EGO

Ha szívesen elhülyülne idő előtt, ne hagyja ki a napjából ezeket!

Sákovics Diana 2016. január 7., csütörtök 21:15

Itt az Egoban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minél körültekintőbben alkalmazkodjunk az ön igényeihez, így a mocskos téli idő beköszöntével, a nagy karácsonyi zabálások után, amikor a hangulatát már úgyis agyonnyomja a folyamatos köd és az elhamarkodott újévi fogadalmak, többet foglalkozunk azzal, hogyan is lehetne az élete még ennél is rosszabb. E cél érdekében írtunk az elmúlt időszakban arról, hogyan teheti nyomorultabbá az életét, és hogyan nyírhatja ki szinte észrevétlenül párkapcsolatát. Ha ezeken már mind túl van, már csak egy fontos feladata maradt: a totális elhülyülés. Erre adunk most tudományosan megalapozott tippeket. Köszi az inspirációt, Psy Blog!

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 szempont, amire érdemes figyelni a coachválasztásnál

Kállay Natália 2016. január 6., szerda 19:29

Azt már tudjuk, hogy mikor nincs szükségünk coachra, ahogy azt is, hogy mit várhatunk egy coachingon. Ha ezek alapján úgy döntünk, megérett az idő arra, hogy felkeressünk egy coachot már csak egy akadályt kell legyőznünk: ki kell választanunk a megfelelőt. De hogyan? Kállay Natália business és executive szabadúszó coach most ebben segít. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 új tény a boldogságról, amikről tudnia kell

S-W. Zsó 2016. január 5., kedd 16:27

Vannak, akik azért nem hisznek az igazi boldogságban, mert nem tudják, mit és hogyan kellene tenniük ahhoz, hogy átéljék azt, míg mások olyan illúziókat kergetnek, hogy csak materiális értékektől lehetnek elégedettebbek az életükkel. Pedig a szakértők sem győzik hangoztatni, hogy a lelki jóllét eléréséhez elég néhány apró lépés. A PsyBlog most össze is gyűjtött néhány új tényt a boldogságról, hogy a szkeptikusok is jobban érezzék magukat a bőrükben. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Mindig a gyökereket léptetik elő!”

Sákovics Diana 2016. január 4., hétfő 15:58

Nyilván nem. Nem mindig a gyökereket léptetik elő, ha mégis így gondolja, akkor itt egy ideje egy alapos önvizsgálatnak, mert a hiba bizony inkább önben lehet. Az viszont igaz, hogy a minden empátiát nélkülöző, törtető, gerinc és lelkiismeret nélkül élő embereknek elég jók a karrierkilátásai az üzleti világban. Szóval, ha megfordult már valaha a fejében, hogy a főnöke egy narcisztikus alak vagy egy machiavellista diktátor, simán lehet, hogy igaza van.

A pszichológiai kutatások szerint legalábbis a sötét hármasnak nevezett tulajdonságok - vagyis az érzéketlen és impulzív pszichopátia, az önimádat jellemezte narcizmus és az erkölcsi relativizmussal, gyanakvással, az emberek kihasználásával leírható machiavellizmus - közül legalább kettő hozzásegíti az embert a ranglétrán való előrejutáshoz. Mondjuk, ha belegondolunk ez nem is olyan meglepő. Mindhárom tulajdonsággal együtt jár az empátia és a bűntudat hiánya, a saját érdek mások elé helyezése, és lássuk be: ezek az üzleti világban remekül jönnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit üzen a testem, ha maga ellen fordul?

Sebők Franciska 2016. január 2., szombat 17:27

Az autoimmun betegségeknek több mint 80 fajtája ismert jelenleg, és számuk folyamatosan bővül. Az orvostudomány a sötétben tapogatózik, az okokat nem ismerik, leginkább tüneti kezelést adnak, hogy a beteg együtt tudjon élni fájdalmával. Vajon tényleg az a legjobb út, ha mindig mindent elnyomunk? Az is lehet, hogy a fájdalom nem véletlenül jelenik meg: teret és időt követel életünkben.

“Eddigi ismereteim és tapasztalataim alapján például teljességgel lehetetlen, hogy egy cukorbetegségben szenvedő ember lelke legmélyén ne érezne szomorúságot vagy keserűséget egy korábban megélt élethelyzettel kapcsolatban. Lehetetlen, hogy egy ízületi gyulladástól szenvedő ne kritizálná állandóan önmagát vagy másokat, a májproblémákkal küszködő pedig mindig haragot, félelmet érez magával vagy másokkal szemben.”  Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 érdekes bizonyíték, hogy mennyire könnyen befolyásolhatók döntéseink

S-W. Zsó 2016. január 1., péntek 15:31

Valószínűleg ön is hallott már a híres stanfordi börtönkísérletről – amiről 2001-ben film is készült – vagy Stanley Milgram szó szerint sokkoló vizsgálatáról, amely jól tükrözi, hogy a hatalommal szembeni engedelmesség simán háttérbe szorítja lelkiismeretünket. Most olyan klasszikus, mégis kevésbé ismert szociálpszichológiai kísérleteket gyűjtöttünk össze, amik szintén ékes bizonyítékai annak, hogy bizonyos helyzetekben mennyire könnyen manipulálhatók tetteink.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betegség is állhat a téli letörtség mögött

mzd 2016. január 1., péntek 09:13

Tél: a napok rövidebbek, az idő hideg, minden olyan szürke és emiatt a kedvünk is rosszabb. De vajon tényleg csak a D-vitamin hiánya és a fagyos szelek miatt vagy ennél több áll a dolog mögött? Lehet szó például szezonális affektív zavarról is – a betegségről a Dailymail a napokban közölt egy sokatmondó infógrafikát. Erről nemcsak az derül ki, hogy hány embert érint, de az is, hogy hogyan ismerheti fel a tüneteit és miként tudja megkülönböztetni a kedvtelenségtől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne essen vissza a függőségbe

Marjai Kamilla 2015. december 30., szerda 18:53

A rossz hír az, hogy a függőségnek sok arca van, a különböző szerek használatán túl számos viselkedéshez kötődően kialakulhat. A jó hír azonban az, hogy minden függőség esetében létezik felépülés. Tudatos józanságmunkával tünetmentesen együtt lehet élni a szenvedélybetegséggel. Ez egyben azt is jelenti –és a legtöbb terápiás program ezt vallja -, hogy a függőség gyógyíthatatlan, krónikus, élethosszig fennálló betegség, ami tünetileg kezelhető. A felépülés a józanságra fordított folyamatos idő- és energiaráfordítást foglalja magában. De mi történik akkor, amikor a szenvedélybeteg visszaesik?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyit kellene szexelnünk a boldogsághoz

Sákovics Diana 2015. december 30., szerda 14:55

“Megvan, mennyit kell szexelnünk a boldogsághoz.” ”Kiderült, hogy milyen gyakran szexelnek a boldog emberek.” “A párok, akik hetente szexelnek boldogabbak.” “A heti egynél több szex nem tesz boldogabbá.”

Novemberben ilyen, és ehhez hasonló címekkel volt tele a hazai és külföldi sajtó, méghozzá egy torontói kutatás miatt, amiből kiderült, hogy a gyakori szex ugyan együtt jár a boldogsággal, de ez az összefüggés csak heti egy együttlétig szignifikáns, vagyis ha heti egy alkalomnál gyakrabban csináljuk azzal nem nő együtt a boldogságszintünk. Ez azért érdekes, mert  a média, az önsegítő könyvek hada, de még a környezetünk is gyakran azt sugallja, hogy a több szex boldogabbá tesz. A fenti eredmények ezzel szemben nem ezt mutatják, különösen, hogy a kutatók együttjárást és nem nem ok okozati viszonyt állapítottak meg a szex gyakorisága és a boldogság között, tehát egyáltalán nem biztos, hogy azért boldogabbak az emberek, mert rendszeresen szexelnek. A vizsgálatot egyébként kivételesen nem száz amerikai főiskolás megkérdezésével végezték, hanem harmincezer ember negyvenévnyi adatainak elemzésével. Mondjuk csak a hetero, párkapcsolatban élőkre volt igaz a fenti összefüggés, viszont nemtől, kortól és a párkapcsolat hosszától függetlenül. Tehát az a sztereotípia, miszerint a férfiak több szexet akarnak, az idősebbek és az évtizedek óta együtt élők meg kevesebbet, nem igazolódott.

shutterstock 41010646

Ez a kutatás fontos, izgalmas, de számos további kérdést vet fel. Ezek szerint heti egy szex a normális, ideális, egészséges? Ennyit kellene szexelnünk, ahhoz, hogy boldogabbak legyünk? Egyáltalán meg lehet mondani, hogy hányszor szexelnek az emberek havonta egy jól működő párkapcsolatban, és vajon, ha egy pár ritkán szexel, akkor ők egy rossz kapcsolatban élnek? Ezekre a kérdésekre egyértelmű a válasz: nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába fogy le, vékonyan is boldogtalan marad

Steiner Kristóf 2015. december 28., hétfő 09:08

Aki küszködött már étkezési zavarral, vagy mélyebben elbeszélgetett már olyannal, akit személyesen érint a probléma, pontosan tudja: az evési problémák behálózzák a személy egész életét: nem lehet elkülöníteni ezeket sem a családtól, sem a párkapcsolattól, sem a munkahelytől, sem a hétköznapoktól, sem az ünnepektől. Lukács Liza pszichológus egyike azoknak a szaktekintélyeknek, akik hosszasan és alaposan tanulmányozták a különféle evési zavarokkal küzdők lélektanát, és viselkedésmintáit - ennek az eredményeképpen született meg Az éhes lélek gyógyítása - Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák című kötet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán lennék, de a család nem hagyja

Steiner Kristóf 2015. december 27., vasárnap 20:09

Kaptam már néhány mailt a Dívány coach mail címére és a Facebook oldalamra vegán témában, és a nagy többségük ugyanazt a kérdéskört járta körbe - "én készen állok, de a környezetem hevesen ítélkezik - mit tegyek?". Eleinte óriás megdöbbenéssel fogadtam a leveleket - tekintve, hogy rendszerint épp a vegánokat tüntetik fel térítő szerepben. Egy népszerű vicc tanulsága szerint? "Miről ismerheted fel a vegánt? Nem kell felismerned, úgyis azonnal az orrodra köti."

Persze megértem azokat a húsevőket, akik szarkazmusba fojtják, hogy nehezen megy az elszámolás: senki sem akarja magát rossz embernek érezni, csak mert szereti a libamájat, az állathasználatról szóló elrettentő videók viszont megállás nélkül terjednek, és mára az orvosok világszövetsége szerint is egyértelművé vált: húst enni nem, hogy nem muszáj, de nem is szükséges - mi több, a feldolgozott és vörös húsok nagy mennyiségben kimondottan károsak az egészségre. A szemléletváltás viszont nem megy egyik napról a másikra - még akkor sem, ha ma már egyre több szuper és hiper kínál vegán termékeket, gombamód szaporodnak a vega éttermek, és cool vegán szakácskönyvek vezetik a karácsonyi toplistákat. És még akkor sem, ha olyan forradalmi és történelmi események zajlanak le, mint hogy egy 18 Michelin-csillagos francia séf száműzi a húst ikonikus éttermének menüjéről - egészségre, és állatjogokra hivatkozva.

Bár a "kritikus tömeg" talán már megvan a változáshoz, továbbra is rengetegen ragaszkodnak a berögzült viselkedésmintához, nevezetesen az állathasználathoz és húsevéshez - ez pedig végtelenül természetes, hiszen a mai vegánok is húsevők voltak valamikor. Jómagam 2009-ig félkilós argentin steakeket tüntettem el, és egy dupla McRoyalnál sosem adtam alább. Gyűlölhetem, megvetem egykori önmagam? Mi hasznom származna belőle? Ehelyett inkább türelemmel, finom falatokkal, és építő jellegű beszélgetések esetén észérvekkel és érzékenységgel kommunikálok. Íme az én tanácsaim, hogy a húst, tejterméket, és sajtot nem fogyasztó fogyasztó olvasóink ne érezzék magukat aliennek a húsevő barátok között a vacsoraasztalnál - ugyanakkor mi se bélyegezzük meg gaztevőként azokat, akik egyelőre inkább a tányérba bámulnak, mint a vágóhíd falain túlra, vagy a koleszterinszintjükre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 érdekes pszichológiai tény az evésről

Brownie 2015. december 26., szombat 15:17

Mivel az élelemszerzés nemcsak a túlélésünket szolgálja, de az ételnek komoly élvezeti értéke is van, hangulatunk és táplálkozási szokásaink között igen szoros a kapcsolat. Örömmel tölt el például, amikor szeretteinkkel osztozhatunk a finom falatokon egy-egy közös családi vagy baráti lakomán. Sokak számára azonban állandó küzdelmet jelent az étkezés, mert folyton amiatt aggódnak, hogy egészségtelen ételeket fogyasztanak, hogy elhíznak, vagy, hogy képtelenek mértéket tartani. Ha már nyakunkon az év végi dőzsölés, gondoltuk, szívesen olvasgatna arról, hogy mi minden befolyásolja döntéseinket, amikor evésre kerül a sor, vagy, hogy idővel miért is romlik az ízérzékelésünk. A Psy Blog segítségével összeszedtünk néhány érdekességet. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, miért hozzák ki belőlünk a cukiságok a vadállatot?

Brownie 2015. december 25., péntek 09:54

Bizonyára önnel is többször előfordult már, hogy egy kisbabát vagy kölyökkutyát látva nemcsak túláradó öröm fogta el, hanem úgy érezte, legszívesebben agyonnyomorgatná azt a csecsemőt vagy kisállatot, mert annyira aranyos. Ne ijedjen meg, az aranyos agresszió teljesen normális jelenség; ilyenkor csak az agya próbálja csillapítani és megakadályozni, hogy örömében „szétrobbanjon”. Ha kíváncsi rá, pontosan mi is zajlik le ilyenkor bennünk, hajtson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp, hogy könnyebben elviselje a családját karácsonykor

Sákovics Diana 2015. december 24., csütörtök 10:06

Vannak családok, ahol mindenki csodás, ahol mindenki kizárólag közös értékeken, nézeteken osztozik, ahol soha nem volt súlyos konfliktus a múltban vagy a jelenben, ahol nem különböznek a szokások, ahol a családtagok közötti kapcsolati dinamika csak a simulékonysággal és melegséggel jellemezhető. Ha ön ilyen családban él szerencsés, de ez nem adatik meg mindenkinek. Sokaknak a családi lét ritkán ilyen szirupos és habkönnyű, sokaknak akadnak nehézségei a családdal, vannak feloldhatatlannak tűnő, ismétlődő konfliktusaik, irritáló, ismétlődő helyzetei, elviselhetetlen rokonai. 

Nem véletlen, hogy az ünnepekkor gyakran nem a rohangálás, az anyagi nyomás, a rengeteg feladat stresszeli szét legjobban az embert, hanem éppen az, amiről ennek az egésznek szólnia kéne: a családja. A helyzetünk ilyenkor kiszolgáltatott, nincs hová menekülnünk, gyakran nem tudjuk kivonni magunkat a családi programokból, így elkerülhetetlenül szembesülünk a családi nehézségekkel. De mit tehetünk azért, hogy ez könnyebb legyen? Nem, nem tettetheti magát halottnak. Más megoldást kell találni. Az alábbiak segíthetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedül tölti a karácsonyt? Nem kell magányosnak lennie.

Sebők Franciska , Kurán Zsuzsa 2015. december 23., szerda 16:24

Itt a karácsony, a szeretet ünnepe. Ünnepi fények, forralt bor illata, utolsó pillanatban szaladgáló vásárlók mindenfelé. Legtöbben a családunkkal, barátainkkal töltjük az ünnepeket, jó pár hete készülődve erre a pár napra. 

shutterstock 352069043

Sok családban a karácsony az egyetlen ünnep, amikor összegyűlik a család apraja nagyja. Élvezzük egymás társaságát, társasozunk, jókat eszünk és beszélgetünk. Legalább kétszer megnézzük a reszkessetek betörőt, felváltva az igazából szerelemmel, de mindig úgy nevetünk és pityergünk, mintha először látnánk. Jó esetben várjuk az ünnepeket, szeretettel és örömmel készülődünk rá. Azonban nem mindenkinél zajlik az ünnep meghitten és családdal körülvéve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így pörgesse fel az agyát 5 másodperc alatt

Sákovics Diana 2015. december 22., kedd 11:03

Sok olyan dolog van, amivel a tudomány szerint sokáig penge maradhat az agyunk, ilyen például, ha rendesen alszunk, edzünk (lehetőleg olyat, ahol az egyensúlyérzékünket is használnunk kell), nem eszünk szemét kosztot és rendszeresen járunk társaságba. Ezek mind klassz és fontos tevékenységek, de csak életmódszerűen gyakorolva működnek. De mi van akkor, ha nem éltünk éppen mintaéletmódot, viszont szuper volna, ha egy csettintésre maximális fordulatszámon pörögne az agyunk? Nyilván ihatunk kávét, de megpróbálkozhatunk egy egészen egyszerű trükkel is: jutalmazzuk meg magunkat. A kutatások szerint működik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elcsúszott az ajándékvásárlással? Van egy tippünk.

Sákovics Diana 2015. december 21., hétfő 20:42

A tökéletes karácsonyi ajándék elvileg személyre szabott, meglepő és luxus, illusztrálja, hogy az ajándékozó áldozatokat hozott érte (pénzt, időt, energiát), lényege, hogy az ajándékozott boldog legyen vele, és ezt a célját el is éri. Ha ennek a hat feltételnek minden karácsonyi ajándékunk megfelelne az csodás lenne, és ez nyilván sikerül is, ha telik miből a luxusra és idejében elkezdtük beszerezni az ajándékokat. Ha viszont néhány nappal az ünnep előtt még pánikban agyalunk, sakkozunk az időnkkel és a pénzünkkel, akkor ideje feladni a tökéletes ajándék eszményét, és beérni az elég jóval. Erre pedig megoldás lehet az, ha elengedjük a személyre szabottságot. Egy kutatás szerint nem lesz baj.  

shutterstock 331719365
Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiak tényleg jobban tájékozódnak

Sákovics Diana 2015. december 20., vasárnap 13:46

A nemi egyenlőség idealisztikus világában a férfiak és nők nem különböznek képességeikben, és ha mégis ez lenne a benyomásunk, az csak a sztereotípiáinkról, és a társadalom által az egyénekre aggatott nemi szerepekről szól. Az elképzelés klassz, hiszen benne van, hogy senkit nem determinálnak befolyásolhatatlan adottságok, és mindent elérhetünk, ha hajlandóak vagyunk tenni érte. Ez részben így is van, és nemcsak elméletben – hiszen azt például tudjuk, hogy a két nem agya felépítésében nem különbözik –, de ennek ellenére a kutatásokból úgy tűnik, hogy nemi különbségek léteznek, nemcsak fizikai szinten, de a képességeinkben is. A pasik például tényleg jobban tájékozódnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az válik agresszívvá az alkoholtól, aki amúgy is az

Marjai Kamilla 2015. december 19., szombat 21:21

Le kell szögezni, hogy az alkoholfogyasztás és a fokozott agresszió összekapcsolódása nem törvényszerű. Még akkor sem, ha sokat hallunk alkohol befolyása alatt történő agresszív megnyilvánulásokról, esetleg bűncselekményekről. Az alkohol, csakúgy mint a drogok pszichoaktív hatással bírnak, vagyis az idegrendszer működését befolyásolják, a fogyasztás intenzitásától függően rövidebb-hosszabb távon fejtik ki hatásukat. A viselkedés szintjén jól tapasztalható változások következhetnek be, melynek hátterében fiziológiai magyarázatok is húzódnak.

A szélsőséges viselkedésváltozások közé tartozhat az agresszió fokozódása, ugyanakkor ezért nem kizárólagosan az alkohol tehető felelőssé. Az alkohol és bármilyen egyéb drog  kenőanyagként funkcionál, megtámogat vagy éppen legátol olyan jellemzőket, melyekkel az egyén egyébként is rendelkezik. Nincs tehát új a nap alatt, az alkohol hozott anyagból dolgozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mosolyogjon az eladóra, meghálálja

Sákovics Diana 2015. december 18., péntek 15:27

Bármilyen felszínes, társas érintkezést simává, könnyűvé és gördülékenyebbé lehet tenni, ha igyekszünk aránylag jó fejek lenni. Ez nem azt jelenti, hogy nyitottnak, kommunikatívnak és kedvesnek kellene lenni mindig mindenkivel, de az udvariasság, és a mosolygás lehetne alap. Egy átlagos napon ugyanis – és különösen így karácsony táján, amikor rengeteg dolgot intézünk – számos emberrel kerülünk rövid interakcióba, és ha csupa kellemes élményben van részünk, sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben, pozitívabbnak az életet és az embereket. Ez persze elsőre simán tűnhet naivitásnak, felesleges hippiskedésnek, de az elmúlt évek boldogságkutatói szerint a mindennapi klassz élmények sokat számítanak az életminőségünk szempontjából. Most pedig egy friss kutatás újabb bizonyítékokkal igazolja ezt az elképzelést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön tudja, miért kel fel minden reggel?

Sákovics Diana 2015. december 17., csütörtök 17:24

Nem újdonság, hogy tovább él, akinek van célja, de vannak tények, amiket nem lehet elégszer elmondani. Na, ez pont ilyen. Most például kiderült, hogy ha célja van az életben nemcsak annak kisebb az esélye, hogy korán meghal, de annak is, hogy bármilyen típusú szív és érrendszeri megbetegedéstől szenvedjen. Legalábbis erre a megállapításra jutottak a kutatók, akik 10 különböző tanulmányban résztvevő 136 ezer ember adatait tekintették át. Impresszív embertömeg. 

shutterstock 184868945
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretnék egy kicsit önző lenni. Szabad?

Kurán Zsuzsa 2015. december 16., szerda 21:39

Miért olyan nehéz visszautasítani egy baráti találkozót, miközben valójában az otthon nyugalmában eltöltött estére vágynánk?  Hogy lehet, hogy gyakran igennel válaszolunk olyan kérésekre is, ami ellen testünk-lelkünk tiltakozik? Mi is kerültünk már kínos helyzetbe, amikor nem tudtunk nemet mondani? Mi lehet ennek a hátterében?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az antidepresszánsok 87 százalékkal növelik az autizmus kialakulásának esélyét

Sákovics Diana 2015. december 16., szerda 10:20

Aztmár tudjuk, hogy a kamaszok és fiatal felnőttek esetében az antidepresszánsokat csak nagyon óvatosan lenne szabad használni, hiszen azok ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát. Most azonban az is kiderült, hogy a várandós nők esetén is óriási a gyógyszerszedés kockázata: a terhesség alatti antidepresszáns használat ugyanis erőteljesen növeli az autizmus kialakulásának esélyét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az önámítás veszélyes játék

S-W. Zsó 2015. december 15., kedd 19:26

Csak egy pohárkával iszom ma este! (Holott tudom jól, hogy ezek a fogadalmak mindig kudarcba fulladnak.) Dehogy vagyok féltékeny! (Miközben naponta többször ellenőrzöm a párom e-mailjeit. Imádom a munkahelyemet, jól kijövök mindenkivel. (Igaz, hogy ki nem állhatom az igazgatót. Meg Helgát. Meg azt a köpcös, tudálékos pasit a szomszéd irodából.) Ugye, önnek is ismerősek ezek a mindennapos helyzetek?

Nemcsak másoknak, de magunknak is szeretünk hazudni. Van, hogy felismerjük az önáltatást – mégsem teszünk ellene –, általában azonban fel sem tűnik, hogy becsapjuk magunkat. Márpedig az önámítás sokszor komoly pusztítást tud végezni lelki világunkban, társas kapcsolatainkban és a karrierünkben. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy hogyan nézhetünk szembe az igazsággal (valódi vágyainkkal) ahelyett, hogy hazugságban élnénk tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 pszichológiai érv, hogy még ma nekiálljon sálat kötni

S-W. Zsó 2015. december 14., hétfő 20:41

Valószínűleg nem szerepel a bakancslistáján a kézimunkázás, és lehet, hogy gyerekkora óta ismerőseit sem látta sűrűn kötőtűvel hadonászni, azért érdemes egy próbát tennie, mert nemcsak egy jó meleg sapka vagy takaró ennek a feledésbe merült hobbinak az értelme. Összegyűjtöttük, hogy a tudomány szerint miért van olyan kedvező hatása a kötögetésnek elménkre és kedélyállapotunkra!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés