Hajlamosabb csalni, aki sokat utazik

Ha külföldön élünk, vagy ha csak sokat járunk-kelünk a világban, annak számos pozitív hatása lehet: nyitottabbak leszünk különböző csoportok iránt, új kultúrákat ismerhetünk meg, a látókörünk bővül, kreatívabbá válunk. De vajon létezik az utazásnak negatív hatása is? A kutatások szerint igen.

shutterstock 183801326

Hajlamosabbak tisztességtelenül versenyelőnyt szerezni (oké, csalni) azok a személyek, akik többet utaznak - írja a Research Digest. Jackson Lu, a Columbia Egyetem tanára által vezényelt kutatásban több mint 600-an vettek részt. A kutatók először az utazási szokásaikról kérdezték a résztvevőket, majd egy olyan szituációba keverték őket, ahol lehetőségük nyílt áthágni a játékszabályokat. A résztvevők egy kvízjátékkal játszottak, és pontosan tudták, hogy ha megnyomják a space billentyűt, akkor felugrik a helyes válasz. A kutatók titokban mérték a nyomásokat, majd összevetették az utazási szokásokkal, és kiderült, hogy minél többet mászkál valaki a világba, annál valószínűbben rgad meg minden eszközt, hogy elérje célját. 

Minél korruptabb ország, annál több csalás?

A kutatók másik vizsgálatában 500 fő számolt be arról, mennyi időt töltenek távol otthonuktól. Az eredmény itt is egyértelmű volt: akik több országban jártak, több eltérő erkölcsi normával találkoztak, így nagyobb valószínűséggel választották a könnyebb utat. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon többet csaltak-e, akik sok korrupt országban jártak, de az eredmények szerint nem a korrupció, hanem maga az utazás mutat együttjárást a csalással. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy a sokat utazó emberek mind tisztességtelenek. Az utazás és a csalásra való hajlam együttjárása nem olyan mértékű, hogy annak a valódi életben is feltétlenül érzékelhetnénk a hatását. A vizsgálat csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy az új élmények, új tapasztalatok nemcsak pozitív hatásokkal járnak, és az újonnan szerzett rugalmasságunk, nyitottságunk a morális döntéseinkben is megmutatkozhat. Ez pedig egy fontos tendenciának tűnik egy olyan világban, ahol egyre többet utazunk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra