EGO

Egyetlen kérdéssel változtathat mások szokásain

Brownie 2016. február 25., csütörtök 16:40

Idén többet fogsz mozogni? Egy a Journal of Consumer Psychology című szaklapban megjelent új tanulmány szerint egy ilyen egyszerű kérdéssel sokkal inkább motiválhatók vagyunk, mint akkor, amikor csak kijelentéseket teszünk magunknak terveinkkel és vágyainkkal kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bántalmazó apa nem lehet jó szülő

Kurán Zsuzsa 2016. február 24., szerda 17:56

A bántalmazó kapcsolatokról szóló cikkem után sok olvasói levelet kaptam. Több üzenetben felmerült, hogy azért nem lépnek a kapcsolatból a nők, mert akkor a gyerekük/eik apa nélkül fognak felnőni. Most ezt a kérdést igyekszem körbe járni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

És ön mikor segített utoljára szeretteinek?

Sákovics Diana 2016. február 23., kedd 16:11

Mások szeretete, támogatása, elfogadása csodás dolog. Annyira csodás, hogy már az agykutatások is bizonyították, hogy a testi és lelki egészségünkhöz, a boldogsághoz mennyire szükségünk van erre. A boldogság és a szoros szociális kapcsolatok összefüggéseivel rengeteget foglalkozott a pozitív pszichológia is, tudjuk például, hogy akik szoros családi és baráti kapcsolatokkal rendelkeznek 50 százalékkal valószínűbben élnek tovább, mint magányos társaik, ráadásul sokkal boldogabban. Azzal azonban jóval kevesebb tanulmány foglalkozott, hogy milyen hatása van ránk annak, ha nem kapjuk, hanem adjuk a támogatást, és még kevesebb olyan kutatást végeztek, ami igyekezett volna feltárni hogyan hat ez a viselkedés az agyunkra. Legalábbis eddig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Önfejű a gyereke? Nyugi, később többet fog keresni.

Sákovics Diana 2016. február 22., hétfő 17:50

Önfejű a gyereke? Akaratos? Makacs? Dacos? Nem fogad szót? Feszegeti a határokat? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol: együttérzésünk. Önnek sem lehet könnyű az élet. Bár bizonyára ez nem fogja elűzni a gyerekkel kapcsolatos gondjait, de egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy az ön gyereke felnőttként sikeresebb lesz társainál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A cukor van olyan káros az agyfejlődésre, mint a bántalmazás

Sákovics Diana 2016. február 21., vasárnap 19:07

A sok cukor nemcsak az alakunknak és a fogainknak, de az elménknek sem tesz jót. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a túl sok cukor fogyasztása negatívan befolyásolja a kognitív rugalmasságunkat, vagyis azt a képességet, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a változó körülményekhez, és tudjuk azt is, hogy a cukros, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása miatt ingadozó inzulinszint roncsolja az idegsejteket. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a gyerekkori túlzott cukorfogyasztás lehet olyan káros hatással az agyfejlődésre, mint a korán megélt extrém stressz, a bántalmazás. 

shutterstock 294783314
Távolról sincs vége, olvasson még »

A bennünk élő baktériumok befolyásolják a hangulatunkat

Sákovics Diana 2016. február 20., szombat 19:17

206 darab csont. 650 izom. Körülbelül 5 liter vér. 78 különböző szerv. Nagyjából ezekből áll a testünk. Meg abból a több mint 100 billió mikrobából, amik a testünkben és a testünkön élnek. Ez azt jelenti, hogy tízszer több mikroba sejt van bennünk, mint emberi, így a velünk élő lények körülbelül két kilót nyomnak, ami az agyunk súlyának nagyjából másfélszerese. Mikrobáink többnyire baktériumok, de vannak vírusaink, állati jellegű egysejtűink, körülbelül tízezer különböző faj, akikkel évmilliók óta élünk szimbiózisban, és akik észrevétlenül hatással vannak az egészségünkre, testünk működésére, befolyásolják a hangulatunkat és olyan komplex folyamatokat, mint az emlékezet vagy a tanulás. De hogy az ördögbe csinálják? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A narcisztikus nem érez bűntudatot, csak szégyent

Sákovics Diana 2016. február 20., szombat 15:42

Önző. Szeszélyes, impulzív, gyakran szélsőséges. Szüksége van az elismerésre, a folyamatos figyelemre, a csodálatra. Saját teljesítményét, tehetségét eltúlozza, önmagát mindenki másnál értékesebbnek tartja. Mindeközben a mi érzéseinkkel nem törődik, nem számítanak neki a szükségleteink, vágyaink: simán kihasznál, kontrollál, manipulál. Ezek jellemzik leginkább a narcisztikus embereket. De vajon hogy érdemes bánni velük? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog akar lenni? Az idejét becsülje meg, ne a pénzét!

Brownie 2016. február 18., csütörtök 19:00

Azt a nagy igazságot, hogy a pénz nem boldogít, egy a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent új tanulmány is alátámasztja. Eszerint sokkal hamarabb élhetik át az igazi boldogságot azok, akik az anyagiakkal szemben az időt értékelik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamu, hogy jól csak gyerekként sajátíthatunk el idegen nyelvet

Sákovics Diana 2016. február 16., kedd 10:03

Közismert tény, hogy a gyerekek gyorsabban és hatékonyabban tanulnak új nyelveket, mint a felnőttek. Egy általánosan ismert magyarázat szerint ennek az az oka, hogy - a beszéd elsajátításához hasonlóan - a nyelvtanulásban létezik egy kritikus periódus, egy olyan korszak, amikor fogékonyabban vagyunk az új nyelv elsajátítására, mint később. Egy friss kutatás szerint azonban ez az elmélet egyáltalán nem igaz. A gyerekeknek egyszerűen több szabad ideje, és kevesebb a felelőssége van, mint a felnőtteknek, ezért hatékonyabban tanulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tesztelték, hogy a súlyzós edzés vagy a futás jobb-e az agynak

Sákovics Diana 2016. február 15., hétfő 16:36

Ha rendszeresen edzünk, akkor a gondolkodásunk rugalmasabb, az agyunk jobban pörög, és lassabban is hülyülünk el öreg korunkra. Ráadásul a rendszeres edzés a mentális egészségünknek is jót tesz. Edzeni tehát már csak ezért is ajánlott, és gyakorlatilag mindegy mit csinálunk, a lényeg, hogy találjunk benne örömöt. Persze annak, aki már amúgy is rá van kattanva a mozgásra, azt sem árt tudnia, hogy milyen mozgásformával tesz a legjobbat az elméjének. Most egy finnekből és amerikaiakból álló kutatócsoport éppen erre kereste a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bizonyított, hogy bukunk a narcisztikusokra!

Sákovics Diana 2016. február 15., hétfő 11:15

Önmaga iránti szélsőséges érdeklődés, empátia- és bűntudathiány, elfogadásra és nyitottságra való képtelenség, esetenként irigység és arrogancia – ezek a narcisztikus lelki beállítódás tipikus jellemzői. Már ebből a tulajdonságkupacból is tisztán látható, hogy egy narcisztikus emberrel az átlagosnál jóval nehezebb együtt élni. Erről olvasóink is beszámolnak például itt és itt is. De vajon ha ilyen nehéz a narcisztikusokkal egy kapcsolat, hogy az ördögbe találnak maguknak párt? Egyáltalán ki vonzódik hozzájuk? Egy friss kutatás szerint a többség.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy érzi csúnya? Nem kell így lennie.

Sebők Franciska 2016. február 13., szombat 19:14

“Csúnya vagyok.” “Buta vagyok.” “Béna vagyok.” Ilyen vagyok, olyan vagyok. Sokunknak létezik egy örök mantra a fejében, egy negatív kép önmagunkról, ami rendszeresen, a legkülönbözőbb élethelyzetekben bukkan fel, és amit akkor és ott teljes egészében igaznak érzünk. Pedig nem ezekkel a gondolatokkal születtünk, és nem is kell ezekkel élnünk. Tehetünk ellenük! De hogyan?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halogatja a feladatait? Az önben lakó démon a felelős!

Farkas Dániel 2016. február 12., péntek 19:01

Február eleje: az évnek az az időszaka, amikor az újévi fogadalmak kihűlnek, a kezdeti lelkesedés elkopik és átveszi a helyét a régi megszokott kerékvágás. De mi ennek az oka? Miért olyan nehéz betartani az áhított rutint?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A lovak tudják hogy érezzük magunkat

Sákovics Diana 2016. február 11., csütörtök 14:59

Akinek volt valaha személyes kapcsolata lóval, az tudja, milyen érzékenyen reagálnak ránk, hogy milyen készségesen működnek együtt, és milyen tiszta és pontos visszajelzést adnak a viselkedésünkről. Persze menkülőállatként a lovaknak a túlélés érdekében nyilván minden érzékükkel monitorozniuk kell a környezetüket, ráadásul közösségi állatok, így egymásra is nagyon figyelnek, de vajon hogy az ördögbe ismernek minket ilyen jól? Többek között úgy, hogy olvassák az arckifejezéseinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A testünk segít, hogy megszabaduljunk függőségeinktől

Marjai Kamilla 2016. február 10., szerda 16:06

Sokat tudunk a függőségek természetéről, és talán mégsem eleget. Olyan jelenségről van szó, ami számos orvostudományi, pszichológiai, szociológiai, sőt jogi kérdést vet fel. Úgynevezett bio-pszicho-szociális zavarként tekintünk a függőségre, kialakulásában és fennmaradásában tehát biológiai, pszichológiai és szociológiai tényezők játszanak szerepet. Ez utal arra, hogy test és a psziché egyaránt érintett. Azt pedig az ókori rómaiak óta tudjuk, hogy e két dolog nem választható külön.

shutterstock 337017803
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakítottunk, mert nem vagyok elég jó

Sákovics Diana 2016. február 9., kedd 21:35

A szakítás átkozottul fáj. Kínzó testi és lelki tünetekkel jár, gyengék vagyunk, frusztráltak, az elménk ködös, veszettül sóvárgunk a másik iránt, és gyakran lehetetlennek hisszük, hogy felépüljünk ebből az állapotból. Aztán múlik az idő, és lassan minden jobb lesz: újraszervezzük az életünket, oldódik a magány, múlik a sóvárgás. Legalábbis jobb esetben. Vannak azonban emberek, akik másoknál sokkal nehezebben állnak talpra egy szakítás után, vannak, akiket egy kapcsolat vége még hosszú időre, évekre, évtizedekre boldogtalanná tesz. De vajon miért? Miben különböznek ők társaiktól? Egy friss kutatás erre kereste a választ. 

shutterstock 323678261
Távolról sincs vége, olvasson még »

A zene a legjobb legális edződrog

Sákovics Diana 2016. február 8., hétfő 21:31

“Engem az érdekelne, miért jó ha zenére mozgok? Milyen pluszt ad? Mert erre még nem jöttem rá, így is szar/uncsi/nehéz, meg úgy is” – írta kolléganőm a belső levelezési listánkra, ahol éppen fitneszszakértőnk, Bánkúti Gabi szobafitnesz sorozatához gyűjtöttük össze kedvenc edzős zenéinket. Bence rögtön meg is adta a szubjektív választ a kérdésre: “nekem iszonyú sok erőt adnak ezek a zenék, ha ezeket hallgatom sokkal jobban esik a mozgás, ha szól valami érzem, hogy háromszor annyi energiát rakok bele, amit imádok.” Ezzel pedig csodásan összefoglalta, amit az elmúlt 10 év tudományos kutatásaiból tudunk a zene és az edzés kapcsolatáról. Azért most ki is fejtjük alaposabban a legfontosabb kutatási eredményeket.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért képtelen fogyni, ha folyton stresszel

Brownie 2016. február 7., vasárnap 18:19

Jól ismerjük már a kortizol nevű stresszhormont, amiről a '90-es években derült ki, hogy köze van a túlevéshez és a hasi zsír gyarapodásához. Egy új tanulmány szerint azonban a tartós stressz egy másik láncreakcióért, az anyagcsere lelassulásáért is felel, ezért ne csodálkozzon, hogy nem tud fogyni, ha folyton feszült és ideges!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők máshogy válnak függővé, mint a férfiak?

Marjai Kamilla 2016. február 6., szombat 22:17

Arról már hallottunk, hogy a nők a Vénuszról, a férfiak pedig a Marsról jöttek. Ezen túl azonban számos tudományos érv magyarázza a nők és férfiak közti biológiai és pszichológiai eltéréseket, és azt, hogy milyen módon vonzzuk egymást vagy miként élesednek ki a különbségek. Nem meglepő, hogy eltérő módon közelítjük meg a stresszhelyzeteket, másként használjuk az érzelmi repertoárunkat, így reakcióink is különbözőek lehetnek. Ha csak ebből indulunk ki, akkor azon sem lepődünk meg, hogy nők és férfiak eltérő szerhasználati szokásokkal rendelkeznek. Függőségeink más irányba mutatnak, igaz, a probléma közös.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a memóriájával van baja annak, aki képtelen felismerni az arcokat

Brownie 2016. február 5., péntek 17:22

Mindannyiunkkal megesik, hogy nem ismerünk fel valakit, akit kellene, főleg akkor, ha egy szokatlan kontextusban találkozunk az illetővel, például egy kollégával a piacon. Az arcfelismerés képessége természetes a legtöbb ember számára, de ön hogy érezné magát, ha a világ összes emberi arca ugyanolyannak tűnne?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, mitől lesz jó a csapatmunka

Sákovics Diana 2016. február 4., csütörtök 17:33

Egy csapat intelligens ember ügyesebben és hatékonyabban fog megoldani egy közös feladatot, mint egy csapat kevésbé intelligens ember. Igaz? Egyáltalán nem igaz. Egy friss kutatás szerint ugyanis a jó csapatmunka nem a résztvevők intelligenciájától, hanem a társas készségeiktől függ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ismerheti fel, hogy bántalmazó kapcsolatban él

Kurán Zsuzsa 2016. február 3., szerda 18:18

Előző írásomban azt jártam körbe, milyen fajtái vannak a szóbeli bántalmazásnak, példákkal mutattam be, mik a verbális erőszak legjellemzőbb megnyilvánulásai. Fontos azonban tudnunk azt is, hogyan is ismerhető fel egy bántalmazó ember, mik azok a viselkedés formák, amik már túlmutatnak a “jajj ő nehéz természetű”  kategórián. Írásomban a férfi elkövetőkről írok. Bár minden ember, így a bántalmazó emberek története is más és más, mégis léteznek általános figyelmeztető jelek, amiket, ha tudatosítunk, segíthet   időben kilépni   a kapcsolatból, illetve segítheti a sérülések feldolgozását. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem szükséges minden jelnek teljesülnie ahhoz, hogy a kapcsolat bántalmazónak minősüljön.  Minél több a jel, amit észreveszünk, annál valószínűbb, hogy párunk bántalmazó.

shutterstock 273336869

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit a déjà vu-ről tudni érdemes

Sákovics Diana 2016. február 2., kedd 20:00

Ez már megtörtént egyszer, átéltem. Ez a helyzet, ez a hely, ezek az emberek: mind megvoltak, pontosan ugyanígy. 

Nagyjából így lehet leírni a déja vu, vagy tudományosabb megnevezéssel a paramnézia jelenségét, ami az elménk működésének egyik legmisztikusabb megnyilvánulása, nem véletlenül foglalkoztatja évezredek óta a gondolkodókat. A téma most éppen a Brit Lab csapatát ihlette meg, akik egy négyperces videóban foglalták össze, amit a déja vu-ről feltétlenül tudni kell. A videó alapján – egy kis kiegészítéssel – összeszedtük a leglényegesebb pontokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebbet keres, mint a férfiak? Ne csodálkozzon, ha depressziós!

Sákovics Diana 2016. február 1., hétfő 18:26

 A depresszió nem gyengeség, nem szomorúság, egyike a leggyakoribb pszichiátriai betegségeknek (a magyarok 15 százaléka lesz depressziós élete során). A depresszió – és a szorongással járó zavarok – inkább érintik a nőket, mint a férfiakat, az Egyesült Államokban például kétszer annyi nőt diagnosztizálnak depresszióval, mint férfit. Hogy miért? Részben az eltérő társadalmi, gazdasági státuszból adódó következmények miatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért szenvedünk a kapcsolatainkban

Juhász Dániel 2016. január 31., vasárnap 21:08

Ahogyan Otto Kernberg pszichoterapeuta rendkívüli érdeklődést kiváltó előadása kapcsán korábban már írtunk róla, a boldog kapcsolati élethez “érett-szeretet kapcsolatok” létrehozására van szükségünk. Kapcsolatainkba mindannyian jelentős, hozott anyaggal érkezünk , amelyben benne vannak korábbi kapcsolati élményeink, csalódásaink, örömeink és reakciómódjaink, illetve családi hagyományaink is. A híres pszichoanalitikus elképzelése is ebből indul ki és leginkább a szülő-gyerek kapcsolati élet tanulmányozásából felhalmozott tapasztalatok mentén ragadható meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés