépés nehézségeiről, és a várható utóhatásokról. De mi történik vajon a bántalmazó családban élő gyerekekkel? Ők milyen lelki sérüléseket szenvedhetnek el egy ilyen kapcsolatban? És meddig tarthat ez a hatás? Évekig? Örökre? Olvasói levelekre válaszolunk. 

A maximalizmusnak van ám árnyoldala is!

mzd 2015. augusztus 10., hétfő 18:25

Egy friss kutatás szerint a tökéletességre törekvés egy típusa depresszióhoz, szorongáshoz és étkezési zavarokhoz vezethet – tudtuk meg a PsyBlogról. Ilyenkor az alany állandóan az elérhetetlen magasságra tett léc átugrásán aggódik és azon, hogy hibázik – ez pedig az életének számos területére negatív hatással lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az összes nője szebb volt, mint én! Szerethet?

Sákovics Diana 2015. augusztus 8., szombat 19:10

“Teljesen össze vagyok zavarodva. Tudom, hogy szeret és nincs harag a szívemben iránta, de ez az egész dolog beárnyékolja az iránta való érzelmeimet és a boldog perceket. Úgy érzem, mintha ezek a gyönyörű lányok folyton suttognának a fülembe, ha már éppen lépnék túl rajtuk, hogy: mi kellünk a te szerelmednek, mi tetszünk neki igazán, nem az olyan csúnya kislányok, mint amilyen te is vagy.”

Olvasónk – nevezzük Katinak – elkeseredett levelében olyan problémával keresett meg minket, ami a legtöbb párkapcsolatban nem ismeretlen jelenség. Kati ugyanis féltékeny. Nagyon. Ráadásul tudja, hogy ez nincs rendben, tudja, hogy ezzel veszélyezteti a boldog együttlétet, mégsem tud felülkerekedni az érzésein. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fiatalon sok, később minőségi barátságra vágyunk

etelka 2015. augusztus 7., péntek 19:24

Egy új kutatás bizonyítja, hogy a mennyiségi barátkozás helyét átveszi a minőségi a 30-as éveink során – írja a Quartz. "Ifjú korunkban az ember felfedezni vágyik, és annyi információt begyűjteni, amennyit csak lehetséges. Ez a szocializálódás természetes része" – magyarázta el Paul Duberstein, a Rochesteri egyetem (New York) pszichiáter professzora. Később viszont a célok megváltoznak és ennek során a szociális hálónk megváltozik, a mennyiség helyett a minőségre helyeződik a hangsúly. És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a társas kapcsolataink tesznek boldoggá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A spermahiány és a vaginazsugorodás is okozhat pszichés zavart

Sákovics Diana 2015. augusztus 6., csütörtök 21:47

Stresszbetegség, alkoholizmus, társfüggőség, depresszió. Mind hallottunk már ezekről. De mi a helyzet a koroval, a hwabyunggal vagy azzal, hogy amuk? Ezek éppen olyan pszichés problémák, mint az előzőek, csak éppen nem a mi a kultúránkban.  

A mentális betegségek, és az, ahogy címkézzük őket, kultúrafüggőek, ahogy kultúrafüggő az is, milyen okokat látunk az egészség és a betegség hátterében, hogyan reagálunk a betegségre, mennyire veszünk részt aktívan a kezelésében, mennyi munkát fektetünk a gyógyulásba. Az egymástól eltérő kultúrák, a különböző társadalmi berendezkedés, az emberekkel kapcsolatos különböző elvárások, a különböző értékek más és más mentális zavarokat – vagy legalábbis más és más tüneteket – termelnek ki. Nem véletlen, hogy a mentális zavarokat osztályozó nemzetközileg használt és elismert kézikönyv, a DSM külön ki is tér a kultúraspecifikus zavarokra. Ezekből válogattunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hirtelen akartam mondani…na…mi is az?

Sákovics Diana 2015. augusztus 3., hétfő 16:20

Hirtelen akarja kimondani, majdnem ki is szalad a száján, de végül valahogy mégis bent reked, így agyalni kezd, de hiába érzi, hogy mindjárt megvan, a szót nem találja meg. Végül frusztráltan feladja az egészet. Ismerős? Ezt nevezik a pszichológusok “nyelvemen van” jelenségnek, és évtizedek óta találgatják mi lehet az oka. A legnépszerűbb elképzelés szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a szó jelentése és szótári formája egy memóriahiba miatt nem kapcsolódik össze az agyunkban. Ezek a dolgok ugyanis külön rendszerekben tárolódnak, de elvileg, ha minden simán megy, előhíváskor összetapadnak. Hát, ilyenkor nem. 

Maria C. D’Angelo és Karin R. Humphreys kutatók nemrég egy kísérletsorozattal vizsgálták a nyelvemen van jelenség hátterét, azt azt befolyásoló tényezőket és azt, hogy az ördögbe lehet csökkenteni az előfordulási kockázatát. A Cognition nevű szaklapban publikált kutatásukban új szavakat tanítottak a kísérletben résztvevőknek, majd ezeket kérdezték vissza a szavak definíciója alapján. Voltak esetek, amikor az embereknek simán ment a felidézés, máskor egyáltalán nem jutott eszükbe semmi, de a vizsgálat szempontjából az izgalmas az volt, amikor a kutatók a nyelvemen van jelenséget érhették tetten. Kiderült, hogy abban az esetben, ha a kísérletvezető néhány másodperc után megmondta a keresett szót, az emberek hajlamosak voltak a későbbiekben (5 perccel, 48 órával, 1 héttel az eredeti kísérlet után) is felidézési hibát véteni. Hogy miért? Mert az agyuk nem tanulta meg a kapcsolatot a szó jelentése és szótári alakja között. 

A mindennapi életünkre vetítve a tanulság az, hogy a legjobb, ha senki sem segít ki minket, amikor a nyelvünk hegyén ragad egy szó. Ha csak a kezdőbetűjét mondják meg az jó. Akkor legközelebb kevésbé valószínű, hogy elveszik az agyunkban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Kísért a múlt… Így esünk egyik problémás kapcsolatból a másikba

Kuna Gábor 2015. augusztus 1., szombat 20:44

Levélírónk két erőszakos férjen, bántalmazásokon, válásokon van túl. Most végre talált valakit, akivel úgy érezte, új életet kezdhet. Úgy tűnik, mégsem működik a kapcsolat.  Az új párja féltékeny, bizonytalan, és őt is kétségek gyötrik. Mi történik? A múltjuk, a korábbi kapcsolatokban elszenvedett sérelmek és kudarcok akadályozzák a boldogulást még most is?

Megszívja, aki szexszel akarja eladni a termékét

Sákovics Diana 2015. július 31., péntek 17:59

Szexszel és erőszakkal mindent el lehet adni. Igaz? Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem igaz. Sőt. A Psychological Bulletinben megjelent friss tanulmány szerint legalábbis a szexuális és erőszakos médiatartalmak közé tűzdelt reklámok és az ilyen elemeket felhasználó hirdetések az embereknek nemcsak nem jönnek be, de nem is emlékeznek rájuk és a hirdetett termékeket sem veszik lelkesebben. “Általánosságban kijelenthetjük, hogy a az erőszakos és szexuális tartalmú adások és reklámok csökkentik a hirdetési hatékonyságot” – mondta Brad J. Bushman pszichológia professzor, a tanulmány egyik szerzője.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A testünk újrafelfedezése gyógyítja a lelkünk

Sákovics Diana 2015. július 30., csütörtök 21:48

“Mindenkinek van saját hangja, egyéni éneke és egyedi tánca. Tánc minden mozdulatsor, ami bennünk, belőlünk születik. Mozdulatainkban ott van pillanatnyi állapotunk éppúgy, mint megtestesült élettörténetünk. S ott van a felfedezés, illetve a változtatás lehetősége is” – olvasható a Testbe Nyitva mozgás- és táncterápiás műhely honlapján. 

De mi az ördög az a táncterápia, hogyan gyógyít a mozgás, és egyáltalán, mi történik egy táncterápiás csoportban? Ezekről kérdeztem Nagy Orsolya  és Arnóth Eszter tánc- és mozgásterápiás csopvezetőket, a Testbe Nyitva alapítót, akik kifejezetten nőknek tartanak önismereti tánccsoportokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Több beszélt nyelv=nagyobb szürkeállomány

Sákovics Diana 2015. július 28., kedd 19:15

Azt már eddig is tudtuk, hogy a nyelvtanulás látható és mérhető anatómiai változásokat okoz az agyunkban, most egy friss tanulmányból az is kiderült, hogy mely agyterületek profitálnak leginkább abból, ha egynél több nyelvet beszélünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helyes gyerekkel könnyebb csajozni

Sákovics Diana 2015. július 27., hétfő 14:56

Az apaság nemhogy nem mond ellent a férfiszerepnek, de kifejezetten szexi. Különösen akkor, amikor valakinek helyes fia van. Legalábbis erre a megállapításra jutott Pavol Prokop a szlovákiai Trnava Egyetem kutatója. A jelenség hátterében pedig naná, hogy az evolúciós örökségünk áll.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, ami a lelki jólléthez kell

Sákovics Diana 2015. július 26., vasárnap 19:42

Tudjuk, hogy a lelki egészségünk éppen annyira fontos, mint a testi, mégsem foglalkozunk vele eleget. Részben azért, mert azt sem tudjuk mi az. A nagyszüleink, szüleink keveset beszéltek erről - pláne nem konkrétan - az iskolában nem tanultunk róla, így vagy nem törődünk az egésszel vagy hagyatkozunk a saját tapasztalatainkra. Ez utóbbi egyébként klassz részmegoldás, hiszen a lelki egészség, vagyis az, hogy lelkileg jól legyünk szubjektív dolog. Ennek ellenére nem árt tudni azt sem, hogy mit mond erről az egészről a tudomány. Mert bizony sok mindent mond. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sérült csecsemőkor, élhetetlen felnőttkor: bemutatjuk a társfüggőséget

Kuna Gábor 2015. július 25., szombat 19:59

Társfüggőség, kodependens személyiség. Egyre gyakrabban halljuk ma ezeket a kifejezéseket. Lehet, hogy ön is megkapta már egy baráttól, jó szándékú ismerőstől, hogy „Te biztos társfüggő vagy!”, amikor hosszasan szenvedett egy problémás párkapcsolatban, és sehogy sem tudott kilépni. Végtelenül sokáig tudunk vergődni egy ilyen helyzetben, és képtelenek vagyunk dönteni. De hol lehet a természetes ragaszkodás és a függés határa? Mi mindent vagyunk hajlandók megtenni és feladni magunkból és a saját életünkből a kapcsolatért?

10 ok, amiért inkább ne tartson szeretőt

Steiner Kristóf 2015. július 24., péntek 21:00

Amikor kisgyerek voltam, a szüleim sokat hallgatták Básti Juli és Cserhalmi György „Hallgass kicsit” című lemezét – én pedig imádtam felfedezni a csalfa és kétszínű szerelmes felnőttek titokzatos világát a dalszövegeken keresztül. „Egy másik lakásba érve hazudnod kell” – szólt az egyik dalban, míg egy másik szerint „nézhetsz őrá, őhelyette én leszek”. Mire gimnazista lettem, már személyesen is elmélyülhettem a veszedelmes viszonyokban: az első barátnőm évek óta párkapcsolatban élt, mikor kinézett magának, de természetesen csak amolyan mellék-projektként.

Felnőttként szomorú, vérlázító, és néha tragikomikus sztorikat hallottam róla, hogyan derült ki, hogy X kavar Y-nal, amit Z már évek óta tud. Ám míg huszonévesen még lenyűgözött az élet játszótere, és meggyőződésem volt, hogy amit akarunk, azt meg is kell tennünk, ma már azt vallom, hogy bizonyos dolgokat bőven elég fejben lejátszani – a fantázia ugyanis sosem hagy cserben, a valóság viszont sokszor jóval keményebb a vártnál. Nem nehéz okokat felsorolni, miért izgalmas belebonyolódni egy kis nyári bolondságba a stabil(nak tűnő) kapcsolat mellett – fergeteges lesz a szexuális életem, hirtelen fontosnak és ellenállhatatlannak érzem majd magam, motivál a fogyókúrában, és így tovább . De – legyünk őszinték – fajsúlyos érvek szólnak amellett is, hogy kísértés ide vagy oda, inkább mégse tartsunk szeretőt, ha nem muszáj. Mert...

Mindegy mit edz, csak nyomja meg magán a gombot

Divany.hu 2015. július 23., csütörtök 17:00

Mindenki szembesült már az érzéssel: óriás lelkesedéssel belekezd bármiféle testmozgásba, csinálja elszántan egy hétig, majd a hétvége érkeztével kihagy két napot, és soha nem folytatja többé. Ez persze a kutatók figyelmét is felkeltette, ezért megpróbálták kidolgozni, hogyan változtassuk a testmozgást olyan szokássá, amit nem törünk meg. Egy új tanulmánynak köszönhetően most kiderült, hogy a kulcs nem az, hogy mit csinálunk, hanem annak megfigyelése, hogyan rögzülnek a szokásaink, adta hírül a Psy blog.

A lényeg tulajdonképpen csak annyi, hogy agyunk mindig megkapja az utasítást, ami automatikusan beindítja bennünk a vágyat a testmozgásra, azaz szólaljon meg bennünk a csengő, hogy most menni kell edzeni. Ez az "parancsszó" persze minden embernél más és más lehet. Sokunknak felkelés után az első dolga, hogy mozogjon, másnak ez éppen a munka elvégeztével kattan be, de az utasításnak nevezhetünk egy belső megérzést is arra vonatkozólag, hogy már túl sokáig ültünk egy helyben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem figyel másokra az, aki szorong

Edicsek 2015. július 21., kedd 11:55

A szorongó ember kevésbé empatikus és egy új kutatás szerint nem tudja kellőképpen beleélni magát a másik ember helyzetébe. A tanulmány eredményei talán segítenek megérteni, hogy mikor szorong az ember, miért lesz a világ is sokkal rosszabb

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet, hogy nincsenek is színek?

Edicsek 2015. július 20., hétfő 18:18

Nemrég az egész internet azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy rossz minőségű fotón látható ruha kék és fekete vagy éppen fehér és arany. Azt hihetné, hogy ezeket a színeket nem annyira nehéz összekeverni, mégis az internetezők fele kéknek és feketének látta a ruhát, míg a másik felük nem értette, hogyan lehet az arany és fehér ruhát ennyire másnak látni. Most azonban itt az új őrület, az önmagát kiszínező banán, illetve az agya, ami egy sima fekete-fehér videót fog perceken belül kiszínezni önnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit egy fiatal hetero nőnek feltétlenül tudni kellene a szexről

Sákovics Diana 2015. július 19., vasárnap 19:36

“Ez a generáció minden korábbinál félreinformáltabbnak tűnik a szex terén, leginkább azért, mert a pornófilmekből szereznek információkat” – írja Laurie B. Mintz pszichológia professzor a Psychology Today oldalán. Laurie B. Mintz pedig tudja miről beszél: 25 éve praktizál, emellett szexuálpszichológiát tanít a Florida Egyetemen. A professzor szerint leginkább a fiatal heteroszexuális nők nincsenek képben arról, hogy milyen vagy milyen lehetne a szex a valósában, így most számukra szedett össze 14 olyan tényt, amiket a szexről egy nőnek feltétlenül tudnia kell. Meg minden férfinak is, ha már. 

shutterstock 260900648
Távolról sincs vége, olvasson még »

6 jel, hogy ideje szakítani

Sákovics Diana 2015. július 18., szombat 19:00

Ahhoz, hogy egy házasságban megmaradjon a szerelem, megmaradjon a vágy mindkét félnek rengeteget kell tudatosan, aktívan tennie: figyelnie, kommunikálnia, alkalmazkodnia, igyekezni megérteni a másikat, és az igyekezni megérteni azt is, hogy ő maga hogyan működik abban a viszonyban. Egy tartós kapcsolatban az embernek együtt kell átvészelnie a másikkal a természetes, normatív kríziseket, amilyen például a gyerek születése vagy a szülők halála, és a nem vártakat, mint egy betegség vagy a munkahely elvesztése, együtt kell megküzdeni a kemény mindennapokkal, az időhiánnyal, az anyagi problémákkal, és még rengeteg egyedi stresszorral. Ráadásul a személyes boldogsághoz még az is kevés, ha mindez megvan, egy párkapcsolatban ugyanis az embernek rengeteget kell tennie önmagáért is, azért, hogy az ember saját lényével, mindennapi életével, céljaival is összhangban legyen. Boldog párkapcsolatban tartósan élni tehát kemény. Nem véletlenül válnak el annyian.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogja a szülei genetikájára, ha nem túl okos

Edicsek 2015. július 17., péntek 16:46

Hiába ismételgeti, hogy "ez a mai fiatalság", hiszen 350 ezer ember és mintegy 100 tanulmány eredményeképpen kijelenthető, hogy egyre magasabb és egyre okosabb az emberiség. Az egész oka természetesen a génekkel magyarázható, ugyanis minél különbözőbb génállománnyal rendelkeznek a szülők, annál magasabb és okosabb gyerekeik lesznek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés