EGO

7 tipp, amivel nyomorultabbá teheti az életét

Sákovics Diana 2015. szeptember 7., hétfő 20:43

A pozitív pszichológia csodálatos dolog, segít nekünk abban, hogyan lehetünk boldogok, hogyan javíthatunk egy iszonyú napon és megtanít arra is, mennyire megéri mosolyogni. Mi itt a szerkesztőségben hálásak is vagyunk a pozitív pszichológiának, közvetítjük eredményeit, ahogy csak bírjuk, de akármilyen klassz lenne, az élet nem habostorta, pláne nem rózsakert, szóval itt az ideje azzal foglalkoznunk, hogyan nehezíthetnénk meg a saját életünket. Vigyázzon, ez sem olyan egyszerű! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Járványszerűen terjed az elhülyülés

etelka 2015. szeptember 6., vasárnap 13:54

Majdnem járványszerűen nő az agyi megbetegedések száma az Egyesült Államokban – állítja egy új tanulmány, mely a Surgical Neurology Internationalben jelent meg. A kutatók az 1989-es adatokat hasonlították össze a 2010-esekkel, 21 nyugati országot véve alapul. Azt tapasztalták, hogy a demencia, azaz a szellemi hanyatlás, az elbutulás kialakulása manapság 10 évvel korábban kezdődik, mint a rendszerváltás idején. A számok az Egyesült Államokban különösen aggasztóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy borderline-ossal élek, mit tegyek?

Kuna Gábor 2015. szeptember 5., szombat 19:00

Írtunk már a borderline személyiségzavar tüneteiről, és arról is, mit élhetnek át a családtagok. Ők nyilván segítetni szeretnének, a terápia felé terelgetni a beteget, vagy legalább enyhíteni a szenvedést. De hogyan lehet ezt elérni? Tehetünk bármit egyáltalán? Most újra szenvedő, dilemmákkal küzdő hozzátartozók leveleiből válogattunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mi az a napi szokás, amivel rugalmasabbá teheti a gondolkodását

Sákovics Diana 2015. szeptember 4., péntek 13:12

Vannak dolgok, amiket nem lehet elégszer elismételni, most is egy ilyen jön: az edzés jót tesz az agynak. Legalábbis ezt állapították meg egy friss neurológiai kutatásban. Újra. Meg még arra is rájöttek (újra), hogy a mozgás kifejezetten az öregedő agynak tesz jót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Inkább ne legyen új kapcsolatom a gyerekem mellett, mert az kevésbé fáj?

Sákovics Diana 2015. szeptember 2., szerda 16:03

Egy hosszú párkapcsolat felbomlása, a szakítás, a család széthullása átkozottul fáj, és nem csak ott, akkor, nemcsak a következő hónapokban, nemcsak addig, amíg el nem kezdünk újra talpra állni: egy ilyen csalódás még sokáig kísér minket. A veszteségeink során szerzett sérüléseink leginkább az új párkapcsolatok elindításában, működtetésében csapnak vissza: már előre védekezünk, igyekszünk túlbiztosítani magunkat, távolságot tartani, miközben gyakran - ha nem is tudatosan - a korábbi párkapcsolatunkban megszokott mintákat ismérteljük. Így van ez mindenkinél, de különösen nehéz a helyzete azoknak, akik gyerekkel maradtak egyedül, akik szingli szülőkké váltak. De vajon van helye egyáltalán az új kapcsolatnak, a szerelemnek egy egyedülálló szülő életében? Ezen őrlődik olvasónk, nevezzük Ildikónak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 pszichológiai kísérlet, ami olyan klassz, hogy megőrül

Sákovics Diana 2015. szeptember 1., kedd 21:32

Vannak pszichológiai kísérletek, amikben a világ minden pénzéért sem vettünk volna részt, de szerencsére a tudomány nemcsak arra van, hogy nyúzza a népet, adni is tud, ha nagy tudományos felismeréseket nem is, élményeket mindenképpen. A világ legszuperebb pszichológiai kísérleteiből gyűjtött össze most egy csomót kedvenc brit pszichoblogunk, a Research Digest, és ebből válogattuk ki most mi is kedvenceinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pszichológiai kutatások kétharmada megismételhetetlen

Sákovics Diana 2015. augusztus 31., hétfő 11:11

Mikor van értelme egy tudományos kutatásnak? Ha megbízható, nem igaz? Ha a kutatás eredményei hasznosak, ha a való világra általánosíthatóak. Nem véletlen, hogy minden tudományterületen igyekeznek olyan kutatásmódszertani alapelveket kidolgozni, amelyekkel a lehető legjobban biztosítható, hogy a vizsgálat tényleg azt mérje, amit mérni akar, hogy megbízható legyen, általánosítható.

A pszichológiai aránylag fiatal tudományterület, és rengeteget küzdött azzal, hogy természettudományos alapossággal tudja vizsgálni az emberi psziché működését. Úgy tűnt ez nem is megy neki rosszul, bár azt azért régóta tudjuk, hogy a 20 egyetemista megfigyeléséből levont következtetések helyett érdemesebb a metaanalíziseket (számos, ugyanazon a területen végzett vizsgálat eredményeinek áttekintése) és az alaposan megtervezett, véghezvitt randomizált kontrollált klinikai vizsgálatokat figyelni És most úgy tűnik, még ez is kevés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért néz ki furán a fotókon

mzd 2015. augusztus 31., hétfő 08:59

Bár már magától a szelfi szótól rosszul vagyunk, most egy ezzel kapcsolatos érdekes kutatásba futottunk bele. E szerint ha elégedetlenek vagyunk a rólunk készült fotókkal (mert éppen furának nézünk ki rajta), annak bizony pszichológiai okai vannak. Ráadásul az elkészült tanulmány szerint – részben emiatt – idegenek sokkal jobban ki tudják választani azokat a fotókat, amiken úgy nézünk ki, mint a valóságban – olvasható a PSYBlog oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogalma sincs, hogy boldog-e a gyereke

mzd 2015. augusztus 30., vasárnap 16:52

Egy friss kutatás szerint szülőként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tinédzser gyermekünk boldogtalan úgy, hogy közben egyáltalán nem az – olvasható a PsyBlogon. A kutatásból kiderült az is, hogy a 10-11 évesek körében ez pont fordítva van: ezek a gyerekek közel sem annyira boldogok, mint ahogy a szüleik gondolják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Két kisgyerekünk van, hét hónapja nincs szex. Mit tehetnék? “

Sákovics Diana 2015. augusztus 29., szombat 19:20

Kevés olyan kisgyerekes párt ismerek, akiknél az együttélés és a párkapcsolat maga lenne a megtestesült harmónia. Pedig elvileg milyen jó már nekik: szeretik egymást, szépek, fiatalok, még előttük az élet, és ott vannak a cuki gyerekek. Blabla. 

Kisgyerekekkel életet menedzselni, olyat, amiben esténként van mit enni és nem egy átkozott romhalmaz az otthon nagyon kemény dolog, és mindkét szülő részéről nagy energiabefektetést igényel. Bár lehetne ez máshogy, az általános modell az, hogy a nő 7/24 órás szolgálatban gyerekezik, a férfi meg dolgozik ezerrel, és amikor hazaérkezik, a béke, nyugalom és pihenés helyett egy kikészült asszony és a figyelmet követelő kisgyerekek várják. Mindenki fáradt, mindenki nyúzott, mindenki elégedetlen, és gyakran mindenki többet vár a másiktól. Igaz, ez csak egy klisé (ráadásul rém negatív klisé), és igaz, minden család más, mindenhol máshogy menedzselik a feladatokat, de az biztos, hogy a kisgyerekes családokban megőrizni, fenntartani a jó párkapcsolatot, időt és energiát találni az ember szerelmi életére nagyon nehéz. Azok a párkapcsolatok pedig, amikre nem jut idő, amikkel nem törődnek, folyamatosan romlanak. Valami hasonló történhetett levélírónkkal is, hívjuk mondjuk Krisztiánnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hangulatzavar a magas IQ átka

mzd 2015. augusztus 28., péntek 19:33

Szerkesztőségünk egy emberként rezzent össze, amikor belefutottunk a PSYBlog egyik friss cikkébe, amiben arról írnak, sajnos a magas intelligenciaszintnek is vannak negatív velejárói. Ezek pedig általában hangulatzavarok formájában mutatkoznak meg: például a magas gyerekkori IQ-t gyakran összekötik a fiatal felnőttkorban jelentkező bipoláris zavarokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyenes és legális drog, ráadásul nem is szokik rá!

Edicsek 2015. augusztus 27., csütörtök 09:49

Egy olasz pszichológus szerint ha tíz percig farkasszemet néz valakivel, nagyjából olyan hatást ér el, mintha drogozna. Az biztos, hogy nagyon furcsán fogja magát érezni, de a legtöbb embernek hallucinációja is volt, miután tíz percig bámult egy másik ember arcába – állítja a Psychatric Research-ben megjelent kutatás

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit nem tud a kutyájáról

Sákovics Diana 2015. augusztus 25., kedd 14:58

A kutyák csodás lények. Ha jól bánnak velük szeretőek, hűségesek, szívesen dolgoznak és odaadásukkal még arra is képesek, hogy gyógyítsanak minket. A kutyák ráadásul rettentő régóta részei az életünknek, így nem véletlen, hogy hajlamosak vagyunk gyerekként kezelni őket, ahogy nem véletlen az sem, hogy képességeikkel olyan sokat foglalkozik a tudomány. Az AsapScience lelkes biológusai most egy remek videóban foglalták össze a legizgalmasabb tényeket, amiket az elmúlt évtizedekben megtanultunk a kutyákról. Jöjjön a lényeg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen önmaga, és sztahanovista lesz!

etelka 2015. augusztus 25., kedd 09:08

Azt már sokan és sokszor leírták, hogy a karrierépítés egyik szükséges velejárója a csapatmunka, és a kapcsolatok építése. Az érdeklődés olyan kollégák iránt, akiket nem kedvel különösképpen, vagy olyan ötletek támogatása, amikkel nem ért egyet, jót tesz a karrierjének. Hittük eddig. Ám most készült egy új kutatás, mely szerint ez mégse jó taktika, mivel az ember így nem tud önazonos lenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 jel, hogy ideje felkeresnie egy pszichológust

Sákovics Diana 2015. augusztus 23., vasárnap 19:54

Az élet elég kemény tud lenni. Van, hogy annyira kemény, hogy szenvedünk, hogy elakadunk, hogy nem tudjuk hogyan tovább, hogy pocsékul vagyunk a bőrünkben. Van, hogy hiába fordulunk ilyenkor a bevált megoldásainkhoz, a családunkhoz, barátainkhoz: nem lesz jobb. Ilyenkor érdemes felkeresni egy pszichológust. 

Arról már korábban is írtunk, ez elméletben egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban korántsem az. Számos érvvel állunk ellen annak, hogy szakértő segítséget keressünk, mintha ez az egész szégyellnivaló lenne. Pedig egyáltalán nem az. Soha nem szégyelljük magunkat akkor sem, ha lázasan a háziorvoshoz fordulunk vagy szemüveget készíttetünk az optikusnál. Ahogy Guy Winch klinikai pszichológus mondta “azt várjuk, hogy egyszerűen csak túl legyünk a pszichés sérüléseinken, miközben bárki, aki valaha rágódott már visszautasításon, agonizált már kudarcon, tudja: a lelki sebek pontosan ugyanolyan bénítóak lehetnek, mint a testiek.“ 

Éppen úgy, ahogy fizikai probléma esetén, a lelki gondoknál is változó, hogy milyen típusú segítségre mennyi ideig van szükségünk. Lehet, hogy már néhány beszélgetés is képes minket helyrebillenteni, lehet, hogy több alkalmas célzott terápiára van szükségünk, és az is elképzelhető, hogy kell az, hogy hetente többször feküdjünk valakinek a kanapéján. Ez részben a problémánk természetétől és a személyiségünktől, részben meg a konkrét lehetőségeinktől, az időnktől, az anyagi helyzetünktől függ.

De mikor érdemes felkeresnünk egy szakembert? Melyek azok a dolgok, amiket figyelmeztető jelként érdemes felfognunk? Rengeteg ilyen van. Daniel J. Reidenberg, Mary Alvord és Dorothea Lack pszichológusok most a Huffington Postban szedtek össze ezek közül 8 kiemelten fontosat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó alvópozíció kell, hogy megtisztítsa az agyát

Edicsek 2015. augusztus 23., vasárnap 13:43

Talán még bele sem gondolt, hogy mikor és hogyan tudná megtisztítani az agyát a napközben felgyülemlett anyagcseretermékektől, pedig egyáltalán nem nehéz feladat, még csak nem is fájdalmas és kellemetlen, hiszen egyszerűen csak aludni kell hozzá. Viszont nem mindegy, hogy milyen alvópozíciót választ! A Journal of Neurosciense-ben pulikált új kutatás szerint az oldalfekvés a leghatékonyabb, hogy megelőzze az Alzheimer-kór és egyéb neurológiai betegségek kialakulását. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a tevékenység, ami 50 százalékot dob gyermeke memóriáján

Sákovics Diana 2015. augusztus 21., péntek 18:41

Nem nagy bréking, hogy az edzés jót tesz a memóriánknak,tudják ezt az okosok rég, ahogy tudják azt is, hogy az időskori testmozgás segít tovább frissen tartani az elmét. Most egy friss kutatás árnyalta a képet, és kiderült melyik az a mozgásforma, ami akár ötven százalékkal is növelheti a rövid távú memória hatékonyságát. Hogy melyik az? A fára mászás, az. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak kövér vagyok, nem gusztustalan!

Sákovics Diana 2015. augusztus 20., csütörtök 10:51

Az elmúlt évtizedekben az elhízás olyan járványszerűen terjed a nyugati lakosság körében, hogy ha Freud ma élne, tuti, hogy az evészavarokkal foglalkozna. Ennek ellenére a kövérség stigma, az elhízott emberekhez gyakran zsigerből negatív tulajdonságokat társítunk: gyengének, igénytelennek, csúnyábbnak tartjuk őket, pedig az elhízás oka messze nemcsak az illető tulajdonságaiban keresendő. Az elhízás hátterében éppen úgy állhatnak a korai traumatikus élmények, mint a környezetünk vagy az életmódunk. Korábbi kutatások azt is pedzegették már, hogy az elhízott embereknél a megnövekedett étel iránti sóvárgás és szégyen jelentősen hozzájárul a testsúly fenntartásához és növekedéséhez. Most ezt az elméletet bizonyította kutatássorozatával dr. Janet Tomiyama, a Los Angeles-i Egyetem pszichológusa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt dolog, amiért a pszichológusok szerint megéri nyaralni

Sákovics Diana 2015. augusztus 19., szerda 13:11

Nyaralás. Ha nem fojtogatja a lelkét a szekpszissel vegyes realitás, ha nem rágja a tudat, mennyibe is kerül, akkor erről a szóról valószínűleg csupa klassz dolog jut eszébe. Kiszakadás a mindennapokból, pihenés, kaland, feltöltődés. De a nyaralás tényleg olyan jó nekünk, mint hisszük? Utánatúrtunk mit mond erről a tudomány, és amerre csak néztünk, helyeslően bólogató fehérköppenyesekre bukkantunk. Következik 5 dolog, amiért bizonyítottan megéri nyaralni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A munkahelyi bunkóság terjed, mint az influenza

Sákovics Diana 2015. augusztus 18., kedd 20:01

Az, hogy mennyire vagyunk elégedettek a munkánkkal, rengeteg dologtól függ (itt össze is szedtük ezeket), de semmiképpen nem kalkulálható ki belőle, hogy milyenek a kollégák és milyen a munkahelyi hangulat. Az életünknek jelentős részét töltjük a munkahelyi közösségben, és mint minden más csoportban itt is alakulunk, formálódunk, alkalmazkodunk, igyekszünk betagozódni, magunkévá tesszük a közösség szokásait, szabályait, és magunkévá tesszük az ott dívó kommunikációs stílust is. Még akkor is, ha az egyébként gáz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már most hiányzik a Sziget?

Sákovics Diana 2015. augusztus 17., hétfő 21:59

A barátnőm már két héttel a koncertek előtt teljesen be van sózva. Várja, tervezi, folyamatosan hallgatja, klipeket nézeget, rajongói fórumokat búj, a többi rajongóval csetel. Tele van energiával, lelkesen nyomja le a mindennapi teendőket, hogy akkor, ott  majd nyugodt lehessen a lelkiismerete. És mindig így is van. Abban a két napban, amit az utazással és a koncerttel tölt, megszűnik a világ: csak a jelen létezik. Amikor az egésznek vége, még egy napon át pörgetik az élmények, kábult és boldog, még körülöleli az álomvilág. Az ébredés aztán nehezebb, megint kell vagy két hét, hogy elmúljon az üresség, hogy ne tűnjön minden olyan átkozottul szürkének, hogy visszazökkenjen a szokásos kerékvágásba. Aztán néhány hónap múlva az egész kezdődik elölről. 

Említett barátnőm egyébként túl van a harmincon, az életét remekül menedzselő, felelősségteljes szülő, és emellett egy zenekar lelkes rajongója. Odavan a koncertekért, a zenéért, a fesztiválokért. De vajon miért? Mi van ezekben az eseményekben, ami ennyire magával tud ragadni minket? És mi az az üresség a koncertek, fesztiválok után, amit érezünk, amit neten gyakran csak fesztivál utáni depressziónak becéznek? A koncertek és fesztiválok pszichológiája következik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amivel javíthat egy iszonyú napon

Sákovics Diana 2015. augusztus 16., vasárnap 18:13

Mindannyiunknak van rossz napja. Olyan, amikor semmi sem jön össze, amikor úgy tűnik, ellenünk van az egész univerzum. Ahogy pedig az egyik rossz után következik a másik, mi egyre idegesebbek, frusztráltabbak leszünk, és egyre inkább hajlamosak vagyunk elrontani olyan dolgokat is, amikkel máskor soha nincs gondunk. De mi az ördögöt kezdhetünk az iszonyú napokkal? Alice Boyes pszichológus a Psychology Today oldalán válaszol a kérdésre.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha pasizásra hangolt nőt akar, etesse!

Sákovics Diana 2015. augusztus 16., vasárnap 15:28

Tudjuk, hogy a nők buknak a kihívásokra, a mélyebb hangra és a széles arccsontra, hogy odavannak a világhoz alázatosan álló férfiakért, de eddig még nem volt biztos recept arra, mivel lehet egy nőt igazán fogékonnyá tenni a pasizásra. Most már van. Etetni kell minket. Teli hassal ugyanis úgy tűnik a nők inkább érdeklődnek a párkapcsolatok, a romantika iránt, mint éhesen. Legalábbis amerikai agykutatók friss tanulmányukban erre jutottak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szexcset jót tesz a házasságnak

Sákovics Diana 2015. augusztus 14., péntek 16:21

"Sexting". Ez a nemzetközi (oké, amerikai és brit) tudományos körökben is használt kifejezés arra, amikor szexuális tartalmú üzeneteket küldenek egymásnak az emberek cseten vagy sms-ben. Egy "sext" lehet konkrét szöveg, lehet erotikus utalás, de akár fotó is, a lényege, hogy a szexualitásé benne a főszerep. De vajon mennyire elterjedt a sexting, és miért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így üt vissza, ha valaki szakértőnek képzeli magát

Sákovics Diana 2015. augusztus 13., csütörtök 10:54

Vannak emberek, akik öntudatosan állítják: szakértői egy-egy témának, tudásukra büszkék, szeretnek azzal kérkedni. De vajon tényleg olyan jók, mint amilyennek hiszik magukat? Korántsem. Egy friss kutatás szerint legalábbis minél inkább meg van győződve arról valaki, hogy sokat tud egy adott témáról, hogy szakértő, annál hajlamosabb igaznak elfogadni tudományosnak hangzó totális badarságokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés