Itt a tuti önbizalomnövelő technika

Túlságosan kritikus magával szemben? Kevés az önbizalma? Ne aggódjon, a kutatók már erre is kínálnak megfelelő megoldásokat. Az irányított absztrakció nevű technika lehet a segítségére – írja a Research Digest. Ha abban hiszünk, hogy valamit nem tudunk megtenni, az negatívan hat ránk, annak ellenére, hogy semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre az ellenkezőjéről. Peter Zunick pszichológus és kollégái egy technikát írlak le, melyet irányított absztrakciónak neveznek.

A közvetlen absztrakció megmutatja, hogy a személyes siker hogyan lehet általánosabb érvényű – ez az absztrakciós fele – és azt is láthatóvá teszi, hogy a gondolkodás irányulása az egyéni tulajdonságokra hogyan lesz a siker kulcsa. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Az első vizsgálaton 86 diák vett részt, akiknek bizonyos számú pontot villantottak fel egy képernyőn. A válaszokat attól függetlenül dicsérték, hogy hibásak voltak. A diákok felét megkérték, hogy írják le, hogyan végezték el a feladatot, amely nagyon konkrét gondolkodásra késztette őket. A résztvevők másik felét arra kérték, fejezzék be a mondatot: "Azért értem el nagyon jó eredményt a teszten, mert....". A kérdés itt nem arra irányult, hogy hogyan, hanem arra, hogy miért, és ez más típusú gondolkodással járt együtt, valamint a saját tulajdonságokra kellett összpontosítani.

Az irányított absztrakció növelte az önbizalmát a résztvevőknek, és nem csak becslési képességük nőtt meg, hanem abban is el kezdtek hinni, hogy jobban fognak megoldani hasonló feladatokat, mint pl. gumicukrok számának megbecsülése.

shutterstock 217656226

Egy másik kutatásban Zunick csapata többszáz diák közül választott ki 59-et, akik nem mertek tömeg előtt beszélni. Mindegyikük kapott néhány perc felkészülési időt, majd megkérték őket, beszéljenek egy kamerának az egyetemi életről. Ezt mindenki ügyesen megoldotta. Mindegyik résztvevő megnézte magát, plusz kapott visszajelzést a kísérletvezetőtől arról, hogy a feladatot meglepően jól oldották meg.

Ugyanezen résztvevők direkt absztrakciót végeztek, mielőtt egy második beszédet tartottak volna. Ez a téma viszont kemény volt, és nem volt pozitiv visszajelzés a végén. Nem meglepő módon – mert akkor kutya sem publikálta volna az eredményt – a diákok sikerrel vették a feladatot. A technika sikerrel kecsegtet, de csak abban az esetben, ha egy olyan esemény után használja, mely sikeres volt, ellenkező esetben visszaüthet. Mindenesetre gondolja át, mely tulajdonságai segítették a sikerhez egy ügyben, mert ez növelheti az önbizalmát.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra