EGO

5 dolog, amit a déjà vu-ről tudni érdemes

Sákovics Diana 2016. február 2., kedd 20:00

Ez már megtörtént egyszer, átéltem. Ez a helyzet, ez a hely, ezek az emberek: mind megvoltak, pontosan ugyanígy. 

Nagyjából így lehet leírni a déja vu, vagy tudományosabb megnevezéssel a paramnézia jelenségét, ami az elménk működésének egyik legmisztikusabb megnyilvánulása, nem véletlenül foglalkoztatja évezredek óta a gondolkodókat. A téma most éppen a Brit Lab csapatát ihlette meg, akik egy négyperces videóban foglalták össze, amit a déja vu-ről feltétlenül tudni kell. A videó alapján – egy kis kiegészítéssel – összeszedtük a leglényegesebb pontokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebbet keres, mint a férfiak? Ne csodálkozzon, ha depressziós!

Sákovics Diana 2016. február 1., hétfő 18:26

 A depresszió nem gyengeség, nem szomorúság, egyike a leggyakoribb pszichiátriai betegségeknek (a magyarok 15 százaléka lesz depressziós élete során). A depresszió – és a szorongással járó zavarok – inkább érintik a nőket, mint a férfiakat, az Egyesült Államokban például kétszer annyi nőt diagnosztizálnak depresszióval, mint férfit. Hogy miért? Részben az eltérő társadalmi, gazdasági státuszból adódó következmények miatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért szenvedünk a kapcsolatainkban

Juhász Dániel 2016. január 31., vasárnap 21:08

Ahogyan Otto Kernberg pszichoterapeuta rendkívüli érdeklődést kiváltó előadása kapcsán korábban már írtunk róla, a boldog kapcsolati élethez “érett-szeretet kapcsolatok” létrehozására van szükségünk. Kapcsolatainkba mindannyian jelentős, hozott anyaggal érkezünk , amelyben benne vannak korábbi kapcsolati élményeink, csalódásaink, örömeink és reakciómódjaink, illetve családi hagyományaink is. A híres pszichoanalitikus elképzelése is ebből indul ki és leginkább a szülő-gyerek kapcsolati élet tanulmányozásából felhalmozott tapasztalatok mentén ragadható meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt egy egyszerű trükk, amivel ráveheti a másikat a változásra

Sákovics Diana 2016. január 31., vasárnap 13:43

Mindegy, hogy életmódváltásról vagy éppen a takarékossági projektükről van éppen szó, a céljaink eléréséhez gyakran az kell, hogy megváltoztassuk szokásainkat. Ehhez azonban energiára van szükségünk, az energiaráfordításhoz pedig arra, hogy kellőképpen motiváltak legyünk a céljaink elérésében. Nem véletlen, hogy a pszichológusok régóta kutatják a motiváció fenntartásában szerepet játszó tényezőket, és most egy friss kutatás egy újabb egyszerű, de hasznos tippel járul hozzá ismereteinkhez. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A memóriánk kapacitása tízszer nagyobb, mint hittük

Sákovics Diana 2016. január 29., péntek 09:21

Kiderül, hogy a memóriánk annyi információ tárolására képes, mint az egész internet. A Salk Intézet munkatársai nemrég publikált kutatásukban rájöttek, hogy az emberi memóriakapacitás petabájtban (=1000 terabájt =1015 bájt)mérhető, azaz  tízszer nagyobb, mint korábban hittük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a kütyü, amivel könnyebben szabályozhatja indulatait

Sákovics Diana 2016. január 28., csütörtök 21:29

Az önismeret hasznos dolog, a kihívásokhoz való jobb alkalmazkodás, a boldogabb, teljesebb élethez vezető út egyik kulcsa. Ahhoz pedig, hogy alaposabban megismerjük saját igényeinket, vágyainkat, hibáinkat, hogy jobban megértsük reakcióinkat, szokásaink szerepét, hogy jobban átlássuk saját hatásunkat az emberi kapcsolatokban és a másokkal való viszonyunkat, első körben tudatosságra van szükség, arra, hogy tisztában lássuk, mikor milyen érzelmek keletkeznek bennünk. Az érzelmi tudatossághoz fokozott belő figyelemre van szükség, és úgy tűnik, hogy a szociális kapcsolatokon, szakmai és önsegítő csoportokon túl ehhez a folyamathoz már más külső segítséget is felhasználhatunk. Például kütyüket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyengébb az önkontrollunk, ha éppen elfoglaltak vagyunk

Sákovics Diana 2016. január 26., kedd 14:50

Ahhoz, hogy képesek legyünk megvalósítani célkitűzéseinket, egy dologra biztosan szükségünk van: önkontrollra. Ahhoz pedig, hogy képesek legyünk kontrollt gyakorolni viselkedésünk felett nem árt tudni, hogy mikor vagyunk sebezhetőbbek a szokásosnál. Egy friss kutatás most ehhez a képhez ad hozzá egy fontos információdarabot, kiderült ugyanis, hogy kevésbé tudunk ellenállni a kísértésnek, ha éppen nagyon benne vagyunk egy tevékenységben. Köszi, Research Digest! 

shutterstock 301319912
Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amit az agykutatásokból megtanultunk a boldogságról

Sákovics Diana 2016. január 25., hétfő 20:33

A depresszió ördögi kör, amiből nehéz szabadulni, ami egyre beljebb húz a szomorúság, a fáradtság és az apátia mélyére. De ha létezik ördögi kör, akkor kell legyen ellentéte is: nyilván egy angyali verzió, és éppen ez az, amit a Kalifornia Egyetem agykutatója, Alex Korb nemrég megjelent The Upward Spiral című könyvében keres. Korb az agykutatás friss eredményeit felhasználva könyvében olyan tippeket ad, melyek segítségével a mindennapokban bárki újrahuzalozhatja az agyát, hogy fokozatosan egy boldogabb és egészségesebb élet felé haladjon. Ezekből a tippekből osztunk meg most meg négyet. Köszi, Barking Up The Wrong Tree!

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Fogadd el! Engedd el!”

Sebők Franciska 2016. január 24., vasárnap 20:41

Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk a fenti jó tanácsokat. Egyes embereket kifejezetten irritálja, ha meghallja ezeket a jelszavakat, mások küzdelmes igyekezetük ellenére sem képesek egy-egy helyzeten továbblépni. Mi a különbség az elfojtás és az elengedés között? Mit jelent az elengedés a gyakorlatban?

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 tipp a sikeres vizsgaidőszakhoz

Sákovics Diana 2016. január 22., péntek 17:11

Január van, a vizsgaidőszak kellős közepe, amit ha sikeresen teljesítenénk nem árt az anyag pánikszerű átnyálazásán túl is odafigyelünk néhány dologra. Ebben segíthetnek a pszichológiai kutatások, így össze is szedtünk belőlük öt hasznos információt. Bárhol is tart a felkészülésben, ezeket érdemes bevésnie az agyába. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha vidámabban beszél, a kedve is jobb lesz

Sákovics Diana 2016. január 21., csütörtök 20:26

Tudjuk, hogy az arcizmok helyzetéről az agyba érkező visszajelzések egy visszacsatolási rendszeren keresztül képesek befolyásolni hangulatunkat. Tehát, ha mosolyt erőltetünk az arcunkra, attól egy kis idő elteltével valóban jobban fogjuk érezni magunkat. Egy friss vizsgálatból most kiderült, hogy ez a mechanizmus nemcsak az arcizmok mozgásával, de a saját hangunkkal is remekül működik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Krétát, homokot, földet eszem. Beteg vagyok?

Marjai Kamilla 2016. január 20., szerda 19:23

Kétségtelenül olyan korban élünk, ahol általános pszichológiai műveltségünk jócskán meghaladja szüleink és nagyszüleink lélektani ismereteit. De hallott Ön már a pica betegségről? Az evészavar azon fajtájáról, amely során táplálékká válik az, ami rendeltetésszerűen más célt szolgálna? Nos, ha nem hallott még róla, meg fog lepődni. Ha nem is vagyunk a betegség érintettjei, jó eséllyel bizonyos tüneteket sokan produkáltunk gyermekkorunkban. Az ehetetlen nem lehetetlen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ölelő paplannal a szorongás ellen

ST 2016. január 19., kedd 17:03

Azok, akik megismerkedtek már a szorongással vagy a stresszel, tudják, hogy mennyire rossz hatással van ez a mindennapjaikra, a munkájuktól elkezdve egészen az éjszakáikig. De hitte volna, hogy az ölelés jelenthet megoldást erre a problémára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyni akar? Felejtse el a kanalat!

Sákovics Diana 2016. január 18., hétfő 17:53

Az ember, mint racionálisan gondolkodó lény képe sehol sem hullik olyan apró darabokra, mint a gasztropszichológiai kísérleti laborokban. Az elmúlt évek vizsgálataiból legalábbis az derült ki, hogy étkezési szokásainknak semmi köze valódi igényeinkhez, szükségleteinkhez, sokkal inkább függnek ezek az aktuális érzelmeinktől, és külső körülményektől. Tudjuk például, hogy társaságban többet eszünk, ahogy akkor is, ha nagyobb a választék, vagy éppen az orrunk előtt van a koszt. Más vizsgálatok bebizonyították, hogy többet eszünk akkor is, ha menőnek hiszünk egy fogást, ha tévé előtt eszünk, vagy nagyobb tányérba pakoljuk az ételt. Ehhez az információhalmazhoz tett most hozzá egy újabb érdekességet egy friss kutatás. Méghozzá azt, hogy ha fogyni akarunk, jobb, ha elfelejtjük a kanalat. 

shutterstock 292918292
Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit tudni akart a félelemről

S-W. Zsó 2016. január 17., vasárnap 19:28

Egyes idegkutatók szerint az ember a legnyugtalanabb élőlény, hiszen gondolkodással és tanulással képes problémákat, illetve félelemképzeteket alkotni a fejében. Éppen ezért nem is kell semmilyen ijesztő eseménynek történnie ahhoz, hogy akár rettegést váltsunk ki valakiből. Szakértőhöz fordultunk, hogy kiderítsük, mi mindentől fél az ember manapság, és mit tehetünk, ha az aggodalom kóros rettegésbe csap át. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amivel könnyebben éri el a célját

Sákovics Diana 2016. január 16., szombat 20:32

Kérdőívünkből kiderült, hogy önök az idei évben leginkább többet edzenének, egészségesebben szeretnének enni és boldogabb életet élni. A célkitűzéseink tehát vannak, a kérdés csak az, hogyan valósítsuk meg ezeket. Ez elsőre talán furán hangzik, de abból kiindulva, hogy az amerikaiak 45 százaléka akar az év végén változtatni életén, de csak 8 százalék tartja magát célkitűzéseihez a kérdés egyáltalán nem lényegtelen. Persze hazai adataink nincsenek, simán lehet, hogy mi ennél sokkal jobb arányban valósítjuk meg törekvéseinket, de egy kis mankó akkor sem árt. Összeszedtük milyen tanácsokkal segít minket ebben a pszichológia. Köszi a tippeket, Amerikai Pszichológiai Társaság!

Távolról sincs vége, olvasson még »

2016: Többet kell edzeni, egészségesebben enni!

mzd , Sákovics Diana 2016. január 15., péntek 18:31

Tovább él, akinek van célja. Ez az önök szempontjából azért remek hír, mert nemrég kiderült, hogy önöknek bizony van célja, ráadásul elég sok. Nemrég 2016-os célkitűzéseikről kérdeztük önöket, kérdőívünket pedig több, mint hétezren töltötték ki, amit utólag is köszönünk és máris mutatjuk, mit terveznek a Dívány olvasói az előttük álló évben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szóbeli bántalmazásban a legrosszabb, hogy észre sem vesszük

Kurán Zsuzsa 2016. január 13., szerda 19:19

Minden kapcsolatban előfordul, hogy néha bántjuk egymást, ez elkerülhetetlen. Azonban a bántás és a bántalmazás között hatalmas különbség van. Ha elfelejtem megvenni a tejet, amit a másik kért tőlem és ez neki rosszul esik, azonban ezt megbeszéljük és törekszem rá, hogy máskor észben tartsam, ez a bántás kategóriájába tartozik. A két kulcsszó, hogy be/elismerem és motivált vagyok a fejlődésre/változásra, fontos nekem a másik jóléte, illetve az, hogy örömet okozzak neki. A bántalmazás célja a hatalom gyakorlás, a másik feletti kontroll uralása. A bántalmazó párkapcsolatban merev hierarchia működik. Az ilyen kapcsolatban hiába jelzem, hogy bántó a másik viselkedése vagy szavai, nem lesz változás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg a tévétől lesz antiszociális a gyerek?

Sákovics Diana 2016. január 12., kedd 09:54

Vajon mennyit szabad tévéznie a gyereknek? Szabadon kell engedni, korlátozni vagy teljesen le kell tiltani? Mi történik azokkal a gyerekekkel, akik túl sokat ülnek a képernyő előtt? A legtöbb szülőt foglalkoztatják ezek a kérdések, a gyerekneveléssel foglalkozó oldalak, a különböző pszichológusok mást és mást mondanak a témában, bár abban szinte mindenhol egyetértés van, hogy a túl sok tévézés rossz. Minden olyan óra ugyanis, amit a gyerek a tévé előtt tölt fizikailag és mentálisan is passzív, és olyan értékes és fejlesztő tevékenységektől veszi el az időt, mint a mozgás, a szocializáció, a szabad játék, az olvasás vagy a tanulás. A Scientific American agykutató szerzője R. Douglas Fields most egy remek cikkben foglalta össze, mit mondanak a témában az elmúlt évek kutatásai. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogabb, akinek több hobbija van

Sákovics Diana 2016. január 11., hétfő 11:43

Ha olyan dolgokat csinálunk, amiket szeretünk, ha vannak tevékenységek, amikben szenvedélyesen veszünk részt, az segíthet abban, hogy teljesnek érezzük az életünket, hogy boldogabban, elégedettek éljünk. Persze csak akkor, ha ezek az elfoglaltságok harmonikus szenvedélyek, ha nem leszünk függők. A függőség – legyen az munkától, szerelemtől, játéktól, edzéstől , internettől, ételtől, szerektől vagy bármitől – korlátoz a szabadságunkban, kontrollálja az életünket és így gátolja, hogy az életünk egyéb területein, az emberi kapcsolatainkban és önmagunkban is békében legyünk. De vajon hány harmonikus szenvedélyünk lehet egyszerre? Ad-e pluszt az életünkhöz, ha több dolgot szeretünk odaadással és szenvedéllyel csinálni? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért olyan kemény fűre inni

Sákovics Diana 2016. január 10., vasárnap 11:57

Az, hogy mi történik ha valaki alkoholt, marihuánát vagy egyéb drogokat fogyaszt szerenként, egyénenként és helyzetenként is változik. A különböző drogok aktuális hatása tehát nehezen kiszámítható, különösen akkor, ha valaki több különböző szert használ egyszerre. Az egyik leggyakoribb drogkombináció az alkohol és a fű keverése, de vajon mi történik ettől a szervezetünkben? 

shutterstock 219594292
Távolról sincs vége, olvasson még »

Habzsolja az élvezeteket? Hosszú távon megszívja.

Marjai Kamilla 2016. január 9., szombat 21:26

Az év végi ünnepek után, a farsang küszöbén sok csábításon vagyunk túl és újabbak elé nézünk. Igaz lehet ez sok mindenre: a habzsolásra, a divatmárkák szezonvégi leárazásaira, és mindig akad egy ok a kimaradásra is. Mindez rendben is van, a visszájára akkor fordulnak a dolgok, amikor felszaladt néhány nemkívánatos kiló, kimerült a hitelkeret, vagy a de ja vu érzésével ébredünk egy újabb másnapos reggelen, ami sokkal inkább kora délután szokott lenni. Külső örömforrásaink sokfélék lehetnek: ételek, italok, mozgás, vásárlás, hivatásgyakorlás, szexualitás, satöbbi. Örömszerző funkciójuk a mértéktartás mellett teljesedik ki igazán, kontrollvesztés esetén legjobb esetben is a csömör érzésével találkozunk. Az örömökről való lemondás nélkül mivel tudjuk megtámogatni saját egészségvédelmünket, melyben fizikai és mentális jóllétünk egyaránt szerepet kap? Létezik egy varázsszó: mértékletesség.

shutterstock 314080580
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja miről fog szólni 2016?

Sákovics Diana 2016. január 8., péntek 18:17

Mármint önnek, személyesen. Töltse ki kérdőívünket, hogy megtudjuk, milyen célkitűzésekkel indul neki az évnek!

Ha szívesen elhülyülne idő előtt, ne hagyja ki a napjából ezeket!

Sákovics Diana 2016. január 7., csütörtök 21:15

Itt az Egoban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minél körültekintőbben alkalmazkodjunk az ön igényeihez, így a mocskos téli idő beköszöntével, a nagy karácsonyi zabálások után, amikor a hangulatát már úgyis agyonnyomja a folyamatos köd és az elhamarkodott újévi fogadalmak, többet foglalkozunk azzal, hogyan is lehetne az élete még ennél is rosszabb. E cél érdekében írtunk az elmúlt időszakban arról, hogyan teheti nyomorultabbá az életét, és hogyan nyírhatja ki szinte észrevétlenül párkapcsolatát. Ha ezeken már mind túl van, már csak egy fontos feladata maradt: a totális elhülyülés. Erre adunk most tudományosan megalapozott tippeket. Köszi az inspirációt, Psy Blog!

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 szempont, amire érdemes figyelni a coachválasztásnál

Kállay Natália 2016. január 6., szerda 19:29

Azt már tudjuk, hogy mikor nincs szükségünk coachra, ahogy azt is, hogy mit várhatunk egy coachingon. Ha ezek alapján úgy döntünk, megérett az idő arra, hogy felkeressünk egy coachot már csak egy akadályt kell legyőznünk: ki kell választanunk a megfelelőt. De hogyan? Kállay Natália business és executive szabadúszó coach most ebben segít. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés