EGO

Így szabadulhat meg könnyen a rosszkedvétől

2017. január 8., vasárnap 16:32

Tudjuk, hogy a rágódás az egyik legrosszabb dolog, amit a lelki egészségünkkel tehetünk. Tudjuk, hogy amikor újra és újra végigpörgetjük a fejünkben közeli vagy távoli múltunk fájdalmas eseményeit, kudarcunk, megszégyenülésünk, csalódottságunk történetét, amikor parttalanul ostorozzuk magunkat, és az agyunk vissza-visszatér a fájdalmas gondolatokra, akkor - ha meg akarunk szabadulni a fájdalomtól - ki kell rántani magunkat ebből az ördögi körből. De vajon hogyan? 

shutterstock 264524723

Azt nem tudjuk megtenni, hogy tudatosan nem gondolunk a fájdalomra, hogy izomból letiltjuk a rágódást. A gondolatelnyomásnak ugyanis paradox hatása van: minél inkább igyekszünk nem gondolni valamire, az annál erősebben tölti ki az elménket. Éppen ezért kétféle megoldás közül választhatunk: vagy igyekszünk lekötni a figyelmünket valamivel – bármivel, amire nagyon kell koncentrálni –, vagy maradunk mégis a rágódnivalónknál, csak éppen megpróbáljuk máshogy megközelíteni Legalábbis Ed Watkins az Exeter Egyetem pszichológus professzora ezt a megoldást ajánlja a PsyBlog oldalán.

A professzor kutatási alapján azt javasolja, hogy igyekezzünk a kellemetlen eseményt minél alaposabban, részleteiben felidézni. Mit éreztünk, láttunk, hallottunk pontosan? Milyen illatokat éreztünk? Milyen hangszínen beszéltünk? Milyen szavakat használtunk? Mit csináltunk az esemény után? 

"A kísérleti helyzetben azt tapasztaltuk, hogy ha az emberek a kellemetlen esemény konkrét részleteire, a környezetre, a szenzoros élményekre, a történések sorrendjére koncentráltak, érzelmileg könnyebben küzdöttek meg a stresszel, mint azok, akik az esemény jelentésén és következményein gondolkodtak." - állítja a professzor. Ez a módszer eredményesnek bizonyult depressziós betegeknél is, ahol a negatív életeseményeken való folyamatos rágódás gyakran rontja a betegek állapotát. Ed Watkins professzor szerint tehát a rágódás ellenszere a fájdalmas történések konkrét elemeinek tudatos újrajátszása lehet. Azt, hogy mindenkinél működik-e a módszer nem tudjuk, de kipróbálni érdemes. 

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés