EGO

Ezekkel érdemes tisztában lennie, ha szorong

2017. január 7., szombat 13:41

Az állandó nyugtalansággal és irracionális félelemérzéssel járó szorongás az egyik leggyakoribb mentális rendellenesség napjainkban, nem véletlenül foglalkoznak vele annyit a tudósok. A PsyBlog segítségével összegyűjtöttük, hogy a legújabb kutatások szerint mi mindent érdemes figyelembe venni, ha a szorongás kisebb-nagyobb tüneteit észleljük magunkon vagy az ismerősökön.

A kedvesség enyhíti a szociális szorongást

Nem is olyan meglepő – és talán már ön is tapasztalta -, hogy a figyelmesség segít jobban kapcsolódni másokhoz. Idegenekhez is. Ennek köszönhetően pedig csökken a társas helyzetektől való félelem. Egy négy héten át tartó vizsgálatban három csoportba osztották az alanyokat. Az egyik csoport tagjai minden egyes nap kedveztek valakinek egy-egy jó cselekedettel, például elmosogatták a lakótársuk edényeit. A második csoportban az alanyok olyan társas interakciókban vettek részt, ahol nem tapasztalták a kedvesség és figyelmesség semmilyen formáját, míg a többiek semmi különöset nem csináltak, csak kontrollcsoportként vettek részt a kísérletben. A vizsgálat végén azok az alanyok érezték magukat sokkal kényelmesebben és magabiztosabban egy-egy szociális interakció során, akik valamilyen kedves tettet hajtottak végre.

shutterstock 275819786

Ha a testünkről gondoskodunk, az a lelkünknek is jót tesz

A testi és lelki folyamataink szoros kölcsönhatásban működnek, így ha odafigyelünk a testünkre, annak az érzelmi állapotunkra is hatása lesz. De mi segíthet a szorongáson? 

  • Bizonyos étrendkiegészítők. Egy, a Nutrition Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a golgotavirágot, kavát vagy az L-lizin és L-arginin kombinációját tartalmazó étrendkiegészítők csökkentik a szorongás szintjét. A tapasztalatok alapján ezeknek az összetevőknek enyhe, illetve mérsékelt hatásuk van, és a kutatók szerint semmilyen komoly mellékhatástól sem kell tartani. A legszélesebb körben a kavát tartalmazó étrendkiegészítőket vizsgálták meg eddig, és kiderült, hogy azoknál, akik a kavát magában alkalmazták, jelentős mértékben csökkentek a szorongás tünetei. Ez az összetevő tehát bizonyítottan működik a generalizált szorongásos zavarban, a nem pszichotikus szorongásos zavarban és más, szorongással összefüggő rendellenességek kezelésében. (Magyarországon jelenleg nincs forgalomban hatóságilag engedélyezett kavatartalmú készítmény, de jelenleg folyik a kivonatok gyógyszerként való törzskönyveztetése. A legnagyobb veszélyt azonban az enyhe euforizáló hatás és az ezzel való visszaélések jelenthetik.)
  • A testmozgás és a relaxáció. A szociális szorongás (a társas helyzetekben jellemző diszkomfort vagy félelem, legfőképp a megítéléstől való félelem) csökkentésében nagy szerepe van a testmozgásnak és a relaxációs technikáknak, hiszen a testi-lelki ellazulás segít megváltoztatni percepciónkat, vagyis azt, hogy hogyan észleljük a világot. Vizsgálatok is bizonyítják, hogy testedzés vagy relaxáció után kevésbé valószínű, hogy a semleges szociális jeleket fenyegetőnek érzékeljük – ami egyébként a szorongó emberek egyik legfőbb jellemzője.
  • Fermentált élelmiszerek. Egy friss tanulmányból kiderült, hogy alacsonyabb a szorongás szintje azoknál, akik több fermentált élelmiszert fogyasztanak. Az előny különösen a nagyobb mértékben neurotikus emberek esetében figyelhető meg, ők ugyanis hajlamosabbak a szorongásra. Az erjesztett élelmiszerek – amik a nyugati étrend gyakori elemei – közé tartozik például a tej, a sajt, a joghurt és a kenyér, és a bennük lévő probiotikumoknak köszönhető a pozitív hatás. Ha érdekli, hogyan befolyásolják a bennünk élő baktériumok a hangulatunkat, itt részletesen is elolvashatja. 
  • De a prebiotikumok is jót tesznek. Az Oxfordi Egyetemen végzett klinikai vizsgálatok során jöttek rá, hogy a prebiotikumok is csökkentik a szorongás mértékét. Ahogy a probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek, úgy a prebiotikumoknak is vannak más fontos funkcióik a tápértéken túl. Kiderült, hogy a prebiotikumok fogyasztásának az antidepresszáns és szorongás elleni gyógyszerekhez hasonló előnyei vannak.

A szorongás izolációhoz vezet

Azt eddig is tudtuk, hogy a szorongás aláássa a társas kapcsolatokat, újabb kutatások azonban meg is magyarázzák a társadalmi izoláció okát. A szorongás akadályozza, hogy figyelembe vegyük mások nézőpontját, hiszen a szorongó emberek sokkal inkább magukra fókuszálnak és kevésbé empatikusak a környezetükkel.

Örökölhető

A neurológusok szerint egyes agyterületek túlzott mértékű aktivitása tehet róla, hogy a szorongásra és a depresszióra való hajlamot szüleinktől örökölhetjük. Egész pontosan az a három régióból álló agyi hálózat, ami kontrollálja a félelemre adott reakciókat. A vizsgálatok során azt találták, hogy a szorongó emberek 35 százalékánál a családi előzményeknek, vagyis a szülők szorongásszintjének köszönhető a probléma kialakulása.

De az is kiválthatja, amit épp most csinál

Az ausztrál Deakin Egyetem kutatói kilenc – 1990 és 2014 között végzett – kisebb-nagyobb (200-13000 fős) kutatás alapján elemezték az alanyok szorongásszintje és az ülve töltött ideje közötti összefüggéseket. Az eredmények szerint az állandó ücsörgés, illetve az olyan alacsony energiaszintet igénylő tevékenységek, mint a tévénézés, a számítógépezés vagy a videojátékozás mind szorongáshoz vezethetnek. A pontos okok egyelőre tisztázatlanok, de a szakértők gyanítják, hogy több magyarázat is állhat a háttérben: a lustaság ugyanis befolyásolhatja többek között az alvás minőségét, az anyagcserénket vagy a szociális életünket, ezek a tényezők pedig fokozhatják a szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát.

shutterstock 103866110

Magas szerotoninszinttel jár

Korábban azt hittük, hogy a szociális szorongás csökkenti a szerotonin szintjét, nemrég azonban kiderült, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. A szociális szorongásos zavarban szenvedők agya sokkal többet termel a szerotonin nevű neurotranszmitterből és minél több szerotonin termelődik, annál erősebb a szorongás mértéke. Ez az eredmény azért is meglepő, mert a szociális szorongást gyakran olyan SSRI-készítményekkel kezelik, mint a Prozac, a Paxil vagy a Zoloft, ezek az antidepresszánsok viszont emelik az agyban a szerotoninszintet.

"Fertőző" is lehet?

Egy másik kutatás szerint nem csak a szülők adhatják át a szorongásra való hajlamot a gyerekeknek, hanem a túlzott mértékben aggódó gyerekek is a szülőknek. A szorongó gondolatok és viselkedés „fertőző” mivolta tehát a genetika mellett a környezeti hatásokkal is magyarázható. A gyerekek akkor is átadhatják a szorongásra való hajlamot, ha szüleik eleve nem aggódó típusúak.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés