Függő vagyok. Hova fordulhatok?

A függőségek palettája végtelenül sokszínű, a kémiai szerek mellett viselkedéshez kötött függőségek számos formáját ismerjük. Elméletileg kimeríthetetlen azoknak a jelenségeknek sora, ami a függőség mintázatait életre tudja hívni. A legtöbb viselkedés és jó néhány kémiai szer – ez alól persze számos kivétel van – nem magától értetődően tesz függővé, hiszen képesek lehetünk úgy dolgozni, vásárolni, sportolni, internetezni, hogy ez ne lépje át a függőség határát, de az alkoholfogyasztás sem feltétlenül egyenlő az alkoholizmussal, ha a rekreációs fogyasztásra jellemző italozási gyakorisággal és mennyiséggel jellemezhető. Elméletileg megfordíthatjuk az állítást: ahogyan egy szer vagy viselkedés függővé tesz, úgy választja meg a függőség a választott szert vagy viselkedést. Az addikció érzelmi gyökerekkel rendelkező betegség, mely valamibe megkapaszkodik.

De hogyan tovább? És ami még fontosabb: hova tovább? Kihez, kikhez fordulhat egy szenvedélybeteg?

Irány a kórház!

A kórház felkeresésére két alapesetben kerülhet sor. Az első eset inkább kórházba kerülés, amikor akut helyzetben egészségügyi ellátás szükséges. Ez jelentheti a detoxikálás igényét, szomatikus problémák kezelését, pszichiátriai tünetekre adott orvosi válaszokat. Ezen a szinten még nem beszélhetünk tervezhető, lépcsőzetes, hosszabb távú terápiáról. Addiktológiai kezelés során viszont már ezek az igények befolyásolják a kórházi felvételt. Néhány hetes, hónapos kezelésre számíthat az, aki addiktológiai osztályra történő felvételét kéri. Ezt megelőzheti az előgondozás, egy rövidebb felkészítő-felmérő szakasz, ami ambulancián vagy gondozóban történik járóbeteg-ellátás formájában.

shutterstock 114586114

Addiktológiai kórházi osztályként az egészségügy oldaláról közelítünk a problémához, ez azonban nem jelenti azt, hogy a személyes motiváció megspórolható és a fehér köpenyesek csodatételei vezetnek el a józan élethez. Fontos döntés lehet a kórházi kezelés megkezdése, ha a szerfogyasztást támogató környezettől történő izoláció szükséges az egyén számára, és ha egy hosszabb távú felépülés megtervezése tartandó szem előtt. Bizonyos gyógyszerek indokolt, orvosi kontroll mellett történő szedése, vagy meghatározott pszichoaktív szerek (például methadon) elhagyásának igénye kifejezetten a kórházi kezelésformát támogatja.

Ahol az első kávémat megiszom reggelente

A nappali, közösségi szemléleten alapuló ellátások abban segítik a felépülőt, hogy teret és időt biztosítanak a közösség erejét kiaknázó, szermentes életvezetést támogató tevékenységekre. Nyitott ajtók várják a fekvőbeteg-ellátásból érkező klienseket, de azokat is, akik hosszabb távú rehabiltációs kezelésre készülnek. Többnyire civil szervezetek nevéhez kötődnek az ilyen jellegű ellátások. Habár az egészségügyi kérdésekre itt is van válasz, mindez alapvetően szociális ellátási formának minősül. Gazdag terápiás repertoár lelhető fel, bizonyos szervezetek és projektek pedig speciális célcsoportok számára is kínálnak alternatívát (Például fiatal szerhasználók, fogyatékossággal élő szerhasználók számára).

(Re)hab a tortán

Hosszabb távú, 6-12 hónapos terápiát a rehabilitációs intézmények nyújtanak. Lépésről lépésre haladó, a teljes életvitelt felülvizsgáló intenzív terápiás időszakot fed le a bent töltött idő, ami az egyént a közösséggel összekapcsolja. Magyarországon koedukált és férfiak számára kialakított rehabilitációs intézmények működnek, illetve idén nyitotta meg kapuit két, fiúk számra fenntartott tinirehab is Szatymazon és Ráckeresztúron. A legtöbb rehab teljes szermentességet vár el, tehát a pszichiátriai gyógyszerek szedése is kizáró oknak minősülhet. A rehabilitációs kezelés többnyire nem egyik napról a másikra ér véget, a nagybetűs életbe történő visszatérés fokozatosan, átmenetek beiktatásával történik.

Hello, önsegítő csoport!

Számos függőséghez kapcsolódóan működnek tizenkét lépéses programot követő, anonim önsegítő csoportok, például alkoholfüggők, drogfüggők, szexuális addikcióban érintettek,társfüggők részére, de mindemellett vannak ettől eltérő példák is. A Borderline Anonymous (BA) például kifejezetten borderline személyiségzavarral élők számára tart gyűléseket. A többnyire szenvedélybetegeket megcélzó gyűlések elérhetőek a nagyobb városokban, szakember jelenléte nélkül, az érintettek körében mesélhet magáról a gyűlést látogató függő. Miközben ez a fajta (ön)segítés a spiritualitás fogalmától sem idegen, semmiféle vallási elköteleződést nem vár el. Az önsegítő csoport látogatása szinte bármilyen terápiával jól összeegyeztethető, sőt az úgynevezett Minnesota-modell szerint történő programban kiemelt szerepet kap. Ugyanakkor a gyűlések látogatása nem jár kéz a kézben intézményes formában nyújtott kezeléssel, az utcáról is be lehet térni, ami fontos, az a felépülés iránti igény.

shutterstock 289042592

A felépülésem én vagyok!

Bárhova is kopogtat be a felépülni vágyó, az ellátó intézményrendszer szereplői kapcsolatban vannak egymással, így jó eséllyel az adott állapotnak és szükségleteknek megfelelő ellátáshoz juthat a szenvedélybeteg. Mások lehetnek az igények egy dizájner drogokkal kísérletező tinédzser esetében, mint egy hosszabb múltra visszatekintő opiáthasználó kapcsán.Természetesen a szerhasználaton kívül egyéb tényezők is befolyásolják az alternatíva megválasztását, többek közt a társuló szomatikus vagy pszichiátriai betegségek, a szociális kapcsolatok minősége, a lehetségesen felmerülő jogi vonatkozású ügyek. Ami egyetlen opció során sem kerülhető meg, az az egyén motivációja, vagyis azon a bizonyos ajtón való belépés egyéni elhatározása.

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns a kémiai és viselkedési függőségekkel foglalkozik, de szívesen reagál a függők hozzátartozói oldaláról felmerülő kérdésekre is. Juhász Dániel pszichológus gyermekpszichológus, pár- és családterápiás tanácsadó, a Humánia Pszichológia Blog szerzője, akihez bátran fordulhatnak családi, házassági és nevelési problémákkal is. A life coach csapat tagja továbbá Kurán Zsuzsa pszichológus, családterápiás tanácsadó és Sebők Franciska tanácsadó szakpszichológus az emPatika munkatársai, valamint Sákovics Diana pszichológus, aki szívesen segít párkapcsolati és szexuális problémákkal, magánnyal, életvezetési válságokkal kapcsolatban. Írjon nekünk bizalommal, igyekszünk segíteni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra