Ezért olyan kemény fűre inni

Az, hogy mi történik ha valaki alkoholt, marihuánát vagy egyéb drogokat fogyaszt szerenként, egyénenként és helyzetenként is változik. A különböző drogok aktuális hatása tehát nehezen kiszámítható, különösen akkor, ha valaki több különböző szert használ egyszerre. Az egyik leggyakoribb drogkombináció az alkohol és a fű keverése, de vajon mi történik ettől a szervezetünkben? 

shutterstock 219594292

A Clinical Chemistry nevű szaklapban tavaly megjelent kutatásból kiderül, hogy az alkohol bizony felerősíti a marihuána hatását. Ez ráadásul nemcsak élmény szinten jelenik meg a fogyasztóknál, hanem fizikai szinten is mérhető. A baltimore-i kutatócsoport ugyan mulatságosan kis mintán, 19 főn tesztelte az alkohol és a marihuána együttes hatását, szóval nincs szó világotrengető, hiperszignifikáns, az univerzumra általánosítható eredményekről, mindenesetre érdemes észben tartani, amit találtak: azoknak a vérében, akik egyszerre fogyasztottak alkoholt és füvet, magasabb volt a marihuána fő hatóanyagának, a THC-nek a szintje, mint a szimplán marihuánát fogyasztó társak vérében. 

Aki tehát egyszerre iszik és szív, nem részegebb lesz, hanem jobban betép, ami a PsyBlog szerint jól magyarázza, hogy miért az alkohol és a fű egyidejű használata a leggyakoribb szerkombináció az autóbalesetekben. Szépen kérjük, ne igyon, ha vezet. Ne is szívjon. És főleg ne csinálja a kettőt együtt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek