Sokszor megvert, kitépte a hajam. Meg tud változni?

Írtunk már a párkapcsolati erőszakról és végigvettük már az áldozatszerep veszélyeit is, de most újra megtesszük, mert életmentő lehet. Levélírónkat folyamatosan veri, szóban, tettleg és szexuálisan is bántalmazza drogfüggő párja. Sokat szenvedett már, mégis azt kérdezi: van még remény? Adjon neki még egy esélyt? Segítünk eldönteni.

shutterstock 154876505

Rám támadt, csomókban kitépte a hajam

„23 éves lány vagyok, egy kétéves gyerekkel és egy kutyával. Vasárnap éjjel nagyon bekattant a párom, mert biofű függő, és elvonási tünetei vannak. Ilyenkor rajtam adja ki a dühét. Azért állt nekem utoljára, mert azt mondta, fáj a hasa. Én mondtam, hozok a mamámtól gyógyszert. Erre ő felült, és elkezdett ordibálni, hogy én azt sem tudom, mi a baja. Rám támadt, csomókban kitépte a hajam. Meg is rugdosott, kék-zöld foltok és zúzódások vannak rajtam. Többször megvert már. 4 évig voltunk együtt, ebből két év, amit családon belüli erőszaknak neveznék. Sokszor megvert, mert féltékeny volt, de amikor lenyugodott, szexre kényszerített, és nem érdekelte, hogy nekem nincs kedvem. Megvádolt, hogy tuti megcsalom, pedig egész nap itthon voltam. Az utóbbi időben már azt sem engedte, hogy a kutyámat elvigyem sétálni, csak könyörgésre, és csak vele. Mindig azt mondta, biztos van valakim. Állandóan kicsúfolt, kinevetett, azt mondta, prosti vagyok, csak azért, mert nem ő volt az első férfi az életemben. A régi kutyánkat előttem ütötte agyon, ez egy éve volt. A mostani kutyánkat is bántotta már nem egyszer. A végén már pénzem sem maradt miatta.

Hétfőn anyám elküldte, mert elege lett, hogy üt engem. Nem akart elmenni, a kaputelefonon üvöltött, hogy menjek le hozzá. Kihívtuk a rendőröket, de ez sem segít, mert több ilyen esetnek kell lennie, hogy bírósági ügy legyen belőle. Tegnap idejött, hogy megbeszéli velem, a dolgokat, hogy mit hibázott. Bocsánatot kért, azt mondta, nem tudott aludni nélkülem és megbánt mindent. Mondtam neki, hogy menjen elvonókúrára, legyen róla papírja, nekem pedig pszichológushoz kell mennem, hogy ezt helyrehozzam magamban. Meg kell gyógyulnunk mind a ketten. Erre ő azt mondta, hogy ha vele megyek, ott is el tudok járni pszichológushoz. Szerintem ez így nem megy, az ember nem változik egy nap alatt. De ő csak hajtogatta, hogy szeret, nem tud nélkülem élni. Nehéz az ellenállás, mert igazából egy aranyember volt az első két évben, de a drog elrontotta. A leírtak alapján, ha elmegy orvoshoz, megváltozhat? Lehet ennek a dolognak esélyt adni, ha elmegy elvonó kúrára? Köszönöm a segítségüket előre is!"

Tartsa távol magukat tőle!

Pszichológusként soha nem mondanám senkiről és senkinek, hogy nem lesz képes megváltozni. Bármilyen tüneteket mutat valaki vagy bármit is tett a múltban, mindig lehet esély a gyógyulásra. Ez alól az ön helyzete, és az ön párja az egyetlen kivétel. Itt nincs remény, nincs esély, nincs mire várni. Ebben a helyzetben egyetlen dolgot tehet: védje meg saját magát és a gyermekét ezzel az emberrel szemben! Tartsa távol magukat tőle egyszer és mindenkorra, és ezen semmilyen könyörgés, ígéret, vagy zsarolás hatására ne változtasson! Ennek a kapcsolatnak a biztonságuk érdekében itt és most vége kell, hogy legyen. Természetesen a párja elmehet elvonóra, javulhat, fejlődhet. Ha valóban elhatározza magát, és kitart a döntése mellett, meggyógyulhat a drogfügéséből is. De ha ennek reményében fenntartja vele a kapcsolatot, olyan kockázatot vállal, amely a biztonságába vagy akár az életébe kerülhet.

shutterstock 65290903

A párkapcsolati erőszaknak számos formája és eszköze van. Megnyilvánulhat szóbeli szidalmazásban, lelki gyötrésben, fizikai vagy szexuális bántalmazásban, és anyagi ellehetetlenítésben is. Az ön párja mindezeket alaposan kimerítette már. Az eszközöktől függetlenül minden ilyen párkapcsolat súlyosan károsítja a benne élő áldozatokat, és ebben a műfajban nem létezik a kibírható kategória, nincs olyan, amit érdemes elviselni. Mégis fontos felmérni, milyen súlyos a helyzet. Erre a szakemberek már egy kérdőívet is kidolgoztak. Ha megnézi a kérdéseket, könnyen eldöntheti, hogy az ön helyzete kifejezetten súlyos és veszélyes.  

Az édesanyja megtette a legfontosabb lépést, amihez önnek egyedül lehet, hogy nem lett volna elég ereje – de itt még nincs vége. A bántalmazó kapcsolatokban az elkövetők többsége ugyanúgy viselkedik: azonnal megbán, bocsánatot kér, ígér és fogadkozik. Ezt már ön is tapasztalta. Jó, ha tisztán látja, hogy ez érzelmi zsarolási kísérlet, amely nem valódi megbánást takar, épp ellenkezőleg. Ez is a bántalmazás része. Ha enged neki, nagyon gyorsan ugyanott találja magát, ahonnan néhány napra sikerült megszabadulnia. Sőt, lehet még rosszabb is. A bántalmazó kapcsolatok természetéhez tartozik, hogy a megbocsátások és a visszafogadások után a helyzet súlyosbodik.

A bántalmazásnál rosszabb nem történhet a gyerekkel

Bár nem írta, hogy a gyermeke is áldozatául esett volna az erőszaknak, de ebben nem kell találgatnunk: igen, egészen biztosan. Ha őt még nem is ütötte meg a párja, az ön bántalmazása által, közvetett módon lelkileg a gyerek maga is szenved. Az agresszorok sokszor a gyereket is eszközként használják fel a zsaroláshoz, vagy a lelki terror más eszközeihez. Nagyon valószínű az is, hogy ha eddig nem is került rá sor, előbb-utóbb a gyerek is a fizikai erőszak áldozatává vált volna. 

Ha a gyermeke érdekeit tartja szem előtt, akkor is csak egy jó megoldás van: távol kell tartani a bántalmazótól, még akkor is, ha ezzel az apjától választjuk el. Az anyákban sokszor felmerül a kérdés, mi a rosszabb a gyereknek? Az apja mellett nőhet fel, még ha ezért el is kell viselnie ezt-azt, vagy inkább mentsük ki ebből? De ez egy áldilemma. A bántalmazásnál semmi rosszabb nem történhet a gyerekkel.

Nem kell neki is kapnia, elég, ha csak szemtanú, attól is életre szóló lelki károsodást szenved. Tanulási- és figyelemzavarok, szorongás, önvád, bűntudat és számos testi betegség kíséri majd az egész gyerekkorát. És nem lesz vége a szenvedésnek akkor sem, ha végre felnő, és kikerül a bántalmazó családból. A szenvedést depresszió, önértékelési zavar és párkapcsolati alkalmatlanság formájában viszi majd tovább. Az erőszakot átélt gyerekek sokszor sajnálatos módon ismétlik a sorsukat felnőttként. Bántalmazó partnert választanak és újra áldozatszerepbe kerülnek, vagy maguk válnak a kapcsolataikban erőszaktevővé.

shutterstock 143594350

Kérjen segítséget a szakításhoz!

Nincs tehát más megoldás, mint szakítani az erőszaktevővel. De ahogy már tapasztalta is, ez nem lesz sem könnyű, sem veszélytelen. Előfordulhat, hogy a szakítás után hosszú ideig, akár évekig küzdenie kell a zaklatással és a fenyegetésekkel. Ebben az időszakban az erőszak még fokozódhat is. Mindezek miatt fontos, hogy szakértő segítséget kérjen a szakítás és a bántalmazó távoltartásának megvalósításához. Vannak már kifejezetten ezzel, az áldozatok védelmével foglalkozó szervezetek, például a NANE és a Patent Egyesület, vagy az OKIT, amelyek ingyenes telefonszámon érhetők el, és segítenek a szükséges lépésekben, a biztonságuk megteremtésében és fenntartásában. Segítenek abban is, hogyan érdemes és hogyan kell a különböző hatóságokhoz, rendőrséghez, bírósághoz és gyermekvédelmi szervezetekhez fordulni. Kérjen tehát segítséget, és akár egyedül, akár egy szakértő bevonásával készítsen biztonsági tervet!

És igen, igaza van, szüksége lesz pszichológusra is, hogy mindezt fel tudja dolgozni. Ő abban segíthet, hogy leküzdje a félelmet, a szégyent és hogy egy következő párkapcsolatban biztonságban és kiegyensúlyozottan érezhesse magát. 

Írjon nekünk!

Segítségre, tanácsra van szüksége? Kérjük, írjon nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, az Ego blog life coach sorozatában, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve!

Steiner Kristóf például örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. Kuna Gábor pszichológus, család- és párterápiás tanácsadó, az ÖNSEGÍTŐ Személyiségfejlesztő Műhely szakmai vezetője szívesen válaszol munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban is. A life coach csapat tagja továbbá Sákovics Diana pszichológus, akihez fordulhatnak párkapcsolati problémákkal, függőséggel, életvezetési válságokkal kapcsolatban, de bármilyen problémát is vetnek fel, munkatársaink igyekeznek majd megtalálni önöknek a legmegfelelőbb szakvéleményt. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek