Az egyedüllét a kulcs ahhoz, hogy végre kipihenjük magunkat

Vasárnap van, a pihenés napja. Oké, az, hogy ma éppen népszavazunk is, valószínűleg sokaknál nem segíti a lelazulást, de mégis: ma nincs munka, csak a család, az otthoni teendők, a kalandozás vagy éppen a kanapén henyélés. De vajon ezek a tevékenységek tényleg pihentetnek? Vagy ha ezek nem, akkor mi? Erre kereste a választ a világ eddigi legnagyobb pihenéssel foglalkozó kutatása

Hubbub és a BBC R4 közös projektjeként tavaly novemberben indított online kérdőívben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mit jelent a pihenés a különböző embereknek, hogyan szeretnek pihenni, és milyen összefüggést látnak a pihenés és a jól-lét között. A kérdőívet 134 országból összesen 18 ezren töltötték ki. A legfontosabb eredmény pedig az, hogy a többség (68,4%) nem pihen eleget. Legalábbis nem pihen annyit, amennyire igénye lenne. Az, hogy mi a több és a kevesebb persze szubjektív, a kitöltést megelőző napon az átlagos pihenésidő 3 óra 6 perc volt. 

shutterstock 253232608

A vizsgálatban résztvevők abban is jelentősen különböztek, hogy milyen tevékenységeket tartottak pihentetőnek, hogy kinek volt igénye aktív és kinek passzív elfoglaltságokra. A válaszok összesítéséből mindenesetre összeállt a legpihentetőbb tevékenységek tizenötös listája. Vagyis ez: 

  1. Olvasás
  2. Kint lenni a természetben
  3. Egyedüllét
  4. Zenehallgatás
  5. Semmittevés
  6. Sétálás
  7. Zuhanyzás vagy fürdés
  8. Álmodozás
  9. Tévénézés
  10. Meditáció vagy mindfulness gyakorlás
  11. Állatok gondozása
  12. Családdal barátokkal való időtöltés
  13. Teázás vagy kávézás
  14. Kreatívan alkotás
  15. Kertészkedés

Az első helyen végzett olvasás az emberek közel 60 százalékának, a listára még épphogy felkerült kertészkedés pedig az emberek ötödének jelenti a pihenést. Érdekes eredmény, hogy az amúgy fontosnak értékelt szociális kapcsolatok ápolását a résztvevők nem sorolták a feltétlenül pihentető elfoglaltságok közé, és ebben az extrovertált és introvertált emberek között nem volt különbség. Ahogy abban sem, hogy a magányos tevékenységeket viszont a lelazulás remek formájának tartották. 

shutterstock 222952363

“Az emberek arról számoltak be, hogy amikor egyedül vannak, leginkább arra figyelnek, hogy érzik magukat testileg és lelkileg.” - mondta a BBC-nek a Ben Alderson-Day a Durham Egyetem pszichológusa. Az eredményekből úgy tűnik, hogy az egyedüllét nemcsak arra teremet lehetőséget, hogy másoktól elszakadjunk, de attól is, hogy egy kicsit távolabb kerüljünk a saját automatikus működéseinktől, rágódásainktól, szorongásainktól is. Az emberek legalábbis arról számoltak be, hogy egyedül csupán az idő harmadában futtatják belső monológjaikat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra