A vonzóbb partnerrel rövidebb lesz a kapcsolat

Egy kapcsolat alakulása nyilván nem az abban résztvevők testi adottságain múlik. Elvileg. Egy rakás olyan kutatás van azonban, amiből kiderült: a kapcsolat jövője szempontjából sokszor igenis számít, hogy a felek hasonlóan attraktívak legyenek. Madeleine A. Fugère professzor a korábbi és a friss saját kutatási eredményeit foglalta össze a Psychology Today egy friss posztjában

Már a nyolcvanas évek kutatásai is megmutatták, hogy valószínűbben maradnak együtt hosszú távon azok a párok, akik attraktivitásban hasonlóak egymáshoz, mindegy, hogy mindkét fél a nagyon vonzó, a közepesen vagy kevésbé vonzó kategóriába esik. (Azt, hogy ki mennyeire vonzó ezekben a kutatásokban általában független megfigyelők pontszámainak összesítésére alapozzák.) Persze kiderült az is, hogy általában a vonzóbb emberekre bukunk (nahát), de sikeresebbnek hisszük azokat a kapcsolatokat, amikben partnerünk attraktivitása a miénkhez hasonló, így szívesebben is választunk magunknak ilyen párt. A saját vonzóságunk megítélésében mondjuk nagyon változatosan gondolkodunk, tudjuk például, hogy a pénzes pasik vonzóbbnak tartják magukat, így gyakran választanak saját adottságaiknál lényegesen jobb csajt. 

shutterstock 316307561

Fugère és munkatársai kutatásukban azt találták, hogy a legtöbb nő a partnerét magához hasonlóan vonzónak, vagy kicsit vonzóbbnak tartja. Azok a nők azonban, akik szerint ők jobban néznek ki párjuknál hajlamosabbak arra, hogy kevésbé köteleződjenek el a kapcsolatban, és gyakrabban tekintsenek kifelé a viszonyból. Ők tehát gyakrabban flörtölnek másokkal, és gyakrabban fordul meg a fejükben a szakítás gondolata is. Más kutatások szerint a vonzóság szempontjából való eltérés növeli a kapcsolaton belüli féltékenységet, ami hosszú távon hozzájárulhat a kapcsolat sikertelenségéhez. 

Persze ezek az eredmények statisztikákon alapulnak, tehát azt mutatják meg, hogy általában mi a helyzet az attraktivitás és a kapcsolat hosszának együttjárásában. Kivételek azonban mindig vannak. Sőt, már statisztikailag is vannak. Egy friss kutatás szerint például ez az egész csak abban az esetben igaz, ha a felek az ismerkedés után azonnal randizni kezdenek, amikor régóta fennálló baráti kapcsolatok fordulnak szerelembe, akkor a külső megjelenés jóval kevésbé számít. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra