Magyar gyógyszergyártó felfedezése segíthet az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésében

Engedélyezte az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) a Richter saját fejlesztésű, Cariprazine kapszulájának forgalmazását – írja a Portfolio. A készítmény az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésében segít felnőtt betegeknél – ráadásul ez az első olyan magyar fejlesztésű gyógyszer, amely forgalomba hozatali engedélyt kapott az Egyesült Államokban.

Christopher Furlong / Europress / Getty

Azt pontosan nem tudni, hogy a gyógyszer mikor válik elérhetővé, mindenesetre a tervek szerint 2016 első negyedévében kerül nagykereskedelmi forgalomba. Az biztos, hogy vényköteles lesz, az engedélyt pedig napi egyszeri adagolásra kapták meg. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója elmondta, hogy bár számos készítmény van már jelen a piacon a fent említett betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény. A Cariprazine mögött mintegy 15 év kutatói munka van és 2027-ig szabadalmi védettséget élvez.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra