A szőke nők buták? Francokat!

Két szőke nő beszélget: 

- Képzeld idén a karácsony pont pénteki napra esik!  

- De remélem nem tizenharmadikára…

Amikor először találkozunk valakivel, néhány másodperc alatt benyomások tucatjait alakítjuk ki róla. Szemszínből következtetünk a dominanciára, az öltözetből a magabiztosságra, arcberendezésből az intelligenciára. Ránézésre hajlamosak vagyunk képet formálni arról, vajon milyen ember a másik, hogy élhet, hogyan viszonyul hozzánk. A benyomás-kialakítás képessége már korán, gyerekkorunkban megjelenik, majd idővel egyre alaposabb, egyre mélyebb következtetéseket vonunk le a másikról. Ehhez azonban nem csak a saját, személyes tapasztalatainkat használjuk, de azokat a hiedelmeket, sztereotípiákat is, amiket szűkebb és tágabb környezetünktől kapunk. A sztereotípiák hasznosak: segítenek gyorsan és könnyebben eligazodni a ránk zúduló információtömegben, de eközben egyszerűsítik, és ezzel torzítják is valóságot. 

A benyomás-kialakításnál is előszeretettel használt, társadalmilag mélyen beágyazott és lelkesen hangoztatott sztereotípia az, hogy a szőke nők buták. Vagy finomabban: kevésbé intelligensek az átlagnál. De vajon van ennek az elképzelésnek bármilyen alapja? Nyilván nincs. És most már hivatalosan sincs. 

Az Ohio Egyetemen végzett kutatásban 10.878 amerikai IQ tesztjét vetették össze, és azt találták, hogy az eredetileg szőke, fehér bőrű nők átlagos IQ pontszáma nemcsak hogy megegyező, de valamivel magasabb is barna, vörös és fekete hajú társaikénál. Az Economics Bulletinben publikált tanulmányból kiderült, hogy a szőkék átlagos IQ pontszáma 103,2. Bár ez a szám néhány ponttal magasabb, mint bármilyen más hajszínű nőé, a különbség statisztikailag nem szignifikáns. Az, hogy egyáltalán miért létezik, nem tiszta, de a kutatók szerint köze lehet ahhoz, hogy a a szőkék inkább nőnek fel olyan családokban, ahol több a könyv, több az intellektuális inger.

shutterstock 298301060

Hogy mit jelentenek ezek a kutatási eredmények? Alapvetően azt, hogy az IQ-nak semmi köze a hajszínhez. Ez persze abból a szempontból nem nagy bréking, hogy ha komolyan megkérdeznénk bárkit, aki előszeretettel mesél szőke nős vicceket, nagy valószínűséggel hasonló megállapításra jutna. A valóságban azonban a gyakran hangoztatott sztereotípiáknak igenis van következménye. Jay Zagorsky a kutatás vezetője szerint a mindennapi életben a szőke nőkkel kapcsolatos sztereotípiák kártékonyak, hatással vannak a munkaadók ítéleteire, az előléptetésekre, és a szociális élet egyéb területeire is. 

A szőke nőkkel kapcsolatos hiedelmek, megjegyzések, viccek tehát mind erősítik a diszkriminációt, pedig – ahogy ez a vizsgálat is tisztán mutatja – ennek semmilyen valós alapja sincs. Ezt pedig érdemes felidéznünk minden olyan alkalommal, amikor valaki a szőkék agyatlanságáról hadovál.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra