EGO

Az ideális korkülönbség mást jelent a pasiknak

2017. január 3., kedd 18:38

Vajon mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban? Egy-két év? Vagy akár öt-tíz? Egyáltalán számít az a kapcsolat jövője szempontjából, hogy mennyi idősek vagyunk? 

Ez utóbbi kérdésre a bennünk élő romantikus könnyen rávághatja, hogy ó, dehogy, csak közöttünk lévő érzelmek számítanak, de sajnos a korábbi kutatások mást mutatnak. Kiderült ugyanis, hogy minél nagyobb a felek közötti korkülönbség, annál valószínűbb, hogy egy házasságnak válás a vége. Azokhoz képest, akik egyidősek, egy év korkülönbség esetén 3, öt év esetén 18, tíz év esetén 39, húsz évnél pedig 95 százalékkal nő a válás valószínűsége. Eszerint tehát a gyakorlatban - pontosabban a hetero házasságok gyakorlatában - a nagy korkülönbség szívás. Persze az, hogy mit mutatnak a válási statisztikák, és miben gondolkodunk a párkereséskor, nem igazán esik egybe. 

shutterstock 390517459

Legalábbis ez derült ki a Personal Relationships nevű lapban publikált vizsgálatból, melyben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy mennyi az az ideális korkülönbség, amit általában még elfogadhatónak tartunk. Az eredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy a válasz erősen függ a nemtől és a szexuális orientációtól.

A vizsgálatban a kutatók egy online társkereső 996 hirdetését elemezték ki, és megállapították, hogy a heteroszexuális nők a legkevésbé rugalmasak a korkülönbség kérdésében. Számukra az ideális partner maximum 3,6 évvel lehetett fiatalabb és 7,7 évvel idősebb. Bár a korintervallum a hetero nőknél volt a legszűkebb, a hetero férfiak a náluk idősebb partnerekkel szemben voltak rugalmatlanabbak. Az átlagos hetero pasi ugyanis maximum 1,8 évvel idősebb nővel ismerkedett volna szívesen, míg a 9,8 évvel fiatalabb csajok még bőven belefértek az ismerkedési keretbe. A homoszexuálisok ezzel szemben sokkal lazábban kezelték a párkapcsolati korkülönbség kérdését, a férfiaknak átlagosan nyolc év korkülönbség megfelelt minden irányba, míg a nők a 6,7 évvel idősebb és 8,6 évvel fiatalabb kategóriában kerestek maguknak partnereket. 

A korpreferenciában mutatkozó nemi különbségeket a kutatók könnyen magyarázták a férfiak és a nők eltérő evolúciós stratégiájával. A pasik számára ugyanis a gének továbbörökítéséhez a fiatal és egészséges, míg a nők számára a megfelelő erőforrásokkal rendelkező partner a vonzóbb. Ezek a jellegzetességek pedig gyakran összekapcsolódnak az életkorral is. A homoszexuális résztvevők esetén azonban ilyen evolúciós nyomás nem jelentkezik, így ők sokkal szabadabban keresgélnek minden korosztályban. Igaz, az ő helyzetük annyiban nehezebb, hogy egy adott korcsoportban kevesebb partner közül válogathatnak, így nem árt szélesíteni a keresgélés korhatárát. 

Persze az, hogy mit mondanak a statisztikák, és mi a helyzet két ember konkrét kapcsolatában, teljesen más dolog. A bennünk élő romantikusnak abban minden bizonnyal igaza van, hogy a párkapcsolati boldogság nem azon múlik, hogy mekkora közöttünk a korkülönbség, sokkal inkább azon, hogy mit vagyunk hajlandóak megtenni egymásért és a kapcsolatért. 

Ön szerint számít a korkülönbség egy párkapcsolatban?

 • 656
  Igen, az ideális az, ha egyidősek vagyunk.
 • 697
  Igen, az ideális az, ha idősebb vagyok a partneremnél.
 • 527
  Igen, az ideális az, ha fiatalabb vagyok partneremnél.
 • 890
  Nem, nem számít.

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés