Bocsánatot kérni nem is olyan nehéz

Kutatók egy csoportja arra volt kíváncsi, vajon hogy néz ki a legjobb bocsánatkérés. Tapasztalataikat a Negotiation and Conflict Management Research kiadványban jelentették meg, amiből kiderült, hogy a tökéletes bocsánatkérés hat lépésből áll, ezek közül a legfontosabb a (vélt) hibázás legalább részbeni elismerése és vállalása, írja az IFLScience.

shutterstock 273641723

Mi a második legfontosabb?

A jóvátétel felajánlása. „Az egyik leggyakoribb aggodalom a bocsánatkéréseket illetően az, hogy igazából üres beszéd az egész" – mondta Roy Lewicki, a tanulmány vezetőszerzője. „De ha megígérjük, hogy kijavítjuk a hibát, akkor elkötelezettnek tűnünk" – tette hozzá. A kutatásba egyébként 333, különböző hátterű felnőttet vontak be, akik a laborban különböző forgatókönyveket olvashattak kényes szituációkról. 

A különböző forgatókönyvek eltérő mennyiségben (egyet, hármat vagy hatot) tartalmazták az alábbi hat pontot:

  1. Megbánás kifejezése.
  2. Annak elmagyarázása, hogy mi romlott el/ment rosszul.
  3. A felelősség elismerése.
  4. Bűnbánat kifejezése.
  5. Jóvátétel felajánlása.
  6. Bocsánatkérés.

Ezután az alanyoknak értékelni kellett az egyes változatokat aszerint, hogy az mennyire volt hatásos, hiteles és mennyire passzolt az adott helyzethez. Talán nem meglepő: minél több pontot tartalmazott a bocsánatkérés a fentiek közül, annál hatásosabbnak ítélték meg azt.

De volt még egy másik kutatás is: 422 hallgatót kértek meg arra, hogy olvassák el az előző felmérésben is említett forgatókönyvet. Nekik azonban nem mutatták meg a hat pontot, hanem hagyták őket a sötétben tapogatózni. A végeredmény náluk is hasonló volt és mindkét kísérletből kiderült az, hogy az egészben a legkevésbé fontos az utolsó pont volt, vagyis maga a bocsánatkérés kimondása. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek