Meghalt Lux Elvira szexuálpszichológus

87 éves korában elhunyt Lux Elvira klinikai szakpszichológus, az ország egyik legelső és legismertebb szexuálpszichológusa, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke. A '70-es években az elsők között mondta ki nyilvánosan, hogy az önkielégítés nem bűn.

A Blikk információi szerint Lux Elvira józsefvárosi lakásában hunyt el. 1929-ben született Ózdon, de Járdánházán nevelkedett és járt kilenc osztályos iskolába. A középiskolát Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte el, majd egy teherautón Budapestre szökött, hogy az orvosi egyetemre járhasson. A SOTE jogelődjét, a BOTE-t 1947-1951 között végezte el.

Az egyetem elvégzése után úgy érezte, hogy hogy az aggyal nem mint a szervvel kel foglalkozni, hanem mint pszichével. Mivel a SOTE-n még nem volt ilyen szak, 1964-1969 között az ELTE BTK pszichológia szakára járt. 1969-1989 között a SOTE I.sz. Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán klinikai pszichológusként dolgozott, innen ment nyugdíjba. Ez volt az első olyan kórház, ahol pszichológust alkalmaztak nőgyógyászati esetek megoldásában.

Első könyve 1980-ban jelent meg Szexuálpszichológia címmel, ezt számos további kötet követte (Női szerepek a szexuálpszichológus szemével, Lépéspróbák egymás felé, Szabad egy szexre?, Szexkontroll, stb.) A szakmai publikációk mellett jelentősek voltak az ismeretterjesztő munkái is. 2004-ben életművének elismeréseként megkapta a Batthyány-Strattman-díjat, még a 2000-es években is rendszeresen meghívott vendég volt hazai és külföldi kongresszusokon, konferenciákon.

Lux Elvira elég korán, 1970 óta tartott a fenti videóhoz hasonló felvilágosító előadásokat iskolákban, egyetemeken, rendezvényeken, és ezzel nagyon sokat tett a magyar fiatalok szexuális felvilágosításáért. A '70-es években ugyanis szinte csak tőle (valamint a Magyar Ifjúságban olvasói levelekre válaszoló Veres Páltól, Ranschburg Jenőtől  és Buda Bélától) tudhatták meg a magyar fiatalok, hogy "az önkielégítés nem bűn, és nem jár kórós következményekkel annak gyakorlása", mindenki más vagy tabuként, vagy a szocialista erkölcs megmosolyogtatóan naiv dogmái szerint kezelte ezeket a kérdéseket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek