EGO

Fotózza csak lelkesen a kosztját, jó lesz!

Sákovics Diana 2016. június 19., vasárnap 08:38

Rengeteget fotózunk. Napi szinten készítünk képet a gyerekről, a kutyáról, a macskáról, a  kajánkról, az outfitünkről, magunkról vagy bármiről, ami éppen érdekes. Végigfotózzuk a kirándulásokat, nyaralásokat, szülinapokat, az éttermi élményeket és a bulizást. Gyakran annyi időt töltünk az élményeink megörökítésével, hogy kérdés, vajon jut-e elég időnk élvezni is azt. Egy friss kutatásban amerikai pszichológusok éppen erre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Top 5 drog: na ezeket kerülje el messziről!

Marjai Kamilla 2016. június 18., szombat 19:23

A drogokról és drogosokról láttunk és hallottunk már sok érdekeset a filmekből és más médiatermékekből. Ezek az információk pedig többnyire sajnálattal vegyes borzongást, félelemmel vegyes kíváncsiságot váltanak ki belőlünk, de idegenségük mégis megnyugtató. A drogok világa ugyanis az egyik legnagyobb misztérium, miközben legtöbbünktől borzasztóan messze van, igaz? Nem igaz.

A drogok világa nincs olyan messze mint hinnénk, és a misztériuma is leleplezhető tudományos és tapasztalati tényeken keresztül. A függőséget okozó szerek között akad, ami szubkulturális kellék, vagy éppen presztízsszimbólum, de van olyan is, ami karnyújtásnyira elérhető bárki számára. Hol a veszélye ezeknek, mik a legrizikósabb szerek? Létezik-e addiktív és ehhez képest addiktívabb, legaddiktívabb szer?

shutterstock 161639981
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet másra mutogatni, de boldogabbak nem leszünk tőle

Sebők Franciska 2016. június 15., szerda 19:45

"Szar a rendszer." "A férfiak képtelenek elköteleződni.""A csajokat csak az érdekli, hogy milyen autód van." "Jól végeztem a munkám, csak a főnököm pikkel rám." "Sikeresebb lennék, ha nem lenne minden beosztottam ennyire sötét."

Akár a magánéletben, akár a munkahelyen gyakran láthatunk olyan embereket, akiknek mindig igazuk van, akikkel mindig szörnyű dolgok történnek, akik így egyre magányosabbak és boldogtalanabbak lesznek. Sokan ugyanis, ha egy élethelyzetben nem érzik jól magukat, elkezdenek agresszívan felelősöket keresni, másokat hibáztatnak saját életük alakulásáért. Gyakran általánosítanak, így igazolva téves elképzeléseiket, felmentve magukat az alól, hogy megvizsgálják saját felelősségüket az adott helyzet kialakulásában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy mozdulattal férfiasabbá válhat a nők szemében

Sákovics Diana 2016. június 14., kedd 18:27

A szagok fontos szerepet töltenek be a társas kapcsolatainkban. Mindenkinek van ugyanis egy csak rá jellemző, egyedi illata, egy ujjlenyomathoz hasonló szaglenyomata, amit a kutatók részben az immunrendszert kódoló gének hatásának tulajdonítanak. Ezekre a szagokra pedig érzékenyek vagyunk: a szeretteink, rokonaink szagát felismerjük, szeretjük, az idegenek szaga viszont általában taszít minket. Kivéve, ha nők vagyunk, a másik pasi, és kiszagoljuk nála a miénktől jelentősen eltérő immunrendszert. Na, akkor inkább vonzódunk az illetőhöz.

De vajon mit tesznek ezzel a természetes szelektálószemponttal a parfümök? Vajon a pasik vonzóbbak lesznek a mesterséges illatoktól? Egy, a PsyBlogon idézett kutatásban most erre keresték a választ. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért van annyi bunkó a városban

Sákovics Diana 2016. június 12., vasárnap 17:33

Az emberek gyakran panaszkodnak arról, mennyire elidegenedünk egymástól, hogy láthatóan egyre többen viselkednek bunkó, minden empátiát nélkülöző módon, ráadásul még csak fel sem tűnik nekik. De vajon igaz ez? Tényleg történik a világban valami, amitől mindenki egyre rosszabb arc? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. Köszi, Research Digest.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alkoholista szülő mellett nem lehet az ember valódi gyerek

Marjai Kamilla 2016. június 11., szombat 21:56

Unalomig ismételt tény, hogy hazánkban a függőségek tömegeket érintenek. Ennek a megállapításnak a mélyén azonban azt találjuk, hogy nem csupán a szenvedélybetegek élik át az addikcióval járó nehézségeket, hanem a közeli hozzátartozók, a családtagok is. Az egyén és a szűkebb környezete nem választható el egymástól, kölcsönös hatást gyakorolnak egymásra. Ez az oka annak, hogy a terápia során többnyire nem megkerülhető a múltbeli és a jelenkori kapcsolati működés kérdése, a családtag számára pedig javallott a hozzátartozói csoport látogatása. De mi a helyzet akkor, amikor valaki még gyermekként csöppent abba a helyzetbe, hogy egyik vagy mindkét szülője szenvedélybeteg? Mi történik egy gyermekkel és mi lesz vele felnőttként?

shutterstock 397262668
Távolról sincs vége, olvasson még »

6 boldogságtrükk a világ legboldogabb népétől

mzd 2016. június 10., péntek 17:56

Évek óta a dánok vezetik a legboldogabb népek listáját, Helen Russell, a The Year of Living Danishly című könyv szerzője pedig most az ABC-nek szedte össze, hogy mi az a 6 dolog, amit bárki elleshet tőlük. Persze akad köztük olyan, ami nem vehető át egy az egyben, de gondolatébresztőnek mindegyik tökéletes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki akarja, könnyebben beleláthat a másik fejébe

Sákovics Diana 2016. június 9., csütörtök 18:42

Hű, te pszichológus vagy? Akkor biztos belelátsz a fejembe. Biztos tudod mit gondolok. 

Ezzel a reakcióval sokszor találkozom, majdnem annyiszor, mint az “akkor vigyáznom kell, mit mondok” kíséretében megejtett gyanakvó pillantásokkal. Általában ezeket a helyzeteket igyekszem mosolyogva elkenni, mondván, hogy gondolatolvasást még nekünk sem tanítottak az egyetemen. Ez pedig nyilván így is van, de egy friss kutatás alapján lehet, hogy tényleg nem árt vigyázni a pszichológusokkal. Vagy éppen bárkivel, aki az átlagnál motiváltabb arra, hogy megértsen másokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pénzes pasik vonzóbbnak tartják magukat

Sákovics Diana 2016. június 8., szerda 21:16

A pénztől ugyan boldogabbak nem leszünk, gyökerek viszont annál valószínűbben. Legalábbis a korábbi kutatásokból az derül ki, hogy a gazdagok társaiknál gyakran nagyképűbbek, kevésbé segítőkészek és inkább híjján vannak az empátiának. De vajon az anyagi helyzetünk hatással van arra is, milyennek látjuk magunkat és partnerünket? Úgy tűnik, a férfiak esetében mindenképp. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor menjünk pszichológushoz? Ne túl későn!

Sákovics Diana 2016. június 8., szerda 19:02

Kinek van szüksége pszichológusra? Van, aki szerint a bolondoknak. Mások szerint mindenkinek. Vagy éppen mindenki másnak, rajtuk kívül. Ahhoz képest tehát, hogy milyen egyszerű kérdésnek tűnik ez, a lehetséges válaszok köre széles skálán mozog. De mit gondolnak erről a pszichológusok? A Tilos Rádió szombati Teszt és lélek című műsorában Kuna Gábor és Révész Renáta pszichológusokkal erről beszélgettünk.

shutterstock 370075760
Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl gyorsan akarunk túl sokat. Ezért nem találunk párt.

Sákovics Diana 2016. június 6., hétfő 19:45

Összetalálkozunk valakivel, tetszik, randizunk. Elkezdjük megismerni, a vonzalmunk mélyül, az érzelmeink alakulnak, megjelenik a bizalom, lassan formálódik, majd kiforr a kapcsolat. Ez egy párkapcsolat kezdeti szakaszának tipikus forgatókönyve. Pontosabban ez volt régen. De mi van ma? Hogyan zajlik ma az ismerkedés, és milyen hatása van ennek a párkapcsolataink alakulására? Ezekről a kérdésekről beszélgettem Tari Annamária pszichoanalitikussal, a Generációk online című könyv szerzőjével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tavalyi év legjobb cikke: Zimbardo mesél a férfiak boldogtalanságáról

Edicsek 2016. június 5., vasárnap 16:41

Mi lesz a mai kamaszfiúkból ha túl sokat ülnek a számítógép előtt? Hova tűntek a férfiak a felsőoktatásból? Egyáltalán miért nem tudnak boldogulni a fiatal férfiak sem az életben, sem a párkapcsolataikban? Ezekre keresi a választ a világhírű szociálpszichológus, Philip Zimbardo új, Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak? című könyve. A Hősök Tere meghívására érkezett Zimbardo ismét Budapestre, és nyilvános könyvbemutatón beszélt arról, miért is vall rekordszámú fiatal férfi kudarcot tanulmányaiban és a szexuális életben, és mit lehet a megoldás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A viták rendszeresek, a kedvességre kaffogás a válasz, az intimitás eltűnt

Sákovics Diana 2016. június 4., szombat 19:22

Van, amikor a partnerünk egyszerűen irritál. Van, amikor a legkisebb hülyeségén, hibáján, tévedésén vagy elszólásán felhúzzuk magunkat, amikor a kedvességére csak kaffogás a válasz, amikor egy apró nézeteltérésből is olyan vita kerekedik, amiben minden sérelmünket a fejéhez vágjuk. Ugyanazt, újra és újra. Van, amikor szomorúnak, dühösnek, magányosnak vagy reményvesztettnek érezzük magunkat a kapcsolatban, de fogalmunk sincs miért. Van, amikor rájövünk távol vagyunk egymástól, kikoptak az intim pillanatok, a szex döcög, ha van egyáltalán, és valahová eltűnt belőlünk a másik iránti lelkesedés. És van, amikor ezt az egészet nem értjük, nem találjuk rá a magyarázatot. A neheztelés és sértődöttség pszichológiája következik. 

shutterstock 246871969
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel könnyen csökkentheti a mindennapi túlterheltség érzését

Sákovics Diana 2016. június 3., péntek 16:53

Ha hosszú távon túl vagyunk terhelve lelkileg, ha sokat stresszelünk a mindennapokban az nemcsak a hangulatunknak, az életminőségünknek, az általános jóllétünknek rossz, hanem a testi egészségünknek is. A krónikus stresszben ugyanis a szívtől az immunrendszeren át a DNS-ig mindenünk sérülhet. Van azonban egy nagyon egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a stressz negatív következményeit. Nem, nem az, hogy magasról teszünk mindenre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Attól, hogy hülyeségeket csinál, még nem feltétlenül hülye

S-W. Zsó 2016. június 2., csütörtök 19:41

Villával enni a levest, egy szál trikóban flangálni mínusz tíz fokban, ittasan a volán mögé ülni vagy egy lefelé haladó mozgólépcsőn kitartóan felfelé igyekezni nem éppen okos megoldás; a magas intelligencia és a hülyeség azonban nem zárják ki egymást.

Sok mindenre rámondjuk, hogy mekkora ostobaság, vagy gondoljuk valakiről, hogy nincs ki a négy kereke, mégis - ahhoz képest, hogy mennyire régi és mindennapos jelenség - elég keveset tudunk a hülyeség pszichológiájáról. Megkerestük a Döntéspszichológiai Laboratórium munkatársait, akik többek között arról meséltek, hogy a hülyeség miért ragályos, kiszámítható vagy éppen végtelen – ahogy azt Albert Einstein is jól megmondta.

giphy.gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

Apám alkoholista. Rákényszeríthetem az elvonóra?

Marjai Kamilla 2016. június 1., szerda 21:37

Még ha nem is ássuk bele magunkat mélyen az addiktológia elméleteibe, a függőségekről sok mindent tudunk. Szenvedélybeteggel találkozik az orvos, a pszichológus, a szociális munkás, a pedagógus, a rendőr, olykor a jogász is. De szakmai kompetenciáktól függetlenül jelen van az életünkben, hiszen ha hiszünk a kimagaslóan nagy számoknak, az alkoholfüggők 800 000-re becsült számának, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy meglepően sok családot érint a kérdés, és az alkohol csupán egy szenvedélyszer a sok közül. Az aligha vitatható, hogy a függőség rendszerszinten gyakorol hatást, az egyén addikciója és a család működése oda- és visszahat egymásra. Családterápiás megközelítésben a szenvedélybeteg családtag az indexszemély, aki magán hordoz olyan tüneteket, melyek a rendszer egészéhez, vagyis a család működéséhez tartoznak. A függőség oldaláról érintettként vagy hozzátartozóként sokan megszólítva érezhetik magukat, éppen ezért néhány tévhitet érdemes eloszlatni. Mik ezek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen fotót töltsünk fel a társkereső oldalra

Sákovics Diana 2016. május 30., hétfő 19:21

A társas kapcsolataink alakulásában az első néhány percnek kiemelt jelentősége van. A másikról kialakult első benyomásaink képzik az alapot, amelyhez illeszteni próbálunk minden új információt. Éppen ezért az első benyomások, ha nem is megváltoztathatatlanok, de makacsak. Persze ez a folyamat nem teljesen tudatos, másodpercek alatt formálunk képet a másik személyiségéről annak korából, neméből, testalkatából, öltözködéséből, nem verbális jelzéseiből, tekintetéből, arckifejezéséből, gesztusaiból, meg persze abból, ahogy beszél, amit mond, és amilyen érzéseket mindez kelt bennünk. A benyomás-kialakítás képessége gyerekkorunktól fogva fejlődik velünk, szinte automatikusan lép működésbe akkor, ha valakivel személyesen találkozunk. De vajon mi a helyzet akkor, ha online ismerkedünk? A PsyBlog egy néhány éve végzett kutatásban erre kereste a választ

shutterstock 295930757
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogy mitől lesz jó a szex hosszú távon

Sákovics Diana 2016. május 29., vasárnap 12:15

Azt már tudjuk, hogy az összeolvadás, a rászorultság és a rutin valódi vágygyilkosok egy hosszú távú kapcsolatban. De vajon mitől és hogyan maradhat izgalmas a szex évek vagy akár évtizedek után is? Ez a kérdés kritikus a párkapcsolati elégedettségünk szempontjából, így nem véletlen, hogy nemcsak a hosszú távú kapcsolatokban élőket, de a pszichológusokat is izgatja. Most egy friss kutatásból kiderült: a hosszú távú elégedettséghez az előjáték és kommunikáció a legfontosabb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunk elől menekülünk, amikor nem tudunk lazítani

Sebők Franciska 2016. május 28., szombat 20:43

Végre megérkezett a nyár, lassan itt van a vakációk, szabadságok ideje. Ez látszólag örömhír mindenkinek, mégis egyre több embernek okoz gondot a valódi kikapcsolódás. Sokan a hirtelen jött szabadidőtől szorongani kezdenek, nem tudnak mit kezdeni magukkal, idegessé, feszültté válnak. „Nem csinálok semmi hasznosat.” Mi állhat e-mögött? Mit tehetünk ellene?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korábban kezdjük elveszíteni a barátainkat, mint hittük

Sákovics Diana 2016. május 27., péntek 20:25

A szoros szociális kapcsolatok fenntartása, az, hogy ápoljuk a viszonyt családunkkal és barátainkkal, elemi szükségletünk. Ráadásul a jó kapcsolatok azok, amiktől hosszú távon igazán boldogok és egészségesek leszünk. Ennek ellenére úgy tűnik, természetes, hogy korral a baráti kapcsolataink száma csökken, és ez a folyamat valahol a családalapítás környéken kezdődik el. De pontosan mikor? Hála finn és brit kutatóknak most már tudjuk. Köszi a tippet, Quartz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A boldog emberek tesznek rá, hogy jobbak-e másoknál

Sákovics Diana 2016. május 26., csütörtök 18:31

Azt már tudjuk, hogy a jó kapcsolatoktól leszünk boldogok és egészségesebbek, ahogy azt is, hogy jobb lesz a bőrünkben, ha képesek vagyunk tudatosan használni az erősségeinket, ha meg tudjuk nevezni a negatív érzéseinket, ha meghozzuk a döntéseinket és tudjuk, miért lehetünk hálásak az életben. A kutatásoktól függetlenül nyilvánvaló az is, hogy boldogabbnak lenni jó. De vajon milyen egyéb hatással van még a boldogság az életünkre? Mi történik velünk akkor, ha boldogabbak vagyunk? Például kevésbé izgat minket, hogy jobbak legyünk másoknál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A halogatással a negatív érzéseinket hessegetjük el

Kurán Zsuzsa 2016. május 25., szerda 21:32

“ Á, még nem állok neki a tanulásnak, ebéd után jobban fog az agyam.”

“ Belőlem a stressz kihozza a maximumot, ráérek még azzal az anyaggal.”

“ A héten még sok a dolog, de jövő héttől már tényleg elkezdek edzeni.”

Ismerős? Kevesen vannak, akik még nem léptek túl valaha határidőt, ne adtak volna le késve bármit. Sokan éltük már át a következő évtől megfogadom és aztán halogatom állapotát is, vagyis azt, amikor a látszólagos szándékunk ellenére a teendők elkezdését és/vagy befejezését rendszeresen eltoljuk, elhalasztjuk. A halogatás hétköznapi jelenség, de nagyon zavaró tud lenni, akár az érintett személy, akár a környezete számára. A kérdés, hogy ez a folyamat mennyire van kontroll alatt, mennyire gyakori az adott ember életében és milyen okok állhatnak mögötte.  

shutterstock 295381949
Távolról sincs vége, olvasson még »

A népszerű fájdalomcsillapító lelkileg is érzéketlenné tesz

Sákovics Diana 2016. május 25., szerda 09:30

“A paracetamol éppen úgy csökkenti az empátiát, ahogy csillapítja a fájdalmat.” -foglalta össze legújabb kutatásának eredményeit dr Dominik Mischkowski amerikai pszichológus. Hogy mit jelent ez az eredmény pontosan? Azt, hogy a fájdalomcsillapításra széles körben elterjedt paracetamol nemcsak a testi, de a lelki működésünkre is hatással van. Ha tehát épp fájdalomcsillapítóval vagyunk kénytelenek élni a napjainkat, ne csodálkozzunk, ha a társas kapcsolatainkban is érzéketlenebbek vagyunk a megszokottnál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az a baj velünk, hogy tépőzárként tapadunk a negatív gondolatokhoz

S-W. Zsó 2016. május 23., hétfő 20:27

„Az akarás nélküli öröm mennyország, míg az öröm nélküli akarás pokol” – ez az egyik nagy igazság, amit dr. Rick Hanson neurológus és pszichoterapeuta nemrégiben magyar fordításban is megjelent munkájából, a Sírjak vagy nevessek? – Az emberi agy boldogságra hangolható című kötetből tanultam. Egyrészt őszinte érdeklődéssel és elszánt tudásvággyal veszem a kezembe azokat az önsegítő könyveket, amelyektől azt várom, hogy majd hipp-hopp megváltoztatják az életem, miközben jól tudom, hogy boldogságérzetünk elsősorban nem a körülményeinken múlik, hanem azon, hogy miként éljük meg azokat (nem elég tehát olvasni és bólogatni, hogy jé, ez az ürge tényleg mond valamit!, hanem a gyakorlatba kell ültetni az okosságokat). Ugyanakkor kételkedni is szoktam bizonyos gyakorlatok hatékonyságában, hiszen minden ember más, így nem feltétlenül működik nálam az, ami a szomszéd bácsinál simán beválik. De az biztos, hogy Hanson módszere is más, mint a legtöbb pozitív gondolkodáson alapuló önsegítő tréning.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy nő nem szexelhet annyit, mint egy férfi

Sákovics Diana 2016. május 22., vasárnap 17:38

A szexuális életünket gyakran hajlamosak vagyunk számokban mérni. Az, hogy hányszor szexelünk, hogy milyen hosszan tart az együttlét, hogy hány orgazmusunk van mind a szexuális életünk minőségének fokmérőjeként jelenik meg a fejünkben. Tehát gyakran inkább a belső statisztikáinkra helyezzük a hangsúlyt, és figyelmen kívül hagyjuk azt, ami a szexben tényleg számít: az élmény minőségét, az azzal járó érzelmeket, azt, hogy milyen megélni az adott pillanatot a másikkal. 

shutterstock 315880250

Ehhez hasonlóan, a potenciális partnereink megítélését is gyakran befolyásolják a számok, a másik múltja, az hogy korábban hány szexpartnere volt az illetőnek. Ebben az esetben a számok hatással vannak arra, mennyire tudunk és merünk megbízni a másikban, hogy milyen embernek tartjuk, hogy mennyire tartjuk alkalmas partnernek magunk számára. De vajon a másik múltjának ténylegesen mennyire van hatása a jelenre és az új párkapcsolatra? Összeszedtük, mit mond erről a tudomány.  

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés