Tesztelték, hogy a súlyzós edzés vagy a futás jobb-e az agynak

Ha rendszeresen edzünk, akkor a gondolkodásunk rugalmasabb, az agyunk jobban pörög, és lassabban is hülyülünk el öreg korunkra. Ráadásul a rendszeres edzés a mentális egészségünknek is jót tesz. Edzeni tehát már csak ezért is ajánlott, és gyakorlatilag mindegy, mit csinálunk, a lényeg, hogy találjunk benne örömöt. Persze annak, aki már amúgy is rá van kattanva a mozgásra, azt sem árt tudnia, hogy milyen mozgásformával tesz a legjobbat az elméjének. Most egy finnekből és amerikaiakból álló kutatócsoport éppen erre kereste a választ. 

A The Journal of Physiologyban megjelent vizsgálatban a kutatók azt tesztelték, hogy vajon a kardiotréning (például a futás), az intervallum edzés vagy a súlyzós edzés kedvez leginkább az új idegsejtek kialakulásának. Az eredmények szerint egy hathetes időszak alatt a rendszeres kardiotréning mellett a memóriáért felelős hippokampuszban kétszer-háromszor annyi új idegsejt keletkezik, mint más mozgásformák hatására. A mozgás következtében keletkező idegsejtek konkrét mennyiségét úgy tűnik, genetikai tényezők befolyásolták. 

shutterstock 203733427

A kutatás izgalmas, egyetlen szépséghibája, hogy nem embereken, hanem hím patkányokon végezték (nem, gőzünk sincs, hogyan emelgettek súlyokat a patkányok), szóval talán korai még a sarokba vágni a súlyzódat, és nekiindulni a legközelebbi parknak. Az mindenesetre meglepő eredmény, hogy az eltérő mozgásformák között ekkora különbség lehet a neurogenezis szempontjából, és a későbbi kutatások talán választ adnak majd a miértre is.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek