EGO

Gyengébb az önkontrollunk, ha éppen elfoglaltak vagyunk

Sákovics Diana 2016. január 26., kedd 14:50

Ahhoz, hogy képesek legyünk megvalósítani célkitűzéseinket, egy dologra biztosan szükségünk van: önkontrollra. Ahhoz pedig, hogy képesek legyünk kontrollt gyakorolni viselkedésünk felett nem árt tudni, hogy mikor vagyunk sebezhetőbbek a szokásosnál. Egy friss kutatás most ehhez a képhez ad hozzá egy fontos információdarabot, kiderült ugyanis, hogy kevésbé tudunk ellenállni a kísértésnek, ha éppen nagyon benne vagyunk egy tevékenységben. Köszi, Research Digest! 

shutterstock 301319912
Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amit az agykutatásokból megtanultunk a boldogságról

Sákovics Diana 2016. január 25., hétfő 20:33

A depresszió ördögi kör, amiből nehéz szabadulni, ami egyre beljebb húz a szomorúság, a fáradtság és az apátia mélyére. De ha létezik ördögi kör, akkor kell legyen ellentéte is: nyilván egy angyali verzió, és éppen ez az, amit a Kalifornia Egyetem agykutatója, Alex Korb nemrég megjelent The Upward Spiral című könyvében keres. Korb az agykutatás friss eredményeit felhasználva könyvében olyan tippeket ad, melyek segítségével a mindennapokban bárki újrahuzalozhatja az agyát, hogy fokozatosan egy boldogabb és egészségesebb élet felé haladjon. Ezekből a tippekből osztunk meg most meg négyet. Köszi, Barking Up The Wrong Tree!

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Fogadd el! Engedd el!”

Sebők Franciska 2016. január 24., vasárnap 20:41

Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk a fenti jó tanácsokat. Egyes embereket kifejezetten irritálja, ha meghallja ezeket a jelszavakat, mások küzdelmes igyekezetük ellenére sem képesek egy-egy helyzeten továbblépni. Mi a különbség az elfojtás és az elengedés között? Mit jelent az elengedés a gyakorlatban?

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tipp a sikeres vizsgaidőszakhoz

Sákovics Diana 2016. január 22., péntek 17:11

Január van, a vizsgaidőszak kellős közepe, amit ha sikeresen teljesítenénk nem árt az anyag pánikszerű átnyálazásán túl is odafigyelünk néhány dologra. Ebben segíthetnek a pszichológiai kutatások, így össze is szedtünk belőlük öt hasznos információt. Bárhol is tart a felkészülésben, ezeket érdemes bevésnie az agyába. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha vidámabban beszél, a kedve is jobb lesz

Sákovics Diana 2016. január 21., csütörtök 20:26

Tudjuk, hogy az arcizmok helyzetéről az agyba érkező visszajelzések egy visszacsatolási rendszeren keresztül képesek befolyásolni hangulatunkat. Tehát, ha mosolyt erőltetünk az arcunkra, attól egy kis idő elteltével valóban jobban fogjuk érezni magunkat. Egy friss vizsgálatból most kiderült, hogy ez a mechanizmus nemcsak az arcizmok mozgásával, de a saját hangunkkal is remekül működik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Krétát, homokot, földet eszem. Beteg vagyok?

Marjai Kamilla 2016. január 20., szerda 19:23

Kétségtelenül olyan korban élünk, ahol általános pszichológiai műveltségünk jócskán meghaladja szüleink és nagyszüleink lélektani ismereteit. De hallott Ön már a pica betegségről? Az evészavar azon fajtájáról, amely során táplálékká válik az, ami rendeltetésszerűen más célt szolgálna? Nos, ha nem hallott még róla, meg fog lepődni. Ha nem is vagyunk a betegség érintettjei, jó eséllyel bizonyos tüneteket sokan produkáltunk gyermekkorunkban. Az ehetetlen nem lehetetlen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ölelő paplannal a szorongás ellen

ST 2016. január 19., kedd 17:03

Azok, akik megismerkedtek már a szorongással vagy a stresszel, tudják, hogy mennyire rossz hatással van ez a mindennapjaikra, a munkájuktól elkezdve egészen az éjszakáikig. De hitte volna, hogy az ölelés jelenthet megoldást erre a problémára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyni akar? Felejtse el a kanalat!

Sákovics Diana 2016. január 18., hétfő 17:53

Az ember, mint racionálisan gondolkodó lény képe sehol sem hullik olyan apró darabokra, mint a gasztropszichológiai kísérleti laborokban. Az elmúlt évek vizsgálataiból legalábbis az derült ki, hogy étkezési szokásainknak semmi köze valódi igényeinkhez, szükségleteinkhez, sokkal inkább függnek ezek az aktuális érzelmeinktől, és külső körülményektől. Tudjuk például, hogy társaságban többet eszünk, ahogy akkor is, ha nagyobb a választék, vagy éppen az orrunk előtt van a koszt. Más vizsgálatok bebizonyították, hogy többet eszünk akkor is, ha menőnek hiszünk egy fogást, ha tévé előtt eszünk, vagy nagyobb tányérba pakoljuk az ételt. Ehhez az információhalmazhoz tett most hozzá egy újabb érdekességet egy friss kutatás. Méghozzá azt, hogy ha fogyni akarunk, jobb, ha elfelejtjük a kanalat. 

shutterstock 292918292
Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit tudni akart a félelemről

S-W. Zsó 2016. január 17., vasárnap 19:28

Egyes idegkutatók szerint az ember a legnyugtalanabb élőlény, hiszen gondolkodással és tanulással képes problémákat, illetve félelemképzeteket alkotni a fejében. Éppen ezért nem is kell semmilyen ijesztő eseménynek történnie ahhoz, hogy akár rettegést váltsunk ki valakiből. Szakértőhöz fordultunk, hogy kiderítsük, mi mindentől fél az ember manapság, és mit tehetünk, ha az aggodalom kóros rettegésbe csap át. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amivel könnyebben éri el a célját

Sákovics Diana 2016. január 16., szombat 20:32

Kérdőívünkből kiderült, hogy önök az idei évben leginkább többet edzenének, egészségesebben szeretnének enni és boldogabb életet élni. A célkitűzéseink tehát vannak, a kérdés csak az, hogyan valósítsuk meg ezeket. Ez elsőre talán furán hangzik, de abból kiindulva, hogy az amerikaiak 45 százaléka akar az év végén változtatni életén, de csak 8 százalék tartja magát célkitűzéseihez a kérdés egyáltalán nem lényegtelen. Persze hazai adataink nincsenek, simán lehet, hogy mi ennél sokkal jobb arányban valósítjuk meg törekvéseinket, de egy kis mankó akkor sem árt. Összeszedtük milyen tanácsokkal segít minket ebben a pszichológia. Köszi a tippeket, Amerikai Pszichológiai Társaság!

Távolról sincs vége, olvasson még »

2016: Többet kell edzeni, egészségesebben enni!

mzd , Sákovics Diana 2016. január 15., péntek 18:31

Tovább él, akinek van célja. Ez az önök szempontjából azért remek hír, mert nemrég kiderült, hogy önöknek bizony van célja, ráadásul elég sok. Nemrég 2016-os célkitűzéseikről kérdeztük önöket, kérdőívünket pedig több, mint hétezren töltötték ki, amit utólag is köszönünk és máris mutatjuk, mit terveznek a Dívány olvasói az előttük álló évben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szóbeli bántalmazásban a legrosszabb, hogy észre sem vesszük

Kurán Zsuzsa 2016. január 13., szerda 19:19

Minden kapcsolatban előfordul, hogy néha bántjuk egymást, ez elkerülhetetlen. Azonban a bántás és a bántalmazás között hatalmas különbség van. Ha elfelejtem megvenni a tejet, amit a másik kért tőlem és ez neki rosszul esik, azonban ezt megbeszéljük és törekszem rá, hogy máskor észben tartsam, ez a bántás kategóriájába tartozik. A két kulcsszó, hogy be/elismerem és motivált vagyok a fejlődésre/változásra, fontos nekem a másik jóléte, illetve az, hogy örömet okozzak neki. A bántalmazás célja a hatalom gyakorlás, a másik feletti kontroll uralása. A bántalmazó párkapcsolatban merev hierarchia működik. Az ilyen kapcsolatban hiába jelzem, hogy bántó a másik viselkedése vagy szavai, nem lesz változás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg a tévétől lesz antiszociális a gyerek?

Sákovics Diana 2016. január 12., kedd 09:54

Vajon mennyit szabad tévéznie a gyereknek? Szabadon kell engedni, korlátozni vagy teljesen le kell tiltani? Mi történik azokkal a gyerekekkel, akik túl sokat ülnek a képernyő előtt? A legtöbb szülőt foglalkoztatják ezek a kérdések, a gyerekneveléssel foglalkozó oldalak, a különböző pszichológusok mást és mást mondanak a témában, bár abban szinte mindenhol egyetértés van, hogy a túl sok tévézés rossz. Minden olyan óra ugyanis, amit a gyerek a tévé előtt tölt fizikailag és mentálisan is passzív, és olyan értékes és fejlesztő tevékenységektől veszi el az időt, mint a mozgás, a szocializáció, a szabad játék, az olvasás vagy a tanulás. A Scientific American agykutató szerzője R. Douglas Fields most egy remek cikkben foglalta össze, mit mondanak a témában az elmúlt évek kutatásai. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogabb, akinek több hobbija van

Sákovics Diana 2016. január 11., hétfő 11:43

Ha olyan dolgokat csinálunk, amiket szeretünk, ha vannak tevékenységek, amikben szenvedélyesen veszünk részt, az segíthet abban, hogy teljesnek érezzük az életünket, hogy boldogabban, elégedettek éljünk. Persze csak akkor, ha ezek az elfoglaltságok harmonikus szenvedélyek, ha nem leszünk függők. A függőség – legyen az munkától, szerelemtől, játéktól, edzéstől , internettől, ételtől, szerektől vagy bármitől – korlátoz a szabadságunkban, kontrollálja az életünket és így gátolja, hogy az életünk egyéb területein, az emberi kapcsolatainkban és önmagunkban is békében legyünk. De vajon hány harmonikus szenvedélyünk lehet egyszerre? Ad-e pluszt az életünkhöz, ha több dolgot szeretünk odaadással és szenvedéllyel csinálni? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért olyan kemény fűre inni

Sákovics Diana 2016. január 10., vasárnap 11:57

Az, hogy mi történik ha valaki alkoholt, marihuánát vagy egyéb drogokat fogyaszt szerenként, egyénenként és helyzetenként is változik. A különböző drogok aktuális hatása tehát nehezen kiszámítható, különösen akkor, ha valaki több különböző szert használ egyszerre. Az egyik leggyakoribb drogkombináció az alkohol és a fű keverése, de vajon mi történik ettől a szervezetünkben? 

shutterstock 219594292
Távolról sincs vége, olvasson még »

Habzsolja az élvezeteket? Hosszú távon megszívja.

Marjai Kamilla 2016. január 9., szombat 21:26

Az év végi ünnepek után, a farsang küszöbén sok csábításon vagyunk túl és újabbak elé nézünk. Igaz lehet ez sok mindenre: a habzsolásra, a divatmárkák szezonvégi leárazásaira, és mindig akad egy ok a kimaradásra is. Mindez rendben is van, a visszájára akkor fordulnak a dolgok, amikor felszaladt néhány nemkívánatos kiló, kimerült a hitelkeret, vagy a de ja vu érzésével ébredünk egy újabb másnapos reggelen, ami sokkal inkább kora délután szokott lenni. Külső örömforrásaink sokfélék lehetnek: ételek, italok, mozgás, vásárlás, hivatásgyakorlás, szexualitás, satöbbi. Örömszerző funkciójuk a mértéktartás mellett teljesedik ki igazán, kontrollvesztés esetén legjobb esetben is a csömör érzésével találkozunk. Az örömökről való lemondás nélkül mivel tudjuk megtámogatni saját egészségvédelmünket, melyben fizikai és mentális jóllétünk egyaránt szerepet kap? Létezik egy varázsszó: mértékletesség.

shutterstock 314080580
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja miről fog szólni 2016?

Sákovics Diana 2016. január 8., péntek 18:17

Mármint önnek, személyesen. Töltse ki kérdőívünket, hogy megtudjuk, milyen célkitűzésekkel indul neki az évnek!

Ha szívesen elhülyülne idő előtt, ne hagyja ki a napjából ezeket!

Sákovics Diana 2016. január 7., csütörtök 21:15

Itt az Egoban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minél körültekintőbben alkalmazkodjunk az ön igényeihez, így a mocskos téli idő beköszöntével, a nagy karácsonyi zabálások után, amikor a hangulatát már úgyis agyonnyomja a folyamatos köd és az elhamarkodott újévi fogadalmak, többet foglalkozunk azzal, hogyan is lehetne az élete még ennél is rosszabb. E cél érdekében írtunk az elmúlt időszakban arról, hogyan teheti nyomorultabbá az életét, és hogyan nyírhatja ki szinte észrevétlenül párkapcsolatát. Ha ezeken már mind túl van, már csak egy fontos feladata maradt: a totális elhülyülés. Erre adunk most tudományosan megalapozott tippeket. Köszi az inspirációt, Psy Blog!

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 szempont, amire érdemes figyelni a coachválasztásnál

Kállay Natália 2016. január 6., szerda 19:29

Azt már tudjuk, hogy mikor nincs szükségünk coachra, ahogy azt is, hogy mit várhatunk egy coachingon. Ha ezek alapján úgy döntünk, megérett az idő arra, hogy felkeressünk egy coachot már csak egy akadályt kell legyőznünk: ki kell választanunk a megfelelőt. De hogyan? Kállay Natália business és executive szabadúszó coach most ebben segít. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 új tény a boldogságról, amikről tudnia kell

S-W. Zsó 2016. január 5., kedd 16:27

Vannak, akik azért nem hisznek az igazi boldogságban, mert nem tudják, mit és hogyan kellene tenniük ahhoz, hogy átéljék azt, míg mások olyan illúziókat kergetnek, hogy csak materiális értékektől lehetnek elégedettebbek az életükkel. Pedig a szakértők sem győzik hangoztatni, hogy a lelki jóllét eléréséhez elég néhány apró lépés. A PsyBlog most össze is gyűjtött néhány új tényt a boldogságról, hogy a szkeptikusok is jobban érezzék magukat a bőrükben. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

“Mindig a gyökereket léptetik elő!”

Sákovics Diana 2016. január 4., hétfő 15:58

Nyilván nem. Nem mindig a gyökereket léptetik elő, ha mégis így gondolja, akkor itt egy ideje egy alapos önvizsgálatnak, mert a hiba bizony inkább önben lehet. Az viszont igaz, hogy a minden empátiát nélkülöző, törtető, gerinc és lelkiismeret nélkül élő embereknek elég jók a karrierkilátásai az üzleti világban. Szóval, ha megfordult már valaha a fejében, hogy a főnöke egy narcisztikus alak vagy egy machiavellista diktátor, simán lehet, hogy igaza van.

A pszichológiai kutatások szerint legalábbis a sötét hármasnak nevezett tulajdonságok - vagyis az érzéketlen és impulzív pszichopátia, az önimádat jellemezte narcizmus és az erkölcsi relativizmussal, gyanakvással, az emberek kihasználásával leírható machiavellizmus - közül legalább kettő hozzásegíti az embert a ranglétrán való előrejutáshoz. Mondjuk, ha belegondolunk ez nem is olyan meglepő. Mindhárom tulajdonsággal együtt jár az empátia és a bűntudat hiánya, a saját érdek mások elé helyezése, és lássuk be: ezek az üzleti világban remekül jönnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit üzen a testem, ha maga ellen fordul?

Sebők Franciska 2016. január 2., szombat 17:27

Az autoimmun betegségeknek több mint 80 fajtája ismert jelenleg, és számuk folyamatosan bővül. Az orvostudomány a sötétben tapogatózik, az okokat nem ismerik, leginkább tüneti kezelést adnak, hogy a beteg együtt tudjon élni fájdalmával. Vajon tényleg az a legjobb út, ha mindig mindent elnyomunk? Az is lehet, hogy a fájdalom nem véletlenül jelenik meg: teret és időt követel életünkben.

“Eddigi ismereteim és tapasztalataim alapján például teljességgel lehetetlen, hogy egy cukorbetegségben szenvedő ember lelke legmélyén ne érezne szomorúságot vagy keserűséget egy korábban megélt élethelyzettel kapcsolatban. Lehetetlen, hogy egy ízületi gyulladástól szenvedő ne kritizálná állandóan önmagát vagy másokat, a májproblémákkal küszködő pedig mindig haragot, félelmet érez magával vagy másokkal szemben.”  Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 érdekes bizonyíték, hogy mennyire könnyen befolyásolhatók döntéseink

S-W. Zsó 2016. január 1., péntek 15:31

Valószínűleg ön is hallott már a híres stanfordi börtönkísérletről – amiről 2001-ben film is készült – vagy Stanley Milgram szó szerint sokkoló vizsgálatáról, amely jól tükrözi, hogy a hatalommal szembeni engedelmesség simán háttérbe szorítja lelkiismeretünket. Most olyan klasszikus, mégis kevésbé ismert szociálpszichológiai kísérleteket gyűjtöttünk össze, amik szintén ékes bizonyítékai annak, hogy bizonyos helyzetekben mennyire könnyen manipulálhatók tetteink.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betegség is állhat a téli letörtség mögött

mzd 2016. január 1., péntek 09:13

Tél: a napok rövidebbek, az idő hideg, minden olyan szürke és emiatt a kedvünk is rosszabb. De vajon tényleg csak a D-vitamin hiánya és a fagyos szelek miatt vagy ennél több áll a dolog mögött? Lehet szó például szezonális affektív zavarról is – a betegségről a Dailymail a napokban közölt egy sokatmondó infógrafikát. Erről nemcsak az derül ki, hogy hány embert érint, de az is, hogy hogyan ismerheti fel a tüneteit és miként tudja megkülönböztetni a kedvtelenségtől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne essen vissza a függőségbe

Marjai Kamilla 2015. december 30., szerda 18:53

A rossz hír az, hogy a függőségnek sok arca van, a különböző szerek használatán túl számos viselkedéshez kötődően kialakulhat. A jó hír azonban az, hogy minden függőség esetében létezik felépülés. Tudatos józanságmunkával tünetmentesen együtt lehet élni a szenvedélybetegséggel. Ez egyben azt is jelenti –és a legtöbb terápiás program ezt vallja -, hogy a függőség gyógyíthatatlan, krónikus, élethosszig fennálló betegség, ami tünetileg kezelhető. A felépülés a józanságra fordított folyamatos idő- és energiaráfordítást foglalja magában. De mi történik akkor, amikor a szenvedélybeteg visszaesik?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés