A memóriánk kapacitása tízszer nagyobb, mint hittük

Kiderül, hogy a memóriánk annyi információ tárolására képes, mint az egész internet. A Salk Intézet munkatársai nemrég publikált kutatásukban rájöttek, hogy az emberi memóriakapacitás petabájtban (=1000 terabájt =1015 bájt)mérhető, azaz  tízszer nagyobb, mint korábban hittük. 

Az eLifeban megjelent vizsgálatban a kutatók egy patkány hippokampuszát, vagyis agyi memóriaközpontját modellezték 3D-ben, és az abban zajló szinapszisokat, idegsejtek közötti kommunikációt tanulmányozták. A szinapszis, vagyis a gondolataink elemi forrása egyébként csodás, nézze csak: 

A vizsgálatból kiderült, hogy a szinapszisok sokkal többet tudnak ahhoz képest, mint sejtették, körülbelül 26 különböző terjedelemben működhetnek. Ez azt jelenti, hogy a memóriakapacitásunk is nagyobb, mint hittük, az 1-2 bit helyett a rövid és hosszú távú memóriánk 4,7 bitnyi információ tárolására képes.  

Ezek az eredmények nemcsak azért izgalmasak, mert egy lépéssel közelebb kerültünk az agyunk megértéséhez, de a kutatók szerint ezek hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy az agyunk mintájára képesek legyünk pontosabb és az energiatakarékosabb számítógépeket építeni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra