Képzeljen magának kollégákat, úgy jár a legjobban

Bármennyire is úgy érzi, hogy a kollégái néha az őrületbe kergetik, egy új kutatás eredménye szerint jobban teljesítenek azok, akik csapatban dolgoznak, mint akik egyedül. Akkor is javul a teljesítmény és a motiváltság, ha csak úgy gondolja, hogy vannak munkatársai.

A Stanford kutatói, Priyanka B. Carr és Gregory M. Walton a Journal of Experimental Social Psychology nevű szaklapban foglalták össze öt kísérletük eredményeit, melyekben arra jutottak, hogy már attól is motiváltabbak lesznek az emberek a munkavégzésre, ha csak apró utalásokat kapnak arra, hogy csapatban dolgoznak. Walton szerint elég csak érezni, hogy az ember egy csapat tagja és máris sokkal nagyobb kedvvel vállalja a kihívásokat. A kutatók azt feltételezték, hogy a csapatmunka érzete egyfajta üzemanyagként hat a belső motivációra, emellett az unalmas munka is szórakoztatóvá válhat.

A vizsgálatban a résztvevők először találkoztak – mintha csak egy meetingen lennének –, majd külön szobában hozzáfogtak egy nagyon nehéz, tulajdonképpen megoldhatatlan feladványhoz, amire annyi időt kaptak, amennyit csak szerettek volna. A résztvevők egyik fele úgy tudta, hogy a kísérletben azt nézik, hogyan oldanak meg feladványokat csoportban, és hamarosan majd kapnak segítséget az egyik csoporttársuktól, akit nemrég ismertek meg. A csoport másik felének pedig szimplán csak azt mondták, hogy dolgozzanak a feladványon, hamarosan kapnak segítséget a kísérlet vezetőjétől. Az alanyok elkezdték a munkát, majd néhány perc múlva kaptak papíron egy kis segítséget. Néhányan, ugye, biztosak voltak benne, hogy egyik „kollégájuk" írta, míg mások azt hitték, hogy a kísérlet vezetője. 25 perc után mindenki abbahagyhatta a megoldhatatlan teszttel való viaskodást, és kitöltöttek egy kérdőívet. 

shutterstock 128113871
Shutterstock

Csapatban nő a belső motiváció és a produktivitás

Bár a vizsgálat során minden résztvevő egyedül dolgozott, 48 százalékkal tovább próbálkoztak a feladattal azok, akik azt hitték, hogy egy csapat tagjai. Ráadásul ők még a feladatot is sokkal szórakoztatóbbnak találták. Az eredményekből arra következtettek a kutatók, hogy társas közegben a belső motíváció és a produktivitás is nő. Carr, a kutatás egyik vezetője arra is rávilágított, hogy mennyire egyszerű volt elhitetni az emberekkel, hogy csapatban dolgoznak.

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a csapatmunka nem mindig ennyire csodálatos. Negatív hatásai is lehetnek a teljesítményre, ha az ember úgy érzi, kötelező a másikkal dolgoznia, ha nem ismerik el az eredményeit vagy ha nem rendelkezhet a saját munkája felett. Ezek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy a legjobb eredményeket akkor érheti el, ha képzelt kollégái vannak, vagy ha csak társaságnak vannak ott és nem kell a feladatokon együtt dolgozniuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek