EGO

Steiner Kristóf nyílt levele egy vélt vagy valós válás margójára

Steiner Kristóf 2016. március 26., szombat 10:31

Kedves barátok, kollégák, ismerősök, olvasóim, és mindenki, aki egyszerűen csak kíváncsi.

Ma reggel arra ébredtem, hogy a házasságom véget ért – legalább is erről tanúskodik több tucat újságcikk, amelyek egy napilapra hivatkozva vettek át félinformációkat, hangzatos szófordulatokat, üres frázisokat. „Kapcsolatuk sosem volt felhőtlen” – írják, de mégis: kinek a kapcsolata felhőtlen egy évtizeden át? „Kimondták a válást” – írják arra hivatkozva, hogy nem cáfoltam meg a pletykát. „Izraeli szerelme miatt feladta az életét Budapesten” – teszik kizárólagossá a költözésem, még akkor is, ha naponta számolok be arról, mennyi minden köt a Közel-Kelethez, Izraelhez. Nagyon sok minden más a házasságomon kívül, hisz – bár „logisztikailag” valóban a férjem állampolgárságának köszönhetem, hogy Tel Avivban telepedtem le –, valójában azért vagyok itt, mert megérint és inspirál a kabbalista spiritualitás, békés tettrekészségre, valódi megoldások keresésére ösztönöz az ember és ember, hitrendszer és hitrendszer közötti konfliktusok elmérgesedése. És elsősorban azért, mert otthon érzem magam, önmagam lehetek, és álmodni sem tudnék magamnak igazabb közeget és jobb barátokat. 

A költözésnél tehát sokkal jobban foglalkoztat, hogy belül merre tartok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szőke nők buták? Francokat!

Sákovics Diana 2016. március 24., csütörtök 18:44

Két szőke nő beszélget: 

- Képzeld idén a karácsony pont pénteki napra esik!  

- De remélem nem tizenharmadikára…

Amikor először találkozunk valakivel, néhány másodperc alatt benyomások tucatjait alakítjuk ki róla. Szemszínből következtetünk a dominanciára, az öltözetből a magabiztosságra, arcberendezésből az intelligenciára. Ránézésre hajlamosak vagyunk képet formálni arról, vajon milyen ember a másik, hogy élhet, hogyan viszonyul hozzánk. A benyomás-kialakítás képessége már korán, gyerekkorunkban megjelenik, majd idővel egyre alaposabb, egyre mélyebb következtetéseket vonunk le a másikról. Ehhez azonban nem csak a saját, személyes tapasztalatainkat használjuk, de azokat a hiedelmeket, sztereotípiákat is, amiket szűkebb és tágabb környezetünktől kapunk. A sztereotípiák hasznosak: segítenek gyorsan és könnyebben eligazodni a ránk zúduló információtömegben, de eközben egyszerűsítik, és ezzel torzítják is valóságot. 

A benyomás-kialakításnál is előszeretettel használt, társadalmilag mélyen beágyazott és lelkesen hangoztatott sztereotípia az, hogy a szőke nők buták. Vagy finomabban: kevésbé intelligensek az átlagnál. De vajon van ennek az elképzelésnek bármilyen alapja? Nyilván nincs. És most már hivatalosan sincs. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A meditáció és a futás együtt hatékony depresszióűző

Sákovics Diana 2016. március 22., kedd 16:35

A rendszeres edzés nemcsak a testünknek, de a lelkünknek, mentális egészségünknek is jót tesz. Hogy mi van ránk még ilyen hatással? Hát a meditáció. De vajon mi van akkor, ha az edzést és a meditációt kombináljuk? Vajon úgy sokkal klasszabb lesz a lét? Egy friss kutatás szerint a válasz egyértelműen igen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sejtszinten is hasonlóvá válunk partnerünkhöz

Sákovics Diana 2016. március 21., hétfő 20:24

Egy hosszú távú kapcsolat során rengeteg dologban idomulunk a másikhoz. Hasonló stílusban kezdünk beszélni, hasonló kifejezéseket használunk, hasonlóvá válik az életstílusunk, életmódunk, sőt, az évekkel még ránézésre is egyre hasonlóbbá válunk. Úgy tűnik azonban, hogy ez a folyamat nem áll meg a látható, tapasztalható szinten, hanem annál mélyebben is érint minket: a hosszú távú párkapcsolatokban hasonlóvá válik az immunrendszerünk is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nyugtassa meg szorongó ismerőseit

Brownie 2016. március 20., vasárnap 18:38

Ha van olyan ismerőse, aki szorongásos zavarral küzd, vagy valamilyen fóbiája van, biztosan ön is érezte már magát tehetetlennek. Hiszen ahogy a depresszióban szenvedőknek sem mondhatjuk, hogy Ugyan, szedd már össze magad!, úgy az sem segít, ha kinevetjük a pókoktól rettegő embereket. Suma Chand klinikai szakpszichológus megosztott néhány jó tanácsot a Psy Blog oldalon, hogy hogyan segíthetünk másoknak szembeszállni félelmeikkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Észrevétlenül jutunk el a bulizástól az alkoholizmusig

Marjai Kamilla 2016. március 19., szombat 20:43

Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy kőhajításnyi távolságban mindannyian találunk legalább egy alkoholbeteg személyt a környezetünkben. Látszólag ugyan éles a határ a péntek esténként koktélozók és a reggeleket tömény szeszesitallal indítók között, de érdemes észben tartani, hogy az alkoholfüggőség nem egyik napról a másikra alakul ki. Mi jelent kockázatot, mi számít védőtényezőnek, és mikor érdemes segítséget kérni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az idegeneknek még a szaga is rosszabb

Sákovics Diana 2016. március 18., péntek 18:19

A használt pelenka büdös. A hányás is büdös. Sőt, az intenzív izzadságszag is az. Igaz? Nem feltétlenül. Nyilván egyik anyuka sem állítja, hogy csecsemője teli pelenkájának van a világon a legjobb illata, mégis sokkal elviselhetőbbnek tartja azt, mint egy idegen baba pelenkájának szagát. Hasonló a helyzet hányásfronton, az izzadságnál meg még inkább. A izzadt szerelmünket simán érezzük szexinek, izgatónak, kellemesnek, míg a tömött villamoson kapaszkodó idegen hónaljszagától inkább csak a gyomrunk fordul fel. Az tehát, hogy egy szagot hogyan értékelünk, korántsem objektív dolog: sokban az érzéseinktől, gondolatainktól függ. Korábbi kutatásokból például tudjuk, hogy ha szorongunk, a hétköznapi szagokat is kellemetlenebbnek éljük meg, mint nyugodtan, egy friss kutatás alapján pedig úgy tűnik, hogy jobb a szaga azoknak, akikkel azonos csoportba soroljuk magunkat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A családunktól kapott minták láthatatlanul irányítják a sorsunkat

Sákovics Diana 2016. március 17., csütörtök 19:43

Mindenki tiszta lappal születik erre világra. Az, hogy hogyan alakul a sorsunk, már csak és kizárólag rajtunk, az akaratunkon, a tudatos elhatározásainkon múlik. Igaz? Hát, nem igaz.

Bár az életutunk értelmezésének ez a verziója passzol korunk hangulatához, az igazság az, hogy rengeteg láthatatlan adottság, tudattalan tapasztalat befolyásolja, hogy milyen az életünk, hogyan alakul a sorsunk, mit gondolunk magunkról, mire törekszünk, hogyan küzdünk meg a nehézségekkel, hogyan döntünk, élünk, dolgozunk, szeretünk. Ezekről a kérdésekről, szól idén a KAPSZLI, vagyis a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézetének háromnapos pszichorendezvénye. A március 18-20 között zajló, Sorsmintáink címet viselő szakmai napokon számos szakember mesél a döntéseinket befolyásoló tényezőkről, így Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus is, akit most arról kérdeztem, hogy melyek azok a nem látható, nem tudatos, életünket alakító minták, amelyeket a szüleinktől, nagyszüleinktől kapunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elcseszi a gyereke életét, ha folyton előtte veszekszik

Sákovics Diana 2016. március 16., szerda 19:13

Válófélben vannak. Még mindketten otthon laknak három kiskamasz gyerekükkel együtt. Gyilkolják egymást. A veszekedés, kiabálás, egymás és egymás családjának pocskondiázása mindennapos. A legapróbb dolgon egymás torkának ugranak, és az elfelejtett tejvásárlásból pillanatok alatt jutnak el odáig, hogy önző, manipulatív szemétláda és büdös, tolvaj ribanc. Annyira belefeledkeztek már a harcba, hogy fel sem tűnik nekik: folyamatosan csinálják. Folyamatosan, a gyerekek előtt. Néha gyerekeik ijedt arcát látva elcsendesülnek. Olyankor nem szólnak egymáshoz, teszik a dolgukat, a levegő izzik, mindkettő szemében gyűlölet. Ez megy napokig. Aztán jön egy epés megjegyzés, egy odaszúrás, és újra tombolni kezdenek. 

shutterstock 174160274

Ismerem őket. Szerették egymást. Szerették a családjukat, a gyerekeket, az életüket. Most csak a gyűlölet él bennük, mindkettő roncs, fáradt, feszült, elveszett. Azt állítják a gyerekek a legfontosabbak, hogy nekik csak ők számítanak, és közben észre sem veszik, mit művelnek velük. Mert bizony akármennyire is a szülőkről, a párkapcsolatról szól egy kemény válás - vagy éppen a folytonos konfliktusok - ezt nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is nagyon megszenvedik, miközben ezt mi felnőttek saját sértettségünkben, dühünkben gyakran észre sem vesszük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogalmunk sincs, hogy lehet izgalmas a szex egy hosszú távú kapcsolatban

Sákovics Diana 2016. március 15., kedd 21:32

Manapság elvileg sokkal többet tudunk és sokkal nyíltabban is beszélünk a szexről, mint bármikor az elmúlt évszázadokban. A pornó bármilyen mennyiségben, két kattintással elérhető, a női orgazmus nemcsak jog lett, de elvárás is, és egyre többen vannak, akik tudják, hogy az utóbbihoz a csikló a fő kulcs. Manapság nem lepődünk meg azon, hogy van, aki az elfenekelésre gerjed, és van, akit a szexi cipők izgatnak fel. A tudásunk tehát egyre bővül a szexről, egyre több dolog iránt vagyunk nyitottak, de legalábbis egyre több szexuális különcséget vagyunk képesek elfogadni. De vajon ez azt jelenti, hogy egyre jobb is a szexuális életünk? Vajon szexuálisan boldogabbak és elégedettebbek vagyunk, mint régen? Dr. Hevesi Kriszta pszichológussal beszélgettünk.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó kapcsolatoktól leszünk boldogok és egészségesek

Sákovics Diana 2016. március 14., hétfő 18:10

Teljesebb és boldogabb életet szeretnénk élni. De vajon hogyan mivel érhetjük ezt el? Mitől lesz boldogabb az életünk? 

“Egy nemrég végzett felmérés szerint a fiatal felnőttek több mint 80 százaléka a meggazdagodást tartotta a legfontosabbnak az életben. Ugyanennek a korosztálynak a fele pedig azt mondta, hogy életének másik nagy célja az, hogy híressé váljon… De vajon ahogy megöregszenek, mitől lesznek valójában boldogok és egészségesek az emberek?” – kezdte TED-es előadását dr. Robert Waldinger, a Harvard pszichiáter professzora, aki jelenleg a világ legrégebb óta tartó boldogságkutatásának vezetője. A professzor a több mint 75 éve tartó vizsgálat legfontosabb eredményeiről beszélt tavaly novemberben, ezt foglaljuk most össze mi is. (Az előadást itt nézheti meg, magyar felirat is van hozzá, és nincs 13 perc az egész, szóval hajrá!). 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, hova tűnnek gyerekkori emlékeink? Eláruljuk.

S-W. Zsó 2016. március 13., vasárnap 13:49

A családom többször mesélt arról, hogy már kisgyerekként is mennyire önálló voltam, mert egész nap csendben le tudtam foglalni magam valamivel. Egyszer ez az önállóság odáig fajult, hogy a kezem ügyébe került egy doboz gyufa, és felgyújtottam szüleim ágyát, majd azt kamuztam, hogy "itt járt Süsü, a sárkány". Ekkor három éves lehettem és semmi sem rémlik az izgalmas sztoriból. Négy éves koromból azonban már vannak emlékképeim: arról, amikor kiesett az első tejfogam vagy amikor a kedvenc, panda macis pólómat összepiszkította egy galamb és a fél óvoda rajtam mulatott. Mindenkinek vannak hasonló élményei kiskorából, ám azok nagy részét idővel elfelejtjük. Kíváncsiak voltunk, miért, mikor és hogyan is történik a felejtés folyamata, ezért összeszedtük, a tudósok eddig mi mindent derítettek ki a gyerekkori amnéziáról. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van, akinek a másik ember jelenti a drogot

Marjai Kamilla 2016. március 12., szombat 14:00

Aligha vitatható, hogy az embernek szüksége van társas kapcsolatokra, személyiségünk legtöbb jellemzője a társas térben tud kibontakozni. Jól ismert Maslow piramis-ábrája, amely az emberi szükségleteket rendezi hierarchiába. A piramis alapját a fiziológiai szükségletek képezik, úgy mint a levegővétel, a táplálékbevitel, a folyadékpótlás, és így tovább. Már ezen a szinten sem kiiktatható a társas érintkezés, vagyis más személyek jelenléte, de a piramis soron következő szintjein – úgy mint például biztonság, szeretet, elismerés – végképp a társas kapcsolatok világában érhető el a szükségletkielégítés. Ha a társas érintkezés és a kapcsolatteremtés ennyire elemi velejárója az emberi létezésnek, akkor hogyan alakulhat ki kapcsolati függőség?

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A lovak tanítottak meg arra, hogy ha őszinteséget várok, nyitottnak kell lennem"

Sáfár-Williams Zsófia 2016. március 11., péntek 18:38

Húsz éve ültem először és utoljára lóháton. Azóta egy-két lovaskocsikázós és pónisimogató élményben is részem volt, de ennyiben kimerült a lovakhoz fűződő viszonyom. Egészen addig, amíg a pátyi Bellandor Lovasközpontban az EQ-Skill Ló Asszisztálta Tréning módszertani bemutatóján megtapasztalhattam, hogyan segítenek ezek az állatok személyiségünk, önismeretünk és készségeink fejlesztésében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rendszeres csokifogyasztástól jobban pörög az agyunk

Sákovics Diana 2016. március 10., csütörtök 17:03

A csoki édesség. Az édesség egészségtelen, és rossz nekünk. Igaz? Szerencsére nem igaz. Azok az emberek ugyanis, akik hetente legalább egyszer esznek csokoládét, jobban teljesítenek számos kognitív feladatban. Legalábbis ez derült ki egy harminc éven át tartó kutatásból. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bántalmazó kapcsolatban élek. Mit tehetek?

Kurán Zsuzsa 2016. március 9., szerda 19:04

Korábbi írásomban már jeleztem – és olvasói igény is mutatkozik rá –, hogy legyen szó arról, mit lehet tenni, ha már sejtjük/tudjuk/érezzük, hogy kapcsolatunk bántalmazó. Jelenlegi írásommal elsősorban az erőszakot átélt nőkhöz szólok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja a közönyt és a magányt? Ideje önnek is tennie ellene.

Sákovics Diana 2016. március 8., kedd 15:45

“Az vagy, amit teszel!” Ez a 2014 tavaszán indult Hősök Tere kezdeményezés jelszava, a kezdeményezésben résztvevők célja pedig nem kevesebb, mint elérni, hogy egyre több ember, egyre többször tegyen és álljon ki másokért, hogy kirángassanak minket a közönyből is a passzivitásból. Hogy mire van szükség mindehhez? Leginkább arra, hogy felismerjük azokat a helyzeteket, amelyekben segítséget nyújthatunk másoknak, amelyeken változtathatunk, és érzékenyebbé is váljunk ezekre a szituációkra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minél kövérebb, annál rosszabb a memóriája

Sákovics Diana 2016. március 7., hétfő 21:35

Az elmúlt évtizedekben egyre többen és egyre fiatalabb korban hízunk el, nemcsak azért, mert ma könnyebb hozzájutni az ételhez, mint valaha, nemcsak azért, mert sokszor a hizlaló koszt gyorsabb és olcsóbb, vagy mert jóval kevesebbet mozgunk, mint régen. Sokban a környezetünk, és az arra reagáló pszichénk tehet róla. A gasztropszichológusok rengeteg érdekes kutatásban bizonyították, hogy a tálalás, a színek, a fények, az ételtől való távolságunk, a társaság, a figyelmünk fókusza, az érzelmi állapotunk és a a korai tapasztalataink egyaránt befolyásolják, hogy mit és mennyit eszünk. Most pedig egy új kutatásból úgy tűnik, hogy az elhízásban a memóriánknak is szerepe lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jó szülők vagyunk, azt a szervezetünk szívja meg

Sákovics Diana 2016. március 6., vasárnap 13:04

Tudjuk, hogy a szüleinkkel való kapcsolatunk egész életünkben hatással van arra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és hogyan alakulnak felnőttként a párkapcsolataink. A kutatásokból az is kiderült, hogy az empatikus szülők gyerekei kevésbé lesznek depressziósak, agresszívak, és több empátiát képesek mutatni önmaguk iránt is. Ráadásul a szülői szerep is komfortosabb és boldogabb azoknak az embereknek, akik képesek empatikusan viszonyulni gyermekeikhez. De úgy tűnik, ennek ára van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak ront az alkoholista helyzetén, ha folyton megmenti

Marjai Kamilla 2016. március 5., szombat 19:50

Egy tökéletes világban ez a cikk egy olyan mondattal kezdődne, ami biztos receptet ad a függőségből történő felépülésre. Ilyen recept azonban nincs, ellenben vannak példaszerű emberi sorsok, amelyek sokak által megélt problémákra hívják fel a figyelmet. A probléma mellett pedig a problémával való megküzdésről is szólhatnak ezek a történetek. Az önsegítő csoportok ereje részben ebben rejlik. Nincs jelen szakember, csak az érintettek, ki-ki a maga által megtett úttal a háta mögött. Az önsegítő csoportok mellett még számos alternatíva létezik a szermentes élet kialakítására, de egy valami aligha nélkülözhető mindehhez. A kulcsszó a motiváció.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Durva hiba a tanulási stílusokban bízni

Brownie 2016. március 4., péntek 09:31

Ön egy vizuális tanuló, aki a szivárvány minden színét használja jegyzeteléskor vagy esetleg hangosan kell olvasnia ahhoz, hogy megjegyezze az információkat? Biztosan többször találkozott már hasonló kérdésekkel, ezért is hiszi azt, hogy jobban teljesít, ha az ön számára előnyösebb tanulási stílust (pl. vizuális, auditív, motoros) alkalmazzák. Elismert idegtudósok szerint azonban egyelőre nem létezik erre egyértelmű bizonyíték, vagyis a tanulási stílusok jótékony hatása csak egy széles körben elterjedt neuromítosz, amely korábbi tudományos tények félreértelmezésén alapul. Ha kíváncsi a miértekre, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szégyen tartja vissza a bántalmazott férfiakat a segítségkéréstől

Sebők Franciska 2016. március 2., szerda 18:22

Amikor a családon belüli erőszakról esik szó, szinte mindenkinek az a sztereotipikus kép jelenik meg a fejében, hogy a férj bántalmazza feleségét, gyermekét. De mi van, ha kilépünk ebből a sztereotípiából? Mit mutatnak a statisztikák? Milyen egy bántalmazott férfi lélektana?

shutterstock 354016535
Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amit rosszul tudott az érzelmekről

S-W. Zsó 2016. február 28., vasárnap 18:48

A nagy nyilvánosság előtt a legtöbben nem beszélünk érzelmeinkről, sokkal inkább a tettek és a gondolatok kerülnek előtérbe társalgás közben, amit jól tükröznek a gyakori mondatkezdő kifejezések is: "úgy gondolom", "szerintem", "az a véleményem" stb. Másrészt a legtöbb embert nem oktatják ki gyermekkorukban az érzelmekről és érzésekről, így közvetlen környezetünk megfigyelésével és utánzásával tanulunk meg reagálni azokra, ami nemcsak egyénenként, de kultúránként is eltérhet. Nem csoda hát, hogy akkora zavar van a fejünkben az érzelmek kapcsán. A Psychology Today összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket, hogy átértékelhessük és tisztába tegyük az érzelmekről, működésükről és hatásaikról alkotott sajátos elképzelésünket. Hátha ezentúl ön is ügyesebben fog megbirkózni a feszült vagy fájdalmat okozó helyzetekkel. Íme: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre kell figyelnie, ha tényleg le akar szokni

Marjai Kamilla 2016. február 27., szombat 18:57

A szenvedélybetegségre talán még ma is misztikus rejtélyként tekintünk, pedig kétségtelenül jelen van mindennapi életünkben. Nem túlzás, hiszen ha csak arra a bűvös 800.000 fős becslésre gondolunk, ami a magyarországi alkoholfüggők saccolt számát illeti, akkor könnyen rájövünk, hogy szinte minden családot érint így vagy úgy a probléma. Ez esetben a drogfüggőség és a viselkedési függőségek előfordulását még számba se vettük. Van-e kiút, van-e teljes gyógyulás, mit jelent egyáltalán a felépülés? Lapozzunk bele a józanodás szótárába, avagy fogalomtisztázás a tisztulásról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem azért zabál, mert nincs akaratereje

S-W. Zsó 2016. február 26., péntek 19:40

Ne az akaraterő hiányára fogja, hogy nem tudja abbahagyni a zabálást, hiszen a táplálkozással kapcsolatos döntéseinkért elsősorban a körülmények tehetők felelőssé. Pontosabban az, hogy belátjuk-e, mekkora jelentősége van például a színeknek, a fényeknek, az étel elhelyezésének vagy az adagok méretének. Sokszor ugyanis azért fullad kudarcba egy-egy életmóddal kapcsolatos fogadalom vagy fogyókúra, mert fittyet hányunk ilyen fontos tényezőkre. Íme, néhány bizonyíték Brian Wansink gasztropszichológustól, amelyek jól tükrözik, hogy általában nem mi befolyásoljuk, mit, mennyit és miért eszünk.

shutterstock 49318486
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés