EGO

Megaláz és hibáztat, pedig lemondtam mindenről a családért

Kuna Gábor 2015. október 3., szombat 18:38

Levélírónk a család és a gyerekek nevelése kedvéért lemondott a saját karrierjéről, Most évtizedes megaláztatások után végre rászánta magát a válásra. Ennek ellenére a lelki terror, az anyagi függés, és a zsarolás továbbra sem enyhül. Hogyan lehet ebből kilépni ennyi év után? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha így áll a világhoz, akkor nem is fog lefogyni

Sákovics Diana 2015. október 2., péntek 15:06

Mit gondol, mennyire képes befolyásolni, irányítani élete alakulását? Van értelme dolgoznia a célokért? Képes ön alakítani a dolgait, tud felettük kontrollt gyakorolni? Vagy az életét inkább öntől független tényezők irányítják, legyen az sors, szerencse vagy isteni akarat, és hiába tesz bármit, alapvetően mégis ki van szolgáltatva a külső körülményeknek és az önnél hatalmasabb erőknek?  Az, hogy ezekre a kérdésekre odabent mélyen milyen válasz él önben, hogy aszerint él-e, hogy képes kontrollt gyakorolni az élete felett vagy sem, alapvetően befolyásolja hogyan áll a világhoz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan az ösztönös reakció, ami hiányzik a pszichopatákból

Sákovics Diana 2015. október 1., csütörtök 22:02

Az megvan, amikor valaki elásítja magát a társaságban, és pillanatokon belül többek szintén önkéntelen ásítozásba kezdenek? Szoktuk ezt fogni a levegő hiányára, vagy arra, hogy unalmas a beszélgetés, pedig valójában csak az empátiánk, pontosabban az azért felelős idegsejtjeink, a tükörneuronok aktivizálódnak. A valószínűleg a fáradt agy hűtésére szolgáló ásítás tehát azoknál a leginkább ragadós, akik éppen empatikus hangulatban vannak, nem véletlen, hogy családi környezetben vagy szoros baráti körben gyakrabban fordul velünk elő. De vajon mi a helyzet azokkal, akik genetikailag híján vannak az empátiának? Vajon ragadós-e az ásítás a pszichopatáknál? Hát, nem az. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tanács, hogy boldog legyen a házassága

Sákovics Diana 2015. szeptember 30., szerda 16:59

Összeköltözünk, családot alapítunk, elköteleződünk egy életre, hisszük, reméljük, hogy tényleg kitartunk majd egymás mellett jóban rosszban, és tényleg boldogan élünk majd, amíg meg nem halunk. Ehelyett az esetek felében elválunk, egy részében kínlódunk egymás mellett, de persze akadnak, akiknek sikerül az a boldog élet, a boldog párkapcsolat hosszú távon is. Vajon mit tudnak ők, amit más nem? Ez a kérdés régóta foglalkoztat mindenkit, aki vágyott már valaha párkapcsolatra, így nem véletlen, hogy az okosok is igyekeznek tudományos igénnyel kutatni a kérdést. A témában megjelent számlálhatatlan könyv és cikk közül mondjuk a frankót még egy sem írta le, így nyilván mi sem fogjuk, de kutatási eredményeket azért ismertetünk, mert ha a tökéletes kapcsolat receptjét nem is adják meg, arra legalább rávilágítanak hogyan csinálhatnánk jobban az együttélősdit.

Dr. Karl Pillemer amerikai szociológus a világ egyik legnagyobb és legalaposabb házasságkutatását vitte véghez: több, mint 700 idős ember, 40 ezer évnyi házassági tapasztalatát elemezte. A szociológus célja az volt, hogy tudományosan megbízható és érvényes módszerekkel gyűjtse be és összegezze, olyan idős emberek tanácsait, akik régóta élnek házasságban. A kutatásban résztvevők számtalan kérdésre válaszoltak, köztük olyanokra hogyan lehet hozzánk illő párt találni, hogy lehet túljutni egy kapcsolatban a nehézségeken, és megoszthattak bármilyen élettapasztalatot a szerelemmel és a házassággal kapcsolatban is. Pillemer kutatásából nemrég könyv született, a Psy Blog pedig most a könyv alapján összefoglalta a boldog házasságra vonatkozó 5 leggyakoribb tanácsot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon meg nemet mondani!

S-W. Zsó 2015. szeptember 29., kedd 21:59

Értékes jellemvonás a segítőkészség és az odaadó természet, hiszen nemcsak a család vagy a barátok, de a munkatársak is jól tudják, hogy kihez fordulhatnak, ha szívességet akarnak kérni. Vannak azonban, akik annyira igyekeznek megfelelni mások elvárásainak, hogy gondolkodás nélkül igent mondanak, időt és energiát ölnek abba, hogy kielégítsék környezetük igényeit, miközben megfeledkeznek saját életükről és vágyaikról. Szakértőhöz fordultunk, hogy kiderítsük, mit lehet tenni a megfelelési kényszer ellen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű trükk, amivel fenntarthatja a kötődést párkapcsolatában

Sákovics Diana 2015. szeptember 28., hétfő 19:55

Tudjuk, hogy hosszú távon boldog és kielégítő párkapcsolatot fenntartani nagyon kemény meló, nem véletlen, hogy annyi pszichológiai kutatás szól arról, hogyan is kellene csinálni. Ezekből tudjuk, hogy nem árt gyakorolni a másikkal szembeni alázatot, hogy érdemes kerülni a teljes összeolvadást, vagy hogy függés helyett függetlenségre van szükség. Ezek mind hasznos tanácsok, és nem is árt, ha az agyunkba véssük őket, de a megvalósításuk nem mindig egyszerű. Szerencsére nemcsak ilyeneket tud a pszichológia. Akad olyan egyszerű dolog is, amit nap mint nap könnyen gyakorolhatunk, és bizonyítottan növeli a felek közötti kötődést és intimitást. Ilyen például a közös étkezés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit jó tudnia, ha gyakran dühbe jön

S-W. Zsó 2015. szeptember 27., vasárnap 19:12

Előfordult már, hogy mérhetetlen dühöt érzett valaki vagy valami iránt, mégsem tudta megfogalmazni, hogy pontosan mi is váltotta ki önből a heves indulatokat? Pedig ahhoz, hogy jól kezeljük érzelmeinket, fontos tudnunk, mi áll azok hátterében. Érdekes és hasznos tényeket gyűjtöttünk össze a haragról, és azt is eláruljuk, legközelebb mit tegyen – vagy mit ne –, amikor nagyon begurul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A drogos a kötődések hiányát pótolja

Sákovics Diana 2015. szeptember 26., szombat 12:00

Mit kell tenni a drogfüggőkkel? Leszoktatni őket, nyilván. Büntetni kell őket, mert helytelenül viselkednek, szervezett szinten tiltani, elvenni tőlük a drogot, hozzáférhetetlenné tenni azt. Szenvedjenek, akkor majd megtanulják, hogy mi a megfelelő viselkedés. Legalábbis ezek azok az elvek, amiket a társadalmunk követ, és emögött az az alapvető tévhit húzódik, hogy maga a szer és a szert használó ember a rossz. A kokain, a heroin addiktív, ha valaki rákap, függővé válik, aki függő lesz, az gyenge, tehát azzal valami hibádzik. De vajon tényleg helytálló ez a megközelítés? Korántsem. 

 

Fotó: ted.com

Johann Hari brit újságíró három évet töltött a függőség tanulmányozásával, világszerte ismert szakembereket interjúzott, történelmi adatokat, statisztikákat bújt, függőkkel és volt függőkkel beszélgetett. Ebből a kutatómunkából született meg Chasing the Scream című könyve, és erről tartott nemrég egy TED-es előadást. Elég jót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó szex akkor van, ha találkoznak az igények

Sákovics Diana 2015. szeptember 25., péntek 21:27

A rendszeres szexuális élet éppen úgy kell a testi és lelki jóllétünkhöz, mint az egészséges étkezés, az alvás, az edzés vagy a családunkkal, barátainkkal eltöltött minőségi idő. Korábban számos pszichológiai kutatás megállapította, hogy a gyakoribb szexuális élet és a boldogság kéz a kézben járnak, amiből könnyen hihetnénk, hogy boldogabbak vagyunk, ha többet szexelünk. Pedig nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúra helyett inkább tartsa meg normál testsúlyát!

Sákovics Diana 2015. szeptember 24., csütörtök 21:29

Aki nem tud lefogyni, annak nincs elég akaratereje, lusta, igénytelen és gyenge. Igaz? Francokat. Az, hogy képesek vagyunk-e lefogyni rengeteg dologtól függ, kezdve azzal, hogy miért híztunk meg, hogy mit jelent számunkra mélyen, legbelül, tudattalanul ez a súlytöbblet, hogy mi a szerepe az életünkben, mitől óv meg minket. Aztán függ a környezetünktől, attól, hogy mit nézünk a tévében, milyen a munkánk, milyen barátaink van, hogyan tudjuk megszervezni az életünket. Az, hogy testalkatunkhoz képest újra normál súllyal élhessünk függ persze a személyiségünktől és az aktuális élethelyzetünktől is, de nem függ és nem múlik az akaraterőnkön. Legalábbis ezt állítja Traci Mann amerikai pszichológus Secrets from the Eating Lab: The Science of Weight Loss, the Myth of Willpower, and Why You Should Never Diet Again (Az evéslabor titkai: a fogyás tudománya, az akaraterő mítosza és a miért nem kellene soha többet diétáznia) című könyvében. Mann állítja, hogy gyakorlatilag nincs az az akaraterő, ami a rendszeres kísértésnek hosszú távon ellenáll. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt dolog, amit érdemes megfogadni szakítás után

Sákovics Diana 2015. szeptember 23., szerda 20:37

Az ember kifordul önmagából, küzd a fájdalommal, a szomorúsággal, a megválaszolhatatlan kérdésekkel, a kilátástalan jövővel, kínlódik, szenved a lelke és a teste is. Ilyen, amikor az ember éppen túl van egy kapcsolaton. Átkozottul fáj ugyanis a szakítás. Különösen fájdalmas, amikor az ember úgy érzi, még mindig szereti a partnerét, mert amíg a szerelem csak mentális káosz, addig a viszonzatlan szerelem egy kegyetlen érzelemcunami. Ilyenkor olyan agyterületek aktivizálódnak, melyek a függőségben, kockázatvállalásban, szorongásban, depresszióban, kényszeres viselkedésben és a harag kontrollálásában is részt vesznek. Nem véletlen, hogy a kirúgott fél rosszul van a bőrében, rágódik, fura dolgokat csinál és gyakran kényszeres tüneteket mutat, zaklatja volt partnerét. 

Egy hosszú kapcsolatban nemcsak érzelmi függőségbe kerülünk a másikkal, de a mindennapjaink, a jövőnk, a terveink, az életünk részévé is válik, közös szokásokat, rutinokat alakítunk ki vele: lényünk minden szintjén megszokjuk, ő a jutalmunk, és ha nincs, hát sóvárgunk utána. És ez így van jól, így vagyunk programozva. A szoros szociális kötelékek fenntartása alapvető igényünk, társak nélkül magányosak vagyunk, a magány pedig fáj, méghozzá valódi testi tünetekkel. Ráadásul a másikkal kialakult rutinok leképeződnek az agyunkban, szokásokká válnak, és a megszokott dolgokat átalakítani, megtörni hosszú és nehéz folyamat. Az, hogy mennyire, egyénenként változó. 

Az elmúlt hetekben két olvasónk is megkeresett minket a szakítás utáni gyászidőszakban, leveleikre külön külön is válaszolok és összeszedtem néhány, mindkettejük számára hasznos tanácsot is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Figyelem, ezektől a kajáktól lesz depressziós!

Divany.hu 2015. szeptember 22., kedd 12:28

Sokat írtunk már arról, mit kell ennie az embernek, hogy jobban érezze magát, mint ahogy arról is volt már szó, hogy mely tápanyagok fogyasztása javítja az elméjét, de egy új tanulmány most arra próbál rávilágítani, melyek azok az ételek, amiktől nem jobban, hanem rosszabbul leszünk, azaz amik elősegíthetik a depresszió kialakulását. 

Ilyen például a finomított szénhidrátot magas számban tartalmazó diéta, ami simán vezethet depresszió kialakulásához, adta hírül a spring.org.uk. Finomított szénhidrátokat a fehérkenyér, a rizs és a szénsavas üdítőitalok is tartalmaznak. Ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexe, ami hormonális elváltozást okozhat, amitől aztán elfáradunk, hangulatváltozásink lehetnek és megjelenhetnek a depresszióra utaló első jelek is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ép ésszel: ki segít a segítőknek?

Farkas Edina Lina 2015. szeptember 21., hétfő 18:26

Bár a szeptember tizenötödikével bevezetett határzár óta jóformán kiürültek a pályaudvarok tranzitállomásai, a civil önkéntesek munkájára továbbra is szükség van, a rendőröknek pedig ezután is helyt kell állni, csak éppen máshol: a déli határmenti településeken vagy a befogadótáborokban. De vajon kik segítenek számukra feldolgozni azt a sok emberi tragédiát és pszichés terhet, amit az elmúlt időszakban koncentrált dózisban kaptak? Bognár Katalinnal, a Menedék Egyesület programvezetőjével, Kékesi Márk Zoltánnal, a MigSzol Szeged egyik koordinátorával, Soltis Lilla szociális munkással, aki a Segítsünk együtt a menekülteknek Facebook csoport tagja, Révész Renáta Lilián pszichológussal, önkéntessel (Migration Aid), valamint Szeles Erika alezredessel, az ORFK szakpszichológusával kerestük a válaszokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Coming Out: Vegaszexuális vagyok?

Steiner Kristóf 2015. szeptember 20., vasárnap 12:28

A napokban a Vegan in Hungary Facebook csoport egyik lelkes hölgy-tagja posztolt egy képet Jared Letorol – mellette pedig egy női altest rajza volt látható, amelyből hatalmas vízesés zubogott. A kollázs mellett ez volt olvasható: “Amikor találkzol egy vonzó férfival... és megtudod, hogy vegán.” A bejegyzés példátlan sikert aratott a több, mint 4000 tagot számláló csoportban, és bevallom, magam is odabiggyesztettem egy “lájkot” Jared félmeztelen fotója alá. A lány – talán maga sem tudja – de olyan témát vetett fel, amely kétség kívül rendkívül megosztó – ez a vegaszexualitás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar gyógyszergyártó felfedezése segíthet az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésében

mzd 2015. szeptember 18., péntek 09:54

Engedélyezte az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) a Richter saját fejlesztésű, Cariprazine kapszulájának forgalmazását – írja a Portfolio. A készítmény az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésében segít felnőtt betegeknél – ráadásul ez az első olyan magyar fejlesztésű gyógyszer, amely forgalomba hozatali engedélyt kapott az Egyesült Államokban.

Fotó: Christopher Furlong / Europress / Getty

Azt pontosan nem tudni, hogy a gyógyszer mikor válik elérhetővé, mindenesetre a tervek szerint 2016 első negyedévében kerül nagykereskedelmi forgalomba. Az biztos, hogy vényköteles lesz, az engedélyt pedig napi egyszeri adagolásra kapták meg. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója elmondta, hogy bár számos készítmény van már jelen a piacon a fent említett betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény. A Cariprazine mögött mintegy 15 év kutatói munka van és 2027-ig szabadalmi védettséget élvez.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Jobban jár, ha több dolgot tanul egyszerre

mzd 2015. szeptember 17., csütörtök 11:59

Bár az iskolás éveinket már jó régen magunk mögött hagytuk, egy dologra mindenképpen emlékszünk: szinte minden órán (legyen szó matematikáról vagy éppen fizikáról) egyetlen dolgot ismételtünk. Egy friss kutatás szerint ez nem igazán jó: a szakértők arra jutottak, minél több dolgot végzünk egyszerre, annál jobban rögzülnek az információk – olvasható a PSYBlog oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem nyafogás, komoly probléma. Ez a szülés utáni depresszió

Kuna Gábor 2015. szeptember 16., szerda 20:20

Egy gyermek születésekor szép és örömteli időszak köszönt az életünkbe. Átéltük a várakozás izgalmát, és most, hogy itt van, egy fárasztó, de boldog korszak következik. Vagy legalábbis ezt várjuk, mert a valóság sajnos nem mindig ilyen szép, és egyszerű. Sok anyukának hangulatváltozásokkal, az alkalmatlanság érzésével, vagy akár súlyosabb tünetekkel kell szembenéznie. De hogy kerül ide a lehangoltság és tehetetlenség, amikor boldognak kellene lenniük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 viselkedés, ami növeli az öngyilkosság valószínűségét

Sákovics Diana 2015. szeptember 15., kedd 16:28

Szinte mindenki, aki öngyilkosságot kísérel meg, valamilyen formában utal a szándékára. Beszél arról, hogy mi lenne, ha nem lenne, eltűnne, meghalna, jelzi a környezetének, hogy kilátástalannak tűnik a helyzete, elkezdi lezárni függőben lévő ügyeit, végrendeletet ír, elajándékozza a számára fontos tárgyakat. Ezeket a jelzéseket a környezet nem veszi mindig komolyan, de legalábbis ritkán feltételezi az ember ezekben a helyzetekben a legrosszabbat. Nincs is könnyű dolguk a barátoknak és a családtagoknak, mégis honnan, miből lehet tudni, (a fentieken túl) hogy valaki öngyilkos akar lenni? Milyen viselkedéses jellemzők azok, amik inkább magukban hordozzák a kockázatot? Egy amszterdami tudományos konferencián prezentált friss tanulmányban a kutatók éppen ezekre a kérdésekre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvannak az alkoholizmusért felelős idegsejtek

Sákovics Diana 2015. szeptember 14., hétfő 12:04

Az, hogy kiből, milyen körülmények között és hogyan lesz szerfüggő, régóta izgatja az orvosokat és a pszichológusokat, és az agykutatás fejlődésével egyre többet és többet tudhatunk meg a témáról. Most például egy amerikai kutatócsoport kereste a választ arra, vajon magyarázható-e a függőség és az alkohol iránti sóvárgás az agyunkban, az idegsejtjeink szintjén megjelenő változásokkal. Úgy tűnik, igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megjátssza magát, hogy a másiknak jobb legyen? A kapcsolata mehet rá.

Sákovics Diana 2015. szeptember 13., vasárnap 15:05

Ahhoz, hogy képesek legyünk jól működő párkapcsolatot fenntartani, nem árt, ha megfelelően tudunk kommunikálni partnerünkkel. Még akkor is, ha nehéz. Márpedig sokszor nehéz. Van olyan, hogy a másik kedvéért  kénytelenek vagyunk megjátszani az örömöt (nem, nem AKKOR), vagy megesik olyan helyzet is, amiben a negatív érzelmeinket vagyunk kénytelen elrejteni, hogy ne bántsuk meg vele a másikat, vagy ne súlyosbítsunk egy amúgy is nehéz helyzetet. De vajon mi az ára annak, ha elrejtjük érzéseinket? Mert ára bizony lesz. Az érzelmeink ugyanis mindig megtalálják az utat, hogy kitörjenek belőlünk, ha nem ott és nem akkor, akkor érthetetlen intenzitással egy alkalmatlan pillanatban, vagy akár jóval később, megmagyarázhatatlan testi tünetek formájában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, amivel penge marad az agya

Sákovics Diana 2015. szeptember 12., szombat 10:57

Az agyunk éppen olyan, mint egy izom: ha nem dolgozik, sorvad. Ha tehát fitt és penge agyat akarunk, akkor oda kell figyelnünk a karbantartására is, különösen, hogy az elmúlt évtizedekben szinte járványszerűen terjed az elbutulás a nyugati lakosság körében. Nem véletlenül gyűjtöttünk korábban is egy rakás olyan tevékenységet, amivel az agyat remekül lehet edzeni, most pedig a BBC future foglalta össze a kutatási eredmények alapján, mivel is lehet legjobban kondiban tartani az agyat. Jöjjön a hat legfontosabb szabály elmeélezőknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt is meg lehet érteni, aki elzavarná, azt is, aki megmentené őket

Sákovics Diana 2015. szeptember 10., csütörtök 19:44

Másfél hete nem tudom úgy megnyitni a Facebookot, hogy ne egy menekültekkel kapcsolatos hír, kép, megosztás vagy vélemény fogadna. Az ismerőseim között van kezdetektől aktív önkéntes, a menekültáradat mögött nemzetközi összeesküvést sejtő, a kormány intézkedéseit vagy a nyugatot szidó, gyerekeket sajnáló, sokkoló fotókon háborgó, a törvények betartását vagy emberséget követelő, az övével más nézeteket vallókat törlő és egyszerűen csak a Keletiből hazajutni vágyó ember is. Rengeteg ellentétes érzés, de mind intenzív, mélyről jövő. 

De vajon mi történik az emberekben az elmúlt hetekben? Hogyan magyarázhatóak a különböző érzelmek a pszichológia segítségével? Öt tipikus, a menekültkérdéshez való hozzáállás lehetséges magyarázata következik. Hátha így jobban értjük majd egymást. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A barátság extrákkal majdnem ugyanolyan jó, mint egy kapcsolat

Edicsek 2015. szeptember 8., kedd 21:41

Az alkalmi szexuális kapcsolatot gyakran kevésbé kielégítőnek, rosszabb minőségűnek és összességében ártalmasnak tartják a szakemberek, főleg nők esetében. Több tanulmány és cikk is készült arról, hogy az olyan felszedős alkalmazások, mint például a Tinder, ahol alkalmi kapcsolatot keresnek emberek, mennyire boldogtalanná tesznek olyanokat, akik jobban elköteleződnének és komolyabb kapcsolatot szeretnének. Ehhez képest egy új tanulmány azt mondja, hogy az alkalmi kapcsolat ugyanazzal az emberrel viszont ugyanolyan jó hatásokkal bír, mint egy rendes párkapcsolat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp, amivel nyomorultabbá teheti az életét

Sákovics Diana 2015. szeptember 7., hétfő 20:43

A pozitív pszichológia csodálatos dolog, segít nekünk abban, hogyan lehetünk boldogok, hogyan javíthatunk egy iszonyú napon és megtanít arra is, mennyire megéri mosolyogni. Mi itt a szerkesztőségben hálásak is vagyunk a pozitív pszichológiának, közvetítjük eredményeit, ahogy csak bírjuk, de akármilyen klassz lenne, az élet nem habostorta, pláne nem rózsakert, szóval itt az ideje azzal foglalkoznunk, hogyan nehezíthetnénk meg a saját életünket. Vigyázzon, ez sem olyan egyszerű! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Járványszerűen terjed az elhülyülés

etelka 2015. szeptember 6., vasárnap 13:54

Majdnem járványszerűen nő az agyi megbetegedések száma az Egyesült Államokban – állítja egy új tanulmány, mely a Surgical Neurology Internationalben jelent meg. A kutatók az 1989-es adatokat hasonlították össze a 2010-esekkel, 21 nyugati országot véve alapul. Azt tapasztalták, hogy a demencia, azaz a szellemi hanyatlás, az elbutulás kialakulása manapság 10 évvel korábban kezdődik, mint a rendszerváltás idején. A számok az Egyesült Államokban különösen aggasztóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés