Tényleg sokkal többet beszélnek a nők, mint a pasik?

A nők sokkal többet beszélnek a pasiknál. Ez van. Mindenki tudja. A nő beszél az érzéseiről a vágyairól, a terveiről, a gondjairól, a napi történésekről, beszél filmnézés közben, az autóban, de még a meccs alatt is. A férfi pedig ezalatt a semmi-szobájában ül, ott, ahová nem hallatszik be a külvilág zaja, amikor pedig agyal valamin, azt magában teszi, csöndben. Azért néha, ha muszáj, megszólal, de sohasem fecseg.  Igaz? 

Dehogy! Az egész egy nagy sztereotíp gyagyaság. 

A férfiak vagy a nők beszélnek többet kérdésben ugyanis nehéz igazságot tenni, főleg, hogy a tudományos vizsgálatok ellentétes eredményekre jutottak az ügyben. Volt, ahol a nők, volt, ahol a férfiak kerültek ki győztesen a versenyből, más kutatások nem találtak közöttük statisztikailag értékelhető eltéréseket. Egy friss vizsgálat szerint ennek az lehet az oka, hogy abszolút helyzetfüggő, kinek, mikor ered meg igazán a nyelve. 

A Northeastern Egyetem kutatói két különböző helyzetben egy ügyes kis eszköz segítségével mérték, hogy ki, hányszor szólal meg és milyen hosszan beszél. Az egyik szituációban egyetemisták dolgoztak együtt csoportban, és az interakcióikat egy fél napig rögzítették. A másik helyzetben egy bank call centerének dolgozóit monitorozták a kutatók 12 nap 12 óráján át. 

shutterstock 82789513

A kütyük mérési eredményeit kielemezve arra jutottak, hogy az együttműködési helyzetben, amikor kis csoportban dolgoztak a diákok, valóban a nők beszéltek többet. Ha azonban a csoport hat főre vagy még nagyobbra duzzadt, a férfiak átvették a stafétabotot. Mindeközben a call centerben nem volt nagy különbség a két nem dumamennyisége között, a nők egy hajszálnyival beszéltek csak többet a férfiaknál. 

Ez a vizsgálat persze nem mondja ki a végső igazságot a ki-mennyit beszél kérdésben, de az tisztán látszik belőle, hogy a válasz igencsak helyzetfüggő. Persze, ezt már abból is sejthetjük, ha megfigyeljük, mennyit és hogyan beszél a partnerünk otthon és mennyit társaságban. Nem mindegy. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek