A szakállas pasik szexistábbak az átlagnál

Vannak pszichológiai kutatások, amiknek valójában nincs sok értelme (heló, brit tudósok!), de legalább jól lehet rajtuk mulatni, és eredményeikkel klasszul lehet szívatni az ismerőseinket. Na, épp egy ilyen következik, méghozzá ausztrál pszichológusok friss eredményei nyomán, akik azt állítják, hogy a szakállas pasik szexistábbak az átlagnál. 

Az Archives of Sexual Behaviorban megjelent vizsgálatban 223 amerikai és 309 indiai férfit kérdeztek meg online a kutatók demográfiai hátterükről, arcszőrzetükről és a másik nemmel kapcsolatos attitűdjeikről. A pszichológusok abból indultak ki, hogy az arcszőrzet, mint másodlagos nemi jelleg a férfiasság, a kor, a dominancia és az agresszivitás jelképe, de fogalmunk sincs, hogy min múlik, ki hogyan hordja azt. A kutatók feltételezése az volt, hogy a szexistább pasik valószínűbben hangsúlyozzák nemüket az arcszőrzetükkel is, míg a kevésbé szexista attitűdökkel bírók jobban szeretnek borotválkozni. Igazuk lett. 

A kutatók a szexizmusnak két fajtáját is vizsgálták, vagyis az ellenséges és a jószándékú verziót. Az ellenségesen szexisták szerint a nők rossz arcok, akik önös érdekből kontrollálják és szadizzák a férfiakat, míg a jóindulatú szexisták szerint a nők gyengék és védelemre szorulnak, tehát a férfi dolga a nőt pátyolgatni és megvédeni. A nemzetiség, kor, iskolázottság, kapcsolati státusz és szexuális orientáció kontrollálása után a vizsgálatból kiderült, hogy az ellenséges szexizmus gyakoribb az arcszőrzetet viselő, mint a simára borotvált férfiaknál, és az arcszőrzet szignifikáns előrejelzője az ellenséges szexizmusnak. Ez egyébként az indiai csoportnál kifejezettebb volt: az arcszőrzetet viselő férfiak 86 százaléka ért el magasabb pontszámot a szexizmus skálán, míg az amerikaiaknál ez az arány csupán 65 százalék volt. 

A kutatók szerint az eredmények hátterében az állhat, hogy a szexista férfiak a nemi különbségek, a férfiasságuk és dominanciájuk hangsúlyozása miatt választják az arcszőrzet viselését. Persze az sem kizárt, hogy a dolog éppen fordítva van: ha az ember arcszőrzetet hord férfiasabbnak, dominánsabbnak tűnik, így ilyen visszajelzéseket is kap a környezetétől, amik aztán visszahatnak a nőkkel kapcsolatos attitűdjeire. 

shutterstock 329194019

Hogy mi ebből a tanulság? Nyilván nem az, hogy minden szakállas pasi szexista disznó. Az aktuális arcszőrzet megválasztását a nőkhöz való hozzáálláson túl a divat, a kultúra is befolyásolja, ahogy az is, hogy van, akinek egyszerűen az jön be inkább, arcszőrzettel néz ki jobban. Egyébként meg ez az egész agyalás a miérteken felesleges, úgyis mindenki tudja, hogy a nők a tíznapos borostára buknak a leginkább.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek